// NOVEMBER NYHETER //

Tio nyheter om energiomställningen

varje vardag, varje vardag, varje vardag

Gratis nyhetsbrev varje vardag, teckna dig här !

19 november

Måndag

Vattenfall lanserar ny värmepump som kan ersätta gaspannor på kontinenten

Vattenfall har utvecklat en högtemperaturvärmepump som ska göra det enkelt för husägare i Nederländerna och andra länder på kontinenten att byta ut sina gamla värmepannor. I Nederländerna är gas den dominerande energikällan för uppvärmning av småhus.

Högtemperaturvärmepumpsystemet är speciellt utvecklat för småhus som idag är måttligt isolerade och värms upp av en gaseldad värmepanna och har radiatorer med vattenburen värme. Detta är en av de nya lösningar som Vattenfall kommer att erbjuda sina kunder i Nederländerna för att hjälpa dem att ta steget bort från naturgas som är den dominerande uppvärmningsmetoden i landet.

– Ett enfamiljshus kan göras naturgasfritt på två dagar med denna nya, innovativa värmepump. För att värma dessa bostäder med traditionella värmepumpar som levererar låg- eller medeltemperaturvärme krävs dyra förberedande åtgärder.

Källa:

22.11. 2021  13:38 CET

Måndag

Kommersiell tillämpning av vägar utrustade med solceller inom räckhåll

Forskningsinstitutet TNO utökar, tillsammans med SolaRoad-konsortiet och flera internationella partners, antalet av sina solvägsprojekt. För närvarande ligger fokus främst på cykelleder.

Solpaneler inbäddade i vägytan har potential att ge ett stort bidrag till att miljöanpassa elförbrukningen, enligt det holländska forskningsinstitutet TNO. Om de 140 000 kilometerna av dess vägar används så optimalt som möjligt skulle detta stå för cirka 10 % av Nederländernas elförbrukning.

Efter ett antal pilotprojekt med cykelvägar i Nederländerna och Frankrike är SolaRoad-konsortiet på väg att ta steget mot Tyskland och Belgien. Testerna går så bra att solcellsvägbanan också börjar bli kommersiellt intressant, säger Ando Kuypers på TNO.

Källa:

22.11. 2021  13:31 CET

Måndag

Brittisk bolag menar att de har de mest hållbara batteriet

Den engelska tillverkaren Aceleron hävdar att varje komponent i dess enheter kan nås för utbyte, reparation eller återvinning, och företagets medgrundare säger att målet är att säkerställa att ”100 % av materialen i våra batterier kommer att fortsätta att användas så länge som möjligt – helst för alltid.”
Enheten kan användas i serie för att driva allt från el till husbilar till datacenter, enligt tillverkaren.

Aceleron säger att dess ”kompressionsteknikmetod” har gjort det möjligt för den att producera produkter där varje komponent kan nås för reparation, utbyte eller uppgradering. Företaget hävdar att dess ”Essential” produkt är helt återvinningsbar, vilket effektivt ger enheten en ”oändlig livslängd”, enligt medgrundare och teknisk chef Carlton Cummins.

Källa:

22.11. 2021  13:17 CET

Måndag

Israeliska Nofar med partner bygger 1,25 GW vind och sol i Polen

Den israeliska utvecklaren av förnybara energikällor Nofar Energy Ltd (TLV:NOFR) har kommit överens om att bilda ett joint venture (JV) med den polska ingenjörsspecialisten och kraftproducenten Electrum Sp zoo för att utveckla upp till 1,25 GW vind- och solprojekt i Polen.

Avtalet markerar Nofar Energys inträde på den polska marknaden för förnybar energi och är i linje med dess globala expansionsplaner, sade det israeliska företaget på måndagen. Under de senaste månaderna har företaget även startat verksamhet i Spanien, Italien, Rumänien och USA.

Nofar Europe kommer att inneha en andel på 80 % i den nya enheten, vilket lämnar 20 % till sin partner. Det polska JV-företaget kommer att försöka identifiera möjligheter för förnybar energi i Polen, utveckla egna projekt och skaffa greenfield eller färdiga att bygga system. Projektunderhåll är också inom enhetens fokusaktiviteter.

Källa:

22.11. 2021  13:11 CET

Måndag

Australiska forskare ska studera hur Teslas bilbatterier kan driva nätet

Till den första fasen av studien kan Tesla-ägare i Australien, USA, Kanada, Norge, Sverige, Tyskland och Storbritannien ansöka.
Programmet skulle kunna utökas senare till att omfatta andra elfordonsföretag.
Australiens University of Queensland (UQ) har sagt att de skulle rekrytera Tesla Inc (TSLA.O) bilägare runt om i världen för att analysera om fordonets reservbatterikapacitet skulle kunna stödja energinätet och till och med driva hem i framtiden.

Universitetet har samarbetat med analysplattformen Teslascope för forskningsprojektet, som det sa skulle vara ett världsförsta försök som skulle kontrollera hur ägare av elfordon (EV) för närvarande kör och laddar sina fordon.

Källa:

22.11. 2021  13:00 CET

Måndag

Flytrex samlar in 40 miljoner dollar för att bygga sin drönarbaserade leveranstjänst över förorter i USA

Flytrex, den israeliska startupen som arbetar med Walmart, Chili’s och andra i North Carolina i pilotprojekt för en drönarbaserad leveranstjänst som riktar sig till konsumenter i förorter, har fått 40 miljoner dollar i finansiering för att fortsätta utveckla sin hårdvara och mjukvara, samt fler affärspartnerskap , eftersom den inväntar regulatoriska nickar för att utöka sin tjänst till fler marknader i USA

Medan andra som Amazon tittar på att bygga sina egna drönartjänster (Amazons tjänst heter Prime Air), hävdar Flytrex att dess drönarpilot i North Carolina är den största i sitt slag för tillfället. Men det är bara början på en större leveranstjänst och flotta som Flytrex hoppas kunna bygga, och tar tillvägagångssättet att få sina drönare certifierade av Federal Aviation Administration (FAA) som kommersiella flygplan för att ge det mest flexibilitet i hur det kan designa och driva sin verksamhet på lång sikt.

Källa:

22.11. 2021  12:44 CET

Måndag

Kinas dagliga kolproduktion stabiliseras på 12 miljoner ton, säger statlig planerare

BEIJING, 21 nov (Reuters) – Kinas dagliga kolproduktion har stabiliserats på 12 miljoner ton, mitt i en rad åtgärder för att öka kraftproduktionen, sade landets statliga planerare på söndagen.

Peking har försökt kyla ner en glödhet marknad för kol, Kinas främsta bränsle för elproduktion, efter att brist ledde till elransonering för industrin i många regioner, vilket ökade fabriksinflationen i världens näst största ekonomi.

Kollagren i hamnar och kraftverk har ökat snabbt, med lagren i kraftverk som når 129 miljoner ton den 14 november och förväntas nå 140 miljoner ton i slutet av november, säger statliga media CCTV.

Källa:

22.11. 2021  12:19 CET

Måndag

Aalborg Forsyning investerar i termisk saltlagring

– Förnybara energikällor är oförutsägbara. De producerar bara energi när solen skiner och det blåser, vilket skapar stora prisfluktuationer. Men med den nya demonstrationsanläggningen på Nordjyllandsværket, när det blåser mycket och vindenergin är billig, kan vi lagra den och lagra den som värme. Därför blir anläggningen ytterligare ett viktigt steg i den gröna omställningen och utfasningen av fossila energikällor som kol, säger Lasse Olsen, ordförande i Nordjyllandsværket A/S.

Kort sagt, demonstrationsanläggningen använder vindenergi för att värma salt till 525 grader. Det smälta saltet används för att bilda ånga, som utbyter värme med fjärrvärmesystemet, varvid värmen leds in i fjärrvärmenätet. Tekniken är känd i Sydeuropa där den används för att lagra solenergi, men det är första gången som tekniken för smältsalt används i Danmark för att lagra överskottsel från vindkraftverk som värme för senare användning i ett fjärrvärmenät.

Källa:

22.11. 2021  12:14 CET

Måndag

Fredag

Fredag

Att försvarsmakten oftast säger nej till vindkraftverk är felaktigt

FÖRSVARSMAKTEN: Aktörer som vill debattera frågan har ett ansvar att hålla sig till fakta, så att var och en kan bilda sig en egen uppfattning som bygger på rättvisande underlag.

Försvarsmakten besvarar mellan 200-400 vindkraftsremisser per år och accepterar majoriteten av alla vindkraftverken, exempelvis hade Försvarsmakten inga synpunkter på cirka 75 procent av alla vindkraftverk som mottogs på remiss under 2020 och för omkring 80 procent under 2019. De fakta som finns i frågan visar att vi oftast säger ja till vindkraft.

Drygt hälften av vindkraftparkerna får avslag genom kommunalt veto och var fjärde på grund av artskyddet. Statistiken från Naturvårdsverket och Energimyndigheten talar sitt tydliga språk: Det är inte försvarsintressena som huvudsakligen stoppar utbyggnaden av vindkraft.

Källa:

19.11. 2021  13:47 CET

Fredag

Shell investerar i mer vind 18 MW utanför Irland

Shell har tecknat ett avtal med den irländska blåekonomiutvecklaren Simply Blue Group om att förvärva 51 procent av deras Western Star-satsning som syftar till att utveckla en flytande vindkraftpark utanför Clare-kusten på Irland.

Detta följer på ett liknande avtal mellan Shell och Simply Blue Group tidigare i år för att gemensamt utveckla det flytande vindprojektet Emerald utanför Irlands sydkust.

Western Star joint venture kommer att utvecklas av Simply Blue Groups personal och Shells flytande vindexperter, med projektkontoret baserat på Simply Blue Groups huvudkontor i Cork.

Källa:

19.11. 2021  13:21 CET

Fredag

Världens första end-to-end-testcenter för laddningsteknik öppnar i Tyskland

Ionity säger att dess nya testcenter i Unterschleissheim, Tyskland, är världens första att tillhandahålla end-to-end-testning av elbilsladdning för att hantera nätverksfragmentering
Laddningsnätverksoperatören Ionity har öppnat ett testcenter i Tyskland som den säger att det är världens första e-mobilitetstestplats med fullständig end-to-end-testning av hårdvara, mjukvara och spelsystem, inklusive testning av funktionella teknologier som Plug and Charge.

Charge Point Operator (CPO) beställer laddare från tillverkare som ABB för sitt nätverk, och arbetar med sina joint venture-elfordonspartners inklusive BMW, Ford, Hyundai, Mercedes-Benz AG och Volkswagen Group med Audi och Porsche som alla har olika krav .

Källa:

19.11. 2021  13:08 CET

Fredag

Norge: Elbilsägare laddar redan mest på natten

Elbilsägare laddar redan mest på natten
Det nya elnätet ska hindra människor från att koppla in sin elbil när de kommer hem från jobbet. Men det har elbilsägarna redan slutat med, enligt Elbilsföreningen.

Elbilsföreningens årliga undersökning visar att de allra flesta laddar redan efter klockan 20. 15 466 elbilsförare svarade på enkäten.

Från och med nyår får hela Norge en ny näthyra, som i större utsträckning än i dag kommer att beräknas utifrån hur mycket ström du använder, alltså hur mycket el du använder samtidigt.

Källa:

19.11. 2021  12:27 CET

Fredag

När havsbaserad vindenergi blir större sjunker priserna

Förra månaden sa GE Renewable Energy att de har börjat bygga en 14 megawatt havsvindkraftverk, nästan tre gånger så hög som Frihetsgudinnan och dess bas, i vattnet utanför Rotterdam i Nederländerna.

Siemens Gamesa och Vestas, två andra ledande turbintillverkare, utvecklar modeller på 15 megawatt. Tillväxten kommer att fortsätta, med företag och analytiker som säger att en 20 megawatts turbin är inom räckhåll.

Denna kapplöpning för att bygga större turbiner har ett praktiskt syfte. När turbiner blir högre och ökar sin produktionskapacitet blir de effektivare och deras el blir billigare för konsumenterna.

Källa:

19.11. 2021  12:12 CET

Fredag

Solenergi-potential för eldrivna taxibilar i Sydafrika

Sydafrikas minibusstaxiflotta som går helt elektrisk kan kräva upp till 10 % av den nuvarande nationella elnätsproduktionen för omladdning.

Med tanke på det rikliga solskenet i Sydafrika, föreslår modellering av ett nätanslutet solcellsladdningssystem att en halv tennisbana med kapacitet skulle möta energibehovet för en taxi en genomsnittlig dag.

Baserat på ett genomsnittligt avstånd på 228 km och stopptider som sträcker sig från 8 till 11 timmar – en proxy för laddningsmöjligheter – uppskattas det genomsnittliga energibehovet för en taxi till 213 kWh/dag, vilket resulterar i en genomsnittlig verkningsgrad på 0,93 kWh/km.

Källa:

19.11. 2021  12:07 CET

Fredag

Svenska OX2 bygger 445MW vindkraftspark i Finland

Den svenska förnyelsebara utvecklaren OX2 har fått i uppdrag att bygga en nollsubventionerad vindkraftpark i Finland på 455,4 MW, den hittills största i landet, och sedan sälja den till ett konsortium av lokala energiföretag.

OX2 meddelade detta på fredagen och sa att de kommer att börja bygga omedelbart, efter att ha förvärvat projekträttigheterna i februari. Man räknar med att färdigställa anläggningen i början av 2025.

Vindkraftsparken kommer att byggas i Lestijärvi, där företaget kommer att installera 69 turbiner på vardera 6,6 MW. Tillsammans kommer de att producera mer än 1,3 TWh el per år.

Källa:

19.11. 2021  11:45 CET

Fredag

Staden Berlin tidigarelägger sitt kolstopp

Staden Berlin planerar att påskynda sitt kol-stopp, rapporterar den regionala tidningen Tagesspiegel. Den blivande stadsstyrelsen bestående av Socialdemokraterna (SPD), Miljöpartiet och Vänsterpartiet sa att de under sina koalitionsförhandlingar kommit överens om att stänga av det sista kolkraftverket 2028-2029, minst ett år tidigare än det nuvarande måldatumet av 2030.
De sa att detta steg skulle vara möjligt med massiva investeringar i solpaneler och fortsatt användning av naturgas tills alternativ, som vätgas, finns tillgängligt.

Medlemmarna i den blivande koalitionsregeringen enades också om att betrakta klimatskydd som en tvärsektionsuppgift. ”Det finns olika lagar, men vi utarbetade en enhetlig styrning för alla avdelningar”, sa grönpolitikern Bettina Jarasch.

Källa:

19.11. 2021  11:24 CET

Fredag

I USA börjar man bygga solparker på gamla soptippar

Deponi placerad solkapacitet skulle nästan fördubbla Biden-administrationens mål för att växa samhällets solenergi samtidigt som den totala amerikanska solenergikapaciteten ökar med cirka 58%.

Rocky Mountain Institute (RMI) släppte en rapport, The Future of Landfills Is Bright, som ger en guide för att överväga värdet av solenergi installerad på soptippar. Rapporten indikerar att mer än 63 GW solkraftverkskapacitet kan placeras på mindre än hälften av amerikanska deponier, vilket genererar 83 terawattimmar el varje år i alla 50 stater.

Källa:

19.11. 2021  11:02 CET

Fredag

Australiska forskare gör vätgas med solenergi utan elektrolysörer

Forskare vid Australian National University säger att ny teknik som gör att väte kan produceras direkt från solenergi – som hoppar över behovet av dyra elektrolysörer – kan vara vägen till lågkostnadsförsörjning av förnybart vätgas.

I ny forskning publicerad i tidskriften Advanced Energy Materials har ANUs forskargrupp utvecklat nya ”fotoelektrod”-designer, som kan vara ett kritiskt steg mot hög effektivitet och låg kostnad för förnybar vätgasproduktion.

Konventionella solceller använder halvledarmaterial för att omvandla solljus till elektrisk ström. Under de senaste decennierna har framsteg inom solcellsdesign sett att solteknik har etablerats som en av de billigaste källorna för elproduktion samtidigt som de praktiskt taget inte har några utsläppsfotavtryck.

Källa:

19.11. 2021  10:55 CET

Fredag

Torsdag

Torsdag

Biden-administrationen öppnade upp för nya borrningar efter olja och gas dagar efter klimattoppmötet

Dagar efter att president Joe Biden berättade för världens ledare att hans administration är fast besluten att bromsa klimatförändringarna med ”handling, och inte ord”, övervakade hans inrikesavdelning en av de största försäljningarna av olja och gas i amerikansk historia.

