ENERGIOMSTÄLLNINGEN

nyheter vaskas fram varje vardag

gron
rod
gul
lila
brun

“Most people still have no idea that sustainable energy
generation is growing so fast” — Elon Musk

"We will make electricity so cheap that only the rich
will burn candles" - Thomas A. Edison

Gratis nyhetsbrev varje vardag

Förnybart måste växa snabbare

Sol | Vind | Våg | Bio

Energilager | kort tid | lång tid

Batterier | Vätgas | Pumpkraft

Tekniken är redan här - 🙃 -

Ny teknik kommer - 🙂 -

Allt fossilt måste ersättas

Allt

Nyheter idag !

onsdagen den 31 augusti

Onsdag

Sverige: H2 Green Steel samlar in 190 miljoner euro

Det svenska nystartade företaget H2 Green Steel, som har som mål att bygga ett grönt vätgasdrivet stålverk i Boden, norra Sverige, har samlat in 190 miljoner euro (190,6 miljoner USD) i den första avslutningen av en serie B-finansieringsrunda, sade man på måndagen. .

Omgången leddes av svenska pensionsfonden AMF, Singapores Government Investment Corporation (GIC) och tyska fordons- och industrileverantören Schaeffler AG (ETR:SHA), som är nya investerare, och befintlig investerare Altor Fund V. Andra deltagare inkluderar nya investerare Swedbank Robur Alternative Equity och befintliga aktieägare Vargas, Kingspan, FAM, Marcegaglia, IMAS Foundation, Cristina Stenbeck och Daniel Ek.

H2 Green Steel, som redan har säkrat ett tillåtelsestillstånd för sin anläggning i Boden och påbörjat markarbeten och byggnation, sa att finansieringen visade på förtroende för företaget trots osäkerheten på de globala marknaderna.

Källa:

31 augusti 2022  14:17  CET

Onsdag

Alfen kommer att leverera Sveriges hittills största elnätsbatterisystem

Alfen har fått i uppdrag att leverera ett batterienergilagringssystem (BESS) i Sverige till elnätsföretaget Ellevio, som kommer att bli den skandinaviska nationens största projekt i sitt slag hittills.

Leverantören av smart energiutrustning, Alfen, med huvudkontor i Nederländerna, sa i går att de kommer att tillhandahålla en 10MW BESS som kommer att utföra nätbalanserande applikationer. En talesperson för företaget sa till Energy-Storage.news att dess kapacitet kommer att vara 11,9 MWh.

Ellevio förser cirka en miljon människor med el. Med Sverige som målsättning att ha nettonollutsläpp till 2045 – ett av de mest aggressiva nationella målen i världen – planerar landet att tillgodose det mesta av sitt kraftbehov från rikliga vindenergikällor.

Utbyggnaden av variabel vindproduktion på nätet för dock med sig utmaningar att lösa. Främst bland dessa är behovet av att stabilisera fluktuationer i energiförsörjningen som kan orsaka störningar i nätet, men andra potentiella utmaningar inkluderar det faktum att vindenergi kan behöva begränsas från att skickas till nätet vid tider av överproduktion.

Källa:

31 augusti 2022  13:55  CET

Onsdag

Finland: Karleby Energi säljer el till stadens invånare under marknadspris

Karleby Energi säljer el till stadens invånare under marknadspris – trots det kommer bolaget att sälja med vinst, berättar vd:n

Det skenande elpriset har lett till snabba svängar i Österbotten.

Först chockhöjde Karleby Energi och nu på fredag kommer bolaget ut med en preciserad prislista som ska ligga klart under marknadspriset.

Mikko Rintamäki som är vd på Karleby Energi och konstaterar att energibolaget nu prioriterar Karlebyborna.

Källa:

31 augusti 2022  13:46  CET

Onsdag

Gazprom gör rekordvinst i första halvåret – lämnar utdelning

Ryska energijätten Gazprom redovisar ett rekordhögt resultat under det första halvåret och bolaget kommer att lämna en halvårsutdelning. Det rapporterar flera medier.

Utdelningen kommer efter att Gazprom för första gången sedan 1998 ställt in sin årliga utdelning.

Vinsten var 2,5 biljoner dollar, motsvarande 440 miljarder kronor. Företaget kommer också att dela ut totalt 1,208 biljoner rubel, motsvarande 210 miljarder kronor.

Ryssland är hårt drabbat av sanktioner, men stigande energipriser gynnar aktörer inom energisektorn såsom bland annat Gazprom. Utdelningen innebär också tillskott i kassan för den ryska staten.

Källa:

31 augusti 2022  13:39  CET

Onsdag

Nya Zeeland: En helt elektrisk bogserbåt

Världens första elektriska bogserbåt i full storlek är nu i drift i Auckland, Nya Zeeland. Den heter Sparky, som var förstahandsvalet i en namntävling online. Ports Of Auckland har som mål att vara koldioxidneutrala år 2040. Det är en utmaning eftersom hamnverksamheten nästan uteslutande är beroende av dieselmotorer. De finns i kranarna som lastar och lossar lastcontainrar, traktorerna som flyttar dessa containrar runt inne i hamnanläggningen och bogserbåtarna som hjälper till att manövrera fartyg i hamnen.

Officiellt är Sparky en Damen RSD-E Tug 2513. Den är 24,73 (80 fot) lång och ett djupgående på 6 meter (19,5 fot). Den har två azimutpropellrar med propellrar med en diameter på 3 meter (10 fot). Sparky har en 70-tons bollard pull – samma som hamnens starkaste diesel bogserbåt. Nedan finns 80 batteriställ med totalt 2 784 kWh effekt. Sparky kan utföra upp till fyra fraktdrag på en enda laddning av batterier. Laddningstiden är cirka två timmar.

Källa:

31 augusti 2022  13:11  CET

Onsdag

Företag donerar solenergi-kit till Ukraina

Mer än tusen fristående solcellsgeneratorer kommer att skickas till Ukraina av en tysk ideell grupp för att kickstarta en vädjan om utrustning utanför nätet för det krigshärjade landet.

Bonn-baserade ideella förnybara energikällorna Global100RE och World Wind Energy Association (WWEA), baserade i samma tyska stad, har vädjat om att mer utrustning för generering utanför nätet ska doneras till Ukraina, inklusive solpaneler, batterier och kraftbanker.

Global100RE-initiativet – som förvaltas av Londonbaserade enheter, den ideella renkraftsorganisationen The Climate Group och välgörenhetsorganisationen Carbon Disclosure Project som rapporterar ren energi för företag – sa att mer än 1 000 mobila solceller har samlats in av det Berlin-baserade Access to Energy Institute och kommer att distribueras i Ukraina under de kommande dagarna.

Källa:

31 augusti 2022  12:59  CET

Onsdag

Flygande färjor tar sig ett steg närmare

Ett flygande färjeprojekt har tagit ett steg nära verkligheten. Det amerikanska företaget Regent har fått ett principgodkännande från Bureau Veritas för sin 12-passagerare, helt elektriska, wing-in-ground-effekt (WIG) seaglider, Viceroy. Regent påstår sig ha en eftersläpning på 7 miljarder dollar i provisoriska beställningar på sina sjöflygplan från färje- och flygoperatörer.

Regent kommer också att utnyttja klassgodkännandet till stöd för ett designbasavtal (DBA) med US Coast Guard, som väntas i höst. Klassgodkännandet och DBA liknar G-1 och G-2 utfärdande papper som används i FAA flygplanscertifiering.

Regents sjöflygplan kommer uteslutande att fungera över vattenservicerutter upp till 180 miles med befintlig batteriteknik och upp till 500 miles med nästa generations batterier, via befintlig dockningsinfrastruktur. Seaglidern kan ta såväl last som passagerare.

Källa:

31 augusti 2022  11:14  CET

Onsdag

Försvaret nobbar vindkraftsprojekt – stora förseningar

Försvarsmakten nobbar nya planerade vindkraftsprojekt genom att inte ta beslut i frågan förrän nästa år. Det skapar ilska hos vindkraftsbranschen som menar att det leder till stora förseningar mitt i Sveriges pågående elkris.

Försvarsmakten kommer inte ge klartecken till nya vindkraftsprojekt förrän tidigast mars 2023, skriver Di.

Det gäller tidigare förfrågningar i så kallade hinderremisser och gäller vindkraft på land och till havs. Samtidigt skapar beskedet stor ilska i branschen.

”I ett läge när elproduktionen i Sverige behöver byggas ut snabbt och alla ropar efter kortade ledtider så gör Försvarsmakten så att alla nytillkomna vindkraftsansökningar försenas kraftigt”, säger Daniel Badman, vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi och varnar för konsekvenserna som det kan medföra.

Källa:

31 augusti 2022  11:10  CET

Onsdag

Hur gick det för de sex största solcellföretagen under första halvåret 2022?

De främsta globala modulföretagen har släppt sina delårsrapporter för året som visar deras prestation mot bakgrund av en solcellsindustri som präglas av utmaningar i leveranskedjan, stigande material- och komponentkostnader och fyllda internationella relationer.

Med implementeringen av många internationella gynnsamma policyer, både i Kina och utomlands, ökar hela branschen samtidigt som företagen siktar på tillväxt på lokala och globala marknader.

Den 26 augusti, efter publiceringen av JinkoSolars finansiella rapporter, uppdaterades leveransrankingen för H1 2022 av världens största modultillverkare. JinkoSolar, TrinaSolar, LONGi Green Energy, JA Solar, CSI Solar och Risen Energy rankades bland de sex bästa för globala modulleveranser.

Källa:

31 augusti 2022  10:52  CET

Onsdag

Vindkraften i Östersjön skall gå från dagens 2,8GW till 19,6 GW på 7 år

Vid Östersjömötet i Marienborg enades länderna om att inleda ett närmare samarbete kring energi och utveckling av förnybar energi – och satte en gemensam ambition att sjudubbla havsbaserad vindkraftskapacitet till 2030. Målet är att bygga 19,6 GW havsvind i Östersjön till 2030. Idag byggs 2,8 GW där.

På Marienborg skrev energiministrarna, politiska företrädare för Östersjöländerna och EU-kommissionens energikommissionär under deklarationen som beskriver hur ambitionerna konkret ska genomföras.

– Med Marienborgsdeklarationen och den sjufaldiga ökningen av havsvind i Östersjön tar vi ett viktigt steg för både klimatet och vår säkerhet. Vi har nu fått länderna i den absoluta frontlinjen starkare engagerade i utvecklingen av havsvind. Målet är att säga adjö till svart energi och beröva Putin möjligheten att använda energi som ett vapen, säger klimat-, energi- och försörjningsminister Dan Jørgensen.

Källa:

31 augusti 2022  10:33  CET

onsdag 31 augusti

tisdag 30 augusti

Tisdag

Ett nytt prisättningssystem rullas ut där gasen är bortkopplad

EU-kommissionen kommer att genomföra nödåtgärder för att stabilisera kraftmarknaderna inom några veckor, sa EG:s ordförande Ursula von der Leyen sent på måndagen.

”Vi behöver ett nödinstrument som träder i kraft snabbare”, tillade hon vid en paneldiskussion med den tyske ekonomiministern Robert Habeck, med strukturella marknadsreformer som ursprungligen skulle rullas ut i början av nästa år.

Kontraktet har ökat med 87 % sedan början av augusti, där andra energiråvaror som gas har sett liknande ökningar när den stora leverantören Ryssland stängde av försörjningen mitt i stigande spänningar med väst på grund av dess krig.

”Vi är nu vid en punkt där vi ser att elpriset reagerar så nervöst… att de många komponenterna… orsakar en så hög nivå av spekulativ nervositet att vi nu diskuterar med varandra att vi måste ingripa ”, sa von der Leyen.

Källa:

30 augusti 2022  14:23  CET

Tisdag

Techjättarnas rabatt på el i Sverige: 420 miljoner

Datorhallar tillhörande Google, Amazon och Facebook får fortfarande skatterabatt på sin el i Sverige. Det konstaterar Sveriges radio. Dessutom är deras elkonsumtionen mycket stor.

