ENERGIOMSTÄLLNINGEN

nyheter vaskas fram varje vardag

gron
rod
gul
lila
brun

“Most people still have no idea that sustainable energy
generation is growing so fast” — Elon Musk

"We will make electricity so cheap that only the rich
will burn candles" - Thomas A. Edison

Gratis nyhetsbrev varje vardag

Förnybart måste växa snabbare

Sol | Vind | Våg | Bio

Energilager | kort tid | lång tid

Batterier | Vätgas | Pumpkraft

Tekniken är redan här - 🙃 -

Ny teknik kommer - 🙂 -

Allt fossilt måste ersättas

Allt

Nyheter idag !

torsdagen den 16 juni

Torsdag

Så testas hur länge batterierna håller

Gaimersheim, Tyskland: Det handlar inte bara om att hitta ett stort batteri som ger lång räckvidd i en elbil. Flera egenskaper är viktiga, och speciellt snabbladdning. Då gäller det att hitta de celler som är bäst lämpade.

Audi arbetar med utvecklingen av själva celltekniken. Tekniken testas på deras testcenter i Gaimersheim, sju kilometer från Ingolstadt. Biltillverkaren hävdar att det är nödvändigt om de ska locka sina kunder från en förbränningsmotor till en elmotor.

Audi hävdar att det först och främst är räckvidden folk sysslar med, och sedan laddningsprestandan. Det är alltså först och främst detta de fokuserar på.

Det är sant att Audi inte utvecklar cellerna på egen hand. Detta är ett samarbete med underleverantörer som sker under hela utvecklingsprocessen. Men testningen och delar av utvecklingen sker på Audis batteritestcenter i Gaimersheim.

Källa:

16 juni 2022  13:36  CET

Torsdag

Australien: Kolkraftverk stängs i förtid

Nyheter från den västra australiensiska delstaten den stänger koleldade kraftverk tidigt, investerar miljarder i lagring av förnybar energi och investerar för att attrahera nya industrier och skapa nya jobb.

Vi vet att ekonomin för koleldade makter har kommit under press sedan en tid tillbaka. Det har minskat kolets livskraft – och det trycket har ökat.

”Vi står vid en punkt där att fortsätta verksamheten som vanligt skulle leda till cirka 3 miljarder dollar i förluster i slutet av decenniet. Dessa förluster måste antingen täckas av skattebetalarna eller skulle leda till dramatiskt högre elräkningar för västra australiensare – samtidigt som de fortsätter att släppa ut högre nivåer av koldioxidutsläpp, säger västra Australiens premiärminister Mar McGowan. ”I vilket fall som helst, det är helt enkelt inte hållbart på lång sikt.”

Västra Australien kommer att avveckla alla sina regeringsägda koleldade kraftverk till 2030. De kommer sedan att investera uppskattningsvis 3,8 miljarder dollar till 2030 i en generation av förnybara energikällor och lagring, mestadels vindkraft och batterier, för att säkerställa att västra Australien har prisvärda och pålitliga kraft in i framtiden.

Källa:

16 juni 2022  13:22  CET

Torsdag

Energilagring i nätskala i USA fyrdubblas

Volymen av energilagringsinstallationer i elnät i USA ökade fyra gånger jämfört med första kvartalet 2021, vilket satte nytt rekord under första kvartalet 2022. Enligt Wood Mackenzie och American Clean Power Associations (ACP) senaste US Energy Storage Monitor rapport, installationer i nätskala totalt 2 399 MWh.

”Kvartal ett av 2022 var det överlägset största första kvartalet någonsin för installationer i nätskala, en anmärkningsvärd milstolpe eftersom installationer vanligtvis är tillbakaviktade till andra halvan av året. Västkusten och sydvästra regionerna fortsätter att dominera för både fristående och hybridsystem, säger Vanessa Witte, senioranalytiker med Wood Mackenzies energilagringsteam.

Den rekordhöga tillväxten inträffade trots betydande utmaningar i branschen. Och dessa risker kvarstår, inklusive störningar i försörjningskedjan orsakade av antidumpnings- och utjämningstullarna (AD/CVD) undersökningen av soltariffer som inleddes av handelsdepartementet (DOC) när DOC sa att det inledde en antidumpningsundersökning om import av solpaneler från kinesiska företag som arbetar i Kambodja, Malaysia, Thailand och Vietnam.

Källa:

16 juni 2022  13:17  CET

Torsdag

En beläggning med bläck kan omvandla värme till el

Forskare vid KTH rapporterar att de närmar sig ett sätt att ersätta batterier för wearables och lågeffektapplikationer i internet of things (IoT). Svaret ligger i en bläckbeläggning som gör att lågvärdig värme, som genereras av enheter, kan omvandlas till elektrisk kraft.

Publikation i American Chemical Society Applied Materials & Interfaces rapporterar forskarna från KTH Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm att de har utvecklat en lovande blandning av termoelektrisk beläggning för enheter som genererar värme som uppgår till mindre än 100oC.

Termoelektricitet är den direkta omvandlingen av värme till elektricitet. Det är möjligt att fånga upp värmen som en enhet genererar och omvandla till ström som kan användas av samma enhet eller en annan enhet. Det som krävs är specialdesignade termoelektriska material.

När ena änden av ett termoelektriskt material värms upp, rör sig laddningsbärare (elektroner och hål) bort från den varma änden mot den kalla änden, vilket resulterar i en elektrisk ström. En utmaning är att hantera värmeledningsförmågan och motståndet med material som kan appliceras på ett stort område utan att förlora sin prestanda över tid.

Källa:

16 juni 2022  13:10  CET

Torsdag

Hur man förbereder sig för den kommande floden av använda elbilsbatterier

Förra året utgjorde batteridrivna bilar 8,6 procent av den globala försäljningen av nya bilar, en trend som bara kommer att fortsätta när priserna sjunker och deras teknik förbättras. Vita huset vill att hälften av alla nya fordon som säljs 2030 ska vara elektriska; Europa främjar ett förbud mot försäljning av förbränningsbilar till 2035, medan Kalifornien har en verkställande order med samma mål.

Denna övergång i grossistledet till rena fordon är ett avgörande steg mot att ta itu med utsläppen som värms upp av planeten, men det kommer också att generera enorma mängder använda litiumjonbatterier – och länder måste planera för det eller ta konsekvenserna av det.

I måndags skrev jag om de tekniska innovationerna som driver ner kostnaderna för batteriåtervinning och skalar upp kapaciteten. Men bättre tekniker, hur lovande de än är, räcker inte för att säkerställa robust återanvändning och återvinning av litiumjonbatterier. Det beror på att ett heltäckande återvinningssystem kräver samordning mellan många parter, inklusive biltillverkare, mekaniker, kraftverksutvecklare, transport- och logistikspecialister och företag för bortskaffande av farligt avfall.

Källa:

16 juni 2022  13:02  CET

Torsdag

Satsning på storskalig livsmedelsproduktion i Gällivare på ritbordet – viktigt steg i grön omställning

Utredningar pågår om hur spillvärme från LKAB och den planerade fossilfria järnsvampsproduktionen i Gällivare kan bli en viktig pusselbit i den gröna industriomställningen. Företaget WA3RM, som bygger och finansierar infrastruktur för nästa generations gröna verksamheter, har skrivit under en avsiktsförklaring med Gällivare Energi för att ta hand om delar av spillvärmen från den unika järnsvampprocessen med Hybrit teknologin för användning till storskalig produktion av livsmedel. Ett projekt som skulle kunna skapa ett helt nytt segment i det lokala näringslivet med potential att skapa ett stort antal nya arbetstillfällen.

– Det här är en otroligt spännande satsning och det i särklass största projektet i Sverige när det gäller energiåtervinning från spillvärmeströmmar för att producera livsmedel, säger Thomas Parker, vd för WA3RM.

Demonstrationsanläggningen för direktreduktion av järnmalm med fossilfri vätgas planeras tas i drift i industriell skala 2026 och göra det möjligt att Sverige blir först i världen med produktion av fossilfritt stål. Vid produktion av järnsvamp genereras stora mängder spillvärme i form av processvatten som ska kylas ner i ett cirkulärt system.

Källa:

16 juni 2022  12:57  CET

Torsdag

Danmark: Planlagen ändras det ska bli lättare att sätta upp vindkraftverk och solceller

Bred politisk enighet om ett stort antal ändringar i planlagen ska säkerställa goda möjligheter till utveckling av både land och stad.
Regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti och Dansk Folkeparti har enats om att ändra planlagen så att det skapas goda ramar för grön omställning, utveckling av levande städer med varierat bostadsutbud och utveckling av landsbygd och kustområden.

– Jag är verkligen nöjd med att vi med ett nytt avtal säkerställer betydligt bättre ramar för den gröna omställningen. För regeringen har det varit avgörande att göra det lättare att sätta upp vindkraftverk och solceller. Samtidigt skapar avtalet nya möjligheter för utveckling av både stad och land.
Sammantaget måste den nya planlagen bidra till att skapa ett grönare Danmark i bättre balans, säger Christian Rabjerg Madsen, inrikes- och bostadsminister.

Den nya överenskommelsen om planlagen bottnar i många saker och ska bland annat stödja regeringens tydliga ambition att till år 2030 fyrdubbla produktionen av grön energi på land.

Källa:

16 juni 2022  12:35  CET

Torsdag

USA: Oatly kör eldrivet med Einride

Havredrycksföretaget Oatly tar nästa steg mot hållbara marktransporter genom att introducera fem eldrivna lastbilar i USA tillsammans med Einride.

Källa:

16 juni 2022  12:07  CET

Torsdag

Svenska kraftnät bygger ut transmissionsnätet till havs

Svenska kraftnät planerar i en första omgång för sex havsbaserade anslutningspunkter utanför landets kuster till en preliminär kostnad på 30-42 miljarder. Därigenom möjliggörs investeringar i havsbaserade vindkraftsparker motsvarande elförbrukningen för 8 miljoner bostäder.

Som ett led i regeringens klimatmål att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser pågår en elektrifiering av samhället. I Svenska kraftnäts kort- och långsiktiga bedömningar ökar därför elförbrukningen mycket kraftigt. För att möta samhällets ökade behov av el behövs nya stora investeringar i elproduktion. Som ett led i detta gav regeringen Svenska kraftnät i uppdrag att förbereda utbyggnad av transmissionsnätet inom svenskt sjöterritorium.

– Idag presenterar vi i en första utlysningsomgång planer på utbyggnad av transmissionsnätet till sex havsbaserade anslutningspunkter i svenskt sjöterritorium, vilka ligger inom befintliga havsplaneområden. Den första anslutningspunkten kan vara klar tidigast 2029, den sista 2035, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem, Svenska kraftnät.

De nya anslutningspunkterna skapar förutsättningar för att ansluta upp till upp till 40 TWh ny havsbaserad elproduktion på årsbasis. Detta motsvarar ungefär en fjärdedel av den årliga svenska elproduktionen idag.

Källa:

16 juni 2022  11:54  CET

Torsdag

Tyska regeringen kräver att delstaterna skall avsätta mark för vindkraftsparker

BERLIN, 15 juni (Reuters) – Tysklands kabinett godkände på onsdagen planerna att kräva att dess 16 delstater tilldelar en minsta mängd mark till vindkraftsparker på land, enligt ett uttalande från ministeriet, eftersom Berlin strävar efter att uppfylla sina mål för förnybar energi.

De styrande koalitionspartierna siktar på att införa lagförslaget till förbundsdagens underhus före månadens slut och att det ska träda i kraft i början av 2023, enligt lagförslaget som godkänts av regeringen.

Lagstiftningen syftar till att 2 % av marken i Tyskland ska avsättas för vindkraftsparker år 2032, upp från 0,8 % nu, med ett delmål på 1,4 % 2026.

Tyskland siktar på att få 80 % av sitt elbehov från förnybara källor till 2030, med ett mål att öka kapaciteten för landbaserad vindkraft till 115 gigawatt – motsvarande kapaciteten hos 38 kärnkraftverk.

Källa:

16 juni 2022  11:48  CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

Ett nystartat bolag har som mål att återvinna 95 % av högvärdigt innehåll från solpaneler

Med Auxin-tullhotet på paus, är den amerikanska solenergiindustrin inställd på att återgå till sin vanliga heta takt med att installera miljontals paneler varje år. Det här är goda nyheter för dem som vill se Biden-administrationen uppfylla sitt mål att övergå landets elnät till 100 procent förnybar energi till 2035.

Men det finns en förutsägbar nackdel: Alla dessa solpaneler har en begränsad livslängd på 25 till 30 år och är svåra och dyra att återvinna. För närvarande skickas 90 till 95 procent av avvecklade solpaneler i USA till deponier när de når slutet av sin livslängd.

Siffrornas enorma omfattning är svår att förstå, men om den nuvarande banan håller kan avfallsströmmen från solenergimoduler enbart i USA uppgå till sammanlagt 1 miljon ton år 2030 och 10 miljoner ton år 2050, enligt en rapport från National Renewable Energy Laboratory. Det betyder att det finns hundratals miljoner, snart miljarder, paneler som måste hanteras på ett ansvarsfullt sätt om solenergiindustrin någonsin kan hoppas på att bli betraktad som ”grön”.

Källa:

15 juni 2022  13:13  CET

Onsdag

Nästa generations solparker som arbetar på natten, i regnet och självrengörande

Med den världsomspännande utbyggnaden av solenergi handlar det inte bara om materialvetenskap för PV-celler att höja effektiviteten av energiomvandling. Douglas Broom, som skriver för World Economic Forum, går igenom tre ”tillägg” innovationer.

Forskare har hittat ett sätt att generera elektricitet i mörker när paneler svalnar under natten. En lågkostnads termoelektrisk generator använder temperaturskillnaden mellan de kylande solpanelerna och den omgivande luften.
Därefter kan friktion som genereras av regndroppar som landar på och rinner av solpaneler skapa elektricitet med hjälp av en triboelektrisk nanogenerator.

Slutligen rullar automatiserade robotar över tunnland av paneler för att rengöra dem från damm, vatten, sand och mossa som samlas på ytan: smutsiga paneler kan minska produktionen av solpaneler med så mycket som 85 %.

Källa:

15 juni 2022  13:05  CET

Onsdag

Svenska RWE och SGN tillkännager grönt vätgaspartnerskap för hushållsvärme i Skottland

Att förse skotska städer och landsbygdssamhällen med hållbar vätgas kommer att stå i fokus för ett landmärke partnerskap som tillkännagavs idag mellan gasdistributionsföretaget SGN och förnybar generator RWE.

Ett samförståndsavtal (MoU) har undertecknats mellan de två företagen för att undersöka utvecklingen av elektrolysörer, drivna av RWE:s 10 vindkraftsparker på land i Skottland som har en sammanlagd kapacitet på 213 megawatt, för att förse hem och företag med vätgas via Skottlands gas nätverk.

Vätgas har en avgörande roll att spela för att uppnå nettonoll och är en viktig komponent för att minska koldioxidutsläppen i sektorer som industri, tunga lasttransporter, flyg och värme. Den brittiska regeringens energisäkerhetsstrategi, som publicerades i april 2022, fördubblade sin ambition för väteproduktionskapacitet med låga koldioxidutsläpp till 10 GW år 2030. På samma sätt syftar den skotska regeringens vätehandlingsplan till att skapa 5 GW väte år 2030 och 25 GW år 2045.

Källa:

15 juni 2022  12:56  CET

Onsdag

Volvo Car India sätter upp solcellspaneler på Haryana, UP hälsocenter

Volvo Car India sa på tisdagen att de har satt upp solcellspaneler på samhälleliga och primära hälsocenter i Haryana och Uttar Pradesh.

Biltillverkaren har satt upp panelerna vid Jewar i Gautam Buddh Nagar-distriktet i UP, Kheri Kalan i Faridabad och Bhorikalan och Bhangrola i Gurugram-distrikten i Haryana.

