// OKTOBER NYHETER //
Tio nyheter om energiomställningen
varje vardag, varje vardag, varje vardag
Måndag
1. Northvolts biprodukt: Salt till konstgödsel
Svenska batteritillverkaren Northvolt kommer att leverera 200 000 ton salt per år till Cinis Fertilizer, som tillverkar mineralgödsel.
Saltet, natriumsulfat, är en biprodukt vid tillverkningen av elektroder.
Cinis Fertilizer tillverkar kaliumsulfat genom att tillvarata restprodukter från massaindustrin. Företaget bygger nu en fabrik i Skellefteå och en i Örnsköldsvik för tillverkning av mineralgödslet kaliumsulfat.
Holländska Van Iperen kommer att köpa all kaliumsulfat som Cinis Fertilizer producerar under de kommande tio åren.
Tillverkningsmetoden är patenterad. Grundaren Jakob Liedberg sägs ha kommit på idén när han upptäckte hur mycket elfilteraska som årligen släpps ut från massabruken till Östersjön eller Vänern.
Måndag
2. Rocky Mountain Powers distribuerade system för hantering av batterilager gör att Utah går om Kalifornien
Rocky Mountain Power (RMP) försöker förvandla distribuerat solceller till sol-plus-lagringsnät i Utah och meddelar på torsdagen ett partnerskap mellan batteritillverkaren Sonnen och Utah-entreprenören ES Solar för att eftermontera tusentals solhushåll.
Efter framgången med Soleil Lofts -utvecklingen, ett bostadssamhälle som företaget byggt upp för att hjälpa till att ge flexibilitet i nätförvaltningen, erbjuder RMP incitament för sina befintliga 50 000 solkunder i Utah att lägga till ett batterisystem som kan fungera med solens programvara för virtuellt kraftverk.
Wattsmart-batteriprogrammet förväntas öka den distribuerade energikapaciteten som RMP kan skicka på samma sätt som kapaciteten från solar-plus-lagringstillgångarna från Soleil Lofts användes i nätet.
Måndag
3. Gruvjätten Rio Tinto har hittat en ny metod i att ta bort CO2 i ståltillverkning
I samarbete med University of Nottingham utvecklar Rio Tinto en ny teknik för minska CO2 utsläpp i sin process.
Idén är att ersätta bränslet med hållbar biomassa, i kombination med mikrovågsteknik, för att omvandla järnmalm till metalliskt järn i ståltillverkningsprocessen.
Företaget väntar på ett patent på tekniken, vilket drastiskt kommer att minska dess negativa bidrag till klimatförändringar, men det kommer att fortsätta att driva andra koldioxidsnål utveckling som det har arbetat med.
Måndag
4. Norska Equinor satsar i australisk "sol-vattenvärme"
Den australiska koncentrerade utrustningen för sol- och vattenlagringsteknik RayGen Resources har fått en stor ny global investerare, där den norska statliga energigiganten Equinor tippar 9 miljoner dollar till det Melbourne-baserade företagets senaste investeringsrunda.
RayGen sa på måndagen att det hade samarbetat med Equinor för att stänga in serie C -kapitalanskaffningen, som hade lockat sammanlagt 55 miljoner dollar, bland annat från Chevron Technology Ventures, den rena energiförskjutaren för det amerikanska oljebolaget Chevron.
RayGens ”dispatchable” sollösning kombinerar sin egenutvecklade PV Ultra-teknik-som genererar elektricitet och värme-med en skräddarsydd elektro-termisk lagringscykel, kallad ”Thermal Hydro”, som använder befintlig industriell utrustning för att leverera högpresterande, lågkostnadsel lagring.
Måndag
5.Elnätet i Storbritannien utökar användningen av innovativ teknik som öppnar upp för mer kapacitet av förnybar energi
National Grids elöverföringsarm utökar sin användning av kraftflödeskontrollteknik, som redan har låst upp 1,5 GW elnätskapacitet.
Flödeskontrollstekniken kallas SmartValve och leder ström genom kretsarna som har tillgänglig kapacitet.
Det installerades på fem kretsar i norra England tidigare i år och låste upp 1,5 GW nätverkskapacitet, och NGET har i veckan meddelat planer på att utöka initiativet för att låsa upp ytterligare 500 MW. 500 MW, uppskattar NGET, kan räcka för att driva cirka 300 000 bostäder.
Måndag
6. Indien planerar att uppdatera 2030-klimatmål enligt Parisavtalet
Efter månader av att driva tillbaka, kommer Indien att uppdatera sina klimatmål för 2030 enligt Parisavtalet. Indien överväger att sänka nästan halva mängden växthusgaser som produceras för varje dollar ekonomisk aktivitet i slutet av decenniet.
Med utgångspunkt i sitt förbättrade mål för förnybar energi på 450 GW, kan Indien lova att öka andelen icke-fossila bränslekällor i sin energiproduktionskapacitet till minst 60 procent, med möjlighet att höja den till 65 procent år 2030. Med mindre än två veckor till Glasgow-mötet pågår interministeriella samråd för att slutföra detaljerna
Måndag
7. Gigantiska vindturbiner skjuter gränserna för det möjliga
Nästa år kommer danska vindkraftverkstillverkaren Vestas att sätta upp en gigantisk prototyp – ett vindkraftverk på 15 megawatt (MW) som kommer att vara tillräckligt kraftfullt för att ge el till cirka 13 000 brittiska hem.
Det kommer att vara den största sådana turbinen i världen, men potentiellt inte så länge. Vindkraftverk blir bara större – och det sker snabbare än nästan alla förutspådde.
Det kinesiska företaget MingYang tillkännagav nyligen planer på en ännu kraftfullare enhet som till exempel klockar in på 16 MW. För bara fyra år sedan var den maximala kapaciteten för en offshoreturbin 8 MW.
”Det händer snabbare än vi skulle önska, på ett sätt”, säger Aurélie Nasse, chef för offshore produktmarknadsstrategi på Vestas.
Måndag
8. Ny rapport: Biden har förmågan att förhindra 1,6 miljarder ton utsläpp årligen
Nu lägger en ny rapport från klimatförespråkargruppen Oil Change International till att deras krav är brådskande – och specificerade.
Enligt gruppens analys har Biden-administrationen makt att stoppa 24 föreslagna olje- och gasinfrastrukturprojekt som kumulativt skulle släppa ut mer än 1,6 miljarder ton planetvärmande växthusgaser varje år.
Det motsvarar de årliga utsläppen från 404 amerikanska kolkraftverk, eller ungefär en femtedel av hela landets utsläpp från 2019.
Måndag
9. Danska forskare testar nya metoder för CO2 -fångst
CO2 -fångst har hittills mest varit baserat på att fånga CO2 i en vätska. Nu testar forskare en ny metod där den fångas i ett fast material och uppgraderas till en renare produkt som därefter kan användas för att producera till exempel bränslen.
– Vi har forskat i flera år för att hitta en typ av miljövänligt material som CO2 kan binda till, men som istället för att vara flytande dyker upp i fast form, och där du kan uppgradera den fångade CO2en med betydligt mindre energi. I höst ska vi testa detta i samarbete med företaget Wärtsilä i Sverige, som levererar hållbar teknik till industrin, säger professor vid DTU Kemi Anders Riisager, som leder projektet.
Måndag
10. Grönt ljus för vindkraftparker utanför Skånes sydkust
För två veckor sedan efterlyste statliga Vattenfall och danska Ørsted generösare regler för att bygga vindkraftverk utanför Skånes sydkust. På torsdagen fick de gehör hos regeringen.
– Vi ska förstärka elproduktionen i södra Sverige, säger energiminister Anders Ygeman (S).
Vattenfall driver sedan tidigare flera stora vindkraftparker i Nordsjön. Nu ändras reglerna så att de även kan etablera sig i Östersjön.
Måndag
Fredag
Fredag
1. Drottning Elizabeth II är ”irriterad” av världsledarnas bristande klimatåtgärder
Drottning Elizabeth II har hörts av kritik av världsledare för bristande åtgärder mot klimatförändringar inför toppmötet COP26 i Glasgow.
Den brittiska monarken, 95, sa ”det är verkligen irriterande när de pratar, men det gör de inte.” Kommentarerna framfördes i ett privat samtal med Camilla hertiginnan av Cornwall, fru Charles, och Elin Jones, det walisiska parlamentets ordförande, som togs upp av en livestream av hennes besök på torsdagen.
”Extraordinärt är det inte, jag har hört allt om COP, vet fortfarande inte vem som kommer, ingen aning”, sa hon.
Fredag
2. Norska Scatec installerar 100 MW grön vätgaskapacitet i Egypten
Norsk specialist på förnybar energi Scatec har avslöjat planer på att samarbeta med Fertiglobe och Egyptens suveräna fond om utvecklingen av en grön vätgasfabrik i Egypten med en elektrolyskapacitet från 50 MW till 100 MW.
Norges Scatec har meddelat planer på att samarbeta med Fertiglobe och Egyptens suveräna fond för att bygga ett grön vätgasverk i Ain Sokhna, Egypten. Elektrolysatorn kommer att variera i storlek från 50 MW till 100 MW.
Projektet, som ska byggas under Scatecs ”Power to X” -strategi, kommer att göra grönt väte för användning som råmaterial för produktion av grön ammoniak. För Egypten markerar den planerade anläggningen landets första försök att förvandla sig till en regional grön vätgasknutpunkt.
Fredag
3. Skogsmaskiner blir autonoma
Den självkörande skogsmaskin som konstruerats och byggts vid Luleå tekniska universitet klarar nu också autonom skotning, det vill säga upphämtning och transport av rundvirke. Det är första gången i världshistorien som skotning görs helt utan mänsklig inblandning. Forskarna bakom det lyckade försöket ser det som ett viktigt steg mot ett mer hållbart skogsbruk
− Det här kommer att rita om kartan för branschen och hur andra aktörer inom området ser på operationer som dessa. Vi har jobbat oerhört intensivt med det här testet och det känns väldigt skönt att det faktiskt fungerar, säger Magnus Karlberg, professor vid Luleå tekniska universitet.
Fredag
4. Inrikesminister Haaland visar ambitiös strategi för vindkraft till havs
Inrikesminister Deb Haaland skisserade idag vägen framåt för framtida vindsatsningar till havs för att uppfylla Biden-Harris administrationens mål att distribuera 30 gigawatt (GW) havsbaserad vindkraft till 2030.
Under ett tal på American Clean Power’s Offshore WINDPOWER Conference & Exhibition i Boston, Mass., Tillkännagav sekreteraren planer på att Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) eventuellt kommer att hålla upp till sju nya offshore -auktioner till 2025 i Gulf of Maine , New York Bight, Centralatlanten och Mexikanska golfen, samt utanför Carolina, Kalifornien och Oregon.
Fredag
5. Kina annonserar en ny satsning på förnybart 100GW
Kina har påbörjat byggnadsarbete på den första fasen på 100 GW i en sol- och vindutbyggnad som troligen kommer att se hundratals gigawatt utplacerade i landets ökenregioner.
Den kinesiska presidenten Xi Jinping talade via videolänk vid en FN -konferens för biologisk mångfald idag (12 oktober) och sade att byggandet av den inledande fasen, som kommer att ha en uppskattad kapacitet på 100 GW, nyligen startade på ett ”smidigt sätt”.
Även om projektens läge och konstruktion, eller den totala förväntade kapaciteten eller antalet efterföljande faser, inte avslöjades, kommer systemet att representera en anmärkningsvärd del av Kinas ambition att nå mer än 1200 GW installerad sol- och vindkapacitet år 2030 .
Fredag
6. FN: s generalsekreterare tycker sjöfartens planer om CO2minskning inte duger
Med drygt två veckor kvar till COP26, ett stort internationellt klimatmöte, har FN: s generalsekreterare, António Guterres, tagit sikte på sjöfart och luftfart för deras långsamhet på vägen mot avkolning.
Guterres talade på konferensen Global Sustainable Transport på torsdagen och sa: ”Låt oss vara ärliga. Medan [FN] medlemsländer har gjort några första steg genom Internationella civila luftfartsorganisationen och Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) för att hantera utsläpp från sjöfart och luftfart, är nuvarande åtaganden inte i linje med 1,5C -målet i Parisavtalet. Faktum är att de överensstämmer mer med uppvärmningen långt över 3C. ”
Fredag
7. Stor efterfrågan på elfordon inom lantbruket – men utbudet är skralt
- Efterfrågan på elektriska traktorer och tyngre lantbruksmaskiner växer i Sverige, enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF. Men utbudet är skralt
- LRF tror att det beror på att den globala efterfrågan på tunga elektriska maskiner i lantbruket är för liten.
