// SEPTEMBER NYHETER //

Tio nyheter om energiomställningen

varje vardag, varje vardag, varje vardag

Torsdag

Europa och Nordamerika kommer att ansluta 7,9 miljoner elbils -laddare till 2025

Europa och Nordamerika kommer att öka antalet anslutna elbilsladdare med 38% mellan 2020 och 2025, enligt en ny rapport som släppts av forskningsföretaget Berg Insight.

Detta innebär att antalet anslutna EV -laddare i Europa och Nordamerika kommer att nå 7,9 miljoner år 2025 från 1,6 miljoner år 2020.

Caspar Jansson, IoT-analytiker, Berg Insight, sa: ”Antalet anslutna laddpunkter har ökat betydligt trots COVID-19-pandemin.”

Av de 1,6 miljoner anslutna el -laddare i de två regionerna 2020 stod Europa för en lejonandel på 1,3 miljoner medan Nordamerika hade 0,3 miljoner enheter, enligt studien.

Källa:

16.9. 2021  14:02 CET

Torsdag

Ny video visar hur nära vi är att börja flyga med taxi

Lilium, det tyska företaget som utvecklar flygande taxibilar som drivs av 36 små kanaliserade fläktar, har släppt nya bilder av sin femte generationens demonstrationsprototyp, förklarar en rapport från New Atlas. Företaget, som hävdar att användning av kanalfläktar i motsats till öppna rotorer kommer att göra dess flygplan tystare än andra lufttaxi, inkluderade ljud i den nya videon.

Lilium-lufttaxin avger ett något högt ljud på grund av de snabba roterande rotorerna hos de små fläktarna. Det ljudet är dock bara delvis representativt för hur det verkligen kommer att se ut när Lilium-taxibilar zippar genom himlen inom en inte alltför avlägsen framtid.

Det beror på att Lilium -flygplanet fjärrstyrs i videon, som är fallet i de flesta tester för flygtaxi hittills. Ett eVTOL -flygplan med full kapacitet kommer att göra mer buller när fläktarna kompenserar för den extra vikten.

Källa:

16.9. 2021  13:40 CET

Torsdag

Vattenfall är med i striden om flytande vindkraftverk

Vattenfall är med bland kandidaterna vid en kommande upphandling av 250 MW havsbaserad flytande vindkraft utanför södra Bretagne i Frankrike.

Tillsammans med sina partner wpd och BlueFloat Energy är Vattenfall kvalificerade för den kommande upphandlingen i Frankrike. Den franska regeringen har utsett kandidater till den första kommersiella upphandlingen av flytande vindkraft i Frankrike. Vattenfall är en av de tio kandidater som nu gått vidare till nästa fas av upphandlingen.

– Frankrike är ett av de främsta länderna i Europa när det gäller utveckling av kommersiell havsbaserad flytande vindkraft. Vi har nyligen lämnat in vårt anbud till ScotWind, en upphandling för havsbaserad flytande vindkraft utanför Skottland, säger Catrin Jung, chef för Vattenfalls Offshore-affärsenhet.

Källa:

16.9. 2021  13:37 CET

Torsdag

Amerikas första storskaliga havsbaserade vindprojekt finansieras med 2,3 miljarder dollar i lån

Vineyard Wind, ett joint venture mellan Avangrid Renewables och Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), har blivit det första havsbaserade vindprojektet i kommersiell skala i USA för att nå finansiellt slut. Projektet har avslutats med totalt 2,3 miljarder dollar av bygg- och lånefinansiering med nio globala utlåningsbanker.

Finansiell stängning gör att 800 MW -projektet kan börja bygga i höst för att börja leverera kraft till Massachusetts 2023.

I maj utfärdade US Bureau of Ocean Energy Management ett positivt beslutsregister, det stora federala tillståndet som krävs för konstruktion. Sedan det fick grönt ljus har projektet framgångsrikt fått alla nödvändiga tillstånd och ingått ett projektarbetsavtal med Massachusetts Building Trades för konstruktion.

”Dagens milstolpe visar finanssamhällets förtroende för Vineyard Wind 1 och Avangrids hållbarhetsstrategi, och mer allmänt den amerikanska havsindustrin,” säger Dennis Arriola, VD för Avangrid.

Källa:

16.9. 2021  13:35 CET

Torsdag

Vätgas import/export boomar runt om i världen

Antalet vätgaspartnerskap runt om i världen ökar och kommer sannolikt att växa ytterligare, menar data från World Energy Council. I ett pressmeddelande räknar organisationen 41 import-exportpartnerskap för låga koldioxidutsläpp eller neutralt väte (H2) som har etablerats runt om i världen sedan 2017, med majoriteten på gång under de senaste två åren.

Tyskland och Japan har etablerat det största antalet partnerskap, med 13 respektive nio. ”Fler och fler länder runt om i världen vänder sig till låg -CO2 eller -neutralt vätgas (H2) för att uppnå sina klimat- och energimål”, förklarar Dr Carsten Rolle, verkställande direktör för den tyska grenen av World Energy Council. ”Många länder kommer dock inte att ha tillräcklig egen produktionskapacitet för att möta deras behov av vätgas i framtiden – till exempel eftersom expansionspotentialen för förnybar energi är begränsad.”

Tyskland ser vätgas tillverkat med förnybara källor som en ”silverkula” för minska kolavtrycket från tunga industrier och satsar därför mycket på det.

Källa:

16.9. 2021  13:31 CET

Torsdag

Högpresterande textilbatterier

Forskare har massproducerade meter av fiberformade litiumbatterier med standardindustriell utrustning. De högpresterande fiberbatterierna packar över 80 gånger mer energi i vikt än tidigare.

Textilier vävda från batterierna är säkert laddade enheter även efter tvätt, punkteras, böjs och vrids och över ett temperaturintervall på 20–60 ° C.

Ett textilbatteri integrerat i en skjorta laddar en mobiltelefon på 40 minuter.

Flexibla och fiberformade batterier som kan integreras i textilier erbjuder ett bekvämt sätt att ladda prylar som fitnessband, smarta klockor och telefoner. Forskare har tillverkat fiberformade batterier genom att vrida eller linda ihop olika batterimaterial eller belägga dem i lager på polymerfibrer eller metalltrådar.

Tidigare fiberbatterier har varit bara centimeter långa, omöjliga att väva in i stora tyger och hade låga energitätheter. ”För praktiska tillämpningar behöver vi rullar med högpresterande fiberbatterier som kan vävas in i stora textilier”, säger Peining Chen, kemist och kemiingenjör vid Fudan University.

Källa:

16.9. 2021  13:29 CET

Torsdag

"Sol-plus-lagring är svaret": Vad betyder priset för Europas solcells-sektor

”Det mesta av höjningen av elpriserna i hela Europa beror på stigande fossila gaspriser”, säger Sarah Brown, senior elanalytiker på tinktanken Ember. ”Vissa människor försöker lägga skulden på koldioxidprissättningen, men medan priset på utsläppsrätter för EU-ETS (European Union Emissions Trading System) har nått nya toppar, har det mindre än fördubblats från 27,5 euro/ton till 53 euro/ton-betydligt mindre än hoppet i fossila gaspriser. ”

Ny forskning från Ember fann att produktionen av elektricitet från befintliga fossila gas- och kolkraftverk i stora EU -ekonomier nu är dubbelt så dyr som från nya sol- och vindprojekt. Den studien publicerades i juli, och priserna på fossila bränslen har sett ständiga stigningar sedan.

”Det enda sättet att undvika prisvolatilitet är att påskynda övergången från importerad fossil gas till inhemsk förnybar energi för elproduktion och minska efterfrågan på fossila bränslen”, säger Brown.

Källa:

16.9. 2021  13:24 CET

Torsdag

Biden kallar världsledare för att diskutera klimatförändringar inför ett FN -toppmöte

President Biden kommer praktiskt taget att sammankalla några av ledarna för de nationer som är mest ansvariga för klimatförändringarna och uppmanar dem att göra mer för att minska utsläppen av växthusgaser inför ett kritiskt toppmöte i FN i november.

Herr Biden kommer också att uppmana andra länder att underteckna ett globalt mål att minska metan, huvudkomponenten i naturgas och en extremt kraftfull växthusgas, sade en tjänsteman i Vita huset och talade med journalister i ett bakgrundsanrop om villkoret anonymitet.

Länder som anmäler sig till det ”globala metanlöftet” som klubbats av USA och Europa skulle komma överens om att arbeta tillsammans för att minska de globala metanutsläppen med minst 30 procent fram till 2030, enligt europeiska och amerikanska klimatförhandlare som inte hade tillstånd att diskutera detaljer om planen offentligt.

Källa:

16.9. 2021  13:19 CET

Torsdag

Ny form av elavtal stöder förnybar energi och social hållbarhet

Nu kan Öresundskrafts elkunder vara med och bidra till utbyggnaden av solceller och samtidigt hjälpa utsatta barn och ungdomar. Med Framtidsavtalet avsätts 15 kronor på elräkningen för utbyggnad av Solar Park. Och avkastningen därifrån går till ideell barn- och ungdomsverksamhet.

– Vi vill ge så många som möjligt en chans att påverka utvecklingen i en positiv riktning. Den kund som tecknar Framtidsavtalet bidrar med 15 kronor varje månad till köp av andelar i Solar Park i Helsingborg. Det är en ekonomisk förening vars avkastning går tillbaka till andelsägarna. Men vår avkastning från Framtidsavtalet går i stället till Prosit och Drivkraft Helsingborg. Det berättar Roah Larsson, produktansvarig för el- och gashandel på Öresundskraft.

Källa:

16.9. 2021  13:12 CET

Torsdag

Rapport: De flesta länder har otillräckliga planer för att nå 1,5 graders målet

Nästan varje nation kommer till kort-de flesta av dem mycket korta-i sina ansträngningar att bekämpa klimatförändringar, och det är osannolikt att världen håller värmen till den internationellt överenskomna gränsen, enligt en ny vetenskaplig rapport.

Endast en nation-liten Gambia i Afrika-är på väg att minska utsläppen och vidta sin andel av åtgärder för att hindra världen från att överskrida Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader Celsius (2,7 grader Fahrenheit) uppvärmning sedan förindustriell gånger, sade rapporten.

Endast en industrialiserad nation-Storbritannien-är till och med nära att göra vad den ska för att minska utsläppen av värmefångande gaser och finansiera ren energi för fattigare nationer, rapporterade Climate Action Tracker onsdag.

Källa:

16.9. 2021  13:09 CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

Uppsala testar: Solskyddande smarta fönster som drastiskt minskar energiförbrukningen

De tyska Fraunhofer Institutes FEP i Dresden och ISC i Würzburg har tillsammans med det svenska företaget ChromoGenics och flera andra parter utvecklat ett solljusbeständigt glas som kraftigt kan minska energiförbrukningen i byggnader. Fönstren testas nu på ett sjukhus i Aten, Grekland och en kontorsbyggnad i Uppsala i Sverige. Försöket är en del av det europeiska Switch2Save -projektet.

”Vi tror att vi kan minska energiförbrukningen med kanske 70% i Aten”, säger John Fahlteich från FEP i Dresden i ett svar per telefon. Han leder EU -projektet där TU Aten och tjeckiska universitetet Západočeská förutom ChromoGenics också deltar. Tillsammans får deltagarna ett EU -bidrag på över 5 miljoner euro.

Den största fördelen med att använda detta glas är att luftkonditionering inte behöver gå lika mycket på sommaren, säger Fahlteich. Nyheten ligger i det faktum att glaset reagerar på temperaturförändringar helt av sig självt.

Källa:

15.9. 2021  13:54 CET

Onsdag

Kina tar kärnkraftsalternativet i sin strävan mot koldioxidneutralitet

Kina säger att det är ledande i världen inom kärnkraftstekniker och det expanderar sektorn när det söker alternativ för koleldad kraftproduktion och syftar till att bli koldioxidneutral 2060.

På söndagen uppnådde världens första högtemperaturgaskylda reaktor (HTGR), vid kärnkraftverket i Shidaowan i den östra provinsen Shandong, kritik-vilket betyder att den hade nått normal reaktor.
Byggandet av projektet på 200 megawatt (MW) började 2012.
Det kommer att anslutas till elnätet i slutet av detta år, enligt China Huaneng Group, den ledande organisationen i konsortiet som bygger det.

Källa:

15.9. 2021  13:38 CET

Onsdag

Unikt i Sverige och EU: Jämtkraft erbjuder 500 MW effekt från förnybar energi

Det finns i dag inte någon enskild industrikund i Sverige som nyttjar så mycket som 500 MW. Städerna Uppsala och Västerås tillsammans förbrukar lite mer än 500 MW.

Jämtkraft har nu valt att agera proaktivt för att säkra effekt och korta handläggningstider för nya industrier som vill etablera sig i regionen. Avtalet med Svenska Kraftnät innebär att Jämtkraft får möjlighet att ta ut 500 MW extra från stamnätet. Själva anslutningen, eller uttagspunkten, från Svenska Kraftsnäts stamnät till Jämktrafts regionnät, byggs i Midskog som ligger ett par mil utanför Östersund. Midskog är en av Sveriges största stamnätsstationer och en knutpunkt för strömförsörjning från norr till söder.

– Vi har pågående dialoger med kunder som behöver 200 MW eller mer och vi märker att intresset blir allt större, så det känns väldigt bra att vi har tryggat den här effekttillgången. Vi har ett av Sveriges mest stabila regionnät med få avbrott vilket är en förutsättning för elintensiv industri. Vi är stolta över det här erbjudandet, säger Stefan Sedin, elnätschef Jämtkraft.

Källa:

15.9. 2021  12:53 CET

Onsdag

SydKorea: Solpaneler kopplas till batterilager

Sydkoreanska forskare har testat fyra driftslägen för att kombinera bostadsbatterier med balkong -PV -moduler och har funnit att den bästa konfigurationen är när solenergi tillförs lasten efter att batteriet är fulladdat. Att ladda batteriet med nätet förhindrar risken för full urladdning i frånvaro av PV -ström, sa de.
Forskare vid Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology har analyserat olika driftsätt för att kombinera bostadsbatterier med balkong PV -moduler i flerbostadshus i Sydkorea.

I den föreslagna konfigurationen ingår batteriet i hybridsystemet, men endast för att ladda ur hushållsapparaten som är ansluten till lastledningen. Belastningen levereras av balkong -PV -modulerna eller batteriet, med överskottsström lagrad i lagringssystemet vid behov.

Källa:

15.9. 2021  12:41 CET

Onsdag

Norden leder racet till elbilar – fortare än väntat

Omställning till en fossilfri fordonsflotta går fortare än beräknat. Åtminstone i Norden – som tar de fem topplatserna i andelen elbilar.

I Norge säljs snart inga bilar med enbart bensin eller diesel som drivmedel. Under första halvåret var andelen elbilar (inklusive hybrider) hela 87,5 procent av nybilsförsäljningen. Det är högst i hela världen. De fem nordiska länderna lägger beslag på de fem översta platserna i elbilsracet. Det visar en färsk sammanställning av Cleantechnica.