Flera IT-jättar har energikrävande serverhallar placerade i Sverige. Hallarna drar ungefär 3 TWh el. Det motsvarar ungefär förbrukningen i hela Uppsala län. När privatpersoner betalar 36 öre per Kwh får företagen som äger datahallarna betala 0,6 öre, enligt studien Datacenter i Sverige.

Sammantaget har det blivit 420 miljoner kronor i sådan skatterabatt, enligt Skatteverkets siffror.

”Det kan ju faktiskt förhindra att andra industrier eller städerna har svårt att bygga ut för att elnätet är begränsat, säger Lars Nordström, professor på KTH till Sveriges Radio, om situationen.

Källa:

30 augusti 2022  14:12  CET

Tisdag

Stockholms satsning på laddplatser ger resultat

Försäljningsrekord, stora investeringar i laddplatser och allmän konsensus rustar Stockholm för 2030-målet om en utsläppsfri stadstrafik. Stadens årsgamla elektrifieringspakt börjar ge resultat. Under våren invigdes till exempel Europas största parkeringshus för elbilar.

För att klara målet krävs att antalet laddplatser byggs ut i snabb takt. Vid årsskiftet 2021/22 fanns drygt 2 300 publika laddpunkter i Stockholm – en femdubbling sedan 2015. Och målet är att uppnå 4 000 laddpunkter innan årets slut.

Miljöpartiets Daniel Helldén, trafikborgarrådet som är politiskt ansvarig för satsningen inom den blågröna koalition som styr Stockholm, tycker att ”pakten” är på rätt väg.

– I flera delar ligger vi i internationell framkant. Mängden laddplatser, strategin med samordnad utbyggnad inom Stockholms stad och att vi inte fokuserar på snabbladdning utan istället en utbyggnad som systemet klarar.

Källa:

30 augusti 2022  13:58  CET

Tisdag

Med en investering på 30 miljoner siktar Elestor på att ta sitt vätebromflödesbatteri till produktion i GigaWatt-skala

Det Arnhem-baserade ellagringsföretaget ser sina ambitioner bekräftas av bidraget från ett konsortium ledd av norska Equinor Ventures.

Norska energijätten Equinor ledde investeringsrundan. Invest-NL, tanklagringsföretaget Vopak, Somerset Capital Partners och befintliga aktieägare EIT InnoEnergy och Enfuro Ventures ingår också i investerarkonsortiet. Kapitaltillskottet är ”en bekräftelse på Elestors teknologi och operativa styrka”, säger VD Guido Dalessie. ”Vi är redo att erbjuda den typ av lagringslösningar för förnybar energi som världen ivrigt väntar på: Long Duration Energy Storage.”

Tekniken gör det möjligt att lagra förnybar energi producerad av till exempel vind- eller solkraftsparker på ett sätt som är billigt och effektivt, samt robust och skalbart. ”Teknik som kan lagra energi under långa perioder och i stor skala, och till låg kostnad, blir allt viktigare för att stabilisera energimarknaderna”, säger Gareth Burns, Vice President för Equinor Ventures.

Källa:

30 augusti 2022  13:54  CET

Tisdag

Helsingborgshem satsar på solenergi tillför 10 000 kvadratmeter solceller

Helsingborgshem styrelse har beslutat att investera cirka 30 miljoner kronor i solceller.
– Det innebär en ökad lokal produktion av förnybar energi för oss, våra hyresgäster och övriga Helsingborgare. En satsning som innebär över en femdubbling mot nuvarande utbyggnadstakt, berättar Lars Hansson, styrelseordförande på Helsingborgshem.
Under tre år, med start nästa år 2023, ska 10 000 kvadratmeter solceller sättas upp på Helsingborgshems hustak runt om i stan.

Bakgrunden till beslutet är att samhällets elbehov förväntas öka på grund av bland annat laddning av elfordon, elkrävande företagsetableringar och elektrifiering av viss industri.

– Vi på Helsingborgshem vill vara en del av lösningen på denna utmaning. Helsingborgshem har ytor att sätta solceller på och utbyggnaden är ett led i vår nya energistrategi. Vi ser också en affärsmässig nytta för Helsingborgshem. Nästa steg är att göra en upphandling och bestämma på vilka tak och fastigheter solcellerna ska placeras, berättar Johan Clementz, teknik- och energiutvecklingschef på Helsingborgshem.

Källa:

30 augusti 2022  12:56  CET

Tisdag

Mikrovattenkraftsystem för byggnadsapplikationer, användbart med solenergi

Den japanska startupen Yumes Frontier har utvecklat ett mikro-vattenkraftgenereringssystem som använder små mängder vatten i fabriker, byggnader och vattenreningsanläggningar.

”Vårt system har utformats för att använda oanvända vattenledningar och syftar till att sänka elräkningarna i kommersiella och industriella byggnader,” sa en talesperson för företaget till tidningen pv. – Systemet kan användas i olika typer av kommersiella och industriella byggnader, förutsatt att några villkor är uppfyllda. Till exempel ett lägsta flöde på 4L/s och ett vattenfall från en höjd av mer än 4 meter. Och om dessa villkor är uppfyllda kan den till och med installeras i bostadshus eller hus.

Enheten mäter 580 mm x 330 mm och väger 30 kg, med en nominell effekt på 2,7 kW. Den använder skillnaden i vattentryck i rören för att generera ström och kan endast fungera med täta rör. Vattenhjulets rotationshastighet sträcker sig från 450 till 5 000 rpm och rotationshastigheten, vid en höjd av 24 meter, spänner över 5 000 rpm när den är ohämmad till 2 800 rpm när den avger 2,5 kW.

Källa:

30 augusti 2022  12:42  CET

Tisdag

Stort EU-samarbete kring tandemsolceller

Utveckling av tandemsolceller, som kombinerar kiselteknik och tunnfilmsteknik, kan ge effektivare och billigare solenergi. – Om vi vill ha ännu billigare solenergi i framtiden behöver vi ta ett tekniksprång, säger Marika Edoff, professor vid Uppsala universitet, som leder ett nystartat EU-projekt om tandemsolceller.

Projektet ska pågå i tre år i samarbete mellan 14 olika partners – universitet, forskningsinstitut och företag. Finansiärer är EU:s Horizon-program. Till hösten startar ett intensivt arbete med att få fram en fungerande tandemsolcell som också ska testas utomhus.

– Målet är att få fram en prototyp med hög verkningsgrad, vi ska visa att tekniken fungerar under verkliga omständigheter, säger Marika Edoff.

Tandemsolceller är hett inom forskningen idag och är en vidareutveckling av kiselsolceller, som är vanligast på marknaden. Det är en mogen teknik, som inte går att utveckla så mycket längre. Däremot kan effektiviteten öka om man lägger till ett lager av ett annat material, som tar hand om en del av solstrålarna och omvandlar dem till energi.

Källa:

30 augusti 2022  11:48  CET

Tisdag

Norska Equinor köper in sig i 6 GW av australiensiska flytande vindkraftsprojekt till havs

Den norska olje- och gasjätten Equinor har köpt in sig i tre föreslagna vindkraftsparker till havs i New South Wales som en del av sina planer på att gå över till förnybara energikällor och bli ett nettonollenergibolag år 2050.

Affären har träffats med den australiensiska utvecklaren OceanEx, som vill utveckla tre vindkraftsprojekt till havs – vart och ett på upp till 2GW – utanför kusten i Newcastle, Illawarra och Eden. Ett fjärde Oceanex-projektförslag vid Ulladulla verkar ha blivit bortprioriterat.

Equinor är den senaste – och en av de största – internationella energijättarna som har deklarerat sin hand i den begynnande havsbaserade vindindustrin, som nu har blivit ett av de största spelen i stan, helt enkelt på grund av de enskilda projektens omfattning och entusiasmen visas av statliga och federala regeringar.

Andra stora aktörer på, eller tittar på, den lokala marknaden inkluderar Ørsted, Iberdrola, Shell, Copenhangen Infrastructure Partners, Macquaries Corio, DP Energy och andra.

Källa:

30 augusti 2022  11:30  CET

Tisdag

Green Tories stöder Johnsons uppmaning till sin efterträdare att investera i förnybar energi

Ledande gröna konservativa har ställt sig bakom Boris Johnsons krav på att hans efterträdare ska investera i förnybar energi, bland oro för att Tory-ledningens frontfigur Liz Truss kan förlita sig mer på fossila bränslen för att bekämpa skyhöga priser.

I ett av sina sista tal som premiärminister ska Johnson varna för att fokusera på kortsiktiga lösningar och försumma både förnybar energi och en bredare övergång till nettonoll.

Medan tjänstemän säger att detaljer i talet fortfarande ska utarbetas, säger de att Johnson kommer att betona att tillväxt i källor som vindkraft, liksom nya kärnkraftverk, skulle skydda Storbritannien från framtida energikriser.

Truss och hennes rival i det konservativa ledarracet, Rishi Sunak, har båda efterlyst mer kärnkraft. De har dock ibland varit särskilt skeptiska i sina kommentarer och planerade politik för förnybara energikällor.

Källa:

30 augusti 2022  11:03  CET

Tisdag

Danmark och de baltiska länderna vill sjudubbla havsvind

Danmark förbinder sig med de andra Östersjöländerna att sjudubbla mängden el från havsvind i Östersjön till 2030.

Det skriver Politiken. Tidningen har sett ett sent utkast till deklarationen för avtalet som ska presenteras vid ett energitoppmöte på tisdag i Marienborg.

Länderna är överens om att öka kapaciteten för havsvind från knappt 3 gigawatt i Östersjön för tillfället till nästan 20 gigawatt år 2030.

Det kommer att innebära att 1100-1700 havsbaserade vindkraftverk måste byggas, beroende på storlek. Detta ska säkra elektricitet till mellan 22 och 30 miljoner hushåll, skriver Politiken.

Enligt statsminister Mette Frederiksen (S) är det viktigt att få fart på den gröna omställningen.

– Kriget i Ukraina och klimatförändringarna går nu ihop. Vi har två kriser på bordet samtidigt. Vi måste påskynda den gröna omställningen, och vi måste göra oss av med ryska fossila bränslen, säger hon till Politiken.

Källa:

30 augusti 2022  10:55  CET

tisdag 30 augusti

måndag 29 augusti

Måndag

NCC och Svea Solar bygger Norrlands största solpark

NCC och Svea Solar har inlett ett samarbete för att påskynda utbyggnaden av solenergi och därmed bidra till klimatomställningen. Hittills omfattar samarbetet minst två projekt och ambitionen är att det ska bli många fler. Det första projektet som förväntas färdigställas ligger i Björke utanför Gävle. Solparken blir den största i Norrland.

NCC har stor tillgång till mark runt om i Sverige och har valt att upplåta delar av den till Svea Solar som projekterar, bygger och äger solparkerna. Först ut är en solpark strax norr om Gävle, som väntas bli den största parken i Norrland med en installerad effekt på ca 6 MW, att jämföra med årskonsumtionen för ungefär 1100 hushåll (räknat på en årskonsumtion på 5 000 kWh/år).

Parken väntas stå klar under första halvåret 2023. Det här är den första av förhoppningsvis många solparker inom ramen för samarbetet, där man hittills har avtalat om minst två projekt.

Källa:

29 augusti 2022  14:47  CET

Måndag

Afrikas förnybara energisektor har enorma investeringsmöjligheter

African Development Banks president Dr Akinwumi Adesina har lyft fram de enorma investeringsmöjligheter som Afrikas förnybara energiresurser erbjuder.

Japanska företag borde investera mer i Afrika, där investeringsmöjligheter och avkastning på investeringar är bland de högsta i världen. Adesina uppmanade deltagarna vid den nyligen åttonde Tokyo International Conference on African Development (TICAD8).

Adesina berömde den japanska regeringen och den privata sektorn för deras starka stöd till Afrikas utveckling och sa åt japanska företag att bedöma Afrikas investeringsmöjligheter baserat på fakta och bevis, och inte på uppfattningar.

”Under 2020 gjorde Moody’s Analytics en 10-årig kumulativ utvärdering av globala infrastrukturskulder, per region. Den fann att Afrika var den region med den näst lägsta kumulativa fallissemangsgraden, efter Mellanöstern. Det är återigen ett bevis på att infrastrukturen som tillgångsklass i Afrika är solid, säker och lönsam”, förklarade Adesina.