Företaget sa att det har planer på att utvidga detta initiativ till andra kommunala hälsovårdscentra i år.

De fyra vårdcentralerna har nu sammanlagt 50 KW solenergi och efter att ha förbrukat ström för sina behov kan dessa vårdcentraler distribuera överskottskraft till nätet och därmed inte bara bidra till hållbar energi utan också sänka sina respektive energiräkningar, uppgav företaget.

Källa:

15 juni 2022  12:49  CET

Onsdag

Elbils-batteriet når 98 % laddning på mindre än 10 minuter

Kalifornien-baserade Enovix sa att det har visat förmågan hos battericeller för elbilar att ladda från 0 % till 80 % kapacitet på så lite som 5,2 minuter och över 98 % laddningskapacitet på mindre än 10 minuter.

Cellerna överstiger också 1 000 cykler, samtidigt som de behåller 93 % av sin kapacitet. Dessa prestationer har krossat US Advanced Battery Consortium (USABC) mål att uppnå 80 % laddning på 15 minuter.

Andra mål för USABC på cellnivå inkluderar en användbar energitäthet på 550 Wh/L, ett temperaturområde för överlevnad på -40 C till 66 C och en kostnad på 75 USD/kWh vid en årlig produktionsvolym på 250 000 enheter. En fullständig uppsättning av USABC-mål finns här.

Företaget visade snabbladdningsförmågan i sina 0,27 Ah EV-celler i sina kisellitiumjonbatterier, som de sa innehåller en ny 3D-arkitektur och begränsningssystem. Cellerna innehåller en 100 % aktiv kiselanod. Enovix sa att materialet länge har utsetts som en viktig teknik i nästa generations batterianoder.

Källa:

15 juni 2022  12:22  CET

Onsdag

USA:s oljelobby tvingar Biden att rulla tillbaka begränsningar för fossila bränslen

American Petroleum Institute, den främsta amerikanska oljelobbyorganisationen, uppmanade på tisdagen president Joe Bidens administration att häva en rad restriktioner för utveckling av fossila bränslen för att hjälpa till att lindra stigande energipriser.

Begäran understryker ett obekvämt dilemma för Biden-administrationen när den försöker följa sina löften om att bekämpa klimatförändringarna samtidigt som den kämpar för att stävja den skenande inflationen.

Oljepriserna har stigit med mer än 70 % sedan slutet av förra året när den globala efterfrågan återhämtar sig från djupet av covid-19-pandemin och eftersom handelsflöden störs av straffsanktioner som USA och Europa har infört mot storleverantören Ryssland sedan dess invasion av Ukraina .

Hoppet har bidragit till en rekordstor ökning av de amerikanska bensinpriserna till cirka 5 dollar per gallon, en del av en bred våg av stigande konsumentpriser som hotar Bidens meddemokrater på väg in i mellanårsvalet i november.

Källa:

15 juni 2022  12:02  CET

Onsdag

Perovskite-solceller blir ständigt bättre

Forskare vid U.S. Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory (NREL) har visat en tenn-bly perovskitcell som övervinner problem med stabilitet och förbättrar effektiviteten. Den nya cellen, en tandemdesign med två lager perovskiter, mätte en effektivitet på 25,5 %.

Perovskiter har dykt upp som ett mycket effektivt material för solceller, men forskningen fortsätter att göra tekniken mer hållbar.

Den nya NREL-cellen behöll 80 % av sin maximala effektivitet efter 1 500 timmars kontinuerlig drift, eller mer än 62 dagar.

”Detta representerar ett accelererat åldringstest i labbet”, säger Kai Zhu, senior forskare vid NREL och medförfattare till en ny artikel som beskriver forskningen. ”Vid denna tandemeffektivitetsnivå är den bästa rapporterade stabiliteten i litteraturen normalt flera hundra timmar.”

Perovskite hänvisar till en kristallin struktur snarare än till ett specifikt element som kisel, och solcellerna är gjorda av en kemisk lösning fäst på ett substrat. De två motsvarande författarna, Kai Zhu och Jinhui Tong, sa att en tandem-perovskitcell, i vilken två lager är sammanfogade för att fånga lite olika delar av solspektrumet, kan vara mer än 30 % effektiv.

Källa:

15 juni 2022  11:50  CET

Onsdag

Vätgaslagret nere i berget har invigts

SSAB, LKAB och Vattenfall inviger HYBRIT:s pilotanläggning för lagring av fossilfri vätgas i Svartöberget i Luleå. Bergrumslagret är det första i världen i sitt slag. Invigningen markerar inledningen på den två år långa testperiod som ska pågå fram till 2024.

HYBRIT-initiativet startades 2016 av de tre ägarna SSAB, LKAB och Vattenfall. Vätgaslagret har en mycket viktig funktion i den samlade värdekedjan för fossilfri järn- och stålframställning. Genom att producera fossilfri vätgas då det finns mycket el, till exempel när det blåser mycket, och använda lagrad vätgas när elsystemet är ansträngt säkerställs stabil produktion av järnsvamp, råvaran till framtidens fossilfria stål.

– Sverige ska skapa nya jobb genom att leda klimatomställningen, och HYBRIT är ett bra exempel på att med grön teknik och innovation göra just det.

När vi bygger framtidens energisystem så behöver vi både ta tillvara möjligheter att lagra energi och se till att stora energianvändare kan vara flexibla i sin förbrukning. Just det gör HYBRIT genom sitt unika vätgaslager, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Källa:

15 juni 2022  11:41  CET

Onsdag

Kastrup sätter solceller på terminaltaken

Worldwide Flight Services A/S har precis ingått ett tvåsiffrigt miljonavtal med företaget NRGreen om etablering av ett 1,4 MW solcellssystem, som ska placeras ovanpå fraktterminalerna 1, 2 och 3 hos flygfraktsoperatören kl. Köpenhamns flygplats.

Anläggningen kommer att ge en årlig CO2-besparing på upp till 240 ton.

– För oss är detta en milstolpe, då vår koncern är en av de första inom flygservicebranschen som satsar stort på att göra vår energiförbrukning så grön som möjligt. 

Hela koncernen genomgår förvandlingen, och vår avdelning här i Danmark ligger i framkant – och vi är mycket stolta över att en stor andel av vår energiförbrukning i framtiden kommer att komma från grön energi, säger vd Scandinavia Thomas Egeland från World Wide Flygtjänster.

Källa:

15 juni 2022  11:36  CET

Onsdag

Berlin stöder Gazproms dotterbolag med ett lån på 10 miljarder euro

Tysklands finansminister Christian Lindner sa att han inte kunde spekulera i hur högt lånet från den statliga investeringsbanken KfW för att hålla Gazprom Germania från insolvens skulle hamna, men källor räknar med att siffran ligger i området 10 miljarder euro.

I april sattes det rysk-statsägda företaget i tillfällig administration efter sin invasion av Ukraina. Gazprom skar sedan sina band med det tyska dotterbolaget vilket ledde till att regeringen tog tillfällig kontroll över det för att skydda gastillförseln som strömmar in i landet.

”De är bara garantier”, sa Lindner under en resa till Sofia, vilket är anledningen till att det inte skulle ha någon betydelse för den federala budgeten, tillade han.

Företaget har spelat en viktig roll för att säkra energi åt Tyskland, och lånet syftar till att stödja dess roll i att underlätta gasleveranser och förhindra insolvens.

”För att säkerställa försörjningstryggheten utökar och stärker den federala regeringen förvaltarskapet för Gazprom Germania”, twittrade Steffen Hebestreit, chefstalesman för förbundskansler Olaf Scholz, på onsdagen.

Källa:

15 juni 2022  11:25  CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

EU behöver 400 GW sol och vind per år för att nå 1,5°C, säger studien

Europeiska unionens plan att nå koldioxidneutralitet till 2050 och stödja en gräns på 1,5°C för den genomsnittliga globala uppvärmningen kommer att kräva att kontinenten installerar 400 gigawatt ny solenergi och vind per år mellan 2025 och 2035, ökar väteproduktionen och utvecklar livskraftigt kol capture technology, avslutar en nyligen genomförd studie av en energisystemspecialist vid Aarhus Universitet i Danmark.

Studien, som publicerades förra månaden i tidskriften Joule, finner att den extra investeringen för att nå 1,5°C skulle vara mindre än kostnaden för att låta den genomsnittliga uppvärmningen nå 2°, rapporterar American Association for the Advancement of Science via sin EurekAlert! nyhetstjänst.

Studien visar att ”vi kan nå målet med Parisavtalet, men det finns ett pris att betala”, säger Marta Victoria, docent i modellering av energisystem och solceller vid Århus institution för maskin- och produktionsteknik. Ett 2°C-scenario skulle klara sig med en långsammare årliga investeringar i energiomställningsteknik, men ”om vi antar att 2°C-alternativet lider av allvarligare klimatförändringseffekter kommer de ekonomiska konsekvenserna av detta att uppväga kostnaderna för 1,5°C alternativ.”

Källa:

14 juni 2022  13:16  CET

Tisdag

Utfasning av kol kan generera 78 miljarder dollar i "sociala förmåner"

Nettovinsten med att byta från kol till förnybar energi skulle motsvara cirka 1,2 % av den globala BNP per år fram till 2100, enligt forskning från Imperial College London.

Världen skulle generera 78 miljarder USD i netto ”sociala fördelar” genom att ersätta kol med förnybar energi, enligt ett nytt arbetsdokument från Imperial College Business School.

Nettovinsten med att byta från kol till förnybara energikällor skulle motsvara cirka 1,2 % av den globala BNP per år fram till slutet av seklet, enligt studien. Per ton kol skulle det representera en nettovinst på cirka 125 USD och 55 USD per ton undvikade kolutsläpp.

Rapporten, The Great Carbon Arbitrage, fick input från forskare vid Imperial, Internationella valutafonden, Stanford Institute for Economic Policy Research och Institutet för nytt ekonomiskt tänkande vid University of Oxford.

Källa:

14 juni 2022  12:56  CET

Tisdag

Återvinning kan minska trycket efter råvaror men kan inte möta hela efterfrågan

Även om återvinning kan avlasta ett visst tryck från utbudsunderskottet av batteriråvaror, kommer det inte att kunna möta efterfrågan, säger Wood Mackenzie, ett Verisk-företag (Nasdaq:VRSK).

Elektrifieringen av transportsektorn har orsakat en boom i efterfrågan på litiumjonbatterier. Den globala kumulativa litiumjonbatterikapaciteten kan femfaldigas till 5 500 gigawatt-timmar (GWh) mellan 2021 och 2030.

Wood Mackenzies forskningsanalytiker Max Reid talade vid Advanced Automotive Battery Conference i Mainz i dag: ”Med snabb expansion i batteriförsörjningskedjan har vi skapat en situation med högt slöseri. Återvinning kan minska den snabba expansionen i kolintensiva gruvor samt minska avfallet. Tillsammans kan återvinning av produktionsskrot och uttjänta batterier bli en betydande källa till råmaterial för att möta den ökande efterfrågan.

Källa:

14 juni 2022  12:39  CET

Tisdag

Ryssland tjänar rekordstora intäkter från olja och gas

(Montel) Ryssland tjänade uppskattningsvis 93 miljarder euro på sin export av fossila bränslen under de första 100 dagarna av kriget i Ukraina, trots minskade exportvolymer, sade en tankesmedja på måndagen.
Av det totala antalet stod EU för 57 miljarder euro – eller 61 procent – genom sina köp av rysk olja, gas och kol, uppger Center for Research on Energy and Clean Air (CREA) i en rapport.

”Intäkter från export av fossila bränslen är nyckeln till Rysslands militära uppbyggnad och aggression, och tillhandahåller 40 % av den federala budgetens intäkter”, heter det.

”Intäkterna har ökat på grund av höga globala bränslepriser, trots en minskning av volymen av Rysslands export”, heter det och noterar att den totala exporten av fossila bränslen från Ryssland hade fallit med 15 % i maj jämfört med nivåerna före invasionen.

Detta återspeglade delvis en minskning med 20 % av EU:s import förra månaden, ledd av Polen, Baltikum och Norden.

Källa:

14 juni 2022  12:30  CET

Tisdag

Cirkulära affärer med kraftvärme i centrum

Restprodukter från staden, industrin och lantbruket blir el, fjärrvärme, drivmedel, djurfoder och gödsel. Den industriella symbiosen i Händelö industripark utanför Norrköping är en förebild som ger stor klimatnytta, enligt forskarna.

Den industriella symbiosen fungerar enligt följande: restprodukter och avfall driver Eons kraftvärmeverk som  producerar fjärrvärme för Norrköping med omnejd men även el i ångturbiner.

När ångan passerat turbinerna leds en del av den under högt tryck vidare till Agroetanols bioraffinaderi genom ett 700 meter långt stålrör. I bioraffinaderiet utnyttjas ångans värme för att omvandla spannmålsstärkelse till etanol, som framför allt används för inblandning i bensin och diesel för lägre koldioxidutsläpp.

Ångan används dessutom i flera andra processer och står för 85 procent av bioraffinaderiets hela energibehov. Den skickas sedan i kondenserad form tillbaka till kraftvärmeverket. Vattnet håller då fortfarande en viss värme och förs ut på fjärrvärmenätet. 

Källa:

14 juni 2022  12:23  CET

Tisdag

Ny rapport: Städers framtida logistik

Sättet på vilket varor distribueras mellan städer och tätorter utvecklas snabbt i ljuset av växande miljömedvetenhet, förvärrad vägstockning och en aldrig tidigare skådad efterfrågan på e-handel.

Flottor står inför de samtidiga utmaningarna att tillhandahålla allt effektivare leveranser i allt mer överbelastade stadskärnor och med fordon som ger låga eller inga utsläpp.

Lösningarna som erbjuds är många och varierande, från drönare och e-cyklar till autonoma kapslar och bränslecellsbilar. Det finns också åtgärder för att förvandla tomma stadsutrymmen som parkeringsplatser till sista mils logistiknav, eftersom fler leveransnav innebär mindre total sträcka per fordon.

Sammantaget kan dessa lösningar förändra ansiktet eller urban logistik som vi känner den idag.

Källa:

14 juni 2022  12:07  CET

Tisdag

Soldriven offgrid-lösning för bostäder från Japan

Japanska designföretaget Arth Co., Ltd. har utvecklat ett nytt koncept för att bygga autonoma solcellsdrivna bostäder var som helst utan infrastruktur för el, gas och vatten.

Weazers bostadsmodul är påstås 100 % självförsörjande för energi- och vattenförsörjning. Elektriciteten tillhandahålls av en solcellspanel på taket och vattnet kommer från filtrerat och steriliserat regnvatten.

”Den speciella reningsteknik som används genererar inte avloppsvattendränering, så den skadar inte miljön på installationsplatsen”, sa företaget.
Storleken på den lilla byggnaden kan anpassas efter kundernas behov genom att kombinera olika enheter. Den kan installeras på bara några dagar, enligt Arth. Den kan också vara värd för laddning av elfordon.

Källa:

14 juni 2022  11:56  CET

Tisdag

Kolföretaget NLC India ska bygga gigawatt-stor solenergianläggning i delstaten Assam

(Renewables Now) – Kolgruv- och kraftgenereringsgruppen NLC India Ltd (BOM:513683) undersöker möjligheten att genomföra solenergiprojekt i delstaten Assam i samarbete med den lokala regeringen.

Företaget sa det som svar på en ny artikel från lokaltidningen The Hindu Business Line. Enligt den hade Assams delstatsregering föreslagit NLC India att bygga en 1 000 MW solenergianläggning i ett joint venture med Assam Power Distribution Company.

I en börsanmälan förra veckan bekräftade NLC India att företaget och delstatsregeringen undersöker för- och nackdelar med att sätta upp solenergiprojekt i Assam. Diskussionerna är i ett preliminärt skede, noterades.

