NYHETER IDAG
fredagen den 14 oktober
Australien: Ett nytt "Super Battery" i New South Wales
700MW/1 400MWh
Steg framåt har tagits i Waratah Super Battery-projektet i New South Wales, Australien, som förväntas bli det största batterilagringssystemet någonstans på södra halvklotet.
Statens regering instruerade idag högspänningsnätsoperatören och förvaltaren Transgrid att utföra infrastrukturarbeten för att systemet ska kunna anslutas till nätet, via en av operatörens befintliga transformatorstationer.
Det öppnar upp för projektet att gå vidare genom utveckling. Tidigare i år lanserade regeringen ett anbud om kontrakt för olika roller vid leverans av Waratah Super Battery, som anses vara ett prioriterat överföringsinfrastrukturprojekt (PTIP).
Projektet kommer att fungera som en ”stötdämpare” på 700 MW/1 400 MWh för transmissionsnätet, vilket hjälper till att upprätthålla tillförlitligheten och stabiliteten i nätet från strömstörningar som är ett resultat av händelser som blixtnedslag eller buskbränder. Det kommer också att tillåta kraftledningar att arbeta med högre kapacitet.
Kan Maersk leda sjöfarten till nettonoll genom att använda metanol som bränsle?
Eftersom 90 % av världens handel transporteras till sjöss är kostnaderna för miljön betydande.
Vätgas har setts som utgångspunkten för hållbart flygbränsle, men kan det driva de maffiga fartygen som transporterar vår gods över hela världen? Maersk, ett av de största globala rederierna, verkar inte tro det. De vill leta någon annanstans.
Jacob Sterling, chef för havsavkolning och innovation på Maersk, går med värden David Banmiller för att diskutera hur företaget seglar mot klimatneutralitet till 2040 med en ny flotta av fartyg som körs på grön metanol, ett koldioxidsnålt bränsle.
Maersk fokuserar också på att hjälpa andra företag att minska sin havssjöfarts koldioxidavtryck med en ECO Delivery-tjänst som använder andra generationens gröna biobränslen, vilket minskar CO2-utsläppen med mer än 80 %.
Vad fick Maersk att välja metanolbränsle? Hur långt är de med utplaceringen av metanoldrivna fartyg? Hur mycket är företag villiga att betala för att stödja den globala ansträngningen för energiomställningen? Och hur realistiska är deras mål? Lyssna på när Jacob tar oss genom framtiden för fraktbränsle.
Prospektörer vänder sig till gamla gruvor för nya rikedomar
- Skyhög efterfrågan på solpaneler och förnybara energikällor har satt sällsynta jordartsmetaller i rampljuset.
- En biprodukt av kopparbrytning, ett kritiskt mineral för solpanelproduktion, tellur, kasserades en gång i gruvavfall.
- Prospektörer tittar nu på gamla gruvor för ny mineralrikedom.
Att komma på mineralerna för att producera och använda energi och bränsle kommer att kräva ett brett utbud av kritiska metaller. Ett av dessa sällsynta jordartsmetaller, till exempel tellur, blir allt mer populärt för användning i solceller eller solpaneler. Eftersom den globala efterfrågan på solpaneler fortsätter att öka, ökar också behovet av kritiska metaller som tellur.
Tellur bryts inte som ett ”solomineral”. För närvarande samlas det mesta tellur in som en biprodukt från kopparbrytning. Simon Jowitt, ekonomisk geolog vid University of Nevada Las Vegas sa: ”Den grundläggande frågan är: hur mycket tellur finns där ute?”
”Därför satsar vi på en ny bioångpanna”
När vi nu ska fasa ut naturgasen har vi försökt vara kloka när vi väljer bland alternativen. Att använda mer eleffekt till uppvärmningen av Göteborg hade inte varit bra. Sedan lång tid tillbaka har vår främsta strategi varit att ta vara på spill och rester från samhället. Ungefär 70 procent av vår leverans kommer från värme som återvunnits från raffinaderier och avfallsförbränning. Ytterligare 20 procent kommer från rester från svenskt skogsbruk. Vi har en konkurrenskraftig och uppskattad fjärrvärmeprodukt. I dagens mycket oroliga energimarknad ser vi ingen anledning att byta strategi.
Vår nästa stora satsning är därför en ny bioångpanna. Med den kommer vi att ersätta naturgasen i Rya med träavfall och flis. Rester som ändå måste omhändertas för att inte bli ett avfallsproblem.
Att använda träavfall är knappast kontroversiellt, men att öka vår användning av flis är inte utan risk. Det finns en kritik att bioenergi inte skulle göra någon klimatnytta. Men i en värld där vi fortsätter att använda skogens produkter för att bygga våra hus, läsa trycksaker och använda pappersförpackningar, kommer vi fortsatt att ha betydande volymer av rester från skogen. Rester som omvandlas till koldioxid när de ligger kvar i skogen och förmultnar.
Estniska Sunly tar in $200 miljoner för att utöka portföljen av förnybar energi i Baltikum och Polen
Oberoende kraftproducent (IPP) Sunly har samlat in 200 miljoner euro (195 miljoner USD) för att bygga och utöka sin portfölj av förnybar energi i Baltikum och Polen.
Tillsammans med kapitalanskaffningen har Estland-baserade IPP välkomnat den franska kapitalförvaltaren Mirova – ett dotterbolag till Natixis Investment Managers – som en ny investerare. Det blev också dess största investerare, där ingen investerare hade en majoritetsandel i IPP.
Kapitalet kommer att användas enligt företagets tvååriga investeringsplan, som förutspår vidare utveckling av dess 17,9 GW pipeline av solcells- och vindkraft i Baltikum och Polen.
För närvarande har företaget 49MW operativa tillgångar för solceller och ytterligare 173MW solenergikapacitet i konstruktion.
För att utöka sin portfölj kommer Sunly också att utöka sin personal under de kommande åren från 135 till 400 personer.
Scania och Rio Tinto överens om att utveckla autonoma transportlösningar för att stötta lägre utsläpp inom gruvdrift
Scania och Rio Tinto utvecklar mer agila autonoma draglastbilar vid en gruva i Pilbara regionen i västra Australien, för att få potentiella fördelar inom miljö och produktivitet.
De två företagen har överenskommelse om ett långsiktigt forsknings- och utvecklingssamarbete för det fortsatta avancemanget av den här autonoma tekniken som Rio Tintos Channar-gruva blivit den första platsen att prova Scanias autonoma gruvlösning. Partnerskapet omfattar också alternativ i den framtida övergången till elektriska fordon.
Rio Tinto och Scania berättade om nya tester av Scanias autonoma gruvlastbilar som tar 40 ton i lasten i april 2022, och nådde snabbt en milstolpe inom förarlös verksamhet i en simulerad miljö för lastning och frakt.
Rio Tintos tekniska VD Santi Pal säger:
– Rio Tinto är mycket glada över att som partner till Scania utvecklar en gruvlösning som kommer att skapa valmöjligheter i vår breda portfolio. Samarbete och partnerskap är nyckeln till att utveckla framtida gruvdrift.
Tyska Skeleton lanserar superbatteri som laddas på 30 sekunder
Skeleton Technologies har lanserat sitt snabbladdnings ”superbatteri” som bygger på sin superkondensatorteknologi.
2,25V-batteriet kan laddas på 60 sekunder för att tillåta upp till 30 minuters körning med en toppladdningshastighet på 100C. Den kontinuerliga laddningshastigheten är 20C, med en livslängd på 50 000 laddnings-/urladdningscykler, tio gånger högre än för litiumjonbatterier, vilket ger mycket längre livslängd. Battericellen har en effekttäthet på 10kW/kg och energitäthet på 65Wh/kg.
Skeleton i Tyskland är en ledande utvecklare och tillverkare av superkondensatorer genom affärer med Siemens och andra leverantörer.
Designen använder inte kobolt, nickel, grafit eller koppar, utan dess krökta grafen istället. Den använder också mindre än 5 % litium, och lider därför inte av termiska flykt, så det finns inget behov av termiska spridningsåtgärder.
Wärtsilächefen menar att inflationsreduktionslagen i USA kommer ge lagring ett snabb skjuts framåt
Enligt American Clean Power Association behöver USA bygga 100 gigawatt (GW) energilagring till 2030 för att uppfylla sina klimatmål, men hittills har endast 3 GW byggts.
Branschen har länge förespråkat ett starkare politiskt stöd för att förverkliga detta mål. Nu är den äntligen här. Inflationsreduktionslagen från 2022 kommer att fungera som en viktig drivkraft för utbyggnad av energilagring i USA och främja landets övergång till en ren energiekonomi.
Inflationsreduktionslagen är den största federala investeringen för klimat i USA:s historia, med ett rekord på 369 miljarder dollar avsatta för energi och klimatförändringar av paketet på 430 miljarder dollar.
Lagstiftningen kommer att påskynda införandet av teknik med låga koldioxidutsläpp och stimulera inhemsk tillverkning samtidigt som USA är på rätt spår för att minska utsläppen av växthusgaser med cirka 40 % under 2005 års nivåer 2030.
Pappersbruket i Grycksbo bygger egen elförsörjning
Ett ökat elbehov, högre energipriser och grön omställning har gjort att pappersbruket Arctic Paper i Grycksbo tagit beslutet att bli egna kraftproducenter. Dels för att täcka sin egen energiförbrukning, dels för att själva kunna erbjuda marknaden grön, hållbar energi. Genom en ny solcellsanläggning från EnergiEngagemang har de tagit viktiga steg mot sitt mål att år 2030 årligen producera 40 megawatt solel.
Totalt 700 000 ton grafiskt papper rullar ut från Arctic Papers tre bruk i Sverige och Polen varje år. För att producera det krävs energi, mycket energi, något som har fått koncernen att de senaste åren ge sig in i energibranschen.
– Vi har sedan tidigare affärsområdena papper, massa och förpackningar, men nu har vi även affärsområdet Power, säger Daniel Bergkvist Group Power Manager på Arctic Paper.
Man har sedan tidigare egen energiproduktion via ångturbiner och vattenkraft. Tanken framöver är att satsa mer på både sol- och vindkraft, på det polska bruket finns sedan tidigare en solkraftsanläggning som motsvarar en energiproduktion på 1 000 000 kWh. Men mer ska det bli.
Danmark: Produktionen av grön el sätter rekord
I slutet av september producerade solceller och vindkraftverk 15,3 TWh mot 12,4 TWh förra året. Det motsvarar 3,8 miljoner hushålls årliga elförbrukning.