Källa:

29 augusti 2022  14:28  CET

Måndag

När oljekällan är din granne

För tre år sedan lovade Kaliforniens guvernör Gavin Newsom att skydda hälsan och säkerheten för människor som bor nära olje- och gasverksamhet, men förändringen har inte kommit. Miljontals bor fortfarande nära skadliga olje- och gasriggar, många länge undantagna från luftföroreningsreglerna, eftersom vetenskapliga bevis på deras skada ökar.
För en utomstående är det en chock att se en pumpjack knappt 25 fot från någons hem. Men för Yesinia Martinez är den förfallna riggen bortom hennes sovrumsfönster bara något som alltid har funnits där.

Även hennes hälsoproblem har alltid funnits där. Varje dag är en kamp. ”Jag vaknar och jag har liksom ingen energi att gå upp”, sa hon. ”Jag får ofta huvudvärk. Mitt minne är hemskt.”
Martinez personifierar Kaliforniens misslyckande med att skydda sina invånare från den hårda realiteten att leva nära utvinning av fossila bränslen. Olje- och gasverksamhet har kopplats till en växande lista med allvarliga hälsokonsekvenser, från fosterskador till cancer, medan industrins avloppsvatten förorenar statens minskande grundvattenreserver.

Källa:

29 augusti 2022  14:10  CET

Måndag

Danmark och Tyskland når avtal om 3 GW "energiö"

(Montel) Danmark och Tyskland har nått en överenskommelse om att ansluta den danska energiön Bornholm, med en installerad effekt på 3 GW, till det tyska fastlandet via en sammanlänkning.
Avtalet om att öka förnybar energi var ”avgörande för Europas energioberoende från Ryssland”, sade klimat- och energiminister Dan Jorgensen på måndagen.

En bred politisk allians i Danmark nådde en överenskommelse om att öka kapaciteten för grön energi på Bornholm från 2 GW till 3 GW, som sedan kommer att ansluta till Tyskland.

Länderna förväntar sig att energiön ska vara i drift till 2030, men de lämnade inga ytterligare detaljer om sammankopplingens kapacitet eller när ström kunde börja flöda.

Källa:

29 augusti 2022  14:05  CET

Måndag

Priserna på solmoduler och polykisel kommer att sjunka från 2023, konstaterar rapporten

Solcellsmodulpriserna för internationella marknader förväntas falla i takt med prognostiserade prissänkningar på polykisel från och med 2023, enligt forskning från Clean Energy Associates (CEA).

Kvalitetssäkrings- och supply chain management-företaget avslöjade att även om modulprissättningen i år förblir konstant på grund av högre än förväntade europeiska inköpsvolymer och begränsade polykiseltillförsel, kommer prissättningen att sjunka från och med 2023.

I sin PV-prisprognosrapport (Q2 – 2022) rekommenderar CEA att endast upphandla moduler cirka två till tre fjärdedelar från leverans eftersom den nuvarande marknadsmiljön kommer att påverka framtida långsiktiga beställningar.

I USA ökade modulpriserna avsevärt från företagets tidigare prognos på grund av hotet om en utvidgning av antidumpnings- och utjämningstullar (AD/CVD) till flera länder i Sydostasien.

Källa:

29 augusti 2022  13:49  CET

Måndag

IKEA köper havsvindprojekt

Utvecklaren av förnybara energikällor OX2 AB (STO:OX2) sa idag att de har gått med på att avyttra en 49-procentig andel i en portfölj på upp till 9 GW av vindkraftsprojekt till havs till investeringsgrenen av Ingka Group, den största återförsäljaren i IKEAs franchisetagaresystem.

Enligt arrangemanget kommer Ingka Investment att köpa en minoritetsandel i tre projekt som är under utveckling och under tillstånd. Det är nämligen Galatea-Galene-projektet utanför Halland, Västsverige, Tritonprojektet i vattnen utanför landets sydligaste Skåne län och Aurora-projektet utanför Gotlands och Ölands kuster.

Kapaciteten som ska installeras genom utvecklingen förväntas generera upp till 38 TWh el årligen, vilket motsvarar 25 % av Sveriges totala elförbrukning 2021, säger OX2.

Källa:

29 augusti 2022  13:43  CET

Måndag

Österrike uppmanar till att frikoppla gas från elpriser

Den österrikiska regeringen efterlyser frikoppling av gas från elprissättning, och hävdar att hur EU:s elmarknad fungerar innebär att priserna fortsätter att stiga på grund av rekordstora gaskostnader.

EU:s 25-åriga elmarknadsdesign innebär att råvarupriserna stiger och faller parallellt. Elpriset bestäms var 30:e minut av marginalkostnaden för den sista generatorenheten som ska slås på för att möta efterfrågan.

Detta är ofta ett gaskraftverk med högre marginalkostnader än enheter som till exempel förnybar energi som man vänder sig till först. Som ett resultat av detta sätts elpriset baserat på kostnaden för att driva gaskraft som för närvarande är dyr och behäftad med otrygg leverans.

Intressenter är oroade över att detta väsentliga innebär att gaspriser och flöden som beslutats av Rysslands president Vladimir Putin direkt påverkar kostnaderna för europeiska konsumenter.

Källa:

29 augusti 2022  12:20  CET

Måndag

Energiminister kollade in energilagring

Energiminister Khashayar Farmanbar och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh träffade i veckan energilagringsföretaget Texel Energy Storage på plats i Malmö hamnområde. Syftet med besöket var att ta del av Texels nyutvecklade energilagringsteknik och planerna på en etablering av gigafabrik i Malmö hamnområde.

Under energiministerns besök i Malmö i dag så lyfte Khashayar Farmanbar vikten av att inte låta energi gå till spillo, och att storskalig förnyelsebar energilagring behövs för att ta vara på den energi vi får från sol och vind.

Texel Energy Storage är ett svenskgrundat bolag som tillsammans med amerikanska energimyndigheten utvecklat en billig energilagringsteknologi som bygger på energilagring med en termokemisk lösning. Tekniken är enligt bolaget betydligt billigare än befintliga litiumbatterier, har ingen cyklisk degradering, innehåller inga ovanliga jordartsmetaller, är 100 procent återvinningsbart och har en hög energidensitet.

Företaget har sedan starten 2010 haft ett tydligt fokus på att fasa ut fossila bränslen och tillhandahålla en cirkulär och hållbar energilagringslösning.

Källa:

29 augusti 2022  12:15  CET

Måndag

Fullt i Solhagen – alla solpaneler abonnerade: ”Kunderna står på kö”

På torsdagseftermiddagen blev det ”lapp på luckan” i Solhagen i Torphyttan. Samtliga 1 436 solpaneler abonneras nu av kommunägda Linde energis elhandelskunder.

– Intresset för solenergi har exploderat över lag de senaste åren och ganska tidigt abonnerade vi ut cirka 70 procent av solpanelerna i Solhagen, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi.

– De senaste veckorna har de sista solpanelerna gått åt som smör i solsken. Även om vi inte har en väntelista, skulle man kunna säga att kunderna står på kö för att teckna solabonnemang. Telefonen och mejlen går varm, fortsätter Jessica Järlstam.

Även om Solhagen i Torphyttan är fulltecknad för tillfället kan enstaka solpaneler bli tillgängliga för abonnemang, om någon exempelvis flyttar och väljer att säga upp sitt avtal.

Källa:

29 augusti 2022  12:11  CET

Måndag

Ovakos ståltillverkning helt koldioxidneutral

Ovako har publicerat sin hållbarhetsrapport för 2021. I den framgår det att Ovako leder utvecklingen mot hållbarhet med återvunnet stål från en koldioxidneutral verksamhet. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Vidare i rapporten går det att läsa att Ovakos stålprodukter i genomsnitt består av cirka 97 procent återvunnet stål. Företaget har sedan 2015 fått ner sina utsläpp per ton stål, med 57 procent och koldioxidutsläppet från Ovakos produkter är 80 procent lägre än globala genomsnittet. Även utsläppen från stålproduktionen är 95 procent lägre.


Marcus Hedblom, vd och koncernchef för Ovako kommenterar rapporten i ett pressmeddelande: – Hållbarhetsrapporten visar att Ovako fortsatt ligger i framkant i omställningen till ett hållbart samhälle. Den bekräftar också att vi levererade på våra klimatmål och erbjuder stålprodukter från koldioxidneutral produktion.

Vår ambition framöver är också tydlig, vi kommer att fortsätta resan mot produkter helt utan koldioxidutsläpp.

Källa:

29 augusti 2022  12:06  CET

måndag 29 augusti

fredag 26 augusti

Fredag

Debatt: ”Vi har lösningen på höga elpriser i våra egna händer”

Bengt Ekenstierna skriver att de subventionsmodeller som presenterats inte löser grundproblematiken med höga elripser. Han menar att farhågorna för prismanipulation om elmarknaden delades i en för Sverige och en för utlandsförbindelserna är överdriven.

Jag hävdar att prismodellen vi har idag har havererat. Det har den gjort eftersom vi gått från en lång period av produktionsöverskott till en situation av produktionsbrist i södra Sverige.

Enligt ovan beror detta på minskad produktion i södra Sverige och en oöverträffad export till kontinenten, där efterfrågan är enorm pga. energikrisen. När en marginalprissättningsmodell (den dyraste produktionen sätter priset) fungerar bra, vilket vår modell har gjort i nästan 20 år, så kommer de producenter som begär för mycket betalt inte att få köra, utan någon annan som producerar billigare tar deras plats.

Konkurrensen håller därmed priset på en rimlig nivå. Men när alla producenter behövs, och den producent som begär mest för sin produktion får sålt sin el oavsett pris, så finns det inte längre någon mekanism som försvarar kunderna. Och med den prissättningsmodell som vi tillämpar så får ALLA som levererar el inom ett specifikt elområde samma pris på dennes elleveranser som det högsta budet.

Källa:

26 augusti 2022  14:45  CET

Fredag

USA: Ambri visar upp sitt högtemperaturbatteri

Lagring av flytande metallbatterier från teknikstartupen Ambri kommer att demonstreras av det amerikanska energiföretaget Xcel Energy i Colorado.

Ambri, en spinout från MIT:s labb, grundades 2010 och har utvecklat sitt högtemperaturbatteri som en potentiell lågkostnad, långvarig energilagringsresurs. Det samlade in 144 miljoner USD i en investeringsrunda förra året, samtidigt som det säkrade ett leveransavtal för antimon, en nyckelingrediens i batteriets katod.

Företaget hävdar att dess batteri undviker många av de nedbrytningsmekanismer som påverkar litiumjonbatterier. Den påstås också vara fri från risken för termisk rusning och fick nyligen sin UL 1973 säkerhetscertifiering.

Xcel Energy, som betjänar nära fyra miljoner kunder i åtta amerikanska delstater inklusive Colorado, New Mexico, Texas och olika delstater i övre Mellanvästern, kommer att demonstrera tekniken på Aurora, Colorados Solar Technology Acceleration Center (SolarTAC).

Projektet kommer att pågå i ett år vid centret, som drivs av den ideella forskargruppen MRIGlobal, som testar teknologier i en verklig, nätansluten miljö, samtidigt som det också har forskningskapacitet för mikronät och nätkanter.

Under 2018 satte företaget ett måldatum för 2050 för att förse alla kunder med nollutsläpp av el, värme och transporter. På vägen dit siktar man på att nå 80 % minskningar av koldioxidutsläppen från 2005 års nivåer till 2030 och avveckla alla sina kolkraftverk till 2034.

Källa:

26 augusti 2022  14:06  CET

Fredag

Med nya solcellsmoduler drivs växthus med egen energi

Växter använder ljusvågor från endast en del av spektrumet för fotosyntes – resten kan återvinnas och användas för att generera solenergi. Det är tanken bakom solcellsmodulerna som utvecklats av EPFLs startup Voltiris. Efter uppmuntrande preliminära resultat installerades nyligen en ny pilotinstallation i Graubünden.