80 miljoner tunnland av Mexikanska golfen – ett område som är dubbelt så stort som Florida – sattes på auktionsblocket på onsdagen. Energibolag, ledda av Exxon Mobil Corp., lade bara bud på totalt 1,7 miljoner hektar, och det är oklart hur mycket av det som senare kommer att utvecklas.

Miljöpartister avböjde arrendeauktionen. ”Det här är en administration som kampanjade för att hantera klimatförändringar”, säger Drew Caputo, en advokat på Earthjustice, som stämde för att stoppa försäljningen. ”Det är därför den här hyresförsäljningen är så nedslående, eftersom det är den viktigaste åtgärden som administrationen kommer att ha vidtagit för olje- och gasutveckling och den går i fel riktning.”

Källa:

18.11. 2021  12:49 CET

Torsdag

Hybrits projekt för rent stål och grönt/blått väteprojekt tilldelade mångmiljonbidrag i EU-present på 1,25 miljarder USD

En banbrytande grön stålanläggning och ett kombinerat grönt/blått väteprojekt vid ett oljeraffinaderi är bland de sju vinnarna av totalt 1,1 miljarder euro (1,25 miljarder dollar) i bidrag från EU:s innovationsfond.

Pilotprojektet Hybrit (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) i Sverige – ett joint venture mellan vattenfall, gruvbolaget LKAB och stålföretaget SSAB – har redan skapat rubriker runt om i världen efter att ha producerat det första fossilbränslefria stålet någonsin förra året och levererat den första leveransen av ”grönt stål” till Volvo i augusti.

Det innovativa projektet använder väte istället för koks (en form av kol) för att ge både den högtemperaturvärme och syreavlägsnande som krävs för att förvandla järnmalm (järnoxider) till rent järnsvamp, i en process som kallas reduktion.

Källa:

18.11. 2021  12:37 CET

Torsdag

Chile vill exportera solenergi till Asien via 15 000 km undervattenskabel

Antípodas-projektet tillkännagavs av den chilenska regeringen förra veckan. Det syftar till att dra fördel av den enorma solpotentialen i Atacamaöknen, som är världens region med den högsta solstrålningen.
Bristen på fukt och regn gör Atacamaöknen i Chile till en perfekt plats för storskaliga solkraftverk.
Den chilenska regeringen planerar att bygga en undervattenskabel för att exportera solcellsenergi till Kina, enligt den chilenska solenergiföreningen – ACESOL – som citerade ett uttalande från Chiles president Sebastián Piñera under National Meeting of Entrepreneurs (ENADE).

Projektet kallas Antípodas och syftar till att dra fördel av den enorma solpotentialen i Atacamaöknen, som är världens region med den högsta solstrålningen.

Källa:

18.11. 2021  12:21 CET

Torsdag

Sveriges största vindkraftpark – Stockholms skärgård

Den havsbaserade vindkraftsparken ska stå klar 2032. Med 253 vindkraftverk utanför Sandhamn i Stockholms skärgård väntas den bli Sveriges största.

”Det är ett av få ställen där man kan få mycket elproduktion i Stockholm”, säger Niklas Sondell projektutvecklare på det norsksvenska bolaget Njordr Offshore Wind, till Dagens Nyheter.

Parken ska täcka 1 000 kvadratkilometer och uppskattas producera cirka 20 TWh el om året, vilket ”är nästan lika mycket som hela Forsmark”.

Bolaget Njordr Offshore Wind ägs gemensamt av norska vindkraftföretaget Njordr och svenska Vindkraft Värmland och måste få grönt ljus av Försvarsmakten innan projektet kan bli av.

Källa:

18.11. 2021  12:16 CET

Torsdag

Video: Tesla visar hur batterier kan sparka ut fossila bränslen från nätet

Övergången till förnybart baserade nät accelererar snabbt, särskilt i världsledande stater som södra Australien, som tog ytterligare ett stort steg mot ett nät som drivs unikt av vind och sol, utan något fossilt bränsle.

South Australia använder redan 62 procent vind- och solenergi, unikt för ett nät i gigawattskala, och når regelbundet ”netto 100 procent” förnybar energi när dess vind- och/eller solenergiresurser överstiger den lokala efterfrågan. Överskottet exporteras till Victoria eller lagras i batterier.

Någon gång under de kommande 10 åren, så tidigt som 2025 i vissa scenarier, kommer det att finnas tillräckligt med vind och sol i det lokala nätet för att uppnå den statliga liberala regeringens mål om ”netto 100 procent” förnybar energi.

Källa:

18.11. 2021  12:05 CET

Torsdag

Kina fastställer den första 2022-potten för solenergistöd till 357,2 miljoner USD

Kina har avslöjat sina initiala subventionsgränser för befintliga förnybara projekt 2022, men det återstår att se om finansieringen ska fyllas på.

Tidigare denna vecka lade Kinas finansministerium ut sin första del av finansieringen för befintliga förnybara projekt för det kommande året, vilket gör 3,87 miljarder RMB (607,3 miljoner USD) tillgängliga. Av den summan har 2,28 miljarder RMB (357,2 miljoner USD) avsatts för solcellsprojekt, med 1,55 miljarder RMB tillgängliga för vindkraft.

Vid 2,28 miljarder RMB är den tillgängliga kursen 2022 en markant minskning – en minskning med 32,6 % – jämfört med de 3,384 miljarder RMB som gjordes tillgängliga för projekt förra året. Det är dock ännu oklart om finansdepartementet avser att detta ska vara hela summan tillgänglig 2022 eller om potten kommer att fyllas på vid ett senare tillfälle.

Källa:

18.11. 2021  12:04 CET

Torsdag

Allians för utsläppsfri gruvbrytning

2027 ska Caterpillar ha levererat 26 autonoma och batterielektriska maskiner till gruvbolaget Newmont för användning både under jord och i dagbrott. Beräknad kostnad cirka 100 miljoner US-dollar.

Det amerikanska gruvbolaget Newmont Corporation gör anspråk på att vara världens största producent av guld, men också på att leva upp till hårda miljökrav. Det uttalade målet är att minska utsläppen med växthusgaser med 30 procent till 2030 och att företaget ska vara helt koldioxidneutralt 2050.

Att fokus hamnade på de maskiner som används vid gruvbrytningen förklaras med att företagets bedömning är att ungefär 40 procent av koncernens samlade utsläpp har sitt ursprung där.

– I dag tog vi ytterligare ett steg genom att offentliggöra en strategisk allians med Caterpillar där vi möter klimatförändringen genom en fundamental förändring av gruvindustrin genom att snabbt utveckla och implementera ett omfattande helelektriskt och autonomt gruvsystem för att nå fram till en utsläppsfri gruvverksamhet.

Källa:

18.11. 2021  11:59 CET

Torsdag

Mikroplaster som fiskades ute till havs blev till energi

Japans största rederi, Mitsui OSK Lines (MOL), har i detalj beskrivit hur mikroplasten som fiskats upp ur havet via en speciell anordning på en av dess flisbärare har omvandlats till energiprodukter som inte skiljer sig från träpellets.

MOL:s mikroplastuppsamlingsanordning, som har varit i drift de senaste 12 månaderna, aktiveras under drift av reningssystemet för barlastvatten, med antagandet att uppsamling sker under lasthanteringsverksamhet. Med hjälp av ett filter med backspolningsfunktion, som utgör reningssystemet för ballastvatten, samlar enheten upp mikroplast som fastnat i filtret precis innan det behandlade vattnet släpps ut överbord.

MOL har arbetat med det japanska biologiska FoU-företaget Novelgen för att förvandla mikroplaster och mikroalger som samlas in till kolprodukter.

Mikroplaster och mikroalger blandas och värms upp till 300oC för att bryta ner det organiska materialet och producera kolprodukter. När kolprodukten som erhållits genom detta demonstrationstest utsattes för värmevärdesanalys visade resultaten ett värmevärde på samma nivåer som träpellets.

Källa:

18.11. 2021  11:55 CET

Torsdag

Afrika satsar på förnybar energi för sin elektrifiering

För många observatörer har Afrika en enorm möjlighet att undvika dödläget för en utveckling baserad på kolväten och att elektrifiera sina territorier direkt från förnybar energi. Det är sant att kontinenten, med en befolkning på mer än 1,3 miljarder, har en enorm potential för sol-, vind-, vattenkrafts-, biomassa- och biogasenergi.

Även om situationen uppenbarligen inte är enhetlig över hela kontinenten, har Afrika redan börjat utnyttja sin potential, särskilt när det gäller solcellsenergi. Enligt International Renewable Energy Agency (Irena) har Afrika en solenergipotential på 10 TW. För närvarande finns två tekniker tillgängliga för att omvandla solens naturliga energi till elektricitet: solenergi och termodynamisk solenergi. Vissa afrikanska länder ökar redan sina ansträngningar för att dra nytta av denna rikliga naturresurs.

Tack vare ett enda projekt, nämligen Benban-solenergikomplexet i Assuan-guvernementet, har Egypten utvecklat 1 650 MWp solenergikapacitet, för en produktionskapacitet för förnybar energi på mer än 6 GW, genom att kombinera vatten- och vindkraft.

Källa:

18.11. 2021  11:50 CET

Torsdag

Fords nya kabeldesign är 4,6 gånger snabbare än Teslas Supercharger

Du kan komma åt bensin/diesel var som helst och få din tank full på 5 minuter. Men när det kommer till elbilar skiljer sig historien åt. Enligt en studie av Nature Energy gjorde olägenheterna förknippade med laddning att människor slutade använda elfordon i Kalifornien och laddhybridbilar med en hastighet av 20 procent.

Genom att starta en allians mellan universitet och företag 2017, lyckades Ford och Purdue University designa en ny laddningskabel som är 4,6 gånger snabbare än Teslas Supercharger som tar 20 minuter att ladda med likström.

Elfordons laddningstider och den producerade värmen under laddningen är sådana sammanblandningsproblem att lösandet av det ena förvärrar det andra. Att ladda elbilar i högre hastigheter kräver en högre elektrisk ström vilket resulterar i en större mängd värme. För att laddarna ska fungera snabbt är det nödvändigt att ta bort den extra värmen, annars skulle det vara omöjligt att minska laddningstiden.

Källa:

18.11. 2021  11:44 CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

125 miljoner dollar satsas i Hydrogen Fuel Cell Innovation Center i delstaten New York

Det USA-baserade företaget Plug Power, som tillverkar elektrisk utrustning, har samarbetat med New Yorks företag och statliga myndigheter för att etablera Hydrogen Fuel Cell Innovation Center i Monroe County.

Anläggningen på 125 miljoner dollar kommer att användas för att tillverka vätebränslecellstackar och elektrolysörer för att driva elfordon och för att generera grön vätgas från förnybar el.

Empire State Development förser Plug Power med 13 miljoner USD i Excelsior-skatteavdrag för projektet medan New York Power Authority tillhandahåller 5,1 MW lågkostnadskapacitet för ren energi. Monroe County, Rochester Gas and Electric och Greater Rochester Enterprise hjälpte också till med projektet, enligt ett uttalande.

Plug Power hävdar att dess anläggning är världens första Gigafactory för Proton Exchange Membrane (PEM)-teknologi någonsin.

Källa:

17.11. 2021  13:14 CET

Onsdag

Australien: Klimatdemonstranter stoppar världens största kolhamn

Två klimataktivister i Australien klättrade upp för gigantiska maskiner i den australiensiska hamnen Newcastle i går och stoppade exporten från ordets mest trafikerade kolhamn.

Paret, som deltog i protester organiserade av klimatgruppen Blockade Australia, spände fast sig vid lastning av maskiner högt upp i hamnen

”Zianna och Hannah har stängt Newcastles kolhamn och firar sig från kolhanteringsmaskiner. Hamnen kan inte återuppta verksamheten förrän paret har avlägsnats av polisen”, sade gruppen och identifierade aktivisterna endast med deras förnamn, och tillade ”Detta är den tionde dagen i rad av störningar i Newcastles kolhamn och dess försörjningsjärnvägsnät.”

Polis tillkallades för att avlägsna aktivisterna. Samtidigt genomförde två andra Blockade Australia-demonstranter liknande handlingar i hamnarna och lyckades stänga av utrustningen och även fästa sig vid annan hamnutrustning.

Källa:

17.11. 2021  13:01 CET

Onsdag

Eldriven lastbil ska leverera till bruket

SCA och Scania utvecklar tillsammans den första eldrivna timmerbilen med en teknisk kapacitet om upp till 80 ton totalvikt. Den ska leverera till SCA:s pappersbruk Obbola.

Det går att köra längre sträckor med tunga, eldrivna transporter. Det bevisar Scania och SCA med ett nytt helt eldrivet fordon med en totalvikt på upp till 64 ton på allmän väg och 80 ton på privat väg. El-lastbilen kommer att transportera råvara mellan SCAs virkesterminal i Gimonäs och SCAs pappersbruk i Obbola utanför Umeå, redan under 2022.

För SCA är elektrifiering av transportflöden på väg en viktig del i arbetet med att minska klimatpåverkan. SCA transporterar varje år cirka 8,5 miljoner kubikmeter virke från skog till industri. Virkestransporterna omfattar 265 timmerbilar i samarbete med 87 åkerier.

Källa:

17.11. 2021  12:57 CET

Onsdag

Tyska regler stoppar godkännandeprocessen för Nord Stream 2

Tysklands finansregulator har avbrutit godkännandeprocessen för den kontroversiella gasledningen Nord Stream 2, som går mellan Ryssland och Tyskland. Det uppger myndigheten i ett uttalande enligt AFP.

– Efter en noggrann genomgång av dokumentationen har tillsynsmyndigheten Bundesnetzagentur kommit fram till att det endast kommer att vara möjligt att godkänna en operatör av Nord Stream 2-rörledningen om denna operatör är lagligt organiserad i enlighet med tysk lag, heter det i ett uttalande.

Byrån förklarar att villkoren för en operatörs oberoende inte är tillräckligt informerade eller förtydligade. Godkännandeförfarandet avbryts tills nämnda villkor är uppfyllda.

Källa:

17.11. 2021  12:50 CET

Onsdag

Optimering av solcellsparker i nytt forskningsprojekt

Kostnaderna för solcellsparker har blivit så låga att det numera går att få lönsamhet i projekt utan statligt stöd eller andra subventioner. Det gör att det både i Sverige och Danmark byggs allt fler solcellsparker.

– Trots att solkraften är ett variabelt icke-planerbart energislag, likt vindkraft, kan solkraftens produktionsprofil över tid justeras genom att man vid installationen välja olika vinklar och väderstreck (azimuth) på modulerna. Moduler som installeras mot väst eller öst kommer producera mer el på kvällar respektive mornar, och högre vinklar på modulerna innebär att de kommer producera relativt mer på våren och hösten när solen står lägre, berättar Johan Lindahl på Bequerel Sweden som tillsammans med Pietro Campana från Mälardalens högskola tar fram den nya beräkningsmodellen.

Källa:

17.11. 2021  12:36 CET

Onsdag

Norska Equinor samarbetar med koreansk partner för 3GW flytande vind

Equinor har undertecknat ett samförståndsavtal (MoU) med Korean East-West Power (EWP) för att samarbeta kring 3GW av flytande vindkraftsprojekt till havs i Sydkorea.

Tillsammans kommer partnerna att bidra till landets pågående energiomställning och utveckling av en havsbaserad vindindustri i Korea.

Den sydkoreanska regeringen har satt upp en ambition att odla förnybar energi med cirka 60 GW till 2034, varav 12 GW är inriktat på havsvind till 2030.
Equinors partnerskap med EWP, ett av Koreas statligt ägda kraftproduktionsföretag, ger en stark grund för att ta en ledande roll i att utveckla en pipeline av havsbaserade vindkraftsprojekt som behövs, sa företaget.

Equinor Renewables verkställande vicepresident Pal Eitrheim sa: ”Sydkorea siktar på att bli en av de ledande globala marknaderna för havsbaserad vindkraft under det kommande decenniet.

Källa:

17.11. 2021  12:32 CET

Onsdag

Amerikanska flottan satsar på förnybart och ren energi på ön Kauai Hawaii

I mer än ett decennium har National Renewable Energy Laboratory (NREL) samarbetat med US Department of Navy för att stödja ren energi och motståndskraft vid installationer över hela världen. Ett av de senaste framgångsrika, banbrytande projekten slutfördes vid den amerikanska flottans Pacific Missile Range Facility (PMRF), som ligger på västra sidan av den hawaiianska ön Kauai.

U.S. Navy’s Pacific Missile Range Facility inkluderar en 14 megawatts solenergianläggning parad med ett 70 megawattimmars batterienergilagringssystem placerat på basen.

För flera år sedan arbetade en NREL-teammedlem på uppdrag med marinen i Pearl Harbor med intressenter för att katalysera projektkonceptet som en del av marinens initiativ att distribuera 1 gigawatt (GW) distribuerade energiresurser för att stödja energiresiliens.