– Vi är på god väg att frigöra oss från fossila bränslen för produktion av el. Det här rekordet kommer inte att vara länge. Med de planer som redan är antagna kommer vi att få långt mer energi från vind och sol de kommande åren, säger Kristine Grunnet, avdelningschef på Green Power Denmark, i ett pressmeddelande.
Det är framför allt solenergin som växer på grund av ett antal nya stora installationer på åkrar. På nio månader har solcellerna producerat 1,9 TWh och har redan klart överträffat fjolårets rekord på 1,4 TWh.
fredag 14 oktober
torsdag 14 oktober
Vindenergi utan vingar tar fart
En bladlös vindenergilösning utformad för att integreras med byggnaders elektriska system och befintliga solenergisystem hjälper kommersiella fastighetsägare att möta kraven på förnybar energi på plats. Aeromine Technologies innovativa, orörliga system installeras enkelt på kanten av en byggnad som genererar upp till 50 % mer energi till samma kostnad som solel på taket.
Till skillnad från bullriga och visuellt påträngande vindturbiner som är beroende av roterande rotorblad, är benägna att få underhållsproblem och kan skada eller döda fåglar, är Aeromine orörlig. Tekniken utnyttjar aerodynamik som liknar bärytor på en racerbil för att fånga och förstärka varje byggnads luftflöde.
Den stationära, tysta och hållbara Aeromine-enheten kräver bara 10 procent av det takutrymme som behövs för solpaneler och genererar energi dygnet runt i alla väder. Aeromine-system består av 20-40 enheter installerade på kanten av en byggnad mot den dominerande vindriktningen.
Svenska Hexicon bygger havsvind i Italien
AvenHexicon har nu tilldelats prioritet för två områden att utveckla flytande vindkraftsparker. Ett område på 346 km2 ligger söder om Sicilien och ett på 364 km2 ligger nordväst om Sardinien. Kapaciteten är på 1,200 MW och 1,350 MW som tillsammans har potential att förse över 2,5 miljoner italienska hushåll med förnybar energi.
Enligt den italienska lagstiftningen om främjande av förnybar energi och i överensstämmelse med tillståndsförfaranden för havsbaserad vindkraft, har AvenHexicon ansökt om maritim koncession för havsbaserade vindkraftsparker sedan tidigare. Ansökningar har gått igenom samråd i enlighet med relevanta lagförordningar.
Nederländerna: Batterier från elbussar återanvänds för energilagring
Busstillverkaren VDL och energijätten RWE kommer att koppla ihop batterier från elbussar vid kraftverket Moerdijk och skapa ett 7,5 megawatt (MW) ellagringsbatteri. Detta bör bidra till en bättre stabilisering av elnätet.
För detta innovativa projekt använder de två företagen Anubis 43-jon litiumbatterier som tidigare använts i elbussar från tillverkaren VDL. På så sätt ger ”second life”-batterierna ett viktigt bidrag till elnätets stabilitet och hjälper till att avlasta nätet genom att balansera utbud och efterfrågan.
Roger Miesen, RWE Generation säger: ”RWE leder vägen för att utveckla innovativa energilagringslösningar. Batterier är väl lämpade för att hålla tillgång och efterfrågan på el i balans och därmed hjälpa till att stabilisera nätet.
Med Anubis kommer vi att använda andra livsbatterier ytterligare som ett hållbart alternativ till nya batterier. Detta är en möjlighet att tillhandahålla högpresterande lagringslösningar snabbt, ekonomiskt och hållbart. Med det här projektet får vi erfarenhet som hjälper oss att genomföra framtida batteriprojekt av det här slaget.”
Storbritannien: Truss plan för att blockera solparker är djupt impopulär – så varför är hon så angelägen?
Liz Truss och hennes miljösekreterare, Ranil Jayawardena, har uppnått det nästan otänkbara den här veckan, genom att enligt uppgift flytta för att förbjuda solenergiparker från stora delar av England.
Genom att göra det har de till och med lyckats förena tankesmedjan för den fria marknaden, anti-net-noll Institute of Economic Affairs med gröna grupper, energiindustrin och Labour i att motsätta sig planerna.
Att förbjuda solenergigårdar från större delen av Englands jordbruksmark skulle ställa Truss helt i opposition till de politiska prioriteringar hon ställde upp i sitt eget tal till det konservativa partiets konferens.
Under bannern ”get Britain moving” sa premiärministern att hon ville ha snabbare ekonomisk tillväxt, lägre energiräkningar, förstärkt energisäkerhet, mer förnybar energi och åtgärder för att tackla klimatkrisen. Ändå skulle solförbudet hålla tillbaka investeringar, leda till högre energiräkningar, låsa in fortsatt gasimport, stoppa förnybar tillväxt och stoppa ansträngningarna att nå nettonollutsläpp.
Klimatkompensation fungerar dåligt
Brist på vägledning, standarder och bestämmelser som stöder koldioxidkompensation riskerar att bromsa nettonollövergången, har klimatkommittén idag varnat
Företagskompensation och frivilliga koldioxidmarknader ”fungerar inte” på grund av brist på tydliga riktlinjer, standarder och regleringar som gör att företag kan undvika att ta ansvar för att minska sina utsläpp och riskerar att hindra framsteg mot deras nettonollmål, säger Storbritanniens klimatrådgivare. har varnat.
En genomgång av bevis om effekterna av frivilliga koldioxidmarknader publicerad i dag av Climate Change Committee (CCC) ger en nykter överblick över tillståndet för koldioxidkompensationssektorn, till vilken ett växande antal företag och organisationer har vänt sig för att hjälpa till att leverera på sitt klimat åtaganden.
Hundratals företag har satt upp mål för nettonollutsläpp de senaste åren, med sådana mål som täcker mer än 90 procent av den globala ekonomin.
För att hjälpa till att nå nettonollmålen har många företag investerat i koldioxidkompensation för att kompensera för några eller alla utsläpp som de inte omedelbart kan mildra, med marknaden som har vuxit trefaldigt de senaste åren till 2 miljarder dollar.
Vindkraftsindustrin behöver mer plats i hamnen: – Utvecklingen är helt enorm
Odenses hamn har mer än 8,5 miljoner kvadratmeter affärsyta, inkl. sommarens stora utbyggnad med 650 000 kvadratmeter på Lindø och 1 milj kvadratmeter i Årslev. Trots det behöver det mer utrymme för vindkraftsindustrin och snabba agerande från politikerna.
Tillverkning av havsbaserade vindkraftverk är det största affärsområdet i hamnen. Det kommer bara att ta upp mer i framtiden när vindkraftverken och parkerna till havs växer i storlek.
Vid inloppet till handelshamnen Odense Havn, som främst ligger i Munkebo, kör en strid ström av lastbilar in och ut. I bakgrunden syns de enormt höga produktionshallarna, där Blandt Industries är blått och grönt, medan Vestas är svart/grå. När du rör dig i och runt hamnen kan du höra ljudet från maskiner och järn och metall som skramlar.
USA, Tyskland stöder "grundläggande reform" av Världsbanken för att skala klimatfinansiering
En grupp av 10 stora ekonomier bygger momentum för att skala upp klimatfinansiering för utvecklingsländer genom att reformera hur utvecklingsbanker spenderar pengar, till att börja med den största: Världsbanken.
På tisdagen överlämnade Tyskland och USA ett gemensamt förslag om ”en grundläggande reform av Världsbanken” till dess ledning, under veckans årliga möten i Washington DC.
Förslagen syftar till att göra banken i stånd att möta globala utmaningar, inklusive klimatåtgärder och bevarande av biologisk mångfald.
En talesperson för den tyska regeringen sa till Climate Home News att de föreslagna reformerna stöddes av 10 länder, inklusive hela G7-gruppen.
Utvecklingsminister Svenja Schulze, som fungerar som Tysklands representant i Världsbankens styrelse, sa: ”Världsbankens nuvarande modell… är inte längre lämpligt i denna tid av globala kriser. Utmaningar och investeringsbehov är så stora att modellen behöver anpassas.”
Satsningen i Australien siktar på 30-30-30 målet
Den federala regeringens gröna bank har lagt sin vikt bakom den australiensiska solinnovatören SunDrive, och anslutit sig till investerare inklusive teknikmiljardären Mike Cannon-Brookes i en finansieringsrunda på 21 miljoner dollar.
SunDrive, ett företag från University of New South Wales, ligger bakom en ny sort av solceller som använder koppar som ledande material istället för silver, för att förbättra panelens effektivitet och minska kostnaderna.
I september 2021 tog SunDrives teknologi ett världsrekord på 25,54 procent för verkningsgrad av kiselsolceller i kommersiell storlek, vilket överträffade det tidigare rekordet som hölls av den kinesiska soljätten Longi. I mars noterade företaget andra solcellseffektivitetsrekord på 26,07 procent.
Ungefär samtidigt producerade SunDrive sin första solpanel i full storlek och började arbeta med planer för att rikta in sig på solenergimarknaden för bostäder, först, innan han gick in i kommersiellt och allmännyttigt utbud.
Det kortsiktiga målet är att förbättra solcellseffektiviteten till 30 procent och minska kostnaden för installation av solcellsmoduler till 30 cent per watt till 2030.
Mitt i elkrisen – miljardsatsar på solparker
Intresset för storskalig solenergi stiger brant och nu planerar den börsnoterade energiutvecklaren OX2 en mångmiljardsatsning på solcellsparker.
Offensiven gäller även i södra Sverige där målet är att bygga och sälja solcellsparker för flera miljarder de närmaste åren.
Houstonforskarnas solceller har potential att generera solenergi 24/7
torsdag 13 oktober
onsdag 12 oktober
Likströmskabel från Egypten till Grekland planeras
Grekiska Copelouzos Group planerar att lägga en undervattenskabel för att koppla 9,5 GW vind- och solkraft i Egypten till Greklands Attika-region. Projektet ingick nyligen i Entso-E 10-åriga utvecklingsplan.
Företaget sa att dess representanter nyligen träffade Egyptens president Abdel Fattah El-Sisi, premiärminister Moustafa Madbouly och elektricitetsminister Mohamed Shaker för att granska statusen för Gregy Elica Interconnection Project.
I oktober 2021 inkluderade European Network of Transmission System Operators (Entso-E) projektet i sin 10-åriga utvecklingsplan för de europeiska energinäten (TYNDP 2022).
”Dess inkludering i TYNDP 2022 kommer att vara det första nödvändiga steget som kommer att lansera processen att inkludera detta ambitiösa projekt i den sjätte listan över projekt av gemensamt intresse (PCI) i Europeiska unionen i samband med sammankopplingen av de europeiska energinätverken ”, sa Copelouzos Group då.