I Schweiz kräver odling av tomater, gurka, paprika och andra ljus- och värmeintensiva grönsaker att man bygger ett växthus – men att driva ett förbrukar enormt mycket energi.

Jordbrukare måste noggrant balansera skördar och ekonomi med miljöhänsyn. ”Det kostar mer än 1,5 miljoner CHF per år att värma ett 5 hektar stort växthus”, säger Nicolas Weber, VD för Voltiris. ”Och ett växthus av den storleken släpper ut ungefär samma mängd CO2 per år som 2 000 människor.”

Den schweiziska federationen av frukt- och grönsaksodlare, som odlar flera tusen hektar över hela landet, har satt som mål att eliminera all fossilbränslebaserad energi från sina jordbruksprocesser till 2040.

Källa:

26 augusti 2022  14:15  CET

Fredag

Spanien: Grön vätgas istället för kolbrytning

I en liten stad i södra Spanien ska Europas största fabrik för vätgas som produceras på ett klimatvänligt sätt tas i drift. Regeringen i Madrid har ambitiösa planer – även för export.

Staden Puertollano ligger cirka 250 kilometer söder om Madrid. I decennier präglades denna region av stenkol och den sista gruvan stängdes på 1970-talet. Det byggdes industrianläggningar som producerade kemiska produkter från naturgas.

Men de fossila bränslena borde nu vara över i Puertollano: Europas största fabrik för grönt väte ska gå i normal drift i den lilla spanska staden. I det första steget investerar energibolaget Iberdrola 150 miljoner euro för att producera 3 000 ton grön vätgas.

14 grupper av solpaneler ligger redan inbäddade mot en kedja av kullar i Puertollano. Det är här hela processen börjar, säger ingenjör Carlos Funez från Iberdrola. Modulerna kan till och med använda ljuset som golvet reflekterar, då är även baksidan ljuskänslig.

Källa:

26 augusti 2022  14:06  CET

Fredag

Ändring i ellagen – nu kan du dela el med grannen

Dela el med grannen eller fastigheten bredvid? Från och med 1 januari 2022 träder en ändring i ellagen i kraft som gör det möjligt att dela el genom interna elnät mellan fastigheter och byggnader. I praktiken innebär det att den som önskar bygga ett gemensamt elnät med till exempel grannen kan göra det utan några krav på tillstånd eller nätkoncession.

Bakgrunden till den nya lagändringen har varit att Regeringen önskat modernisera, förbättra och förenkla elnätsregelverket och 2018 tillsattes därför en utredning vid namn Nätkoncessionsutredningen. Under hösten 2021 presenterades ett förslag från utredningen som senare röstades igenom i Riksdagen och den nya lagändringen träder i kraft 1 januari 2022.

För den som önskar dela elnät mellan olika fastigheter eller byggnader innebär den nya lagändringen att interna lågspänningsnät får byggas utan några krav på tillstånd eller nätkoncession. Detta gäller även mellan hushåll i ett grannskap till exempel.

Källa:

26 augusti 2022  13:44  CET

Fredag

Storbritannien: Octopus Energy och National Grid demonstrerar första V2G (elbil till elnät)

Octopus Energy Group och National Grid ESO har tillkännagett den första framgångsrika integrationen av fordon-till-nät-teknik (V2G) med hjälp av en testmiljö av balanseringsmekanismen, det primära verktyget som används av National Grid ESO för att balansera Storbritanniens elsystem i verkligheten. tid.

Detta är första gången som V2G-teknik har demonstrerats i Storbritannien för att visa att elfordon (EV) kan ta emot en direkt signal från ESO för att stödja systembalansering.

Enligt Octopus Energy markerar det en stor vändpunkt i elförsörjningen och innebär att konsumenter i framtiden kan spela en direkt roll i att balansera det nationella transmissionssystemet genom sina elbilar.

I en serie testkörningar i augusti 2022 laddade och laddade Octopus ur batterierna i upp till 20 elbilar från deltagande kunder vid tider med obalans i nätet.

Dessa visade den potentiella fördelen med V2G-laddning – en timme av en miljon elbilar som exporteras till nätet skulle kunna generera samma mängd ström som 5 500 landbaserade vindkraftverk.

Källa:

26 augusti 2022  13:25  CET

Fredag

Ett nytt koncept för lågprisbatterier

I takt med att världen bygger ut allt större installationer av vind- och solenergisystem, växer behovet snabbt av ekonomiska, storskaliga reservsystem för att ge ström när solen är nere och luften är lugn. Dagens litiumjonbatterier är fortfarande för dyra för de flesta sådana applikationer, och andra alternativ som pumpad vattenkraft kräver specifik topografi som inte alltid är tillgänglig.

Nu har forskare vid MIT och på andra håll utvecklat en ny typ av batteri, helt gjord av rikliga och billiga material, som kan hjälpa till att fylla det gapet.

Den nya batteriarkitekturen, som använder aluminium och svavel som sina två elektrodmaterial, med en smält saltelektrolyt emellan, beskrivs idag i tidskriften Nature, i en artikel av MIT-professor Donald Sadoway, tillsammans med 15 andra vid MIT och i Kina , Kanada, Kentucky och Tennessee.

”Jag ville uppfinna något som var bättre, mycket bättre, än litiumjonbatterier för småskalig stationär lagring och i slutändan för fordonsindustrin”, förklarar Sadoway, som är John F. Elliott professor emeritus i materialkemi.

Källa:

26 augusti 2022  12:08  CET

Fredag

Kalifornien vill täcka över vattenkanaler med solpaneler för att bekämpa torka och producera el

HICKMAN, Kalifornien, 25 augusti (Reuters) – Kalifornien är på väg att lansera ett experiment för att täcka akvedukter med solpaneler, en plan som om den skalas upp kan spara miljarder liter annars avdunstat vatten samtidigt som den driver miljontals hem.

Project Nexus i Turlock Irrigation District startar i mitten av oktober mitt i västra Nordamerikas värsta torka på 1 200 år och eftersom klimatförändringar som påverkas av människor förvärrar torrperioden.

Projektet på 20 miljoner dollar, finansierat av staten, kommer att bryta mark på två platser. Den ena är en spännvidd på 500 fot (152 meter eller cirka 0,3 mil) längs en krökt del av kanalen i staden Hickman, cirka 100 miles (160 km) inåt landet från San Francisco. Den andra är en mil lång (1,6 km lång) direkt i närliggande Ceres.

Baserat på ett liknande projekt i den västindiska delstaten Gujarat, är projektet det första i sitt slag i USA, säger Brandi McKuin, projektforskare vid University of California Merced. Turlock-projektet inspirerades av en forskningsartikel McKuin publicerad 2021.

Källa:

26 augusti 2022  11:31  CET

Fredag

Kanada: GHI planerar 500 GW grönt H2-nav med underjordisk saltlagring i Nova Scotia

Green Hydrogen International (GHI) presenterade på onsdagen en plan för att utveckla ett grönt väteproduktions- och lagringsprojekt i den kanadensiska provinsen Nova Scotia som kommer att realiseras i etapper för att nå upp till 500 GW.

Projektet med namnet Spirit of Scotia kräver byggandet av en serie vätelagringsanläggningar i saltformationer över hela den kanadensiska provinsen. Vätgasproduktionsprocessen kommer att drivas med el från lokala vindresurser till havs och produktionen kommer att levereras till europeiska och nordamerikanska marknader.

När alla faser av projektet är avslutade är Spirit of Scotias totala kapacitet inställd på att nå 500 GW, vilket kommer att möjliggöra produktion av mer än 43 miljarder kg grönt väte årligen, motsvarande över 450 TWh lagringskapacitet.

Tillkännagivandet kommer en dag efter att Tyskland bildat en allians med Kanada för att bygga en transatlantisk leveranskedja för grönt väte med leveranser till Tyskland som förväntas börja redan 2025. E.on SE (ETR:EOAN) och Uniper SE (ETR:UN01) tecknade också avtal med EverWind Fuels Company för att importera grön ammoniak.

Källa:

26 augusti 2022  11:08  CET

Fredag

Vätgaståg startar regelbunden drift i Tyskland

Tyskland såg början av världens första reguljära drift av vätgasdrivna tåg denna vecka, vilket gör ”järnvägshistoria”, sa operatörsföretaget EVB.

Den nya tågdesignen, som beskrivs som ett ”kraftverk på hjul” av det nordtyska företaget, släpper bara ut ofarlig vattenånga från sina avgaser.

EVB:s hemstat Niedersachsen uppskattar att 4 400 ton CO2 kommer att sparas årligen som ett resultat, vilket kan öka kraftigt när enbart grönt väte används.

I ett första steg kommer vätgastågen att ersätta 15 dieseldrivna tåg i Niedersachsens lokala kollektivtrafiksystem, där dieselmotorer fortfarande är utbredda på grund av bristen på elektrisk järnvägsinfrastruktur, sa nyhetstidningen Der Spiegel.

Källa:

26 augusti 2022  11:04  CET

fredag 26 augusti

torsdag 25 augusti

Torsdag

Storbritannien: New Octopus Energy skall utveckla landets hittills största batterilagringssystem

Storbritanniens största batterier på 500 MW/1 GWh beläget i Midlands, England, planerat att vara i drift 2027.

Detta fristående batteri skulle bli Storbritanniens största och med kapacitet att exportera motsvarande elanvändning av 235 000 hem på en enda dag.

Batterier tillhandahåller nätbalanserande tjänster genom att lagra billig grön energi när den är riklig och släppa ut den när den behövs. Som en del av avtalet har OEDP också förvärvat tre solenergiparker med batterier på plats i Midlands och nordöstra England, som Exagen för närvarande utvecklar.

Solenergiparkerna har en sammanlagd kapacitet på cirka 400 MW. Exagen har redan 2 GW sol- och batterilagringsprojekt i sin pipeline, som Octopus kommer att kunna investera i när de är redo att bygga.

Octopus Energy Generation, en av Europas största investerare inom förnybar energi, förvaltar redan 4,4 miljarder pund av förnybara energitillgångar i hela Europa.

Källa:

25 augusti 2022  13:43  CET

Torsdag

Billigt, hög kapacitet och snabbt: Ny aluminiumbatteriteknik lovar allt

Det finns en klassisk ironi med ny teknik, att användare tvingas begränsa sig till två av de tre saker som alla vill ha: snabbt, billigt och bra. När tekniken är batterier är adoptionen ännu mer utmanande. Billigt och snabbt (laddning) spelar fortfarande roll, men ”bra” kan betyda olika saker, som lätt vikt, låg volym eller lång livslängd, beroende på dina behov. Ändå är det samma slags avvägningar inblandade. Om du vill ha riktigt snabb laddning måste du förmodligen avstå från en del kapacitet.

Dessa avvägningar håller igång forskningen om alternativa batterikemi trots den massiva bly som litium har när det gäller teknik och tillverkningskapacitet – det finns fortfarande hopp om att någon annan kemi kan ge ett stort prisfall eller en stor ökning av ett visst mått av prestanda.

Idag publiceras en tidning som verkar erbjuda ett lågt pris kombinerat med ett stort lyft i flera av dessa åtgärder. De aluminium-svavelbatterier som beskrivs erbjuder råvaror till låga priser, konkurrenskraftig storlek och större kapacitet per vikt än litiumjon – med det stora pluset med att ladda cellerna helt på mycket mindre än en minut. Det enda uppenbara problemet den har just nu är att den måste vara vid 90°C (nästan vattnets kokpunkt) för att fungera.

Källa:

25 augusti 2022  13:32  CET

Torsdag

Så lönsamt är det med solceller: ”Återbetalningstiden mindre två år”

Med svenska rekordpriser för el på 10 kronor per kilowattimma och stigande gaspriser i hela Europa sneglar alltfler på alternativa energilösningar i form av solceller.

Enligt Lion Hirth, professor i energipolitik vid Hertie School i Tyskland, så är solceller att rekommendera.