- ”Lantbrukarna är jätteintresserade av ny teknik som kommer. Men maskinerna och tekniken finns inte ännu”, säger Niklas Bergman på LRF.
Fredag
8. Norges nya regering ogillar att EU vill förbjuda oljeborrning i Arktis
Framtiden för Norges olje- och gasindustri hade varit en av de ledande frågorna i den hårdkämpade valkampanjen och koalitionssamtalen.
När Norges Labour Party-ledda koalition presenterade sin framtida energipolitik inkluderade de ett löfte om att minska nettoutsläppen med 55% till 2030. Det meddelade att landets utveckling mot grön energi skulle ske gradvis.
”Olje- och gassektorn kommer att utvecklas, inte demonteras”, sade koalitionen i ett policydokument som släpptes tidigare på onsdagen.
Norska tjänstemän sa till EURACTIV att detta inte skulle vara en motsägelse eftersom mycket av Norges olja och gas används utanför Norge, vilket innebär att de utsläpp som orsakas av det inte räknas in i Norges totalsumma.
Fredag
9. ”Elpriserna blir troligen höga ända till våren”
Elpriserna i södra delen av Sverige – i elområde 3 och särskilt elområde 4 – fortsätter att vara mycket höga. Det genomsnittliga spotpriset i september var runt 90 öre per kWh i elområde 3 och drygt 120 öre per kWh i elområde 4 (jämfört med runt 35 öre per kWh vid samma tid i fjol). De här prisnivåerna är höga i en svensk kontext, men i stora delar av Europa är situationen ännu värre.
De höga priserna orsakas av flera samspelande faktorer. Men de allra viktigaste är dels höga bränslepriser, särskilt på gas, som via våra kopplingar till Europa smittar av sig på den svenska elmarknaden, dels en svag hydrologisk situation med för lite vatten i magasinen.
Christian Holtz, elmarknadskonsult på Merlin&Metis, menar att båda dessa situationer lär bestå fram till våren.
Fredag
10. Prins Charles avslöjar att hans Aston Martin kör på E85
Prins Charles har avslöjat sin Aston Martin kör på E85 bensin.
I en intervju med BBC sa arvingen till Storbritanniens tron att hans fordon drivs av 85% bioetanol och 15% blyfri bensin.
Den brittiska kungen berättade för BBC att han konverterade sin älskade bil, som har kört i över fem decennier, till att köra på vin och ost.
Prins Charles sa att E85 är tillverkad av det han beskriver som ”överskott av engelskt vitt vin och vassle från ostprocessen”.
Bioetanol är en förnybar energikälla som görs genom att jäsa socker och stärkelsekomponenter i växtbiprodukter.
Detta kommer vanligtvis från sockerrör och grödor som spannmål, med jäst, men kan också göras med Prince’s vin- och ostkombination.
Fredag
Torsdag
Torsdag
1. EU -kommissionen presenterar en ny verktygslåda för att hantera stigande energipriser
En ny verktygslåda har införts av EU -kommissionen för att hjälpa blocket att hantera den nuvarande instabiliteten på energimarknaden och höjningar av energipriserna.
Verktygslådan är en del av det meddelande om energipriser som antagits av kommissionen och innehåller mekanismer på kort och medellång sikt som kan genomföras för att minska effekterna av energiprisökningar.
Verktygslådan presenterar sätt som blocket kan undvika att den nuvarande energibekämpningen händer igen i framtiden.
Energikommissionär Kadri Simson sa: ”När vi kommer ut från pandemin och börjar vår ekonomiska återhämtning är det viktigt att skydda utsatta konsumenter och stödja europeiska företag.”
Torsdag
2. Flytande solpark i Sellingen är störst i Europa
Flytande solparker utvecklas i en allt större takt. Den unika konstruktionsmetoden erbjuder många fördelar. En ny solpark i Groningen visar vad som är möjligt.
GroenLeven, marknadsledande inom storskalig solenergi, banar vägen-eller åtminstone vattnet-med sin ”flytande sol”. Företaget har redan byggt elva offshore -solparker på olika platser i Nederländerna. ”Totalt genereras 225 megawatt toppeffekt från flytande solenergi i vårt land. Vi ansvarar för 200 megawatt toppeffekt av den totalen, säger projektledaren Willem Biesheuvel, inte utan stolthet.
För tillfället byggs alla GroenLevens solparker på sanduttagssjöar. Den första flytande parken byggdes 2018 och mätte vid den tiden ”bara” en och en halv hektar. ”Det projektet lärde oss mycket om tekniker, konstruktion och förankring”, säger Biesheuvel. ”Vi fortsatte att utvecklas därifrån.”
Torsdag
3. Analys: Hur strömbrist kan ”påskynda” Kinas klimatåtgärder
När Kinas president Xi Jinping förstärkte landets klimatengagemang förra månaden genom att lova att det ”inte kommer att bygga nya kolkraftprojekt utomlands”, upplevde Kina omfattande elbrist.
Enligt kinesiska medier har nästan två dussin provinser upplevt elransonering eller avbrott ”av något slag”. Situationen-som fortfarande pågår-har varit särskilt allvarlig i ”kolberoende” nordvästra Kina, där strömavbrott har drabbat fabriker och människors hem.
Som svar gav Kinas ledarskap en rad instruktioner vid två möten på hög nivå som hölls på varandra följande dagar förra veckan. Direktiven – allt från att öka kapaciteten för kolproduktion till revidering av elpriser – syftar till att ta itu med den blandning av orsaker som har lett till situationen.
Torsdag
4.Sex tyska kommuner går samman för att få mer solenergi
Sex kommuner i södra Tyskland har kommit överens om att bilda ett joint venture kallat Oekostrom Franken GmbH & Co. KG som kommer att producera el från solenergi och marknadsföra den inte under EEG-systemet utan genom energiköpsavtal (PPA).
Bland partnerna ingår infra fuerth gmbh och N -ERGIE Regenerativ GmbH, var och en med en andel på 25,1%, Stadtwerke Schwabach GmbH och Erlanger Stadtwerke AG, var och en med 14,9% av det gemensamma företaget, samt Stadtwerke Stein GmbH & Co. KG och Gemeindewerke Wendelstein KU, var och en med en andel på 10%.
Elen som produceras av Oekostrom Franken kommer att köpas av de sex elbolagen baserat på deras andel i joint venture eller marknadsförs direkt.
Torsdag
5. Volvo levererar världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål
Den svenska biltillverkaren Volvo Group har avslöjat vad det säger är världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål, en lastbärare för användning i gruvdrift och stenbrott som tillverkades med stål som producerats genom en ny process med grön vätgas.
Volvos tillkännagivande i veckan att det har tillverkat världens första fordon tillverkat av fossilt bränslefritt stål är en milstolpe och ett viktigt steg för att visa värdet av att ta bort fossila bränslen från produktionsekvationen.
Torsdag
6. Schenker testkör jättedrönare
Under ITS World Congress 2021 i Hamburg testkörde Schenker och Volocopter den första flygningen med tunglyftsdrönaren VoloDrone. Det är en obemannad drönare som kan transportera last som väger upp till 200 kilo.
Den första flygningen varade i tre minuter. Logistikbolaget Schenker och Volocopter, som verkar inom urban luftverksamhet, vill utveckla logistikkedja i städer där andra transportalternativ är begränsade.
Själva drönaren väger 600 kilo, är nära två meter lång och har en diameter på nio meter. Räckvidden når 40 kilometer och testet som Schenker och Volocopter i Hamburg nådde en höjd på 22 meter.
Torsdag
7. Williams Racing förbinder sig att bli 'klimatpositivt' år 2030
Williams Racing-team har lagt fram en ny hållbarhetsstrategi med fem pelare som ser att Formel 1-teamet åtar sig att bli ”klimatpositivt” år 2030.
Williams Racing hävdar att dess klimatpositiva mål är i linje med ”långt under” 2C-vägen i Parisavtalet. Det finns liten detalj om målen för hur aggressivt teamet kommer att minska koldioxidutsläpp från resor och energiförbrukning, men uttalandet innehåller en linje att ”över tid skapa sin egen energi, på sin resa mot att bli klimatpositiv”.
Williams Racings verkställande direktör Jost Capito sa: ”Williams Racing är en pionjär inom Formel 1 och racingvärlden och har ett starkt arv som utvecklar Formel 1 -teknik och överför den till EV och hållbara transport- och energisektorer. Vi lever i en tid då vår planet och vårt samhälle förändras snabbare än någonsin.
Torsdag
8. Solföretaget Trina kommer med en lagringslösning
Trina Storage tror att Elementa kommer att kunna utmana några av de befintliga lagringssystemen trots det sena inträdet.
Att komma in på en avancerad teknikmarknad som redan är befolkad med stora, etablerade leverantörer är aldrig lätt, men Trina Solars chef för utomlands lagring, Terry Chen, är orolig på grund av en tro på företagets produkt och de fördelar som sen inträde kan medföra.
PV Tech träffade Chen på årets Intersolar i München, Tyskland där Trina Solars affärsenhet för lagring gjorde sitt första ”storslagna framträdande” sedan det bildades i februari. Förutom att främja Trina Solars normala varor, var Trina Storage där för en mjuk lansering för sitt nya litiumjärnfosfat (LFP) verktygsskåp för batterilagring, Elementa, som Chen tror kan göra allvarliga framsteg på energilagringsmarknaden, vilket stör mer etablerade konkurrenter .
Torsdag
9. Flytande vindsystem innebär en enorm uppskalning av branschen
Havsbaserade vindkraftparker håller på att bli en välbekant plats på de bästa grunda platserna runt om i världen, från Sydkorea till Nordsjön. De flesta av dessa är förankrade i havsbotten, men vindarna är starkare och mer konsekvent längre till havs, så energiföretag vänder uppmärksamheten mot djupare vatten som är olämpliga för förankrade turbiner.
Den sista 9,5 MW turbinen bogserades på plats i det som för närvarande är världens största flytande havsbaserade vindkraftpark i augusti 2021 och Kincardine havsbaserade vindkraftpark stod klar. Sortimentet med sex Vestas-turbiner (fem på 9,5 MW och en 2 MW) ligger 15 km utanför Aberdeens kust, Skottland-Europas blåsigaste land-på en plats med ett vattendjup på 60-80 m. De större turbinerna har en rotordiameter på 164 m och varje blad väger 35 ton.
Torsdag
10. Ryssland siktar på koldioxidneutralitet 2060, säger Putin
President Vladimir Putin sade onsdag att Ryssland – en av världens största tillverkare av olja och gas – siktar på koldioxidneutralitet år 2060.
”Ryssland kommer i praktiken att sträva efter koldioxidneutralitet i sin ekonomi”, sa han på ett energiforum i Moskva. ”Och vi satte ett riktmärke för detta – senast 2060.”
Medan den ryska presidenten i flera år var ökänd för sin skepsis mot den mänskliga uppvärmningen, har han ändrat uppfattning de senaste månaderna.
Torsdag
Onsdag
Onsdag
1. Begagnade batterier kan ge billigare energilager
Kommer batterier från skrotade elfordon (EV) att bli ett miljöproblem med tanke på den allt större EV-marknaden? Kanske inte, om vi kombinerar återvinning med återanvändning – att batterierna får ett andra liv i smarta energilager. Särskilt om demonterings- och testprocesserna förbättras.
Konsumenternas räckviddsångest har börjat gå över och är ett allt mindre hinder mot ökad adoption av elfordon. Den nya sinnesfriden har flera bakgrunder: fordon och drivlina har fått förbättrad konstruktion, laddinfrastrukturen har byggts ut, fler snabbladdare har installerats och kunskapen har ökat bland ägare och förare.
Köparna har accepterat som ett faktum att dagens elbilar tryggt kan hantera vardagliga resor och att det typiskt endast är undantagsvis som det krävs en paus för laddning.
Onsdag
2.Björnlandhöjdens vindkraftspark ansluts till elnätet
E.ON har färdigställt elanslutningen till Hästkullens och Björnlandhöjdens vindkraftsparker i Västernorrland. 475 megawatt förnybar vindkraftsel, motsvarande elbehovet för drygt 320 000 villahushåll, tillförs nu det svenska elnätet – ett viktigt bidrag till energiomställning, tillväxt och klimatmål, enligt E.ON Energidistributions vd, Martin Höhler.
– Anslutningarna av vindkraftsklustrets stora parker till stamnätet bidrar rejält till den svenska energiomställningen och till Parisavtalets klimatmål. Samtidigt läggs grunden för tillväxt och näringslivsutveckling i södra Norrland, säger Martin Höhler.