Vätgas från Sverige till Tyskland
(Renewables Now) – Hydrogenious LOHC Technologies GmbH planerar att transportera upp till 8 000 ton grön vätgas per år från Sverige till Tyskland och Nederländerna till 2026, med hjälp av teknologin för flytande organiska vätebärare (LOHC).
Den industriella vätgasimporten är inriktad som en del av Northern Green Crane-projektet där den tyska vätgasspecialisten samarbetar med holländska tanklagringsföretaget Royal Vopak och Get H2-initiativet på hemmaplan.
Vätgasen kommer att produceras i Sverige som har stor andel vind- och vattenkraftproduktion, säger Hydrogenious i ett pressmeddelande. Där kommer Hydrogenious att bygga en hydreringsanläggning med kapacitet på 24 ton vätgas per dag.
Från Sverige kommer det gröna bränslet att transporteras med fartyg till Rotterdam där hälften av vätgasen kommer att släppas ut och levereras till vidare till kunder i landet.
Ny forskning: ”Vätgasreducerat järn har överlägsna egenskaper”
Ny forskning inom HYBRIT-projektet, som drivs av SSAB, LKAB och Vattenfall, visar på överlägsna egenskaper och kvalitet hos järnsvamp som direktreducerats med vätgas (H-DRI), tillverkad med HYBRIT-teknik.
Testresultaten visar att direktreduktion med vätgas ger en klart bättre produkt som är lätt att hantera, transportera och lagra, förutom att processen praktiskt taget eliminerar CO2-utsläpp i reduktionssteget.
HYBRIT-initiativet startades av SSAB, LKAB och Vattenfall för att utveckla en ny teknik för vätgasbaserad järn- och ståltillverkning med syfte att etablera en fossilfri värdekedja från gruva till färdig stålprodukt.
I juni 2021 lyckades HYBRIT-initiativet producera världens första järnsvamp direktreducerad med vätgas i pilotanläggningen som byggts med stöd från Energimyndigheten.
Nya testresultat från HYBRIT-pilotanläggningen och laboratoriet för forskning och utveckling visar att järn som direktreducerats med vätgas (DRI) resulterar i en produkt med avsevärt bättre egenskaper och kvalitet.
US Air Force åtar sig att minska fossila bränslen för att bekämpa klimatkrisen
Det amerikanska flygvapnet säger att det kommer att minska användningen av fossila bränslen för att minska militärens massiva koldioxidavtryck.
Flygvapnets avdelning har meddelat att det kommer att minska sitt beroende av fossila bränslen som både flygbränsle och som energikälla i en nyligen släppt klimathandlingsplan.
Koldioxidavtrycket för alla grenar av den amerikanska militären liknar hela länder som Danmark och Portugal, enligt forskning från Boston University.
”Gör inga misstag – avdelningens uppdrag kvarstår att flyga, slåss och vinna, när som helst och var som helst”, säger Frank Kendall, sekreterare för flygvapnet.
”Vårt uppdrag förblir oförändrat, men vi inser att världen står inför pågående och accelererande klimatförändringar och vi måste vara beredda att svara, kämpa och vinna i denna ständigt föränderliga värld.”
Världens försörjning av ren energi måste fördubblas till 2030 innan klimatförändringarna börjar äventyra vår energiförsörjning, varnar World Meteorological Association
Världens tillgång på ren energi måste fördubblas under de kommande åtta åren innan klimatförändringarna börjar äventyra vår energiförsörjning, har en ny rapport varnat.
Forskare vid World Meteorological Association (WMO) säger att sol, vind, vattenkraft och energieffektivitet är nyckeln till en renare energiframtid.
Men klimatförändringarnas inverkan på vädret innebär att tidiga varningssystem krävs för att förhindra att allvarliga väderhändelser påverkar energiförsörjningen, inklusive från förnybara energikällor.
Rapporten fokuserar på hur vi kan utveckla ren energi för att uppnå nettonollutsläpp till 2050.
Den slår fast att energianpassning måste vara en högsta prioritet för att tackla klimatförändringarna och länder måste investera mer i sektorn.
Kan elbåtar vara en lösning för sjöfarten?
Elbåtar är ett självklart alternativ till diesel för motorbåtar, men även stora elfartyg från färjor till lastfartyg dyker upp på marknaden, förstärkta av nya regler.
Ungefär som elbilen är elbåten eller fartyget ingen ny uppfinning. Efter att ha blivit tillgänglig under mitten till slutet av 1800-talet slocknade elbåtsmarknaden när sekelskiftet förde med sig nya oljeeldade motorer.
Mer än ett sekel senare dyker elbåtar upp igen i det maritima rummet. Med höga och instabila oljepriser som drivs av kriget i Ukraina, plus agendan med nettonoll, ser elbåtar attraktiva ut igen.
Sjöfartsindustrin släpper ut cirka 1 000 miljoner ton CO2 eller 3 % av de totala globala antropogena CO2-utsläppen varje år, enligt Internationella sjöfartsorganisationen (IMO). Den siffran kan växa avsevärt till mer än fördubbla sektorns utsläpp 2008 till 2050 i ett business-as-usual-scenario, tilläggs det.
Projekten för havsbaserad vind globalt har fördubblas på ett år
Ny rapport från RenewableUK avslöjar att den totala globala pipelinen av flytande vindkraftsprojekt till havs har nått 185 GW.
Den nystartade flytande vindkraftsindustrin till havs fortsätter att gå från klarhet till klarhet, enligt en ny analys från handelsorganet RenewableUK som avslöjar hur den globala pipelinen för sektorn har mer än fördubblats under de senaste 12 månaderna från 91GW till 185GW.
Rapporten, som spårar alla flytande vindkraftsprojekt till havs i alla utvecklingsstadier från tidig planering till fullt driftsatta, avslöjar att det totala antalet projekt också har ökat drastiskt från 130 till 230.
Storbritannien fortsätter att leda marknaden med över 33 GW projekt i pipelinen, inklusive en handfull demonstrationsprojekt som redan är i drift. Landets pipeline har också utökats avsevärt tack vare en ny våg av projekt som föreslagits för skotska vatten och Keltiska havet.
Energikrisen kan minska Europas bilproduktion med nästan 40 % - S&P Global Mobility
(Reuters) – Autoprognosören S&P Global Mobility varnade på tisdagen att, under ett värsta scenario, kan Europas energikris minska sin bilproduktion med nära 40 %, eller mer än 1 miljon fordon, per kvartal till slutet av 2023.
I en rapport med titeln ”Winter is Coming”, sa S&P Global Mobility att bilindustrins försörjningskedja – som redan är på väg från covid-19-pandemin och Rysslands invasion av Ukraina – ”kan möta omfattande press” från skyhöga energikostnader eller till och med strömavbrott.
”Med energipriserna i Europa som skjuter i höjden… kan en hård vinter riskera vissa fordonssektorer att inte kunna hålla sina produktionslinjer igång”, står det i rapporten.
S&P Global Mobility sa att kostnaderna redan hade eskalerat för biltillverkning, till mellan 687 euro (667 dollar) och 773 euro per fordon, upp från en nivå före energikrisen på 50 euro, vilket satte påfrestningar på särskilt mindre leverantörer.
Ny modell för cirkulära datacenter skapar hållbar och storskalig livsmedelsproduktion
Överskottsvärmen från nya serverhallar ska framöver användas för att möjliggöra livsmedelsproduktion i Sverige. Det är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan svenska EcoDataCenter och cirkulära industriaktören WA3RM. Siktet är inställt på storskalig odling, som bland annat förväntas bidra stort till Sveriges självförsörjning av livsmedel.
– För att vi ska kunna digitalisera samhället på ett hållbart sätt måste vi tänka nytt kring hur vi bygger serverhallar, så att överskottsvärmen som produceras kan användas effektivt i cirkulära system. I WA3RM har vi hittat en partner som delar vår syn på hållbarhet och entreprenörskap och som dessutom kan möta våra tillväxtambitioner, säger Dan Andersson, VD på EcoDataCenter.
Målet för samarbetet mellan WA3RM och EcoDataCenter är att skapa en ny standard för nästa generations datacenter. Där finns cirkulära lösningar, som exempelvis samlokalisering med grönsaks- och fiskodling i industriell skala, med redan på ritbordet.
Större andel förnybar el möjlig med flexibelt energisystem
Om mindre än 20 år ska Sveriges hela elproduktion komma från förnybara källor. Problemet är att sol- och vindkraft ger ett ojämnt energiflöde beroende på väder och vind. Men ett flexibelt energisystem där fjärrvärmesystem, elsystem och industri samverkar för att balansera energiåtgången kan bidra till att målet uppnås, visar forskning från Linköpings universitet.
Genom att ställa om till flexibla energisystem där fjärrvärmesystem, elsystem och industri samverkar kan problemet delvis lösas. Driften av värmepumpar och kraftvärmeverk i fjärrvärmesektorn kan styras så att de hjälper till att balansera elsystemet. Även inom industrisektorn, som står för cirka 37 procent av den totala elförbrukningen, ligger potential för en dellösning av problemen.
Problemet är att vindkraft inte ger samma stadiga energiflöde som fossila källor. Blåser det mycket får systemet överskottsenergi som behöver exporteras, och blåser det lite är förhållandet omvänt och el behöver importeras. I dagsläget kan den variationen i viss mån regleras med vattenkraft för att ge stabilitet i energisystemet. Men med en ökad andel vind- och solkraft behöver systemet balanseras på annat sätt också. I och med att slutkonsumenten förväntar sig en pålitlig tillgång på elenergi oavsett väder och vind är det en utmaning.
onsdag 12 oktober
tisdag 11 oktober
Schweiz-norskt partnerskap satsar på flytande vindkraftsplattformar
Det schweiziska byggföretaget Implenia och norska WindWorks Jelsa (WWJ) har undertecknat ett samförståndsavtal (MoU) för att tillsammans erbjuda produktion av betongkonstruktioner och allmänna tjänster till den flytande vindkraftsindustrin till havs i Jelsa, på den norska västkusten.
Implenia och WindWorks Jelsa sa att partnerna planerar att etablera en effektiv storskalig bas för produktion av betongfundament och montering av flytande vindkraftsparker till havs i Europa.
Företagen har kommit överens om att utveckla och driva serieproduktion av betongfundament för vindkraftsparker till havs genom kostnadseffektiva produktionsprocesser, automatisering och möjlig användning av innovativa tekniska lösningar.