För Sveriges del har de senaste två åren varit rena bonanzan för elbilar. 2019 var andelen 10 procent av nybilsförsäljningen. Under första halvåret 2021 har andelen stigit till hela 40 procent. I absoluta tal är det hybriderna (PHEV) som dragit upp siffran. De står för två tredjedelar av elbilsförsäljningen.

Källa:

15.9. 2021  12:26 CET

Onsdag

Carbon Clean tillhandahåller Indiens första infångningslösning av CO2 för masugn hos Tata Steel

Indiens första koluppsamlingsanläggning för en masugn har framgångsrikt designats och tagits i drift för Tata Steel av Carbon Clean, ledande inom kostnadseffektiv koldioxidavskiljning och separationsteknik.

Carbon Cleans teknik demonstreras på Tata Steel Jamshedpur stålverk i Indien och fångar 5 ton CO2 per dag. Den modulära glidmonterade enheten fångar upp CO2 direkt från masugnsgasen och gör den tillgänglig för återanvändning på plats i en mängd olika applikationer. Den utarmade CO2 -gasen skickas sedan tillbaka till gasnätet med ett ökat värmevärde.

De fem ton per dag koldioxidavskiljningsanläggning tillsammans med sin semi-kommersiella användning inom stålvärdekedjan gör Tata Steel Jamshedpur-anläggningen till den första i sitt slag i världen inom stålindustrin.

Källa:

15.9. 2021  12:18 CET

Onsdag

Solfärg förvandlar hela ditt hus till en källa till ren energi

Denna solfärg skapades i Royal Melbourne Institute of Technology, Australien. Dess särdrag är att den inte bara använder solljuset utan också den fukt som solen producerar när den förångar vatten. Genom att samla vattenånga från luften kan färgen så småningom generera elektricitet.

Vatten består av syre och väte, som råkar vara den renaste källan till kemisk energi. Denna färg innehåller en blandning av föreningar som gör att färgen kan verka som en halvledare för att katalysera splittringen av vattenatomer till väte och syre med energi från solljus och vatten från luften.

Färgen är tillverkad av titanoxid (som också finns i vanliga väggfärger) och den nyutvecklade syntetiska molybden-sulfiden.

Denna solfärg skapades av forskare från University of Toronto och introducerades som ett sätt att öka solcellernas effektivitet med upp till 11%. Tekniken är också känd som solcellsfärg och som kolloidal quantum dot -fotovoltaik.

Källa:

15.9. 2021  12:03 CET

Onsdag

Tyska aktivister väcker nya miljömål mot ytterligare fem tyska delstater

NGO Environmental Action Germany (DUH) väcker talan mot fem tyska stater på uppdrag av barn och unga vuxna för deras underlåtenhet att anta adekvata klimatskyddslagar.

Advokater arbetar tillsammans med medborgarna i delstaterna Hessen, Mecklenburg-Vorpommern, Saarland, Sachsen och Sachsen-Anhalt för att försöka tvinga lokala regeringar att anta klimatskyddslagar som överensstämmer med Parisavtalet eller landets konstitution.

”Klimatskydd är inte bara en federal fråga, det är också en statlig fråga”, säger chefsjuristen Remo Klinger i ett pressmeddelande. ”Alla stater mot vilka vi lämnar in konstitutionella klagomål i dag ser ännu värre ut när det gäller klimatskydd än på federal nivå.

Källa:

15.9. 2021  11:57 CET

Onsdag

DN Debatt. ”Enorma möjligheter att snabbt bygga ut förnybar el”

Motorn i omställningen är billig förnybar el. Den kan snabbt byggas ut i stor skala och ge industrin den tillgång på el som krävs för satsningar på vätgas och elektrifiering, skriver artikelförfattarna.
Motorn i omställningen är billig förnybar el. Den kan snabbt byggas ut i stor skala och ge industrin den tillgång på el som krävs för satsningar på vätgas och elektrifiering, skriver artikelförfattarna.
Forskare och branschföreträdare: Regering och riksdag måste nu visa politiskt mod och vilja genom att skapa de nödvändiga förutsättningarna.

Sverige har bland världens bästa möjligheter att snabbt bygga ut förnybar el till rimlig kostnad. Här finns förutsättningarna för en snabb utbyggnad av elproduktionen och en snabbare elektrifiering av samhället.

Källa:

15.9. 2021  11:47 CET

Onsdag

Öresundskraft skapar egna flexlösningar för elkunderna

Efterfrågan på el ökar rejält i nordvästra Skåne. Samtidigt har Öresundskraft inte kunnat utöka sitt abonnemang från Eon, som ansvarar för regionnätet, de senaste två åren. Förklaringen är framför allt att Svenska kraftnäts kraftstation Söderåsen, utanför Ljungbyhed, är en flaskhals. Där pågår nu ett större arbete, så från vintersäsongen 2025 kommer effektuttaget från transmissionsnätet kunna öka betydligt.

– Den kommande efterfrågan är stor i Skåne och vår oro är att de förstärkningsarbeten som görs nu inte räcker på sikt, utan att den effekt som vi får tillgång till redan är fulltecknad. Dessutom behöver vi göra något åt kapacitetsbristen nu, för vi har i dagsläget svårigheter att ansluta nya kunder eller att erbjuda utökade abonnemang, säger Ulrika Schön, nätmarknadschef på Öresundskraft.

Källa:

15.9. 2021  11:26 CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

Volkswagen tar nästa steg mot att utveckla och producera egna battericeller

Volkswagen Group Components öppnade idag ett av de mest moderna laboratorierna för battericellsforskning och utveckling i Europa i Salzgitter.

Därmed utökar företaget sin expertis inom batteriteknik ytterligare och tar nästa steg mot att utveckla och producera egna battericeller för e-mobilitet. Från 2025 och framåt är Volkswagens standardbatteri (unified cell) planerat att rulla från produktionslinjen i Salzgitter.
I framtiden kommer cirka 250 experter att bedriva forskning inom områdena battericellsutveckling, analys och testning i totalt fyra laboratorier. Volkswagen investerar cirka 70 miljoner euro i anläggningarna.

– Med de nya, toppmoderna laboratorierna utökar vi utvecklingen, processerna och produktionsexpertisen ytterligare för battericellen – elbilarnas hjärta. Volkswagens Salzgitter-anläggning visar hur omställningen av den tyska bilindustrin från konventionella drivsystem till e-mobilitet kan lyckas.

Källa:

14.9. 2021  13:09 CET

Tisdag

Cylindersolpanel för gatu- och trottoarbelysning

Panelen är utvecklad av en italiensk tillverkare och finns i tre versioner med en effekt på 100, 120 och 240 W och har en vikt på 5 kg. Den är inkapslad i termoformbara plastiska tekniska polymerer och kan kopplas i serie med andra moduler runt samma stolpe.
Den cylindriska panelen är uppdelad i två halvor som sätts ihop för att omfamna stolpen.

Italienska start-up Fly Solartech Solutions Srl har utvecklat en lätt cylindrisk solpanel som kan integreras på PV-drivna gatubelysning lampstolpar i olika storlekar.

Fly Solartech -modulen är inkapslad i termoformbara plastiska tekniska polymerer och bygger på ett vitt baksida. Den finns i tre versioner med en effekt på 100, 120 och 240 W.

Källa:

14.9. 2021  12:44 CET

Tisdag

Maktskifte i Norge – så blir det med oljan

Efter åtta år med borgerlig regering blir det maktskifte i Norge. Trots att miljöpartiet MDG inte får någon vågmästarroll fortsätter oljan att vara en het potatis i norsk politik framöver.

Efter den norska valnatten ser det ut som om Arbeiderpartiet bildar regering med Senterpartiet och Socialistisk Venstre.

Det norska miljöpartiet MDG kom inte över fyra procentsspärren trots en hög profil och mycket publicitet under valrörelsen. Partiet, som har siktat på en vågmästarroll i Stortinget hade annars kunnat få stort inflytande över politiken.

Därmed slipper den nye stadsministern Jonas Gahr Støre att förhålla sig till stoppkravet för prospektering efter ny olja.

Källa:

14.9. 2021  12:31 CET

Tisdag

Bio-CCS sätter Södertälje på kartan för att minska klimatutsläppen

Nu startar ett nytt projekt för så kallad bio-CCS vid Igelstaverket, där en fullskalig anläggning kan fånga upp 650 000 ton utsläpp koldioxid per år. Det motsvarar Huddinge, Botkyrka och Södertäljes totala utsläpp idag. Projektet drivs i samverkan mellan Söderenergi och Södertälje hamn.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC kan världen inte nå målet om maximalt 1,5 graders global uppvärmning utan CCS-teknik.

– Söderenergi har en unik möjlighet att i framtiden producera negativa utsläpp genom bio-CCS. Idag startar vi upp vårt projekt, en storsatsning som innebär att Södertälje kan bli ett nav för att sänka Sveriges koldioxidutsläpp, säger Karin Medin, vd Söderenergi.

Källa:

14.9. 2021  12:25 CET

Tisdag

Självförsörjande elfordon här inom en snar framtid

I ett nytt samarbete ska Nasdaq First North-listade svenska Clean Motion och finländska Valoe Oyj ta fram ett elfordon som inte behöver laddas, utan klarar av att köras på energin som kommer via solpaneler på fordonet. Nyheten togs emot mycket väl av marknaden, och aktiekursen steg kraftigt.

Valoes högeffektiva IBC-celler (Interdigitated Back Contact) ska integreras i taket på Clean Motions framtida elfordon.

Målet är att ta fram ett fordon som kan köra 100 kilometer per dag enbart på solenergi, inom snar framtid.
”Vi är inte ensamma om att integrera solpaneler i fordon. Det som är unikt är våra fordons energieffektivitet, som innebär att soltaket kan göra dem självförsörjande på energi,” säger Göran Folkesson, vd på Clean Motion, och fortsätter:

”I en stor del av världen kommer denna lösning att eliminera behovet av laddning och verkligen kunna leverera en grön revolution!”, säger Göran Folkesson, vd på Clean Motion.

Källa:

14.9. 2021  12:20 CET

Tisdag

Ansökningarna om havsbaserad vindkraft slår rekord: ”Längs med hela kusten”

Rekordstora ansökningar om att få bygga havsbaserad vindkraft har lämnats in till statliga Svenska Kraftnät. Men regeringens förslag om att ge Svenska Kraftnät i uppdrag att sänka kostnaderna för utbyggnaden har försenats efter kritik från remissinstanserna.
Ansökningarna om att bygga vindkraft till havs har fullkomligen exploderat. Om alla byggplaner går i mål får Sverige ett gigantiskt överskott av el.

Investeringskostnaderna i nya havssnurror ligger grovt räknat på 400 miljarder kronor och utmaningarna är stora.

Sverige tycks vara lite sen på bollen när det gäller havsbaserad vindkraft, framför allt har danskarna kommit betydligt längre. Häromdagen invigde Vattenfall en jätteanläggning i södra Östersjön som ska kunna förse 600 000 danska villahushåll med el. Men det senaste året har även ansökningarna i Sverige om att bygga vindkraft till havs stormat in.

För ett knappt år sedan hade Svenska Kraftnät fått in ansökningar motsvarande runt 40 gigawatt i effekt. Den siffran har nu fram till i dag stigit till 135 gigawatt i 70 olika unika ansökningar. Det kan översättas till ungefär 500 terrawattimmar (TWh) i årlig elproduktion, att jämföras med cirka 140 TWh som Sverige förbrukar under ett år.

Källa:

14.9. 2021  12:11 CET

Tisdag

Polen fri från Gazprom -gas

På kvällen inför invigningen av Nord Stream 2 -rörledningen som förde rysk gas till Tyskland under Östersjön, har den polska regeringens befullmäktigade för strategisk energiinfrastruktur, Piotr Naimski, bekräftat att Polen kommer att bli oberoende av ryska gasleveranser från 2023.

Naimski var hoppfull om utsikterna för gasledningen Baltic Pipe att vara fullt operativ den 1 oktober 2022. ”Vi kommer inte att förlänga kontraktet med ryska Gazprom”, tillade han på en presskonferens.

Polen håller på att diversifiera sina energikällor. Förgasning är en viktig process för att begränsa landets beroende av kol. ”Mängden gas vi kommer att använda i Polen kommer att öka med cirka 50% till 2030 eller strax därefter”, tillade Naimski.

Enligt Naimski, eftersom det polska företaget Gaz-System bygger sammankopplingar till grannländer, kommer det att tillåta import ”hela gasmängden som behövs för ekonomin från andra än ryska källor”.

Källa:

14.9. 2021  11:51 CET

Tisdag

Storbritannien bjuder in till den "största någonsin" auktion för havsbaserad vindkraft

Den brittiska regeringen har förbundit sig till 265 miljoner pund om året för att stödja en rad tekniker för förnybar energi i den kommande fjärde omgången av landets auktionssystem Contracts for Difference (CfD), vilket kan bidra till upp till 20 miljarder pund i nya investeringar.

Storbritanniens avdelning för företag, energi och strategi (BEIS) beskrev på måndagen detaljerna i sin senaste auktion för att bygga ut ökad förnybar energikapacitet, markerar landets ”största någonsin” förnybara stödpaket och öppnar dörren för all teknik att delta.

I tidigare Contracts for Difference -rundor utesluter specifika ”krukor” med kvalificerad förnybar teknik mer mogna teknologier som vind på land och solceller. För första gången sedan den första CfD -rundan kommer dock vind- och solkraft på land att kunna bjuda på statligt stöd.

Källa:

14.9. 2021  11:48 CET

Tisdag

Stort intresse för svenska Gomeros kontrollutrustning SIPP när Australiens elnät moderniseras

Trots att kontinenten bara har 25 miljoner invånare innebär dess storlek att Australien har ett elnät som är ungefär dubbelt så stort som Tysklands. Landets geografi och de stora avstånden har samtidigt inneburit höga kostnader för underhåll. Ett ökat fokus på storskaliga projekt inom förnybar energi och digitalisering driver också på utvecklingen och behovet att modernisera elnätet. Det har i sin tur skapat ett stort intresse för Gomeros kontrollutrustning SIPP som möjliggör prediktivt underhåll och distansövervakning av nätstationer. Gomeros återförsäljare KingHill har hittills sålt SIPP kontrollutrustning till sex olika elnätsoperatörer och företag i tre av Australiens delstater.

Totalt omfattar den australiensiska elnätsmarknaden cirka 20 000 nätstationer där flertalet är otillgängligt placerade.

Jonas Lindholm, vd för Gomeros lokala partner KingHill, ser efter några års samarbete hur lyckade pilotinstallationer nu är på väg att ge Gomero ett bredare genomslag i Australien.