Källa:

14 juni 2022  11:47  CET

Tisdag

Danska regeringen ska ta bort vindkraftstaket och skapa fler energiparker

Regeringen tar bort ett politiskt beslutat vindkraftstak från 2018. Taket innebär att det år 2040 ska finnas högst 1850 landbaserade vindkraftverk i Danmark.

Det är ett av flera initiativ för att förverkliga regeringens förslag om att Danmark ska producera fyra gånger så mycket el med solceller och vindkraftverk på land 2030 som idag.

Ambitionen att fyrdubbla mängden el från solceller och vindkraftverk härrör från regeringens reformpaket ”Danmark kan mer II”.

– Vi måste göra detta både för vår kamp mot klimatförändringarnas skull och för att befria oss från Putins gas, säger inrikes- och bostadsminister Christian Rabjerg Madsen (S).

År 2022 kommer det att finnas omkring 4 200 landbaserade vindkraftverk i Danmark. Den siffran måste alltså kraftigt minskas mot 2040 om det nuvarande taket inte antingen antingen eller helt tas bort.

För att uppnå regeringens önskan om att fyrdubbla kraften från solceller och vindkraftverk till 2030 måste 13 700 hektar hittas till vindkraftverk, bedömer departementet. För solceller handlar det om 22 900 hektar.

Källa:

14 juni 2022  11:29  CET

Tisdag

Brittiska Corio planerar fem vindkraftsparker till havs i Brasilien

Corio har tillkännagett planer på fem tidiga utvecklingsprojekt för havsbaserad vindkraft i Brasilien på totalt mer än 5 GW.

Portföljbolaget Green Investment Group (GIG), som har en utvecklingsportfölj för havsbaserad vindkraft på över 20 GW, sa att de har för avsikt att utveckla projekten, med förbehåll för slutförande av dokumentation och myndighetsgodkännanden, tillsammans med den brasilianska etablerade vindkraftsaktören Servtec på land.

Partnerna sa att de har arbetat tillsammans i mer än 18 månader för att analysera möjligheter och nu letar efter att ansöka om hyresavtal för projekt med fast botten i landets nordöstra, sydöstra och södra maritima områden, från cirka 500 MW till över 1,2 GW i installerad effekt.

”Detta är en historisk dag för Corio, som markerar vårt företags intåg i Amerika”, säger Jonathan Cole, VD för Corio, och tillägger, ”Brasilien är välsignat med enorma vindresurser längs kusten, och erbjuder en viktig ny källa till rent, prisvärt och pålitlig energi. Vi ser en enorm möjlighet att utnyttja Brasiliens vindkraft från havet, föra ekonomiska investeringar och gröna jobb till landet.”

Källa:

14 juni 2022  11:23  CET

Tisdag

Måndag

Måndag

Spanska Basquevolt tar fram ett "solid state-batteri"

Basquevolt siktar på produktion av 10GWh solid state-batterier för elektriska transporter, stationär energilagring och andra tillämpningar till 2027.

Basquevolt, ett initiativ från den baskiska regeringen med grundare av energiföretagen Iberdrola och Enagás, industrigruppen CIE Automotive och forskningsorganisationerna EIT InnoEnergy och CIC energiGUNE, planerar utvecklingen av prototypceller och driftsättningen av en pilotproduktionslinje 2025, med en sikte på produktionsstart 2027.

Lanseringen av Basquevolt följer två års förberedande arbete med avsikten att göra Baskien till ett europeiskt riktmärke i utvecklingen av solid state-batterier, enligt ett uttalande.

Grunden för initiativet är tron ​​att flytande elektrolytlitiumbatterier håller på att nå ett mognadstillstånd och att nästa tekniska genombrott som krävs för att låsa upp den verkliga potentialen för energilagring måste komma från det fasta tillståndet med dess potential att ge en ökad energitäthet.

Källa:

13 juni 2022  13:40  CET

Måndag

Danska regeringen kommer att säkerställa en femfaldig ökning av havsbaserad vindkraft till 2030

Den danska produktionen av havsvindkraft måste utökas till fem gånger den nuvarande nivån 2030.
Regeringen föreslår i ett nytt förslag att den danska vindkraftskapaciteten till havs utökas för att år 2030 kunna producera ytterligare fyra gigawatt el.

Sammantaget måste det säkerställa en femdubbling av den nuvarande utvinningen av havsenergi, framgår det av förslaget. – Danmark måste ha mycket mer havsvind än vad vi har i dag. Det måste vi göra för att vi måste bli fria från Putins gas, säger klimat- och energiminister Dan Jørgensen (S).

– Vi kommer att satsa brett, och mer vindenergi måste också produceras på land. Men havsvind är otroligt viktigt eftersom det är en form av förnybar energi som är stabil och har sjunkit rejält i pris, på grund av den tekniska utvecklingen, säger han.

Det är redan beslutat att den ska byggas ut för att producera havsvind från nuvarande 2,3 gigawatt till 8,9 gigawatt år 2030. Med det nya målet ger det en femfaldig ökning av den nuvarande nivån, motsvarande 12,9 gigawatt.

Enligt ministeriet för klimat, energi och försörjning motsvarar detta att producera tillräckligt med el år 2030 för att försörja 15 miljoner europeiska hushåll.

Källa:

13 juni 2022  12:46  CET

Måndag

En elbil från svenska gruvor – varför det?

Metaller och mineral sätter takten i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Så inga gruvor. Inga elbilar.Och inte heller solceller, vindkraftverk, batterier eller järnvägsräls. Vi behöver helt enkelt mer och fler metaller. I en elbil går det till exempel åt dubbelt så mycket koppar som i en bensindriven bil. Dessutom behövs grafit, nickel, magnesium, litium och andra metaller. Anders Lindberg LKAB berättar.

I Sverige har vi en lång tradition av att bryta och förädla metaller och mineral. Idag har vi den mest hållbara gruvnäringen i världen – både när det kommer till utsläpp, miljöhänsyn och arbetsvillkor. Och branschen jobbar stenhårt för att bli helt fossilfri. Grön koppar är redan en verklighet och fossilfritt stål ska finnas på marknaden 2026. 

Vårt land är rikt på metaller och mineral. Och vi skulle kunna utvinna ännu mer än vad vi gör idag. Både av det vi redan bryter, men också annat som är avgörande för ett hållbart och modernt liv. Till exempel grafit, nickel och sällsynta jordartsmetaller. 

Källa:

13 juni 2022  12:45  CET

Måndag

IEA samlar globala energi- och klimatledare för att driva energieffektivitetsåtgärder

Regeringar runt om i världen har reagerat på dagens globala energikris på en mängd olika sätt, men ett viktigt område har inte fått den uppmärksamhet och det politiska stödet det förtjänar.

Energieffektivitet skapar inte lika många rubriker som oljemarknader eller förnybar energi – men det är otroligt viktigt för att ta itu med de sammanlänkade energi-, ekonomiska och klimatutmaningar som världen står inför idag.

Situationen kan dock förändras nu, efter en historisk sammankomst av energi- och klimatledare vid vår globala konferens om energieffektivitet i Sønderborg, Danmark, förra veckan som resulterade i att 24 regeringar från hela världen utfärdade ett gemensamt uttalande som betonade vikten av energi effektivitet för att hantera flera kritiska utmaningar, inklusive energikrisen, stigande inflation och utsläpp av växthusgaser.

Det var det första evenemanget i sitt slag där så många regeringar – inklusive Frankrike, Tyskland, Indonesien, Japan, Mexiko, Senegal och USA – har framfört ett specifikt krav på starkare åtgärder för energieffektivitet.

Källa:

13 juni 2022  12:33  CET

Måndag

C och MP Kräver besked om vindkraftsparker till havs

Fem stora vindkraftsprojekt till havs ligger på regeringens bord. Nu kräver Centern och Miljöpartiet en snabbare process. Nyligen beslutade regeringen att ge tillstånd till en stor havsbaserade vindkraftspark vid namn Kriegers flak, ungefär tre mil söder om Trelleborg.

Parken delas mellan Danmarks, Sveriges och Tysklands ekonomiska zon. Enligt statliga Vattenfall beräknas vindkraftverken på den svenska sidan kunna producera omkring 2,6 terawattimmar per år, vilket motsvarar behovet av förnybar el för drygt 500 000 hem.

De tyska och danska kraftverken stod klara 2016 respektive 2021. De svenska kan vara i drift 2028.

Regeringen har just nu fem ärenden om tillstånd för havsbaserad vindkraft på sitt bord och ett ärende om ändring av tillstånd. De handläggs antingen på miljödepartementet eller hos länsstyrelsen på uppdrag från regeringen.

– Det är enorma volymer vi pratar om, någonstans mellan 20 och 30 terawattimmar som ligger och väntar. Det är ett antal kärnreaktorer som det här skulle motsvara och mycket i södra Sverige, säger Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson Rickard Nordin.

Källa:

13 juni 2022  12:24  CET

Måndag

Pumpkraftbolaget SENS går in i Sydafrika

För att behålla ett stabilt elnät runtom i världen måste andelen energilagring öka. Sustainable Energy Solutions Sweden Holding, SENS, utvecklar energisystem för en resurseffektiv energianvändning och utvecklar storskaliga projekt inom energilagring. Bolaget har utvecklat ett unikt koncept där pumpkraftsteknologi förläggs i nedlagda gruvor. SENS bygger nu upp en projektportfölj i Europa och Sydafrika samt andra marknader som rustar för den gröna omställningen och intresset för affärsområdet pumped hydro storage är mycket stort. Det berättar SENS vd Lise Toll.

–SENS utvecklar energilagringssystem för en resurseffektiv energianvändning. Vi har unika patenterade teknologier och ett brett tjänsteerbjudande. Bolaget präglas av en offensiv tillväxtstrategi och har långsiktiga ägare samt en finansiell stabilitet med resurser att exekvera en hög tillväxttakt.

Ni lägger nu stort fokus på att kommersialisera lösningar inom affärsområdet pumped hydro storage. Vad utmärker era lösningar inom pumpkraftverksteknologi?

–Pumpkraftverk är en teknologi som funnits i över 100 år och som idag tillgodoser över 90% av all ellagring i världen. Detta är en särskild form av vattenkraftverk som lagrar energi genom att pumpa vatten till en övre reservoar. Vattnet leds sedan till en nedre reservoar genom en turbin som alstrar el när behovet ökar på nätet.

Källa:

13 juni 2022  12:15  CET

Måndag

Scandinavian Biogas ingår leveransavtal om Bio-LNG värt 2,7 miljarder kronor med ledande tyska LNG-distributören Alternoil

Scandinavian Biogas har ingått ett långsiktigt avtal med Alternoil avseende leverans av Bio-LNG som ska inkluderas i det klimatneutrala fordonsbränslet REEFUEL som idag distribueras på den tyska transportmarknaden. Ordervolymerna uppgår till 8 000 ton under uppbyggnadsfasen 2024, för att därefter ligga på 11 500 ton (160 GWh) per år från 2025 till 2030. Sammanlagt motsvarar detta en energileverans på över 1 TWh och ett totalt ordervärde på cirka 2,7 miljarder kronor. I avtalet ingår även möjligheten att öka volymerna upp till 2 TWh motsvarande 4,7 miljarder kronor. Uppskattningen baseras på överenskomna årsvolymer, nuvarande energipriser och pris på stödrätter för minskade koldioxidutsläpp.

REEFUEL är ett unikt bränsle i Europa som bidrar till att minska koldioxidutsläppen för tunga godstransporter. Det klimatvänliga bränslet är framställt av biometan som utvinns ur certifierade biologiska avfallsprocesser och grönt väte producerat med hjälp av vindenergi.

Marknadens efterfrågan på Bio-LNG förväntas växa betydligt och Scandinavian Biogas är väl positionerade för att utnyttja utvecklingen. Målet för 2030 är att Scandinavian Biogas ska nå en årlig produktionskapacitet på minst 3 TWh i Europa.

Källa:

13 juni 2022  12:02  CET

Måndag

Solenergi på taken ökar i Puerto Rico

Trötta på rutinavbrott, svepande strömavbrott och skadliga spänningsstegringar, går många Puertoricaner sin egen väg mot energisäkerhet, som Canary Media rapporterar i ett djupgående inslag denna vecka. Invånarna hade installerat mer än 315 megawatt av ackumulerad solenergikapacitet på taket i början av 2022 – utan mycket uppmuntran från regeringen eller allmännyttan.

Cirka 42 000 solcellsinstallationer var anslutna till nätet i januari – mer än åtta gånger antalet i slutet av 2016, året innan orkanerna Irma och Maria drabbade ön, enligt en färsk analys.

”Vi kallar detta ett energiuppror, eller rörelsen nerifrån och upp för att omvandla vårt energilandskap”, säger Arturo Massol Deyá, professor vid University of Puerto Ricos Mayagüez-campus och verkställande direktör för Casa Pueblo, en ideell organisation.

Källa:

13 juni 2022  11:55  CET

Måndag

Blad från vindkraftverk återvinns och blir till skidor, snowboards och konstruktionsmaterial för solparker

Det svenska kraftbolaget Vattenfall har åtagit sig att återvinna alla demonterade vindkraftsblad till 2030 och ställer upp en rad partnerskap som kommer att se turbinblad förvandlas till skidor, snowboards och konstruktionsmaterial för solenergiparker.

Efter att ha satt upp ett mål att återvinna 50 % av sina demonterade vindkraftsblad till 2025 och 100 % till 2030, lyfte Vattenfall nyligen fram de olika sätt som deras turbinblad bidrar till en ny cirkulär ekonomi.

I ett färskt blogginlägg på företagets hemsida säger Gustav Frid, senior miljö- och hållbarhetsspecialist på Vattenfall, att företaget återvinner turbinblad och gör dem till nya produkter – med början i vindkraftsparken Irene Vorrink.

”Först och främst vill vi lära oss av den här processen och se vilka företag som är lämpliga att hjälpa oss att återvinna vindbladen”, sa Frid.

”Vi tror att det inte finns någon enskild lösning för detta, utan snarare ett antal olika. Eftersom Vattenfall har visat sig vara ledande inom hållbarhet de senaste åren vill många företag samarbeta med oss ​​och de kontaktar oss.”

Källa:

13 juni 2022  11:48  CET

Måndag

Japan siktar på 180GW installerad solenergi till 2030

Japan förutspås ha 111 GW installerad solenergi år 2025 enligt ett ”business as usual”-scenario, med detta stigande till 154 GW år 2030. Om man skulle sikta högre, under ett ”accelererat scenario”, skulle det kunna nå 115 GW installerad PV med 2025 och topp 180GW till 2030, enligt en ny analys av RTS Corporation.

Business as usual-scenariot (BAU) förutsätter fortsättningen av Japans nuvarande energipolitik, kostnadsminskningen för solcellssystem och inga externa stötar eller påtryckningar. Det accelererade scenariot (AC), å andra sidan, förutspår en mer gynnsam politisk miljö, ytterligare kostnadsminskningar för solcellsprodukter och framväxten av nya marknader.

Solkonsultföretaget sa att under BAU skulle årliga solcellsinstallationer kunna överstiga 8GW per år till 2025 och 9GW till 2030, förutsatt att landets inmatningstariffer (FiT) stadigt sänks. Under tiden, under AC, kan årliga installationer överstiga 10GW 2025 och överträffa 14GW till 2030, återigen förutsatt att icke-FiT-system gör mycket av det tunga lyftet i slutet av decenniet (se diagram).

Källa:

13 juni 2022  11:33  CET

Måndag

Fredag

Fredag

Världens största solcellspark planeras i Fillipinerna

MANILA, Filippinerna — Tycoon Enrique Razon Jr. vill bygga upp världens största solenergianläggning i Filippinerna med en kapacitet på 2 500 till 3 500 megawatt, tillsammans med ett massivt batterienergilagringssystem.