E.ON har under drygt två års tid byggt den nödvändiga infrastrukturen för att ansluta Hästkullens och Björnlandhöjdens vindkraftsparker. E.ON har byggt två nya mottagningsstationer och drygt sex mil ny ledning mellan vindkraftsparkerna och Svenska Kraftnäts stamnätstation i Nysäter.
Onsdag
3. Biogasen kan minska koldioxidutsläppen inom industrin
Betydande mängder fossila bränslen inom industrin i Mälardalsregionen skulle kunna ersättas med biogas när industrin måste uppnå skärpta EU-krav. Det visar en ny kartläggning från BioDriv Öst. Men det finns flera hinder i vägen.
Inom industrin i Mälardalsregionen finns cirka 9 TWh fossila bränslen. Allt kan inte ersättas med biogas på grund av praktiska, tekniska eller ekonomiska utmaningar, men betydligt fler industrier borde undersöka en omställning till biogas som en del i sitt hållbarhetsarbete. Det skriver BioDriv Öst i en rapport som även presenterar möjliga distributionslösningar för leverans av biogas till industrier.
Syftet med kartläggningen var att undersöka potentialen för att använda biogas inom industriella anläggningar i Uppsala, Västmanlands, Södermanlands, Örebro, Stockholms och Östergötlands län.
Onsdag
4. Åttonde Indien-Sverige Innovationsdagen ’21 med fokus på grön teknik
Indien och Sverige kommer att fira den 8: e innovationsdagen den 26 oktober kl 08: 00-16: 30 (svensk tid) och 11: 30-20: 00 (indisk tid).
Online-evenemanget med temat ”Accelerating India Sweden’s Green Transition” är värd av India Unlimited i samarbete med Indiens ambassad i Sverige, Sweden-India Business Council och Confederation of Indian Industry (CII).
Onsdag
5. Grön vätgas som bränsle möjliggör upp till 80% av de globala utsläppsminskningarna för sjöfarten 2050
En snabb ersättning av fossila bränslen med förnybara bränslen baserat på grönt väte och avancerade biodrivmedel kan göra det möjligt att minska upp till 80% av de koldioxidutsläpp som tillskrivs internationell sjöfart i mitten av århundradet, visar en ny rapport från International Renewable Energy Agency (IRENA).
Förnybara bränslen bör bidra med minst 70% av sektorns energimix år 2050, visar IRENAs A -väg för att avkarbonisera sjöfartssektorn fram till 2050 och beskriver en färdplan för den globala sjöfartssektorn i linje med det globala klimatmålet på 1,5 ° C.
Onsdag
6. Fossilgas -export slår tillbaka på den amerikanska olje- och gasindustrin
LNG -export skickar en ökande andel av USA: s naturgasproduktion utomlands och utsätter hemmamarknaden för högre globala priser. Stigande gaspriser gör förnybara energikällor ännu mer attraktiva.
Fram till nyligen skilde sig den amerikanska naturgasmarknaden från världen. Exporten per pipeline till Kanada och Mexiko ökade stadigt under det senaste decenniet, men Nordamerika förblev en regional marknad.
Tillväxtproduktion från Marcellus, Permian Basin och andra stora skiffergasuppspelningar höll amerikanska naturgaspriser långt under priserna i Europa eller Asien.
Onsdag
7. Ny metod återvinner batterier snabbare och miljövänligare
I takt med att elektrifieringen av vårt samhälle ökar, ökar också mängden förbrukade batterier som måste hanteras. Nu har forskare vid KTH utvecklat en metod för att återvinna värdefulla metaller ur förbrukade litiumbatterier.
Går det att utvinna metallerna ur ett litiumbatteri på halva tiden mot vad som normalt behövs? Går det med hjälp av syror som normalt sett återfinns i det stora flertalet hem världen över? Ja. Forskare vid KTH har lyckats.
I en vetenskaplig artikel som precis publicerat tidskriften Green Chemistry visar KTH-forskaren Xiong Xiao som är postdoc vid avdelningen för Fiber- och polymerteknologi på KTH att det fungerar utmärkt med hjälp av ultraljud.
Onsdag
8. Caterpillar är ledande i att hitta hållbara gruvlösningar
Caterpillars partnerskap driver gruvindustrin mot gruvlösningar utan utsläpp för att forma framtiden med autonoma åkeri
Under de senaste åren har mycket förändrats. På grund av gruvindustrins natur är det inte lätt att bli riktigt hållbar.
Många av de ledande företagen har börjat förstå att relationer kan bana väg för gruvindustrin och ge tillbaka till miljön och omgivande samhällen. Med det ökade implementeringen av teknik anpassar sig gruvorganisationer snabbt med hjälp av strategiska affärspartnerskap.
Caterpillar Inc. uppmuntrar verkligen hållbarhet bland andra företag när det fortsätter att utveckla sina nollutsläppserbjudanden samtidigt som det främjar det tekniska genomförandet av sina kunder.
Onsdag
9. Användningen av fossila bränslen kommer att nå sin topp 2025 om länder uppfyller klimatlöften, säger IEA
Årets syn på 386 sidor-som kallar sig en ”guidebok” för det kommande klimatmötet COP26-belyser dock klyftorna mellan den politik som redan finns, ambitionen i ländernas klimatlöften och de betydande ytterligare insatser som krävs för att hålla globala uppvärmning under 1,5C.
Dessa luckor kan stängas under det ”avgörande” decenniet till 2030, säger IEA, med en ”massiv” push för vind, sol och annan koldioxidsnål elektricitet; ett ”obevekligt” fokus på energieffektivitet; en ”bred drivkraft” för att skära metan från fossila bränsleoperationer; och ett ”stort lyft” för ren energiinnovation.
Onsdag
10. Danska Obton köper solparken Shirakawa 31 MW i Japan
EKF Danmarks Eksportkredit (EKF) har just gått med på att ge ett exportlån på cirka 500 miljoner danska danska kronor till den danska solenergigiganten Obton.
Lånet säkerställer att Obton kan köpa solparken Shirakawa (31 MWp) i Japan. Obton själv tillhandahåller ett belopp som motsvarar hälften av de pengar som lånats från EKF.
Det här är första gången som Obton köper sig in i en solpark i Asien, och det hade helt enkelt inte varit möjligt utan EKF: s ekonomiska stöd, förklarar Obtons grundare och VD, Anders Marcus.
– De japanska bankerna skulle inte låna ut oss pengar för att köpa projektet eftersom det är vårt första projekt i Japan. Därför var det avgörande för våra möjligheter att komma igång i Japan att EKF gick in med ett exportlån.
Onsdag
Tisdag
Tisdag
1. Perstorp kommer bygga en anläggning för att samla in koldioxid och tillverka metanol
Anna Berggren hållbarhetschef, Perstorp, när beskriver företagets planer på att bygga en anläggning för att samla in koldioxid och tillverka metanol av den.
Koldioxidinfångning och användning (CCU) är en ny spännande teknik som kommer få många användningsområden. Den 11 oktober anordnade IKEM tillsammans med Svenska Kemisamfundet ett populärvetenskapligt lunchseminarium med rubriken Rocket science: Från Perstorp till Mars, som handlade om CCU och vad man kan göra med den koldioxid som fångas in.
Nils Hannerz, forsknings- och innovationschef, inledde med att berätta om Elon Musk och hans planer på att bygga en fabrik för raketbränsle på Mars. Anna Berggren, hållbarhetschef, Perstorp, berättade om företagets planer på att fånga in koldioxid vid fabriksskorstenen och framställa kemiska produkter av den, bland annat färg.
Tisdag
2. Solel som kommer från hustaken kan matcha den årliga elproduktionen i USA
Forskare gjorde en global bedömning av solcells-solceller på taket med hjälp av högupplösta bilder, big data och maskininlärning.
USA har tillräckligt med användbart takutrymme för att distribuera en mängd sol som är lika med dess nuvarande rikstäckande generationsnivåer, enligt ny forskning om global solcellspotential. Forskare vid Irlands University of Cork utnyttjade stora data, maskininlärning och geospatial analys för att nå sina resultat, som publicerades i Nature Communications.
I rapporten avgränsades cirka 77 000 kvadratkilometer takyta över hela världen som användbar PV -yta (för sammanhang är staten Florida ungefär 65 000 kvadratkilometer). Forskarna sa att detta område kan resultera i produktion av 27 petawattimmar, eller 27 miljoner GWh, om det helt täcks av konventionell solceller.
Tisdag
3. Medborgardiskussioner börjar snart om ett finskt havsbaserat vindprojekt på 1,3 GW
Forststyrelsen, Finlands skogsförvaltning, förbereder de första offentliga mötena för att diskutera sin plan för en havsbaserad vindkraftpark på 1,3 GW utanför Korsnäs, ett projekt som den behöver en erfaren partner för.
På torsdagen sa det statliga företaget att det öppnar ett lokalt kontor i Korsnäs, västra Finland, för att fungera både som ett presentationsutrymme och som en bas för projektteamet. Det första offentliga mötet kommer att äga rum i början av december.
Korsnäs havsbaserade vindprojekt planerar installation av 70 till 100 turbiner cirka 15 km utanför kusten, var och en med en kapacitet på 12 MW till 20 MW beroende på vilken teknik som ska väljas. Det förväntas inte vara klart innan 2028 eftersom projektet är i ett tidigt utvecklingsstadium.
Tisdag
4. Energigiganter lanserar världens största gröna vätgasinfrastrukturfond
Globala energibolag TotalEnergies och Air Liquide har samarbetat med franska byggföretaget VINCI och en grupp internationella företag för att lansera det de kallar världens största rena väteinfrastrukturfond.
Syftet är att hjälpa till att påskynda tillväxten på marknaden för rent väte genom att investera i projekt i hela vätgasvärdekedjan. Fonden har som mål att nå 1,5 miljarder euro (1,7 miljarder dollar) med initiala åtaganden från deltagande företag som har nått 800 miljoner euro (924,7 miljoner dollar).
Fonden kommer att stödja projekt inom sektorerna för förnybar energi och koldioxidsnål väteproduktion, lagring och transport i Amerika, Asien och Europa som partner eller finansleverantör.
Tisdag
5. Cop26: världen väntar ett stort steg framåt i klimatkrisen, säger John Kerry
Världen är redo att göra ett stort steg framåt vid FN: s klimatmöte Cop26, med världsledare som ”skärper sina pennor” för att göra nya åtaganden som kan sätta målen för Parisavtalet 2015 inom räckhåll, har John Kerry sagt.
Kerry, särskilt sändebud för klimatet till Joe Biden, gav en positiv bedömning av utsikterna för Cop26, som börjar i Glasgow i slutet av denna månad, och sa att han förväntade sig ”överraskande meddelanden” från viktiga länder.
”Måttet på framgång i Glasgow är att vi kommer att ha den största, mest betydande ambitionshöjningen [för att minska utsläppen] från fler länder än alla någonsin trott möjligt. En mycket större grupp människor går upp, säger han i en intervju med Guardian. ”Jag vet att vissa länder arbetar hårt just nu med vad de kan uppnå.”
Tisdag
6. Australien: Helelektriska Volvo XC40 sålde bäst i september
Volvo XC40 Recharge sköt till toppen av elbilsförsäljningen i september och stod för var tredje XC40-SUV som såldes av den svensk-kinesiska biltillverkaren och 21% av all försäljning för månaden.
Volvo berättar för The Driven att av de 360 XC40 som såldes förra månaden var 131 av den helelektriska versionen, som har ett startpris på $ 76 990 innan på vägarna, och erbjuder upp till 425 km körsträcka (WLTP) från sitt 72,5 kWh batteri , 300kw maximal effekt och 660Nm maximalt vridmoment.
De fantastiska resultaten innebär att Volvo XC40 Recharge hävdar topplatsen för månatliga (icke-Tesla) elbilsförsäljning i Australien, och bara missar rekordet för lanseringsmånadsförsäljning som fastställts av MG ZS EV (169) och Porsche Taycan ( 161).
Tisdag
7. Kalifornien kommer förbjuda fossildrivna gräsklippare och lövblåsare
SACRAMENTO-Kalifornien kommer att förbjuda försäljning av nya gasdrivna gräsklippare, lövblåsare och motorsågar redan 2024 enligt en ny lag som undertecknades av guvernören Gavin Newsom på lördag.
Lagen kräver att all nysåld liten motorutrustning som huvudsakligen används för landskapsarkitektur ska vara nollutsläpplig-i huvudsak vara batteridriven eller plug-in-före detta måldatum eller så snart California Air Resources Board bestämde att det är genomförbart. Nya bärbara gasdrivna generatorer måste också vara nollutsläppliga år 2028, vilket också kan fördröjas enligt den statliga myndighetens gottfinnande.