Källa:

14.9. 2021  11:11 CET

Tisdag

Framtidens tåg: Oslo–Stockholm på 30 minuter

Snabbare än flyget. Miljövänligare än tåget. Framtidens tåg kan heta Hyperloop och vara i kommersiell trafik redan under detta decennium.

”Poddarna”, alltså vagnarna som man sitter i, svävar i luften några centimeter ovanför elektromagnetiska spår i en vakuumtunnel med lågt tryck för att få minimalt luftmotstånd. På så sätt kan man komma upp i hastigheter på mellan 700 och 1 000 kilometer i timmen, att jämföra med de planerade höghastighetstågen i Sverige som beräknas komma upp i hastigheter på mellan 250 och 320 kilometer i timmen.

Källa:

14.9. 2021  10:29 CET

Tisdag

Måndag

Måndag

Alabama bygger en återvinningsanläggning för batterier

Li-Cycle har meddelat planer på att bygga en ny återvinningsanläggning för litiumjonbatterier i Alabama. Detta kommer att vara dess fjärde kommersiella återvinningsanläggning för litiumjonbatterier och kommer att ligga i Tuscaloosa, AL. Tidigare hade företaget en basplan för tre nordamerikanska anläggningar, eller Spokes. Dessa är planerade för Kingston, Ontario; Rochester, New York; och Gilbert, Arizona, med den senare i avancerade utförandefaser.

Företaget noterade att sydöstra USA växer fram som en kritisk region för litiumjonbatteriets försörjningskedja eftersom både batteritillverkare och fordons OEM-företag har verksamhet i regionen. Detta kommer att leda till stora mängder batteritillverkningsskrot och uttjänta batterier som måste återvinnas.

Källa:

13.9. 2021  13:09 CET

Måndag

Volvo kämpar för "bilen i staden" i Göteborg

Kinesiska Volvo med sina rötter i Göteborg känner att pressen ökar på att minska utsläppen av växthusgaser och ompröva bilens roll-vägt mot den ekonomiska betydelsen av regionens största arbetsgivare som ger 23 000 arbetstillfällen.

Landets vänsterparti leder anklagelsen mot bilar i Göteborg och driver ett förslag om att utesluta dem från centrala delar av staden för att minska utsläppen av växthusgaser.

Att stänga av bilar är ”det snabbaste och mest effektiva sättet att minska utsläpp, buller och luftföroreningar”, säger den lokala vänsterpartist Gertrud Ingelman. Bland partiets kampanjförslag inför nästa års lokalval kommer att vara fokus på att minska bilanvändningen, sa hon.

Det sätter Volvo i en bindning. Företaget har länge framställt sig själv som annorlunda än sina biltillverkningsrivaler – pryder sitt rekord när det gäller att utveckla funktioner som säkerhetsbälten och förespråkar säkerhet över hästkrafter. Det gör också en stor satsning på elbilar och förbinder sig att gå helt el år 2030.

Källa:

13.9. 2021  12:48 CET

Måndag

Ryskstatliga kärnkraftsbolaget Rosatom börjar bygga vindkraftverk i Ryssland

Vindkraftsavdelningen för Rysslands energigigant Rosatom, NovaWind, planerar att bygga vindkraftverk (WPP) i hela Ryssland, rapporterade TASS i veckan, med hänvisning till en källa i företagets presstjänst.

”Det nuvarande programmet för energiförsörjningsavtal [enligt vilka utvecklingen av förnybara energikällor stöds av myndigheterna] har redan planerats, medan vi för programmet för kraftförsörjningsavtal 2.0 överväger alla möjliga territorier i landet, ”Sa källan.

Listan över regioner för vindkraftprojekt kommer att väljas genom NovaWinds pågående tävling under programmet för energiförsörjningsavtal.

Källa:

13.9. 2021  12:24 CET

Måndag

Regeringen: Elnätsutbyggnad ska effektiviseras

Regeringen ger Energimarknadsinspektionen i uppdrag att tillsammans med Lantmäteriet och länsstyrelserna utveckla och testa nya arbetssätt för hantering av de tillstånd och rättigheter som krävs för att bygga ut eller förstärka det svenska elnätet.

I dagsläget följer många av tillståndsprocesserna för att bygga ut eller förstärka elnätet på varandra. Samtidigt kan det finnas stora tidsvinster i att i högre utsträckning pröva dessa ärenden parallellt och koordinerat så att de ligger i fas. Genom effektivare tillståndsprocesser kan elektrifieringen av svensk transport- och industrisektor genomföras snabbare och enklare samtidigt som ett bibehållet miljöskydd säkerställs.

Energimarknadsinspektionen ska tillsammans med Lantmäteriet och relevanta länsstyrelser koordinera sina respektive arbetssätt och processer i syfte att förkorta tiden för den samlade hanteringen för ett antal viktiga och utvalda elnätsprojekt kopplade till uppdraget.

Källa:

13.9. 2021  12:17 CET

Måndag

Avgasbilarna försvinner snabbt i Norge

I Norge är andelen nya bilar som drivs av bensin och diesel klart mindre än hälften av vad den var i fjol. Landet ser ut att klara sitt avvecklingsmål på 2025 utan problem.

Renodlade elbilar fortsätter att utöka sin klara ledning i nybilsbeståndet i vårt grannland Norge. Rena elbilar utgjorde där hela 72 procent av nybilsförsäljningen i augusti.

Tillsammans med laddhybrider blir summan 87,7 procent nybilar som alltså teoretiskt skulle kunna drivas exklusivt på el.

Samma månad i fjol utgjorde elbilarna ”bara” 53 procent, respektive 70 procent inklusive laddhybrider.

Renodlade bensin- och dieselbilar stod i augusti för 7,8 procent av nyförsäljningen av personbilar i Norge. Addera icke laddbara hybrider så blir summan 12,3 procent utsläppsbilar. Det är en dramatisk minskning mot i fjol då utsläppsbilarna utgjorde 30 procent.

Källa:

13.9. 2021  12:10 CET

Måndag

Det går att utvinna användbart litium från fossilt bränsleavfall

Det kan hjälpa till att tillhandahålla en avgörande resurs för elbatterier. Tack vare sin allestädes närvarande användning i elektroniska enheter är litium ett ganska välkänt element i hög efterfrågan när vi går till en mer elektrisk värld. Ett team av forskare vid University of Texas har nu samutvecklat en metod för att köpa detta element som inte bara är effektivt utan också använder avloppsvatten från olje- och gasproduktionsanläggningar.

Förutom vår ökande användning av elektroniska enheter övergår vi också till elfordon (EV) för att minska våra koldioxidutsläpp. Båda dessa tekniker använder för närvarande litiumjonbatterier. Även om det är ett rikligt element, är inköp av litium inte heller enkelt eller miljövänligt, vilket leder till en ganska paradox.

Forskare ser mot havets saltvatten för att få litium på ett mer hållbart sätt, men lösningen ligger förmodligen i olje- och gasproduktionsanläggningarna som helst skulle vara på väg att stängas av inom en snar framtid.

Källa:

13.9. 2021  11:55 CET

Måndag

Australiska innovationsföretag med stöd av Cannon-Brookes hävdar världsrekord i effektivitet i solceller

Sydney-baserade solstart SunDrive-med stöd av miljardären Mike Cannon-Brookes och Australian Renewable Energy Agency-säger att det har satt ett nytt världsrekord för solcellseffektivitet.

SunDrive, som grundades av UNSW -akademiker och plattkompisar Vince Allen och David Hu 2015, är det primära målet att ersätta användningen av silver i solcellsmodul med koppar, en billigare och rikare metall, och även fortsätta arbetet för förbättrad solcellseffektivitet.

På Twitter förra veckan hävdade SunDrive ett världsrekord på 25,54 procent för solcellseffektivitet av kisel i kommersiell storlek, vilket tydligen överträffade det tidigare rekordet som den kinesiska soljätten Longi innehöll.

Källa:

13.9. 2021  11:37 CET

Måndag

Maersk VD Søren Skou uppmanar IMO att förbjuda fartyg med fossila bränslen senast 2035

Søren Skou uppmanar tillsynsmyndigheterna att fasa ut alla fossildrivna fartyg i mitten av nästa decennium.

Skou är verkställande direktör för Maersk, världens största containerlinje, ett företag som har beställt världens första gröna metanoldrivna boxskepp under de senaste månaderna.

Skou skrev på LinkedIn på fredagen och föreslog att sjöfarten skulle följa den väg som anges för bilsektorn i Europa.

”EU -kommissionen föreslår att produktionen av förbränningsmotorbilar ska upphöra 2035. Internationella sjöfartsorganisationen bör göra detsamma för fartyg med fossila bränslen med ambitiösa mål och åtgärder för att koldioxidfri sjöfart”, föreslog Skou.

Källa:

13.9. 2021  11:21 CET

Måndag

Ta bort kolberoendet, enda sättet för Tyskland att nå sina klimatmål

Tyskland kan inte nå sina utsläppsmål utan betydande koldioxidborttagning (CRD), förklarar Simon Göss och Hendrik Schuldt på cr.hub. Ren energi och energieffektivitet kommer inte att göra det ensam.

Politikerna har insett att sektorer som är svåra att minska (industri, jordbruk, byggnader, transporter) kommer att kämpa för att nå de minskningar som behövs.

Samtidigt staplar de klimatkatastrofer (översvämningar, skogsbränder etc.) som har kostat livet i år påtryckningar från allmänheten.

Författarna granskar tre studier som alla drar slutsatsen att CDR är viktigt, från 67 till 100 Mt CO2eq år 2045 (9% till 13% av Tysklands 2020 -utsläpp).

Naturligt kolborttagning från markanvändning, förändring av markanvändning och skogsbruk (LULUCF) kommer inte att räcka och lider av låg beständighet, oklar redovisning och potentiell reversibilitet.

Källa:

13.9. 2021  10:32 CET

Måndag

Flytande vindkraftverk kan öppna stora havsområden för förnybar energi

I Nordsjöns stormiga vatten, 15 miles utanför Aberdeenshires kust, i Skottland, sträcker sig fem flytande havsbaserade vindkraftverk 1754 fot (175 meter) ovanför vattnet. Världens första flytande vindkraftverk, en anläggning på 30 megawatt som drivs av det norska företaget Equinor, har bara varit i drift sedan 2017 men har redan slagit brittiska rekord för energiproduktion.

Medan de flesta havsbaserade vindkraftverk är förankrade till havsbotten på fasta fundament, vilket begränsar dem till cirka 165 fot djup, är flytande turbiner bundna till havsbotten med förtöjningslinjer. Dessa enorma strukturer monteras på land och dras ut till sjöss med båtar.

Möjligheten att installera turbiner i djupare vatten, där vinden tenderar att vara starkare, öppnar stora mängder av havet för att generera förnybar vindkraft: nära 80% av den potentiella havsbaserade vindkraften finns i djupare vatten.

Källa:

13.9. 2021  10:24 CET

Måndag

Fredag

Fredag

Då står solenergi för 10 procent av svensk el

Vi är mitt uppe i en gigantisk energiomställning. Är det då inte märkligt att solen bara står för mindre än en procent av den svenska elen?

Svensk solenergi är en branschorganisation med över 260 medlemsföretag som har funnits i över 30 år. Både organisationen och branschen växer snabbt nu. I Rejlers Play berättar Anna Werner, vd för Svensk Solenergi, när drömgränsen kan nås, då solenergi står för 10 procent av den svenska elen.

Vi står inför en gigantisk energiomställning, samtidigt som vi kommer behöva mer el än någonsin om vi ska klara av att bygga upp laddinfrastruktur för fordon och industrin ska få sin del.

Källa:

10.9. 2021  12:24 CET

Fredag

Martin & Servera dubblerar produktionen av solenergi med ny solcellsanläggning i Halmstad

Nyligen installerades en solcellsanläggning om 2 474 m2 på taket på Martin & Serveras logistikfastighet i Halmstad. Det är den tredje egna solcellsanläggningen. Sedan tidigare finns solceller i både Umeå och Enköping. Lägre energiförbrukning och en ökad andel förnybar energi är prioriterade åtgärder när Martin & Servera satsar för att nå det långsiktiga hållbarhetsmålet om klimatneutral verksamhet senast 2030.

 

– Den nya solcellsanläggningen är en av många åtgärder för att minska vår klimatpåverkan. Vi bygger också en egen solpark, investerar i ny fordonsteknik och arbetar dagligen för att minska vår energiförbrukning i både fastigheter och transporter, berättar Stefan Bergström Hedmark, vd Martin & Servera Logistik.

Martin & Servera Logistik har sedan tidigare solcellsanläggningar på logistikfastigheterna i Umeå och Enköping. I samarbete med fastighetsägaren, Halmslätten Halmstad AB, utökas nu beståndet med ytterligare en solcellsanläggning.

Källa:

10.9. 2021  12:18 CET

Fredag

Batterifartyg: Japanskt företags innovativa plan för överföring av vindkraft till havs

Det japanska nätföretaget batteriföretag PowerX planerar en innovativ metod för att påskynda antagandet av förnybar energi och tillkännager en plan för att bygga autonoma batterifartyg för överföring av vindkraft till havs.

Traditionellt överförs elektricitet från havsbaserade vindkraftparker till nationella och lokala elnät med hjälp av undervattenskablar som går från en offshorestation till onshore, nätanslutna transformatorstationer. Få människor har ansett att det var nödvändigt att ändra denna relativt enkla process.

PowerX, ett japanskt batteriföretag som lanserades i år, har dock övervägt kraven på elproduktion till havs, inklusive en lösning på plats för elproduktion.

Källa:

10.9. 2021  11:55 CET

Fredag

Holländskt containerfartyg samlar in CO₂ och lagrar

Den nederländska skrubbetillverkaren Value Maritime installerar en CO₂ -avskiljnings- och lagringsenhet på ett 1 036 ton -skepp, Nordica, som tillhör Visser Shipping. Fartyget kommer att drivas av X-Press Feeders. Landmärkesinstallationen förväntas vara klar nästa månad.

Value Maritimes system är baserat på patenterad teknik för att avlägsna koldioxid från avgaser. CO₂ används för att ladda Value Maritimes CO₂ -batteri, en inbyggd lagringsanläggning som kan ladda och ladda CO₂. Det laddade CO₂ -batteriet kommer att laddas ur i hamnar och transporteras till CO₂ -kunder som jordbrukssektorn.

Value Maritime hävdade att det är det första företaget i världen som installerar en fångst- och lagringsanläggning ombord på ett fartyg i drift. Andra företag befinner sig i ett försöksstadium av liknande teknik, särskilt Kawasaki Kisen Kaisha och Wartsila.

Källa:

10.9. 2021  11:18 CET

Fredag

Olje- och gasföretag måste halvera produktionen till 2030 om världen ska leverera Parisavtalet

Olje- och gasföretag måste planera för stora produktionsminskningar till 2030 -talet för att nå 1,5C -målet i Parisavtalet, eller riskera att förlora 1 miljard dollar, enligt en ny rapport.
Företag godkänner fortfarande miljarder dollar i investeringar i stora projekt som är oförenliga med 1,5C, fann rapporten från den finansiella tunneltanken Carbon Tracker, som publicerades idag (9 september).