Källa:

17.11. 2021  12:23 CET

Onsdag

Global batterilagringsmarknad kommer att nå en terawattimme till 2030, säger BNEF

Globala batterilagringsinstallationer kommer att öka 20 gånger till en ackumulerad summa på cirka 358 GW med 1,03TWh (terawattimmar) tillgänglig lagring i slutet av 2030, enligt ny forskning publicerad av BloombergNEF (BNEF).

2021 Global Energy Storage Outlook-rapporten säger att världens två största elmarknader, USA och Kina, kommer att göra anspråk på mer än hälften av alla globala installationer mellan dem i slutet av detta decennium.

Andra toppmarknader kommer dock att inkludera Australien, Indien, Tyskland, Storbritannien och Japan.

Källa:

17.11. 2021  12:12 CET

Onsdag

Denna "solträdgård" i Colorado är bokstavligen en gård under solpaneler

När Byron Kominek återvände hem efter fredskåren och senare arbetade som diplomat i Afrika, kämpade hans familjs 24 hektar stora gård nära Boulder, Colo., för att göra vinst.

Den stora förändringen är verkligen en ögonöppnare: 3 200 solpaneler monterade på stolpar åtta fot höga över vad som brukade vara ett alfalfafält på denna yta av böljande jordbruksmark vid tröskeln till Klippiga bergen.

Att komma till den här punkten, en gemenskapssolträdgård som säljer 1,2 megawatt kraft tillbaka till det lokala nätet, var inte lätt, inte ens i ett progressivt län som hans som ville utöka förnybar energi. När Kominek kontaktade Boulder County tillsynsmyndigheter om att sätta upp solpaneler, sa de först nej, hans mark var utsedd som historisk jordbruksmark.

Källa:

17.11. 2021  11:34 CET

Onsdag

Macron tillkännager 2,2 miljarder dollar i statlig finansiering för vätgasutveckling i Frankrike

Frankrikes president Emmanuel Macron tillkännagav idag (tisdag) att den franska regeringen kommer att plöja in 1,9 miljarder euro (2,15 miljarder dollar) i landets vätgassektor som en del av hans 30 miljarder euro industriella investeringsplan ”France 2030”.
Statschefen hade lovat i oktober att göra landet till ett vätekraftverk senast 2030, till stor del genom att använda kärnkraftsenergi för att producera så kallad ”rosa” H2.

Macron gav inga detaljer om hur den nya vätgasfinansieringen skulle användas, men spred vältaligt om molekylens potential när han besökte tillverkaren av fastoxidelektrolysatorer Genvia i södra Frankrike.

Vätgas skulle ”förena det industriella äventyret [och den ekonomiska] tillväxten med avkarboniseringen av vår ekonomi”, sade han, och att sektorns utveckling var ”en kamp för industrin, för ekologi och för suveränitet”.

Källa:

17.11. 2021  11:29 CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

Vertikala take-off flygtaxi är det en lösning?

Det finns några anmärkningsvärda värderingar i en viss klass av elektriska flygplan just nu, elektrisk vertikal start och landning, eller eVTOL. Joby, som har en lufttaxi med lutande rotor, har en marknadsvärdering på 5,5 miljarder dollar.

Lilium, med sina 34 elektriska turbofläktar som lutar unisont i framåtrörelse, har en värdering på 2,7 miljarder dollar. Archer, en annan lufttaxi med lutande rotor, värderas till 1,4 miljarder dollar.

Kinas Ehang, som testflyger en autonom flygtaxi med blad som man måste gå noggrant igenom för att komma in i kabinen, värderas också till 1,4 miljarder dollar. Blade Air Mobility är strax under $700 miljoner, även om det är mer en lyxig flygresa Uber än ett eVTOL-företag.

Det är cirka 11 miljarder dollar som investerare har lagt i utrymmet. Mest för övervuxna quadcoptrar.

Källa:

16.11. 2021  13:29 CET

Tisdag

Rysslands försöker ta kontroll över den europeiska gasmarknaden

Ryssland har lyckats säkra den största andelen i Irans enorma Chalous-gasfyndighet, ett drag som kan få enorma ekonomiska och geopolitiska konsekvenser.
En hög rysk tjänsteman tror att detta var den sista handlingen för att säkra kontrollen över den europeiska energimarknaden.
Medan Iran verkar ha förlorat ekonomiskt på den här affären, kommer den att ge den islamiska republiken geopolitiskt stöd och IRGC en trevlig slushfond

En överenskommelse som slutfördes förra veckan för att utveckla Irans nya gasfyndighet på flera biljoner dollar, Chalousfältet, kommer att få ryska företag att inneha huvudandelen i det, följt av kinesiska företag, och först därefter iranska, sa källor nära affären exklusivt till OilPrice .com.

Källa:

16.11. 2021  13:19 CET

Tisdag

Batteridriven sjötrafik, smarta lithiumjonbatterier och biokol - här är årets vinnare av E-Prize

Företagen Echandia Marine, Polarium och Nextfuel har utsetts till vinnare av 2021 års E-Prize, Sveriges största energipris. Företagen belönas för att ha utvecklat nya idéer för batteridriven sjötrafik, smarta lithiumjonbatterier och biokol.

E-Prize är innovationstävlingen där en expertjury för 13:e året i rad prisar smarta energilösningar för att stimulera utvecklingen av svenska bolag med fokus på klimatinnovationer, i kategorierna förnybar energi, hållbara transporter och energieffektivisering. E-Prize är ett samarbete mellan E.ON, Aktuell Hållbarhet och Dagens industri. Tisdagen den 16 november delades 2021 års priser ut.

– E-Prize stimulerar innovationer på energiområdet som är helt nödvändiga för att driva på förändring och klara energiomställningen. Årets pristagare visar verkligen vilken innovationskraft som finns runt om i landet. Vi på E.ON är stolta över att lyfta fram vinnarna och deras innovationer, säger Marc Hoffmann, vd E.ON Sverige.

Källa:

16.11. 2021  12:44 CET

Tisdag

Globala solenergiinstallationer kommer att växa med 20 % 2022

Globala solcellsinstallationer (PV) kommer att växa med över 20 % 2022 och överträffa 200GW (DC)-barriären för första gången, med en total investering på minst 170 miljarder dollar, enligt en ny rapport.

IHS Markits studie förutspår att solcellsinstallationer kommer att uppleva tvåsiffrig tillväxt 2021.

”Däremot har den starka tillväxten inom sektorn för distribuerad produktion, dvs. bostäder, handel och industri (C&I) varit en av framgångshistorierna för solcellsenergi 2021 – förstärkt av bränslekrisen och stigande elpriser, särskilt på marknader över hela Europa ” sa Josefin Berg, forskningschef, ren energiteknik på IHS Markit.

Källa:

16.11. 2021  12:59 CET

Tisdag

Ny statistik visar: HSB störst i Sverige på solel

HSB är den aktör som installerat mest solceller i Sverige, visar ny statistik över de största anläggningarna i landet. Stigande elpriser gynnar fortsatt stark tillväxt.

– Vi har under de senaste åren sett en stark trend att installera solceller inom HSB. Det är en utveckling som accelererar och som får extra skjuts av stigande elpriser, säger Magnus Ulaner, miljöchef på HSB Riksförbund.

När Svensk Solenergi presenterar ny statistik över de största driftsatta anläggningarna i Sverige är HSB den aktör som förekommer flest gånger på listan. HSB utmärker sig när det gäller stora anläggningar: 10 av de 120 största solcellsanläggningarna i landet drivs av HSB.

Källa:

16.11. 2021  12:44 CET

Tisdag

MERCOM: Allt mer pengar till lagring, smarta nät och effektivisering

Batterilager : VC-finansieringen i batterilagringsföretag under 9M 2021 ökade betydligt (363%) med 5,5 miljarder DOLLAR i 59 affärer jämfört med 1,2 miljarder DOLLAR i 21 affärer 9M 2020.
Detta är den högsta summan någonsin som erhållits av batterilagringsföretag under en 9M-period. Northvolts finansieringsrunda på 2,75 miljarder dollar under andra kvartalet 2021 var en stor del av ökningen.

Totalt deltog 223 riskkapitalinvesterare i Battery Storage-finansiering under 9M 2021.

Under 9M 2021 gjordes 15 M&A-transaktioner för batterilagring jämfört med 11 transaktioner under 9M 2020.

Smart nät: VC-finansieringen i Smart Grid-företag 9M 2021 var 46% högre med en rekord $ 936 miljoner jämfört med de $ 643 miljoner som samlades in 9M 2020.

Totalt deltog 100 riskkapitalinvesterare i Smart Grid-finansiering under 9M 2021.

Under 9M 2021 uppgick antalet M&A-transaktioner inom Smart Grid (en offentliggjord) jämfört med 18 transaktioner (fyra som offentliggjordes) under 9M 2020.

Energieffektivisering:  VC-finansiering för energieffektivitetsföretag 9M 2021 var 95% lägre med 5 miljoner USD jämfört med de 95 miljoner USD som samlades in 9M 2020.

Totalt sex riskkapitalinvesterare deltog i energieffektivitetsfinansiering under 9M 2021.

Under 9M 2021 fanns det två Efficiency M&A-transaktioner ($ 300 miljoner) jämfört med fyra transaktioner ($ 1,4 miljarder) under 9M 2020.

Källa:

16.11. 2021  12:27 CET

Tisdag

Indien satsar ännu mer på inhemsk solpanelsproduktion

Indiens regering är inställd på att skala upp finansieringen för sitt produktionsrelaterade incitamentsprogram (PLI) för solenergitillverkning när den ser på export av solcellsutrustning.

Även om programmet ursprungligen utformades för att tilldela 45 miljarder INR (604 miljoner US$) över fem år för att stödja den inhemska utvecklingen av högeffektiva solcellsmoduler, kommer detta att ökas till 240 miljarder INR (3,22 miljarder US$), sade Indiens minister för nya och förnybar energi, RK Singh.

En framställning för att sanktionera ytterligare medel för programmet har godkänts i princip av regeringen, sa Singh till nyhetsbyrån PTI och tillade: ”Vi skulle exportera solutrustning.”

Ministern avslöjade också att Indiens tillverkningskapacitet för solcellsmoduler för närvarande är 8,8 GW, medan celltillverkningskapaciteten är 2,5 GW.

Källa:

16.11. 2021  11:37 CET

Tisdag

Australisk teleoperatör går in i flexibilitetsmarknaden med sin batterikapacitet

Telekommunikationsjätten Telstra säger att de har för avsikt att ”fylla på” sina nära 1 GW av batterilagringstillgångar för att spela in på elspotmarknaden och utnyttja Australiens resurser av ”rik, smutsbillig men ren energi” när den tar sig an landets stora energihandlare.

Telstra har precis säkrat en energiåterförsäljningslicens i tre stora delstater och kommer 2022 att rulla ut sin första energiprodukt till sina mer än fem miljoner kunder, en del av sina planer på att utnyttja sin enorma kundbas och bli en av de fem stora energiåterförsäljarna.

Korsbefruktning av telekommunikation och energi har diskuterats i några år, men Telstras planer representerar den i särklass största och mest potenta hittills, även om det bara är en av ett antal stora aktörer som vill ta sig in på den marknad som hittills dominerats av en handfull makthavare.

Källa:

16.11. 2021  12:09 CET

Tisdag

Österrikiska tegelgiganten Wienerberger reducerar CO2 utsläpp med jättekliv

Wienerberger har just ingått avtal med Nature Energy om att 50 procent av energin till deras nordiska tegelproduktion från 2022 ska komma från biogas, som är en fossilfri och CO2-neutral energikälla. Avtalet omfattar knappt fem procent av energiföretagets totala biogasproduktion och är ytterligare ett i en lång rad initiativ som Wienerberger har satt i gång för att kunna nå målet att minska CO2 med 80 procent år 2030.

Redan nästa år kommer Europas största tegeltillverkare Wienerberger att minska CO2-avtrycket från deras nordiska tegelverk med hela 35 procent. Företaget har nämligen ingått ett 5-årigt avtal med Europas största biogastillverkare Nature Energy om att biogas från 2022 ska utgöra hälften av den energi som används i tegeltillverkningen i Norden.

Källa:

16.11. 2021  11:37 CET

Tisdag

Plastanvändandet kommer minska efter peak 2025

Stora varumärken och återförsäljare som ofta kritiseras för sin användning av plastförpackningar är på väg att minska sin jungfruliga plastanvändning med en femtedel till 2025, enligt en stor ny rapport från Ellen MacArthur Foundation.

Stiftelsens rapport, som släpptes idag (16 november), följer framstegen för undertecknarna av dess New Plastics Economy Global Commitment. Engagemanget lanserades 2018 och har nu 63 företagsundertecknare inklusive Danone, Unilever, Mars, PepsiCo, The Coca-Cola Company och L’Oreal.

Det syftar till att skapa en ”ny normal” för plastförpackningar genom att eliminera engångsförpackningsmaterial, öka mängden återanvänd eller återvunnen plast i nya produkter och förnya för att säkerställa att 100 % av plastförpackningarna kan återanvändas, återvinnas eller komposteras senast 2025 .

Källa:

16.11. 2021  11:28 CET

Tisdag

Måndag

Måndag

Norge hjälper Vietnam att få igång havsbaserad vindkraft

Norska ambassadören i Vietnam Grete Løchen och kommersiell rådgivare Arne-Kjetil Lian har nyligen överlämnat ”Vietnam Supply Chain Study Report” till den vietnamesiske industri- och handelsministern Nguyen Hong Dien.

Den 70 sidor långa rapporten ger en översikt över hela försörjningskedjan för Vietnams vindkraftsindustri till havs, rekommendationer om vad Vietnam kan prioritera för att stimulera den starka tillväxten av en lokal försörjningskedja för att skapa jobb för kvalificerade arbetare och export till havsbaserade vindmarknader i regionen och världen.

Rapporten lyfter också fram möjligheter som vindkraft till havs kommer att ge vietnamesiska leverantörer och områden där norska och andra utländska företag kan samarbeta med vietnamesiska partners för att främja vindkraftsprojekt till havs.

Källa:

15.11. 2021  14:19 CET

Måndag

Flygets framtid kommer bli ett rent flyg

En solig morgon på Merzbrück flygfält nära Aachen. En fläktpistol rullar mot landningsbanan. Insekter surrar i höstluften. Inte ens när planet tar fart hörs inget bultande ljud. En elektrisk maskin från yrkeshögskolan i Aachen har just lyft av knappt märkbart.
 ”Vi är de första i Tyskland som använder sådana EASA-godkända eldrivna forskningsflygplan för utbildning av piloter”, säger professor Peter Dahmann, dekanus för flygteknikavdelningen.

Flygfältet Aachen-Merzbrück var tidigare ett rent kommersiellt flygfält. Idag finns här ett forskningsflygfält som FH Aachen och Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) använder. Aeropark Merzbrück byggs också för närvarande på en yta av 80 hektar, där flygrelaterade kommersiella och forskningsanläggningar ska finnas. – Målet här är att skapa ett ekonomiskt system för framtidens flyg som å ena sidan fokuserar på nollutsläpp och bullerreducering – och å andra sidan följer trenden mot nya flygplan, förklarar Dahmann. Som exempel nämner han flygtaxi, som FH Aachen forskar om i SkyCab-projektet . 

Källa:

15.11. 2021  14:11 CET

Måndag

Dåligt för hela Sverige när borgerliga partier hetsar mot solceller

Solceller som kopplas till nätet konkurrerar ut den dyraste elproduktionen i systemet. Det är i nästan hela världen el från fossileldade elverk.

Solceller gör stor klimatnytta. Tyska Fraunhofer-institutet publicerar regelbundet rapporter om solcellsindustrin utveckling som visar hur branschen växer, kostnaderna sjunker och effektiviteten blir allt bättre. I den rapport som publicerades i somras visar man att den tid ett solcellssystem behöver producera el för att ge tillbaka den energi som använts i tillverkningen minskat: från tio år i slutet på 1900-talet till ett enda år 2020!

Detta är viktigt om man vill undvika riskerna för ohanterligt snabba klimatförändringar. Solceller som kopplas till nätet konkurrerar ut den dyraste elproduktionen i systemet. Det är i nästan hela världen el från fossileldade elverk.

I norra Sverige skulle man ibland kunna hävda att man ibland exporterar så mycket el att man inte kan konkurrera ut mer kolkraftverk. Men där kommer solel istället att användas för att ersätta kol i järn- och stålindustrin och det ger också stor reduktion av koldioxidutsläppen per kWh solel.