En investering i solceller är återbetald på mindre än två år – även utan myndighetssubventioner. Istället är det bara att invänta solen och sedan ”casha in” –

Källa:

25 augusti 2022  12:22  CET

Torsdag

Svea Solar skalar upp och bygger Sveriges två största solparker

I våras tillkännagav Svea Solar en stor investering av CarVal Investors på 1 miljard kronor i syfte att påskynda utbyggnaden av solparker. Ny byggs de två första som båda tar delad förstaplats som Sveriges största solparker. Med totalt 40 MW innebär parkerna en stor tillgång till Sveriges elförsörjning.

– Att själva ha möjlighet att utveckla, bygga och driva solparker och dessutom sälja energi till energiintensiva företag är ett viktigt nästa steg för att utveckla vår solparksverksamhet. Med dagens höga energipriser ser vi att fler och fler intresserar sig för likande lösningar, säger Pieter Godderis chef för solparker på Svea Solar.

De två solparkerna har tillsammans en installerad effekt omkring 40 MW, vilket årligen genererar omkring 40 GWh grön solel, motsvarande årlig el till ca 8 000 hushåll. Solparken som byggs i Sölvesborg kommun väntas vara i drift under våren 2023 och solenergin från parken köps av sågkoncernen Vida genom Bixia AB. Den andra solparken som byggs i Nyköping kommer att byggas redan i september och vara i drift under våren 2023, solenergin från parken ska göra att Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland drivs med solenergi under sommarsäsongerna.

Källa:

25 augusti 2022  12:59  CET

Torsdag

Svenska Hexicon lämnar in tillståndsansökningar för fem flytande havsvindsprojekt

– Hexicon är aktivt i flera länder runt om i världen, ibland med flera havsvindprojekt i ett och samma land. Signalerna från de italienska myndigheterna är tydliga, de vill satsa på förnybar energi, och det gör att vi investerar. I närtid kommer vi att lämna in tillståndsansökningar för samtliga av våra projekt i landet, fullt fokus ligger på att fortsätta driva dem framåt, säger Marcus Thor, VD för Hexicon.

Hexicons verksamhet i Italien bedrivs genom joint venture-bolaget AvenHexicon, tillsammans med Avapa Energy SRL. AvenHexicon utvecklar för närvarande fem parker för flytande havsbaserad vindkraft utanför Sardinien, Sicilien och Apulien.

– Det här är ett viktigt första steg i en tillståndsprocess som vi planerar att fullfölja i positiv och konstruktiv anda tillsammans med alla berörda intressenter – från lokala samfund till industrin, miljöorganisationer och berörda myndigheter, säger Alberto Dalla Rosa, VD för AvenHexicon.

Ansökningar för nätanslutning är inlämnade för alla fem anläggningarna och för den 1 200 MW omfattande vindparken i Siciliensundet har en så kallad ”State Maritime Concession” påbörjats.

Källa:

25 augusti 2022  12:22  CET

Torsdag

Tyska delstaten ger stöd till balkong-solpaneler

Den tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern har öronmärkt 10 miljoner euro för att stödja utbyggnaden av solcellsmoduler med en effekt på upp till 600 W på balkonger, terrasser och fasader.

Enligt programmet har varje hushåll rätt att få en rabatt på upp till 500 € (496 USD).
”De små system med en effekt på upp till 600 W som vi vill stödja kräver inget godkännande, de måste bara registreras hos energileverantören”, sa regeringen i ett uttalande. ”Det här kan snabbt ge besparingar när elpriserna stiger.”

Enligt uppskattningar från konsumentföreningen Nordrhein-Westfalen (VZ NRW), i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen, kan en balkongmodul, med en förhandsinvestering på 350 till 500 euro, tillhandahålla elektricitet med ett nuvärde på € 54 per år.

Källa:

25 augusti 2022  12:15  CET

Torsdag

Martin & Servera bygger om dieselfordon till el i samarbete med REARQ

I snabb takt investerar Martin & Servera Logistik i fordon som drivs med förnybara drivmedel. Fortfarande finns dock en del dieselfordon kvar i drift. Därför fick techbolaget REARQ uppdraget att bygga om en dieselbil till 100% eldrift. Den konverterade bilen visas för första gången på Elmia Lastbil 2022 i Jönköping, 24-27 augusti.

– Vårt mål är att verksamheten ska vara klimatneutral till 2030. Det här öppnar nya möjligheter att snabba på elektrifieringen av fordonsflottan. Att den konverterade bilen också har solceller på taket – det gör ju inte saken sämre, säger Håkan Ekmyr, transportchef hos Martin & Servera Logistik.

Martin & Servera satsar på en modern och klimatsmart fordonsflotta. I snabb takt byts gamla dieselfordon mot fordon som drivs med förnybara drivmedel. Det senaste året har stora beställningar av både el- och biogasfordon gjorts.

Källa:

25 augusti 2022  11:58  CET

Torsdag

Norge storsatsar i indiskt solenergiprojekt

Norge storsatsar sammanlagt runt 370 miljoner kronor i ett indiskt solenergiprojekt. Det är Norges klimatinvesteringsfond och landets största pensionsbolag, KLP, som gemensamt investerar i 420-megawattsprojektet i delstaten Rajasthan.

Norge kommer därmed äga en 49 procents andel i Thar Surya 1-projektet, som byggs av det italienska företaget Enel Green Power, uppger CNBC.

Klimatinvesteringsfonden planerar dessutom att dela ut tio miljarder norska kronor till olika projekt under de kommande fem åren. Enligt den norska ambassaden i Indien är Indien en ”prioriterad marknad” eftersom landet kommer gå om Kina som världens största befolkning nästa år, och har i skrivande stund redan passerat 1,4 miljarder invånare.

”Det här är den första investeringen vi gör med Enel, och tillsammans har vi stora ambitioner att bidra med liknande investeringar i Indien under de kommande åren”, säger Tellef Thorleifsson, vd för Norges finansieringsinstitut Norfund, som förvaltar klimatinvesteringsfonden, i ett uttalande.

Källa:

25 augusti 2022  11:48  CET

Torsdag

Kalifornien förväntas förbjuda försäljning av nya bensinbilar till 2035

(CNN)Kaliforniska lufttillsynsmyndigheter förväntas på torsdag utfärda stränga regler för att förbjuda försäljning av nya bensinbilar till 2035 och sätta upp delmål för att fasa ut bilarna.

California Air Resources Board kommer att rösta om åtgärden torsdag eftermiddag, säger styrelseledamoten Daniel Sperling till CNN.
Sperling tillade att han var ”99,9%” säker på att åtgärden skulle gå igenom. Om det gör det skulle det vara ett av de första sådana förbuden i världen. Det kan också få stora konsekvenser för den amerikanska bilmarknaden, med tanke på hur stor Kaliforniens ekonomi är.

”Det här är monumentalt,” sa Sperling. ”Detta är det viktigaste som CARB har gjort under de senaste 30 åren. Det är viktigt inte bara för Kalifornien, utan det är viktigt för landet och världen.”

Källa:

25 augusti 2022  11:25  CET

Torsdag

Vestas förbereder sig på att testa 15 MW prototyp

– Prototypen av gondolen till vindkraftverket V236-15,0 MW är klar och klar för testning.

Det skriver vindkraftsjätten Vestas i ett inlägg på Facebook. 

Prototypen tillverkades på Vestas fabrik i Lindø och är kulmen på en lång insats av ett antal anställda.  

– Förutom mekanisk testning kommer turbinens vitala kontrollmjukvara att genomgå rigorösa tester. Testprogrammet avslutas med fysisk rotation av turbindriften vid testcentret i Lindø, innan gondolen transporteras till testcenter Østerild för installation, skriver Vestas.

V236-15.0 MW tänjer på gränserna för havsbaserad vindenergi, där en enda turbin kan producera upp till 80GWh/år beroende på förhållandena. Det räcker med energi för att täcka behoven hos mer än 20 000 hushåll.

Källa:

25 augusti 2022  10:48  CET

torsdag 25 augusti

onsdag 24 augusti

Onsdag

Schweiz: Eaton arbetar med V2G-pilotprojekt

Energihanteringsföretaget Eaton hjälper till att bygga ett mikronätpilotprojekt som testar fordon-till-nät (V2G)-applikationer i Schweiz.

Projektet omfattar laddstationer för elbilar på Y-PARC:s industri- och handelsplats i Yverdon-les-Bains, en kommun i kantonen Vaud.

Den kommer att utforska flera sätt att styra kraftflöden och prissättning för att visa potentialen som V2G-tekniken har för att lätta på trycket på det schweiziska nätet i tider med hög efterfrågan, och hjälpa till med integrationen av fler förnybara energikällor.

De anslutna elbilsbatterierna kommer att aggregeras till en enda energilagringsenhet för att stödja nätet. Algoritmerna som styr mikronätet kommer att hantera energiflödet mellan elbilarna, solcellerna och de närliggande byggnaderna för att skicka tillgänglig energi dit den behövs, när den behövs, och göra överskottsenergi och energilagringskapacitet tillgänglig för nätet om det behövs .

Ett pressmeddelande sade att det schweiziska regelverket är unikt i Europa genom att det tillåter privatisering av delar av elnätet till mikronät inom vilka flexibel elprissättning är tillåten.

Källa:

24 augusti 2022  13:08  CET

Onsdag

Island: Climeworks bygger en andra anläggning för direkt CO2-infångning och lagring

Allt handlar om att fånga upp CO2 från luften, och ambitionen är att leverera gigatonkapacitet 2050.

Det andra steget mot det målet har precis tagits: efter att ha öppnat Orca förra året har Climeworks börjat bygga Mammoth. Denna direkta luftinfångnings- och lagringsanläggning är Climeworks 18:e projekt och dess andra kommersiella anläggning. Den är konstruerad med en nominell CO2-avskiljningskapacitet på 36 000 ton per år när den är i full drift. Beläget på Island, liksom Orca, förväntas bygget pågå två år innan verksamheten startar.

Carbfix, Climeworks CO2-lagringspartner, kommer att tillhandahålla den permanenta underjordiska lagringen av koldioxid. Hellisheiði elkraftverk som drivs av ON Power kommer att förse Climeworks Mammoth-anläggning med förnybar energi för att driva processen.

Källa:

24 augusti 2022  12:34  CET

Onsdag

Alger renar och producerar råvaror

Inom konsortiet MicroBioRefine vid Umeå universitet som leds av professor Christiane Funk undersöker forskarna nordiska mikroalgers potential för återvinning av avloppsvatten och generering av biomassa. Algerna renar avloppsvatten från de förorenande näringsämnena kväve och fosfor som annars skulle kunna leda till övergödning av våra vattendrag.

– Men inte bara det, vi har också kunnat visa i tidigare studier att algerna avlägsnar farliga föroreningar som läkemedel och tungmetaller. Faktum är att våra alger kan ta bort vissa av dessa föreningar mer effektivt än konventionell rening av avloppsvatten, säger Christiane Funk, professor på Kemiska institutionen vid Umeå universitet.

Avloppsvattnet göder algerna som i sin tur producerar biomassa. Eftersom källan är kommunalt avloppsvatten är användningen av algbiomassan mycket begränsad. I denna miljö producerar tyvärr inte de nordiska mikroalgerna värdefulla föreningar.

– Eftersom våra alger är så effektiva att rengöra, innehåller deras biomassa massor av farliga föreningar. Mikroalgbiomassa från avloppsvatten kan inte användas till livsmedel eller foder.

Källa:

24 augusti 2022  11:48  CET

Onsdag

Möjliggör snabbare utbyggnad av storskalig solel

Debatt: Sommarens rekordhöga elpriser visar med all tydlighet att Sverige behöver mer el nu. Solelutbyggnaden i Sverige har hittills främst skett hos villaägare och på medelstora byggnader, men nu det är dags att producera storskalig solel på tak och mark. Redan år 2030 kan storskalig solel stå för 15 TWh, vilket motsvarar 10 procent av Sveriges elproduktion, skriver bland andra Johanna Skogestig, vd, Vasakronan

Klimatkrisen och kriget i Ukraina har satt fokus på att EU måste fasa ut fossila bränslen mycket snabbare än tidigare planerat. Elpriserna har skenat under det senaste året och är nu rekordhöga i Sverige. Det drabbar hushåll och företag hårt. Och timpriset är som högst dagtid när solelen producerar som bäst.