Maskiner med så kallade små terrängmotorer inkluderar även motorsågar, ogrässtrimmare och golfbilar, som alla skapar lika mycket smogföroreningar i Kalifornien som lätta personbilar, och att minska dessa utsläpp är avgörande för att förbättra luftkvaliteten och bekämpa klimatförändringarna, säger lagens förespråkare.
Tisdag
8. Rapport: Storbritannien måste investera ytterligare 97 miljarder pund i naturen inom ett decennium för att nå sina egna mål
Storbritannien kommer att behöva öka sina investeringar i naturen med minst 44 miljarder pund och med så mycket som 97 miljarder pund, år 2032, för att klara sina egna miljöåtaganden.
Det är enligt en ny rapport på uppdrag av Green Finance Institute (GFI) och publicerad idag (12 oktober).
Finansiering som syftar till att förbättra vattenrenlighet och tillgänglighet; skydda och återställa den biologiska mångfalden; minska risken för översvämningar; förbättra resurseffektiviteten; mildra klimatförändringarna; öka biosäkerheten och förbättra tillgången till naturen stod för. Finansiering tilldelades också för att främja två eller flera av dessa orsaker.
Tisdag
9. Sydafrika: Sasol ska producera och exportera grön vätgas från Boegoebaai
Sydafrikanska kemigiganten Sasol har meddelat en förstudie för produktion av grön vätgas i Namakwa Special Economic Zone (SEZ). Sasol arbetar med detta projekt i samarbete med Northern Cape Development Agency (NCEDA).
Namakwa Special Economic Zone (SEZ) kommer att vara en av de viktigaste platserna för grön väteproduktion i Sydafrika. Detta kommer att vara tack vare Sasols engagemang. Den kemiska industrigiganten har ingått ett avtal med Northern Cape Development Agency (NCEDA) för att genomföra en tillförlitlighetsstudie som kommer att leda till byggandet av gröna väte- och ammoniakproduktionsanläggningar.
Studien kommer att genomföras vid Boegoebaai, en hamn som ligger cirka 60 km norr om Port Nolloth i den lokala kommunen Richtersveld. Sasols initiativ har utsetts till ett strategiskt integrerat projekt (SIP) i Sydafrikas nationella utvecklingsplan. Den sydafrikanska gruppen vill göra denna hamnstad till ”ett globalt centrum för grön vätgas”.
Tisdag
10. Musk satsar på elflyg-eVTOL
Efter att ha inlett elektriska fordon och förkortat långa transittider skulle Elon Musk vara det bästa alternativet att bygga en överljudsstråle med vertikal start och landning (VTOL).
Även om han är självutnämnd är Elon Musk en tekniker. Efter att ha förenklat de globala betalningarna med PayPal, flyttade han till tuffare terräng för att tillverka elfordon och minska kostnaderna för uppskjutningssatelliter och rymduppdrag, även när han var tvungen att göra mycket arbete från grunden.
Musk verkar satsa på en elektrisk jet för att göra flyget mer grönt.
Det var förmodligen vad Twitter -användaren Sam hoppades på när han satte upp Musk på sociala medieplattformen genom att dela en tweet av Solar Impulse 2 -flygningen som kringgått världen som drivs av solenergi, 2016 och frågade honom om han var på för en utmaning.
Måndag
Fredag
Måndag
1. Att minska metanutsläppen är det snabbaste sättet att bromsa uppvärmningen
I en efterlängtad rapport som släpptes i början av augusti skickade världens ledande grupp av klimatexperter ett tydligt budskap: För att stabilisera klimatet kan vi inte fokusera på koldioxidutsläpp ensam. Mellanstatliga panelen för klimatförändrings rapport lägger fokus på metan, en växthusgas som är mycket kraftfullare än CO2, som har stått för cirka 30 procent av den uppvärmning världen har sett sedan förindustriell tid.
Metan är en fara, men att hantera det kommer att ha nästan omedelbara fördelar. Gasen bryts ner i atmosfären på några decennier, till skillnad från koldioxid som kvarstår och värmer planeten i århundraden. Att dämpa metanutsläppen i dag skulle sakta ner den globala uppvärmningen bland det långsiktiga projektet att helt avvänja världen från fossila bränslen.
Måndag
2. Indiska Reliance köper norska solpanelstillverkaren REC för 771 miljoner USD
Reliance New Energy Solar, en del av det indiska konglomeratet Reliance Industries Ltd (BOM: 500325) har kommit överens om att förvärva den norska solmodulstillverkaren REC Solar Holdings AS, även känd som REC Group, i ett avtal med ett företagsvärde på 771 miljoner USD (666,2 euro) m).
Miljardären Mukesh Ambanis Reliance Industries meddelade avtalet om köpet från China National Bluestar Group Co Ltd på söndagen. I en börsansökan sa den indiska gruppen att den norska tillverkarens fulla ägande kommer att göra det möjligt att expandera till den gröna energimarknaden och stödja sitt mål att möjliggöra 100 GW ren och grön energi före slutet av decenniet.
Den planerar att använda REC: s heterojunction (HJT) -teknologi på en fullt integrerad solfabrik i Jamnagar, Gujarat, för att initialt producera 4 GW och så småningom nå 10 GW per år.
Måndag
3. Putin utnyttjar Europas beroende av rysk naturgas
I Europa har energipriserna stigit med en faktor fem under det senaste året, och Vladimir Putin utnyttjar situationen för Rysslands vinst. Det är en påminnelse om att USA: s energiproduktion är en källa till strategisk styrka som det riskerar att byta bort för klimatdrömmar.
Europas energisystem, som har försökt att förbjuda inhemska fossila bränslen, har lämnat kontinenten sårbar för den globala ökningen av olje- och gaspriser. Financial Times rapporterar att ”styrkan i vinden som blåser över norra Europa har sjunkit med så mycket som 15 procent” 2021. Det har minskat produktiviteten för europeiska vindkraftparker och ökat beroende av naturgas, varav Ryssland är huvudleverantör.
Måndag
4. Indisk minister ber Tesla att inte sälja Kina-tillverkade elbilar i Sydasiatisk nation
Indiens minister för vägtransport och motorvägar, Nitin Gadkari, sa att han bad Tesla att undvika att sälja sina tillverkade bilar i landet, före elbilens (EV) tillverkares förväntade inträde i den sydasiatiska nationen.
Tesla borde ”göra bilar i Indien, sälja i Indien och exportera från Indien” och lita på lokala leverantörer, sade Gadkari. Tesla -modeller i Indien kommer att kosta 3,5 miljoner rupier (46,671 dollar) vardera och regeringen kommer att ge vilken hjälp som helst som den amerikanska biltillverkaren behöver för att göra ett angrepp på nationen, tillade han under ett offentligt evenemang på fredagen.
Den i Kalifornien baserade biltillverkaren sa i augusti att den har fått godkännande för att tillverka eller importera fyra EV-modeller i Indien, enligt ett inlägg på landets ministerium för vägtransporter och motorvägar.
Måndag
5. Danska Hvide Sande Hamn och Vattenfall kommer sammarbeta om service till havs-vindkraften
I april i år utsågs Hvide Sande hamn till den framtida servicehamnen för havsbaserade vindkraftparker Vesterhav Syd och Vesterhav Nord. År 2019 utsågs hamnen till Vattenfalls serviceport för havsbaserad vindkraftpark Horns Rev 3.
Torsdagen den 7 oktober tecknade Vattenfall och Hvide Sande hamn ett hyresavtal för ett hamnområde för serviceanläggningar och lagring för de tre vindkraftparkerna till havs.
– Vi är glada över att vi nu har det formella avtalet på plats med Hvide Sande hamn, så att vi kan påbörja byggprocessen och börja förbereda driften. Vi har ett riktigt bra samarbete med hamnen, och vi ser fram emot att utveckla det under de närmaste åren, säger Kristian Sorgenfri, utvecklingsdirektör för drift och underhåll, Offshore Wind vid Vattenfall.
Måndag
6. Nio gånger mer havsvind finns idag i pipelinen
Havsvinden blomstrar. Det kommer att installeras 44 934 MW över hela världen i slutet av 2021, och ytterligare 386 789 MW kapacitet finns i olika utvecklingsstadier, visar data från GlobalData. Denna pipeline inkluderar projekt som redan är under uppbyggnad, såväl som i tillstånds-, finansierings- och tillkännagivande skeden.
Efter år som i stort sett har rullats ut i europeiska länder som Storbritannien, Tyskland och Danmark, visar uppgifterna att havsvind är på väg att bli global. Brasilien har en pipeline på 40 599 MW, trots att den inte har någon befintlig kapacitet, medan USA, Japan och Sydkorea alla kommer att se sin vindkraftkapacitet till havs öka från bara några megawatt till tiotusentals.
Måndag
7. Forskare vid RISE och KTH har tagit fram världens starkaste biomaterial.
Det är starkt, styvt, lätt, förnybart och klarar dessutom att absorbera energi. Forskarna på RISE och KTH kallar sitt supermaterial av nanofibrillär cellulosa (CNF) för ett av värdens starkaste biobaserade material. Materialet är styvare än spindeltråd och klarar fem gånger så tung belastning som ett hårstrå.
Råvaran finns i så gott som obegränsad mängd. Cellulosa finns i växternas cellväggar och är därför naturens vanligaste organiska substans. Baserat på detta har forskare vid RISE och KTH tagit fram världens starkaste biomaterial.
Vid tillverkningen av den starka fibern utnyttjas fibrillerna i träfibern. Processen sker i en flödescell där två vattenströmmar snabbt riktas från var sitt håll mot en tredje vattenström. Vattnets rörelser gör att fibrillerna lägger sig i samma riktning. Genom att samtidigt sänka pH-värdet får man fibrillerna att fästa vid varandra och bilda en fiber i gelform.
Måndag
8. Australiska Fortescue bygger den största vätgashubben
Tillverkningsnavet kommer att bygga specialutrustning som elektrolysörer som används för att tillverka vätgas, vindkraftverk, solceller och långdistans elektrisk kablar för Fortescue Future Industries (FFI) och dess kunder.
Världens största centrum för tillverkning av komponentdelar för vätgasproduktion och annan grön energi i Australiens Queensland -stat, kommer att vara i produktion 2023.
I den första etappen kommer FFI att bygga en elektrolysörfabrik i Gladstone, 477 km (296 miles) norr om Brisbane, med en initial kapacitet på 2 gigawatt per år vilket är mer än dubbelt strömproduktion globalt, sa FFI.
Måndag
9. Första nya svenska gruvan på tio år
Och nu har miljötillståndet Botnia Exploration erhöll den 21 december 2020 vunnit laga kraft. Detta efter att Högsta domstolen behandlat Naturskyddsföreningen i Lyckseles överklagande av Mark – och miljööverdomstolens beslut om att inte meddela prövningstillstånd.
Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd. Mark- och miljööverdomstolens avgörande står därmed fast.
– Vår gruva blir den första nya gruvan i Sverige på många år och jag är väldigt stolt över vårt team som har lyckats med bedriften att göra detta möjligt. Vi har ett spännande och utmanande arbete framför oss där vi nu ska fortsätta den framgångsrika utvecklingen av Botnia Exploration, säger Thomas Ljung.
Måndag
10. Nu kommer 3D -utskrivna solidstate batterier
Företaget, som tidigare kallades KeraCel, har utvecklat det som man tror är världens första verkliga plattform för tillverkning av flermaterial för tillverkning av solid state-batterier. Den första generationens solidstatebatteri kommer att vara det första inom högvolymsproduktion under andra halvan av 2022, men det är följande generationer som kommer att skaka om hur batterier byggs, från elfordon till energilagring och konsumentsystem.
”Vi har två generationer solid state-batterier”, säger Nad Karim, medgrundare av Sakuu. ”Den första liknar dagens påse celler i dess konstruktioner och det betyder att vi inte behöver bygga stora egna fabriker, vi kan använda befintliga anläggningar men trots detta är det fortfarande fast tillstånd och hög energitäthet och kommer inte fatta eld.”
Måndag
Fredag
Fredag
1. Norden topprankad på batterikompetens
I toppen hittar vi Kina och USA, men redan på plats fyra hittar vi lilla Sverige. Det är nyhetsbyrån Bloomberg som rankat 30 länders styrka i ekosystemet för den nya basindustrin litiumjonbatterier. Finland är sexa och Norge är sjua.
Sveriges höga ranking beror faktiskt inte på Northvolts jättesatsning på tillverkning i Skellefteå eftersom den helt enkelt inte startat ännu.
Sverige får några poäng för Northvolts pilottillverkning i Västerås, men framför allt får vi höga poäng under två andra kriterier: miljö respektive policy (infrastruktur, regleringar och innovationsklimat).