Implenia kommer att bidra med sin tekniska kunskap för att tillsammans med WindWorks Jelsa delta i serie- och/eller batchproduktion av ett stort antal betongunderkonstruktioner såsom SPAR eller andra betongfundament och lösningar för havsbaserade vindkraftsparker.
Över 300 000 villaägare planerar att investera i solpaneler – ökning med 70 procent
I takt med att elpriserna stiger börjar allt fler svenskar titta på lösningar för att sänka sina el- och energikostnader. Det har gjort att intresset för solceller har fortsatt att öka. Hela 300 000 av de tillfrågade villaägarna säger nu att de planerar att installera solceller det kommande året. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Ecster.
− De senaste åren har utbyggnaden av solkraft ökat kraftigt, vilket syns runt om i landet där både villatak, företagsbyggnader och åkermark täcks med solceller. Resultatet i undersökningen speglar den efterfrågan vi idag har bland säljföretag i branschen kring möjlighet att erbjuda finansiering. Att finansiering erbjuds direkt i samband med köpet innebär att fler har möjlighet att ta steget att konvertera till mer långsiktigt hållbara energikällor, säger Anna Parmström Kommunikations- och hållbarhetchef Ecster i en skriftlig kommentar.
Norges nya vindkraftsskatt raserar investerarnas förtroende
(Montel) Norges föreslagna införande av en tomträttsskatt på vindkraftsparker nästa år kommer att förstöra landets rykte som en attraktiv plats för investeringar i förnybar energi, sa den gröna utvecklaren Cloudberry till Montel på tisdagen.
”Förslaget kommer att få fruktansvärda konsekvenser”, säger företagets COO Andreas Thon Aasheim.
Hans kommentarer kom efter att regeringen föreslagit att införa en 40 % tomträttsskatt för vindkraftsparker på land nästa år, som kommer utöver en tillfällig vinstskatt på 22 % på vind- och vattenkraftsproduktion varje timme priserna överstiger 700 NOK/MWh (67 EUR/ MWh).
Den nya tomträttsskatten representerade en ”de facto nationalisering” av 40 % av vindkraftverken som investerare hade byggt på förväntan om ett stabilt regelverk, sade Aasheim och lade till företag som byggde vindkraftsparker med en investeringshorisont på 30 år.
Debatt: Koldioxidinlagring genom användning i flera steg med skogens biomassa
Energifrågan har snabbt hamnat i fokus under sommaren och hösten. Vi hör många förslag på hur energitillgång kan öka och energikostnader minska, men det är sällan bioenergin nämns i dessa sammanhang. Detta trots att bioenergin är den vanligaste energikällan i stora delar av Europa, exempelvis Sverige. Att låta skogen stå obrukad, i syfte att öka koldioxidinlagringen kortsiktigt, är just kortsiktigt.
Den samlade volymen virke i Europa lagrar stora mängder kol. En enkel slutsats kan då vara att vi ska låta skogen stå i syfte att öka kolinlagringen ännu mer. Men det är inte så enkelt. Träden upptar inte koldioxid för evigt, vilket innebär att åtgärden är kortsiktig. Med ett hållbart bruk av skogen kan däremot virkets samlade volym öka samtidigt som det kan användas för andra syften och där förbränning är det sista steget.
Skogens tillväxt ger oss alltså en möjlighet att öka kolinlagringen. Den andra möjligheten är att ersätta material i produkter så att biomassan finns i ett kretslopp under lång tid. Vi brukar skogen främst för de produkter den ger, runt 45 % blir sågade trävaror och cirka 40 % blir massaved – dvs papper, kartong mm. Restprodukterna används för att producera el och värme. Låter vi skogen stå behöver vi ersätta denna förnybara resurs med mer energikrävande material som plast, stål och betong, vilka har en större klimatpåverkan.
Tysk flygplats: Vertikala solpaneler är bättre för den biologiska mångfalden
Fraport AG, företaget som driver Frankfurts flygplats, har installerat ytterligare ett solcellssystem för att öka sin andel av grön el.
Demonstrationssystemet har 20 solcellsmoduler med en sammanlagd kapacitet på 8,4 kW. I motsats till de befintliga solcellssystemen på flygplatsen är detta ett ”stängselsystem”, med dubbelglaspanelerna installerade vertikalt.
Enligt Fraport är den främsta anledningen till det vertikala arrangemanget för att skydda den biologiska mångfalden. På grund av den minimala skuggningen av marken och den obehindrade nederbördsfördelningen är påverkan på vegetationen minimal.
Samtidigt säkerställer systemet ett högt elutbyte, trots det lilla utrymme det tar upp, eftersom solljus kan träffa panelerna optimalt hela dagen. Dessutom innebär det vertikala arrangemanget att bländning är fysiskt omöjligt, sa Fraport. Företaget Outarky installerade systemet, ramsystemet är från Next2Sun.
USA: Gräsrötter gör revolution vill ha grön energi
Det pågår en tyst revolution på marknivå i samhällen över hela landet (varav de flesta inte har lyxen av marknadsföringsbudgetar för miljoner dollar). Människor som har blivit marginaliserade och skadade av gamla energiparadigm hittar sätt att få tillgång till ren energi för sig själva och lösa långvariga problem.
Vår bevakningsvecka startar på Ursprungsbefolkningens dag med denna berättelse om en växande rörelse bland infödda samhällen för att bygga och kontrollera sin egen rena energi. Genom att återta energisuveräniteten strävar de efter att skydda ekosystem och heliga platser och att säkerställa att energiutveckling gynnar snarare än utnyttjar människorna som bor på den marken.
”Om den här övergången inte görs av infödda för infödda människor, kan den vara lika extraktiv som fossil utveckling”, säger Chéri A. Smith, grundare och VD för Indigenized Energy och en ättling till Mi’kmaq-stammen av nuvarande- dag Maine och de kanadensiska sjöfartsprovinserna.
En särskilt ambitiös plan i Pacific Northwest skulle ersätta 5 311 megawatt av Snake Rivers vattenkraftkapacitet med inhemskt utvecklad sol- och energilagring på stammarker. Att göra det skulle underlätta genombrott av fyra dammar för att återställa fiskpopulationer som förstörts av deras konstruktion.
Kina fryser priserna på polykisel, vilket resulterar i sjunkande transportkostnader
Förra veckan rapporterades att ABN AMRO Transition Commodity Price Index hade fallit med 22 procent under de 21 veckorna fram till det. Det verkar inte stämma överens med berättelserna om de ständigt stigande priserna på kinesiskt polykisel, men det har också stabiliserats. Även om det är konstlat, förklarar vår gästförfattare Gerard Scheper, VD för European Solar: ”De satte bara priset.”
Priset på polykisel nådde 312 kinesiska RMB, nästan 45 euro, per kilo i slutet av augusti, den högsta prisnivån som någonsin uppmätts. Sedan dess har priset knappt stigit längre, trots att efterfrågan inte direkt minskat eller att utbudet ökat.
”Den kinesiska regeringen har bett de regionala myndigheterna att vidta åtgärder för att stoppa prisökningarna inom polykiselindustrin”, sa Scheper. ”Vi kommer inte att märka så mycket av det, förutom att prisökningarna inte kommer att fortsätta.”
Forskare vid University of Bristol har använt nanomaterial gjorda av tång för att skapa en stark separator för ett natriumjonbatteri.
Natrium-metallbatterier (SMB) lovar energilagringssystem med hög energi och låg kostnad för nästa generations storskaliga applikationer, men de lider av okontrollerad dendrittillväxt, som penetrerar batteriets separator och resulterar i kortslutning.
Den bifunktionella elektrospunnen nanofibrösa separatorn är byggd av material som härrör från tång som självjusterar för att förhindra dendrittillväxt.
Detta har ökat cykeltiden vid höga strömtätheter till över 1000 timmar vid 1 och 3 mA cm−2 och över 700 timmar vid 5 mA cm−2 med användning av tillsatsfria karbonatelektrolyter. Tångextrakt ökar batteriets prestanda.
Mångmiljard investering ökar elöverföring mellan elområde 2 och 3
14-miljardinvesteringen, som benämns Kustpaketet, är en del av det stora Nordsyd-paketet som ökar dagens överföringskapacitet från norr till södra Sverige från cirka 7 300 MW till över 10 000 MW. Kustpaketets bidrag till denna ökning är cirka 500 MW.
¬ Med denna investering når vi flera mål. Den är avgörande för att tillgodose ökad elförbrukning i regionerna kring Sundsvall, Stockholm, Uppsala och Mälardalen, samt för att överföra reglerkraft (se förklaring nedan) från norr till söder, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem, Svenska kraftnät.
Ytterligare motiv bakom investeringspaketet är dels att de ledningar och stationer som ska bytas ut och uppgraderas uppnår sin tekniska livslängd lagom till att investeringarna är klara, dels för att öka inmatningsförmågan av vindkraft längs södra Norrlandskusten.
Idag har Svenska kraftnät anslutningsansökningar på upp emot 9 000 MW havsbaserad vindkraft i elområdena SE1 och SE2 samt även ansökningar för landbaserad vindkraft i området.
– Med Kustpaketets genomförande ökar vi möjligheten till elektrifiering och en grön omställning samt anslutning av framtida kraftproduktion i området, säger Daniel Gustafsson.
Förnybara energikällor täcker energibehovet för första gången i Grekland
Kraftproduktion från förnybara energikällor täckte helt Greklands elbehov under några timmar förra veckan, för första gången i historien om landets elsystem, sade dess oberoende kraftöverföringsoperatör IPTO.
IPTO sa på måndagen att förnybar energi stod för 100 % av elproduktionen under minst fem timmar i fredags, och nådde rekordhöga 3 106 megawattimmar vid 0800 GMT.
Liksom andra europeiska länder har Grekland minskat sitt beroende av rysk gas efter kriget i Ukraina genom att öka importen av flytande naturgas (LNG). Det har också ökat kolbrytningen och drivit tillbaka sin plan för utsläpp av koldioxid.
Andelen grekisk förnybar energi från sol-, vind- och vattenkraft uppgick till 46 % av landets kraftmix under de åtta månaderna fram till augusti i år, från 42 % under samma period 2021, enligt den grekiskbaserade miljötanksmedjan The Green Tank.
tisdag 11 oktober
måndag 10 oktober
Kina har nu 30 koncentrerade solenergiprojekt med termisk energilagring på gång
Utvecklingen av koncentrerad solenergi går in i ett snabbt spår 2022 här i Kina. Inom Multi-Energy RE-komplexen som kombineras med PV och/eller vind, spelar CSP en roll som stabilisator och regulator, vilket underlättar effektfluktuationerna och minskningen av PV och vind, genom sin värmeenergilagring.