Källa:

15.11. 2021  13:38 CET

Måndag

Oljefältet med 800 miljoner fat har gett Boris Johnson problem

Efter att ha varit värd för COP26 i Glasgow, utsätts Boris Johnson nu för press att avbryta planerna på att utforska oljefältet Cambo – ett projekt som tros rymma 800 miljoner fat olja
Klimatgrupper hävdar att oljefältsutforskningen i Cambo motsäger alla löften och arbete som lades ner i COP26
Skottlands första minister har ännu inte uttalat sig mot Cambo, med branschexperter som hävdar att det kommer att producera välbehövlig koldioxidsnål olja

Det planerade oljefältet Cambo i Storbritanniens Nordsjön, som tros rymma 800 miljoner fat olja, stod inför betydande press inför COP26, då premiärminister Boris Johnson verkade hycklande i sitt löfte om en omställning av ren energi samtidigt som han gav fart – framåt på ett nytt oljeprospekteringsprojekt. Kommer Cambo att gå vidare efter det globala klimattoppmötet?

Källa:

15.11. 2021  13:20 CET

Måndag

Tyska Getech utvecklar brittiska hamnen Shoreham till en energihub

Energiutvecklaren Getech har säkrat exklusiva rättigheter att ta fram grön vätgas och ny vind- och solkapacitet på land i hamnen i Shoreham på Englands sydkust.

Avtalet, som undertecknats med Getechs dotterbolag H2 Green, ger en tvåårig juridiskt bindande rätt att utveckla navet för förnybar energi.

Projektet kommer initialt att fokusera på tillhandahållandet av grön vätgas och förnybar el till hamnens flotta av 39 tunga gaffeltruckar och 12 tunga lastbilar.
Vätgasen kommer att hämtas från en ”skalbar anläggning för produktion, lagring och tankning av grön vätgas, vars ekonomi kommer att optimeras genom dess integration med ny sol- och vindkraftsproduktionskapacitet”.

Källa:

15.11. 2021  12:12 CET

Måndag

Brittiska bönder kräver statligt stöd för att nå ett "netto-noll" jordbruk

Brittiska bönder har satt upp en ambitiös strategi för att nå netto-nollutsläpp av växthusgaser (GHG) i jordbruket till 2040. Men för att alla bönder ska kunna bidra bör regeringen gå in och tillhandahålla de nödvändiga medlen, National Farmers’ Union of England och Wales (NFU) berättade för EURACTIV.

”Britiska bönder är fast beslutna att spela sin roll i klimatutmaningen, och det är därför vi har satt som ambition att nå nettonoll i det brittiska jordbruket till 2040”, sa NFU:s vicepresident Stuart Roberts.

Han tillade det för att bli framgångsrik. detta måste vara en ”gemensam insats, inte bara från jordbruksföretag utan från myndigheter, intressenter och den bredare försörjningskedjan”.

Källa:

15.11. 2021  11:58 CET

Måndag

Amerikanskt solpanelsföretag köper sin spanska motsvarighet

Den amerikanska leverantören av rörliga solpaneler Array Technologies ska förvärva den spanska motsvarigheten Soluciones Técnicas Integrales Norland (STI Norland) i ett förvärv som Array sa kommer att skapa ”världens största företag som säljer rörliga solpaneler”.

Enligt affären kommer Array att köpa STI Norland för ungefär 570 miljoner euro (652 miljoner dollar) i kontanter (351 miljoner euro/401 miljoner euro) och aktier, och transaktionen förväntas avslutas under första kvartalet 2022.

Det kommer samtidigt som Array rapporterade en större förlust än väntat för tredje kvartalet i sina senaste finansiella resultat.

”Den här transaktionen är ett viktigt första steg i den expansionsstrategi som vi formulerade när vi tillkännagav vår föredragna aktieinvestering från Blackstone i augusti”, säger Brad Forth, ordförande för Array.

Källa:

15.11. 2021  11:51 CET

Måndag

Klimatförändringar, "vindtorka" och konsekvenserna för vindenergi

Vilken effekt kommer förändrade trender i regionala vindhastigheter att ha på vindenergins framtid?

Mycket stor, med tanke på att en liten förändring i vindhastigheten har stor effekt på en turbins effekt (det är relaterat till vindhastighetens kub).

Hannah Bloomfield vid University of Bristol tittar först på den ”vindtorka” som upplevts i Europa i år, där SSE i Storbritannien rapporterade en minskning med 32 % i kraft från sina förnybara tillgångar.

Samtidigt tyder den senaste IPCC-rapporten på att de genomsnittliga europeiska vindhastigheterna kommer att minska med upp till 10 % som ett resultat av klimatförändringarna.

Källa:

15.11. 2021  11:41 CET

Måndag

Återvinningsgenombrott för Northvolt

Batteritillverkaren Northvolt meddelar att man nu lyckats framställa sin första battericell innehållande 100 procent återvunnen nickel, mangan och kobolt. Nu siktar man på att skala upp sin återvinning i Sverige.

Det är i ett pressmeddelande publicerat idag som bolaget informerar om att återvinningsprogrammet Revolt fått fram den första litium-joncellen med en NMC-katod (nickel-mangan-kobolt) producerad med metaller som återvunnits ur batteriavfall. Unikt i sammanhanget är att alla stegen i såväl återvinning som produktion skett på ett och samma ställe, Northvolt Labs i Västerås.

I pressmeddelandet säger Northvolts miljöchef, tillika chef för Revolt, Emma Nehrenheim att återvinningsprocessen kan ta tillvara upp till 95 procent av metallerna i uttjänta batterier med en renhet i klass med jungfruligt material. Processen innebär hydrometallurgisk behandling där en vattenbaserad lösning används för isolera metallerna och separera dessa från orenheter. Processen är energisnål.

Källa:

15.11. 2021  11:32 CET

Måndag

EU:s taxonomi måste skilja mellan fossil och grön gas – menar Schleswig-Holstein minister

De kommande reglerna i EU:s taxonomi för hållbara investeringar måste behandla tillgången på fossil gas annorlunda än utbyggnaden av infrastruktur som också kan användas med gröna gaser, sade Jan Philipp Albrecht, Miljöpartiets medlem och minister för energiomställningen i EU. delstaten Schleswig-Holstein i norra Tyskland.
Taxonomin måste säkerställa att fossil gas inte är en konkurrent på lika villkor med förnybara energikällor, sa Albrecht, en tidigare ledamot av EU-parlamentet.

Riktlinjerna för vad som kan ses som en hållbar investering, som EU-kommissionen snart ska presentera, spelar också en roll i de pågående samtalen med Socialdemokraterna (SPD) och det affärsvänliga FDP för att bilda Tysklands nästa nationella regering , sa Albrecht, som ingår i teamet av förhandlare.

Källa:

15.11. 2021  11:26 CET

Måndag

Fredag

Fredag

Nederländerna planerar ytterligare 10,7 GW offshore till 2030

Nederländerna planerar att lägga till knappt 11 GW extra vindkraftskapacitet till havs till 2030, vilket nästan fördubblar sitt nuvarande mål för slutet av decenniet.

Ett utkast till ”Ytterligare designprogram Nordsjön 2022-2027” beskriver planer på att realisera ytterligare 10,7 GW till 2030, utöver de 11,5 GW som redan planerats och höjer det övergripande målet till 22,2 GW

Programmet, som publicerats av ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning, sa att ökningen behövs för att uppfylla landets mål för minskning av utsläppen av växthusgaser med 55 % för 2030.
Utbyggnadsområdena är IJmuiden Ver North, den södra delen av Hollandse Kust West, och vindenergiområdena 1, 2 och 5 East.

Källa:

12.11. 2021  13:58 CET

Fredag

Holland: Solparker eller inte på jordbruksmark

Solparker för en del är ett slöseri med jordbruksmark. För andra ett välbehövligt steg i energiomställningen. Hur hittar vi en väg genom alla dessa argument för och emot?

Till exempel hävdar jordbruksorganisationen LTO Nederland att byggandet av nya energiparker på jordbruksmark inte längre bör tillåtas.
”Särskilt så länge det fortfarande finns plats på taken på större byggnader och på företagsparker. Lantbruksladugårdar och stånd erbjuder fortfarande goda möjligheter för solpaneler att bidra till de nationella klimatmålen”, står det på hemsidan.

En studie från LTO Nederland visar också att även om holländarna inte har något emot att bo bredvid en solgård, finns det dock inte mycket entusiasm för att täcka jordbruksmark med solgårdar. ”Tre fjärdedelar av de tillfrågade skulle hellre ha solenergi från taken på företag och hus än från jordbruksmark.”

Källa:

12.11. 2021  13:47 CET

Fredag

Jetpack Aviation vill lansera sin flygande motorcykel 2023

LA-baserade Jetpack Aviation (JPA) har introducerat sin flygande motorcykel, Speeder, som man räknar med att vara kommersiellt tillgänglig 2023.

Enligt JPA har Speeder genomfört den första testflygningen av sin prototyp i en tredje skala kallad P1. JPA avslutade fem månaders testning i maj 2021 när företaget uppnådde vissa riktmärken i Speeders förmåga att lyfta, klättra, sväva eller till och med göra svängar.
Speeder, som klassas som ett jetdrivet, vertikalt start- och landningsflygplan (VTOL), ”blir precis som att åka motorcykel, men i himlen!” säger JPA.

Källa:

12.11. 2021  13:37 CET

Fredag

Shell och tyska RWE skapar ett Europeiskt partnerskap kring grön vätgas

Shell New Energies NL BV och RWE Generation SE har kommit överens om att samarbeta inom området för grönt väteproduktion, konsumtion och distribution i Europa, meddelade de denna vecka.

De två företagen har ingått ett memorandum of understanding (MoU) som beskriver deras plan för att identifiera specifika projektalternativ som ska utvecklas mot investeringsbeslut.

Enheterna i Royal Dutch Shell Plc (AMS:RDSA) och RWE AG (ETR:RWE) är redan involverade tillsammans i två stora europeiska gröna väteprojekt, nämligen NortH2 i Nederländerna och AquaVentus i Tyskland. Nu ska de undersöka användningen av havsbaserad vindkraft i gigawattskala för produktion av vätgas i industriregionerna i nordöstra England som Teesside och/eller Humberside.

Källa:

12.11. 2021  13:19 CET

Fredag

Nya Zeelands studenter stämmer ministern för olje- och gaslicenser

En grupp studenter från Nya Zeeland har tjänat energi- och resursminister Megan Woods med en rättegång som fördömer godkännandet av nya olje- och gasprospekteringslicenser.

Studenterna, som har bildat gruppen Students for Climate Solutions, säger att de nya licenserna inte är förenliga med landets övergripande klimatreducerande strategi och att Woods ”gjorde fel i lagen” genom att bevilja olje- och gastillstånd till Greymouth Gas Turangi och Riverside Energy .

”Så länge har vi haft obestridlig vetenskap att utvinning av fossila bränslen måste upphöra nu … Tillstånden skulle tillåta borrning i ytterligare 10 år. Det är helt orimligt, säger gruppens medgrundare, Phoebe Nikolaou.

Källa:

12.11. 2021  13:05 CET

Fredag

COP26: Storbritannien lanserar en ny "urban klimatåtgärd"-fond för utvecklingsländer

För att sammanfalla med COP26 har den brittiska regeringen lanserat en ny fond där utvecklade länder kan ge finansiering för att stödja städer och regioner i utvecklingsländer att minska koldioxidutsläppen.

Systemet, som kallas Urban Climate Action Program (UCAP), stöds av en initial tilldelning på 27,5 miljoner pund från den brittiska regeringens internationella klimatfinansieringsåtagande, som kommer att uppgå till 3 miljarder pund fram till 2025.

Städer inklusive Lagos, Johannesburg, Jakarta, Kuala Lumpur, Lima, Bogota och Mexico City kommer att vara bland dem som kommer att dra nytta av den initiala finansieringen.

Den brittiska regeringen har förklarat att medel kommer att tilldelas för att hjälpa städer att minska koldioxidutsläppen och bygga ut kollektiva transportsystem; själv generera förnybar energi; hantera avfall hållbart; bedöma klimatrisk och implementera nya standarder för byggnader.

Källa:

12.11. 2021  12:54 CET

Fredag

Vattenpumpar som drivs med solel nu ännu effektivare

Den uppgraderade produkten är damm- och regnsäker, erbjuder plug and play stötsäkra kontakter och drivs med ett fjärrövervakningssystem.
Shakti Pumps (India) Ltd, en tillverkare av energieffektiva pumpar och motorer, har lanserat SIMHA 2.0 Universal Drive, en unik produkt som driver solenergipumpset och stödjer en mängd olika motorer i kraft av sina designspecifikationer, sa företaget nyligen.
SIMHA 2.0 Universal Drive är en uppgraderad version av SIMHA som lanserades 2018. Produktuppgraderingen leder en nystart och har en IP 65-design som gör den dammtät och regnsäker, erbjuder plug and play stötsäkra kontakter och drivs med ett fjärrövervakningssystem. En avancerad MPPT-algoritm placerar den i sortimentet av premiumprodukter för förnybar energi, hävdar företaget.

Källa:

12.11. 2021  12:45 CET

Fredag

Konvertering av fartyg till att gå på grön ammoniak har startat

Det tog hans team drygt tre månaders dagar att skapa världens första vätgasbränslecellstransportbil, och nu går man vidare med fartygen. Miljardären Andrew Forrest lovar att sätta ett grönt fartyg till sjöss inom det närmaste året, endast driven av grön ammoniak.

Forrest – i ett anförande till ”transportdagen” vid klimatkonferensen i Glasgow – lovade också att omvandla Fortescue Metals hela flotta på 100 fartyg till grön ammoniak inom ett decennium och att global sjöfartsindustri ska anta ett nettonollmål för 2040.

Källa:

12.11. 2021  12:39 CET

Fredag

Ett virtuellt kraftverk - Batterier av trä
Krafthem och Ligna Energy vinner pris

Ett virtuellt kraftverk och batterier av trä – det är Sveriges mest lovande klimatinnovationer. Det står klart efter att juryn och folkets röst utsett vinnarna i Sveriges största innovationstävling med klimatfokus, Startup 4 Climate. Vinnarna, Krafthem och Ligna Energy, utropades under prisceremonin på FN:s klimattoppmöte COP26 sent igår kväll och får ta emot en miljon kronor vardera.

Startup 4 Climate är innovationstävlingen som delar ut norra Europas största klimatinnovationspris och igår utsågs vinnarna.

– Det är fantastiskt att se den innovationshöjd och energi som finns i Sverige. Vi i juryn imponerades stort av finalisterna och det var en ära och glädje att få dela ut en miljon vardera till de fantastiska vinnarna, säger Stefan Krook, jurymedlem och GodEls grundare och ordförande.

Källa:

12.11. 2021  12:18 CET

Fredag

Danmark lanserar världens första globala allians för att sätta stopp för olja och gas

Med Danmark och Costa Rica vid rodret presenterar idag ett antal nationella och subnationella regeringar vid klimattoppmötet COP26 i Glasgow Beyond Oil & Gas Alliance (BOGA), som kommer att arbeta för att fasa ut deras olje- och gasproduktion.

Danmarks arbete för att ena alliansen härrör från Nordsjöavtalet från förra året, vilket innebär att vi stoppar olje- och gasutvinningen 2050 och ställer in alla framtida anbudsrundor.

De nio nya medlemmarna i BOGA är Frankrike, Irland, Sverige, Wales, Grönland, Quebec, Nya Zeeland, Portugal och Kalifornien.

Källa:

12.11. 2021  11:59 CET

Fredag

Torsdag

Tosdag

Gemensam nordisk strategi för bladåtervinning

För att nedtagning av vindkraftverk och återvinning av avfall från vindkraftsindustrin sker på ett hållbart sätt krävs en gemensam nordisk strategi, anser Nordiska rådet som nyligen höll sitt möte i Köpenhamn.

– Vindkraftverk är bra för klimatet och skapar arbetstillfällen, men vi har också ett ansvar för att avfallsprodukter som glasfiber från vindkraftverken blir återvunnit ordentligt att när vindkraftverken ska kasseras. De ska inte grävs ner, dumpas i havet eller lämnas på soptippar, säger Anders Kronborg från Socialdemokraterna Danmark.

Problemet med avfall från vindkraftsindustrins kommer att växa i Norden, i takt med att vi ställer om till förnybar energiproduktion.