På policy ligger vi faktiskt på förstaplats globalt och under miljö är vi på delad andraplats med Norge – vi har båda klimatneutral el att mata våra batteriekosystem med. Förstaplatsen under rubriken miljö går till Frankrike och dess kärnkraft.
Fredag
2. Havsbottenfrågan kan flytta dansk havs-vindpark
Ett problem med mjuka havsbottenförhållanden vid vindkraftparken Hesselø utreds för närvarande i förhållande till ramarna för projektet och den planerade (och för närvarande pausade) anbudsförfarandet, med en av de lösningar som nu nämns är utvecklingen av den andra av Danmarks tre nya storskaliga havsbaserade vindkraftparker på en annan plats.
Den 8 oktober bjöd danska energimyndigheten (DEA) och Energinet in potentiella utvecklare till en teknisk dialog om den mjuka havsbotten som hittades vid vindkraftparken Hesselø. Utvecklarna uppmanas att dyka in i havsbottendata och bidra med sin bedömning av om projektet fortfarande är attraktivt att utvecklas och byggas inom sina nuvarande ramar.
Fredag
3. Ikeas roll när det gäller utsläpp av CO2 i sjöfarten
Klimataktivister kräver att möbelgiganten Ikea övergår till fraktfartyg utan utsläpp 2030.
Medlemmar och klimatförespråkare för koalitionen Ship It Zero levererade en framställning, undertecknad av nästan 20 000 kunder, till Ikeas globala huvudkontor i Delft, Nederländerna. Aktivister som bär Ship It Zero-tröjor höll en modelltransportcontainer och delade ut flygblad som läste ”IKEA: Abandon Dirty Ships” till Ikeas anställda och shoppare.
”Vi kräver att Ikea investerar i vind, batterier och 100% förnybara vätebaserade bränslen för sin leverans. Dessa är 100% koldioxid noll och förväntas bli tillgängliga år 2024.
Fredag
4. Utan regelverk - ingen vätgas
Vätgas ska användas i många stora industrisatsningar för att producera allt från fossilfritt stål till elektrobränslen för sjöfarten. I dagsläget saknas dock ett färdigt regelverk för hur vätgas ska förflyttas och hanteras. Energiföretagen har därför tagit fram ett antal förslag på vad våra politiker och myndigheter måste göra, och när, för att få ett regelverk på plats snabbast möjligt.
Runt om i Sverige planeras nu för omställning till fossilfria industrier och transporter genom att använda vätgas till att producera fossilfritt stål, eller för att producera e-metanol som bränsle till sjöfarten, eller som insatsvara i kemiindustrin. Detta är en del av en större internationell trend och det är många länder som nu expanderar sina vätgassatsningar.
– För att inte svenska företag ska komma efter i den globala konkurrensen krävs ett väl fungerande regelverk för hur vätgas ska förflyttas och hanteras, säger Lars Andersson, expert på förnybart och vätgas hos Energiföretagen.
Fredag
5. Förenade Arabemiraten vill nå nollutsläpp år 2050
Förenade Arabemiraten tillkännagav på torsdagen en plan för netto-nollutsläpp år 2050 och skulle övervaka 600 miljarder dirham (163 miljarder dollar) i investeringar i förnybar energi.
Detta gör det till det första landet i Mellanöstern och Nordafrika som lanserar ett konkret initiativ för att uppnå detta klimatengagemang.
Gulfstaten har inlett flera åtgärder under det senaste året – sammanfallande med 50 år sedan landets grundande – för att locka investeringar och utlänningar för att hjälpa ekonomin att återhämta sig från effekterna av COVID -19 -pandemin.
De ekonomiska initiativen kommer också mitt i en växande ekonomisk rivalitet med Gulfgrannen Saudiarabien för att vara regionens handels- och affärscentrum.
Fredag
6. Vladimir Putin anklagas för att ha minskat gastillförseln för att höja priset
Storbritannien har anklagat president Putin för att ”kväva” gasförsörjningen till Europa för att höja energipriserna och vinna godkännande för en ny gasledning.
Ministrarna tror att Ryssland medvetet begränsar gasexporten som en del av en strategi för att tvinga Europeiska unionens nationer att godkänna Nord Stream 2, en pipeline under Östersjön.
Bristen på gas i Europa har drivit upp de internationella priserna, lett till en betydande ökning av hushållens energiräkningar i Storbritannien och pressat en rad leverantörer till administration.
Fredag
7. Irland: Elbils-laddare direkt i lyktstolpen
Shellbolaget ubitricity och Fingal County i Irland testar elbilsladdare i vägstolpar för belysning.
Under en försöksperiod kommer länskommunen att täcka kostnaderna för att använda laddarna, innan de går över till betalning för användning.
ubitricity är den största offentliga laddstationsoperatören för elbilar i Storbritannien, och de två lyktstolparna bredvid Malahide Garda Station och järnvägsstationen är de första laddningsplatserna i Irland.
Genom att erbjuda en offentlig laddningslösning för boende utan tillgång till ett privat garage är ubitricitys mål att ladda elbilar när och var de parkerar. Du behöver inte prenumerera utan skanna en QR -kod.
Fredag
8. Sunfire planerar 500 MW alkalisk elektrolysörfabrik i Tyskland
Sunfire GmbH tillkännagav idag att man kommer att bygga en 500 MW alkalisk elektrolysatorproduktionsanläggning i Tyskland år 2023, vilket ökar sin befintliga årliga produktionskapacitet på 40 MW mer än tiofaldigt.
”Ambitiösa lagstiftningsinitiativ för att minska koldioxidutsläppen inom alla sektorer av ekonomin främjar en snabb tillväxt på den globala vätemarknaden fram till 2030. Därför planerar vi redan en ytterligare skala till mer än 1 GW/år”, säger Sunfires vd Nils Aldag. .
I ett uttalande noterade företaget att det slutliga investeringsbeslutet kommer att fattas när platsvalet är klart och att beslutet bygger på dess förmåga att säkra den finansiering som behövs.
Fredag
9. Tyskland tror på syntetiskt flygfotogen
Tyska ideella organisationen Atmosfair presenterade måndagen den 4 oktober, världens första kommersiella anläggning för tillverkning av syntetiskt fotogen, ett miljövänligt alternativt bränsle.
Enligt en ABC News -rapport om anläggningens avslöjande står flygindustrin för närvarande för cirka 2,5 procent av de globala koldioxidutsläppen, och det kämpar för att hålla jämna steg med andra industrier som vänder sig till elektrifiering.Syntetiskt fotogen är en typ av e-bränsle som kan hjälpa till att ersätta fossila bränslen utan att kräva massiva strukturella förändringar av befintliga flygplan.
Fredag
10. HC Andersens solpark i Odense fördubblas
Nästa år börjar byggandet av en 70 hektar stor solcellsanläggning mellan Højby och Allerup i Odense. På onsdagskvällen godkände kommunfullmäktige lokalplanen för den nya anläggningen.
Solparken kommer att ligga nära motorvägen Svendborg och kommer att byggas år 2022 av GreenGo Energy. Det blir det största i sitt slag i Odense och kommer att leverera hållbar el till över 11 000 hushåll.
Med godkännande av anläggningen mer än fördubblas andelen elektricitet som Odense får från solenergi.
Fredag
Torsdag
Torsdag
1. Revolutionerar marknaden för nickelmetallhydridlösningar för energilagring
Nilar International väntas genom framgångsrikt samarbete med tyskbaserade Heinrich Kopp GmbH revolutionera världsmarknaden för energilager, baserade på batterier med icke brandfarlig elektrolyt.
De första gemensamma lagringslösningarna för solceller kommer att presenteras på ees Europe i München under denna vecka och är redan i dagsläget tillgängliga från lager. Ambitionen är att snabbt bygga broar mellan hållbar energiförsörjning och hemautomation.
Nilar, en svensk innovationsledare inom energilagringslösningar, kan tillsammans med Kopp, som en betydande expert inom elektrotekniska produkter och hemautomatiseringslösningar, förändra marknaden för smart, hållbar energihantering.
Torsdag
2. GM:s batteriforskare tror på elbils-räckvidd 100 mil
GM: s ambitiösa 600-mils EV-område överstiger tidigare mål.
Biltillverkaren vill att den nya piloten för löpande band ska bli ”en av de enda i Nordamerika som kan använda prototypceller i stort format, upp till en meter bred eller ännu bredare än så, med enhetliga staplade elektroder”, säger vice president Ken Morris av GM: s elektriska och autonoma fordon, enligt en rapport från The Verge.
GM vill tillverka batterier som stöder en energitäthet på ”upp till 1200 watt-timmar per liter”, säger Morris i rapporten. ”Och det betyder att du enkelt kan ha ett 500- eller 600-mils fordon på en enda laddning som är möjligt, vilket skapar en ny verklighet för våra kunder.”
Torsdag
3. Solel på taken kan leverera 25-49% av globala elbehovet till 2050
På grund av förbättrad distributionskapacitet och minskade kostnader är solcells -solcellsteknik (PV) på taket, till exempel takmonterade solpaneler som används i hem-, kommersiella och industriella byggnader, för närvarande den snabbaste elproduktionstekniken som kan användas.
Enligt en ny rapport beräknas den leverera 25–49% av det globala elbehovet fram till 2050.
På grund av förbättrad distributionskapacitet och minskade kostnader är solcells -solcellsteknik (PV) på taket, till exempel takmonterade solpaneler som används i hem-, kommersiella och industriella byggnader, för närvarande den snabbaste elproduktionstekniken som kan användas. Enligt en ny rapport beräknas den leverera 25–49% av det globala elbehovet fram till 2050.
Torsdag
4. Planeten är i kris – vi måste höja våra röster säger artisterna
Vår planet är i kris. Stora översvämningar i Europa, rekordvärme, bränder i Nordamerika och väldiga skyfall i Kina präglar detta år.
Men vi privatpersoner kan bidra till att ändra utvecklingen. Vi kan agera som förebilder och sätta press på våra folkvalda och få företagen att agera.
Den nysläppta rapporten från FN Klimatpanel IPCC visar tydligt att världens ledare måste agera skyndsamt.
Just nu tar världens länder fram nationella planer för hur de ska nå nettonollutsläpp inför FN:s klimatmöte COP 26 i skotska Glasgow i höst. Läget för den biologiska mångfalden är lika kritiskt.
Rika länder som Sverige har ett ansvar att gå före och nå dessa mål tidigare!
Torsdag
5. Danmark: 66 miljoner mer till elektrolysörprojekt
Det är full fart på vindkraftverken i Nordsjön. Med det fluktuerande vädret i Danmark har vindkraftverken extra bra förutsättningar – faktiskt så bra att vi inte klarar av att använda all el som produceras.
Nu måste ett nytt EU -projekt, med Koldings gröna vätgassystem som en av huvudpartnerna, installera en 100 MW elektrolysanläggning som kan utnyttja grön el på bästa sätt och pressa ner priserna på grön vätgas. – Det uppger företaget i ett pressmeddelande.
Specifikt har Green Hydrogen Systems, tillsammans med 11 partner från Danmark, Norge, Frankrike och Storbritannien, tilldelats ca. 225 miljoner DKK från EU (nästan 1,7 miljarder kronor) för en storskalig elektrolysanläggning i energiparken GreenLab Skive.
Torsdag
6. Globala ståljätten satsar också på fossilfritt stål
Vi talar om Arcelor Mittal. För att lyckas ska de bland annat bygga en fabrik för direktreducering av järn, DRI och två elektriska ugnar i Gent, Belgien.
En DRI-anläggning använder naturgas och eventuellt väte istället för kol för att reducera järnmalm – ta bort syret. Det resulterar i en stor minskning av koldioxidutsläpp jämfört med masugnsjärnframställning.
De två elektriska ugnarna ska smälta DRI och stålskrot, som sedan omvandlas till stålplattor och bearbetas till färdiga produkter.
En avsiktsförklaring har undertecknats med Belgiens och Flandern regeringar, som stöder projektet med 1,1 miljarder euro.
Torsdag
7. AFRIKA: Berlin lovar 100 miljoner euro för förnybar energi genom AfDB
Tyskland undertecknar en ny kontroll för förnybar energi i Afrika. Det är 100 miljoner euro som injiceras i fonden för hållbar energi i Afrika (SEFA). Denna speciella multidonatorfond syftar till att låsa upp privata investeringar som bidrar till universell tillgång till prisvärda, pålitliga, hållbara och moderna energitjänster i Afrika.
Sefa tillhandahåller finansiering till leverantörer av förnybar energi och energieffektivitet. Nyligen deltog fonden i mobilisering av 130 miljoner euro från Africa Renewable Energy Fund II (AREF II). Denna fond som förvaltas av Berkeley Energy finansierar ren energi, inklusive vind-, sol-, vatten- och lagringsprojekt i Afrika.