Till 2024 bygger Kina 30 koncentrerade solenergiprojekt som en del av gigawatt-skala förnybar energikomplex i varje provins, vilket på lämpligt sätt återspeglar den brådskande och omfattning som krävs för klimatåtgärder
CSP är ett måste i standardkonfigurationer i de nyligen tillkännagivna cirka 30 ”Vind/PV + CSP”-komplexen i Qinghai, Gansu, Jilin, Xinjiang och Tibet etc. De flesta av dessa projekt hade startats och anbud utfärdats och lanserats på marknaden nyligen . Enligt schemat för varje komplext projekt ska CSP-delen vara färdig i slutet av 2023 eller senast mitten av 2024.
Flexibla laddstationer optimerar användningen av elnätet
Omställningen av fordonsflottan i Sverige går nu mycket snabbt. Enligt branschorganisationen Power Circle beräknas antalet laddbara fordon i Sverige öka till cirka 2,5 miljoner 2030. Det gör att behovet av laddstationer ökar till cirka 90 000 till 2030, jämfört med dagens cirka 10 000.
Men det finns många platser i Sverige som inte har tillräcklig kapacitet för att laddstolpar ska kunna kopplas in på elnätet. Spänningsnivån i elnätet kan vara begränsad samtidigt som ansökningarna om nyanslutning eller utökning av befintliga abonnemang i elnätet ökar.
I Riksgränsen testar Vattenfall nu en ny teknisk lösning för att möjliggöra större effektuttag som är oberoende av nätförstärkningar. Det innebär att laddoperatören får tillgång till nätet utifrån nätets förutsättningar. När den övergripande elförbrukningen i området är för hög kan användningen av snabbladdare för elbilar begränsas.
Irland tar bort bygglovsplikt på soltak
Irlands nya solenergiåtgärder, som först tillkännagavs i juni, förväntas underlätta utbyggnaden i bostads- och kommersiella solcellssegmenten.
Det irländska departementet för bostäder, lokala myndigheter och kulturarv har tillkännagivit revidering av planbestämmelser för att tillåta husägare att installera solpaneler på sina hustak utan bygglov.
”Med dessa nya undantag tar vi bort barriärer och säkerställer att individer, samhällen, företag och gårdar kan generera sin egen el, minska sina egna räkningar och spela sin roll i att skapa en koldioxidfri framtid som drivs av förnybar energi”, säger minister Darragh O. ’Brien.
Åtgärderna kommer att föra Irland i linje med EU Solar Rooftops Initiative genom att göra solcellstakinstallationer kortare och enklare. Enligt de nya reglerna kommer husägare att få använda 100 % av sina takytor för solcellsanläggningar, från bara 50 %.
Solcellsboom i Skåne – jagar billigare elräkning
Södra Sverige genomgår något som liknar en riktig boom när det gäller investeringar i solceller, konstaterar Aftonbladet. Det är framför allt privatpersoner som ligger bakom utvecklingen. Motivet är en billigare elräkning.
I Skåne har efterfrågan på solceller hos en leverantör ökat med 300 procent på kort tid. Elbolaget Eon fått in 18 000 föranmälningar om solcellsanslutning. Av dem kommer 5000, eller ungefär 28 procent, från Skåne. Eftersom skåningarna bara utgör 13 procent av befolkningen är det proportionellt en stor andel.
Även under året som har gått har anslutningarna ökat snabbt. Drivkraften bakom solcellsexplosionen är ekonomisk, och därmed också stark. Företag som installerar solceller vittnar om att varken de själva eller producenterna hinner möta den enorma efterfrågan som har kommit efter sommaren. Orderböckerna fylls snabbt och många hinner inte ens ta emot förfrågningarna.
Litauens Klaipeda ser ut att bli hubben för havsbaserad vind
Den litauiska hamnstaden Klaipeda strävar efter att maximera sitt strategiska läge för att bli ett centralt regionalt nav för den begynnande vindkraftsindustrin till havs i Östersjön mitt i den nuvarande energikrisen.
I Marienborg-deklarationen som undertecknades i augusti förband sig regeringschefer och energiministrar från Litauen, Estland, Lettland, Finland, Danmark, Sverige, Polen och Tyskland till närmare samarbete för att utveckla nya vindkraftsvolymer till havs i Östersjön, som har en uppskattad vindpotential till totalt 85 till 95 GW.
Den litauiska regeringen tillkännagav tidigare platsen för en vindpark på 700 MW utanför kusten som potentiellt skulle kunna täcka 25 % av landets hela energibehov. Anbudsförfarandet kommer att ske i början av 2023 med sikte på att bygget ska vara klart 2030.
Olika projekt på andra håll i Östersjön utvärderas för närvarande tillsammans med det nu under utveckling Baltic Power-projektet offshore Polen, som med en total kapacitet på 1,2 GW förväntas driva över 1,5 miljoner hem från 2026.
Flygorganisationen ICAO godkänner en "ambitiös" nettonollplan
Världen har äntligen enats om en långsiktig plan för att minska koldioxidutsläppen från flyg.
Vid ett möte i Montreal lovade International Civil Aviation Organization (ICAO) att stödja ett ”ambitiöst” nettonollflygmål till 2050.
Planen, som av många sågs som en kompromiss, accepterades av de 193 länder som är medlemmar i ICAO. Men gröna grupper säger att avtalet är svagt och inte juridiskt bindande.
Aktivister ifrågasätter Coca-Colas sponsring av COP27. När världen samlades i Paris 2015 för att enas om en långsiktig plan för att ta itu med klimatförändringarna saknades två nyckelindustrier – flyg och sjöfart.
Flygindustrin bidrar med cirka 2,5 % av de globala koldioxidutsläppen, men forskare tror att den har en mycket större inverkan på klimatförändringen än vad denna siffra antyder.
Norra Europas största lager får sin första solcellspark
Taket på den 178 000 kvadratmeter stora byggnaden till Julas Centrallager har fått sina första solpaneler på plats. Det första steget handlar om inte mindre än 6150 paneler som tillsammans har en effekt på 3, 1 MW.
Solcellsprojektet startade för två år sen och en förstudie har gjorts tillsammans med utvalda partners för att hitta en optimal lösning för Julas behov.
Ytan som panelerna upptar är ca 20 000 kvm av det totalt 178 000 kvadratmeter stora taket och till detta har totalt 59 500 meter kabel behövts för att koppla in anläggningen. Dessutom har 26 inverterare installerats som omvandlar solenergin från likström till växelström.
– Efter en gedigen analys har vi landat i att vi vill bygga ett system som passar oss på Jula, vi är ju vana att fixa saker själva. Med den här nya solcellsparken kommer vi vara självförsörjande, och här kommer vi kunna ladda våra nya 32 meter långa el-lastbilar, säger Lennart Karlsson, VD Jula Logistics och projektägare till solcellsinitiativet.
Australien: Vågkraftsgeneratorer kan hjälpa till att "stärka" sol och vind, säger rapporten
Vågmaskiner utspridda längs Australiens kustlinjer kan hålla nyckeln till att fylla generationsluckor i sol- och vinddrivna elnät och minska behovet av batterilagring, vilket minskar kostnaderna för förnybar energi i framtiden, visar australiensisk forskning och försöksverksamhet.
Australiens främsta vetenskapsbyrå, CSIRO, säger i en rapport beställd av Wave Swell Energy, att kombination av vågkraft med sol och vind har potentialen att kraftigt minska kostnaderna för energilagring som krävs för att garantera oavbruten kraftleverans.
CSIRO:s rapport utvärderade tre platser i Victoria och södra Australien, med fokus på vågenergins förmåga att komplettera solenergins säsongsvariationer, och därigenom förbättra nätstabiliteten och minska kostnaderna för att garantera elförsörjningen.
Sverige kan få mer el snabbt - bara anläggningarna får tillstånd
Industrins klimatomställning och elektrifiering förutsätter en god tillgång på el till konkurrenskraftigt pris. Efterfrågan på el förväntas öka med över 50 procent från dagens 140 terawattimmar (TWh) till 220 TWh redan till år 2030. En ny rapport från Svensk Vindenergi visar att mycket landbaserad vindkraft skulle kunna byggas ut i närtid – om anläggningarna får tillstånd.
Svensk Vindenergis tillståndstatistik för landbaserad vindkraft första halvåret 2022 visar att antalet vindkraftverk som fått tillstånd och kan byggas minskar snabbt. Under första halvåret 2022 beviljades endast landbaserade 137 verk. För att bibehålla de senaste årens utbyggnadstakt om ca 7-8 TWh skulle 300 landbaserade verk behöva beviljas varje år.
– Om vi ska lyckas med omställningen måste den förda politiken stå i proportion till omfattningen och hastigheten i förändringarna som behöver göras. Vår nya regering kommer att ställas inför frågan hur – inte om – klimatomställningen ska accelerera, säger Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi.
Hur företag kan minska koldioxidutsläppen i sina leveranskedjor
Ett företags koldioxidavtryck slutar inte vid dess bakdörr. Förutom de direkta utsläppen av växthusgaser som produceras av en organisations verksamhet och bränsleanvändning, finns det också koldioxidutsläpp från alla relaterade aktiviteter som utgör försörjningskedjan.
Dessa indirekta utsläpp, kallade Scope 3, inkluderar uppströms och nedströms transport och distribution, och kan utgöra upp till 90 procent av ett företags fotavtryck.
Växthusgasutsläpp kategoriseras i tre grupper eller ”omfattningar” av det mest använda internationella redovisningsverktyget, Greenhouse Gas (GHG) Protocol.
Scope 1 omfattar direkta utsläpp från ägda eller kontrollerade källor. Scope 2 omfattar indirekta utsläpp från produktion av köpt el, ånga, värme och kyla som förbrukas av det rapporterande företaget. Scope 3 inkluderar alla andra indirekta utsläpp som sker i ett företags värdekedja.
måndag 10 oktober
fredag 7 oktober
Holland Shipyards bygger fyra autonoma, helt elektriska färjor för Sverige
Som informerat är den första färjan planerad att levereras under andra halvan av 2024 och de andra färjorna kommer att anlända med jämna mellanrum efter den första.
Det undertecknade avtalet omfattar leverans av två färjor med fyra autoförtöjningsanläggningar och två laddstationer, en simulatoranläggning och en fjärrkontrollcentral. Anbudet omfattar hela upphandlingen — fyra färjor, åtta bilförtöjningsanläggningar, fyra laddstationer med mera, enligt Holland Shipyards.