Razons infrastrukturarm Prime Infrastructure Holdings Inc. sa i ett uttalande på onsdagen att det skulle öka landets utbud av förnybar energi, som också skulle användas för att tillhandahålla ström till Manila Electric Company (Meralco).
Batterilagringssystemet är tänkt att ha en kapacitet på 4 000 till 4 500 MW per timme.
Projektet kommer att genomföras av Terra Solar Philippines, en enhet av Terra Renewables Holdings Inc., som är ett dotterbolag för förnybar energi under Prime Infras kontroll och i partnerskap med Solar Philippines Power Project Holdings Inc., som leds av affärsmannen Leandro Leviste.

Från denna kraftanläggning kommer Terra Solar att leverera 850 MW till avköparen Meralco. Prime Infra sa att 600 MW skulle vara tillgängliga 2026, medan de ytterligare 250 MW kommer att levereras 2027.

Källa:

10 juni 2022  13:29  CET

Fredag

EU-parlamentet stöder förbud av bensin- och dieselfordon senast 2035

Som en del av Fit for 55-paketet har europeiska parlamentariker stött revidering av prestandastandarder för CO2-utsläpp för nya fordon.

De nya standarderna för personbilar och lätta nyttofordon föreslår utsläppsminskningsmål på 55 % för personbilar och 50 % för skåpbilar till 2030 och 100 % för 2035.

Med andra ord, år 2035 skulle alla nya personbilar och skåpbilar i Europa vara skyldiga att vara nollutsläpp, det vill säga eldrivna eller vätgasdrivna.

Omröstningen uppnåddes med 339 för till 249 emot och 24 nedlagda röster och kräver nu att positionen förhandlas med medlemsländerna för att möjliggöra dess sannolika inträde i lag.

Källa:

10 juni 2022  13:02  CET

Fredag

Het norsk debatt om energipriser

I Norge pågår en allt hetare debatt om elpriser och hur mycket vattenkraft man kan behålla för sig själv. Få kräver idag att Norge ska vara Europas förnybara batteri. Det Norge verkar kunna erbjuda världen är olja och gas, nu också som krigsprofitör.
I mars 2022 fick Norge ny olje- och energiminister, den här gången en elnätsmontör. Terje Aasland (Arbeiderpartiet) har gått den långa vägen från att vara stolpklättrare, fackombud och kommunpolitiker till Stortinget, partiledningen och nu regeringen.

Förutom att motivera fortsatt oljeproduktion, något det råder stort industripolitiskt konsensus kring i Norge, så är uppgiften att reda ut alla kraftpolitiska kortslutningar. Med det senaste årets oberäkneliga elpriser har kraft-Norge blivit än mer delat.

Fredagen den 3 juni blev det stor politisk dramatik när den norska LO-ledningen efter en veckas kongress var nära att kuppas av det radikala ”strömupproret” som vill sätta maxpris på el och strypa kraftexporten genom påbjuden fyllningsgrad i vattenmagasinen

Källa:

10 juni 2022  12:54  CET

Fredag

Danmark: 15 ansökningar om etablering av nya vindkraftsparker till havs

Sedan april 2022 har den danska energimyndigheten tagit emot ansökningar om 15 nya vindkraftsprojekt till havs. Ansökningarna har kommit in för en rad olika områden och det är ansökningar om förstudietillstånd för de nya projekten.

Ansökningar har kommit in för nio områden. Det gäller Aalbæk Bay, Esbjerg, Falster, Gjerrild Bay, Hanstholms hamn, Hirtshals hamn, Lolland South, Stevns och Tønder.

Danska Energistyrelsen har inledningsvis granskat de nya ansökningarna, med undantag för den senaste som kom in i början av juni 2022. En ansökan om förstudietillstånd för en havsbaserad vindkraftspark vid Hanstholms hamn har skickats på myndighetssamråd.

Den danska energimyndigheten håller nu på att bedöma de andra ansökningarna och granska de senast inlämnade. Ansökningar handläggs enligt reglerna vid den tidpunkt då ansökningarna är kompletta. Om flera sökande söker till samma område ges tillstånd till den som först lämnar in en ansökan som dokumenterar uppfyllande av förutsättningarna för detta.

Källa:

10 juni 2022  12:40  CET

Fredag

Grekiska GasLog vill utrusta nybyggda LNG-fartyg med CO2-infångning

Den grekiska aktören för flytande naturgas (LNG) GasLog har gått ihop med Sydkoreas Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) och det amerikanska klasssamhället ABS för att utveckla ett inbyggt CO2-avskiljning och lagringssystem (CCS).

Under ett gemensamt utvecklingsprojekt initierat på Posidonia kommer de tre företagen att samarbeta kring design och verifiering av ett optimalt system för ett LNG-fartyg som ska byggas för GasLog av DSME.

DSME, som presenterade sin CO2-lagringsteknik ombord förra året, har fyra LNG-fartyg på beställning från GasLog. Fartygen är planerade att levereras sekventiellt från första halvåret 2024. OCCS-utvecklingen ska vara klar under första kvartalet 2023, med den faktiska installationen på LNG-fartyget som mål att sammanfalla med konstruktionen.

Källa:

10 juni 2022  12:18  CET

Fredag

Sally R i samarbete med IKEA - fångar koldioxid från luften för hållbar salladsodling

I samarbete med IKEA och DM Odla har Sally R installerat sin innovation Direct Carbon, för att minska CO2-utsläpp. I området Drottninghög i Helsingborg, en del av den internationella stadsmässan H22 City Expo 2022, fångar Direct Carbon in koldioxid från omgivningsluften och slussar den vidare in i en hydroponisk odlingscontainer som ska försörja områdets restauranger med sallad och andra grönsaker.

Med sin innovativa teknik spelar Sally R och Direct Carbon en banbrytande roll inom till exempel inomhusodling och vertikalodling, en bransch i stor tillväxt. Man behöver tillsätta koldioxid i odlingar, och detta sker genom inköpt koldioxid. Med Direct Carbon kan förbränning av fossila bränslen för att framställa koldioxid minskas.

Samtidigt begränsas exempelvis transporter av gasbehållare och hantering förenklas avsevärt. IKEA återanvänder istället koldioxiden direkt från luften på H22, för att odla på ett så lokalt och hållbart sätt som möjligt.

Källa:

10 juni 2022  12:10  CET

Fredag

Solpaneler på växthuset i Wimbledon

Tennisfans som stoppar i sig jordgubbar på Wimbledon den här månaden kan upptäcka att deras frukt har ett ovanligt ursprung – ett soldrivet växthus.

Transparenta paneler har fästs på sidorna av växthus i Kent som en del av ett försök att bygga upp solenergiförsörjning utan att använda mer mark.

Idén kan också blidka invånare som protesterar mot synen av solpaneler som täcker landsbygden och tillåta bönder att använda utrymme som kan ha tilldelats paneler för att odla grödor.

Thompson sa: ”Allmänheten vill förståeligt nog aldrig se mark täckt av solpaneler så detta är ett pragmatiskt sätt att eftermontera solenergi på befintliga strukturer.

”Det hjälper gårdar att minska sitt koldioxidavtryck, vilket stormarknader är angelägna om att se, och regeringen vill också att Storbritannien ska minska sitt koldioxidavtryck som helhet.”

De vertikala solcellspanelerna är halvtransparenta och fästa på växthusets sidor, vilket släpper igenom lite ljus till frukten, såväl som genom taket.

Källa:

10 juni 2022  12:00  CET

Fredag

Nairobi: Tyskland vill påtvinga oss en fossil infrastruktur

Europa letar desperat efter alternativ till rysk gas. Nu, av alla länder, är det meningen att afrikanska länder ska gå in. Det här kan inte gå bra.
I åratal har vi afrikaner drivit rika länder att gå bort från fossila bränslen och drastiskt minska utsläppen av växthusgaser. När allt kommer omkring, i Afrika upplever vi klimatkrisen i framkant.

I flera år föll detta för döva öron i europeiska länder – särskilt Tyskland och Italien – som bara var alltför glada över att ägna sig åt sitt beroende av rysk naturgas.
Moskvas invasion av Ukraina var en väckarklocka för båda länderna.

Nu, i sitt desperata sökande efter gas, vänder de sig till Afrika av alla ställen.
Under de senaste månaderna har Italiens premiärminister Mario Draghi försökt hårdare än någonsin för nya gasavtal med Algeriet , Egypten, Angola, Republiken Kongo och Moçambique.

VD:n för det italienska olje- och gasföretaget ENI var närvarande vid varje affär – klausulerna förblir i stort sett konfidentiella. ENI är det största oljebolaget verksamt på den afrikanska kontinenten.

Källa:

10 juni 2022  11:54  CET

Fredag

Australien: Regeringen har tänkt på batterier på fel sätt

En bit som saknas i detta pussel är energilagring. För att framgångsrikt accelerera mot en förnybar infrastruktur – samtidigt som lamporna är tända – måste energiplanerare inom myndigheter och industri ändra hur de tänker kring batterier. För närvarande ses de allmänt som en buffert för befintlig energiinfrastruktur, snarare än vägen till ett nytt paradigm med utbredda förnybara energikällor och inhemsk energisäkerhet.

En del av anledningen är att den befintliga batteritekniken – litium – är bäst lämpad för snabbladdning och urladdningslagring. Det här är bra för att stödja en knarrande energiinfrastruktur när kol- och gasanläggningar stängs, men litium kan inte vara hela historien, särskilt med dess problem med leveranskedjan och kostnadssvårigheter för långsiktig energilagring. Andra batteriteknologier måste komma online för att möjliggöra förändringar i tänkande – och distribution av energilagringslösningar.

En stor fördel med infrastruktur för lagring av batterienergi är att den kan sättas i drift inom månader, snarare än de många år det tar att driftsätta nya gasprojekt. För att göra övergången till förnybara energikällor är sol- och vindkraft plus batterilagring det smarta alternativet.

Källa:

10 juni 2022  11:40  CET

Fredag

USA: Energidepartmentet bekräftar ett lån på 504 miljoner USD till 300GWh vätgas lagrat i salthålor i Utah

Advanced Clean Energy Storage Project, som hävdas vara det största lagringsnav för grön vätgas som planeras globalt, kommer att få 504,4 miljoner USD i lån från US Department of Energy (DOE).

DOE:s Loan Programs Office sa i går att de har stängt lånegarantin på en halv miljard dollar för den planerade anläggningen i Utah, som kommer att kombinera 220MW alkaliska elektrolysörer med lagringskapacitet i stora salthålor med en kapacitet på 4,5 miljoner fat.

Loans Program Office (LPO), som öppnade igen under de första veckorna av president Joe Bidens mandatperiod med solenergiveteranen Jigar Shah vid rodret, erbjöd lånet i slutet av april i år, efter att ha bjudit in projektets samutvecklingspartner Mitsubishi Power Americas och Magnum Development att ansöka, knappt ett år innan dess i maj 2021.

Källa:

10 juni 2022  11:26  CET

Fredag

Torsdag

Torsdag

Offshorevind i Polen: en potentiell effekt på 28 gigawatt

Det är ingen slump att Belgien, Nederländerna, Tyskland och Danmark nyligen presenterade ambitiösa planer för vindkraftsparker till havs. Kapaciteten kommer att behöva nå 65 gigawatt 2030 och 150 gigawatt 2050. Som jämförelse genererade vindkraftverk till havs i Europa bara totalt 28 gigawatt förra året.

Polen har också en enorm potential. Den spanska energijätten Iberdrola har räknat ut att det finns utrymme för 93 gigawatts vindkraftverk i Östersjön. Varav 28 gigawatt skulle kunna komma från Polen. Som det ser ut har räknaren dock fortfarande fastnat på noll.

Det är alldeles för dyrt – det var ett argument som ofta påstods av den polska regeringen. Men förändringar ligger i luften och Corona Recovery Fund (uppgående till 35,4 miljarder euro) förväntas ge ett betydande bidrag. Polen är ett av de sista länderna som har godkänt en plan för coronahjälpfonden. Enligt International Energy Agency (IEA) tyder förslagen som lagts fram av Warszawas regering i Bryssel att en del av coronamedlen kommer att gå till havsbaserad vindindustri.

Källa:

9 juni 2022  12:58  CET

Torsdag

Världsunik fabrik startar upp i Sundsvall

  • Renewcell heter den nya industri som byggts upp på Ortvikens pappersbruk i Sundsvall med målet att bli världsledande på att återvinna textiler.

  • Sommaren 2022 sätts produktionen igång och, ur gamla insamlade kläder, ska 60.000 ton textilmassa årligen produceras som sedan kan bli nya plagg.

  • ”Vad jag vet finns det ingen liknande anläggning i hela världen”, säger Henrik Dahlbom platschef på Renewcell i Sundsvall.

Källa:

9 juni 2022  12:30  CET

Torsdag

Bryssel godkänner den iberiska energimekanismen

EU-kommissionen godkände på onsdagen ett spanskt och portugisiskt program på 8,4 miljarder euro som syftar till att sänka grossistpriserna för el på den iberiska marknaden genom att sänka insatskostnaderna för gaseldade kraftverk.

Portugals miljöminister José Duarte Cordeiro sa att mekanismen skulle ”garantera viss förutsägbarhet i de maximala elpriserna”.

När han talade vid Galp Electric Summits öppning på onsdagen (8 juni), sa han: ”Det finns många länder som utnyttjar dessa ögonblick för att gå baklänges; Portugal kan inte. Vi måste ta vara på den möjlighet vi har ur våra naturresursers synvinkel och inte se på dessa kriser som en ursäkt för att gå baklänges”, sa han.

Regeringen godkände den iberiska mekanismen för att begränsa priset på gas för elproduktion den 13 maj, vilket kommer att göra det möjligt för familjer och företag att minska sina elräkningar. Detta kom efter att de portugisiska och spanska regeringarna nått en politisk överenskommelse i Bryssel med EU-kommissionen om att upprätta en tillfällig mekanism för att fastställa det genomsnittliga gaspriset till 50 euro per megawattimme (MWh).

Källa:

9 juni 2022  12:24  CET

Torsdag

IEA: Ansträngningar för att öka energieffektiviteten skulle kunna ge en tredjedel av de utsläppsminskningar som krävs för att nå nettonoll

Åtgärderna som IEA har rekommenderat när man gör denna beräkning – huvudresultatet i sin nya rapport om värdet av brådskande åtgärder för energieffektivitet – är ”redan kostnadseffektiva och betalar för sig själva”, framhåller byrån. Detta gäller särskilt med tanke på att de globala grossistpriserna för gas har ökat kraftigt i år.

IEA:s utsläppsberäkning bygger på undvikandet av 95 EJ (95 quadrillion joule) av slutlig energiförbrukning globalt detta decennium – kring den årliga energiförbrukningen i Kina, världens största konsument av primärenergi, som IEA förutspår för 2030.

95 EJ motsvarar en minskning av den globala energiefterfrågan med cirka 5 % 2019.

IEA:s rapport säger att denna nivå av undvikande av energiförbrukning kommer att vara möjlig, även när den globala befolkningen växer och ansträngningar för att ge de behövande förbättrad tillgång till energi.

Källa:

9 juni 2022  12:18  CET

Torsdag

Ukraina ska exportera el till EU – miljardbelopp

Ukraina ska exportera el till EU för miljardbelopp från slutet av året, uppgav det ukrainska energiministeriet på onsdagen.

På onsdagen uppgav en rådgivare inom det det ukrainska energiministeriet att Ukraina hoppas kunna tjäna 1,5 miljarder euro på elexport till EU i slutet av året och ännu mer i framtiden.Det kom sedan Ukraina erhållit rätten att exportera sin energi till EU, rapporterar Reuters.

Ukraina började planerna på att frikoppla sig från det ryska och belarusiska nätet efter att Ryssland intog Krimhalvön 2014. När kriget sedan utbröt i februari påskyndade Ukraina hela processen och i mars ansökte landet om att bli medlem i det europeiska energisystemet ENTSO-E.