Torsdag
8. Turkiet ratificerar Parisavtalet noll-målet är 2053
Turkiets parlament ratificerade Parisavtalet på onsdagen, mer än fem år efter att det undertecknat fördraget.
Åtgärden kommer dagar efter att regeringens kabinett godkände ett mål att nå nollutsläpp 2053.
Ozlem Katisoz från Climate Action Network Europe sa till Climate Home News: ”En ny era börjar. Det är en mycket positiv utveckling. Vi har en grund nu för ambitiösa klimatåtgärder. ”
Turkiets ratificering innebär att bara fem länder ännu inte har ratificerat avtalet – Iran, Irak, Eritrea, Libyen och Jemen.
Torsdag
9. European Energy köper 85,8 MW vind- och solresurser från Vattenfall
Danska vind- och solutvecklaren European Energy A/S har förvärvat en portfölj av vind- och soltillgångar på 85,8 MW från det svenska statliga företaget Vattenfall AB.
Paketet består av åtta vind- och solcellsanläggningar (PV) i Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien, sa säljaren på onsdagen utan att ge ekonomiska detaljer om transaktionen.
Mer specifikt har European Energy köpt 57,8 MW vind- och solcellstillgångar i drift och 28 MW solprojekt som för närvarande är under utveckling och som är planerade att gå i bruk 2022. Detaljer finns i tabellen.
Torsdag
10. Kinesiskt team har utvecklat kamera för att snabbt upptäcka defekter i solpaneler
Kinesiska forskare säger att de har utvecklat en kamera för att snabbt upptäcka defekter på solpaneler i dagsljus, till skillnad från befintliga system som kräver att panelerna flyttas in i skuggan eller kontrolleras på natten för skador.
Wu Sheng, från Nanjing University of Science and Technology: s skola för elektronisk och optisk teknik, sa att kameran kan påskynda lokaliseringen av defekter och i sin tur hjälpa till att stabilisera solens effekt från stationer.
”Till skillnad från befintliga system som kräver mörkrumsförhållanden kan det nya systemet snabbt hitta defekter utomhus och säkerställa effektiviteten i solenergiproduktion”, sade Wu.
Torsdag
Onsdag
Onsdag
1. Undervattenskabeln från Norge till Storbritannien klar att driftsättas (72 mil)
Invånare i Storbritannien som var oroliga för stigande gaspriser och kraftosäkerhet under vintern kan nu slappna av. Efter att denna nya 724 km långa undervattenskabel har slagits på kommer Storbritannien att kunna få ström från Norge, rapporterade BBC.
Beslutet att utnyttja ett land i EU kan inte vara mer aktuellt för ön, men att köpa el är inte lika lätt som att köpa fat gas. Infrastrukturen för att uppnå detta har pågått i över sex år nu, genom projektet North Sea Link.
Enligt projektwebbplatsen gavs licenserna 2014, och arbetet med undervattenskabeln slutfördes först tidigare i år. Enligt New Scientist går undervattenskabeln också genom en 2,3 km tunnel genom ett berg nära Norges Kvilldal -kraftverk.
Onsdag
2. Nu undersöks vilken skånsk mark som är lämplig för solcellsparker
Intresset för att bygga solcellsparker i Skåne ökar för varje år. Ofta handlar förslagen om etablering på jordbruksmark, som det redan råder stor konkurrens om. Därför har Länsstyrelsen Skåne och Solar Region Skåne startat projektet SolMarken för att söka alternativ till placering av solcellsparker.
– I projektet SolMarken ska Länsstyrelsen Skåne och Solar Region Skåne undersöka om andra ytor kan vara aktuella, och hur olika aktörer i så fall ser på dessa, berättar Eric Eliasson som är projektledare för SolMarken.
Projektet kommer att undersöka hur en hållbar utbyggnad av solcellsparker kan ske på olika marktyper i Skåne, kartlägga eventuella målkonflikter och utreda hur anläggningarna kan förankras lokalt och regionalt.
Onsdag
3. Internationella sjöfartskammaren förbinder sig till nollnetto år 2050
Internationella sjöfartskammaren (ICS), som representerar 80% av den globala sjöfartsindustrin, har nu gått ut för att sjöfarten ska bli noll år 2050, och lämnar in planer för Internationella sjöfartsorganisationen (IMO), en månad före marin miljö Skyddskommittén (MEPC) träffas. ICS netto nollställning kommer i samma vecka världens främsta gruvarbetare såväl som globala flygbolag har antagit liknande löften.
De inlämnade planerna är dubbelt så ambitiösa som IMO: s nuvarande mål om att minska utsläppen med minst 50% jämfört med 2008 års nivåer i mitten av seklet, och kommer som en mängd andra organ och medlemsländer har upprepat liknande nollanrop.
Onsdag
4. Danmark: Solceller kan hjälpa till att säkerställa stabila elpriser
Häromdagen kunde Jyllands-Posten rapportera om prisskillnader för danska elkunder, som genomsnittet av elpriset per kWh hade ökat från 0,14 DKK 2020 till hela 1,04 DKK i år. På bara ett år har elpriset på en kilowattimme (kWh) nästan åttafaldat.
I Danmark finns det 3,3 miljoner elkunder, som alla kommer att känna effekten av stigande elpriser på sina elräkningar. Det har därmed blivit betydligt dyrare att vara dansk elkund.
Det finns ingen enda förklaring till det skyhöga priset på elpriser. Den kraftiga ökningen är istället en produkt av både vattenbrist i de nordiska vattenmagasinen, som används för att producera el vid vattenkraftverk i Norge och Sverige.
Dessutom finns en ökande efterfrågan på el och export till både Tyskland och Nederländerna, liksom en ökande efterfrågan på kol och naturgas. Ironien är helt enkelt att den elprodukt som företag och konsumenter får i uttaget i år är mer eller mindre densamma som förra året – bara till ett mycket högre pris.
Onsdag
5. De senaste händelserna visar att fossila bränslen inte är mer ”pålitliga” än förnybara energikällor
Solpaneler kan inte generera ström efter solnedgången och blir mindre effektiva när det är mulet. Vindkraftverk kan inte producera el om vindhastigheten är för låg (mindre än cirka 2,5 m/s); och om vindhastigheten är för hög (mer än cirka 25 m/s) måste turbinerna stängas av för att undvika skador, säger National Grid ESO, Storbritanniens transmissionssystemoperatör (TSO).
Klimatskeptiker föreslår gärna att denna variabilitet innebär att förnybar energi är sämre än produktionen från fossila bränslen. ”Boomen för förnybar energi riskerar fler strömavbrott”, skrev amerikanska energikommentatorn Michael Shellenberger i Forbes Magazine i april 2021.
Men hur ska tillförlitlighet-eller energimässigt, försörjningstrygghet-definieras? Pågående störningar i energiförsörjningen har resulterat i höga fossila bränslepriser, vilket belyser hur bränning av kol, olja eller gas innebär andra risker som ifrågasätter deras tillförlitlighet.
Onsdag
6. Kina har ändrat sin ekonomi, och nu kommer världen att få betala priset
Under de senaste 12 månaderna har råvarupriserna gått till nivåer antingen sällan eller aldrig sett. Det kan vara järnmalm, det kan vara LNG/gas, det kan vara stål eller till och med litium.
Anledningen till detta är uppenbar, produktionen sänktes i början av 2020 och har varit långsam för att reagera på den oväntade snabba återhämtningen från Covid. Boost och högkonjunktur är en välkänd sak på råvarumarknader, men den är i allmänhet inte lika komprimerad som under de senaste 12 månaderna.
För kolutsläppsprodukter finns det en ny och sannolikt pågående ovilja att investera i ny produktion. Vem vill bygga en gaslagring för 25-40 år eller ett dyrt oljefält till havs när världen går mot noll koldioxid under tillgångens livslängd.
Onsdag
7. Irland lanserar en ”klimat-tung” utgiftsplan för decenniet
Den irländska regeringen har lanserat sin nationella utvecklingsplan (NDP), med detaljer om 165 miljarder euro i utgifter från och med nu fram till 2030, med klimatmål en funktion hela tiden.
Bestämmelserna omfattar många sektorer, inklusive bostäder, transport, infrastruktur och industrisektorn.
Under hela planen, säger regeringen, ”har omfattande ansträngningar gjorts för att säkerställa att NDP kommer att stödja regeringens klimatambitioner” och anpassa sig till de åtaganden som EU fastställt i European Green Deal.
Onsdag
8. Genombrott - organiska solceller blir mer effektiva
Forskarna, ledda av University of Cambridge, visar i tidskriften Nature att det kan vara möjligt för organiska solceller att konkurrera med kiselbaserade celler om effektivitet. Detta genom att de nu hittat förlustvägen i organiska solceller samtidigt som de lyckats förhindra förlusten av elektrisk ström genom ett oönskat tillstånd, känt som en triplet exciton.
Organiska solceller, som är flexibla, halvtransparenta och billiga, kan kraftigt utöka tillämpningsområdet för solteknik. De kan exempelvis viras runt byggnaders utsida eller användas för effektiv återvinning av energin vid ljuskällor, vilket inte är möjligt med konventionella kiselpaneler. De är också mycket mer miljövänliga att producera.
Onsdag
9. Orkney-öarnas flexibilitetsförsök levererar 24 000 peer-to-peer-affärer
Electron siktade på att skapa en handelsplattform för marknader och spelare att bjuda på tjänster för att förbättra flexibiliteten. Orkney valdes på grund av den höga förkortningen av förnybar produktion på ön och bristen på tillgång till nationella nät.
Mer än 24 000 peer-to-peer-affärer ägde rum under försöket. Begreppet TraDER är baserat på en distributionssystemoperatör (DSO), medan andra demonstrationsprojekt vanligtvis drivs av en enskild leverantör eller av DNO.
Onsdag
10.Indonesien planerar att installera 4,7 GW sol fram till 2030
Indonesien siktar på att distribuera ytterligare 4 680 MW sol till 2030 som en del av ansträngningarna att nå noll koldioxidutsläpp år 2060.
Energiminister Arifin Tasrif sa att en ny översiktsplan 2021-2030 kommer att se att Indonesien kommer att få 51,6% av sin tillförda energikapacitet i slutet av decenniet från förnybara energikällor, medan resten kommer att vara nya anläggningar för fossila bränslen.
Tasrif talade under en virtuell presentation idag (tisdag) och sa att landets beräknade årliga ökning av elbehovet under det kommande decenniet har sänkts till 4,9%, en minskning från en tidigare uppskattning på 6,4%, på grund av pandemin som påverkar den ekonomiska tillväxten.
Onsdag
Tisdag
Tisdag
1. Begagnade fordonsbatterier blir energilager
Många fordonsbatterier byts ut i ett tidigt skede av sin livscykel – när de fortfarande har det mesta av sin kapacitet kvar. I ett projekt i Göteborg testas nu möjligheten att använda så kallade second life-batterier för energilagring i bostadshus.
Den strida strömmen av elektrifierade personbilar, lastbilar och bussar som trafikerar våra vägar har också skapat en allt större marknad av begagnade fordonsbatterier. I många elfordon, som till exempel bussar i kollektivtrafik, byts batterierna ut när de fortfarande har 70 till 80 procent kvar av sin kapacitet.
Tisdag
2. Danmark: Nu är den enorma solparken ansluten till elnätet
Inrättandet av Nordeuropas största solcellsanläggning har pågått under de senaste ett och ett halvt året och danska Better Energy har varit med och byggt energiparken.
Det är Danmarks och Nordeuropas största solcellspark hittills, som öppnas när parken ansluts till det danska elnätet de närmaste dagarna.
Med sina 207 megawatt kommer solparken vid Holstebro att bidra till klimatförändringar och säkerställa mer förnybar energi i det danska elnätet.
Bakom parken ligger Heartland, som har etablerat den utan statligt stöd . Företag som Bestseller, Normal och Nemlig.com k
Tisdag
3. Debatt i EU om åtgärder för att begränsa effekterna av prisökningar på el
Parlamentet och representanter för rådet och kommissionen väntas debattera de kraftigt ökande energipriserna i Europa samt möjliga åtgärder för att stävja krisen.
På onsdag morgon väntas Europaparlamentet debattera möjliga europeiska lösningar som svar på de ökande energipriserna i Europa. I debatten deltar också representanter för kommissionen och det slovenska rådsordförandeskapet. De ökande gaspriserna är ett resultat av hög efterfrågan och begränsade lager i EU:s medlemsländer. Debatten väntas också fokusera på den roll som åtgärder för energieffektivitet och förnybar energi spelar i detta sammanhang, liksom på behovet av att ta itu med energifattigdom.