Färjorna, som mäter 86,00 meter gånger 14,24 meter med en lastkapacitet på 60 bilar, kommer att segla enligt autonominivå 2 och kommer att styras från fjärrkontrollcentralen i Stockholm.
Enligt definitionen av Internationella sjöfartsorganisationen (IMO), betyder grad 2 av fartygsautonomi att ett fartyg övervakas på distans, men att det har besättning ombord som kan ta kontroll när det behövs. Att korsa färjeleden kan göras med bara en knapptryckning. Under förtöjning laddas fartygen av en landladdningsanläggning inom cirka fyra minuter.
Österrike söker anbud på 700 MW sol, 190 MW vind
Österrike är inställd på att öppna ett anbud med en deadline till den 13 december, för att tilldela 700 MW solenergi, 190 MW vindkraft och 7,5 MWel biomassakapacitet.
Priset för el från solenergi i denna omgång är begränsat till 0,0933 EUR (0,092 USD) per kWh medan projekt för vindkraftsparker inte får överstiga 0,0822 EUR per kWh.
Taket för nya biomassaeldade kraftverk är satt till 0,1822 euro per kWh, medan maximipriset för återuppbyggnad av befintliga anläggningar är 0,1747 euro per kWh.
Anbuden kan lämnas inom tre veckor före sista anbudsdag, med start den 22 november 2022. Anbudsgivare får lämna flera förslag på olika system.
Vinnarna i anbuden kommer att tilldelas en marknadspremie utformad för att kompensera för skillnaden mellan produktionskostnaderna för el från förnybara energikällor och det genomsnittliga marknadspriset för el. Subventionen, som infördes på onsdagen, är den andra mekanismen som är avsedd att stödja expansionen av förnybar energi i Österrike tillsammans med investeringssubventionen.
MIT: Ny process möjliggör effektivare plaståtervinning
Ansamlingen av plastavfall i haven, marken och till och med i våra kroppar är en av de stora föroreningsfrågorna i modern tid, med över 5 miljarder ton bortskaffade hittills. Trots stora ansträngningar för att återvinna plastprodukter har det förblivit en utmanande fråga att faktiskt använda den brokiga blandningen av material.
Ett nyckelproblem är att plast finns i så många olika varianter, och kemiska processer för att bryta ner dem till en form som kan återanvändas på något sätt tenderar att vara mycket specifika för varje typ av plast. Att sortera mängden avfallsmaterial, från läskflaskor till tvättmedelskannor till plastleksaker, är opraktiskt i stor skala. Idag hamnar mycket av det plastmaterial som samlas in genom återvinningsprogram ändå på deponier. Det finns säkert ett bättre sätt.
Enligt ny forskning från MIT och på andra håll verkar det verkligen finnas ett mycket bättre sätt. En kemisk process som använder en katalysator baserad på kobolt har visat sig vara mycket effektiv för att bryta ner en mängd olika plaster, såsom polyeten (PET) och polypropen (PP), de två mest producerade formerna av plast, till en enda produkt, propan. Propan kan sedan användas som bränsle för spisar, värmare och fordon, eller som råmaterial för produktion av en mängd olika produkter – inklusive nya plaster, vilket potentiellt ger åtminstone ett partiellt återvinningssystem i slutet kretslopp.
1KOMMA5° fortsätter expandera – förvärvar Solens Energi med siktet på en miljard i omsättning 2023
Den nordiska verksamheten bakom cleantech-plattformen 1KOMMA5° förvärvar nu det sydsvenska solcellsföretaget Solens Energi. 1KOMMA5° är en ny cleantech-plattform som ska minska de europeiska hushållens koldioxidutsläpp. Med 500 miljoner Euro i ryggen, från bland annat Porsches miljösatsning, ska de se till att 500 000 europeiska hushåll per år blir klimatneutrala. Solens Energi blir den andra nordiska investering i kampen mot klockan där Gunnar Jönsson, VD för den nordiska verksamheten, leder arbetet mot ytterligare förvärv i Norden inom cleantech-sektorn.
– Genom vår erfarenhet inom solceller och energilagring sedan 2012 har vi kommit att ställa höga krav på oss själva och våra partners. 1KOMMA5° har en tydlig vision om vad som krävs för att få hushållen att ställa om till grön energi. Tillsammans kan vi väsentligt snabba på den omställningen”, säger Daniel Edlund, VD, Solens Energi
Uppdraget om att förvärva företag har gått snabbt. 1KOMMA5° förvärvade tidigare i år Cellsolar, en av Sveriges största leverantör av solceller på villamarknaden, i syfte att driva den nordiska marknaden mot energismarta hushåll.
Volvo säljer 20 nya tunga elektriska lastbilar till Amazon Tyskland
Volvo kommer att sälja 20 av sina nya tunga lastbilar FH Electric till Amazon i Tyskland, och online-jätten kommer att ta emot leverans i slutet av detta år.
Den nya lastbilen har en räckvidd på 300 km men kan med en påfyllningsladdning under dagen klara upp till 500 km. Den har en batterikapacitet på 540 kWh och en kontinuerlig uteffekt på 490 kW.
Lastbilstillverkaren började serietillverka de elektriska lastbilarna Volvo FH, Volvo FM och Volvo FMX i september, som alla kan ta en totalvikt på 44 ton.
Introduktionen av stora intercity- och regionala transportfordon är en viktig milstolpe för att minska koldioxidutsläppen på vägtransporter, eftersom dessa fordon står för cirka 36 procent av Tysklands transportutsläpp, säger Volvo Lastvagnars chef Jessica Sandström.
Den global vindkapacitet kommer öka över 2TW under det kommande decenniet
Den senaste tidens positiva klimatpolitik runt om i världen förväntas hjälpa till att driva tillväxten inom vindenergisektorn, enligt den senaste utsikten från ren energianalytiker Wood Mackenzie.
I den senaste uppdateringen av deras vindutsikter säger Wood Mackenzie att de förväntar sig att ”ny klimatpolitik och aggressiva strategier över hela Amerika och Europa” kommer att resultera i en 1,9% ökning av den installerade kapaciteten, kvartal för kvartal.
Detta skulle motsvara 25,6 GW ny kapacitet varje kvartal mellan 2022 och 2031, vilket i sin tur skulle skjuta upp den kombinerade kapaciteten under nästa decennium till cirka 2 000 GW.
USA: Ny koboltgruva invigs i Idaho
TheNewswire – Jervois Global Limited (”Jervois” eller ”Företaget”) (ASX:JRV) (TSXV:JRV) (OTC:JRVMF) kommer officiellt att öppna sin Idaho Cobalt Operations (”ICO”) gruvplats nära Salmon, Idaho i USA (”U.S.”) fredagen den 7 oktober 2022.
När den väl är i drift kommer ICO att vara den enda primära koboltgruvan i USA och kommer att producera ett koboltkoncentrat, som kommer att förädlas till den kritiska metall som behövs för elfordon, energiproduktion och -distribution, försvar och andra industrier.
Kobolt kommer att spela en nyckelroll i övergången till en koldioxidsnål ekonomi. På grund av dess många strategiska tillämpningar och betydande risker i försörjningskedjan finns kobolt på den officiella amerikanska regeringens lista över kritiska mineraler och har varit i centrum i alla amerikanska regeringsstrategier på detta område under de senaste åren, inklusive Biden-administrationens 100-dagarsgranskning av kritiska amerikanska leveranskedjor (juni 2021).
Kinesiska CALB siktar på "aggressiv" expansion i sitt mål att vara bland världens tre bästa EV-batteritillverkare
CALB siktar på en total kapacitet på 500 gigawattimmar (GWh) 2025, mer än 42 gånger de 11,9 GWh den producerade förra året
Det Jiangsu-baserade företaget samlade in 1,26 miljarder USD i sin börsintroduktion i Hongkong, med målet att nå topp tre globala rankningen inom fem år, säger dess vd.
China Aviation Lithium Battery (CALB) siktar på att bli en av världens tre största leverantörer av elbilar, genom att använda medel som det har samlat in från sin börsnotering i Hongkong (IPO) för att expandera ”aggressivt” och uppgradera sin teknik, enligt företagets ordförande och VD.
Företaget räknar Xpeng, Leapmotor, Geely Autos affiliate Viridi E-mobility Tech (Ningbo) och Guangzhou Automobile Groups EV-märke Aion bland sina kunder. Man ser en total kapacitet på 500 gigawattimmar (GWh) år 2025 – mer än 42 gånger de 11,9 GWh man producerade förra året.
CALB är på god väg att utöka kapaciteten till 100 GWh 2023, sade dess vd Liu Jingyu i en intervju med South China Morning Post
Storbritannien trotsar klimatvarningar med nya olje- och gaslicenser
Storbritannien har öppnat en ny licensrunda för företag att leta efter olja och gas i Nordsjön.
Nästan 900 platser erbjuds för prospektering, med så många som 100 licenser som kommer att tilldelas.
Beslutet strider mot internationella klimatforskare som säger att fossilbränsleprojekt bör läggas ner, inte utökas.
De säger att det inte kan bli några nya projekt om det ska finnas en chans att hålla den globala temperaturökningen under 1,5C.
Både Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), det globala organet för klimatvetenskap och Internationella energiorganet (IEA) har uttryckt en sådan uppfattning.
Solpaneler skapar mikroklimat för att rädda vingårdar i Spanien
Vingårdar i Spanien testar ett test av solpaneler med ett avancerat ”smart” spårningssystem för att få mer valuta för agrivoltaics-pengen.
Jätteenergiföretaget Iberdrola är mycket intresserad av sitt senaste projekt, en liten samling av bara några få solpaneler med en total kapacitet på 40 kilowatt, kallad Winesolar.
Projektet i loppstorlek kan få bred inverkan på både solenergiindustrin och vinindustrin. Den använder ”smarta” agrivoltaiska principer för att skydda och vårda druvor på vingårdar i staden Guadamur i Toledo, Spanien.
För dig som är ny på ämnet, utnyttjar agrivoltaics det skumma mikroklimatet som skapas av solpaneler, för att underhålla marken nedanför för jordbruksbruk. De första projekten gällde främst odling av pollinatörmiljöer och gräsmarker för betesdjur.
På senare tid har fältet förgrenats till matgrödor, fruktträd och relaterade ansträngningar, som att odla druvor för vin.
fredag 7 oktober
torsdag 6 oktober
Sydafrika: Off-grid solel för hållbar elförsörjning
Den globala plattformen för leasing av solenergi, Sun Exchange, har fått ett riktigt positivt svar på sin satsning på solenergimarknaden utanför nätet.