Den ansökan har nu gått igenom och Ukraina har rätt att exportera sin energi till EU. Redan nu finns möjligheten att exportera energi till Rumänien, Ungern, Slovakien och Polen.

”Vi startade det här i mars, och nu öppnar EU upp den tekniska möjligheten att starta kommersiella flöden och tjäna pengar på det”, uppger Lana Zerkal, en rådgivare till Ukrainas energiminister.

Källa:

9 juni 2022  12:11  CET

Torsdag

Energiomställningen går ihop med naturskydd

Europeiska kommissionens REPowerEU-handlingsplan av den 18 maj 2022 innehåller detaljerade åtgärder för att minska Europas beroende av ryska fossila bränslen och påskynda tillväxten av förnybar energi. Det är avgörande att ta itu med de tillåtande flaskhalsarna som håller tillbaka expansionen av vind och sol. Men enklare och snabbare regler och procedurer för att bygga vindkraftsparker betyder inte att man måste sänka skyddet av natur och biologisk mångfald. Båda är viktiga och går hand i hand.

Snabbare förnybar baserad avkarbonisering är nyckeln för både klimatneutralitet och energisäkerhet. Europa importerar 58 % av sin energi från andra håll – mestadels fossila bränslen och ofta från länder som utgör geopolitiska risker. Så vi behöver mer vind och sol, och vi behöver dem snabbare. Europeiska unionen vill att vindkraften ska vara 50 % av dess el till 2050. År 2030 vill de ha 510 GW vindkraft – upp från 190 GW idag.

Källa:

9 juni 2022  12:08  CET

Torsdag

Vattenfall förbereder havsbotten för två nya vindkraftsparker till havs

Ett tungt arbete har precis påbörjats, där Danmarks två nya vindkraftsparker till havs, Nordsjön Nord och Nordsjön Syd, kommer att ligga.

Under de kommande 50 dagarna kommer ett fartyg med monterade spadar att flytta cirka 3 000 stenar från havsbotten så att kablar och fundament för vindkraftverken kan installeras.

– Att påbörja de inledande stegen i byggskedet till sjöss är en viktig milstolpe för oss. Det gör att de fysiska parkerna är precis runt hörnet, säger projektdirektör för Nordsjön Nord och Syd på Vattenfall Mathilde Damsgaard.

Stenarna som behöver tas bort flyttas så kort sträcka som möjligt och stannar därmed inom de områden där de två vindkraftsparkerna till havs ska stå.

Mindre än en procent av de identifierade stenarna kan i stället visa sig vara vrakdelar – till exempel metallskrot som har förlorats från fartyg med tiden.

Om Vattenfall hittar skrot på havsbotten i de drabbade områdena kommer det att tas bort och hanteras i enlighet med myndigheternas gällande regler och riktlinjer.

Källa:

9 juni 2022  11:58  CET

Torsdag

Att minska materialanvändningen skulle kunna minska utsläppen från bilar och hem med minst en tredjedel

Att producera stål, betong och andra material som går in i våra bilar och hem står för en fjärdedel av alla växthusgaser, så att använda dessa saker mer effektivt har en betydande potential för utsläppsminskningar.

I vår senaste studie, publicerad i Nature Communications, fann vi att konstruering av lättare och mindre produkter, i kombination med mer intensiv materialanvändning och vissa beteendeförändringar, kan minska utsläppen från dessa sektorer med mellan en och två tredjedelar.

Att göra dessa förändringar kräver dessutom inga tekniska genombrott – bara vilja bland politiker och medborgare.

Vi undersökte produktion, användning och bortskaffande av bostadshus och fordon under perioden fram till 2050, och utforskade olika antaganden om efterfrågan, befolkningsstorlek och klimatpolitik.

Vår modellering visar hur materialeffektivitet kan ge besparingar utöver energieffektivitet och energiförsörjning med låga koldioxidutsläpp, vilket gör den till den tredje pelaren av djup koldioxidutsläpp för dessa sektorer.

Källa:

9 juni 2022  11:54  CET

Torsdag

Skövde Energi utreder möjligheten att producera klimatpositiv fjärrvärme

Skövde Energi har tillsammans med Klimpo (Klimatpositivt & Kolsänkor AB) startat en förstudie som ska utreda möjligheten att etablera en anläggning för att avskilja koldioxid vid kraftvärmeverket i Skövde.

”För att klara klimatutmaningen som världen står inför behövs insatser inom många olika områden. Att minimera fossila utsläpp och öka elektrifieringen i samhället har länge funnits på agendan, men även kompletterande åtgärder som koldioxidinfångning behövs för att bli klimatpositiva genom minusutsläpp”, säger Sammy Tanhua, vd Skövde Energi.

Skövde Energis kraftvärmeverk har en unik möjlighet att fånga in koldioxid från energiåtervinningen av avfall och biobränslen. Potentialen är hela 100 000 ton koldioxid vilket motsvarar 5% av Sveriges totala mål om negativa utsläpp till år 2030. Förstudien syftar till att utreda möjligheten att etablera en fullskalig anläggning för avskiljning av koldioxid vid kraftvärmeverket i Skövde.

Källa:

9 juni 2022  11:48  CET

Torsdag

Italien: Storskalig CO2-batterianläggning kommer online

Italien-baserade Energy Dome har tagit i drift sin första koldioxid (CO2) batterianläggning på en ospecificerad plats i den italienska provinsen Nuoro, på ön Sardinien, Italien.

”Energy Dome kommer att driva anläggningen kommersiellt på det italienska nätet,” sa en talesperson från företaget till tidningen pv. ”Den kommersiella demonstrationsanläggningen är planerad att drivas kommersiellt på elnätet och tillhandahåller de mest nödvändiga regleringstjänsterna på elnätet som fristående lagring. Strömmen för att ladda anläggningen hämtas från det nationella nätet.”

Enligt företaget ger pilotprojektet för närvarande den förväntade prestandan i termer av långvarig lagring och effektivitet tur och retur.

Källa:

9 juni 2022  11:29  CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

Grön vätgas: en nyckel till att låsa upp energisäkerhet i Europa

Inom loppet av bara tre månader 2022 ökade betydelsen och angelägenheten av att nationer skyddar och säkerställer sin energiförsörjning dramatiskt. Geopolitiska händelser har höjt energisäkerheten i förgrunden för europeiska regeringars oro, både när det gäller att säkra oberoende försörjning och säkra förutsägbara priser för konsumenten.

Under åren fram till EU:s deadline 2050 för klimatneutralitet kommer förnybar energi och grönt väte att vara av avgörande betydelse. Genom att leverera energisäkerhet med ren, prisvärd och inhemskt producerad ren energi och bränslen är storskalig avkolning möjlig samtidigt. Genom att omvandla industrier som är svåra att minska till detta gröna bränsle kan nationer nå de mål som krävs för att uppnå nettonoll.

Vikten av att ta itu med båda frågorna om energisäkerhet och dekarbonisering tillsammans lyfts fram av Siemens Gamesas globala VD Jochen Eickholt, ”Den nuvarande krisen bör inte tillåtas att trycka ner klimatkrisen på agendan. Det är absolut nödvändigt att hela ekosystemet för förnybar energi är anpassat till behovet av att minska efterfrågan på fossila bränslen.

Källa:

8 juni 2022  13:03  CET

Onsdag

Den största ombildningen av oljeflöden sedan 1970-talet

Ukrainakriget har utlöst den största ombildningen av oljeflöden sedan 1970-talet. En ny järnridå ökar nu oljeflödena när Europa vänder sig till USA, Mellanöstern och Afrika för oljeförsörjning.
Förändringar i oljeflöden kommer att resultera i högre försäkrings-, frakt- och finansieringskostnader för laster
Den största ombildningen av oljehandelsflöden sedan det arabiska oljeembargot på 1970-talet är på gång – och saker och ting kanske aldrig återgår till det normala. Den ryska invasionen av Ukraina och sanktionerna mot rysk oljeexport förändrar de globala oljehandelsvägarna. Under de senaste nästan fem decennierna har olja flödat mer eller mindre fritt från alla leverantörer till alla kunder i världen, förutom sanktionerna mot Iran och Venezuela de senaste åren.

Denna fria energihandel är nu över, efter den ryska aggressionen och de västerländska sanktionerna som följde, plus Europas oåterkalleliga beslut att till varje pris avbryta sitt beroende av rysk energi.

Källa:

8 juni 2022  12:52  CET

Onsdag

Toyota lanserar batterilagringssystem för bostäder

Toyotas nya batterilagringssystem för bostäder är baserat på företagets elektrifierade fordonsbatteriteknologi.

Batterisystemet som heter O-Uchi Kyuden-systemet sägs dra på företagets mångåriga utveckling av elektrifierade fordon och är baserat på konceptet ”säker, lång livslängd, hög kvalitet, bra valuta för priset och hög prestanda” enligt till ett uttalande.

O-Uchi Kyuden-systemet använder EV-batteriteknologi inklusive Toyotas batterikontroll för att ge en nominell kapacitet på 8,7 kWh och en nominell effekt på 5,5 kWh. Med denna kan ström tillföras hem under avbrott, såväl som på en daglig basis.

Tillsammans med ett solcellssystem kan systemet också leverera rätt mängd el baserat på kundernas behov under dagen och natten. Toyota tror faktiskt att användningen av systemet kommer att uppmuntra användningen av solenergi.

Källa:

8 juni 2022  12:42  CET

Onsdag

Båtar som flyger som vinden

Tysta nollutsläppsfartyg som snabbt svävar förbi kobbar och skär – är detta framtiden för kust- och öppetvattenbåtar? Vi gjorde ett besök på KTH Värmdö fältstation, där forskare är upptagna med att testa och utveckla en elbåt.

Bakom ett staket som omger Djurö avloppsverk finns en modulär blå containerbyggnad med ”Djurö Marina Field Station” inskrivet på skylten. Det är här innovativa, hållbara sjöfartsfartyg byggs för att utforska havet – från den pelagiska till den bentiska riket och överallt däremellan.

Bara ett stenkast från Djurö Båtklubbs småbåtshamn förbereder KTH-forskarna Ivan Stenius och Nicholas Honeth sjösättningen av testbåten Foilcart – deras tysta, nollutsläppsfria fritids- och transportkonceptfartyg.

Båten är riggad med avancerad mjukvara, sensorer, datorer och en hydroplansfolie, som gör att den kan sväva graciöst ovanför vattnet. Denna toppmoderna teknik minskar luftmotståndet med 50–80 procent – ​​en nödvändighet för elektrisk framdrivning.

”Vi får både högre hastighet och bättre räckvidd. En positiv effekt är att inga vågor genereras. Det är som att åka förstklassig i en rälsvagn – skönt och lugnt, säger Stenius, forskningschef på KTH Institutionen för fordonsteknik och hållfasthetslära.

Källa:

8 juni 2022  12:36  CET

Onsdag

Volocopters drönartaxi med längre räckvidd genomför sina första testflygningar

Volocopters drönartaxi är ett steg närmare att komma i tjänst. Det tyska företaget har avslöjat att dess fyrasitsiga elektriska VTOL-flygplan, VoloConnect, genomförde sin första flygning i maj. Maskinens första resa var kort på två minuter och 14 sekunder, men manövrarna visade att aerodynamiken och prestanda på produktionsnivå höll i sig under verkliga förhållanden. Det har varit tre flygningar hittills.

Räckvidden på 60 mil och flyghastigheten på 155 MPH låter kanske inte så mycket. Men de lovar autonoma pendlingsflyg bortom större stadskärnor – du kan flyga till ett affärsmöte från förorterna. VoloConnect är i själva verket en följeslagare till VoloCity, en kortare räckvidd eVTOL-flygare avsedd enbart för urbana utflykter.

VoloConnect förväntas betjäna kunder från och med 2026, två år efter VoloCitys beräknade lansering 2024. Även om det är relativt långt kvar, är Volocopter unik i att ha flera flygtaxibilar som utför verkliga flygtester. Företaget ligger närmare faktiska pendlingsresor än konkurrenter, av vilka många har en modell eller en obestämd tidslinje för service.

Källa:

8 juni 2022  12:26  CET

Onsdag

EU: Utsläpp från flygplan och fartyg: fakta och siffror

Utsläppen av växthusgaser från internationell luftfart och sjöfart har ökat drastiskt de senaste tre decennierna. Kolla in vår grafik och lär dig mer.

Även om luftfart och sjöfart vardera endast står för cirka 4 procent av EU:s totala utsläpp av växthusgaser, har de varit de snabbast växande utsläppskällorna som orsakar klimatförändringar.

Det beror främst på den rekordstora trafiktillväxten till följd av ökande passagerarantal och handelsvolym. Det är också först nyligen som dessa sektorer har inkluderats i ansträngningar för att minska växthusgasutsläppen, både på EU-nivå och globalt.

För att minska EU:s utsläpp med 55 procent till 2030 och att nå nettonollutsläpp 2050, arbetar Europaparlamentet just nu med förslag som ska minska utsläppen från flygplan och fartyg. Dessa förslag omfattar bland annat inkluderingen av sjötransporter i systemet för handel med utsläppsrätter (ETS), införandet av en översyn av systemet för luftfart och förslag om mer hållbara bränslen för flygplan och fartyg.

Källa:

8 juni 2022  12:22  CET

Onsdag

Australien: En delstat utökar "gratis" solcellserbjudande på taket till en miljon låginkomsthushåll

Energiräkningslättnader utlovas till låginkomsthushåll i New South Wales, med delstatens koalitionsregering som tillkännager ett utökat solrabattsystem i sin kommande budget, inklusive extra betalningar för hem som använder gasapparater.

I ett drag som tar den diametralt motsatta politiska hållningen till South Australia Labour förra veckan, har Perrottets regering utökat och ändrat sina ansträngningar för att få rabatterad solenergi på hustaken i statens mest utsatta hushåll, precis när de skyhöga energipriserna börjar slå till.

Med utgångspunkt i Solar for Low Income Households-systemet, säger Perrottets regering att det nya programmet ”Energy Bill Buster” kommer att öppnas för de cirka 1 miljon hushåll i NSW som för närvarande får den årliga rabatten på 285 USD för hushållens låginkomst.

Källa:

8 juni 2022  12:03  CET

Onsdag

Australien: Kontorsskrapan byggs med "solar skin" för att spara 77 ton CO2 varje år

Byggnaden kommer att försörja nästan all egen el.
På 550-558 Spencer Street i West Melbourne, Australien, kommer en åtta våningar hög byggnad att bli landets första kontorstorn med ”solar skin”, vilket markerar en vattendelare för byggbranschen.

Kontorstornet på 40 miljoner dollar kommer att utrustas med 1 182 solpaneler lika tjock som en vanlig glasfasad.

Och när den är färdig kommer arrayen att ge tillräckligt med ström för att tillgodose praktiskt taget alla byggnadens energibehov, med nästan inga pågående energikostnader. Byggnaden kommer också att vara koldioxidneutral om några år, vilket kommer att fungera som ett lysande exempel på möjligheterna att minska koldioxidutsläppen i byggbranschen.

Crema Constructions bygger för närvarande projektet, designat av Melbourne-baserade arkitekten Pete Kennon och planerat att öppna i mitten av 2023. Det briljanta Skala solar-skin-systemet är tillverkat av det tyska företaget Avancis.

Källa:

8 juni 2022  11:53  CET

Onsdag

Solceller ska ge ännu grönare mat - över 1000 solpaneler ska förse Mixum med egen, fossilfri energi

Att koka över 3 000 ton pasta och 40 miljoner ägg om året kräver sin energi. Med Motalas största solcellsanläggning ska Mixum ersätta en del av elförbrukningen med förnybar energi och göra matproduktionen ännu mer hållbar. För Mixum som ingår i Greenfood-koncernen är det en av flera satsningar på en grönare verksamhet.