I maj kom REPowerEU där EU-kommissionen konstaterar att den elproduktion som kan byggas ut snabbast är solel. För att nå målet behöver tiden för tillståndsprocesser halveras och regelverken för solel på taken ändras, enligt EU.

Bara i Skåne finns det ansökningar om att få bygga solparker som skulle öka elproduktionen i regionen med 27 procent. Ytan som behövs motsvarar en tiondel av den mark som ligger i träda, vilket med stor tydlighet visar att det finns mark för både jordbruk och solparker.

Källa:

24 augusti 2022  11:44  CET

Onsdag

Strålkastaren på Skottlands största vindkraftspark till havs

Seagreen-projektet på 3 miljarder pund, ett joint venture mellan SSE Renewables och Frankrikes TotalEnergies, ligger 27 km (17 miles) utanför Anguskusten. Den första turbinen av 114 kopplades till elnätet tidigt på måndagsmorgonen.
Projektet lovar att generera 1,1 gigawatt el – tillräckligt för att driva cirka 1 miljon hem – i sin första fas. Det motsvarar cirka 60 % av Skottlands nuvarande vindkraft till havs.

Dess debut ger en sällsynt ljuspunkt för Storbritanniens energiförsörjning eftersom gasbrist i Europa har hotat att spilla över till strömavbrott i Storbritannien i vinter och ännu högre räkningar för konsumenterna.

Vindkraftparken kommer dock inte att vara i full drift förrän någon gång under första halvåret nästa år.

Källa:

24 augusti 2022  11:32  CET

Onsdag

Ukraina lägger upp planer för ambitiös "grön" återuppbyggnad

Ukrainas återuppbyggnad från Rysslands fullskaliga krig ger Europas mest energiintensiva ekonomi möjligheten att bli ett nav för grön el och väteexport till Europa.
Även när de ryska fientligheterna mot Ukraina fortsätter, har Kiev kickstartat sina planer på en grön återuppbyggnad efter kriget.

Ukrainska myndigheter och internationella partner – inklusive Europeiska kommissionen, Europeiska investeringsbanken och Världsbanken – träffades i Lugano, Schweiz, den 4–5 juli för att beskriva planer och det ekonomiska stöd som behövs för landets återhämtning efter kriget.

Där presenterade den ukrainska regeringen och dess nationella råd för återhämtning av Ukraina ett utkast till återuppbyggnadsplan – skrivet under en och en halv månad med stöd av industri- och civilsamhällesgrupper i ”en stor, enormt inkluderande process”, säger Anna Ackermann, grundare av den Ukrainabaserade NGO Ecoaction och policyanalytiker vid International Institute for Sustainable Development.

Källa:

24 augusti 2022  11:26  CET

Onsdag

Australien: Litiumgruvor lämnar dieselelverken och går över till solceller

Pilbara Minerals förväntar sig att ta i bruk ett 6MW solkraftverk före årets slut, och säger att det kommer att markera det första steget i att avkarbonatisera sin australiska litiumbrytning.

Energileverantören Pacific Energy började i mitten av 2022 bygga anläggningen, som syftar till att hjälpa till att driva företagets dieselbränsleberoende Pilgangoora-projekt, som ligger cirka 1 400 km norr om Perth.

Företaget skyllde på vissa förseningar i att få igång anläggningen på internationella hamnstängningar och fraktbegränsningar, men säger att det nu ser ett slutdatum mellan 1 oktober och 31 december.

Pilbara räknar med att solenergi initialt ska ersätta cirka 3,8 miljoner liter dieselbränsle och minska CO2-utsläppen med 9 900 ton per år eftersom det ökar litiumproduktionen för att möta den ökande efterfrågan från elbilstillverkare.

Källa:

24 augusti 2022  11:05  CET

Onsdag

Ikea börjar sälja värmepumpar – Sverige först ut

Ikea säljer sedan tidigare solcellspaneler och elavtal, och nu kommer även luftvärmepumpar för kunder som vill uppgradera hemmet till ett effektivare och miljövänligare uppvärmningsalternativ.

Värmepumparna förses av företaget Polarpumpen och säljs i fem olika storlekar för bostäder på upp till 200 kvadratmeter. Energieffektiviteten ligger mellan A+ för den minsta och A+++ för den största.

Priserna ligger mellan 9 000 och 16 000 kronor för själva värmepumpen. Till det kommer installationskostnaden som varierar beroende på var i landet du bor och hur långt rör som behövs. Behöver du dra fram el tillkommer så klart även kostnaden för det.

 

Källa:

24 augusti 2022  10:56  CET

Onsdag

17-åringen som ska göra elbilar mer hållbara

Robert Sansone är bara 17 år gammal, men han har ändå kommit på en idé som dramatiskt kan minska elbilstillverkares beroende av sällsynta jordartsmetaller.

Den unga Florida-bons arbete har uppmärksammats av den ideella organisationen Society for Science, som bland annat ger ut populärvetenskapliga tidskrifter och anordnar tävlingar för studenter.

I en av dessa har Sansone nu kammat hem förstapriset, George D. Yancopoulos Innovator Award, som uppgår till 75 000 dollar – motsvarande 780 000 svenska kronor.

Både den batteri- och elmotorteknik som i dag används i elbilar innebär ett beroende av råvaror, vars utvinning är allt annat än bekymmersfri.

I många fall är grundproblemet sällsynthet. Det gör dels att man försöker utvinna materialen varhelst man finner dem (med därmed förenad inverkan på den lokala miljön), dels att de ekonomiska faktorerna skapar incitament för tvivelaktiga affärsmetoder.

Källa:

24 augusti 2022  10:49  CET

Onsdag

Storbritannien: Yorkshire Water investerar 25 miljoner pund i 28 solenergiprojekt

Under en vecka där vattenbolag har kritiserats för avloppsutsläpp, har Yorkshire Water tillkännagivit en ny investering på 25 miljoner pund i solcellsinstallationer över sina anläggningar.

Företaget har valt investerings- och kapitalförvaltare, Downing LLP, för att utveckla, designa, bygga och driva en portfölj med 28 solcellsanläggningar, totalt cirka 23 MW i kapacitet.

Yorkshire Waters kommersiella programchef Daniel Oxley sa: ”Detta projekt är ett viktigt steg för att nå våra mål om koldioxidnetto till 2030. På grund av förändringar i reningsprocessen på våra anläggningar under de senaste åren har många lämnats med överskottsdriftsmark som kan användas för generering av förnybar energi.

”Dessa har identifierats och kommer att bli hem för nya solpaneler. När den är slutförd kommer den första utbyggnaden av solpaneler att generera 4 % av vårt årliga energibehov, vilket ökar vår användning av förnybar energi, minskar vår exponering för energiprisvolatilitet och minskar driftskostnaderna för våra anläggningar, vilket kommer att ge bättre valuta för pengarna för våra kunder.”

Källa:

24 augusti 2022  10:37  CET

onsdag 24 augusti

tisdag 23 augusti

Tisdag

Samrådet kring den danska energi-ön har startat

Den danska energimyndigheten (DEA) har inlett ett offentligt samråd i samband med miljöbedömningen (EA) för Nordsjöns energiö.

Energimyndigheten har bjudit in medborgare, företag, myndigheter och andra med intresse för den framtida energiön i Nordsjön att lämna förslag och idéer på ämnen som de skulle vilja se behandlas i miljöbedömningen av planerna för energiön.
Samrådet pågår från 22 augusti till 26 september 2022. I samband med detta står den danska energimyndigheten för ett dialogmöte den 6 september.

Etableringen av en konstgjord energiö cirka 100 kilometer utanför Jyllands västkust blir ett av de största byggprojekten i dansk historia, enligt den danska energimyndigheten som står i spetsen för utvecklingsplanen.

”Miljöbedömningsprocessen är ett viktigt steg i förverkligandet av Nordsjöns energiön, som markerar en ny era för produktion av energi från havsvind i en aldrig tidigare skådad skala, vilket i sin tur kommer att få stor betydelse för den gröna omställningen och utfasning av fossila energikällor i både Danmark och Europa”, säger Mogens Hagelskær, biträdande direktör för den danska energimyndigheten med ansvar för energiöarna i Danmark.

”Vi har alltså att göra med ett banbrytande byggprojekt, där det är viktigt att få input från så många som möjligt”.

Källa:

23 augusti 2022  13:41  CET

Tisdag

Kläder i poppel kan frigöra mark till matproduktion

Poppelsplagg i stället för bomullsblus. Livsmedelsproduktion i stället för bomullsodling. Det kan bli framtiden, menar forskarna bakom en modell för tillverkning av textil från snabbväxande poppel.

Bomull är ett biomaterial men odlingen av bomull är inte hållbar. Så försvann till exempel Aralsjön inom några decennier på grund av den enorma efterfrågan på vatten för att odla bomull. Som kontrast producerar vi i vårt nordiska ”regnmättade” klimat textilfibrer utan behov av konstbevattning.

Snabbväxande poppel kan frigöra mark för livsmedelsproduktion, menar forskarna bakom den nya modellen för produktion av textilier från ppoppel. Genom att tillämpa hållbara framställningsmetoder på poppel som odlas i nordiskt klimat kan efterfrågan på bomull minska. Därmed blir det möjligt att omvandla stora arealer av jordbruksmark från att producera bomull till att odla livsmedel.

Källa:

23 augusti 2022  13:30  CET

Tisdag

Vindkraftparken i Rigabukten skulle täcka hälften av den estniska energiförbrukningen

Elproduktionen av vindkraftparken i Rigabukten skulle täcka hälften av den estniska energiförbrukningen och stöd för att uppnå överkomliga elpriser, energisäkerhet och regeringens mål för förnybar energi.

I juli tecknade utvecklaren Enefit ett avtal om att utarbeta en konceptuell teknisk design för vindkraftsparken. Designprojektet samfinansieras av Europeiska unionen. Margus Vals, ledamot av Enefits styrelse, sa att det för närvarande finns ett stort behov av förnybar el i hela Europa. ”Att öka produktionen av förnybar energi är avgörande för miljön, konsumenterna och den nationella säkerheten.

Vindkraftparken i Rigabukten till havs spelar en nyckelroll i Estlands energiförsörjning och är i linje med regeringens mål om grön omställning. Efter framgångsrikt slutförande av planeringsfasen kan vindkraftsparken starta produktion redan 2028 och täcka hälften av den el som förbrukas i Estland.

Källa:

23 augusti 2022  13:22  CET

Tisdag

Ekologiskt hållbar vindkraft i Östersjön

Forskningsprogrammet Vindval  publicerar slutrapporten för projektet Marin MedVind – Underlag för storskalig hållbar vindkraft till havs.

I Östersjön finns stora ytor som är lämpliga för vindparker med bottenfasta fundament. Det visar en ny Vindvalrapport. Projektets forskare har undersökt möjligheterna för storskalig och hållbar utbyggnad av vindkraft i svenska vatten i Östersjön. 

Forskarna har tagit fram kartor för sjöfågel, fisk, tumlare och säl som visar föreslagna restriktioner. Dessa kartor har kombinerats med områdesskydd, samt vindkraftbranschens önskemål om vindkraftsetablering. Slutligen har tillgängliga ytor, med och utan restriktioner, räknats fram.

Till rapporten: https://www.anpdm.com/newsletterweb/474B5A43764245514776424459/414B5B437040425E47774947594271

Forskningsprogrammet Vindval startade 2005. Syftet är att ta fram och förmedla forskning om vindkraftens påverkan på människor, djur och natur.

Källa:

23 augusti 2022  13:12  CET

Tisdag

Nya modeller för att förutsäga skördar inom agrivoltaics

En internationell forskargrupp har utvecklat ett nytt sätt att uppskatta fotosyntetiskt aktiv strålning (PAR) och förutsäga skörden i agrovoltaiska projekt.

”Vi har omparametriserat och tillämpat toppmoderna modeller för nedbrytning av global horisontell strålning (GHI) för att bedöma (PAR) i agrovoltaik, vilket är en viktig variabel för att korrekt förutsäga skörden”, forskaren Silvia Ma. Lu berättade för tidningen pv.