Det avslöjade att även de med netto-noll åtaganden fortsätter att leta efter ny olja och gas.

Källa:

10.9. 2021  11:02 CET

Fredag

Danska drönare mäter utsläpp av växthusgaser

Virusföretaget Explicit, som utvecklar drönarteknik, har utvecklat en ny teknik för att mäta växthusgasutsläpp från till exempel biogasanläggningar.

Metoden använder autonoma drönare och lätta sensorer som kan mäta mängden till exempel metan som flyr från en anläggning

Detta kan vara användbart vid mätning av de faktiska utsläppen från en viss anläggning, eller vid läckage innan det hamnar fel. Dessutom är mängden utsläpp viktigt att veta i debatten om minskning av växthusgaser i förhållande till klimatlagstiftningen.

– Med drönaren kan vi sätta upp en vertikal mätvägg och på så sätt kartlägga ett tvärsnitt av gaserna som driver vinden från anläggningen. Genom att mäta både gaskoncentrationer, vindhastighet och GPS och radarposition i tusentals datapunkter kan vi beräkna ’totalt nettoflöde’, det vill säga summan av utsläpp från anläggningen, förklarar Jon Knudsen, VD och teknisk chef för Explicit.

Källa:

10.9. 2021  10:55 CET

Fredag

Återstart av vattenkraftverket + solel gör Mölndals Forsåker självförsörjande på hushållsel

Stadens förslag till energiplan innehåller mål om att öka den lokala förnybara energin och även här ligger Forsåkerprojektet i framkant genom att området än en gång kommer tillvarata energin i Mölndalsån som forsar genom området. En ansökan ligger inne hos Mark- och miljödomstolen om att få återstarta vattenkraftverket. Det kommer kunna göra stadsdelen självförsörjande på hushållsel.

Vattenkraftverket planeras intill ån mitt i Forsåker, på samma plats som den ursprungliga kraftverksbyggnaden som tillhörde pappersbruket en gång i tiden. Utvecklingsarbetet drivs i samarbete mellan Mölndala, Mölndals Stad och Trollängen, ett engagerat Mölndalsföretag som bygger och utvecklar fastigheter och som har erfarenhet av småskalig vattenkrafts-produktion på andra håll i Västsverige. Detaljplanen för Forsåker möjliggör också att solceller placeras på tak och i fasadmaterial på områdets fastigheter. En större satsning på lokal solel planeras av Mölndals Energi i ett närliggande område.

Källa:

10.9. 2021  10:36 CET

Fredag

Fallfrukt som inte äts upp kan bli biogas och biogödsel

Nu dignar trädgårdarna av frukt och många saftar och syltar, bakar pajer och gör mos av skörden. Fallfrukt som inte ges till vänner och bekanta, kanske skickas till ett lokalt musteri. Eller så kan den ställas ut till förbipasserande som inte har en egen trädgård.
Självklart ska äpplen, päron och plommon i första hand ätas. Men om det ändå blir fallfrukt över, eller om frukten har blivit dålig, så går det bra att lämna den till Tekniska verkens återvinningscentraler i Linköping.
Istället för att låta fallfrukten som blir kvar på marken ligga och ruttnar till ingen nytta, så är det bättre att lämna den till någon av återvinningscentralerna Ullstämma, Gärstad eller Malmen där den kommer till stor nytta. Fallfrukten blandas med övrigt insamlat matavfall och omvandlas sedan till biogas och biogödsel.

Biogas är ett fossilfritt alternativ till bensin och diesel, på 1 kilo äpplen går det att köra cirka 1 kilometer med biogasbil. Biogödsel är betydligt mer klimatsmart än handelsgödsel.

Källa:

10.9. 2021  10:22 CET

Fredag

Vindkraftparken Lyngsåsa 94,6 MW klar att driftsättas

Tyska utvecklare av förnybar energi BayWa r.e. AG driftar nu vindkraftparken Lyngsåsa på 94,6 MW i södra Sverige, den största i Europa, meddelade företaget på torsdagen.

BayWa r.e. utvecklade Lyngsåsa -projektet och sålde det sedan till den schweiziska hållbara infrastrukturinvesteraren SUSI Partners AG 2019. Efter försäljningen tog det tyska företaget rollen som EPC -entreprenör och ska nu tillhandahålla drift- och underhållsarbete på vindkraftsparken, enligt ett tidigare tillkännagivande.

Lyngsåsa har 22 enheter Vestas V150 -turbiner. Det kommer att fungera under ett långsiktigt kraftköpsavtal (PPA) med en ouppklarad part.

Källa:

10.9. 2021  10:12 CET

Fredag

Företaget Wright har tagit fram en 2 megawatts elmotor för passagerarplan

Och elflygplan skulle kunna sjösättas år 2030. Elflygsföretaget Wright presenterade en 2 megawattmotor som den tror kan elektrifiera flygindustrin genom att driva stora elektriska passagerarflygplan, förklarar en rapport från TechCrunch.

Det största hindret för stora elektriska flygplan hittills är det faktum att de extra kraftmotorerna måste utöva för att producera tillräckligt med lyft gör batteripaket oöverkomligt tungt. ”Skalning av elektriska och hybridelektriska framdrivningssystem från allmän luftfart till större flygplansapplikationer kräver mycket kraftfullare och lättare höjdstyrd elmotorteknik”, förklarar Wright i ett pressmeddelande.

Wrights nya 2 megawattmotor är ett steg i rätt riktning eftersom den producerar motsvarande 2 700 hästkrafter och uppvisar en verkningsgrad på cirka 10 kilowatt per kilo. Detta markerar en ”2x förbättring jämfört med megawatt-skala motorer som demonstreras i branschen”, säger företaget. Wright grundare Jeff Engler förklarade också för TechCrunch att motorn är ”väsentligt lättare än någonting där ute.”

Källa:

10.9. 2021  09:40 CET

Fredag

Torsdag

Torsdag

Northvolt får luftpendel till flygplatsen

En elektrisk helikopterresa på åtta minuter ska ersätta 30 minuters bilresa mellan Northvolts batterifabrik och flygplatsen i Skellefteå. Experimentet är en del i flygplatsens utvecklingsprojekt kring elflyg.

Helikopterpendeln över en sträcka på 25 kilometer ska tas i drift i december nästa år. Laddinfrastruktur finns redan på plats.

Fordonstypen kallas närmare bestämt för en elektrisk VTOL (vertical takeoff and landning) – en drönare som kan bära passagerare.

Experimentet är en del av ett projekt som Skellefteå Airport tagit initiativet till. Det heter Elis. Flygplatsen har fått nytt liv efter Northvolts etablering på orten. Hit kommer betydligt fler besökare numera, och nya linjer har öppnats.

Projektet Elis ska försöka göra Skellefteå flygplats till ett nav för utveckling och test av elektriska drönare och flygplan. 

Källa:

9.9. 2021  10:46 CET

Torsdag

Hybrid vind+sol för motorvägar

Schweiziska företaget Energy Pier har utvecklat ett nytt koncept för att bygga hybridvind- och solcellsanläggningar längs motorvägar.

Enligt Laurent Jospin, ingenjör på företaget, är den föreslagna lösningen baserad på beprövad teknik för PV på taket. ”Modulerna är utformade på ett sådant sätt att de har högsta möjliga effektivitet och kan bytas ut flera gånger under systemets livslängd så att hela systemet alltid håller sig uppdaterad om tekniska framsteg”, förklarade han.

När det gäller vindkraftsenheten sa företaget att dess bärande struktur är utformad på ett sådant sätt att den skapar en accelerationseffekt av luftrörelse som sedan används av sina egna AnemoGen, småskaliga vindgeneratorer, som installeras på båda sidor av stödpelarna i PV -systemet utplacerade längs motorvägen.

Källa:

9.9. 2021  11:02 CET

Torsdag

Solel kan stå för 40% av USA: s behov till 2035, men bara om installationerna fyrdubblas under detta decennium

USA: s president Joe Biden besöker en solfarmgård på kampanjspåret 2020.
Solceller kan ge upp till 40% av USA: s totala energibehov år 2035, men bara om årliga installationer fyrdubblas i mitten av decenniet.

Det amerikanska energidepartementet (DOE) har dragit slutsatsen i en ny studie, publicerad idag, som beskriver hur solceller kan bli landets största elkälla år 2035, med solsektorn som sysselsätter så många som 1,5 miljoner människor.

Solar Futures Study, som utarbetats för DOE av dess National Renewable Energy Laboratory (NREL), kräver en betydande men ändå rättvis uppskalning av solceller och andra förnybara energianläggningar i USA under det kommande decenniet.

Källa:

9.9. 2021  10:46 CET

Torsdag

Internationella sjöfartskammaren vill ha en global koldioxidavgift

Den globala branschorganisationen för fartygsoperatörer, International Chamber of Shipping, (ICS) har lagt fram ett omfattande förslag till en global avgift på koldioxidutsläpp från fartyg, i vad som skulle vara det första för någon industrisektor.

ICS, som representerar världens nationella fartygsägarföreningar och mer än 80% av handelsflottan, presenterade i fredags en ansökan för FN och uppmanade till en internationellt accepterad marknadsbaserad åtgärd för att påskynda upptag och distribution av koldioxidsnåla bränslen.

Enligt papper som överlämnats till Internationella sjöfartsorganisationen (IMO), FN: s tillsynsorgan för sjöfart, skulle avgiften baseras på obligatoriska bidrag från fartyg som handlar globalt, överstigande 5 000 bruttotonnage, för varje ton CO2 som släpps ut.

Källa:

9.9. 2021  10:40 CET

Torsdag

Kinas första autonoma containerfartyg -redo för att komma i drift

Loppet för att utveckla operativa autonoma fartyg intensifieras med tillkännagivandet att AV Zhi Fei, ett kinesiskt byggt lastfartyg på 300 teu kommer att börja trafikera nästa månad på en kortväg mellan Dongjiakou och Qingdao.

5.000 dwt Zhi Fei, 117 m lång med en maximal hastighet på 12 knop, har utvecklats av Navigation Brilliance (Qingdao) Technology i samarbete med Dalian Maritime University och China Waterborne Transport Research Institute.

Navigation Brilliance har tidigare genomfört autonoma försök med ett mindre fartyg, Zhi Teng, för att testa sin navigeringsteknik och avser att beställa större autonoma containerskip i intervallet 500 till 800 teu om Zhi Fei lyckas.

Källa:

9.9. 2021  10:22 CET

Torsdag

Hyundai lovar en väteversion av alla modeller år 2028, eftersom Toyota ökar investeringarna i elbilar

Hyundai har presenterat en ny vätestrategi, inklusive ett åtagande att tillämpa vätebränslecellsystem på alla modeller år 2028, samma vecka som konkurrerande Toyota bekräftade planer på att spendera mer än 13,5 miljarder dollar på elteknik (EV) fram till 2030.

Hyundais globala vätestrategi har en vision om att popularisera grönt väte inom transport- och industrisektorerna år 2040. Även om vätgas är en lösning för att avkarbonisera svårutsläppliga sektorer är det inte i och för sig koldioxidsnålt . Mer än 90% av den globala väteproduktionen förra året var fossilbaserad (även känd som grå).

Strategin innehåller planer på att en vätversion av alla kommersiella Hyundai-modeller ska släppas ut på marknaden 2028. Det koreanska varumärket räknar med att vätgasmodeller kommer att nå prisparitet med batteridrivna elbilar år 2030.

Källa:

9.9. 2021  10:17 CET

Torsdag

Drönare transporterar turbindelar upp till 80 kilometer från kusten

– En drönare som kan bära reservdelar och paket på upp till 40 kilo från ett lager på land till en havsbaserad vindkraftpark upp till 80 kilometer från kusten.

Detta är målet med ADD2Wind -projektet, där Vestas, Siemens Gamesa, Ørsted och Vattenfall har gått samman för att förse havsbaserade vindkraftparker med reservdelar med hjälp av drönare.

Förutom Aalborg universitet ovan har projektet Energy Cluster Denmark och ett antal underleverantörer ombord.

Innovationsprojektet är en vidareutveckling av innovationsprojektet OPAL, som genom utveckling, testning och demonstration har visat potentialen så tydligt att det har varit möjligt att samla in ytterligare utvecklingskapital för nästa fas av innovationsprojektet.

Källa:

9.9. 2021  10:07 CET

Torsdag

Svenska Minesto ser potential att skala upp Färöarnas tidvattenenergi till 4 MW

Den svenska marina energiutvecklaren Minesto AB (FRA: 7MN) sa idag att den nuvarande 200-kW tidvattenenergiområdet i Vestmannasund, Färöarna, kan utökas till en kommersiell serie på 4 MW.

Företaget tillkännagav också en tvåårig förlängning av sitt energiköpsavtal (PPA) med det lokala kraftföretaget SEV för Vestmannasund-anläggningen. PPA med verktyget undertecknades första gången i februari 2020 och täcker upp till 2,2 MW installerad kapacitet för Minestos teknik på Färöarna.

”Vi har ett ömsesidigt åtagande att fortsätta den pågående verksamheten i Vestmannasund och att föra tidvattenenergi i stor skala till Färöarnas nätmix”, säger Minestos verkställande direktör Martin Edlund och kommenterar det utökade partnerskapet med SEV.

Källa:

9.9. 2021  09:59 CET

Torsdag

Klimatinvesteringar behöver bli tre gånger större om Tyskland skall nå sina mål 2030

Tyskland måste tredubbla sina planerade investeringar i statens klimatskydd för att nå målet 2030 att minska utsläppen av växthusgaser med 65 procent jämfört med 1990 års nivåer, har tankesmedjan Agora Energiewende sagt.

Den federala regeringen kommer att behöva investera cirka 30 miljarder euro årligen under de kommande åren – ungefär dubbelt så mycket som nuvarande planer förutser. Tillsammans med ytterligare investeringar på lokal nivå kommer siffran i slutändan att vara tre gånger högre än nu planerat och nå 46 miljarder euro per år, tycker tankesmedjan i en studie gjord i samarbete med Forum New Economy.

”Oavsett vem som bildar nästa regering, kommer de att behöva initiera en våg av investeringar för nödvändiga åtgärder för klimatåtgärder – eller riskera att misslyckas med klimatmålen”, säger Patrick Graichen, chef för Agora Energiewende.

Källa:

9.9. 2021  09:48 CET

Torsdag

AFRIKA: Trine investerar 5 miljoner euro i solenergileverantören Solarise

Den svenska investeraren Trine bekräftar en investering på 5 miljoner euro i Solarise Africa, som tillhandahåller solenergi till kommersiella och industriella kunder. Investeringen möjliggör expansion i flera afrikanska länder.

En ny investerare är intresserad av Solarise Africa. Det är Trine, en investeringsplattform. Den investerare i Göteborg (Sverige) kommer att injicera totalt 5 miljoner euro till Solarise Africa i flera trancher.