EU-kommissionen har redan meddelat att intäkterna från EU:s utsläppshandelssystem skulle kunna användas av medlemsländerna för att mildra effekterna av de skenande priserna och dess samhällskonsekvenser. EU arbetar också med att inrätta en social fond i detta sammanhang, inom ramen för det nya klimatpaketet som tillkännagavs den 14 juli.
Tisdag
4. Michigan planerar att bygga USAs första trådlösa el-laddningsväg
För att hjälpa Michigan att nå sitt mål om koldioxidneutralitet år 2050, tillkännagav guvernör Gretchen Whitmer förra månaden att staten kommer att bygga landets första laddningsväg för trådlösa elfordon-en milsträcka i Metro Detroit-området.
”Michigan var hem för den första milen med asfalterad väg, och nu banar vi väg för morgondagens vägar”, säger Whitmer i ett pressmeddelande, ”med innovativ infrastruktur som kommer att stödja ekonomin och miljön.”
En trådlös EV -väg fungerar så här: När en bil kör över den laddas fordonets batteri av kuddar eller spolar byggda under gatans yta med hjälp av magnetisk induktion. Det ger inte bilen full laddning, men det hjälper till att lägga till ytterligare en körsträcka till ett fordon innan dess nästa fullständiga start.
Tisdag
5. Elektrifiera allt och bli förnybar. Det visar sig att det är mycket billigare än man trodde
Elektrifiera allt! Det är det nya mantrat som marknadsförs av en ny tankesmedja som leds av den australiensiska uppfinnaren och USA: s regeringsrådgivare Saul Griffith, som började med Rewiring America push, och nu har beslutat att göra detsamma i sitt hemland, Rewiring Australia.
Griffith och The Australia Institute har lanserat ett nytt diskussionsunderlag med namnet ”Slott och bilar”, som beskriver hur mycket australiensiska hushåll kan spara om de elektrifierar allt, inklusive bilar, hushållsuppvärmning, uppvärmning av vatten och matlagning. Inget ord om grillen, dock.
Griffith är inte den första som kom med idén om elektrifiera allt – även om han för ett decennium sedan marknadsförde ett koncept som kallades ”Renewistan” – men han kunde vara den mest framstående.
Tisdag
6. SKF samarbetar med Luleå tekniska universitet för att utveckla fossilfritt lagerstål
SKF stödjer utvecklingen av fossilfritt lagerstål genom ett samarbete med Luleå tekniska universitets initiativ CH2ESS. Som en del av samarbetet kommer SKF att delta i och finansiera forskning inom vätgasanvändning i industriprocesser och energisystem för att påskynda omställningen av fossilfri tillverkning av lagerstål.
– Mekaniska komponenter är mycket viktiga för att säkerställa funktioner och drift av framtida vätgassystem. Tillsammans med CH2ESS och dess partners kan vi bidra i utformningen av robusta, pålitliga vätgassystem, med lägsta möjliga påverkan på miljön och på den totala driftskostnaden.
Det här kommer inte bara att gynna svensk industri, utan också global teknikutveckling för den framtida vätgasekonomin, säger Victoria Van Camp, President, SKF Technology
Tisdag
7. Varför stiger priserna på solpaneler?
Kostnaden för råvaror och andra element som frakt och logistik har skjutit i höjden sedan förra året, vilket satte press på både modultillverkare och EPC.
Flera faktorer har övervakat en ökning av priset på moduler. Vissa av dem ser ut att lätta, medan andra kan vara mer uthålliga. Sean Rai-Roche beskriver händelserna bakom uppgången och talar med branschexperter om vad företag kan förvänta sig framåt.
Modulpriserna har stigit med upp till 25% under det senaste året eftersom kostnaderna för råvaror och transporter har skjutit i höjden, dämpat efterfrågan och stör hela solförsörjningskedjan. Den främsta drivkraften för detta har varit en höjning av priset på polysilikon, nästan tredubbling av kostnaden sedan dess låga år 2020. Medan analytiker tror att kostnaden för polysilikon, och i sin tur moduler, kommer att sjunka, finns det osäkerhet när, med mest förutspår högre priser fortsätter in i 2022.
Tisdag
8. Frankrike vill bli världsledande på grön vätgas
”Jag tror att vi har kapacitet att vara världsledande inom grön vätgas”, meddelade finansminister Bruno Le Maire den 30 september vid det senaste mötet i National Hydrogen Council.
”Vi har teknikerna, de offentliga pengarna, industrimännen och den gemensamma viljan: det här är en garanti för framgång, och jag är säker på att när det gäller grön vätgas kommer vi att lyckas”, sa Le Maire till journalister.
Frankrike siktar på att producera vätgas utan att skapa några CO2 -utsläpp med hjälp av elektrolys, en process genom vilken en elektrisk ström extraherar väte från H2O -vattenmolekylen. 90% av väteproduktionen genererar fortfarande utsläpp av växthusgaser, vilket uppgår till 9 miljoner ton koldioxid per år, enligt den franska regeringen.
Tisdag
9.Rolls-Royce kommer sälja endast elbilar från 2030
Lyxbiltillverkaren Rolls-Royce har meddelat att det kommer att lansera sitt första rena elfordon (EV) år 2023 och sluta sälja bensin-, diesel- och hybridfordon från 2030.
Det BMW-ägda varumärket publicerade de första bilderna på sin nya EV, kallad Specter, i slutet av förra veckan-men de visar inte kupén i sin helhet och inga detaljer om specifikationen har släppts.
Spectre kommer att säljas under det fjärde kvartalet 2023 och mellan nu och då kommer ett globalt testprogram på vägarna som sträcker sig över 2,5 miljoner kilometer att slutföras. Rolls-Royce har sagt att detta kommer att simulera 400 års fordonsanvändning.
Tisdag
10. Storbritanniens elproduktion ska vara fossilfri år 2035, säger Boris Johnson
Premiärministern har bekräftat planer på att eliminera fossila bränslen från brittisk elproduktion år 2035.
Boris Johnson talade under den konservativa partikonferensen och sa att det föreslagna skiftet skulle hjälpa Storbritannien att koldioxidutsläpp, samtidigt som det mildrar effekten av den typ av gasprisfluktuationer som har lett till rädslan för en vinterenergikris under de senaste veckorna.
”Det jag säger är att vi kan göra för hela vår energiproduktion år 2035 vad vi gör med förbränningsmotorer i fordon år 2030”, sa han under ett besök på en Network Rail -plats i Manchester.
Tisdag
Måndag
Måndag
1. Is för lagring för intermittenta förnybara energikällor
Kylning står för cirka en femtedel av den totala energiförbrukningen i byggnader. Alla dessa luftkonditioneringsapparater och elektriska fläktar utgör en tiondel av all global elförbrukning. Efterfrågan kommer att fortsätta öka när utvecklingsländerna blir rikare.
Andrea Willige, som skriver för World Economic Forum, ser på is som en till synes enkel lösning. Is kan användas som ett energilager som ett batteri för att balansera nätet. Skapa den när energin är billig (på natten, eller när som helst när vind och sol genererar överkapacitet), använd den sedan för kylning under dagen.
Det finns också andra innovativa lösningar för lagring av termisk energi där ute. Alla kommer att behöva stöd i tid för att se till att de är på plats för att klara den kommande ökningen i efterfrågan på kylning, säger Willige.
Måndag
2. Nederländerna: Vad gör vi med överskottselen?
Nederländerna producerar mer och mer grön el. Detta har lett till ett överskott av el på soliga och/eller blåsiga dagar som vi inte gör någonting med. På vissa ställen gör detta överskott redan omöjligt att mata tillbaka grön el i nätet. I förra veckans bäst lästa berättelse hävdade Martien Visser att detta kan göras på ett smartare sätt.
Det är till exempel mycket möjligt att en företagspark med olika företag och energibehov kan få nog med ett så kallat microtnät för att hantera toppar.
” Den här typen av smarta micronät är inte en fysisk sak. Det är programvara i mätarlådorna som intelligent styr tillgången och efterfrågan på grön el. Energi behövs vid olika tidpunkter på företagsparker som dessa. När ett företag inte förbrukar ström utan genererar det istället kan det delas med grannarna som behöver det”.
Måndag
3. Ny monteringsstruktur för flytande solceller
Floaten kan vara värd för konventionella solcellsmoduler med en 120-cellig design, en effekt på över 400 W och en vikt som inte överstiger 30 kg. Det utvecklas av Sydafrika-baserade Phelan Energy Group, i Dubai.
Sydafrikas baserade solprojektutvecklare Phelan Energy Group har presenterat en ny flytande struktur för solcellsmoduler som är baserad på en egen termoplastisk polymerramteknik och som tillverkaren hävdar kan hålla solpanelerna bara centimeter över vattenytan.
Måndag
4. Kinas elkris värre än Evergrande: ”Som en naturkatastrof”
Kinas elkris kan slå igenom på världsmarknaden – och är värre än Evergrande enligt en analytiker. ”Som en naturkatastrof”, säger en annan.
Kina har stora problem just nu – men det är inte fastighetsjätten Evergrande som skrämmer mest och får investerare att dra tillbaka sina pengar från landet. Kinas elkris är ett mycket värre problem, menar Rajiv Jain, ordförande och chefsinvesterare på GQG Partners.
”Jag tror att vi är mycket mer oroliga för den kinesiska elkrisen än Evergrande-frågan eftersom … detta har allvarliga konsekvenser”, säger han till CNBC.
Måndag
5. Ett nytt töjbart material genererar elektrisk kraft med små magneter
Vi har ofta rapporterat om piezoelektriskt material som kan omvandla stress till elektricitet men hittills har dessa material haft begränsade möjligheter som oförmåga att producera tillräckligt med energi för att vara livskraftiga eller fungera om de blir lite blöta. Det är allt på väg att förändras.
En ny uppfinning som består av magnetoelastiska generatorer, sammansatt av en platina-katalyserad silikonpolymermatris suspenderad inuti vilken är nanoskala neodym-järn-bor-magneter, har utvecklats som resulterar i mjuka och flexibla supereffektiva självdrivna bioelektroniska enheter.
Måndag
6. Mercedes planerar bygga åtta battericellfabriker
Mercedes-Benz mål är att vara helt elektriska i slutet av decenniet. För det krävs en total batteriproduktionskapacitet på mer än 200 gigawattimmar. Mercedes-Benz planerar därför att bygga åtta cellfabriker över hela världen tillsammans med partners, varav fyra i Europa
Som en del i detta tar nu Mercedes-Benz en ägarandel i den europeiska battericellstillverkaren Automotive cells company, ACC. Mercedes-Benz blir därmed likvärdig aktieägare i ACC med Stellantis och Totalenergies.
Måndag
7. Italien efterfrågar 3,3 GW sol och vind i nästa auktion om förnybar energi
Italiens statliga energihanteringsbyrå GSE har lanserat ett nytt anbud för förnybar energi som förväntas avsätta 3 312 MW solceller och vindkapacitet.
Den senaste upphandlingsprocessen, som representerar den sjunde omgången i landets auktionssystem för förnybar energi, innehåller kapacitet som inte har tilldelats i tidigare auktoriserade auktioner.
Ansökningar är nu öppna och kan lämnas in senast den 30 oktober, och resultaten kommer att offentliggöras den 28 januari 2022.
Måndag
8. Avgasbilens död nära i norska bilförsäljningen: ”Fantastiskt”
Norge är på god väg att nå målet om ett stopp för nya avgasfordon 2025. I september var över tre av fyra nya personbilar rent eldrivna. Nästan var tredje ny bil var en Tesla.
17 992 personbilar registrerades under månaden, varav 13 941 inte har någon förbränningsmotor – en andel på 77,5 procent.
Hybriderna utgjorde 17,2 procent, vilket innebär att de helt bensin- och dieseldrivna varianterna nu är nere på en marknadsandel på under 5 procent, framgår av statistiken från organisationen OFV.
Måndag
9. Kommer Norges nya regering att ändra sin oljepolitik?
En vänsterkoalition vann det norska valet i september. Socialistiska vänsterpartiet ser ut att begränsa ny olje- och gasutforskning och produktion.
Det dominerande arbetarpartiet och centerpartiet, mycket mindre. Ändå kan det vara det ögonblick då Norge börjar sätta klimatet över sin olje- och gaspolitik, förklarar Silje Lundberg på Oil Change International.
Fram till nu – vänster eller höger – har det definitivt varit tvärtom. Den tidigare regeringen tilldelade 545 prospekteringslicenser under de senaste 8 åren. 14% av BNP och skatteintäkter kommer från dess fossila bränslen.