PAR är ljus med våglängderna 400 nanometer (nm) till 700 nm och är den del av ljusspektrumet som används av växter för fotosyntes.

”Medan nyckeltermen för PV-system är GHI, för grödor är den analoga termen PAR,” förklarade forskarna. ”PAR som når markytan har två primära inkommande strömmar, på samma sätt som den inkommande GHI. Dessa är ”diffusa” och ”direkta”, och deras värden påverkas i huvudsak av mängden moln och aerosoler i atmosfären.”

Källa:

23 augusti 2022  13:07  CET

Tisdag

Dansk vindkraftsägare: – Vi tjänar orimligt mycket för tillfället

Jørgen Skovgaard är en mycket ovanlig affärsman. Han gillar inte att hans företag för närvarande tjänar mycket pengar. 64-åringen från Västjylland äger så många vindkraftverk och solparker att de tillsammans producerar 1,5 procent av Danmarks elförbrukning.

De rekordhöga elpriserna gör att hans företag går med vinster som aldrig förr, och som han aldrig föreställt sig, skriver Fagbladet 3F.

Men Jørgen Skovgaard hoppas att tariffen för el snart sjunker drastiskt. Han drömmer om att kriget i Ukraina ska ta slut och att gasen åter flödar i stora mängder. Han tycker synd om danskar med lägre inkomster som får betala det höga priset för elen.

– Jag kan se att det inte är rättvist att vindkraftsägare tjänar så mycket pengar. Det skulle jag vilja bli fri från, säger Jørgen Skovgaard.

Källa:

23 augusti 2022  12:58  CET

Tisdag

Nöjesparkskoncernen bygger solpark med Bixia och Svea solar

Sveriges största solcellspark kommer under våren 2023 stå klar utanför Nyköping, ett projekt som möjliggörs tack vare ett samarbete mellan Parks and Resorts, Bixia och Svea Solar. 

Svea Solar bygger, äger och förvaltar parken, medan Parks and Resorts genom Bixia köper elen som produceras under 10 år framöver. Solcellsparken kommer generera drygt 20 GWh per år, likvärdigt med årsförbrukningen av 4 000 svenska villor.

Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland kommer därmed att drivas med solcellsenergi under sommarsäsongerna och den nya solcellsparken blir ett välbehövligt bidrag till den svenska energiomställningen till grön el. Bygget av den nya solcellsparken startar under hösten 2022 och beräknas vara klart under våren 2023.

Källa:

23 augusti 2022  12:18  CET

Tisdag

Grönländska metaller ska ersätta ryska

Det kanadensiska bolaget Neo Performance Metals har tecknat avtal för att exploatera fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller på Grönland, skriver New York Times.

Sällsynta jordartsmetaller är en grupp råvaror som krävs för att bygga elmotorer och vindkraftverk, bland annat. Det krävs en avancerad process för att raffinera dem, och brytning pågår bara på vissa platser.

Vanligtvis sker förädlingsprocessen i Kina, men ett fåtal bolag opererar från andra länder.

Det är avgörande att metallerna finns tillgängliga när bilbranschen ska elektrifiera allt fler fordon, vilket gör att många efterfrågar alternativ till både ryska och kinesiska leverantörer.

Nu har det Toronto-baserade Neo Performance Materials köpt tillstånd för att bryta metallerna på Grönland.

Källa:

23 augusti 2022  11:46  CET

Tisdag

Vindturbiner för radiomaster

Den Berlin-baserade start-upen Mowea presenterar ett nytt mikrovindkraftverk på 500 watt. Höjdpunkten: varje vindturbin kan kombineras till ett kraftverk som liknar solcellsmoduler. Ett energiledningssystem styr sedan flera vindkraftverk.

Tillsammans med Vodafone har Mowea redan lanserat ett pilotprojekt i slutet av 2019. I början av 2022 fick startupen då sin första order på 752 vindkraftverk från Vantage Towers, ett dotterbolag till Vodafone Group. Serieproduktionen av de första 1 000 turbinerna är nu i full gång, säger Mowea. Den första leveransen är planerad till september.

Vindkraftverken kan flexibelt kombineras av kunder efter deras behov och integreras i befintlig infrastruktur. Till exempel som en liten generator inom området telekommunikation, fastigheter eller industriella tillämpningar. Dessutom erbjuder företaget kommunikationsgränssnitt för intelligent styrning och fjärrunderhåll av turbinerna. Ett plug & play-gränssnitt möjliggör enkel integrering i energiledningssystemet i ett mobilt nätverk.

Källa:

23 augusti 2022  11:38  CET

Tisdag

Frankrike: Solpark med vätgas, lagring och lokalt egagemang

BayWa r.e. har valts ut av Communauté de Communes Haute-Saintonge, ett kommundistrikt som engagerar sig i utvecklingen av förnybar energi, för att genomföra ett ambitiöst energiomställningsprojekt i Charente-Maritime-departementet i sydvästra Frankrike.

Detta flaggskeppsprojekt kommer att kombinera solenergiproduktion med ett batterilagringssystem och lokalt deltagande. Produktionen av grönt väte kommer också att vara en del av projektet, förutsatt att lokala uttag och användningsmöjligheter bekräftas. Projektet ska alltså ta ett helhetsgrepp på den lokala energiomställningen och hjälpa regionen att minska sina utsläpp.

BayWa r.e. kommer att leda utvecklingen av den markmonterade solcellsanläggningen på 40 MW med en årlig produktion på 52 GWh och implementering av ett energilagringssystem. Lhyfe kommer att ansvara för att utveckla en grön väteproduktionsanläggning som kommer att drivas av PV-gården. Det förnybara vätet skulle sedan kunna säljas inom en radie på 100 till 150 km till industriföretag, kommuner, föreningar eller skola och kollektivtrafik. Denna potential kommer att bekräftas av en årslång studie av lokal användning.

Källa:

23 augusti 2022  11:23  CET

tisdag 23 augusti

måndag 22 augusti

Måndag

Ny litiumfyndighet i Arkansas räcker till 50 miljoner elbilar

Enligt företaget validerade en färsk resursrapport från tredje part ”Galvanic Energys Smackover Formation-prospekt som en av de största litiumsaltlösningsresurserna i Nordamerika, med tillräckligt med litium för att producera tillräckligt med batterier för 50 miljoner elfordon.” 50 miljoner elbilar! Smackover-prospektet ligger i södra Arkansas.
Naturligtvis måste det vara kommersiellt konkurrenskraftigt för Galvanic Energy att komma igång med att utvinna det litiumet för att gå mot en så ambitiös möjlighet. IRA kommer dock säkert att hjälpa till att stimulera sådan konkurrenskraft och utvinning.

”Under det senaste året har företaget slutfört brunnstestning och detaljerad reservoarmodellering för att avsevärt förbättra sin 120 000 hektar stora litiumprospekt i södra Arkansas”, skriver Galvanic Energy. Företaget fakturerar sig som ”ett geovetenskapsdrivet resursutforskningsföretag som använder innovativa, proprietära upptäcktsmetoder för att identifiera naturresurser som är viktiga för den amerikanska sektorn för förnybar energi.”

Källa:

22 augusti 2022  15:41  CET

Måndag

Kanada lovar "aggressivt" vätgasmål men håller fast vid fossilalternativ när Scholz-besöket börjar

En energipakt mellan Kanada och Tyskland som förväntas undertecknas denna vecka i Newfoundland och Labrador kommer att sätta aggressiva tidslinjer och mål för export av väte till Tyskland, sade naturresursminister Jonathan Wilkinson i fredags.

Medan Tyskland föredrar ”grönt väte producerat från vatten med förnybara kraftkällor som har ett mycket lågt koldioxidavtryck, sa Wilkinson att han inte utesluter att ”blått” väte tillverkat av naturgas använder kolavskiljning och lagring för att fånga ut utsläpp, The Canadian Press rapporterar. Det är tre månader efter att en hög tjänsteman vid den tyska ambassaden i Ottawa kategoriskt avvisade alla föreställningar om att hans land skulle acceptera vätgas från fossila bränslen.

”När vi säger vätgas, menar vi ”grön” vätgas,” sa vice beskickningschef Gerhard Schlaudraff till The Energy Mix i mitten av maj. ”Den kanadensiska sidan, av mycket goda skäl, föredrar att prata om ”rent” väte. Situationen i Kanada är annorlunda, och vi uppskattar det.” Men ”om du tittar på möjligheterna för Kanada att exportera vätgas till Europa, är det helt enkelt grön vätgas tillverkat av vatten och elektrolys, på grund av den enorma potentialen för förnybara energikällor i Kanada.”

Källa:

22 augusti 2022  15:31  CET

Måndag

Tyska byn som blev självförsörjande på energi

Samtidigt som tyskarna desperat försöker spara el, olja och gas inför vintern så finns det de i Tyskland som kan luta sig tillbaka. I den lilla byn Grossbardorf har man byggt en egen biogasanläggning och gjort sig kvitt beroendet av olja.

I horisonten, alldeles i utkanten av den lilla byn Grossbardorf i norra Bayern, syns de gröna fluffiga taken till biogasanläggningen. Under de stora dukarna kokar biomassa, som blir till både värme och el för byns 950 invånare.

Idén till biogasverket kom av en oro för att byn var för beroende av olja. Gamla oljetankers behöver bytas regelbundet och vissa snörika vintrar var det svårt för lastbilarna med olja att ta sig fram till husen. Det nationella gasnätverket kunde byn inte att koppla in sig på.

– I början var det ingen entusiasm, vi fick knacka dörr och förklara vad det var vi ville göra och övertyga om att det var bättre att investera i sin egen by, berättar Reinhold Behr, initiativtagare och ordförande i byrådet.

Källa:

22 augusti 2022  14:32  CET

Måndag

Fortsatt expansionen av vätgasprojekt i världen

Verksamheten med grön vätgas expanderar ännu mer när regeringar pumpar in miljoner i utvecklingen av sektorn. Även om ökningen av grön vätgasproduktion i Europa har dokumenterats väl, investerar vissa europeiska länder ännu mer i branschen, eftersom andra projekt dyker upp i mer oväntade regioner, som Latinamerika och Afrika.

Med flera regeringar och stora energiföretag som stöder utvecklingen av grön vätgas, kommer det sannolikt att bli en viktig förnybar energikälla över hela världen.

Grön vätgas har hyllats som en stor ny ren energikälla med potential att ersätta naturgas, samt används i vätgasfordon – i konkurrens med elbilsbatterier. Även om kostnaden för produktion av grön vätgas är mycket högre än alternativa förnybara energikällor, förväntar sig experter att större investeringar i forskning och utveckling, liksom utbyggnaden av vätgasanläggningar, kommer att göra tekniken mycket billigare och effektivare över tiden, ungefär på samma sätt som ses inom sol- och vindkraftssektorerna.

Källa:

22 augusti 2022  14:11  CET

Måndag

Kina står för nästan hälften av världens kapacitet för förnybar energi

Väst har varit snabba med att kritisera Kina för dess upplevda svaga koldioxidutsläppsmål.
Medan Kina fortfarande är ett av världens mest förorenande länder, ökar landet kapaciteten för förnybar energi kraftigt.
Kina står nu för nästan hälften av den globala förnybara kapaciteten och har ännu större mål för ren energi i sikte.

Trots stort prat från väst, pumpar Kina enorma mängder finansiering till sin sektor för förnybar energi när det försöker bli konkurrenskraftigt i sin gröna energiverksamhet. Stora investeringar i forskning och utveckling har hjälpt Kina att utveckla flera innovativa teknologier för att stödja utbyggnaden av förnybar energi. Dessutom har statliga subventioner på elfordon (EV) bidragit till att öka spridningen och bygga upp en stark konsumentmarknad.

USA har precis godkänt sin största klimatförändringsräkning, med 370 miljarder dollar i subventioner som går till utveckling av sol- och vindenergi, elfordon och andra projekt för ren energi. USA lade fram lagförslaget för att hjälpa det att nå sina ambitiösa utsläppsmål mellan 2030 och 2050. Den andra fördelen med att stärka sin industri för förnybar energi är förmågan att bli mer konkurrenskraftig med andra stora världsmakter, som Kina.