”Den första omgången av skuldfinansiering (…) kommer att frigöra möjligheten att möta efterfrågan på förnybar energi och kommer att finansiera fem solprojekt i regionerna i Sydafrika och Kenya”, förklarar Trine.

Källa:

9.9. 2021  09:39 CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

Kampanj från Svea Solar: Vill visa att solen kan täcka hela Sveriges elbehov

Företaget Svea Solar jobbar med att skapa möjligheter för hushåll att själva producera och ta vara på solenergi. Bland annat erbjuder man solceller och laddboxar till elbilar. I en ny reklamkampanj illustrerar man den outnyttjade potentialen bland annat genom lokala exempel

Dessutom går reklamen ut på riksnivå för att illustrera hur Sveriges energibehov kan täckas av solenergi. Solenergi står för ungefär en procent av Sveriges energiproduktion men väntas ta större plats under kommande år, enligt pressmeddelandet. Enligt Svensk Solenergis prognos kommer antalet solceller öka med 53 procent.

Solceller har en verkningsgrad mellan 16-20 procent, beroende på i vilket läge de är monterade. För att kunna ersätta fossila bränslen behöver dessutom solenergins omvandling till elektricitet effektiviseras, och forskning om hur det kan ske pågår.

Källa:

8.9. 2021  13:09 CET

Onsdag

Egypten satsar på ännu mer solel

Enligt en ny rapport har Egypten mycket gynnsamma förutsättningar för förnybar energi, särskilt solenergi, men har halkat efter flera länder.

Det har dock börjat göra framsteg under de senaste åren. Nya planer inkluderar också grön vätgas. Benban -solprojektet är ett av världens största solprojekt som kommer i landet.

Rapporten förutspår att kapaciteten för förnybar kraft i Egypten förväntas öka från 3,51 GW 2020 till 13,7 GW 2030 och växa med en imponerande årlig tillväxttakt (CAGR) på 14,6% under perioden. Inom förnybara källor förväntas solceller och vindkraft leda marknaden för förnybar kraft från 2021 till 2030.

Den kumulativa solcellsanläggningen förväntas växa från 2,02 GW 2020 till 7,71 GW 2030, medan den kumulativa vindkraften på land är förväntas öka från 1,39 GW 2020 till 5,64 GW 2030.

Källa:

8.9. 2021  13:03 CET

Onsdag

Kraftvärme kan ge bioolja

Kraftvärmeverk ger fjärrvärme och elektricitet, men i framtiden kan de även få i uppgift att producera bioolja som exempelvis kan bli biodrivmedel. Sveriges kraftvärmeverk har potential att producera över 20 procent av dagens energibehov inom transportsektorn, enligt en ny studie.

– Enligt våra tester och beräkningar kan kraftvärmeverk bidra med stora mängder inhemsk bioolja som kan ersätta fossil olja både för uppvärmning och i transportsektorn, säger Lovisa Björnsson, professor i miljö- och energisystem vid LTH i ett pressmeddelande.

Under två och ett halvt år har forskare vid Lunds Tekniska Högskola (LTH) undersökt en möjlig vidareutveckling av kraftvärmeverket i Örtofta strax utanför Lund tillsammans med kommunalägda Kraftringen i Lund och Karlstads universitet.

Processen de studerat kallas pyrolys. I den hettas biomassan snabbt upp och förångas och kondenseras sedan ner till en vätska som består av en mix av kolkedjor, på samma sätt som fossil olja.

Källa:

8.9. 2021  12:39 CET

Onsdag

Södra Australien kommer kunna möta all efterfrågan på el med solceller på taken

Södra Australien blev i oktober förra året det första stora nätet i världen för att möta all sin efterfrågan från solceller. Någon gång under de närmaste månaderna förväntas staten bli det första gigawatt -skalnätet i världen för att möta all sin efterfrågan bara från solceller på taket.

Den fantastiska milstolpen har förutspåtts av den australiensiska energimarknadsoperatören i sin nyligen släppta elrapport över möjligheter (ESOO), sin årliga bedömning av efterfrågan och utbudet under de kommande fem och tio åren.

Årets ESOO understryker hastigheten och omfattningen av energiomställningen som sker i Australien, trots avsaknaden av en sammanhängande federal politik, och trots att marknadens regler fortfarande försöker komma ikapp den snabba och flexibla ny teknik.

AEMO anser nu att nå 100 procent ”ögonblickliga” förnybara energipenetrationer på huvudnätet till 2025 som ett ”basfall” -scenario och strävar efter att se till att det har protokoll och system på plats för att kunna tillgodose det.

Källa:

8.9. 2021  12:32 CET

Onsdag

Solel globalt kommer nå 12,4TW i 2050-prognosen, men solceller kan fortfarande göra mer

Upp till 12,4TW solceller kan vara i drift 2050, men den siffran kanske fortfarande inte räcker för att hålla de globala temperaturökningarna inom 2 grader Celsius.
Solar PV kommer att bli billigare, mer effektivt och mer produktivt under de kommande decennierna, med mer än 12TW installerat år 2050, men dess betydande bidrag till global avkolning kommer inte att räcka för att begränsa den globala uppvärmningen till inom 2 grader Celsius, som efterlyst av Paris klimatavtal slogs vid COP21.

Solcellsanläggningar förväntas komma långt längre än vindkraften från mitten av 2020-talet.
Med COP26 bara två månader bort, kommer den slutsatsen – som oberoende DNV nått inom årets upplaga av sin Energy Transition Outlook – mitt i en mycket bredare varning från DNV om att världen helt enkelt inte går tillräckligt snabbt för att avvärja en klimatkatastrof. Det borde räcka med att skicka globala regeringar i krisläge och åberopa ett svar som signalerades i Glasgow om två månader.

Källa:

8.9. 2021  12:22 CET

Onsdag

Världspremiär - förnybar vätgas från vindkraft

Förnybart väte som produceras direkt från vindkraft har blivit verklighet. Det är franska Lhyfe som nyligen producerade sina första hundra kilo förnybart väte. Nu blir det industriell produktion i större skala.

Efter ett års byggnation av en anmärkningsvärd industriell anläggning och några dagars testköring producerades nyligen 627 kilo förnybart väte med hjälp av en elektrolysator som drivs av vindkraftverk några meter bort.

Anläggningen, som ligger i franska Vendée, är den första i sitt slag i världen och produktionen ligger helt i linje med det ökande behovet av väte runt om i världen.

Efter de pågående testerna är siktet inställt på industriell produktion under hösten samt uppstart av försäljningen med en ännu okänd partner.

Källa:

8.9. 2021  12:14 CET

Onsdag

Maersk investerar i bio-metanol i Kalifornien

I ett försök att hjälpa till att skaffa lämpliga mängder bränsle till sina nya landmärken, har AP Moller-Maersk, via sin företagsverksamhetsarm Maersk Growth, investerat i Kalifornienbaserade WasteFuel, en uppstart som fokuserar på att förvandla avfall till hållbart flygbränsle, grön biometanol och förnybar naturgas.

Nyheten kommer i kölvattnet av att Maersk beställde en serie på 16 000 ton -metanoldrivna fartyg plus ett mindre 2100 fartyg med liknande bränsle i år – banbrytande order för containersektorn.

Förra månaden fixade Maersk också ett avtal om inköp av e-metanol i Danmark.

WasteFuel har tagit sikte på att utveckla bioraffinaderier som producerar hållbara bränslen från återvinningsbart avfall som annars skulle brytas ned och släpper ut metan och andra skadliga utsläpp till atmosfären. WasteFuel utvecklar också projekt i Asien och Amerika, inklusive ett bioraffinaderi i Manila på Filippinerna, för att producera koldioxidsnåla bränslen. Företaget har också tillkännagivit ett avtalsavtal med NetJets – världens största privata jetbolag som ägs av Berkshire Hathaway.

Källa:

8.9. 2021  12:04 CET

Onsdag

Ørsted och Siemens Gamesa placerar ett storskaligt väteprojekt i Grimsby England

För att nå målet i EU: s vätgastrategi om 40 GW elektrolyskapacitet år 2030 förväntas både land- och havsbaserade elektrolysanläggningar behövas.

Ett konsortium bestående av ITM Power, Ørsted, Siemens Gamesa Renewable Energy och Element Energy står bakom Oyster -projektet, som tidigare har fått 37 miljoner danska kronor till stöd för att undersöka möjligheterna och potentialen att ansluta ett havsbaserat vindkraftverk direkt till en elektrolysanläggning och transportera förnybart vätgas till land.

Det är det gemensamma företaget för bränsleceller och gemensamt vätgasföretag (FCH2-JU), ett offentligt-privat partnerskap med Europeiska kommissionen, som har donerat pengar efter Oyster-projektet.

Nu har konsortiet beslutat att etablera en pilotanläggning i Grimsby. Här måste parterna utveckla och testa en elektrolysanläggning i en MW -skala.

Källa:

8.9. 2021  11:47 CET

Onsdag

Nord Stream 2 - är klar, satsar på snabb start av verksamheten

Operatören av den kontroversiella gasledningen Nord Stream 2 har meddelat att projektet är nästan klart. De sista rörsegmenten som förbinder Tyskland och Ryssland genom Östersjön har framgångsrikt svetsats ombord på ett byggfartyg i regionen, säger operatör Nord Stream 2 AG.

”Som nästa steg kommer delen av röret som kommer från den tyska stranden att anslutas till sektionen som kommer från det danska vattnet i en så kallad ovan vattenbindning”, säger en talesman.

Företaget tillade att verksamheten före idrifttagning kommer att följa snabbt, med målet att starta drift och överföra gas ”under vettiga ekonomiska förhållanden” från Ryssland till Europa före årets slut. Licenser som behövs för drift utfärdade av tyska myndigheter väntar fortfarande.

Källa:

8.9. 2021  11:38 CET

Onsdag

Siemens Gamesa tillverkar första återvinningsbara blad för vindkraftverk till havs

Siemens Gamesa Renewable Energy SA (BME: SGRE) meddelade på tisdagen att man har tillverkat världens första återvinningsbara vindkraftverk för kommersiellt bruk i havsbaserade vindprojekt.

De sex första 81 meter långa bitarna kom från Siemens Gamesas bladfabrik i Aalborg, Danmark.

Bladen är gjorda av en kombination av material gjutna med en speciell typ av harts, som har en sådan kemisk struktur som gör att komponenterna effektivt kan separeras när bladet når slutet av sin livscykel, förklarade turbinmakaren.

Separationen från hartset är en mild process som skyddar egenskaperna hos materialen i bladet, vilket säkerställer att de kan återanvändas i nya applikationer.

Tre kunder har redan förbundit sig att använda de återvinningsbara bladen för sina havsbaserade vindprojekt, säger Siemens Gamesa.

Källa:

8.9. 2021  11:34 CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

Pizzabudsrobot ska tillverkas i volym

Amerikanska Nuro startar serieproduktion av en självkörande budbil för matleveranser. Volymen ska vara ”tiotusentals”.

En fabrik med tillhörande testbana byggs för 40 miljoner kronor i Södra Nevada. 250 arbetsplatser utannonseras. År 2022 ska anläggningen stå klar för produktion av en skarp budbil. Tidigare har Nuro utvecklat två prototyper.

På testbanans 300 000 kvadratmeter ska fordonet bland annat lära sig att undvika fotgängare och husdjur och att samsas med cyklar.

Två före detta Googleingenjörer presenterade Nuro i början av 2018.  Det finns fler konkurrenter inom nischen autonoma varubilar, men Nuro blir först att gå i volymproduktion.

Källa:

7.9. 2021  13:26 CET

Tisdag

European Energy fortsätter arbetet för en 69 MW solcellspark på Hästhagsmossen

– Vår högsta prioritet är att marken ska användas på ett hållbart och miljömässigt bra sätt samtidigt som vi bidrar med stor klimatnytta genom att producera stora mängder grön energi, säger Peter Braun, chef för projektutveckling i Sverige, Norge och Finland vid European Energy.

Planerna är att bygga en solcellspark på 69 MW på Hästhagsmossen och därmed årligen producera förnybar energi motsvarande drygt 15 000 villahushålls årsförbrukning av el. European Energy arrenderar marken av en lokal markägare.

Att Länsstyrelsen i Kronobergs län har infört ett tillfälligt förbud för anläggning av solcellsparken i väntan på en miljökonsekvensbeskrivning är en helt naturlig del av processen och ger European Energy en möjlighet att redovisa solcellsparkens miljö- och klimateffekter. En naturvärdesinventering kommer att genomföras inom kort.   

En solcellspark på Hästhagsmossen skulle ge klimatvinster inte bara i form av förnybar energi utan också genom ökad biologisk mångfald.

Källa:

7.9. 2021  13:12 CET

Tisdag

Europas största banker satsar i kol trots tidigare klimatlöften

En analys av hur 25 av Europas största banker agerar i klimatfrågor har funnit att färre än hälften har åtagit sig att avsluta finansieringen av kolaktiviteter.

80% av bankerna har nollfinansierade utsläppsmål för 2050 eller tidigare – men det återstår frågor om hur denna milstolpe ska nås

Publicerad idag (6 september) av ideella ShareAction, utvärderar rapporten bankerna på deras övergripande netto-nollmål; deras upplysningar om utsläpp från sektorer med hög koldioxidutsläpp. deras sektorsspecifika avkolningspolitik. deras biologiska mångfaldsmål och hur ledande ersättningar är kopplade till hållbarhet.

Medan 20 av de 25 bankerna har satt upp ett långsiktigt netto-nollmål som täcker finansierade utsläpp, väcker rapporten anledning till oro om huruvida adekvata planer har upprättats för att uppfylla dem.

Källa:

7.9. 2021  12:59 CET

Tisdag

Danska Ørsted delar ut monopilkontrakt för 1,1 GW tyska havsbaserade vindprojekt

Danska förnybara energigiganten Ørsted A/S (CPH: ORSTED) har tilldelat monopilförsörjningskontrakt för sina 242 MW Gode Wind 3 och 900 MW Borkum Riffgrund 3 havsbaserade vindprojekt i Tyskland.

Företaget sade idag att det har tecknat kontrakt med tyska Steelwind Nordenham GmbH, som är en del av Dillinger Group, och danska Bladt Industries A/S efter ett EU -anbud.

Steelwind Nordenham kommer att producera 66 monopilfundament och Bladt Industries kommer att leverera 41. Tillsammans kommer leverantörerna att tillhandahålla sammanlagt 107 monopiler för de två vindkraftsparkprojekten, inklusive grunden för Gode Wind 3: s offshorstation.

Källa:

7.9. 2021  12:49 CET

Tisdag

Grön el kan bromsa den globala uppvärmningen

Elektrifiering är nyckellösningen när det gäller att begränsa klimatförändringarna. Det finns noll (0) argument för att fördröja implementeringen. Att minska de danska utsläppen med 70 procent 2030 kräver ett starkt svar nu och inte förrän 2029.