Källa:

11.11. 2021  12:43 CET

Torsdag

NAMIBIA: Hyphen investerar 9,4 miljarder dollar för att producera 300 000 ton grön vätgas per år

Den namibiska regeringen utnämner Hyphen Hydrogen Energy som den föredragna budgivaren för att utveckla landets första storskaliga projekt för produktion av grön vätgas. Företaget kommer att investera upp till 9,4 miljarder dollar under de kommande nio åren.
Namibia kommer ha ett av de största gröna vätgasprojekten på den afrikanska kontinenten. I en konkurrensutsatt anbudsprocess har regeringen i det sydafrikanska landet valt Hyphen Hydrogen Energy för att utveckla ett vätgasprojekt som involverar användning av förnybar energi.

Källa:

11.11. 2021  12:39 CET

Tosdag

Tång ersätter plast i förpackningar

Det internationella företaget B’ZEOS tar upp kampen mot plastföroreningar genom att använda sin egen teknik. Det gör de genom att tillverka biologiskt nedbrytbart förpackningsmaterial av tång. Grundaren Guy Maurice förklarar vad de gör.

”Vi är en start-up som drivs av havet som utvecklar innovativa hållbara idéer. Jag har rest jorden runt i jobbet och sett vad plast och andra engångsartiklar gör med miljön och naturen.

Vi har fortsatt att utveckla oss själva och vår teknologi och gör nu förpackningsmaterial av tång. Denna tång kommer främst från Norge och Frankrike.

Källa:

11.11. 2021  12:19 CET

Torsdag

Lignin kan ersätta grafit i anoderna

Snabbare laddning, förnybart och dessutom lägre klimatavtryck. Det är tre argument för Lignode, skogskoncernen Stora Ensos ligninbaserade alternativ till grafit i anoder till litiumjonbatterier.

Vid massa- och papperstillverkningen är det cellulosan man vill åt. Ligninet sänker kvaliteten på slutprodukten och tas normalt bort. Tänk tidningspapper, det inne­håller mycket lignin och gulnar när det åldras.
Beroende på träslag kan så mycket som 30 procent utgöras av lignin, så tillgången är god. Idag eldas större delen upp för att ge värme och elektricitet.

Källa:

11.11. 2021  12:10 CET

Tosdag

Kina och USA är överens om att stärka klimatsamarbetet

Kina och USA har kommit överens om att stärka klimatsamarbetet under det kommande decenniet, i ett överraskande tillkännagivande vid klimattoppmötet COP26 i Glasgow.

Världens två största CO2-utsläppare lovade att agera i en gemensam deklaration.

Det säger att båda sidor kommer att ”påminna om sitt fasta åtagande att arbeta tillsammans” för att uppnå temperaturmålet på 1,5 C som anges i Parisavtalet 2015.

Kinas högsta klimatförhandlare Xie Zhenhua sa till reportrar att om klimatförändringar ”det finns mer enighet mellan Kina och USA än skillnader”.

Källa:

11.11. 2021  12:01 CET

Torsdag

Svenska AirForestry, erbjuder en teknik för att gallra träd från luften med eldrivna drönare

Frågan om användandet av skogens resurser är mycket aktuell, att balansera bevarandet av skogens unika ekosystem och samtidigt kunna använda den som källa till högkvalitativ förnybar bioråvara. Balansen mellan dessa diskuteras på såväl FN:s klimattoppmöte i Glasgow som på svenska universitet.

Idag lanserar AirForestry, ett företag som erbjuder en ny teknik för att gallra skog från luften med eldrivna drönare, utan att skada mark eller omkringliggande träd.

Skillnaden för skogen jämfört med gängse metod, att gallra med tunga dieseldrivna markgående fordon, är enorm. Tack vare att drönarna inte kräver stickvägar för att komma åt träden som ska gallras, sparas en femtedel av skogsmarken. Eftersom drönare inte behöver fri sikt på marken under sig, skonas annan vegetation, som buskar och träd. AirForestrys metod för gallring ger därmed bättre biologisk mångfald, skonsammare gallring och högre inlagring av koldioxid.

Källa:

11.11. 2021  11:48 CET

Tosdag

Afrika: En hållbar energiresa som minskar fossila bränslen

Afrikas energimix har varit relativt konstant under de senaste 30 åren, men med nya klimatkrav genomförs fler projekt för förnybar energi
Afrikas sektor för förnybar energi visar upptaget i produktion, kapacitet och prognoser, enligt en ny rapport från PwC.

Även om många afrikanska ekonomier fortfarande är starkt beroende av intäkter från fossila bränslen för sina nationella budgetar, har de upplevt betydande negativa finanspolitiska och ekonomiska effekter sedan den globala covid-19-pandemin bröt ut.

Enligt konsultföretaget visar kontinentens lager av fossila bränslen en nedgång i produktion, konsumtion och export mellan 2019 – 2020, vilket till stor del är ett resultat av förseningar eller inställda stora projekt på grund av covid-19-pandemin, samt globala investeringar press som resulterar i snabba utträden av och desinvesteringar i portföljer.

Källa:

11.11. 2021  11:41 CET

Torsdag

Google vill inspirera andra att sätta solpaneler på taken

Googles nyaste kontorsbyggnader i Mountain View, Kalifornien, är täckta av silverfjäll. Cirka 90 000 kvadrater krusar över fyra hustak, nära teknikjättens huvudkontor, och var och en överlappar en solpanel.

Dessa tak i ”drakskala” är kanske det mest iögonfallande exemplet på Googles större klimatmål, som innebär att endast använda kolfri energi vid sina nästan två dussin datacenter och 70 kontor över hela världen år 2030. Google säger att de unika installationerna kan göra mer än begränsa utsläppen vid sina nya Bay View- och Charleston East-kontor.

De kan också bana väg för byggnader över hela landet att anta reptildesignen – om drakskalor kan övervinna samma barriärer i vägen för andra nya soltekniker.

Källa:

11.11. 2021  11:37 CET

Tosdag

Här är potentialen för kritiska råmaterial i Europa

Tillgång till kritiska råmaterial är avgörande för övergången till ett hållbart samhälle med klimatsmart teknik. FRAME-projektet, där SGU har deltagit, har bidragit till att bättre identifiera och visualisera potentialen för ett antal kritiska metaller och mineral inom EU.

För att nå målen i Parisavtalet och Agenda 2030 krävs bland annat lägre utsläpp från transportsektor och industri. Övergång till fossilfria system för energiproduktion, transport samt energilagring kommer att behöva en flerdubbling av produktionen av vissa kritiska råmaterial som bland annat grafit, kobolt, litium, sällsynta jordartsmetaller, med flera.

Källa:

11.11. 2021  11:11 CET

Torsdag

Svenska pensionsfonder finansierar Kinas kolkraft

Kinas utbyggnad av kolkraft ses som ett av de största hoten mot klimatet. Sveriges Natur kan avslöja att svenska AP-fonder, banker och fondbolag bidrar till den globala uppvärmningen genom sina aktieinnehav i de kinesiska bolag som äger, bygger och driver kolkraftverk.

Samtidigt som användningen av kolkraft i världen har minskat en del under de senaste åren fortsätter Kina att bygga nytt. Under 2020 beviljade landet fler bygglov än året före och en rad kinesiska bolag och banker är inblandade i nyproduktion av kolkraft i andra delar av världen.

Källa:

11.11. 2021  11:02 CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

Storbanker till EU: Gör inte gas och kärnkraft grönt

Det förväntas att EU-kommissionen snart kommer att sluta sig till frågan om gas- och kärnkraft ska inkluderas i taxonomin . Det vill säga klassas som hållbar och därmed en grön investering. I nästa omgång innebär det att till exempel pensionsfonder kan göras ”gröna” genom att investera i gaseldade kraftverk eller kärnkraft.

Norge är den näst största exportören av gas till EU-länderna, därför kommer kommissionens beslut att påverka Norge direkt.

Det finns en grupp på 61 institutionella investerare som utgör Net-Zero Asset Owner Alliance som har utarbetat en ännu opublicerad rapport. Där slår de fast att gas inte ska omfattas av taxonomin utan snarare ha en egen lagstiftning som en energiform som behövs under en övergångsperiod.

Källa:

10.11. 2021  13:36 CET

Onsdag

Glasgowföretaget Scottish Power vill exportera grön vätgas till Tyskland

Scottish Enterprise har beställt ett samarbetsprojekt kallat ’Scot2Ger’ för att undersöka potentialen i att exportera grön vätgas till Tyskland.

Konsortiet leds av ScottishPower, Wood, KPMG Germany och DS Consulting och stöds av den offentliga sektorn för att utforska framtida exportmöjligheter för Skottlands grön vätgas.

Projektet stöds också av Scottish Government, Highlands and Islands Enterprise och South of Scotland Enterprise.
Den kommer att undersöka den framväxande och betydande tyska efterfrågan på nollutsläppsväte och hur den skulle kunna tillgodoses av grön vätgas producerat i Skottland.

Källa:

10.11. 2021  13:22 CET

Onsdag

Hälften av svenskarna positiva till fossilförbud till 2030 – men bara ett parti

Hälften av svenska folket är positiva till ett förbud av fossila bränslen till 2030, enligt en ny Sifo-undersökning. Men politikerna har en annan inställning. Bara ett riksdagsparti av åtta ställer sig bakom Naturskyddsföreningens förslag om förbud. Det blev tydligt på Naturskyddsföreningens pressträff för klimatet, där samtliga riksdagspartier även svarat på frågan om vilka konkreta förslag partierna har för hur Sverige ska kunna nå Parisavtalets 1,5 gradersmål.

– Vi befinner oss mitt i en klimatkris. Den svenska klimatpolitiken är trots stora satsningar inte i närheten av vad som krävs för att Sverige ska leva upp till vårt åtagande i Parisavtalet så att temperaturökningen kan hållas under 1,5 grad. Därför är ett fossilförbud nödvändigt, säger Johanna Sandahl ordförande i Naturskyddsföreningen.

Källa:

10.11. 2021  13:09 CET

Onsdag

COP26: Chile fördubblar lagring av batterienergi till 2023

Energiföretaget AES Andes ska lägga till 188 MW lagringskapacitet för batterienergi till Chiles nationella elsystem senast 2023.

Lägg till den nuvarande lagringen under utveckling på totalt 175 MW, bör kapaciteten fördubblas till över 360 MW till 2023.

Detta kommer att möjliggöra lagring och leverans av upp till 1 563 MWh per dag av energi till systemet, med undvikande av mer än 200 000 ton CO2-utsläpp per år.

När energiminister Juan Carlos Jobet tillkännagav detta vid COP26 pekade på behovet av flexibilitet som nyckeln till den massiva integrationen av sol- och vindproduktion.

Enligt landets energiplan krävs minst 2 000 MW lagring för att vara på plats senast 2030.

Källa:

10.11. 2021  12:51 CET

Onsdag

Föreställ dig ett rikstäckande energisystem som enbart förlitar sig på distribuerade solel- och V2G-utrustade elfordon

En grupp forskare från Norges arktiska universitet har visat den teoretiska tekniska genomförbarheten av ett rikstäckande energisystem som enbart förlitar sig på distribuerade sol- och elfordon (EV) utrustade med fordon-till-nät-teknik (V2G).

V2G-teknik används för att mata energin som lagras i elbilsbatterier tillbaka till nationella elnät, vilket kan hjälpa till att stabilisera strömförsörjningen under perioder med hög efterfrågan. För att denna teknik ska ha en tillräcklig inverkan på nätdriften krävs dock stora utbyggnadsvolymer.

Med detta i åtanke beslutade det norska teamet att genomföra vad de kallade en ”konceptuell övning” och antog att hela energibehovet i ett soligt land, som Spanien, helt kunde täckas av distribuerad solenergi, och att hela landets flotta av 29,4 miljoner väggående fordon skulle teoretiskt kunna gå över till elfordonsteknik.

Källa:

10.11. 2021  12:41 CET

Onsdag

COP26: Svenska Opibus samlar in 7,5 miljoner dollar för att distribuera sina elfordon i Östafrika

På COP26 samlar Opibus in 7,5 miljoner dollar för att stärka sin verksamhet i Östafrika. Startupen monterar elmotorcyklar och konverterar tunga förbränningsfordon till elbilar i Östafrika.

Den Stockholm-Sverige och Nairobi-Kenya baserade företaget samlar in 7,5 miljoner dollar på COP26 i Glasgow, Skottland. Finansieringen är strukturerad med 5 miljoner USD i eget kapital och ytterligare 2,5 miljoner USD i anslag.

Affären leddes av At One Ventures, en Silicon Valley-fond, med stöd av Factor[e] Ventures och Ambo Ventures, fonder som förvaltas av tidigare chefer från Google och Uber.

Källa:

10.11. 2021  12:20 CET

Onsdag

Rekordstort intresse för att investera i solel

I år kommer ny solenergi med en effekt motsvarande en kärnkraftsreaktor att installeras i Sverige, bedömer branschföreningen Svensk Solenergi. Det ökade intresset för solenergi är något som även PiteEnergi har känt av de senaste månaderna.

– Intresset hos piteborna växer och vi ser en ökad efterfrågan från både villaägare och företag som vill installera solceller till sina fastigheter. Idag finns en trygghet med att tekniken fungerar samtidigt som engagemanget för att bidra till en hållbar framtid bara blir större, säger Jörgen Andersson Strand, vd PiteEnergi.

Enligt en prognos från Svensk Solenergi byggs det minst 34 000 nya anläggningar i år. Det är en ökning med över 50 procent från de 22 000 anläggningar som anslöt sig till det svenska elnätet i fjol.

Källa:

10.11. 2021  11:48 CET

Onsdag

Grön vätgas kan bli ett nytt exportäventyr för Danmark

Dessa veckor samlas ett stort antal världsledare och entusiaster till klimattoppmötet COP26 i Glasgow, Skottland, för att diskutera hur man kan bekämpa klimatförändringarna och öka den globala omställningen i hela världen. En av de nya teknologierna som fyller konferensen är utvecklingen av de så kallade ”power-to-X-teknologierna”. Här kan förnybar energi från sol och vind via elektrolys omvandlas till gröna bränslen som grön vätgas, som kan hällas i tanken på flyg, fartyg eller lastbilar. Det här är smart eftersom transportsektorn släpper ut mycket CO2, men samtidigt har man problemet att man inte kan elektrifiera containerfartyg eller flygplan.

Danmark är inte långt ifrån att utveckla framtidens gröna bränslen och göra dem konkurrenskraftiga så att de inte kostar mer än fossila bränslen. Ett bra exempel är projektet ”GreenHyScale”, där ett internationellt konsortium är långt med etableringen av en ny Power-to-X-anläggning i företagsparken GreenLab i Skive, som kommer att bli en av de största i världen. EU-kommissionen har gett 223 miljoner.

Källa:

10.11. 2021  11:45 CET

Onsdag

Klimataktivister kräver ett slut på förbränningsmotorer 2030 och drar Volkswagen inför domstol

Cheferna för Greenpeace Tyskland och en aktivist från klimatprotestgruppen Fridays for Future-aktivisten har lämnat in en stämningsansökan mot Volkswagen i en tysk domstol där de anklagar biltillverkaren för att inte ha gjort tillräckligt för klimatskyddet.
I stämningsansökan, inlämnad till Braunschweigs regionala domstol, hävdar Greenpeace Tysklands chefer Martin Kaiser och Roland Hipp och aktivisten Clara Mayer att VW:s massiva koldioxidutsläpp bidrar väsentligt till klimatkrisen och dess konsekvenser.

Om rättegången lyckas kommer cirka två gigaton mindre koldioxid att släppas ut till 2040 – mer än dubbelt så mycket som de årliga globala flygutsläppen, sa Greenpeace.

Källa:

10.11. 2021  11:26 CET

Onsdag

Bioolja från befintliga värmeverk – målet för nya projektet

Fordonsbränsle gjord på förnybar råolja är framtidens alternativ till den fossila oljan. Just nu undersöker Kraftringen om deras värmeverk – som står stilla under de varma sommarmånaderna – kan användas för att producera miljövänlig bioolja.

Råolja gjord på bark, grenar och spill från sågverk kan alltså bli ett grönt alternativ till fossil olja. Redan i dag används energin i det som lämnats kvar i skogen efter avverkning och gallring i Kraftringens fjärrvärmeanläggningar. Under sommarmånaderna då behovet av värme inte är lika stort, står Örtoftaverket stilla.

Källa:

10.11. 2021  11:19 CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

Nytt material från skogen kan bana väg för bättre och säkrare batterier

I jakten på batterier som ger mer kraft och fungerar säkrare, arbetar forskare med att ersätta de vätskor som vanligtvis används i dagens litiumjonbatterier med fasta material. Nu har ett forskarlag från Brown University och University of Maryland utvecklat ett nytt material för användning i solid state-batterier som kommer från en osannolik källa: träd.