Mixum är en del av Greenfood koncernen, en av norra Europas ledande aktörer inom grön och hälsosam mat. Greenfood har en ambitiös hållbarhetsagenda och arbetar hårt för att minska energiförbrukningen och ställa om till förnybar elektricitet. En del i den omställningen är att producera egen grön el.

– Mixums solcellsanläggning är ett viktigt steg i vår omställning. Greenfood ska fortsätta vara ledande och en förebild inom hälsosam och hållbar mat, och då behöver vi hela tiden arbeta för att minska vår klimatpåverkan, säger Lisa Isakson, Hållbarhetschef på Greenfood.

Källa:

8 juni 2022  11:37  CET

Onsdag

Norska Statkraft skall leverera el till H2 Green Steel 14 TWh förnybar el

(Oslo/Stockholm 8 juni 2022) I ett 7-årskontrakt på 2 TWh per år kommer norska Statkraft att leverera förnybar el till H2 Green Steels verksamhet i Boden, Sverige (prisområde SE1).

I detta nya kraftköpsavtal med Statkraft säkerställer H2 Green Steel en långsiktig årlig leverans av förnybar el producerad under perioden 2026-2032. Leveransen inkluderar ursprungsgarantier för förnybar energi, hämtad från Statkrafts vattenkraftverk i norra Sverige.

I den första fasen kommer H2 Green Steel att producera 2,5 miljoner ton grönt stål årligen. För att leverera grönt stål till europeiska kunder behövs en stor mängd förnybar el. En viktig byggsten är nu på plats när H2 Green Steel samarbetar med Statkraft, Europas största producent av förnybar energi för elförsörjning.

Källa:

8 juni 2022  11:35  CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

Indiens första 24/7 solcellsdrivna samhälle med batterilagring och smarta kontroller

Modhera i den indiska delstaten Gujarat är landets första helt solcellsdrivna stad, vilket visar att batterilagring kan möjliggöra 24/7 ren energi och tillgång till elektricitet på landsbygden.

GreenPowerMonitor, som försåg projektet med kraftverkskontroller och energiledningssystem (EMS), sa att den smarta kombinationen av solenergi med batterilagring med intelligenta kontroller kan lösa den mycket komplexa utmaningen att skapa hela samhällets energinätverk.

Modhera har bara 1 400 invånare och är hem för soltemplet tillägnat den hinduiska solguden Surya.

Det valdes ut som den idealiska platsen för att visa att tillgången till el kan göras rättvis, universell och helt förnybar, i ett projekt som stöds av det nationella ministeriet för ny och förnybar energi (MNRE).

Källa:

7 juni 2022  12:31  CET

Tisdag

De ska dammsuga havet på koldioxid

Mänskligheten får alltmer bråttom att åtgärda klimatotet – men koldioxidhalten i atmosfären fortsätter bara att växa. Nu vill allt fler fånga in koldioxid för att komma åt problemet. Nu lanserar det norska företaget Heimdal en ny teknik för det.

Att fånga in koldioxid ur atmosfären är svårt, men blir alltmer nödvändigt ju närmare en irreversibel klimatkatastrof kommer.

Olika experiment med att avskilja och sedan infånga och lagra koldioxid har lanserats, men de har haft olika utfall.

Den mest effektiva metoden är att försöka fånga in koldioxid i direkt anslutning till en källa, exempelvis vid en skorsten. Men för att faktiskt nå 1,5-gradersmålet verkar man nu också behöva fånga in växthusgasen direkt ur luften – eller havet. Det senare utgör affärsidén för norska Heimdal, enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

Källa:

7 juni 2022  12:06  CET

Tisdag

Litauens hamn i Klaipeda investerar för all byggnation i havsbaserad vind som kommer

Litauens Klaipeda State Seaport Authority och Klaipeda Sea Cargo Company (Klasco) har skrivit ett investeringsavtal för att utveckla den hamninfrastruktur som krävs för den planerade utvecklingen av vindkraftsparker till havs i Östersjön.

Enligt avtalet kommer hamnmyndigheten att tillhandahålla infrastrukturen på Smeltehalvön för att möjliggöra utveckling av produktions-, monterings- eller lagringsaktiviteter för havsbaserade vindkraftverk och komponenter. Investeringar i infrastrukturen på halvön kan uppgå till cirka 27 miljoner euro (28,8 miljoner dollar), sade hamnen.

Källa:

7 juni 2022  12:02  CET

Tisdag

Biden riktar in sig på solenergi, grön vätgas och bränsleceller i ny satsning

USA siktar på att massivt uppgradera sin inhemska kapacitet för tillverkning av ren energi, med en ny åtgärd undertecknad av president Joe Biden den här veckan inriktad på landets produktionskapacitet för solenergi, såväl som grönt väte och produktion av bränsleceller.

Bidens tillkännagivanden rubricerades av två modifieringar av USA:s försvarsproduktionslag – en lag från 1950-talet som ger presidenten befogenhet att instruera privata företag att prioritera order som anses vara ”nödvändiga för det nationella försvaret”.

Till exempel, under bara de senaste åren har USA:s försvarsproduktionslag använts för att rikta privata företag att prioritera produktionen av medicinska ansiktsmasker under de värsta delarna av covid-19-pandemin och, på senare tid, för att hjälpa modersmjölksersättning tillverkarna skalar upp produktionen.

Källa:

7 juni 2022  11:51  CET

Tisdag

Azerbajdzjans havsbaserad vindkarta i Kaspiska havet visar potential för 7 GW till 2040

Azerbajdzjan har potential att installera 7 GW vindkraft till havs till 2040, med rätt långsiktig vision, infrastrukturutveckling, investeringar och policyer, enligt en ny färdplan som släppts av landets energiministerium, Världsbanken och Internationella Finance Corporation (IFC).

Den första i sitt slag offshore vindfärdplanen för Azerbajdzjan ger en strategisk vision under två scenarier – ett scenario med låg tillväxt och hög tillväxt – för att stödja beslutsfattande om regelverk, ramverk och infrastruktur relaterade till denna nya industri i en tid då intresset för att utveckla havsbaserad vindkraft ökar globalt.

Analys av lågtillväxtscenariot förutser en måttlig expansion av havsvind som resulterar i 1,5 GW fast havsvind till 2040, vilket utgör 7 % av landets elförsörjning under ett avkolningsscenario. Högtillväxtscenariot skisserar en mer ambitiös expansion med 7,2 GW havsvind till 2040, vilket utgör 37 % av dess elförsörjning.

Källa:

7 juni 2022  11:24  CET

Tisdag

Wallenstam säljer tre vindkraftsparker till Jämtkraft

Med syfte att omstrukturera vindkraftsportföljen säljer Wallenstam tre vindkraftsparker belägna i elområde 2. De tre parkerna omfattar totalt 13 vindkraftverk med en total installerad effekt om 30,5 MW. Köpare är energibolaget Jämtkraft AB.

– Vi gör en omstrukturering för att koncentrera vår vindkraft till området där våra fastigheter är belägna, vilket är i elområde 3. Därför säljer vi tre av parkerna i elområde 2. Det känns trevligt att få sälja till just Jämtkraft, som vi har gjort affärer med tidigare. Vi har också ett samarbete med dem kring elhandel av den el som vi producerar och förbrukar, säger Hans Wallenstam, vd Wallenstam AB.

– Jämtkraft jobbar med att förvalta och utveckla förnybar energi. Förvärvet ligger helt i linje med bolagets strategi att utveckla vindkraft i regionen. Vi ser fram emot att lägga denna produktion till vår portfölj av förnybar el och att på sikt även kunna förnya vindkraftverken med modern teknik. Det är ett klokt och långsiktigt användande av befintliga vindkraftsparker. Vi är mycket nöjda med att genomföra ytterligare en affär tillsammans med Wallenstam. Det finns ett stort förtroende mellan våra bolag sedan tidigare, säger Kerstin Arnemo, styrelseordförande Jämtkraft.

Källa:

7 juni 2022  11:46  CET

Tisdag

Ikea Aalborg har monterat sitt första fjärrkylsystem

Ikea Aalborg har precis tagit sitt nya fjärrkylasystem i drift. Anläggningen är den första i sitt slag i Aalborg och levererar både klimatvänlig fjärrkyla till själva varuhuset och fjärrvärme till invånarna i Aalborg.

Därmed har Ikea ersatt sitt traditionella kylsystem med fjärrkyla från Aalborg Forsyning.

Fjärrkyla är både billigare och mer klimatvänligt än traditionell kyla. Ikeas nya anläggning kommer att spara klimatet nästan 2000 ton CO2 under de kommande sex åren och överskottsvärmen som kommer tillbaka från kylanläggningen kan värma motsvarande 480 bostäder med hållbar värme årligen.

Aalborg Forsyning har byggt en lokal energicentral på Ikeas tomt med en elektrisk värmepump som initialt har en kyleffekt på knappt 1 MW.

Källa:

7 juni 2022  11:40  CET

Tisdag

Global koldioxidprissättning på agendan för sjöfarten

Idag äger den 78:e sammankomsten av Marine Environment Protection Committee (MEPC) vid Internationella sjöfartsorganisationen (IMO), ett möte som sannolikt kommer att föra sjöfarten närmare en global koldioxidavgift.

Förra månadens intersessionella arbetsgrupp (ISWG) för växthusgaser (GHG) ISWG-GHG före MEPC visade genuina framsteg när det gäller prissättning av växthusgasutsläpp.

Delegaterna gick vidare med en korg av åtgärder som innehåller både tekniska – en bränslestandard – och marknadsbaserade åtgärder som en koldioxidavgift, som alla kommer att diskuteras bland medlemsländerna denna vecka i London.

Delegater från Storbritannien, Nya Zeeland och Bahamas förra månaden vid ISWG-GHG talade för första gången för en kolprissättningsåtgärd vid IMO. Mötet drog slutsatsen att det nu rådde enighet om att prissätta växthusgasutsläpp vid IMO. Detta är en stor utveckling – konceptet med marknadsbaserade åtgärder har legat på bordet inom IMO i mer än ett decennium och ofta debatterats med stora meningsskiljaktigheter mellan medlemsländerna.

Källa:

7 juni 2022  11:30  CET

Tisdag

Nanopartiklar utvinner litium direkt ur vatten

Litium används i batterier som driver allt från pacemakers till elbilar. Analysfirman McKinsey räknar med att efterfrågan på litium kommer att öka med 30 procent per år fram till 2030. Frågan är var all denna litium ska komma ifrån?

Ett alternativ kan vara att låta nanopartiklar utvinna litium ur vatten.

Forskare vid Pacific Northwest National Laboratory i USA har utvecklat en metod där magnetiska nanopartiklar binder sig till litium i en vattenlösning. Sedan är det bara att använda en magnet som drar till sig nanopartiklarna så har vi utvunnit litium.

Det finns litium i en mängd olika typer av vatten, från geotermiska saltlösningar till havsvatten. Det finns andra metoder som också utvinner litium ur vatten, men de är dyra och inte alltid så miljövänliga. Forskarna ska nu skala upp sin metod så att den kan bli ett billigt och miljövänligt alternativ till dagens metoder.

Källa:

7 juni 2022  11:24  CET

Tisdag

Japanska Sharp har uppnått en effektivitet på 32,65 % i en lätt solcellsmodul - nytt världsrekord

Sharp Corporation har uppnått en omvandlingseffektivitet på 32,65 % i en lätt, flexibel, praktiskt dimensionerad solcellsmodul utvecklad som en del av projektet ”Forskning och utveckling av solceller för användning i fordon”, som administreras av Japans New Energy and Industrial Technology Development Organisation (NEDO).

Modulens konverteringseffektivitet – för närvarande världens högsta, enligt företaget – överträffar den för en liknande Sharp-modul utvecklad under ett annat NEDO-projekt 2016, som uppnådde en effektivitet på 31,17 %, då ett världsrekord.

Den nya prototypen använder en sammansatt design med trippelövergångar som lägger solcellen mellan lager av film. Modulen förväntas användas i en mängd olika fordon, en applikation som kräver hög effektivitet och lätt konstruktion.

Källa:

7 juni 2022  11:19  CET

Tisdag

Fredag

Fredag

Tyska SMA Solar fördubblar produktionskapaciteten på växelriktare till 40 GW till 2024

(Renewables Now) – Tillverkaren av fotovoltaiska (PV) växelriktare SMA Solar Technology AG (ETR:S92) planerar att bygga en ny gigawattfabrik och fördubbla produktionskapaciteten vid sitt tyska huvudkontor till nästan 40 GW till 2024, mitt i prognoser för tillväxt i det gröna energisektorn.

Den tyska tillverkaren kommer att bygga de nya produktionsanläggningarna på en yta på 47 000 kvm i Niestetal nära staden Kassel, centrala Tyskland, med byggstart i slutet av 2022. Den nya kapaciteten kommer att användas för att producera system för storskalig solcellsanläggning (PV) kraftverk, sa SMA Solar på torsdagen.

Den nya fabriken kommer att ha potential att skalas upp i framtiden när efterfrågan ökar.

”Att bygga den här nya fabriken kommer att hjälpa oss att skydda leveranskedjorna och få större oberoende från ständigt föränderliga handelsvillkor. Större kundnärhet kommer att vara en viktig drivkraft, särskilt i det storskaliga solcellskraftverkssegmentet, säger vd Juergen Reinert.

Källa:

3 juni 2022  13:29  CET

Fredag

WindEurope förväntar sig över 10 GW flytande vind i drift till 2030

Baserat på nuvarande mål och anbudsaktiviteter för flytande vind i flera europeiska länder, förväntar WindEurope att kontinenten kommer att ha mer än 10 GW installerad flytande vindkapacitet år 2030.

”Flytande vindenergi är på väg att ta fart i Europa. Över 100 MW är redan i drift. Regeringar ser att det fungerar bra och att det betyder att de kan göra havsvind på djupare vatten. Så de tillkännager stora mål och planerar stora auktioner. Förutsatt att de sätter rätt policy på plats är det inte orimligt att förvänta sig att Europa kommer att ha över 10 GW flytande vind i drift till 2030”, säger WindEuropes vd Giles Dickson.

Idag finns det 113 MW flytande vind i drift i Europa, vilket kommer att stiga till över 300 MW inom de kommande två åren då Hywind Tampen på 88 MW i Norge och fyra 30 MW-projekt i Frankrike kommer att vara igång. Från 2024 kommer saker och ting att börja skalas upp big time, säger WindEurope.

Källa:

3 juni 2022  13:03  CET

Fredag

Att minska luftföroreningarna kommer att förbättra avkastningen av vanliga grödor, visar studien

Kväveoxider, de vanliga luftföroreningarna som vanligtvis produceras av fordonsavgaser, har visat sig sänka skörden, enligt en studie som leds av Stanford University.

Analysen använde satellitbilder för att för första gången avslöja hur kväveoxider påverkar grödans produktivitet. Forskarna tror att resultaten har viktiga konsekvenser för att öka jordbruksproduktionen och analysera kostnader och fördelar för att mildra klimatförändringar runt om i världen.

”Kväveoxider är osynliga för människor, men nya satelliter har kunnat kartlägga dem med otroligt hög precision. Eftersom vi också kan mäta växtodling från rymden, öppnade detta upp möjligheten att snabbt förbättra vår kunskap om hur dessa gaser påverkar jordbruket i olika regioner, säger studiens huvudförfattare David Lobell.

Källa:

3 juni 2022  12:58  CET

Fredag

Cruise får grönt ljus för robotaxi i San Francisco

Förarlösa taxibilar kommer snart att plocka upp priser i San Francisco när General Motors Cruise går före sina autonoma tekniska konkurrenter.

Cruise, den självkörande bilverksamheten som ägs av General Motors, har blivit den första att få godkännande för att driva en kommersiell taxitjänst med förarlösa bilar i Kalifornien.