Sydafrikanska företaget Cars.co.za har just gjort en stor investering i Sun Exchanges första off-grid-projekt. Leasingplattformen har investerat i 18 % av Karoo Fresh off-grid-projektets totalt 88 560 sålda solceller.
Sun Exchanges vd Abe Cambridge förklarade för ESI att Karoo Fresh-projektet såldes i två faser, där Cars.co.za köpte 16 000 solceller till ett värde av drygt 2,5 miljarder RUB. ”1 238 köpare köpte celler i solenergiprojektet.
Off-grid-projektet tillhandahåller solenergi plus batterilagring till Karoo Fresh, en kommersiell gård i Sydafrikas Karoo-distrikt. Lagringsprojektet på 332,1 kW plus 640 kWh, som nu genererar el, är leasingplattformens första helt off-grid-projekt.
Det ger kontinuerlig pålitlig solenergi för gårdens bevattningssystem. Karoo Fresh har nu utökat sin produktion av brassica och saffran, samtidigt som den blivit mer hållbar. Det har också minskat sitt beroende av dyr, förorenande diesel.
USA installerar rekordsolkapacitet när priserna fortsätter att falla
Det är ofta billigare att bygga och driva solenergi än att köpa gas till en befintlig anläggning. Den här veckan släppte det amerikanska energidepartementets Berkeley Lab sin årliga analys av solenergi i USA. Den fann att nästan hälften av produktionskapaciteten installerades i USA under 2021 och är redo att dominera framtida installationer.
Det beror delvis på att kostnaderna har sjunkit med mer än 75 procent sedan 2010; Det är nu ofta billigare att bygga och driva en solcellsanläggning än att helt enkelt köpa bränsle till en befintlig naturgasanläggning.
Analysen gjordes före antagandet av inflationsreduktionslagen, som innehåller många incitament och skattelättnader som bör utöka solenergins fördelar under de kommande åren.
Schweiz satsar på vatten- och solkraft
Schweiz, 6 oktober (Reuters) – Efter att ha undvikit det mesta av den bränsledrivna ökningen av inflationen som plågar sina grannar, går Schweiz vidare med planer på att öka sin energisäkerhet och låsa in tama kraftpriser – men bara motvilligt.
Schweiz fokus på vattenkraft, som energiminister Simonetta Sommaruga kallar ”ryggraden” i sin elproduktion, har hjälpt till att skydda landet jämfört med andra från skyhöga olje- och gaskostnader, men det är långt ifrån immunt.
Sommaruga tror att schweizarna har väckts till ett behov av att avvänja sig från fossila bränslen av den europeiska maktkrisen sedan Rysslands invasion av Ukraina, och av risken för energiransonering i ett värsta scenario i vinter.
Hon vill uppnå större energisäkerhet genom att utnyttja Alpförbundets unika geografi för att utveckla solenergi och utöka vattenkraften – och hon försöker dra med sig lokala intressen som är oroliga för landskapet och den ekologiska påverkan.
Alfa Laval hjälper Stena Bulk med CO2-avskiljningsteknik på tankfartyg
Rederiet hävdar att det kommer att vara det första att demonstrera ”end-to-end” koldioxidavskiljning ombord i stor skala
Rederiföretaget Stena Bulk har meddelat att det lanserar ett tvåårigt projekt som syftar till att visa hur koldioxidavskiljningsteknik ombord kan stoppa 30 procent av ett tankfartygs koldioxidutsläpp från att nå atmosfären.
Trefasprojektet, som drivs tillsammans med Oil and Gas Climate Initiative och Global Center for Maritime Decarbonisation, kommer att se ett kolavskiljningssystem installeras på en av Stenas medeldistanstankfartyg.
Projektet syftar till att bevisa att ”minst 30 procent” av de absoluta utsläppen som genereras under normala fartygsoperationer och på djuphavsresor kan fångas upp med hjälp av teknik installerad ombord, enligt uppdateringen.
Ingenjörsgruppen Alfa Laval, standardiseringsorganet American Bureau of Shipping, fartygsdesignföretaget Deltamarin och forskningsorganisationen TNO stöder också satsningen, som skulle få Stena att samarbeta med andra företag för att lossa, binda eller återanvända kol som fångas ombord.
Nordex får order på 100 MW vindkraft i Finland från Exilion Tuuli
Finlands största vindkraftsoperatör, den finska investeraren Exilion Tuuli Ky, beordrade Nordex-koncernen i slutet av september att leverera och installera 17 N163/5.X-vindkraftverk för vindparkerna ”Isokangas” och ”Palokangas”. Båda beställningarna inkluderar även en Premium Service för turbinerna som täcker en period på 30 år.
Vindkraftsparkerna ”Isokangas” och ”Palokangas” byggs i ii kommun, i norra Finland. Vindkraftverken kommer att levereras och installeras under våren 2024. De levererade turbinerna kommer att vara i kallväderversion.
Patxi Landa, CSO för Nordex Group: ”Vi är mycket glada över att Exilion, den största producenten av vindenergi i Finland, har valt oss att leverera vår teknik på land.
Hon vill skapa vätgas med ny process
Ett finskt bolag har tagit fram en ny process som enligt företaget kan tillverka fast kol och vätgas från metan. Det finska företaget Hycamit har tagit fram en ny katalytisk process som ska kunna omvandla växthusgasen metan till fast kol och vätgas, två produkter som många företag efterfrågar. Kolet kan till exempel användas till batterier eller elektronik.
Än så länge är det dock en process på forskningsstadiet. Bolaget har tagit in en del riskkapital från investerare i andra länder och bolaget hoppas snart kunna bygga en uppskalad anläggning för att tillverka produkterna i industriell skala. Metanet förekommer i naturgas eller biogas.
Betydligt större mineralreserver än väntat i Dannemoragruvan
Mineralreserven i NGM-listade GRANGEX som äger Dannemoragruvan är större än vad som tidigare bedömts. Den slutliga studien – feasability-studien – vad gäller tillgångarna i gruvan visar på större mineralreserver än vad tidigare bedömningar gjort gällande, och även med inslag av återvinning.
Upprevideringen innebär att reserverna är 16 procent större än tidigare studier visat, vilket innebär att produktion kan förlängas med ytterligare minst ett år och därmed uppgå till över tio år. Därutöver bedömer bolaget att det finns potential för ytterligare tio års förlängning av produktionen.
Dannemoragruvan är på väg att bli världens första helt elektrifierade gruva. Där produktionen sker på ett klimatanpassat sätt och resulterar i att en järnmalmsprodukt med 68 procent järnhalt utvinns, vilket är den kvalité som krävs för att producera fossilfritt stål.
Nytt EU-direktiv påverkar byggandet av solcellsparker?
Den 24 september kom ändringar i EU:s Direktivet om förnybar energi (P9_TA(2022)0317). Speciellt punkt 8c är intressant när det gäller byggandet av solcellsparker på jordbruksmark;
“Projekt inom förnybar energi som uppförs på landsbygden och på jordbruksmark i allmänhet bör styras av principerna om proportionalitet, komplementaritet och kompensation. Medlemsstaterna bör se till att förnybara projekt placeras ut på ett strukturerat sätt för att förhindra förlust av jordbruksmark samt främja utveckling och användning av lämplig teknik som gör det möjligt att förena produktionen av förnybar energi med jordbruks- och animalieproduktion.”
Varje land ska tolka och hantera detta direktiv, så det återstår att se vad det innebär för svensk del. Skrivningen i den andra meningen bör gynna ”agrivoltaics”, där jordbruk och solceller samsas på samma mark.
USA: Klimatekonomin är på väg att explodera
I slutet av förra månaden publicerade analytiker på investeringsbanken Credit Suisse en forskningsanteckning om USA:s nya klimatlag som gick nästan obemärkt förbi.
Inflationsreduktionslagen, hävdade banken, är till och med viktigare än vad som hittills har erkänts: IRA kommer ”att ha en djupgående effekt över branscher under det kommande decenniet och därefter” och kan i slutändan forma riktningen för den amerikanska ekonomin, sa banken.
Rapporten visar hur vi, även efter bonanzan av klimaträkningstäckning tidigare i år, fortfarande bara börjar förstå hur lagen fungerar och vad den kan betyda för ekonomin.
Rapporten gjorde särskilt några breda punkter som är värda att uppmärksamma: För det första kan IRA spendera dubbelt så mycket som kongressen tror. Många av IRA:s viktigaste bestämmelser, såsom dess incitament för elfordon och elektricitet utan koldioxidutsläpp, är ”oavgränsade” skattelättnader.
Solföretaget Svea Solar ökar i snabb takt
Det var 2013 som han och medgrundaren Björn Lind (båda nyexade från industriell ekonomi) satt i sin lilla lägenhet i Linköping och skissade på det företag som nu blivit ett av Europas största företag i solcellsbranschen.
– Vi har alltid varit intresserade av miljö och funderade på vindkraft först. Men det är så kapitalintensivt. Då började vi räkna på solceller och såg att det kunde bli ett bra case. Över tid kommer ju sol bli den största energikällan i världen.
Redan då, för nio år sedan, la man upp ribban högt – att ha en miljard kronor i omsättning till 2020. Och det har man nu passerat. I år räknar bolaget med en tillväxt på runt 100–120 procent och en omsättning på 2,2 miljarder kronor.
torsdag 6 oktober
onsdag 5 oktober
Storbritannien: Det skall skapas en plattform för 1GW energilagring
Fotowatio Renewable Ventures (FRV) och Tyler Hill Partners har skapat en plattform för att utveckla, bygga och driva upp till 1GW/2GWh av batterienergilagringssystemprojekt i Storbritannien.
Plattformen, RV TH Powertek Limited, förväntas investera upp till 1 miljard pund (1,14 miljarder USD) i projekten under de kommande fem åren. Portföljen kommer att uppgå till totalt 1GW effekt och 2GWh energikapacitet, vilket indikerar att de flesta av systemen kommer att ha en varaktighet på två timmar.
Utvecklare av batterilagring i Storbritannien flyttar alltmer till två timmar eftersom projekt i allt högre grad får intäkter från grossisthandel med energi snarare än enbart kringtjänster för nätet, en trend som Energy-Storage.news tidigare har rapporterat om. FRV är ett exempel, som nyligen påbörjade byggnadsarbetet på ett 99MW/198MWh-projekt i Essex, sydöstra England.
Madrid-baserade FRV är en utvecklingsgren för förnybar energi inom Abdul Latif Jameel Energy, en del av det familjeägda konglomeratet som grundades i Saudiarabien 1945 av den avlidne Sheikh Abdul Latif Jameel, medan Tyler Hill är en brittisk utvecklare av förnybar energi.