Sommaren har bjudit på rekordtemperaturer i Europa, skogsbränder i många delar av världen och en sorglig statusrapport från FN: s klimatpanel (IPCC). Rapporten dokumenterar att utsläppen av växthusgaser är ansvariga för en global temperaturhöjning på cirka 1,1 sedan 1850-1900. Forskarna bakom rapporten förväntar sig att temperaturen ska passera plus 1,5 grader inom de närmaste 20 åren.

Vi är på en kollisionskurs med klimatet, som blir varmare och vildare oavsett vad. Frågan är bara hur mycket varmare och vildare. Vi har kanske redan smakat på några av de svåra översvämningar som vi såg i somras i Europa.

Källa:

7.9. 2021  12:38 CET

Tisdag

Peab Asfalt asfalterar med 97,6% återvunnen asfalt

På uppdrag av Tingsryds kommun asfalterar Peab Asfalt i Grönteboda med asfaltmassa som innehåller 97,6% returasfalt. Tack vare att utnyttja kallblandningsteknik minskas miljöpåverkan med 70% enligt Trafikverkets EKA-verktyg jämfört med varm asfaltsmassa ABT.

– Vi har nu krossat, tillverkat och lagt ut återvunna massor förutom i Grönteboda även i Olofström, Tingsryd, Älmhult och Växjö. Totalt handlar det om cirka 11.500 ton. Att kunna återanvända gammal asfalt och lägga ut den på nytt är något som vi ser som mycket positivt. Det sparar naturresurser samtidigt som transporterna minskas då vi placerar vårt mobila asfaltverk nära projektplatserna, säger Kenny Gustafsson, platschef, Peab Asfalt.

Källa:

7.9. 2021  12:27 CET

Tisdag

Ny modellering visar hur Nordens energisystem kan bli klimatneutralt

Utsläppen måste minska femfaldigt de kommande tio åren om energisystemet i de nordiska länderna ska kunna bli klimatneutralt.
Starkare elnät, ökad flexibilitet, mer vindkraft och solenergi, elektrifiering av transporter, men även koldioxidavskiljning och lagring, är alla avgörande delar för att nå de nordiska klimatmålen. Det visar forskningen i Nordic Clean Energy Scenarios, finansierat av Nordic Energy Research.

– Utmaningen är enorm och stora osäkerheter kvarstår, bland annat hur vi ska balansera mellan kostnader och vad som kommer att vara politiskt, socialt och miljömässigt acceptabelt, säger Markus Wråke, vd på Energiforsk som har lett den grupp nordiska forskare och konsulter som ligger bakom arbetet med projektet Nordic Clean Energy Scenarios.

Källa:

7.9. 2021  12:24 CET

Tisdag

Heineken satsar på utsläppsfri frakt

Zero Emission Services (ZES) inleddes igår med Alphenaar, det första nederländska inre fartyget som använde utbytbara energibehållare för framdrivning. Alphenaar seglar mellan Alphen aan den Rijn och Moerdijk och transporterar öl till Heineken, ZES: s första slutkund.

Energibehållarna – ZESpacks – är standard 20ft behållare fyllda med batterier, som laddas med grön el. De två första ZES -paketen laddas och byts ut vid den första laddstationen vid CCT -terminalen i Alphen aan den Rijn. ZES ambition är att skala upp på kort sikt och syftar till att realisera 30 nollutsläppsfrakter till 2030. Företaget grundades förra året av ENGIE, ING, Wärtsilä och Rotterdam hamn med stöd av ministeriet för infrastruktur och Vattenförvaltning.

Inom transportsektorn utgör inlandsfarten 5% av koldioxidutsläppen i Nederländerna. Dessutom orsakas 11% av de totala nederländska NOx -utsläppen av inlandsfart.

Källa:

7.9. 2021  12:16 CET

Tisdag

Elpriserna är på rekordnivåer i Europa

Kostnaderna på naturgas och el stiger till rekordnivåer i Europa, och Bloomberg varnar för en prischock på energi för konsumenterna.

Priserna på energi i Europa, från Storbritannien till Tyskland till Sverige, är på rekordhöga nivåer – både på kort och lång sikt, skriver Bloomberg.

Tidningen noterar också att el aldrig varit dyrare än nu i Storbritannien. Terminskontrakten för naturgas i Storbritannien och Nederländerna är också på rekordnivåer – precis som kontrakten på den största elmarknaden i Europa, Tyskland, gällande 2022.

Varmt väder och låga vindhastigheter begränsar förnybara energikällor, samtidigt som lagren av naturgas är rekordlåga efter en hård vinter på kontinenten. Den största leverantören Ryssland har också valt att hellre sälja gas till Asien än att låta Europa bygga upp sina lager.

Källa:

7.9. 2021  12:10 CET

Tisdag

Framtiden för IKEA är eldriven

Möbelföretaget Ikea har sedan en tid tillbaka som mål minska koldioxidutsläppen och bli klimatpositiva till år 2030. Ett steg i ledet är att införskaffa eldrivna lastbilar till företagets logistikcenter i Österrike. Möbelföretaget samarbetar med e-mobilitetsspecialisten Quantron, som nu förser Ikea med 30 el-lastbilar. 

Tillökningen i fordonsflottan gör att koldioxidutsläppen minskar med 300 ton det första året.  

Lastbilarna från Quantron har redan testkörts i juni. Fordonen laddas med el från solceller och har en räckvidd på 170 kilometer. Planerna är att de ska användas för leverans till Wiens alla distrikt. 

Källa:

7.9. 2021  12:07 CET

Tisdag

Måndag

Måndag

Danska Vestas vinner 101 MW order i USA

Vestas har fått en order på 101 MW för att driva ett oavslutat projekt i USA. Ordern består av 24 V150-4,2 MW vindkraftverk, vilket ytterligare utökar turbinvariantens fotavtryck i Nordamerika.

Ordern inkluderar leverans, transport och idrifttagning av turbinerna, liksom ett flerårigt serviceavtal för Active Output Management 5000 (AOM 5000), utformat för att säkerställa optimerad prestanda för tillgången.

Turbinleverans börjar under tredje kvartalet 2022 med idrifttagning planerad till fjärde kvartalet 2022. Kunden och projektet är oklart.

Källa:

6.9. 2021  13:35 CET

Måndag

Vattenfall halverar antalet snurror

Halveringen gäller även bolagets planerade vindpark i Selkävaara.  –Teknikutvecklingen sedan vi startade har gått fort och därför kan vi nu använda färre men högre och mer kraftfulla verk, säger Vattenfalls kommunikationsansvarige Peter Stedt.

För parken i Käymävaara innebär det att 58 mindre verk kan bli 25-30 större, 250 meter höga, verk. Vilket kräver en utglesning, men också betyder att parkytan – liksom i Selkävaara – kan minskas med 75 procent. 

–Käymävaara by kommer dock fortfarande att vara ”omringad” men vindkraftverken kommer att stå glesare än i den ursprungliga planen, säger Stedt.

Han säger att han förstår att byborna kan känna sig ”illa ansatta”. Men att Vattenfall håller sig till de ljudbegränsningar som finns.

Källa:

6.9. 2021  13:04 CET

Måndag

Azelio beviljas två patent för sin energilagringsteknologi

Azelio har fått två nya patent publicerade. Patenten har beviljats i USA och Kina samt i Sverige och är relaterat den termiska energilagringens funktion och effektomvandlingen samt överföring av lagrad energi till el och värmegenerering.

Patentet som beviljats i Sverige beskriver energilagringssystemet TES.PODs funktion av den termiska lagringen och laddnings- och urladdningssystemet samt kraftomvandlingsenheten. Detta patent skyddar Azelios energilagringssystem TES.POD, som tas i volymproduktion i september 2021, och kommer framöver beviljas patent även i andra länder, för vilka processerna är pågående.

Det patent som nu beviljats i USA och Kina är sedan tidigare publicerat i Sverige. Patentet rör överföringen av lagrad energi från lagret till Stirlingmotorn för el- och värmegenerering. USA och Kina är båda betydande marknader för så väl utveckling av teknologi inom förnybar energi samt för installationer av energilagring.

Källa:

6.9. 2021  12:56 CET

Måndag

Lagring av vind, solenergi med kiselsand

Partikelvärmeenergilagringssystem kan byggas med befintlig infrastruktur från pensionerade konventionella kraftverk.

Forskare från U.S. Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory (NREL) har föreslagit att använda kiselsand – ett stabilt och billigt material med priser från $ 30 till $ 50/ton – som ett medium för att lagra överskott av vind och solenergi.

Forskargruppen utvecklade en teknik för lagring av termisk energi som kallas ekonomisk långvarig ellagring med hjälp av lågkostnadslagring för termisk energi och högeffektiv kraftcykel (ENDURING), som den definierar som en skalbar lösning som kan distribueras nästan var som helst

Källa:

6.9. 2021  12:45 CET

Måndag

Brittiska gruvföretaget Anglo American satsar på grön vätgas

Platinum-producenten Anglo American tillkännager ett framgångsrikt genomförande av tankstationer för grön vätgas vid sin chilenska gruva för fordon utan utsläpp
Den globala platinaproducenten Anglo American, som ligger ett steg före det hållbara spelet, har tillkännagett implementeringen av sina nya gröna vätgasstationer vid sin koppargruva i Chile.
Tankstationerna har inrättats för att ladda företagets nollutsläppsfordon när de strävar efter att minska kolavtryck i sin verksamhet och se till att mer hållbara metoder tillämpas.

Anläggningen ligger vid flotationsanläggningen i Las Tórtolas i Anglo American och kommer att producera grön vätgas från vatten som återanvänds från sina gruvprocesser för solenergi i Colina -regionen.

Planerna gör också framsteg i Anglo Americas hållbara gruvuppdrag, där man har satt en tidsfrist 2030 för att uppnå operativ koldioxidneutralitet.

Källa:

6.9. 2021  12:28 CET

Måndag

Rupert Murdochs tidningar gör en helomvändning, vill nu se världen gå mot nollutsläpp

News Corp Australia, en inflytelserik aktör i Australiens årtionde långa klimatkrig, kommer att avsluta sin mångåriga redaktionella fientlighet mot politiken för koldioxidminskning och förespråka att världens ledande ekonomier ska nå nollutsläpp år 2050.

Ägaren till några av landets mest lästa tidningar, inklusive Herald Sun, The Daily Telegraph, The Australian och 24-timmars nyhetskanal Sky News Australia kommer från mitten av oktober att påbörja en företagsövergripande kampanj som främjar fördelarna med en koldioxid- neutral ekonomi när världens ledare förbereder sig för ett kritiskt klimatmöte i Glasgow senare i år.
Rupert Murdochs globala medieimperium har mött växande internationellt fördömande och påtryckningar från annonsörer över dess redaktionella inställning till klimatförändringar, som länge har ifrågasatt vetenskapen bakom den globala uppvärmningen och har sedan 2007 attackerat olika federala regerings insatser för att minska utsläppen.

Källa:

6.9. 2021  12:24 CET

Måndag

Kina förväntas stoppa utländska kolprojekt för att förbättra sin position till klimatmötet COP26

Peking kommer nog inte ändra sitt mål för koldioxidneutralitet 2060 men ett stopp för stöd till utländsk kolkraft kan vara möjligt.Länderna är pressade att föra ambitiösa mål till FN -toppmötet i Glasgow i november

Peking kommer osannolikt att framföra sitt mål för koldioxidneutralitet 2060 men ett stopp för stöd till utländsk kolkraft kan vara möjligt
Länderna är pressade att föra ambitiösa mål till FN -toppmötet i Glasgow i november

Kina är under press för att ställa upp mer ambitiösa klimatmål inför toppmötet i november i FN COP26 i Glasgow i november, där diplomater och förhandlare uppmanar landet att uppnå koldioxidneutralitet år 2050 – ett decennium tidigare än vad Xi Jinping lovade i september förra året.
Men klimatexperter sa att det ekonomiska trycket gjorde det osannolikt att Kina skulle framföra sitt koldioxidneutralitetsmål, vilket tyder på att stödet för utländsk kolkraft skulle upphöra som ett möjligt alternativ för alla nya åtaganden före COP26.

Källa:

6.9. 2021  11:33 CET

Måndag

Tyska organisationer i juridisk kamp för att stoppa förbränningsmotorn 2030

De tyska miljöorganisationerna DUH och Greenpeace har inlett rättsliga åtgärder mot stora biltillverkare VW, BMW och Mercedes Benz, samt olje- och gasföretaget Wintershall Dea om deras inverkan på klimatförändringarna.

De icke -statliga organisationerna är redo att inleda fyra stämningar vid tyska domstolar, såvida inte företagen inom några veckor åtar sig att fasa ut förbränningsmotorsbilar år 2030 och upphöra med att utveckla nya olje- och gasfält till 2026.

Organisationerna baserar ärendena på en nyligen avgörande klimatavgörande från Tysklands författningsdomstol, och använd en dom från en nederländsk domstol mot oljebolaget Shell som förebild.

Källa:

6.9. 2021  11:58 CET

Måndag

Nytt effektivitetsrekord för sol-vätgas-produktion

Sol-vätgas-produktion är ett rent energisystem som har stor potential för att stärka hållbarhetsarbetet över hela världen. Tyvärr är det också i stort sett omöjligt på grund av de höga kostnaderna för produktion och drift.

Nu har forskare från Australian National University och University of New South Wales satt ett nytt världsrekord i effektivitet för produktion av förnybart väte från solenergi med hjälp av lågkostnadsmaterial, rapporterade RenewEconomy. Forskargruppen uppnådde en omvandlingseffektivitet från sol till väte på mer än 20 procent.

Forskarna fokuserade på att kombinera tandemsolceller med billiga katalysatormaterial för att dela vatten i både väte och syre genom elektrolys.

Källa:

6.9. 2021  11:33 CET

Måndag

Svensk lösning i största flytande vindkraftsparken

Nu har svenska Hexicon bildat ett gemensamt samriskbolag med Shell, för att bygga världens största flytande vindkraftspark. Anläggningen får en kapacitet på 1,4 GW, och ska täcka elbehovet för mer än 1 miljon koreanska hem.

Bland flera svenska bolag i segmentet flytande vindkraft finns Hexicon. De samarbetar med Shell i Sydkorea kring vad som förväntas bli världens största flytande vindkraftspark. För att vidareutveckla teknikområdet i landet har Hexicons samriskbolag Coenshexicon nu bildat ett gemensamt bolag med Shell Overseas. Det skriver Hexicon i ett pressmeddelande

Källa:

6.9. 2021  11:20 CET

Måndag

Fredag

Fredag

Stora Enso gör anoder av trä i pilotproduktion

Finska pappersbolaget Stora Enso har startat pilotproduktion av en världsunik produkt – ett anodmaterial byggt av finsk skog. Bolaget har investerat tio miljoner euro i anläggningen.