Den amerikanska staten har utfärdat sitt första förarlösa drifttillstånd någonsin, vilket gör att Cruise kan ta ut priser för förarlösa taxibilar.

Tjänsten planerar att rulla ut gradvis och först ta sig till utvalda gator i San Francisco mellan 22:00 och 06:00.

Det är begränsat till timmar över natten och kommer att undvika San Franciscos livliga centrum som en del av dess passagerarsäkerhetsplan, som var en del av tillståndsansökan.

Källa:

3 juni 2022  12:52  CET

Fredag

Världsunik anläggning för koldioxidinfångning igång – i Växjö

På Växjö Energi testas just nu en ny, världsunik teknik för att fånga in koldioxid. En pilotanläggning har i dagarna installerats, i samarbete med bland annat Lunds Tekniska Högskola och Granitor Systems.

– Nu är vi igång, så kul! Vi deltar i pilotprojektet eftersom vi på Växjö Energi vill fånga in koldioxid på det bästa och mest kostnadseffektiva sättet. Det ska bli spännande att följa resultatet, säger Sofie Rothén, projektledare på Växjö Energi.

Forskare vid Lunds Tekniska Högskola har utvecklat den nya tekniken, som kräver betydligt mindre energi än andra metoder. Den ska nu testas vid tre svenska kraftvärmeverk, Sysav, Öresundskraft och Växjö Energi. Först ut är Växjö Energi.

Källa:

3 juni 2022  12:13  CET

Fredag

Sverige lärde från Kina om batteribyte

Byta batteri istället för att ladda? I tunga fordon? I onsdags presenterade stora kinesiska aktörer ett växande kinesiskt ekosystem för batteribyte för sina svenska kollegor i fordonsbranschen.

Varken i Sverige eller Europa händer särskilt mycket inom området batteribyte, battery swap – att byta batteripack på elfordon istället för att snabbladda.

Webbinariet i onsdags fokuserade på tung trafik. Vad gäller personbilar har väl ingen missat Nios insteg på den Europeiska marknaden, med start i Norge.

Men även batteribyte för tunga fordon är i skarp drift i Kina, med många aktörer. Det finns ekosystem för komponenter och det finns infrastrukturlösningar för integrering med exempelvis smarta städer. Det finns systemlösningar, standarder, scenarier och statliga strategier.

Källa:

3 juni 2022  12:09  CET

Fredag

Panama planerar världens största biobränsleproduktionsanläggning

Ett team av företag ledda av SGP BioEnergy anslöt sig till Panamas regering för att tillkännage utvecklingen av världens största nav för produktion och distribution av biobränslen.

När det är färdigt om fem år kommer Biorefineria Ciudad Dorada eller Golden City Biorefinery, beläget i Colon och Balboa, Panama, att vara den största produktionsplattformen för avancerad bioraffinaderi och hållbart flygbränsle (SAF) i världen och producera 180 000 fat per dag (2,6 miljarder gallons per dag). år) av biobränsle.

”Transport står för 27 % av utsläppen av växthusgaser och det enda sättet att minska koldioxidutsläppen i många sektorer – som flyget – är att integrera fossila bränslen med kompatibla biobränslen”, säger Randy Delbert Letang, VD för SGP BioEnergy.

Källa:

3 juni 2022  11:49  CET

Fredag

Fånga in CO2 direkt i luften görs dubbelt så snabbt

Forskare på Tokyo Metropolitan University har utvecklat koldioxiduppfångare med 99 procent effektivitet. Metoden är dubbelt så snabb som tidigare metoder och dessutom återanvändnignsbar.

Warp News har tidigare skrivit om tekniken DAC (Direct Air Capture) som går ut på att rena luften från koldioxid, en ny teknik som kan komma att vara avgörande gällande stävjandet av klimatförändringarna. Den 28 maj skrev EurekAlert om att Tokyo Metropolitan University släppt en studie som påvisar en drastisk utveckling av tekniken.

I studien användes bland annat isoforondiamin i en fasseparation, och systemet visade sig fånga upp koldioxid med 99 procents effektivitet vid 400 miljondelar koldioxid, vilket på ett ungefär är den nuvarande mängden koldioxid i atmosfären. Efter att fassystemet blivit mättat kan det värmas upp till 60 grader för att frigöra koldioxiden i sin fasta form, och sedan kan samma system återanvändas för att fånga upp ytterligare koldioxid från luften.

Källa:

3 juni 2022  11:44  CET

Fredag

Fiskarhedenvillan och Hjältevadshus inför solceller som standard

Med fokus på mindre energiförbrukning och lägre klimatpåverkan – så beskriver Fiskarhedenvillan sin nya husserie Atmosfär som nu lanseras med solceller från GruppSol som standardutförande. En riktning för framtiden som ska förenkla för husbyggare att göra medvetna val.

GruppSol både växer snabbt och siktar högt med en vision att via solceller uppnå 100% solel till din elbil och fastighet. Nu integreras GruppSols lösningar i Fiskarhedenvillans nya huskollektion Atmosfär där solceller ingår som standard redan från start.

Hjältevadshus första stora hustillverkare i Sverige med solceller som standard. Höga elkostnader och klimatet är två faktorer bakom det allt större intresset för solceller bland svenskarna.

Nu menar även EU-kommissionen i sin plan för en hållbar energiomställning att solceller ska vara obligatoriskt på både kommersiella hus och bostadshus. För att påskynda utvecklingen föregår nu småhustillverkaren Hjältevadshus lagstiftningen och gör solceller till standard på alla hus.

Källa:

3 juni 2022  11:28  CET

Fredag

Australiska forskare gör tydliga framsteg inom solglasteknik

Australiska forskare har hittat ett sätt att öka energieffektiviteten och livslängden hos solcellsintegrerat glas, samtidigt som det låter mer naturligt ljus passera genom det, vilket markerar ett tvådelat genombrott för tekniken.

Forskargruppen, baserad vid Victoria’s Monash University och CSIRO, säger att de har visat effektomvandlingseffektivitet på 15,5 % och 4,1 % för olika typer av prototyper av halvtransparenta solceller, med synlig transmittans på 20,7 % respektive 52,4 %.

Framgången av forskarna, som är medlemmar i ARC Center of Excellence in Exciton Science, bygger på prestationer för två år sedan, när samma team skapade en solfönsterprototyp som släppte igenom 10 % av synligt ljus och uppnådde 17 % energiomvandlingseffektivitet .

Medan den övre effektomvandlingseffektiviteten som uppnås i den nyare prototypen är något lägre än vad som uppnåddes 2020 – 15,5 % jämfört med 17 % – är genomsläppet av synligt ljus ”betydligt större”, säger teamet, vilket ökar deras livskraft på riktigt -världens applikationer.

Källa:

3 juni 2022  11:19  CET

Fredag

Torsdag

Torsdag

Norge: Första gasturbinen som drivs på vätgas

UiS driver en mikrogasanläggning i Risavika som producerar både värme och el. Gasturbinen levererar varmvatten för uppvärmning av laboratoriebyggnaderna i närområdet.

Forskarna har arbetat med att utveckla en metod för att använda vätgas som bränsle i gasturbinen. Målet är att producera el med noll CO2-utsläpp.
I mitten av maj nåddes en viktig milstolpe. Sedan började de köra turbinen på 100 procent vätgas.

– Vi har satt världsrekord i vätgasförbränning i mikrogasturbiner. Ingen har kunnat producera på den här nivån tidigare, säger professor Mohsen Assadi som leder forskningen vid UiS.
De har nu bevisat att de kan använda vätgas i befintlig naturgasinfrastruktur.

– Effektiviteten av att driva gasturbinen med vätgas blir något mindre. Den stora vinsten är att kunna utnyttja den infrastruktur som redan finns. Dessutom är det inga CO2-utsläpp kopplade till denna energiproduktion, säger Assadi.

Källa:

2 juni 2022  13:29  CET

Torsdag

Italien har en radikal plan för att stoppa oljeprisrallyt

Italiens premiärminister har lagt fram en radikal plan för att begränsa oljeprisuppgången, en plan som innebar att skapa en kartell av oljekonsumenter för att öka deras förhandlingsstyrka.
Planen mötte starkt motstånd från Nederländerna och Tyskland, två av de största importörerna av rysk olja.

Europeiska kommissionen har argumenterat för att ett oljepristak endast bör användas i nödfall, men det verkar finnas visst stöd för en naturgaskartell.
I USA rusar priserna och situationen är inte bättre i Europa, med energipriserna som skjuter i höjden när världen brottas med flaskhalsar i leveranskedjan, Rysslands invasion av Ukraina och de kvardröjande effekterna av Covid-19-låsningarna.

OPEC har inte heller varit till mycket hjälp, även om Wall Street Journal har rapporterat att vissa OPEC-medlemmar undersöker idén att avbryta Rysslands deltagande, vilket kan bana väg för Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och andra OPEC-tillverkare att pumpa betydligt mer olja.

Källa:

2 juni 2022  13:07  CET

Torsdag

Toyota Tsusho ska testa e-Zinc energilagringssystem vid Texas vindkraftpark

Zink-luftbatteriföretaget e-Zinc har inlett ett pilotprojektsamarbete med Toyota Tsusho Canada (TTCI) för att testa sitt energilagringssystem vid en vindkraftpark i Texas.

Det betalda demonstrationsprojektet kommer att testa och validera hur e-Zincs kommersiella lösning kan ge 24 timmars långvarig energilagring, vilket e-Zinc sa är 10 gånger så mycket som traditionella batterier. TTCI kommer att stödja installation, integration och systemdrift & underhåll (O&M) i projektet.

Projektet bör starta våren 2023 och kommer att äga rum vid vindkraftsföretaget Eurus Energy America Corporation (EEAC) Bull Creek vindanläggning i Borden County, Texas.

Överskottsvindkapacitet kommer att lagras i e-Zincs batterisystem och sedan användas för att driva byggnader på den lokala anläggningen, säger pressmeddelandet, och lägger till att den längre varaktigheten är anpassad till intermittent vindproduktion.

Källa:

2 juni 2022  12:18  CET

Torsdag

Vindkraften producerade hela Danmarks elbehov – två dagar i rad

Blåsiga förhållanden i norra Europa har återigen belyst det växande värdet av vindenergi, som stod för mer än 100 % av Danmarks elförbrukning två dagar i rad i maj.

Den skarpögda Twitter-användaren Troels Christensen publicerade den 28 maj en skärmdump av vindkraftssiffror från WindEuropes Wind Power Numbers Daily-spårare.

WindEurope, regionens ledande branschorganisation för vindenergi, spårar vindproduktionssiffror för Europa såväl som timtal för el för många europeiska länder.

Som kan ses i skärmdumpen ovan genererade Danmark 94,9 GWh vindenergi den 27 maj, vilket representerade 108,1 % av landets energibehov.

På samma sätt, som representativt för dagens förhållanden, var vindenergins andel av elefterfrågan i Västeuropa strax under 24 %.

Källa:

2 juni 2022  12:32  CET

Torsdag

USA planerar att halvera hyror och avgifter för solenergiprojekt på offentlig mark

Hyror och avgifter för utbyggnad av sol och vind på amerikanska federal mark kommer att sänkas avsevärt som en del av en ny policy från Biden-administrationen som syftar till att förbättra hastighetsförutsägbarheten för utvecklare.

Flytten kommer i genomsnitt att minska hyrorna och avgifterna med mer än 50 % på grund av lägre arealhyror och en ”standard megawattavgift som främjar effektivare vind- och solenergi- eller hybridprojekt” på offentlig mark, enligt inrikesdepartementet.

Avdelningen sa att skattesänkningspolitiken för sol- och vindkraft kommer att uppmuntra industrin att samarbeta i ansvarsfull utveckling av förnybar energi.

”Ren energiprojekt på offentlig mark har en viktig roll att spela för att minska vår nations utsläpp av växthusgaser och sänka kostnaderna för familjer”, säger inrikesminister Deb, Haaland.

Källa:

2 juni 2022  12:18  CET

Torsdag

Nu producerar tidvattengeneratorn el på riktigt

Minesto har nu framgångsrikt slutfört den första veckan av driftsättning inklusive tillfredsställande elproduktion och verifiering av all kärnfunktionalitet med det nya tidvattenkraftverket Dragon 4 i Vestmanna, Färöarna. Draken har genererat den första elen till nätet och driftsättningsplanen har genomförts som planerat.

– Vi är mycket glada att kunna meddela att den första veckan av driftsättning av Dragon 4 har slutförts framgångsrikt. Alla aspekter av projektet har fullföljts enligt plan och el har producerats framgångsrikt, säger Martin Edlund, vd för Minesto.

– Vi startade elproduktionen samma dag som vi lanserade Dragon 4, efter att ha genomfört all nödvändig funktionsverifiering före flygning vid första tidvattnet efter installationen. Dragon 4 har mycket att erbjuda, och vi går nu in i en fas där vi kommer att finjustera kontrollsystemets inställningar för att maximera effektuttaget, uttryckte Bernt Erik Westre, Chief Technology Officer, Minesto.

Källa:

2 juni 2022  12:12  CET

Torsdag

Det råder solparkshausse i Sverige

Hållbarhetsambitioner och rekordhöga elpriser har blåst upp antalet ansökningar till att ansluta solparker till elnätet till bristningsgränsen. Det splitternya rekordet från februari, 77 ansökningar, krossades i mars, då 90 bolag sökte anslutning.

–Det är ett ofattbart tryck. Det råder solparkshausse i Sverige, säger Mattias Fredriksson, ansvarig för stora företagskunder inom E.ONs elnät.

De flesta ansökningarna rör sig om stora etableringar. Sedan årsskiftet har E.ON mottagit mer än 200 förfrågningar på över 1 megawatt. Av 90 ansökningar i mars månad var 82 projekt på över 1 megawatt.

Enskilda förfrågningar motsvarar effekten av en medelstor stad, medan den sammantagna effekten av ansökningarna i mars månad skulle ge 2 gigawatt, att jämföra med en kärnkraftsreaktors effekt på 0,7 gigawatt, eller den installerade effekten för 20 Växjö eller 4 Malmö.

Källa:

2 juni 2022  12:07  CET

Torsdag

Stora klimatvinster när fartygen ”flyger” över ytan

Snart kan eldrivna passagerarfärjor som färdas ovanför vattenytan bli verklighet. På Chalmers tekniska högskola har ett forskarlag skapat en unik metod för att vidareutveckla bärplan som kan öka eldrivna fartygs räckvidd betydligt och minska fossildrivna fartygs bränsleförbrukning med 80 procent.

Samtidigt som elektrifieringen av personbilar är långt kommen, drivs idag världens passagerarfärjor nästan uteslutande av fossila bränslen. Problemet är att batteriernas kapacitet inte räcker till för fartyg som kör längre distanser. Men nu har forskare på Chalmers och den marina forskningsanläggningen SSPA i Göteborg lyckats utveckla en metod som kan göra fartygsbranschen betydligt grönare i framtiden. I fokus står så kallade bärplan som likt vingar lyfter upp båtskrovet över vattenytan och låter fartyget färdas med betydligt mindre vattenmotstånd.

Tekniken har under senare år revolutionerat seglarsporten, där bärplanen får elitseglarnas båtar att flyga fram över vattenytan i mycket höga hastigheter.
Nu vill forskarna på Chalmers och SSPA göra det möjligt att använda segelbåtarnas bärplansprincip även på större passagerarfärjor, med betydande klimatvinster som följd.

Källa:

2 juni 2022  12:04  CET

Torsdag

Nederländerna och Tyskland skall samarbete om att borra i Nordsjön

Nederländerna och Tyskland kommer att borra efter gas i Nordsjön tillsammans, med produktion som förväntas starta 2024, har den holländska regeringen meddelat.

Enligt den holländska regeringens hemsida kommer produktionen att ske i Nordsjön, cirka 19 kilometer norr om Schiermonnikoog och Borkum. En rörledning byggs för att få gasen upp på stranden.