Källa:

22 augusti 2022  14:07  CET

Måndag

Kan aluminium användas som ultralångtidslagring för förnybar energi och värme?

Ett forskningskonsortium bestående av nio partners från sju olika europeiska länder undersöker utvecklingen av ett nytt lagringskoncept baserat på aluminium som kan användas för att lagra förnybar energi för både el och värme.

Reveal-projektet initierades i juli av SPF Institute for Solar Technology i Schweiz som kommer att fungera som forskningsledare för projektet och stöds även av EU:s Horizon Europe-program.

Fokus för projektet är att utveckla ett nytt och potentiellt revolutionerande koncept för lagring av förnybar energi under långa tidsperioder – mätt i månader och till och med år.

Aluminium producerat med en koldioxidneutral metod utvecklad av IceTec och Arctus skulle sedan användas för långtidslagring av energi, vilket ger 15MWh/m3, en energität och mer miljövänlig lagringsteknik.

Källa:

22 augusti 2022  13:39  CET

Måndag

Flytande "konstgjorda löv" genererar rena bränslen från solljus och vatten

Forskarna, från University of Cambridge, designade ultratunna, flexibla enheter, som hämtar inspiration från fotosyntesen – den process genom vilken växter omvandlar solljus till mat. Eftersom de billiga, autonoma enheterna är lätta nog att flyta, skulle de kunna användas för att generera ett hållbart alternativ till bensin utan att ta plats på land.

Utomhustester av lättviktslöven på floden Cam – nära ikoniska Cambridge-platser, inklusive Bridge of Sighs, Wren Library och King’s College Chapel – visade att de kan omvandla solljus till bränslen lika effektivt som växternas löv.

Detta är första gången som rent bränsle har genererats på vatten, och om de skalas upp kan de konstgjorda löven användas på förorenade vattenvägar, i hamnar eller till och med till havs, och kan bidra till att minska den globala sjöfartsindustrins beroende av fossila bränslen. Resultaten rapporteras i tidskriften Nature

Källa:

22 augusti 2022  13:32  CET

Måndag

Uppsala universitet: Energitillverkningen i kroppen blir en förebild i att ta fram billiga och effektiva bränsleceller utan tungmetaller

Forskare från bland annat Uppsala universitet har genom att studera spiralformade molekyler i kroppen, såsom dna, fått ledtrådar till hur energiproduktion i till exempel bränsleceller kan effektiviseras, utan inblandning av koldioxid och tungmetaller. Den nya forskningen visar hur de spiralformade molekylerna, som finns naturligt i allt syreberoende liv, katalyserar energiproduktionen i cellerna.

Det som gör de spiralformade molekylerna effektiva som katalysatorer är att de kan dela upp syrgasen i syreatomer som kan reagera med glukos för att producera energi, vatten och koldioxid på ett helt annat sätt än till exempel platina. Det innebär att man i framtiden skulle kunna konstruera billiga och effektiva bränsleceller utan tungmetaller.

Källa:

22 augusti 2022  13:21  CET

Måndag

Vertikala solsystem för jordbruket i Frankrike

Frankrikes TotalEnergies och agrivoltaics-specialist InVivo beställde nyligen en 111 kW vertikal agrivoltaisk demonstrator i Valpuiseaux, en kommun i norra Frankrike.

TotalEnergies sa att pilotanläggningen kommer att undersöka effekten av solpaneler på jordbrukets avkastning, såväl som den biologiska mångfalden, kollagringen och vattenkvaliteten på platsen. Det agrivoltaiska systemet är beroende av bifacial solcellsmoduler och vertikala monteringssystem från icke namngivna tillverkare.

”Denna demonstrator symboliserar vår inställning till agrovoltaiska projekt! Vi är övertygade om att synergierna som utvecklats mellan produktion av grön el, biogas och jordbruk är ett av svaren för att garantera vårt energioberoende och vårt livsmedelsoberoende”, säger Thierry Muller, vd för TotalEnergies Renouvelables France.

Källa:

22 augusti 2022  12:40  CET

Måndag

Tyskland har potential för 82 GW havsvind

Tyskland har potential att höja sin havsbaserade vindenergikapacitet till 81,6 GW vilket är över den federala regeringens mål på 70 GW till 2045, visar en studie från forskningsinstitutet Fraunhofer IWES.

För att utnyttja all potential för vindenergi i Nordsjön och Östersjön måste Tyskland utarbeta en strategi för mer effektiv användning av det tillgängliga utrymmet och använda ny havsbaserad vindkraftsteknik i ytterligare områden på ett sätt som inte kommer att skapa oro och påverka naturvården.

Fraunhofer IWES har också analyserat samanvändningen av havsområden och har diskuterat dess potential och möjliga hinder med intressenter inom naturskydds-, fiske- och militärområdena.

Källa:

22 augusti 2022  12:28  CET

Måndag 22 augusti

semesteruppehåll

det var ett semesteruppehåll från 31 juli till den 19 augusti

semesteruppehåll

Fredag 29 juli

Fredag

USA-företaget Group1 strävar efter att kommersialisera kaliumjonbatterier

Det nystartade Group1 har fram med planer på att kommersialisera ett katodmaterial för kaliumjonbatterier som kan vara ett alternativ till allt dyrare litiumbaserade kemiprodukter.

Litiumjonbatteriers höga energitäthet har gjort dem till det dominerande valet för att driva telefoner, bärbara datorer och elfordon, men litiumpriserna har ökat med mer än 300 % under det senaste året, enligt undersökningsföretaget Benchmark Minerals.

Biltillverkare visar redan intresse för billigare katodmaterial, som litiumjärnfosfat, som inte innehåller nickel eller kobolt som andra typer av litiumbatterier. Ett antal företag försöker också kommersialisera natriumjonbatterier som ett sätt att sänka kostnaderna, även om det innebär att offra viss energitäthet.

Group1 säger att dess kaliumpreussiska vita katodmaterial uppfanns av Leigang Xue, tidigare postdoc vid University of Texas lab av litiumjonbatteripionjären John Goodenough. Xue är nu företagets produktchef.

Källa:

29 juli 2022  13:49  CET

Fredag

Sri Lanka har inte råd med fossila bränslen men har inte råd med det förnybara

Sri Lanka är i kaos, med bränsle- och matbrist som provocerar medborgarna att storma presidentpalatset och skicka Gotobaya Rajapaksa packning.

Beroendet på import av fossila bränslen är en stor faktor i den ekonomiska krisen. Bränslepriserna ökade medan turismen höll sig i dvala ledde till att landet fick slut på utländsk valuta, inte hjälpt av kronisk finanspolitisk misskötsel.

Samma ekonomiska kris gör det nu svårare än någonsin för Sri Lanka att utveckla en förnybar industri, säger energiexperter och företagare.

Den 31 mars marscherade demonstranter mot president Gotabaya Rajapaksas privata bostad. Saker och ting eskalerade tills de den 9 juli stormade presidentpalatset, vilket fick Rajapaksa att avgå och fly till Singapore. Han utsåg en allierad, Ranil Wickremesinghe, till sin efterträdare och den här veckan sa en lankesisk tjänsteman att Rajapaksa själv skulle återvända till landet, vilket dämpade förhoppningarna om väsentlig politisk förändring.

Källa:

29 juli 2022  13:41  CET

Fredag

USA: Grid-Enhancing Technologies (GET) är det billigaste sättet att fördubbla vind- och solintegration och hjälpa till att bekämpa global inflation

Att påskynda omställningen av ren energi kan tackla inflationskrisen, inte bara rädda klimatet, förklarar Russell Mendell, Mathias Einberger och Katie Siegner vid Rocky Mountain Institute.

Stigande energikostnader driver den nuvarande globala inflationen. Så nu är det perfekta tillfället att ”plocka lågt hängande frukt” för att öka vind- och solgenerering och lagring.

I USA:s sammankopplingsköer – pipelinen av projekt för ren produktion som hålls uppe av nät som ännu inte är redo att ta emot dem – står de på över 1 000 GW ren produktion och 400 GW lagring.

Det är ungefär tio gånger den utplacerade kapaciteten för solceller och sextio gånger den utplacerade batterilagringskapaciteten på det amerikanska nätet idag.

Den lågt hängande frukten är Grid-Enhancing Technologies (GETs). I huvudsak är de dynamiska linjeklassificeringar (DLR), avancerade kraftflödeskontroller och topologioptimering. I grund och botten är de smarta sätt att öka nätkapaciteten utan att lägga dyra nya transmissionsledningar och infrastruktur.

Författarna citerar en studie som drar slutsatsen att implementering av GET kan fördubbla upptaget av förnybar energi och att investeringarna skulle betala sig själva på bara sex månader.

Källa:

29 juli 2022  13:33  CET

Fredag

Enkät: Starkt netto-nollledarskap kritiskt för de konservativa vid nästa val

Omröstningsdata från Onward och Public First visar högt stöd bland konservativa väljare för Storbritanniens klimatagenda
Att avstå från Storbritanniens nettonollmål kan riskera att kosta den nya konservativa ledaren nästa allmänna val, tyder nya opinionsundersökningar som släpptes idag.

Det kommer när det konservativa partiets medlemmar börjar avge sina brevröster från nästa vecka som kommer att avgöra om Liz Truss eller Rishi Sunak blir Storbritanniens nästa premiärminister, med Boris Johnsons efterträdare som ska tillkännages den 5 september.

Men resultaten av undersökningen Public First, beställd av tankesmedjan Onward, visar att väljarnas stöd för nettonoll i stort sett fortfarande är oförminskat trots Ukrainakrisen och de stigande levnadskostnaderna, med strävan mot en koldioxidsnål ekonomi som framhålls av respondenterna som den fjärde viktigaste frågan för alla väljare och den femte viktigaste för de konservativa – ovanför kriminalitet, boende och Brexit.

Och totalt sett visade undersökningen att en av fyra konservativa väljare inte skulle rösta på partiet om det backade från Storbritanniens juridiskt bindande nettonollmål.

Källa:

29 juli 2022  13:16  CET

Fredag

NCC och Svea Solar bygger Norrlands största solpark

NCC och Svea Solar har inlett ett samarbete för att påskynda utbyggnaden av solenergi och därmed bidra till klimatomställningen. Hittills omfattar samarbetet minst två projekt och ambitionen är att det ska bli många fler. Det första projektet som förväntas färdigställas ligger i Björke utanför Gävle. Solparken blir den största i Norrland.

NCC har stor tillgång till mark runt om i Sverige och har valt att upplåta delar av den till Svea Solar som projekterar, bygger och äger solparkerna. Först ut är en solpark strax norr om Gävle, som väntas bli den största parken i Norrland med en installerad effekt på ca 6 MW, att jämföra med årskonsumtionen för ungefär 1100 hushåll (räknat på en årskonsumtion på 5 000 kWh/år).

Parken väntas stå klar under första halvåret 2023. Det här är den första av förhoppningsvis många solparker inom ramen för samarbetet, där man hittills har avtalat om minst två projekt.

Källa:

29 augusti 2022  14:47  CET

Fredag

Afrikas förnybara energisektor har enorma investeringsmöjligheter

African Development Banks president Dr Akinwumi Adesina har lyft fram de enorma investeringsmöjligheter som Afrikas förnybara energiresurser erbjuder.

Japanska företag borde investera mer i Afrika, där investeringsmöjligheter och avkastning på investeringar är bland de högsta i världen. Adesina uppmanade deltagarna vid den nyligen åttonde Tokyo International Conference on African Development (TICAD8).

Adesina berömde den japanska regeringen och den privata sektorn för deras starka stöd till Afrikas utveckling och sa åt japanska företag att bedöma Afrikas investeringsmöjligheter baserat på fakta och bevis, och inte på uppfattningar.

”Under 2020 gjorde Moody’s Analytics en 10-årig kumulativ utvärdering av globala infrastrukturskulder, per region. Den fann att Afrika var den region med den näst lägsta kumulativa fallissemangsgraden, efter Mellanöstern. Det är återigen ett bevis på att infrastrukturen som tillgångsklass i Afrika är solid, säker och lönsam”, förklarade Adesina.

Källa:

29 augusti 2022  14:28  CET