Produkten heter Lignode. Stora Enso beskriver den som biobaserad, prisvärd och högpresterande. Materialet ska kunna ersätta grafit. Det ska gå att använda Lignode i batterier för såväl elfordon och energilager som konsumentelektronik.

Anoder i dagens batterier baseras på fossilt kol eller syntetisk grafit. Lignode produceras genom att den organiska föreningen lignin separeras från trä. Mellan 20 och 30 procent av ett träd är lignin.

Källa:

3.9. 2021  13:17 CET

Fredag

Norska Statkraft tecknar ett tioårigt vindkraftavtal med Neste i Finland

Statkraft och industriföretaget Neste har tecknat ett tioårigt energiköpsavtal som gör det finländska företaget möjligt att minska utsläppen av växthusgaser med kraft från en finsk vindkraftpark under uppbyggnad.

Leveranserna till Nestes Borgå-raffinaderi i Finland kommer att påbörjas i mitten av 2022 och den årliga totala volymen av vindkraftavtalet är cirka 215 GWh, vilket motsvarar cirka 18 procent av elförbrukningen vid Nestes raffinaderi i Borgå, Finland.

Leveransen kommer från vindkraftparken Mastokangas som för närvarande byggs i de finska kommunerna Raahe och Siikajoki. För denna vindkraftpark har Statkraft tecknat ett energiköpsavtal med Aquila Capital, ägare till projektet.

Källa:

3.9. 2021  13:07 CET

Fredag

Norska Equinor leder statligt vindkraftsprojekt till havs

Norge har presenterat finansiering för Ocean Grid -projektet, som leds av Equinor och kommer att utveckla ny teknik, kunskap och lösningar för att möjliggöra utveckling av havsvind på norsk kontinentalsockel.

Finansieringen på 82,7 miljoner kronor (8 miljoner euro) tillkännagavs av den norska näringsministern Iselin Nybo (bilden till vänster).

Arbetet ser särskilt på hur havsbaserad vind kommer att anslutas till nätet.
Det kommer att beröra både bottenfixerade och flytande vindkraftparker och kommer på sikt att möjliggöra skapande av gröna jobb och ökade exportintäkter, säger Equinor.

Projektpartner kommer också att ta med egna ekonomiska bidrag till bordet, vilket ökar totalen till 125,5 miljoner kr.

Källa:

3.9. 2021  12:40 CET

Fredag

Banken EBRD stöder den estniska gröna utvecklingen

Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) har investerat 16 miljoner euro i LHV -gruppens prioriterade obligationsemission på 100 miljoner euro för att stödja gröna projekt i Estland.

LHV Group är det största inhemska finansiella tjänsteföretaget i Estland som tillhandahåller bank-, kapitalförvaltnings- och försäkringstjänster.

EBRD säger att investeringen bygger på sitt starka engagemang för utvecklingen av kapitalmarknaderna i de baltiska staterna.
Investeringen syftar också till att öka den gröna finansieringen i Estland, vilket gör att LHV Group kan stödja nya gröna projekt under de kommande åren, i linje med EBRD: s strategi, sade banken.

Källa:

3.9. 2021  12:34 CET

Fredag

Danmark: Politisk majoritet blir eniga om energiön i Nordsjön

Energiön i Nordsjön kommer att förse Danmark och Europa med grön el och förväntas kosta cirka 210 miljarder.

En bred politisk majoritet har enats om flera av de övergripande ramarna för leverans och ägande av Energy Island i Nordsjön.

Det uppger ministeriet för klimat, energi och försörjning i ett pressmeddelande.

Parterna har kommit överens om att ett enda anbud måste göras för både byggnadsarbete och partnerskap.

– Energiön i Nordsjön är ett av vår tids största gröna projekt, som också möts av ett stort intresse och engagemang i Folketinget och näringslivet.

Källa:

3.9. 2021  12:11 CET

Fredag

Carlsberg Group lägger till 20 nya ellastbilar till sin flotta

Brygger Carlsberg Group har meddelat att man nu driver Schweiz största flotta för elbilar efter att ha tagit emot 20 nya fordon från Renault Trucks.
Företaget tillkännagav leveransen av lastbilarna på onsdagen (1 september) efter att först ha lovat att köpa minst 20 elektriska Renault Trucks -fordon i februari 2019. Det lade till sitt första elektriska tunga lastbil (HGV) från märket till sin flotta i november 2020 .

De 20 nya lastbilarna är modellen Renault Trucks D Wide Z.E, som väger 26 ton och har en nyttolast på 13,8 ton. Modellen har en räckvidd på cirka 200 km (124 miles) och Carlsberg Group har skisserat planer på att ladda alla fordon med 100% förnybar el, med viss kraft som genereras själv i en sträng av fem solcellsanläggningar på plats.

Källa:

3.9. 2021  12:19 CET

Fredag

Bakterier kan vara viktiga för energilagring, biobränslen

Cornell bioingenjör Buz Barstow, Ph.D. ’09, försöker lösa ett stort problem: Hur man bygger ett billigt, miljövänligt och storskaligt system för att lagra och hämta energi från förnybara källor som vind och sol. För närvarande finns det inga hållbara metoder för lagring av grön energi, eftersom batterier är miljöfarliga.

Svaret kan komma i ett litet paket; en bakterie som heter Shewanella oneidensis. Mikroben tar elektroner in i sin ämnesomsättning och använder energin för att skapa viktiga prekursorer för att ”fixa” kol, vilket uppstår när växter eller organismer tar kol från CO2 och lägger till det i en organisk molekyl, vanligtvis ett socker.
Barstow arbetar för att konstruera en ny bakterie som går ett steg längre genom att använda dessa prekursormolekyler för att göra organiska molekyler, till exempel biobränslen.

Källa:

3.9. 2021  12:11 CET

Fredag

Belgien: Presentation av världens första vätgasdrivna grävmaskin

Belgiska företag CMB.TECH (ett vätgasföretag) och Luyckx (tillverkare av kranutrustning) har nyligen presenterat den ”första vätgasdrivna grävmaskinen med två bränslen”, som är tänkt att ge en gradvis ekologisk utveckling inom sektorn för tunga bygg- och markförflyttningar.

Med denna maskin kan företag inom sektorn inleda energiomställningen med dagens maskiner utan att vara permanent beroende av tillgången på väte, säger ett officiellt uttalande.

CMB.TECH och Luyckx uppger att detta är den första lösningen inom hela tunggrävningssektorn som tillåter betonggrönning utan att begränsa maskinens kraft eller autonomi. Traditionellt bränsle finns tillgängligt och maskinen kan fortsätta att fungera om det inte finns tillgång till väte.

Källa:

3.9. 2021  12:05 CET

Fredag

Världens största batterilager-installation kan växa fyra gånger storleken

Det amerikanska företaget bakom det som nu är det största batterilagringssystemet i världen säger att anläggningen kan växa med nästan fyra gånger storleken när marknaden för lagring expanderar tillsammans med ökningen av förnybar energi i Kaliforniens nät.

Energiföretaget Vistra tillkännagav nyligen att det hade slutfört en 100MW -expansion till Moss Landing Energy Storage Facility, söder om San Francisco, med sin totala storlek till 400MW och 1600MWh – den största i världen.

”Vad som är bra med just den här webbplatsen är att den har utrymme att stödja ytterligare expansion – upp till 1500 MW/6000 MWh”, säger Vistras vd Curt Morgan i ett uttalande.

”Kalifornien leder landet i övergången från fossila bränslen och Moss Landing Energy Storage Facility står som en modell för hur batterier kan stödja intermittenta förnybara energikällor för att skapa ett tillförlitligt nät för framtiden.”

Källa:

3.9. 2021  11:55 CET

Fredag

Google samarbetar med franska Engie för 24/7 förnybar el + lagring

Den franska energijätten Engie har tecknat ett strömförsörjningsavtal dygnet runt med Google för 140 MW koldioxidfri energi till sin verksamhet i Tyskland i en överenskommelse som företagen har kallat en ”första i sitt slag”.

Enligt det treåriga avtalet kommer Engie att bygga en förnybar portfölj av sol och vind för att förse Google med tillräckligt med dygnet runt-energi för att säkerställa att 80% av dess tyska verksamhet är kolfri år 2022. Google har satt upp mål för alla dess campus och datacenter över hela världen är kolfria år 2030.

Genom Engie kommer Google att köpa el från 23 projekt för förnybar energi i fem tyska stater. Projekten kommer antingen att vara nya anläggningar eller befintliga tillgångar som kommer att leva längre. Google sa att det investerar 1 miljard euro (1,18 miljarder dollar) i digital infrastruktur och ren energi i Tyskland år 2030.

Källa:

3.9. 2021  11:43 CET

Fredag

Torsdag

Torsdag

Sidastöd till solel i Afrika

Solel i Afrika är ett sätt att hjälpa miljontals människor som inte är uppkopplade på nätet. Sida går in som lånegarant för företag som vill bygga lokala solcellsdrivna minisystem.
Sida ska stötta företag som vill bygga solcellsdrivna minisystem i Afrika.

Pandemin har försvårat för småföretag som vill bygga solcellsdrivna hemmasystem för belysning, laddning av mobil och/eller små kraftstationer och lokala nät som kan ge el till en by. Företagen har helt enkelt fått svårare med finansiering och det är där Sida kommer in.

Källa:

2.9. 2021  13:48 CET

Torsdag

1.700 kvm solceller installeras på köpcentret Nacka Forum

Nu ska Nacka Forum få solpaneler på taket. Det står klart sedan det globala fastighetsbolaget Unibail-Rodamco-Westfield och Soltechs dotterbolag Swede Energy avtalat om en stor solcellsinstallation på köpcentrets tak.

Installationen kommer att täcka en yta om drygt 1 700 kvm.

Solenergikoncernen Soltech Energys dotterbolag Swede Energy har en gedigen erfarenhet av att installera stora takplacerade solcellsanläggningar. Nu ska bolaget uppföra en drygt 1 700 kvm stor installation på Nacka Forum i Stockholm tillsammans med det globala fastighetsbolaget Unibail-Rodamco-Westfield (URW) som äger köpcentrumet.

Byggstart sker under september och anläggningen väntas sedan producera cirka 300 000 kWh årligen.

Källa:

2.9. 2021  13:39 CET

Torsdag

Tritium använder elbils-laddare i Alaska som klarar minus 40 ° C temperaturer

Brisbane-baserade snabbladdare tillverkare Tritium har samarbetat med ReCharge Alaska för att distribuera en RT50 DC snabbladdare i den lilla Alaskan staden Cantwell, den enda snabbladdningsplats som finns listad på PlugShare mellan städerna Fairbanks och Anchorage, två av de största stadsområdena i Alaska.

Alaska är förmodligen inte den första platsen i världen som tänker på när man överväger att anta elfordon, men en rapport från University of Alaska Fairbanks och Alaska Center for Energy and Power som publicerades tidigare i år visade att elägandet fördubblades mellan 2018 och 2020, till nästan 1 600 registrerade fordon i hela staten.

Källa:

2.9. 2021  13:29 CET

Torsdag

Batterier utan sol: En förändrad marknad ger hushållen nya energialternativ

Ett erbjudande om återförsäljning av förnybar energi som har använts tid har registrerat hundratals kunder sedan lanseringen i södra Australien i september förra året, inklusive Adelaides första 10-stjärniga energiklassade hem, och hushåll med endast batterilagring och utan sol.

Verksamheten är en av flera som har uppstått inom energibutiken under de senaste åren som svar på den snabbt föränderliga marknadsdynamiken som till stor del drivs av det enorma utvecklingen av solceller på taket.

I synnerhet i södra Australien har detta lett till några av de billigaste grossistpriserna för el i landet, med statens enorma andel av solceller på taket som sänker det genomsnittliga dagspriset till under noll.

I april avslöjade den australiensiska energimarknadsoperatören att genomsnittspriset för grossistkraft i södra Australien mellan klockan 10 och 15.30 har varit minus $ 12/MWh under de tre månaderna till 31 mars – ett första för Australiens huvudnät.

Källa:

2.9. 2021  13:12 CET

Torsdag

Samrådsstart för ny vindkraftspark Björnetjärnsberget, Eda kommun

Cloudberry Wind AB planerar att bygga en vindkraftspark i Eda kommun. Nu startar samrådet för vindkraftsparken.

Prosjektet heter Björnetjärnsberget och ingår i Eda kommuns vindbruksplan. Projektet är inkluderat i Ellevios plan för nätutbyggnad i västra Värmland.

Björnetjärnsberget projekt tar nu ett formellt steg framåt när samrådet påbörjas inom kort. Myndigheter, allmänhet och särskilt berörda som vill ge sina synpunkter på vindkraftsparken har möjlighet att tycka till om förslaget. På grund av rådande pandemi kommer samrådet hållas digitalt, och berörda parter kommer att bjudas in.

Upp till 18 vindkraftverk ska kunna producera el motsvarande det årliga behovet av hushållsel för cirka 35 000 småhus.

Källa:

2.9. 2021  12:53 CET

Torsdag

Tesla planerar att sälja el i Texas och gå förbi mellanhänder

Public Utility Commission of Texas har till 15 november att besluta om Teslas ansökan om att sälja el på statens avreglerade marknad.

Teslas ansökan, ursprungligen inlämnad den 17 augusti, syftar till att göra dotterbolaget Tesla Energy Ventures till en elleverantör (REP) som kan köpa el på grossistmarknaden och sälja den till privatkunder.
Företaget har också lämnat in ansökningar om att bygga Megapack-batterilagringsanläggningar i stor skala i Houston och nära sitt nya Gigafactory i Austin.

Enligt ansökan skulle den nya REP rikta in sig på ”befintliga kunder som äger Tesla -produkter och marknadsför detaljhandelserbjudandet till kunder via mobilapplikationen och Teslas webbplats.”

Källa:

2.9. 2021  12:49 CET

Torsdag

Utredare: Nu bereds vägen för elvägar

Elvägsutredningen föreslår ett regelverk för byggande och användande av statliga elvägar. Tydliga och enkla regler för elvägar innebär ytterligare ett steg i utvecklingen mot en elektrifierad transportsektor, skriver regeringens utredare Elisabet Falemo.

Sverige är ett av de ledande länderna i världen i utvecklingen av elvägar. Den bärande idéen med elvägar är att elfordon kan tillgodogöra sig el för framdrivning och laddning av batterier under körning. Elvägar är ett komplement till stationär laddning och kan bidra till transporteffektivitet och minskat behov av stora batterier i fordonen.

Det pågår tester av elvägar i en rad länder. I Sverige och Tyskland finns sedan flera år demonstrationsanläggningar med elväg på allmänna vägar. Den första permanenta sträckan med drygt två mil elväg ska stå färdig mellan Örebro och Hallsberg år 2025. Nu föreslår Elvägsutredningen ett regelverk för byggande och användande av statliga elvägar.