I forskning publicerad i tidskriften Nature, visar teamet en solid jonledare som kombinerar koppar med cellulosa nanofibriller – polymerrör som härrör från trä. Det papperstunna materialet har en jonledningsförmåga som är 10 till 100 gånger bättre än andra polymerjonledare, säger forskarna. Den skulle kunna användas antingen som en fast batterielektrolyt eller som ett jonledande bindemedel för katoden i ett helsolid-state-batteri.

Källa:

9.11. 2021  13:46 CET

Tisdag

USA: Kvantprickar ger solcellsfönster med 3,6 % verkningsgrad

Den amerikanska tillverkaren UbiQD har utvecklat ett solfönster med laminerat glas och självlysande solkoncentratorer, baserat på kopparindiumsulfid och zinksulfidkvantprickar. Det testar nu pilotinstallationer i Nevada.

UbiQD, en amerikansk tillverkare av självlysande glaspaneler, har implementerat sin kvantpricktonade glasluminiscerande solenergikoncentratorteknologi på flera fönster på ett Holiday Inn Express-hotell i Los Alamos, New Mexico, där företaget är baserat.

”Dessa byggnadspilotinstallationer representerar de första verkliga testerna för UbiQD, och några av de tidigaste och största kända luminiscerande koncentratorfönsterinstallationerna i världen,” sa tillverkaren.

 

Källa:

9.11. 2021  13:32 CET

Tisdag

COP26: 23 nationer förbinder sig till cleantech "uppdrag" på byggnader, tung industri, bränslen, koldioxidavskiljning

Kina, Indien, Storbritannien, USA och EU är bland en kohort av 23 regeringar som tillkännager nya planer för att katalysera investeringar i cleantech idag (9 november) vid COP26 i Glasgow.
Planer kommer att publiceras för prioriterade tekniker som minskar koldioxidutsläppen i städer, vilket UN Habitat uppskattar står för 60 % av den globala energiförbrukningen årligen, och 78 % av de globala årliga utsläppen om de fullständiga värdekedjorna av produkter och material beaktas.

Det kommer också att finnas planer på att minska koldioxidutsläppen från tunga industrisektorer, skala upp förnybara bränslen, minska koldioxidsektorn och producera förnybara material, samt skala upp konstgjorda tekniker för koldioxidavskiljning.

Källa:

9.11. 2021  12:53 CET

Tisdag

Billigare, renare, mer pålitlig: Den fantastiska framgången med South Australias förnybara övergång

Södra Australiens världsledande övergång till grön energi till ett nät dominerat av vind- och solenergi har levererat de lägsta grossistpriserna i landet, minskat utsläppen och ger ingen oro i frågan om tillförlitlighet, enligt den senaste årliga bedömningen av marknadsoperatören.

Vind och sol, bekräftar rapporten, har levererat en världsledande andel på 62 procent av lokal produktion under de senaste 12 månaderna, grossistförsäljningen var den lägsta på fastlandet med i genomsnitt $48/MWh, och nätutsläppen sjönk till rekord låg.

Framstegen har firats av den liberala delstatsregeringen som, mot många förväntningar, har kastat sitt stöd bakom bytet till förnybar energi, med sikte på ”netto 100 procent” förnybar till 2030 och 500 procent förnybar till 2050 eftersom det ser ut att vara låga kostnader. vind och sol för att driva grönt väte och en grön industriell revolution.

Källa:

9.11. 2021  12:40 CET

Tisdag

Skippa kol och kärnkraft – sol och vind billigast

Mitt i allt klimatelände finns det ljuspunkter. En är definitivt prisutvecklingen på fossilfria energialternativ. För tio år sedan kostade elektricitet framställd av sol fyra gånger mer att producera än elenergi från utsläppsboven kol.

Nu är solenergi hälften så dyrt att producera som kol, om man bortser från subventioner. Det visar statistik från OurWorldinData.org Energy – Our World in Data.

Det är en dramatisk förändring som helt har ändrat spelplanen. Samtidigt har vindkraften fortsatt att bli billigare att producera. Landbaserad vindkraft är nu det mest kostnadseffektiva sättet att producera el.

Källa:

9.11. 2021  12:33 CET

Tisdag

Storbolagen: Varför vi borde använda dagens teknik för att fixa morgondagens problem

Vi kan inte riskera att dras tillbaka till verksamheten som vanligt medan vi väntar på framtida bränslen – nu är det dags att investera i effektivitet, hävdar Sean McLaughlin, en strategikonsult hos Houlder.

Amazon, Ikea, Unilever och Michelin är bland nio multinationella företag som har åtagit sig att byta ut all sin sjöfrakt till fartyg som drivs med koldioxidfria bränslen till 2040. Det är klart att organisationer, även bortom sjöfarten, har sitt fokus på framtida bränslen snarare än på vad kan göras idag. Sean McLaughlin, strategikonsult, på design- och ingenjörskonsultföretaget Houlder lyfter fram riskerna och fördelarna med att titta på vad som kan göras just nu för att uppnå samma mål.

Källa:

9.11. 2021  12:20 CET

Tisdag

COP26: Järnvägschefer försvarar planerna på att driva Storbritanniens första vätgasdrivna tåg med el

Järnvägsindustrins chefer har försvarat planerna för debutresan för Storbritanniens första vätgasdrivna tåg vid COP26 i Glasgow den här veckan efter att det avslöjades att det skulle drivas med el för övningen.

Delegater och besökare vid evenemanget kommer att kunna förhandsgranska HydroFLEX, som utvecklats av leasingföretaget Porterbrook och University of Birmingham.

Vätgas-bränslesystemet har installerats på det 30 år gamla tåget, som har en topphastighet på 100 km/h och även kan köras på el och batterikraft, för att visa hur regeringens mål att minska koldioxidutsläppen på järnvägar till 2050 skulle kunna förverkligas.

Källa:

9.11. 2021  12:15 CET

Tisdag

Kraftringen satsar på lokala energihubbar

Bergvärme, solel och vätgasteknik. I skånska Stångby, norr om Lund, bygger Kraftringen en lokal energihubb som ska försörja den nya stadsdelen med både värme, kyla och el.

Lunds befolkning växer med ett par procent per år, bland annat pådrivet av de nya forskningsanläggningarna ESS och MAX IV, och nu pågår en omfattande nybyggnation. I det gamla stationssamhället Stångby – fem kilometer norr om Lund – ska totalt 3 000 nya bostäder byggas under de närmaste 20 åren, både villor och flerfamiljshus. Expansionen ställer stora krav på ny infrastruktur för el och värme.

Källa:

9.11. 2021  12:08 CET

Tisdag

Grön vätgas: Toavattnet kan driva ditt hem i flera dagar

Utsläppsfritt väte skulle en dag helt kunna ersätta fossila bränslen – och en nystartad företag i Tyskland tror att det har nyckelingrediensen för att göra det tillgängligt för alla.

Vaitea Cowan, född i en klimatförändringspåverkad ö i södra Stilla havet, tror djupt på grön väteteknologi. Hon var med och grundade Enapter för mer än tre år sedan.

”Jag ville byta ut alla dieselgeneratorer i Nya Kaledonien och alla avlägsna områden som inte behövde förlita sig på smutsig diesel”, säger hon.

Källa:

9.11. 2021  11:59 CET

Tisdag

Valet föll på Siemens Gamesas 14-MW-turbin för 3,6-GW Norfolk havsbaserad vindzon

Siemens Gamesa Renewable Energy SA (BME:SGRE) kommer att leverera turbiner till svenska Vattenfall AB för dess 3,6-GW Norfolk havsbaserad vindkraftsutveckling i brittiska vatten.

Vattenfall utsåg turbintillverkaren till sin nominerade föredragna leverantör för projekten Norfolk Vanguard och Norfolk Boreas, vart och ett med 1,8 GW kapacitet, meddelade Siemens Gamesa på måndagen.

Enligt det nominerade leverantörskontraktet förväntas projekten använda de nya 14-MW SG 14-236 DD havsvindkraftverken och dra nytta av ett flerårigt serviceavtal.

Källa:

9.11. 2021  11:36 CET

Tisdag

Måndag

Måndag

Honeywell går över till flödesbatterier

Ett icke brännbart flödesbatteri utvecklat av Honeywell ska fälttestas av Duke Energy inför storskalig utbyggnad av ett 60MWh-system för förnybar energi.
Honeywell har utvecklat en ny flödesbatteriteknologi som fungerar med förnybara generationskällor som vind och sol för att möta efterfrågan på hållbar energilagring.

Flödesbatteriet använder en säker, icke brandfarlig elektrolyt som omvandlar kemisk energi till elektricitet för att lagra energi för senare användning samtidigt som de uppfyller miljö-, livslängds- och säkerhetsmålen för bolag.

Flödesbatteriet kan integreras med Honeywells processhanteringssystem Experion PKS och dess lösning för företagsprestandahantering, Honeywell Forge, för fjärrövervakning.

Källa:

8.11. 2021  13:02 CET

Måndag

Kan CO2-lagring under havet städa upp brittisk olja och gas?

En ny rapport från Oil and Gas UK har belyst potentialen för undervattenslagring av kol. Kan det vara svaret på en renare industri?

Carbon capture and storage (CCS) är en teknik som länge ansetts vara en potentiell Hail Mary-lösning för koldioxidutsläpp, som ursprungligen uppfattades som ett sätt att upprätthålla fossilbränsleindustrin och samtidigt förhindra att utsläpp läcker ut i luften. Men genuina ansträngningar för att utveckla tekniken tog aldrig fart och möjligheten blev åsidosatt. Situationen börjar dock förändras och tekniken kan vara en som verkligen hjälper nationer att minska utsläppen.

Ökningen av såväl offentliga som privata investeringar innebär också att det är mer lönsamt att skala upp denna lösning nu än någonsin tidigare, och den brittiska regeringen tillkännagav i november förra året att den skulle finansiera fyra CCS-klusterprojekt under de kommande 10 åren .

Källa:

8.11. 2021  12:53 CET

Måndag

Hoppas hitta koppar och kobolt i Vetlandagruva

En så kallad I.P. mätning har påbörjats på undersökningstillstånd Kleva nummer 3 utanför Vetlanda, detta för att undersöka ledande anomalier runt Kleva gruva.

Gruvan Kleva i Vetlanda kommun är ganska unik, då det är en av ett fåtal platser i Sverige med kända förekomster av kobolt. I gruvan har det brutits 0,75 procent koppar, 2 procent nickel samt 0,2 procent kobolt.

Holmasjön prospektering är de som har påbörjat elektriska så kallade I.P. mätningar. I.P. mätning är en mätmetod där man undersöker elektrisk ledning i marken.

Källa:

8.11. 2021  12:35 CET

Måndag

Kineser och amerikanare eniga: Vind och sol kan tillgodose de flesta av världens energibehov säger studien

Enbart vind- och solenergi kan möta mer än 80 procent av efterfrågan i många länder runt om i världen utan ”galna mängder” lagring eller överskottsproduktionskapacitet, har en ny rapport funnit.

Studien ledd av forskare vid University of California, Irvine, och nyligen publicerad i Nature Communications hävdar att det mesta av den nuvarande efterfrågan på el i avancerade, industrialiserade länder kan tillgodoses av någon kombination av vind- och solenergi.

Rapportens författare, inklusive från Kinas Tsinghua University, Carnegie Institution for Science och Caltech, förnekar inte det avgörande behovet av en rad olika lagrings- och andra nätbalanseringstekniker.

Källa:

8.11. 2021  12:23 CET

Måndag

Gotländsk sol ska göra Riksantikvarieämbetet självförsörjande på el

Riksantikvarieämbetet på Gotland ska nu bli självförsörjande på el räknat på helårsbasis. För att uppnå detta har 770 solpaneler installerats på myndighetens tak under hösten. Nu tas de i bruk.

– Vi är inhyrda i en byggnad med minst sagt stor takyta. Det i kombination med Gotlands många soltimmar ger oss goda förutsättningar att sänka myndighetens samlade klimatpåverkan och bli självförsörjande på el räknat över hela året. Sommartid kan vi sälja överskottsel och på vintern får vi köpa till, säger Fredric Dahlgren, chef för serviceenheten på Riksantikvarieämbetet

Källa:

8.11. 2021  12:11 CET

Måndag

Norge satsar på bränsleceller till vätgasdrivna fartyg

TECO 2030 har fått 50 miljoner NOK i stöd av Innovation Norge för sin nya satsning på produktion av vätgasbaserade bränsleceller i Narvik. Satsningen innebär minskade utsläpp av växthusgaser och skapar arbetstillfällen lokalt.

Stödet som TECO 2030 fått ska gå till utveckling och testning av vätebaserade bränsleceller speciellt designade för användning på fartyg. Tillverkningen av bränslecellerna kommer att vara i TECO 2030:s nya kombinerade fabrik och innovationscenter i Narvik.

Källa:

8.11. 2021  12:03 CET

Måndag

Dessa stöd går att söka för laddstationer

Den 8 november öppnar årets fjärde och sista ansökningsperiod till Klimatklivet. Stödet kan du få för till exempel laddstationer som är tillgängliga för allmänheten. Det finns även ett stöd som heter Ladda bilen, och det kan du ansöka om till laddstationer för boende och anställda. Här sammanfattar vi vad som gäller.

Om du planerar att installera laddstationer som är tillgängliga för allmänheten, kan du ansöka om stöd via Klimatklivet. Det kan till exempel sökas av företag, stiftelser och bostadsrättsföreningar, men laddstationerna måste alltså vara publika

Källa:

8.11. 2021  11:42 CET

Måndag

ABB tillkännager klimatinitiativ för Formel E på COP26

ABB är huvudpartner till ABB FIA Formula E World Championship – världens första internationella racingserie för helt eldrivna ensitsiga racerbilar. Tillsammans med Formel E undersöker företaget fortlöpande nya sätt att via mästerskapet skapa ett ökat engagemang i alla hållbarhetsfrågor och maximera den positiva påverkan på de städer och länder där racertävlingarna hålls.

Detta har lett till utvecklingen av Climate Initiatives, som fokuserar på tre hörnstenar: Innovativ teknik, sociala framsteg samt mångfald och inkludering och kampen för förändringar. Initiativen diskuteras vid en paneldebatt på COP26 på onsdag med ABB:s kommunikations- och hållbarhetschef, Theodor Swedjemark, chefen för Formel E, Jamie Reigle, och ROKiT Venturi Racing-föraren Lucas di Grassi.

Källa:

8.11. 2021  11:54 CET

Måndag

Var fjärde svensk tycker att solkraft är viktigast för klimatet

Nio av tio svenskar vill se utveckling av nya energikällor som åtgärd för att bromsa klimatförändringarna. Den i särklass populäraste energikällan är solkraft. Även där är nio av tio svenskar positiva. Detta visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av European Energy inför klimattoppmötet COP 26.

Från European Energys solcellspark i Harre, Jylland
– Det är tydligt att den svenska opinionen vill ha mer solkraft. Samtidigt halkar Sverige efter när det gäller utveckling av stora solcellsparker som kan bidra till en snabb, ren och kostnadseffektiv omställning. Här behöver regeringen och riksdag agera för ett nationellt mål, en nationell strategi och tydliga riktlinjer som gör det möjligt för länsstyrelserna att godkänna fler projekt, säger Ted Bergdahl, kommunikationschef på European Energy i Sverige.

Källa:

8.11. 2021  11:42 CET

Måndag

Forskare förvandlar järn till oändlig energi

Forskare från Eindhovens tekniska universitet har uppfunnit ett sätt att framställa oändlig grön energi – genom att förbränna järn.

Det tycks kanske inte vara särskilt klimatvänligt, men det finns en bra förklaring.

Förbränning är egentligen en kemisk process, i vilken ett bränsle oxideras eller reagerar med syre. Men där fossila bränslen oxiderar till klimatboven koldioxid – sedan omvandlar järnstoft till Fe2O3, även känt som rost. Och det belastar inte klimatet.

Den bästa nyheten är att forskarna dessutom kan omvandla tillbaka rosten till järnstoft – och förbränna det om och om igen.

Källa:

8.11. 2021  11:38 CET

Måndag

Torsdag

Torsdag

Tyska RWE och University of Gdansk går samman för att öka vindkraftstillväxten till havs i Polen

RWE Renewables och universitetet i Gdansk har gått samman för att påskynda utvecklingen av vindkraft till havs, baserat på utbildning och forskning. Ett motsvarande ramavtal om samarbete undertecknades förra veckan mellan RWE:s polska dotterbolag Baltic Trade och Invest Sp. Zoo. och universitetet i Gdansk. Avtalet omfattar ett brett spektrum av gemensamma initiativ, som forsknings- och utvecklingsprojekt inom området havsvind.