Måndag
10. Tyskland underlättar produktionen av grön vätgas till havs med ny reglering
Reglering som möjliggör produktion av grön vätgas i Nordsjön trädde i kraft den 1 oktober. Med den nya förordningen underlättar den tyska regeringen testet av vätgasproduktion med hjälp av el till havs, till exempel vindkraft till havs, i den tyska exklusiva ekonomiska zonen.
”Produktionen av grön vätgas till sjöss är ett äkta framtidsämne med hög innovationspotential. Offshore -vätgasproduktion kan göra ett viktigt bidrag till avkolning av Tyskland som industrilokalitet, säger tyska ekonomiminister Peter Altmaier.
Tyskland har startat ett första projekt som främjar vätgasproduktion till havs. H2Mare -projektet, som ska få 100 miljoner euro i finansiering från forskningsdepartementet, syftar till att uppnå ”en betydande kostnadsfördel vid produktion av stora mängder vätgas” under de kommande fyra åren, skriver departementet.
Måndag
Fredag
Fredag
1. Holland godkänner lokal energidelning - öppnar marknaden för Ferroamps PowerShare teknik
Holland godkänner lokal energidelning i micronät vilket öppnar marknaden för Ferroamps Power Share-teknik. Samtidigt utvecklas samarbetet med den holländska grossisten och distributören Indutecc och dess moderbolag Schuurman-koncernen.
Holland är ett av de första länderna i Europa som godkänner micronät för energidelning mellan fastigheter. Detta är en strategiskt viktig utveckling för framtida elektrifiering och effekthantering i Holland. Ferroamp har med sin patenterade PowerShare-lösning förmågan att stödja den holländska marknaden i utbyggnaden av energidelning och effektoptimering mellan byggnader.
– Det är oerhört spännande att Holland nu väljer att godkänna energidelning i micronät. Det öppnar för nya möjligheter på den holländska marknaden. Vi ser att även Sverige och andra länder i Europa planerar för lagstiftning som tillåter lokal energidelning, vilket ytterligare ökar nyttan med våra lösningar, säger Niklas Cassel, Chief Commercial Officer på Ferroamp.
Fredag
2. Massivt solprojekt under utveckling i Finland
Solparken kommer att uppta 500 ha övergivna torvmarker i södra Finland. Projektets nivåiserade energikostnad uppskattas till mindre än 0,04 euro/kWh.
Ett internationellt konsortium planerar att bygga ett 500 MW solkraftverk i Palloneva, ett våtmarksområde i södra Finland 280 km nordväst om huvudstaden, Helsingfors.
Projektet utvecklas av specialfordonet ATP Palloneva Oy och granskas för närvarande av de lokala myndigheterna. ”Vi strävar efter att slutföra tillståndsprocessen under nästa år eller under första halvåret 2023, vilket skulle göra det möjligt för oss att säkra finansiering direkt efter det”, säger Ard de Poot, ägare till nederländska De Vrije Wind BV, som äger en tredje av SPV, berättade för pv magazine. ”Om allt går bra kan byggandet av anläggningen starta 2023 och färdigställandet kan nås året därpå.”
Fredag
3. Norska Höegh Autoliners beställer ammoniakdrivna lastfartyg för bilar
Norges Höegh Autoliners har ingått ett avtal med China Merchants Heavy Industry (CMHI) om att bygga en serie av sina flerbränsle- och ammoniakfärdiga Aurora-klassfartyg avsedda för 9 100 bilar.
De två första fartygen, konstruerade av Deltamarin, ska levereras under andra halvan av 2024 från CMHI: s varv i Jiangsu. Enligt Höegh Autoliners kommer fartygen att vara världens största och mest miljövänliga biltransporter som ska byggas.
Höegh Autoliners har minskat sitt koldioxidavtryck med 37% över sin flotta sedan 2008 och har som mål att nå ett netto -nollutsläppsmål 2040.
”Aurora -klassen kommer att öka lasteffektiviteten till en ny nivå och sätta oss i framkant när det gäller hållbar sjöfart. Det blir det första ammoniakfärdiga fartyget i sitt segment och det största biltransportör någonsin byggt, säger Andreas Enger, VD för Höegh Autoliners.
Fredag
4. Robot-taxi rullas snart ut i Kalifornien
Nyheten om att Waymo och GM’s Cruise nästan har fått godkännande i delstaten Kalifornien för att driva robotaxis – det vill säga att debitera folk att åka i autonoma fordon.
Med färska tillstånd till hands från California Department of Motor Vehicles (DMV) är det bara ett slutgiltigt godkännande från California Public Utilities Commission som är nödvändigt. När dessa företag har fått det godkännandet kan de sätta verklig, live robotaxis på vägen.
Intressant nog är inte alla tillstånd lika, och inte alla självkörande företag är på samma nivå. ”Enligt det nya tillståndet kan kryssningsfordon köra på allmänna vägar i anvisade delar av San Francisco mellan kl. och 6 am, inklusive i lätt regn eller lätt dimma, men kan inte överstiga 30 miles i timmen, sade avdelningen. Waymo kan driva sin flotta i delar av San Francisco och San Mateo län i eller under 65 mph, inklusive i regn eller lätt dimma.
Fredag
5. Agrivind AB säljer Kattegatt projekt till Australiska Green Investment Group Ltd
Green Investment Group Ltd (GIG), en del av den australiensiska investeringsbanken Macquarie Group Ltd (ASX: MQG), sade på torsdagen att de har förvärvat rättigheterna för Kattegatt Offshore Wind -projektet, som förväntas installera upp till 260 MW i svenska vatten.
Rättigheterna förvärvades av svenska vindkraftsutvecklaren Agrivind AB under okända villkor.
Kattegatt -projektet är godkänt och för närvarande i utvecklingsstadiet. Vindkraftparken kommer att ligga utanför Falkenbergs kommuns kust.
Sverige har för närvarande 191 MW operativ vindkraftskapacitet till havs. År 2035 kan denna siffra uppgå till 4 GW, sade GIG med hänvisning till prognoser av svenska TSO Svenska kraftnat.
Fredag
6. I glastillverkning byts nu naturgasen ut mot grön vätgas
NSG Group har framgångsrikt tillverkat arkitekturglas med hjälp av vätgas på sin anläggning i St Helens, Storbritannien, vid det första testet någonsin i världen.
Det framgångsrika, tre veckor långa testet i slutet av augusti, genomfördes på Greengate fabriken i St Helens. Syftet med testet var att visa att ugnen, där glasråvarorna värms upp till cirka 1600 °C, kan producera glas på ett säkert sätt vid full produktion utan att produktkvaliteten påverkas.
Testet är ett viktigt steg i koncernens planer för att minska koldioxidutsläppen. En övergång från naturgas till vätgas för att driva floatglasugnar, vilka står för majoriteten av koncernens totala koldioxidutsläpp, skulle innebära kraftigt reducerade koldioxidutsläpp.
Fredag
7. Stora regionala skillnader i Norrlands elnätskapacitet
Elanvändningen i Norrbotten kommer att öka markant när stora företag som LKAB och H2 Green Steels lägger om till fossilfri produktion. Enligt Energiföretagens analyser från i våras kan elanvändningen fördubblas till 2045, och runt två tredjedelar av denna ökning förväntas komma i norra Sverige (SE1).
Internationella företag står på kö för att få etablera sig i Norrbotten och Västerbotten där tillgången på närproducerad energi hittills varit god. Men nya analyser av effektbehovet i länets 14 kommuner visar att kapaciteten i elnätet kanske inte kommer att vara tillräcklig när stora elintensiva industrier satsar på en grön omställning och flera företag som vill etablera sig står på kö i vissa av länets kommuner.
Den elnätsanalys som presenterades under våren 2020 har redan blivit inaktuell. I de nya analyserna, som presenterades under sommaren 2021, har fokus legat på att tydligare beskriva elnätskapaciteten i länets 14 kommuner utifrån ett regionnätsperspektiv med prognoser över det framtida effektbehovet fram till 2028 i Norrbotten och norra Västerbotten.
Fredag
8. Stålindustrin i Europa behöver 13 till 35 miljarder euro stöd för klimatneutral övergång
Stålindustrin behöver ekonomiskt stöd på 13 till 35 miljarder euro för att göra övergången till klimatvänlig stålproduktion, enligt en analys gjord av tankesmedjan Agora Energiewende och tillgänglig för Handelsblatt.
Kolavtal för skillnad (CCfD), som kompenserar företag för de extra investeringsbehovet för klimatvänlig produktion, är ett effektivt instrument för att minska utsläppen, skriver tankesmedjan. ”Det ekonomiska kravet för klimatskyddskontrakt för att omvandla stålindustrin år 2030 uppgår till 13 till 35 miljarder euro, beroende på kombinationen av styrmedel”, lyder analysen.
Rapporten säger att en permanent refinansieringsmekanism behövs ”så att industrin får investeringssäkerhet. ”Dessutom måste gröna blymarknader etableras parallellt med klimatskyddskontrakten,” vilket belönar mervärdet av klimatneutralt stål och fastställer det som en standard på marknaden. ”
Fredag
9. Från tusentals ton utsläpp till nollutsläpp – så blev Växjös kraftverk fossilfritt
Från 20 000 ton utsläpp av fossil koldioxid till noll. Årsskiftet 2019/2020 hade Växjö Energi helt fasat ut sina fossila koldioxidutsläpp. Därefter använder de sig uteslutande av energiråvaror i form av skogsavfall.
– Vi tar vara på rester som grenar, kvistar, toppar och bark som annars inte skulle kommit till nytta, utan bara förmultnat och släppt tillbaka den koldioxid som de tidigare tagit upp genom fotosyntesen, säger Erik Tellgren, vd för Växjö Energi som är Växjös kommunägda energibolag.
När företaget har ställt om till en helt fossilfri produktion har man även satt transporter och all övrig verksamhet som genererar utsläpp under lupp.
– Vi har ställt om alla våra tjänstefordon till att bli fossilbränslefria. Likadant har vi bett alla de entreprenörer som utför uppdrag åt oss att ställa om sina fordon – vilket de också har åtagit sig genom avtal, säger Erik Tellgren.
Fredag
10. Italienska oljebolaget Eni och IRENA lanserar ett partnerskap för att påskynda energiomställningen
Eni och International Renewable Energy Agency (IRENA) har idag ingått ett treårigt partnerskapsavtal för att samarbeta för att främja förnybar energi och påskynda energiomställningen, särskilt i länder som exporterar fossila bränslen. Avtalet har undertecknats av Enis verkställande direktör, Claudio Descalzi, och IRENAs generaldirektör, Francesco La Camera, vid en tidpunkt då Milan är värd för det förberedande ministermötet ”Pre-COP 26”.
Enligt villkoren i avtalet kommer Eni och IRENA att arbeta tillsammans för att främja dialog och dela med sig av sina erfarenheter av att påskynda energiomställningen och förnybar energiutveckling i länder som exporterar fossila bränslen, samt att identifiera hinder för den privata sektorns investeringar i förnybar energi i länder där Eni driver och marknadsför lösningar i samordning med regeringar.
Fredag
Torsdag
Torsdag
1. Kan Rolls Royce få de elektriska planen att lyfta
Men kommer detta att bli det första av många, när EV-boomen fortsätter, och bil- och flygföretag tävlar om att skapa de mest effektiva och förnybara energidrivna flygplanen ? Tidigare denna månad meddelade Rolls Royce att det hade genomfört en 15-minutersflygning av sitt första helelektriska flygplan, som en del av programmet Accelerating the Electrification of Flight. Detta markerade början på företagets omfattande tester för att bättre förstå prestandapotentialen för det nya flygplanet och en del av dess bredare mål att stödja det nationella målet för koldioxidutsläpp med noll.
Företaget meddelade att dess Spirit of Innovation-plan använde en 400kw elektrisk drivlina ”med det mest kraftfulla batteripaketet som någonsin monterats för ett flygplan.” Målet är att så småningom uppnå hastigheter på över 300 miles i timmen. Dessutom gör flygplanets tre elmotorer det möjligt att uppnå en 90 procent energieffektiv flygning.
Torsdag
2. ABB: Vi har snabbaste elbilsladdaren
Den kan betjäna fyra bilar samtidigt och leverera laddning för tio mils körning på mindre än tre minuter. ABB:s nya elbilsladdare Terra 360 är framförallt tänkt för laddstationer, parkeringsplatser och företag med fordonsflottor.
ABB är en veteran inom elbilsladdning. De första produkterna lanserades redan 2010 och företaget har sålt över 460 000 stycken på 88 marknader. Det handlar om 21 000 snabbladdare med likström och 440 000 AC-laddare inklusive de laddare som säljs via Chargedot.
Den nya laddaren Terra 360 är modulär, har dynamisk fördelning av effekten och kan ladda upp till fyra fordon samtidigt.