För att tillfredsställa farhågorna från miljöpartister kommer plattformen att flyttas bort från ett lokalt ostronprojekt och vatten som släpps ut under produktionen kommer att filtreras.

På den holländska sidan utfärdades tillstånd att påbörja borrning av statssekreterare Johannes Alexander Vijlbrief i onsdags (1 juni).

Källa:

2 juni 2022  12:00  CET

Torsdag

Brasilien importerade 5,2 GW solcellsmoduler under första kvartalet

Högeffektssolpaneler med uteffekter över 500 W stod för mer än 60 % av all import av solcellsmoduler till Brasilien i volym under perioden januari-mars.
Brasilianska solenergiutvecklare importerade 5,27 GW solcellsmoduler under årets första kvartal, en ökning med 128,1 % från samma period 2021, då 2,32 GW importerades, enligt data som samlats in av konsultföretaget Greener.

Kvartalssiffran överstiger redan de 4,88 GW av moduler som importerades under hela andra halvåret 2021. Högeffektssolpaneler med uteffekter över 500 W stod för mer än 60 % av all import av solcellsmoduler till landet i volym.

Greener har också rapporterat att den kvartalsvisa importen av växelriktare nådde 3,06 GW i volym, en ökning med 26,4% från samma period 2021, då leveranserna nådde 2,51 GW.

Källa:

2 juni 2022  11:50  CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

Deutsche Banks dotterbolags vd avgår efter greenwashing-razzia

DWS, ett dotterbolag till Deutsche Bank, sa att dess verkställande direktör avgår på onsdag, efter en räd på dess kontor av myndigheterna för påstådd greenwashing.

VD Asoka Woehrmann kommer att avgå på grund av påståenden om att företaget, en av världens ledande kapitalförvaltare, har överdrivit hållbarhetsuppgifterna för några av sina finansiella produkter.

DWS har nekat till brott. I ett uttalande sa Woehrmann: ”Efter de tre mest framgångsrika åren i dess historia är DWS betydligt mer lönsamt, är stabilt och har fortsatt att prestera bra i en svår marknadsmiljö.

”Samtidigt har anklagelserna mot DWS och mig själv under de senaste månaderna blivit en börda för företaget, såväl som för min familj och mig”, tillade han. ”För att skydda institutionen och mina närmaste vill jag bana väg för en nystart.”

Källa:

1 juni 2022  13:04  CET

Onsdag

Tyskland utökade med 670 MW solenergi och landvind i april

(Renewables Now) – Solenergisystem med en total kapacitet på 517,01 MW och 152,67 MW vindkraftverk på land installerades i Tyskland i april, sade Federal Network Agency på tisdagen.

Nya solenergiinstallationer i april låg under nivån i mars när de nådde 737,52 MW men översteg årets första två månader. Nyutvecklad vindkraft låg också över föregående månads nivå.

Mer än hälften av den nya solenergikapaciteten, eller 296,56 MW, var anläggningar kopplade till nätet utanför EEG-upphandlingar. Av dessa var endast 2,66 MW markmonterade system.

Under de fyra första månaderna 2022 tillförde Tyskland nästan 2,1 GW solenergi och cirka 612,54 GW vindkraft på land, medan nya biomassaanläggningar uppgick till 10,17 MW.

Källa:

1 juni 2022  12:37  CET

Onsdag

Recharge laddar för elbilarnas utrullning

Laxbutiken i Ljungskile har slagit ner sina laddstolpar bredvid Shellmacken och rastplatsen bredvid E6 i Uddevalla. Nu har man bytt till snabbladdning från Recharge vars koncept är publika supersnabbladdare på utvalda laddplatser tillsammans med profilerade partners.

Ikea är ett annat exempel, McDonalds ett tredje. I första omgång är målet att rulla ut tusen nya laddplatser med minst 150 kW effekt, som ger en laddningstid på 10–45 minuter beroende på biltyp och batterinivå.

– Så nu väntar vi bara på elnäten. En stor del av våra tusen laddpunkter hade redan varit driftsatta om vi hade haft tillräckligt med effekt, men elnätsbolagen lider lika mycket av detta, säger Maria Brant, chef för Recharge i Sverige.

Källa:

1 juni 2022  12:30  CET

Onsdag

USA:s skolbussar avfossiliseras

Den amerikanska miljöskyddsmyndigheten sponsrar med 50 miljarder kronor för att elektrifiera landets flotta av skolbussar, eller driva dem med naturgas.

En första tilldelning av fem miljarder kronor skedde den 20 maj. Hälften går till elbussar och hälften till alternativa bränslen. 

Sponsringen innebär att EPA (Environmental Protection Agency) subventionerar investeringar i fordon och infrastruktur för exempelvis laddning. Bidrag kommer att lottas ut med bättre odds för fattigare distrikt.

Programmet pågår fram till 2026.

USA-presidenten Joe Bidens mål är att USA ska vara koldioxidneutralt till år 2050. Konverteringen av skolbussarna har stöd av båda de amerikanska partierna.

25 miljoner amerikanska barn tar bussen till skolan.

Källa:

1 juni 2022  12:04  CET

Onsdag

Förbud utvinna olja och gas i Sverige

Vi har tidigare rapporterat att det funnits ett förslag från regeringen om att det ska vara förbjudet utvinna kol, olja och gas i Sverige. Nu har riksdagen sagt ja till de förbuden och även skärpt reglerna för utvinning av alunskiffer. 

Riskdagen var dock inte enig. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade nej. 

 Förslaget betyder ett förbud mot utvinning av stenkol, brunkol, råolja skifferolja och naturgas. Tillstånd kommer inte längre att ges till gruvdrift eller utvinningsverksamhet för dessa ämnen.

Beslutet innebär också att den som ansöker om tillstånd för att bryta, så kallad bearbetningskoncession, i alunskiffer måste uppfylla ett lämplighetskrav.

Lagändringarna i miljöbalken och minerallagen träder i kraft den 1 juli 2022. 

Källa:

1 juni 2022  12:08  CET

Onsdag

Kina kommer att fördubbla solenergiinstallationer till 108GW i år, hävdar NEA

Kina räknar med att installera upp till 108GW solel i år, nästan dubbelt så mycket kapacitet som den installerade förra året.

Dessa siffror har prognostiserats av Kinas nationella energiförvaltning, enligt den statliga TV-sändaren CCTVs Morning News-program i går, i vad som skulle utgöra en milstolpe acceleration av solenergiutbyggnaden i Kina.

Kina installerade 54,88 GW solenergi förra året, ett nytt rekord för landet, men en totalsumma som kanske underväldigades jämfört med de ursprungliga prognoserna efter materialprishöjningar gjorde att många projekt blev försenade till 2022.

Med en mängd försenade projekt som nu förväntas slutföras i år, förutspår Kinas NEA att cirka 121 GW solenergiprojekt för närvarande är under eller väntar på att byggas, varav 108 GW kommer att anslutas till nätet i år.

Källa:

1 juni 2022  12:04  CET

Onsdag

Södra i samarbete med klädjätte – lanserar första OnceMore®-baserade kollektionen

Nu kan du gå klädd i kläder av återvunnen textil och förnybar träfiber från familjeskogsbruket i Götaland. Södra har ingått ett nytt samarbete med den globala klädkedjan BESTSELLER och nu lanseras den första kollektionen av Södras OnceMore® i JACK & JONES butiker.

Södras satsning på OnceMore® – världens första storskaliga process för återvinning av textilavfall av blandmaterial – tar steget in i klädbutiker. Södra har ingått ett samarbete med den globala klädkedjan BESTSELLER och varumärket JACK & JONES, som nu lanserar den första klädkollektionen någonsin baserad på OnceMore®.

Med OnceMore® omvandlas stora volymer använda textilier till nya kläder och textilier – och det är skogen som gör det möjligt. Processen kombinerar vedcellulosa med textilavfall och ger en ren, högkvalitativ textilmassa.

I butik från och med 1 juni
Från och med 1 juni kommer sommarskjortor för män baserade på OnceMore®-massa säljas i JACK & JONES onlinebutiker via jackjones.com. Företaget grundades i Danmark 1990 och säljer sina klädkollektioner i mer än åttahundra butiker i 30 länder, online och genom tusentals partners internationellt.

Källa:

1 juni 2022  11:59  CET

Onsdag

EU:s utgifter för klimatåtgärder "överskattade" med 72 miljarder euro, säger revisorerna

Domstolen sa att Europeiska unionen hade missat sitt mål att spendera minst 20 % av sin budget på klimatåtgärder med cirka sju procentenheter.

Europeiska kommissionen, som förvaltar och genomför EU:s budget, rapporterade tidigare att 216 miljarder euro spenderades på klimatåtgärder under budgetperioden 2014-2020.

I verkligheten var det mer sannolikt att de relevanta klimatutgifterna var omkring 13 % av EU:s budget – eller 144 miljarder euro – snarare än de rapporterade 20 %, fann ECA.

”Inte alla rapporterade klimatrelaterade utgifter under EU:s budget var faktiskt relevanta för klimatåtgärder”, sa Joëlle Elvinger, ECA-medlemmen som ledde revisionen.

Aktuell rapportering görs ”innan utgifterna faktiskt är förbrukade”, vilket betyder att siffror är ”uppblåsta av oanvända eller ej utbetalda medel”, sa Elvinger till journalister vid en pressträff idag.

Källa:

1 juni 2022  11:54  CET

Onsdag

Ny studie: Koldioxidinfångning har potential – men kan kräva mer energi än politiken tagit höjd för

För att nå klimatmålet om ett nettonollutsläpp av koldioxid förutsätter organisationer som FN:s klimatpanel i många scenarier storskalig användning av olika tekniker för koldioxidinfångning. I en ny bok går miljöekonomen Jonas Grafström igenom de olika teknikerna, forskningsläget kring deras potential att åstadkomma så kallade negativa utsläpp.

– När jag först började läsa om koldioxidinfångning som teknik hade jag svårt att se hur det skulle kunna fungera globalt, men det finns viktiga jämförelser att göra. Hade någon för 15 år sedan satt en smartphone i handen på mig och bett mig förklara hur denna kommer användas år 2022, eller vad den skulle kosta, hade jag nog varit minst sagt skeptisk.
Man får ju ha i åtanke att det då kostade fyra kr i minuten att ha videosamtal och att internetsurf var svindyrt. Så det finns historiska skäl att ha tillförsikt inför koldioxidinfångningens potential, men också tekniska och ekonomiska skäl, säger Jonas Grafström som skrivit boken Dags att städa upp – potential för koldioxidinfångning.

Källa:

1 juni 2022  11:46  CET

Onsdag

Finland har satt upp världens mest ambitiösa klimatmål i lag

Finland har antagit världens utan tvekan mest ambitiösa klimatmål i lag. Målet är att vara det första utvecklade landet att nå nettonoll 2035 och nettonegativt – absorbera mer koldioxid än det släpper ut – 2040.

Enligt Net Zero Tracker är det bara Sydsudan som har ett mer ambitiöst nettonolldatum än 2035 och, som ett utvecklingsland, är dess mål för 2030 starkt beroende av internationell finansiering.

Målet sattes utifrån analys av en grupp oberoende ekonomer från den finska klimatpanelen. De räknade ut vad Finlands beskärda andel var av de 420 GT koldioxid som världen kan släppa ut och fortfarande har två tredjedelars chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5C.

Källa:

1 juni 2022  11:35  CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

I danska Viborg vill man skapa en energi-ö på land

I Viborg ska företaget BioCirc skapa landets första energiö – på land, märk väl. Det sker i regi av miljardprojektet ’Viborg Go Green’.

Målet är att skapa ett helt cirkulärt bioekonomiskt kluster, en energiö om man så vill, som ska leverera el, bränsle, värme och biogas och därmed omvandla Viborgs kommuns energiförbrukning på 3-4 år till att enbart drivas på gröna energikällor.

Bakom projektet står företaget BioCirc, finansierat av förmögenhetsförvaltaren Maigaard & Molbech och projektets huvudinvesterare Bo Bendtsen.

Den landbaserade energiön i Viborg kommer att innehålla både solceller, vindkraftverk, biogasanläggningar, pyrolysanläggningar, vätgasproduktion och eMetanolproduktion. Samtidigt återvinns näringsämnen och material i klustret, så att byggstenarna i det cirkulära systemet är restprodukter från kommunens lantbruk, företag och medborgare.
Enligt Bertel Maigaard, VD för BioCirc och Maigaard & Molbech, är det just det övergripande, holistiska synsättet som äntligen gör det möjligt att göra ett rejält skifte i den gröna omställningen

Källa:

31 maj 2022  09:38  CET

Tisdag

Israels färdplan för förnybar energi har som mål 17 GW installerad solenergi till 2030

Israel planerar att skala upp solenergiutbyggnaden som en del av en ny regeringsstrategi utformad för att sätta landet på rätt spår för att ha 30 % av sin elproduktion från förnybara energikällor till 2030.

Efter att ha distribuerat 3 591 MW solenergi i slutet av 2021, kommer den siffran att hoppa till 9 800 MW 2025 och 17 145 MW i slutet av decenniet enligt den nya färdplanen som publicerades av Israels elmyndighet och energiministerium i går.

Strategin belyser behovet av att utforska agrovoltaik, uppgradera nätverksinfrastruktur och uppmuntra lokala myndigheter att etablera nya anläggningar för förnybar energi.

Regeringen satte tidigare upp ett delmål att ha 20 % av Israels elproduktion från förnybara energikällor i slutet av 2025, samtidigt som den har lovat att uppnå nettonollutsläpp till 2050.

Källa:

31 maj 2022  09:28  CET

Tisdag

Lyfter e-cykelsubventioner försäljningen, ändrar vanor och minskar utsläppen?

Vad hände när Sverige införde 25 % rabatt på kostnaden för en elcykel under 12 månader under 2017-18? Lucas Davis vid Haas School of Business granskar en studie som gräver i konsekvenserna. Försäljningen ökade med 70 %. Elcykelpriserna förblev stabila, så säljarna höjde inte bara priserna för att äta upp rabatten.

Studien uppskattar att även om en tredjedel av dessa försäljningar skulle ha ”hänt ändå” (dvs. ingen additionalitet) var de återstående två tredjedelarna till kunder som konverterats till e-cykling. Efter köpet ledde beteendeförändringen till att de nya e-cyklarna minskade sin bilkörning med i genomsnitt 1 146 km per år.

Det motsvarar att rabatterna kostar 600 USD (560 €) för varje ton koldioxidreduktion. Det är en hög siffra, men beräkningen inkluderar inte bifördelar som minskade föroreningar, trafikstockningar och ökningen av spridningen av e-cykelacceptans.

Om alla fördelar beräknas, anser Davis att rabatter på e-cykel definitivt bör övervägas på platser där trafikstockningar och lokala föroreningar är en kostsam utmaning.

Källa:

31 maj 2022  09:18  CET

Tisdag

Miljardärsaktivist tvingar Australiens största förorenare till klimatvänlig U-sväng

Detta är förmodligen den största historien hittills i Australiens fortfarande nystartade gröna energiomställning.

AGL, landets största kolgenerator och största förorenare, har tvingats överge sina ogenomtänkta planer på att dela i två och fortsätta att bränna kol i ytterligare två decennier och mer. Och det har tvingats göra det av aktieägaraktivism.

Det faktum att kol har varit en sådan pekplatta för politisk debatt under det senaste decenniet gör denna fantastiska seger av aktivistmiljardären Mike Cannon-Brookes ännu mer anmärkningsvärd.

För det första visar det att motståndet mot den gröna energiomställningen och vetenskapsbaserade klimatmål rör sig från tvivelaktiga politiska överenskommelser i bakrummet och gatubaserade protester till styrelserummets och finansmarknadernas vanliga dagsljus.

Källa:

31 maj 2022  09:04  CET