Detta inkluderar tekniköverföring och kommersialisering av forskningsresultat, utveckling av analyser och innovationer för optimal användning av havsområden. Båda organisationerna kommer också att samarbeta i genomförandet av vetenskapliga konferenser, symposier och andra möjligheter att överföra kunskap och erfarenheter, samtidigt som de inspirerar den nya vetenskapliga forskningen som kommer att hjälpa till att främja utvecklingen av havsbaserad vindenergi i och utanför Polen.

Källa:

4.11. 2021  14:05 CET

Torsdag

Världsunik satsning på klimatneutral cementtillverkning

Världens första anläggning för storskalig avskiljning och lagring av koldioxid, CCS (Carbon Capture and Storage), byggs nu i Cementas norska systerfabrik Norcem i Brevik. Miljöföretaget Mercatus Engineering AB från Vimmerby levererar kondensatreningen för de nedkylda rökgaserna.

Vid tillverkning av cement frigörs stora mängder koldioxid vid förbränningen av kalken. Hittills har den mycket varma röken släppts ut i luften ur höga skorstenar utan att koldioxidavskiljning har varit möjlig.

Men med en teknik som kyler rökgaserna går det att fånga upp koldioxiden ur kondensatvattnet och genom högt tryck, samt en temperatur på minus 30 grader, kan man omvandla den till flytande form. Den flytande koldioxiden skall sedan lagras i uttjänta oljeborrhål i Nordsjön.

Källa:

4.11. 2021  13:21 CET

Torsdag

Midsummers Sven Lindström: Min vision om energiförsörjning

Sven Lindström, vd på Midsummer, är övertygad om att solenergi är nyckeln. Huvudingrediensen är ett antal solcellsfabriker i 100 MW-storlek i södra Sverige, som bäddar för ren energi från svenska hustak och även tusentals jobb.

I förra veckan blev det officiellt att svenska Midsummer får cirka 390 miljoner kronor för att dra igång en stor fabrik för tillverkning av solceller i Italien. Den får en produktionskapacitet på max 50 MW och blir Europas största fabrik för tillverkning av tunnfilmssolceller (länk).

Sven Lindströms har grundat Midsummer, som tillverkar egenutvecklade tunnfilmssolceller i Järfälla. Han menar att rätt skött kan Sverige bygga upp en inhemsk produktion av solceller som inte bara kan stå för en betydande del av den förväntade nationella ökningen av elbehovet, utan även bli en framgångsrik exportindustri.

Källa:

4.11. 2021  12:44 CET

Torsdag

Förnybar energi nu över hälften av Finlands elproduktion

Förnybara energikällor täckte mer än 52 % av Finlands elproduktion år 2020, visar en ny rapport från Statistikcentralen. Det är första gången som förnybar energi utgör över hälften av landets energimix.

Enligt den preliminära rapporten som publicerades på tisdagen har ökad produktion av vindkraft och framför allt vattenkraft drivit trenden. 23 % av landets förnybara energi producerades med vindkraft, 45 % med vattenkraft och resten med träbaserade bränslen.

Källa:

4.11. 2021  12:19 CET

Torsdag

Jobb i Europas solsektorn kan överstiga 1,1 miljoner om EU höjer målet för förnybar energi till 45 %

Solenergijobben i Europa kommer att fördubblas till 742 000 till 2030, baserat på Europeiska kommissionens (EG) nuvarande mål på 40 % förnybar energi. Men om detta mål höjs till 45 % till 2030, och solenergijobben på kontinenten skulle tredubblas till 1,1 miljoner.

Det visar den senaste EU Solar Jobs Report 2021, publicerad av SolarPower Europe.

Rapporten sa att sysselsättningstillväxten skulle kunna öka med 30 % på årsbasis under EG:s medelscenario till 463 000 i slutet av 2021, med siffran till 584 000 år 2025 och så småningom 742 000 år 2030.

Källa:

4.11. 2021  12:11 CET

Torsdag

Ny tjänst från Lundabolag: Köp koldioxid och gräv ner den

Lundabolaget Avant Apes har utvecklat en tjänst där privatpersoner kan bidra till en klimatbättre värld. Genom plattformen kan intressenter köpa en viss mängd koldioxid som globala företag fångar in och lagrar permanent. Men kön är lång för privatpersoner som vill köpa och begrava koldioxid.

Sedan tidigare driver Magnus Alfredsson den Lundabaserade fonden Proethos som är inriktad på etisk och hållbar kapitalförvaltning. Bolaget är sprunget ur inkubatorn Ideon Innovation och har nära samarbete med bland annat Ekonomihögskolan i Lund.

Källa:

4.11. 2021  12:01 CET

Torsdag

Skottland vill drastiskt öka vindkapaciteten till 2030

Skottlands planeringsprocess bör reformeras för att leverera minst 12 GW extra vindkraft på land och 11 GW vindkraft till havs till 2030, enligt Scottish Renewables.

Detta är ett av stegen som beskrivs i en ny rapport som Skottland kan ta för att påskynda övergångstakten till ett samhälle utan noll och främja sin position som världsledande inom energi med låg koldioxidutsläpp.

Tidningen ”Beyond COP26: Next steps for Scotland’s clean energy revolution”, som lanserades på energidagen på COP 26, anger fem rekommendationer som den skotska regeringen bör agera för att påskynda övergången till ett samhälle med nettonoll.

Källa:

4.11. 2021  11:55 CET

Torsdag

Flera tungviktare i Japan satsar på ammoniak-bränsle

Japans största redare, Mitsui OSK Lines (MOL), har tillkännagivit ett avtal om gemensam utveckling av en stor ammoniakbärare – även driven av ammoniakbränsle – med Namura Shipbuilding och Mitsubishi Shipbuilding.

MOL är fast besluten att börja driva djuphavsfartyg med nollutsläpp under detta årtionde med ammoniak som ses som en av de troliga vägarna för den japanska linjen att gå mot koldioxidutsläpp.

Dessutom stöder den japanska staten i allt högre grad ammoniak som framtidens bränsle. Den årliga efterfrågan på ammoniak i Japan uppskattas till 3 miljoner ton år 2030 och 30 miljoner år 2050.

Källa:

4.11. 2021  11:49 CET

Torsdag

En internationell överenskommelse för att sluta använda kol

En koalition av 18 länder, plus dussintals banker och andra institutioner, kommer att lova att avveckla kolkraftverk på hemmaplan och att upphöra med finansieringen av internationella kolprojekt. Förbränningen av kol är den enskilt största bidragsgivaren till klimatförändringarna, och att få slut på stödet till det har varit ett centralt fokus på FN:s klimatkonferens COP26.

Den nya kampanjen, som väntas tillkännages av brittiska tjänstemän i Glasgow i dag, förklarar att kolets slut ”är i sikte” på grund av den nya koalitionen. Gruppen kommer att åta sig att upphöra med alla investeringar i ny kolkraftsproduktion inom landet och internationellt. Tidsramen angavs inte.

Källa:

4.11. 2021  11:40 CET

Torsdag

Uber pressar upp Hertz Tesla-affären till 150 000 bilar

Taxiföretaget Uber går över till eldrivet i USA, med en enorm ny flotta av Tesla Model 3-bilar.

Över en natt meddelade det Kalifornien-baserade företaget – som redan har lovat att fasa ut förbränningsfordon helt till 2040 – att det samarbetar med uthyrningsföretaget Hertz för att beställa 50 000 nollutsläpp sedans. Bilarna kommer att levereras 2023.

Förra veckan meddelade Hertz oberoende att de hade lagt sin egen beställning på 100 000 Tesla-bilar, som kommer att erbjudas i alla 50 delstater för privat uthyrning. Vid den tiden hävdade Elon Musk att ingen flottrabatt hade getts, vilket antydde att affären var värd cirka 5 miljarder dollar (6,2 miljarder dollar).

Källa:

4.11. 2021  11:34 CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

SAS, Vattenfall, Shell och Lanzatech i samarbete om hållbart flygbränsle

Vid full produktion skulle upp till 25 procent av SAS globala behov av hållbart flygbränsle täckas av den planerade produktionsanläggningen år 2030.

Vattenfall, SAS, Shell and Lanzatech har inlett ett samarbete med målet att tillsammans undersöka möjligheten till den storskaliga produktionen av ett syntetiskt flygbränsle som framställs med fossilfri el och infångad koldioxid från fjärrvärme i stället för ny fossil råvara. Det framgår av ett pressmeddelande.

Målet är att producera upp till 50 000 ton syntetiskt flygbränsle per år, ”förutsatt ett framtida investeringsbeslut”. De fyra partnerföretagen har nu kommit överens om att utföra djupanalyser med ambitionen att driftsätta den nya produktionsanläggningen någon gång mellan 2026 till 2027 i närheten av Forsmark.

Källa:

3.11. 2021  12:53 CET

Onsdag

Indien, Storbritannien avslöjar det första globala initiativet för sammankopplade solelnät på COP26

Projektet kommer att driva global sammankoppling över Mellanöstern, Sydasien och Sydostasien, samtidigt som afrikanska kraftpooler utnyttjas.
Det globala nätkonceptet tillkännagavs först av PM Modi i oktober 2018 under den första monteringen av ISA. I maj 2021 lovade Storbritannien tekniskt, ekonomiskt och forskningsstöd för OSOWOG-projektet.
Indiens premiärminister Narendra Modi och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lanserade tillsammans ett nytt internationellt flaggskeppsinitiativ i går, vid COP26 World Leaders Summit, med stöd av över 80 länder, för att dramatiskt påskynda den globala övergången till en rendriven värld.

Källa:

3.11. 2021  12:45 CET

Onsdag

EU planerar en ökning på 820 miljoner euro för grön teknik

(Montel) Europeiska kommissionen, Europeiska investeringsbanken och Bill Gates Breakthrough Energy Catalyst har kommit överens om att arbeta tillsammans för att mobilisera upp till 820 miljoner euro från 2022 till 2026 för att föra ut grön teknik baserad i Europa till marknaden.

Detta EU-Catalyst Partnership kommer att fokusera pengarna på rent väte, hållbara flygbränslen, direkt luftavskiljning och långvarig energilagring, sade EG:s ordförande Ursula von der Leyen vid FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow sent på tisdagen.

Källa:

3.11. 2021  12:43 CET

Onsdag

Hur kan Afrika attrahera fler investeringar i solenergi?

Afrika har 40 procent av världens solenergipotential, men bara 1 procent av världens solpaneler. Barriärerna är kända – nu måste klimattoppmötet öka ambitionerna, skriver Terje Osmundsen.

Företag i Afrika lider av världens högsta elkostnader och kontinenten är den enda där andelen förnybar energi i energimixen har stått stilla sedan Parisavtalet undertecknades. Enligt International Energy Agency (IEA) står vattenkraft, sol och vind fortfarande för mindre än 20 procent av kontinentens elproduktion.

Källa:

3.11. 2021  12:32 CET

Onsdag

Dyra material gör batterierna dyrare

Elbilsbatteripriserna har börjat stiga. BMI spår en prisökning från 105 till 115 dollar per kWh till nästa år, när det gäller batterier som använder nickel, kobolt och mangan.

Under lång tid har priset på litiumjonbatterier stadigt sjunkit med effektivare tillverkning – och den kommer att bli ännu effektivare allteftersom alla de jättefabriker som just nu byggs blir klara.

Men i dagsläget vägs effektiviseringen upp av en prisökning på råmaterial. Det långa prisfallet är därmed brutet.

Källa:

3.11. 2021  12:25 CET

Onsdag

H&M på plats under Cop26 – vill se utfasning av fossila bränslen

Senast år 2030 ska alla H&M:s material vara återvunna eller hållbart framtagna. Detta betyder att en del av produktionen ska komma från restavfall från textilindustrin eller andra industrier såsom till exempel från fruktskal – vilket också kommer att minska den totala mängden vatten som används.

Redan år 2022 ska minst 15 procent av avfallsvattnet i produktionsprocessen återanvändas.

H&M har satt som mål att år 2040 vara helt klimatpositiva. Initiativet ”Swedish Textile Initiative for Climate Action”

Källa:

3.11. 2021  11:56 CET

Onsdag

Zink-bromidbatteri för stationär energilagring från Australien

Den australiska startupen Gelion försöker kommersialisera ett zinkbromidbatteri utan flöde baserat på en stabil gel som ersätter en strömmande elektrolyt. Enligt tillverkaren är enheten säker, robust och återvinningsbar.

Thomas Maschmeyer, kemiprofessor vid University of Sydney, grundade Gelion 2015 för att kommersialisera en betydande upptäckt som gjordes under hans forskning: en innovativ zink-bromid batterigel.
Det fungerar som ett 3D-flugnät som håller vätska, vilket tillåter kemi att hända inuti den, och därigenom tillåter transporten av joner att konstrueras.

Källa:

3.11. 2021  12:13 CET

Onsdag

Åtaganden kring metanutsläpp måste gå längre för att begränsa uppvärmningen till 1,5C

Vid COP26-toppmötet i Glasgow idag lanserade USA:s president Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen officiellt Global Methane Pledge.

Löftet tillkännagavs i september och ber länder att minska sina metanutsläpp med 30 % under 2020-30 och gå med på starkare rapporteringsstandarder. I sitt tal sa Biden att ”nio länder hade skrivit på” i september, men ”idag är det över 80 och närmar sig 100 länder”. (USA:s klimatsändebud John Kerry klargjorde senare att ”vi är uppe i 105”.)

Källa:

3.11. 2021  11:56 CET

Onsdag

Mexikanska CEMEX och Carbon Clean arbetar med att fånga och lagra CO2 i Tyskland

CEMEX har utsett Carbon Clean att arbeta med en FEED-studie för ett banbrytande kolavskiljningsprojekt vid sin fabrik i Rüdersdorf i Tyskland, som en del av sin Carbon Neutral Alliance på platsen.
Det inledande skedet av detta projekt syftar till att fånga upp 100 ton CO2 per dag vid anläggningen och kombinera detta med väte från förnybara källor för att producera grönare syntetiska kolväten som kan användas i andra industrier.

Sedan kommer målet att vara att öka CO2-avskiljningen med ytterligare 300 ton per dag, och använda väte som levereras av en dedikerad pipeline. Båda projektstadierna har redan lämnats in för nationell och europeisk finansiering och kommer att vara i drift 2026. Mottagandet av medel är avgörande för genomförandet av innovationsprojekten.

Källa:

3.11. 2021  11:41 CET

Onsdag

EU missar klimatmålet i transportsektorn – men Sverige är särklassigt bäst i EU

EU-länderna ser ut att missa det blygsamma målet för förnybar energi i transportsektorn 2020. Det framgår av EU-kommissionens rapport 26 oktober om uppfyllandet av Bränslekvalitetsdirektivet 2019.

Rapporten visar också att konventionella biodrivmedel svarar för nästan hela klimatgasreduktionen. 2019 stod biodrivmedel för 5,6 procent av drivmedlen på marknaden medan bara 0,01 procent var el i vägtrafiken. Biodrivmedlen gav alltså 500 gånger så stor klimatnytta som elbilar 2019.

Källa:

3.11. 2021  11:35 CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

1. Nordiska pensionsfonder ska investera miljarder i klimatet

Nordiska och brittiska pensionsfonder är redo att investera 130 miljarder dollar – cirka 835 miljarder DKK – i den gröna omställningen till 2030.

Det uppgav statsminister Mette Frederiksen (S) vid en presskonferens på FN:s klimattoppmöte COP26 på tisdagen. Det är ett nordiskt initiativ som Danmark har gått i spetsen för.

”Det är klart för oss alla att den gröna omställningen kräver massiva investeringar. Regeringar måste göra vår del och sätta ambitiösa mål. Men vi kan inte göra det ensamma. Vi behöver den privata sektorn.”

Källa:

2.11. 2021  13:17 CET

Tisdag

2. Danska European Energy planerar sol/vindpark i Grevekulla Ydre kommun

European Energy planerar att anlägga en solcellspark i Ydre kommun i anslutning till vindkraftparken i Grevekulla som just nu är under uppbyggnad.

Solcellsparken kommer att tillföra el motsvarande 8 400 villahushålls årsförbrukning och ökar därmed den totala produktionen i Grevekulla med en tredjedel.

– Vind och sol har olika peaktider, både på dygnet och årsvis. Det gör dem till utmärkta komplement till varandra och ger ett jämt flöde i produktionen i en hybridpark, säger Peter Braun, chef för projektutveckling i Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Källa:

2.11. 2021  13:05 CET

Tisdag

3. Det fossilberoende Ryssland börjar satsa mer och mer på solenergi

Ryssland, världens fjärde största utsläppare av växthusgaser, har historiskt sett förlitat sig på sina enorma olje- och gasreserver för att stärka sin ekonomi. Men Kreml har börjat uppmärksamma den globala klimatkrisen, och inför veckans centrala COP26-klimatmöte i Glasgow lovade president Vladimir Putin att Ryssland skulle uppnå koldioxidneutralitet till 2060. Det är inte ett särskilt ambitiöst mål enligt de flesta uppskattningar, främst på grund av landets tryck på olje- och gasexport under överskådlig framtid.