Källa:

2.9. 2021  12:39 CET

Torsdag

Så ska vi få mer vindkraft

NYHET Svenska kommuner säger ofta nej till att bygga vindkraft. Regeringens utredare vill därför utmana kommunernas veto, men lokalpolitiker såväl som branschen ser brister i förslagen.

För att byta ut ett det fossila bränslet som främsta energiförsörjning behöver fler vindkraftverk byggas. Men allt för ofta får utbyggnaden av vindkraftverk nej av svenska kommuner.
Denna motsättning uppmärksammas av regeringen som häromåret tillsatte en utredning för att komma till rätta med låsningarna.

Utredningen, som leddes av Miljöpartiets Lise Nordin, presenterades i somras. Ett av problemen som hon ringar in är att kommunerna inte har några kriterier eller tidsgräns för hur lägen en ansökningsprocess kan ta. Ett nej kan komma plötsligt och ingen tjänar på den här otydligheten, menar hon:

– Idag finns ingen tidsbegränsning alls, det finns många exempel där det kan ta upp mot fem år innan en kommun ger besked. Det blir svårt för en projektsamordnare att veta om de ska gå vidare med ett projekt.

Källa:

2.9. 2021  12:29 CET

Torsdag

Kol och konservatism: Hur polska aktivister driver på för mer klimatåtgärder

I Polen har debatten om klimatförändringar först nyligen fått allmän uppmärksamhet. Två huvudsakliga stötestenar-ekonomins starka beroende av kol och det konservativa politiska klimatet-har orsakat åratal politisk passivitet i frågan.

Ändå har den tre år gamla klimatrörelsen nu framgångsrikt lyckats inleda ett offentligt samtal om ämnet. Men till skillnad från sina västeuropeiska motsvarigheter är de flesta polska klimataktivister noga med att inte tala om andra progressiva frågor som kvinnors rättigheter – som nyligen har utsatts för ytterligare hot i landet – eller ekonomisk ojämlikhet, av rädsla för att de kommer att förlora stödet från de konservativa majoritet att överhuvudtaget agera i klimatfrågan.

När den polska regeringen införde ett nästan totalt abortförbud i oktober 2020 svepte en våg av protester landet. Bland de 100 000 människor som tog sig ut på gatorna i Warszawas huvudstad fanns medlemmar i klimatrörelsen.

Källa:

2.9. 2021  11:30 CET

Torsdag

Shells-kampanj ”Drive CO2 Neutral” är greenwashing, och bryter mot holländska reklamregler

Konsumentorganisationen har uppmanat Royal Dutch Shell att sluta köra en kampanj som säger att bränsleköp är ”koldioxidneutral”, förutsatt att kunderna köper kompensationer.

Kampanjen i fråga främjar ett Shell -erbjudande där de som köper bensin och diesel kan välja att betala en extra avgift som finansierar koldioxidutjämning. Shell använder koldioxidkrediter som stöder naturbaserade projekt, inklusive trädplantering.

En grupp med nio juriststudenter från Free University i Amsterdam klagade till Nederländernas reklamkodkommitté (Stichting Reclame Code) och anklagade Shell för greenwashing med kampanjen, som kallas ”Drive CO2 Neutral”.

Deras argument var att annonserna innebär att kvittningen kommer att motsvara de utsläpp som kommer att genereras genom att bränna bränslet i deras fordon, men att detta är osannolikt med tanke på kostnaden för tjänsten, som ligger på en euro cent per liter bränsle .

Källa:

2.9. 2021  11:23 CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

Förnybar energi ökar "inte tillräckligt snabbt för netto -noll"

Världen kommer att misslyckas med att uppnå 2050 års nollambition som fastställts genom COP21 Parisavtalet, även om all ny elproduktion kommer från förnybara källor, enligt en ny rapport.

DNV: s Energy Transition Outlook sa att elektrifiering är på väg att fördubblas i en generation och förnybar energi är redan den mest konkurrenskraftiga källan till ny kraft.

Prognosen visar dock att de globala utsläppen kommer att minska endast 9% till 2030, då den koldioxidbudget på 1,5˚C som globala ekonomier enats om tömmer då.
COP21 Parisavtalet var tänkt att hålla den globala uppvärmningen till ”långt under 2 ° C” och sträva efter att begränsa dess ökning till 1,5 ° C. DNV har varit konsekvent i att förutse en snabb övergång till ett koldioxidfritt energisystem i mitten av århundradet.

Källa:

1.9. 2021  13:50 CET

Onsdag

Greenpeace inleder rättsliga åtgärder mot Storbritanniens regering över BP North Sea oljefält

Miljögruppen Greenpeace tar den brittiska regeringen till domstol över sitt beslut att bevilja BP ett nytt tillstånd att borra efter olja i Vorlich -fältet, 240 km öster om Aberdeen, Skottland.

Advokater från Greenpeace kommer att kräva att regeringens beslut upphävs och att BP: s tillstånd återkallas. Greenpeace kommer att hävda att när tillståndet beviljades misslyckades regeringen med sin lagliga skyldighet att kontrollera vilken inverkan det skulle få på klimatet. Som en del av tillståndsprocessen är regeringen skyldig att göra en miljökonsekvensanalys, där ett företags miljöuttalande publiceras och läggs ut för offentligt samråd.

För närvarande utvärderar regeringen effekterna av utsläpp från oljeproduktion, och inte utsläppen från förbränning av den utvunna oljan.

”Utsläppen från förbränning av oljan som utvinns vid Vorlich kommer att motsvara över tre kolanläggningar som körs i ett år”, hävdade Greenpeace.

Källa:

1.9. 2021  13:27 CET

Onsdag

Klimatförändringar en stor fråga i det Norska valet

STAVANGER, Norge (Reuters) -Klimatförändringar har dykt upp som en nyckelfråga för norska väljare i ett kommande riksdagsval som undersökningar visar kan leda till fler lagstiftare som vill begränsa olje- och gasborrning.
Ju bättre miljöpartierna presterar i valet 12-13 september, desto mer sannolikt kommer de att kunna tvinga fram oljeföretag genom att begränsa var de kan leta efter nya fält.

Västeuropas främsta oljeproducent står inför press från miljögrupper att stoppa alla nya olje- och gasprojekt för att hålla klimatförändringarna i schack.

Norge släppte ut cirka 13,3 miljoner ton koldioxidekvivalenter 2020 från produktion av fossila bränslen, men utsläppen från olja och gas som använts utomlands var 30 gånger högre med mer än 400 miljoner ton, säger Robbie Andrew, seniorforskare vid Oslo-baserade klimat tror -tank CICERO.

Källa:

1.9. 2021  13:23 CET

Onsdag

Varför har Grönland stoppat prospektering av olja och gas?

Grönland är något av en sällsynthet inom den europeiska energibranschen, med både en stark lagstiftningsstruktur och imponerande mineralreserver, som har uppmärksammat gruvarbetare och olje- och gasledare i åratal. Kvanefjeld-projektet för sällsynta jordartsmetaller, en stor anläggning med över hundra miljoner ton reserver, har framstått som standardbärare för utvinningsindustrin på Grönland.

Dessutom, med en rapport från 2008 från US Geological Survey som visar att landets vatten kan rymma upp till 52 miljarder fat oljeekvivalenter, har det ökat optimism om framtiden för olje- och gasverksamheten på Grönland.

Detta hopp har dock blivit allt annat än krossat av ett förbud mot nya olje- och gaslicenser som infördes av det ledande Inuit Ataqatigiit -partiet i juli i år. Partiet till vänster om mitten kom till makten vid valet i april, och många av dess idéer och politik, inklusive en potentiell folkomröstning om Kvanefjelds framtid och till och med oberoende av dansk styre, är en utmaning för den status quo som har gjort Grönland till en sådan en attraktiv investeringsdestination under de senaste åren.

Källa:

1.9. 2021  13:12 CET

Onsdag

Kinas utbyggnad av batteritillverkningen kräver enorma mängder litium

Efter en rad stora expansionsmeddelanden 2021 har Kinas katodindustri gått närmare att ha sin första producent med en kapacitet på en miljon ton per år (tpa).

Eftersom tillverkare av battericeller över hela världen genomför enorma expansionsplaner och batterikapacitet i rörelse för 2030 för att nå 4 100,1 GWh i Benchmarks augusti litiumjonbatteri megafaktorutvärdering, måste leveranskedjans mittström anta egna expansioner för att möta denna växande efterfrågan.

Ingen annanstans känns detta starkare än i Kinas katodindustri, där både etablerade och nya utvecklare har kommit. .

Källa:

1.9. 2021  13:03 CET

Onsdag

Idag går startskottet för IKEAs lansering av el från sol och vind

Från och med i dag kan konsumenter i Sverige köpa el från sol och vind via IKEA. Erbjudandet, som tagits fram tillsammans med Svea Solar, innebär el från sol och vind med ett enkelt upplägg och lågt pris. Den som väljer el via IKEA är dessutom med och driver på för en ökad produktion av el från sol och vind.


Från och med idag den 1 september kan konsumenter i Sverige köpa el från sol och vind via IKEA. Erbjudandet innebär el från sol och vind till ett lågt pris och ett enkelt upplägg – där kunderna via en app följer sin egen förbrukning. Erbjudandet gäller alla privatkunder, oavsett om de bor i hus eller lägenhet.

– Vi på IKEA vill göra det lättare för fler att leva ett mer hållbart liv hemma genom att erbjuda smarta och energieffektiva produkter och tjänster. Nu tar vi nästa steg genom att göra el från sol och vind till ett lågt pris tillgänglig för fler, säger Bojan Stupar, försäljningschef på IKEA Sverige.

Källa:

1.9. 2021  12:52 CET

Onsdag

USA installerade mer vindkraft än någon annan energikälla förra året

Vindkraften överträffade sol- och naturgas 2020. Amerikanska vindkraftverk blir större, effektivare och blir allt viktigare för nätet.

USA installerade rekord 16 836 megawatt vindkapacitet 2021, som beskrivs i 2021 landbaserad vindmarknadsrapport, publicerad på måndag av Office of Energy Efficiency and Renewable Energy.

Därmed överträffade vinden soltillförseln för första gången, trots att solen har ett ”rekordår” för nya tillskott. Både vind och sol överträffade alla andra kraftkällor för ny kapacitet och slog ut tillskott av naturgas, vilket sjönk till femårs lägsta. I sydväst representerade nya vindkraftverk nästan 80 procent av de nya energitillskotten.

Källa:

1.9. 2021  12:42 CET

Onsdag

Nordjylland vill bli ledande i att fånga CO2

Vi arbetar nu på Nordjylland med att skapa ett fyrprojekt för CO2-insamling, användning och lagring. Green Hub Denmark samordnar insatserna, och i samarbetet kommer vi att involvera hela värdekedjan och stödja produktionen av gröna bränslen baserade på väte och CO2.

Med de platsbaserade resurser vi har i Nordjylland, och med de kompetenser som finns i företag som är ledande inom sitt område inom t.ex. elbränslen, bränsleceller, rörledningar, fångst och användning av CO2, är vi starka och kan lägga grunden för ett nytt affärsäventyr och avsevärt minska koldioxidutsläppen.

Vi har en fantastisk regional sammansättning av företag och resurspersoner som arbetar inom grönområdet både när det gäller teknik och forskning, och vi i Danmark har stora internationella aktörer inom transportområdet, som i dessa dagar visar att de vill vara pionjärer inom slutanvändares villkor.

Källa:

1.9. 2021  12:25 CET

Onsdag

Greta Thunberg skeptisk till Skottland och deras kommande globala klimatmöte

”Skottlands världsledande lagstiftning om klimatförändringar fastställer ett måldatum för utsläpp från alla växthusgaser till noll år 2045”, meddelar den skotska regeringens webbplats.

Och en oberoende rapport från arbetsgruppen Zero Emissions Social Housing, som publicerades i går av regeringen, ekar tillbaka detta språk till politikerna och noterar att Skottland har ”åtagit sig en rad världsledande mål”.
Den som läser så varma ord skulle tycka att vi verkligen mår oerhört bra och om bara andra länder var lika kloka, intelligenta och snälla som Skottland skulle världen vara på ett mycket bättre ställe.

Problemet är att det är mycket bra att sätta upp mål, men det är att möta dem som spelar roll och Skottland har missat sina koldioxidutsläppsmål tre år i rad, enligt siffror som släpptes i juni.

Källa:

1.9. 2021  11:55 CET

Onsdag

Kerry menar att nationer måste öka takten i att minska CO2 utsläpp och utmanar Kina att stänga kolkraftverken

(CNN) USA: s särskilda sändebud för klimat John Kerry sade i kommentarerna som släpptes på tisdagen att han är övertygad om att världens största utsläppare måste ta tag i sina utsläpp.  Men president Joe Bidens högsta internationella klimatombud menar det är bråttom.

”Jag har ingen tvekan om att de rikaste länderna i slutändan kommer att nå en koldioxidsnål eller netto (noll) koldioxidekonomi,” sa Kerry. ”Men jag är inte övertygad – inte alls – om att vi kommer att komma dit i tid för att undvika djupgående störande grundförändringar i vår planets natur och tiotals miljoner, hundratals miljoner människor kapacitet att kunna att överleva.”
Kerry levererade sina anmärkningar, som evenemangsarrangörerna sa att spelades in förra veckan, praktiskt taget vid ett amerikansk-japanskt rådshändelse tillsammans med Japans miljöminister Shinjirō Koizumi.

Källa:

1.9. 2021  11:45 CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

Rekord-lägsta bud i Chile på ca:13 öre/kWh

Canadian Solar Libertador Solar Holding SpA lämnade det lägsta budet på ett PV -projekt i Chiles senaste auktion för ren energi.
Den chilenska nationella energikommissionen (CNE) har presenterat de erbjudanden som den fått på en auktion för 2,31 TWh förnybar energi i veckan och har avslöjat att det lägsta priset som lämnades in var 0,01332 dollar/kWh.

”Vi tror att på grund av de observerade priserna kommer detta att vara en anmärkningsvärd process, som kommer att tillåta genomsnittspriser långt under de för föregående auktion 2017,” sade CNE och noterade att ett antal erbjudanden låg på mellan $ 0,021/kWh och 0,028 dollar/kWh.

Källa:

31.8. 2021  12:59 CET

Tisdag

Begagnade solceller hamnar i fattiga länder

Det finns en växande marknad för begagnade solceller i fattiga länder. Nyhetsbyrån Bloomberg berättar om en växande trend.

När solceller byts ut för att de tappat verkningsgrad och/eller för att ny cellteknik är bättre – då kan de hamna i Pakistan och driva en vattenpump eller som backupkraft för ett hotell i Libanon.

Det är två av de användningsområden som en krönika på nyhetsbyrån Bloomberg pekar ut. Krönikören tror att förnybar energi kommer att hitta fram till många platser i Afrika genom den här andrahandsmarknaden.

Bloomberg är inte först att peka ut fenomenet. Det finns redan marknadsplatser, från handel med stora partier ner till privatannonsering på Facebook.

Källa:

31.8. 2021  12:52 CET