Solenergi är den förnybara mest mogna för utveckling, sade Russia Renewable Energy Development Association (RREDA), eftersom tekniken har förbättrats för att halvera priset på sin produktion till mellan 4 300 och 6 300 rubel ($62-$92) per megawattimme, beroende på om geografi och lokal konkurrens.

Källa:

2.11. 2021  12:49 CET

Tisdag

4. Scania bygger gigantisk ellastbil åt Jula

Sedan 2015 använder Jula Logistics Scanias specialbyggda lastbilar som kan transportera tungt gods. Fordonet är 32 meter och kan frakta två containrar om 40 ton. Nu ska Scania elektrifiera ekipaget och planen är att sätta lastbilen i trafik nästa år.

– Vi använder intermodala transporter, där varorna anländer med båt till Göteborg och lastas om till tåg som åker till Falköping. Därifrån fraktas godset med lastbil den sista sträckan till vårt lager i Skara. Att nu göra denna transportkedja ännu mer hållbar genom att använda en eldriven lastbil med laddning från de solpaneler vi kommer bygga på vårt lager är givetvis fantastiskt, säger Lennart Karlsson, vd Jula Logistics i ett pressmeddelande.

Källa:

2.11. 2021  12:36 CET

Tisdag

5. Investeringar i vindkraft till havs kommer snart överstiga olja och gas

Investeringar i vindkraft till havs minskar gapet för olje- och gasinvesteringar och förväntas överträffa dem på flera nyckelmarknader till 2030, menar en ny rapport från norska Rystad.

Enligt Rystad, medan olje- och gasutgifterna till havs förutspås överstiga 140 miljarder dollar år 2030, förväntas havsbaserad vindkraftssektor uppnå en marknadsstorlek på 87 miljarder dollar under samma period – en ökning med 70 % från marknadsvärdet på 50 miljarder dollar i 2021.

Länder och regioner som prioriterar havsbaserad vindkraft kan förvänta sig en stadig nedgång i investeringar i fossila bränslen till havs, såväl som den eventuella övergången. Kina och Storbritannien, de två största vindkraftsnationerna till havs sett till operativ kapacitet, har redan passerat denna tröskel 2017 respektive 2020.

Källa:

2.11. 2021  12:30 CET

Tisdag

6. Ikea bakom ny plattform för klimatet

Ikea Foundation och Rockefeller Foundation ska genom en ny plattform få rika länder och personer att skänka pengar till klimatomställningen i fattiga länder. Målet är ett tiodubbla de initiala satsningarna.

Plattformen The Global Energy Alliance for People kommer kommer starta med tio miljarder dollar, eller 85 miljarder kronor, till klimatprojekt i utvecklingsländer där det ofta saknas investeringar.

Målet är att pengarna sedan ska tiodubblas till 100 miljarder dollar, när prototyperna bevisar att de fungerar, med hjälp av privata och offentliga investeringar.

Källa:

2.11. 2021  12:25 CET

Tisdag

7. Anläggning för vätgasproduktion planeras i Göteborgs hamn

Göteborgs Hamn och det norska energibolaget Statkraft planerar en produktionsanläggning för vätgas inom hamnområdet, med driftstart 2023. Inledningsvis ska anläggningen ha en kapacitet på fyra MW, vilket ger en produktion av upp till ca två ton vätgas per dygn.

Göteborgs Hamn AB och Statkraft har ingått ett avtal för fördjupad utredning av möjligheterna för en anläggning av mellanlager och etablering av en tankstation inom Göteborgs hamn. Nu inleds en förstudie med fokus på i huvudsak säkerhetsaspekter som beräknas vara klar i början av 2022.

Källa:

2.11. 2021  12:21 CET

Tisdag

8. Svenska Midsummer får Italiensk stöd för att etablera sol-tunnfilm-industri

Den svenska tunnfilmssolcellstillverkaren Midsummer kommer att få ekonomiska incitament till ett värde av cirka 38 miljoner euro (44 miljoner dollar) för att bygga en 50MW fabrik i Bari, Italien.

Bekräftade av italienska myndigheter förra veckan (30 oktober) kommer incitamenten i form av bidrag och mjuka lån, som utgör 35 % respektive 23 % av den totala projektinvesteringen på 66 miljoner euro (76,5 miljoner USD). De ”mjuka lånen” tillhandahålls av den italienska statens investeringsgren, Invitalia.

Midsommar hade redan köpt anläggningen i Bari i södra Italien och kan nu börja fylla den med utrustning och rekrytera personal.

Källa:

2.11. 2021  12:17 CET

Tisdag

9. En växande koalition av nationer kräver nollutsläppsmål för sjöfarten

Danmark, USA och 12 andra länder stödde på måndagen vid klimattoppmötet COP26 i Glasgow ett mål att minska sjöfartens utsläpp till noll till 2050, något som kommer att diskuteras senare i månaden i Internationella sjöfartsorganisationens kommitté för skydd av marina miljöer. sammankomst.

”Vi uppmanar IMO att vidta åtgärder för att sätta upp ambitiösa mål för att uppnå nollutsläppssjöfart till 2050”, sa Danmarks premiärminister Mette Frederiksen till reportrar vid COP26. ”Koldioxidneutral sjöfart är avgörande för att nå våra klimatmål.”

Källa:

2.11. 2021  12:07 CET

Tisdag

10. COP26 kan sätta "moraliskt tryck" på regeringar för att minska utsläppen - klimatforskare

FN:s 26:e klimatkonferens i Glasgow är ett nödvändigt instrument för att sätta ”moraliskt tryck” på världens regeringar att åta sig mer klimatåtgärder, sa Stefan Rahmstorf, forskare vid Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), till Clean Energy Wire i en intervju.
För att nå det centrala målet för årets klimatkonferens – att hjälpa till att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius, eller ”hålla 1,5 vid liv” – måste de globala utsläppen halveras till 2030, sa den tyske oceanografen och klimatologen.
Net-noll-löften kan inte förlita sig på teknik för att avlägsna koldioxid, tillade han: ”Det skulle vara oansvarigt att bygga vår klimatpolitik på tanken att om trettio eller fyrtio år kommer våra barn och barnbarn att städa upp allt.”

Källa:

2.11. 2021  11:58 CET

Tisdag

Måndag

Måndag

10. G20-länderna är överens om att sluta finansiera kolkraft utomlands

(Montel) G20-länderna enades i helgen om att sluta finansiera användningen av koleldad kraft utomlands och lovade också att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5C inför klimattoppmötet COP26 i Glasgow.
Men världens rikaste nationer vid ett toppmöte i Rom slutade gå med på att sluta använda kol i sina egna länder.

”Jag tycker att vi har gjort rimliga framsteg vid G20 när allt kommer omkring. Men det räcker inte, sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid en presskonferens på söndagskvällen.

USA:s president Joe Biden kritiserade samtidigt Ryssland och Kina för att de ”inte ställde upp” när det gäller några åtaganden angående klimatförändringar.

Källa:

1.11. 2021  13:03 CET

Måndag

9. Miljarder för ett grönare Italien, men kommer Draghi att lyckas spendera EU-pengar den här gången?

EU har använt pandemin som ett sätt att påskynda Europas hållbarhet. Italien gynnas mest. Den största utmaningen är att spendera pengarna så effektivt som möjligt och minska på byråkratin.

Ingen kan säga att den italienska regeringen ledd av Mario Draghi, den tidigare direktören för Europeiska banken, inte går vidare med det. På rekordtid tog hans regering fram en handlingsplan som syftade till att öka tillväxten i den italienska ekonomin. Italien måste bli mer digitalt, dynamiskt, hållbart och inkluderande. I augusti godkände EU-kommissionen Draghis plan (liksom liknande planer från andra europeiska länder).

Källa:

1.11. 2021  12:55 CET

Måndag

8. SeaTwirl tar in mer kapital till sina havsvindsnurror

Havet – en outnyttjad resurs: 71% av jorden är täckt av hav varav 92% är djupare än 200 meter. SeaTwirls koncept med flytande vindturbiner gör det möjligt att använda de större djupen till skillnad från konventionella vindkraftverk.

Mer kraftfulla vindar: Det finns mycket mer energi tillgänglig ute till havs än på land. På havet är vinden både starkare och mer tillförlitlig. Forskning visar på en potentiell ökning av effekten med 30% för havsbaserad vindkraft i jämförelse vindkraft på land (på grund av 5-10% starkare vindar till sjöss).

Källa:

1.11. 2021  12:48 CET

Måndag

7. Läs ny rapport om allt positivt som händer inom industrin

Industrin gör stora satsningar på nya tekniker kopplade till bland annat vätgas och elektrifiering för att nå klimatmålen. Det visar Energimyndighetens årliga nulägesanalys som presenteras inom regeringsuppdraget Industriklivet. En ny breddning av Industriklivet ger möjligheter för industrin att, utöver en minskning av sina egna utsläpp, också bidra till samhällets klimatomställning genom sina produkter och tjänster.

Industrin står för en tredjedel av de fossila växthusgasutsläppen i Sverige, varav omkring två tredjedelar kommer från processer för tillverkning och bearbetning.

— Ny teknik finns och dessa nya lösningar behöver nu testas, skalas upp och kommersialiseras om vi ska nå klimatneutralitet till 2045, säger Paula Hallonsten, enhetschef Policyenheten på Energimyndigheten.

Källa:

1.11. 2021  12:40 CET

Måndag

6. Nytt energi­lager hjälper Nacka om 2MW

Energilagret som nu installerats ryms i en container. Det består av 6 336 litiumjonbatterier med en effekt på 2 MW. 2 Megawatt kan försörja drygt 200 villor under en timme en riktigt kall vinterdag, utan hänsyn till ”sammanlagring”. Detta beskriver hur ett energilager av denna storlek kan göra skillnad.

Detta är en del i arbetet för att klara kommande behov av effektökningar i den pågående elektrifieringen i samhället när antalet laddbara bilar ökar, samtidigt som hushållen blir fler. Energilagret gör att det går att hålla en fortsatt hög nivå på elleveransen och det är en viktig del för klimatmålen framåt. 

– Ett energisystem behöver vara anpassat för att klara timmarna på året då behovet är som störst och kan hjälpa till och täcka upp när efterfrågan på el ökar. Det gör att det nu går att klara av effekttoppar utan att överskrida effektuttaget till det överliggande regionnätet, säger Mats Persson som är chef för den fysiska elhandeln på Fortum.

Källa:

1.11. 2021  12:27 CET

Måndag

5. 40 solelparker ska byggas när Telge Energi och SunSpark Nordic satsar på efterfrågad lokalproducerad solkraft i södra Sverige

Under de kommande två till tre åren kommer uppemot 40 solelparker att byggas med fokus på södra Sverige. Försäljning och marknadsföring av solelen hanteras av Telge Energi med inriktning på lokala företag och etableringarna genomförs av SunSpark Nordic. Satsningen svarar upp mot energibranschens övergripande ambition att accelerera utbyggnaden av förnybar energi och svarar också på svenskarnas efterfrågan på lokalproducerat.

Utifrån visionen att erbjuda både stora och små framsynta företag lokalt producerad solenergi, grundade entreprenörerna Ralph Dahlin och Pontus Ringaby företaget SunSpark Nordic AB år 2020. Tidigt inleddes samtal med Telge Energi – en aktör som länge har satsat aktivt på solenergi i Sverige – och det ledde till ett samarbetsavtal där Telge Energi står för marknadsföring och försäljning av den lokalproducerade solelen.

Källa:

1.11. 2021  12:23 CET

Måndag

4. Holländska Solliance når 29,2 % effektivitet på tandemsolcell av perovskite/kisel

Solliance-konsortiet har byggt en solcell i en tandemkonfiguration med fyra terminaler som kombinerar en 17,8 % effektiv mycket nära-infraröd transparent perovskitcell med en prototyp av en 11,4 % effektiv c-Si interdigiterad heteroövergångscell av kisel med bakkontakt utvecklad av Panasonic .

European Solliance Solar Research (Solliance), ett konsortium baserat i Nederländerna, sa förra veckan att forskare från tre av dess partners – den nederländska organisationen för tillämpad vetenskaplig forskning (TNO), EnergyVille och Eindhovens tekniska universitet – har uppnått en 29,2 % effektomvandlingseffektivitet på en genomskinlig bifacial perovskitesolcell kombinerad med en kristallin kiselsolcell i en fyrterminal tandemkonfiguration.

Källa:

1.11. 2021  12:10 CET

Måndag

3. Vid G20-toppmötet fokuserade Indiens premiärminister Modi på finansiering

Premiärminister Narendra Modi tog upp en fråga som den utvecklade världen i allt högre grad har hållit sig ifrån, och betraktat som ett stort ansvar för de historiskt höga utsläppen bland dem, och lade tillbaka fokus helt och hållet på finansieringen i sitt tal vid G20-sessionen om klimatförändringar och miljö.
Strax före COP 26-toppmötet som börjar i Skottland den här veckan, är Modis tydliga påminnelse ett budskap till världen om den väsentliga pelaren för att mildra klimatförändringarna, det vill säga finansiering, och varför det helt enkelt inte går att borsta undan.

Källa:

1.11. 2021  11:46 CET

Måndag

2. Australiska Maoneng kommer bygga det största batteriet i södra Australien

Sydney-baserade utvecklare av sol- och batterilagring Maoneng har fått utvecklingsgodkännande för sitt banbrytande Gould Creek-batteri i södra Australien som kommer att vara ungefär dubbelt så stort som statens största befintliga batteri i Hornsdale.

Gould Creek Battery Energy Storage System kommer att vara beläget bara 22 km nordöst om Adelaide och kommer att ha en storlek på 225MW/450MWh, vilket ger två timmars lagring och övertrumfar den nyligen utökade Hornsdale Power Reserve, som nu är klassad till 150MW/194MWh .

Godkännandet har kommit från South Australias minister för planering och lokalförvaltning, och har tidigare vunnit kronans sponsringsstöd från Department for Energy and Mining.

Källa:

1.11. 2021  11:36 CET

Måndag

1. Ett företag i Colorado hävdar att det kan tredubbla kraften hos elektriska motorer

Och detta kan också minska utsläppen från kommersiella flygbolag. Ett företag i Colorado hävdar att det kan tredubbla kraften hos elektriska motorer
Den nya och förbättrade elmotorn med effekttäthet.H3X
Grundarteamet på H3X har en övertygande ursprungshistoria. De tre vännerna – Jason Sylvestre, Max Liben och Eric Maciolek – bildade ett band när de deltog i en ingenjörskurs om elfordon.

Efter att deras karriärer ledde dem i separata riktningar, och var och en fick arbete inom teknik- och bilindustrin, förde ett bidrag från Department of Energy dem samman igen för att fundera över hur de kunde förbättra elmotorer.

Deras tankesätt och ansträngningar har burit frukt i form av en ny elmotor som potentiellt kan driva stora kommersiella flygningar.

Källa:

1.11. 2021  11:30 CET

Måndag

Torsdag

Torsdag

1. Vindkraftsbolag ska producera vätgas i Gävle hamn

Gävle hamn blir första etableringen för Svea Vind Offshores satsning på vätgasproduktion i Mellansverige. Fler produktionsställen och tankstationer är att vänta och på sikt ser företaget synergier med egen vindkraft.

– Det här är jätteroligt. Vi har sedan en tid arbetat för att möjliggöra produktion av vätgas i området och ser hamnen som en av flera noder i ett regionalt vätgassystem. Etableringen ger i första hand möjligheter till omställning av tunga godstransporter med fossilfria korridorer till regionens industri, säger Linda Astner, hållbarhetschef vid Gävle hamn.

Källa:

28.10. 2021  13:15 CET

Torsdag

2. Kan jag få en autonom båttaxi?

Om du inte blir sjösjuk kan en autonom båt vara rätt transportsätt för dig.

Forskare från MIT:s laboratorium för datorvetenskap och artificiell intelligens (CSAIL) och Senseable City Laboratory, tillsammans med Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) i Nederländerna, har nu skapat slutprojektet i sin självnavigerande trilogi: en fullständig- skala, helt autonom robotbåt som är redo att placeras ut längs Amsterdams kanaler.

”Roboat” har kommit långt sedan teamet först började tillverka små fartyg i MIT-poolen i slutet av 2015. Förra året släppte teamet sin halvskaliga, medelstora modell som var 2 meter lång och visade lovande navigeringsförmåga.

Källa:

28.10. 2021  13:25 CET