Amerikanskt företag vill lagra CO2 under dansk mark
Det amerikanska företaget, infrastrukturutvecklaren Fidelis New Energy, har planer på att bygga ett CO2-lager under dansk mark 2026.
Detta är företagets första CO2-lagringsprojekt i Europa.
Det uppger Fidelis New Energy i ett pressmeddelande.
Från 2026 kommer företaget att kunna lagra tre miljoner ton CO2 årligen och två år senare utökas kapaciteten till 10 miljoner ton CO2 årligen.
2021 etablerade Fidelis New Energy sitt europeiska huvudkontor i Köpenhamn.
Företaget avslöjar inget om var man räknar med att etablera CO2-lagringen i Danmark.
Enligt Børsen kostar CO2-lagringen 5-7 miljarder DKK att etablera.
Skånsk elväg vintertestas i Norrland
För att bättre förstå hur elvägar påverkas av varierande väderlekar och klimatzoner ska nu elvägen i projektet Evolution Road vintertestas i norrländska Kramfors. Viktig kunskap om bland annat mekanisk hållbarhet, snöröjning och friktion förväntas bli lärdomar från vintertesterna.
– Att testa hur elvägens egenskaper påverkas av snö och is i ett kallare klimat är viktig kunskap i vårt projekt. Det här är tester som inte kunnat ske i Skånes milda klimat, säger Anna Wilkens, innovationsledare från Innovation Skåne.
– Vi ser fram emot att få reda på hur tekniken klarar de mer utmanande väder- och markförhållandena ute på allmän väg i norr, säger Sofia Magnusson, projektledare på Trafikverket.
Fyrtio meter elväg installeras i början av oktober på väg 333 utanför Kramfors i Norrland. Här kommer man bland annat testa hur tjäle och is påverkar livslängd och sättningar på både elvägsskenorna och vägen, undersöka robusthet vad gäller mekanisk påverkan från snöröjning och isskrapning och testa friktionen över tid.
Batteri för flerdagarslagring
Sol- och vindkraft har intermittens i sina produktiva timmar, eftersom flerdagars väderhändelser kan påverka produktionen. Därför är kostnadseffektiv flerdagarslagring en viktig funktion för nättillförlitlighet.
Boston-baserade startup Form Energy har utvecklat flerdagars järn-luft-batterier för att möta detta behov. Företaget sa att dess batterier kan lagra el från förnybar energi i 100 timmar till systemkostnader som är konkurrenskraftiga med konventionella kraftverk. Vid fullskalig produktion sa Form Energy att modulerna skulle leverera el till ungefär en tiondel av kostnaden för litiumjonbatterier.
Järn-luftbatteriet består av celler fyllda med tusentals järnpellets som utsätts för luft och skapar rost. Syret avlägsnas sedan, vilket återställer rosten till järn. Genom att kontrollera denna process kan batteriet laddas och laddas ur.
Delataterna uppmanar den tyska regeringen att snabbt sätta igång gasprisbromsen
De tyska delstaterna efterlyser större ekonomiskt stöd från den federala regeringen i energikrisen, och uppmanar till ett snabbt införande av en nationell gasprisbroms för att hjälpa kämpande företag och hushåll. Bayerns premiärminister, Markus Söder, sa att den planerade gasprisbromsen borde komma igång i oktober.
”Om hjälpen kommer för sent kommer många företag inte längre att kunna överleva och medborgarna hamnar i en ekonomisk nödsituation”, sa den konservativa CSU-politikern till tidningen Süddeutsche Zeitung. ”Gasprisbromsen måste träda i kraft snabbt, heltäckande och obyråkratiskt,” sa han.
Delstaterna skulle behöva mer ekonomiskt stöd från den federala budgeten för att finansiera åtgärder som billigare kollektivtrafik och stöd till kritisk infrastruktur som sjukhus, tillade den bayerska statsministern. Borgmästaren i stadsstaten Bremen, socialdemokraten (SPD) Andreas Bovenschulte, sa att gasprisbromsen skulle erbjuda en ”solid grund” för att ta sig igenom krisen men kommer att kosta den federala regeringen många miljarder att genomföra.
Svenska Nilar har startat produktionen av världens första batteri som kan fyllas på med ny livslängd
Nilar International AB i Gävle utvecklar batterier till energilagringslösningar för den gröna omställningen. Nu har tillverkningen av nästa generations batterier startat. Nilar är först i världen med en teknologi som gör att uttjänta batterier kan återställas och få tillbaka samma lagringskraft som ett nytt batteri. En första delleverans av batterier ska ske i vecka 44.
Nilar utvecklar, designar och producerar batterier för stationära energilagringssystem. Nu tar bolaget ett viktigt steg och inleder produktion av nästa generations batterilösning på anläggningen i Gävle. Batteriet är det första med en teknologi kallad ReOx, som möjliggör att uttjänta batterier kan fyllas på med gas för att återställa den ursprungliga batterikapaciteten. ReOx-teknologin har Nilar utvecklat i samarbete med forskare vid Stockholms universitet.
– ”Fram till idag har batterier som nått sin praktiska livslängd varit uttjänta och oanvändbara. Med ReOx-teknologin kan våra batterier återställas till sin ursprungliga lagringskapacitet minst 3 gånger, vilket kan förlänga livslängden med flera år.
Dieseltåg modifieras till att gå på grön ammoniak och vätgas
Tåg som går på grön ammoniak och väte är den senaste affärssatsningen för järnmalmsmiljardären Andrew Forrests mycket upptagna gröna energibolag, Fortescue Future Industries.
FFI och Deutsche Bahn har undertecknat en avsiktsförklaring om att arbeta tillsammans på modifierade dieseltågmotorer som använder båda de nya drivmedlen, på grund av ammoniakens högre energitäthet än flytande väte, vilket gör det lättare att transportera och lagra.
Avtalet lägger också grunden för bränsleleverans och skapandet av en ”grön leveranskedja”.
Deutsche Bahn säger att man tittar på hur man kan använda vätgas i sina divisioner och säger att om någon av dessa blir lönsam kan det bli en stor kund för bränslet. Det säger att båda företagen investerar en ”medelsexsiffrig summa” i satsningen.
EU:s finansministrar stöder EUs plan att avskaffa beroendet från ryska bränslen
EU:s finansministrar nådde en överenskommelse på tisdagen (4 oktober) om att samla in 20 miljarder euro från blockets koldioxidmarknad för att stödja övergången från rysk energi, vilket öppnar vägen för samtal med Europaparlamentet för att slutföra planen.
Tisdagens avtal är en del av en bredare plan på 300 miljarder euro som lades fram av Europeiska kommissionen i maj för att påskynda energiomställningen i kölvattnet av Kremls militära aggression i Ukraina.
”I dag tog vi ett stort steg framåt för att stärka Europas autonomi från Rysslands fossila bränslen”, säger Zbyněk Stanjura, Tjeckiens finansminister, som innehar det roterande EU-ordförandeskapet.
”Med tanke på det geopolitiska sammanhanget sedan Ryssland startade sin militära aggression mot Ukraina, och med tanke på de senaste attackerna mot energiinfrastrukturen i Europa, är jag säker på att det är nödvändigt att driva på för en snabb överenskommelse om detta förslag”, tillade han.
Outokumpu lanserar Circle Green-serien i rostfritt stål med biomaterial
Outokumpu har lanserat en ny hållbar linje i rostfritt stål, Circle Green, med ett koldioxidavtryck som är 92 % lägre än det globala industrigenomsnittet och 64 % lägre än Outokumpus vanliga produktion av rostfritt stål, uppgav företaget i ett pressmeddelande.
Den nya produktlinjen uppnår betydande koldioxidminskning genom att förlita sig på biobaserade material – biogas, biodiesel och biokoks – för att producera rostfritt stål och genom att köpa el från källor med låga koldioxidutsläpp.
”Vår utsläppsminimerade produkt svarar mot det globala behovet av mer hållbara och hållbara produkter som hjälper till att bygga en mer hållbar framtid. Materialet producerades i industriell skala med våra befintliga produktionstillgångar. Det här är ett nyckelsteg och en viktig prestation för att nå Outokumpus hållbarhetsmål, säger Niklas Wass, Outokumpus verkställande direktör för verksamheten.
"Dags o vakna" - Bureau Veritas ger sjöfarten råd om framtidens bränslen
Bureau Veritas (BV) har lanserat en detaljerad syn på framtida maritima bränslen i en ny 85-sidig vitbok, som efterlyser ett väl-till-vaknande (WtW) tillvägagångssätt för att bedöma klimatpåverkan och hållbarhet av alternativa bränslen.
Detta är en av de viktigaste slutsatserna i vitboken, som utvärderar alternativa bränslen som metanol, LNG, biobränslen, väte och ammoniak, och beskriver deras respektive egenskaper, fördelar, utmaningar, tillgänglighet, säkerhet och utsläpp av växthusgaser (GHG), och har mycket tydliga, detaljerade diagram över utsläppspotentialen från var och en av dagens föregångare i det framtida bränsleloppet. Studien visar också hur sjöfartens lastmix kommer att förändras när världen väl är borta från fossila bränslen.
En ”well-to-wake”-metod tar hänsyn till alla växthusgasutsläpp som släpps ut från utvinnings- eller produktionsfasen, distributionen av bränslet, fram till den slutliga användningen ombord på fartyg, i motsats till bara utsläppen från förbränning ombord.
onsdag 5 oktober
tisdag 4 oktober
Finskt vågenergiföretag får DNV-certifiering
DNV:s utmärkelse till full certifiering av ISO 9001:2015 Quality Management System kommer efter en nyligen genomförd två dagars intensiv granskning på plats av AW-Energys procedurer, processer och ”djupdykning” i projekt.
Marja Moisio, projekt- och kvalitetschef på AW-Energy, sa: ”Genom att få ISO 9001-certifiering har AW-Energy visat att den uppfyller eller överträffar höga nivåer av drift- och ledningskvalitet. Vi är glada över att ha lyckats igen med denna senaste utmärkelse som är ett bevis på vår effektivitet, smarta processer och ständiga förbättringar.”
Omcertifieringen till ISO 9001:2015 Quality Management System-standarden är godkänd för ytterligare tre år, fram till 2025.
ISO 9001 är en internationell standard som specificerar en uppsättning krav för att driva ett kvalitetsledningssystem som möter behoven hos kunder och andra intressenter. Genom att ha ISO-certifiering kan AW-Energy kontinuerligt övervaka och hantera prestanda i hela sin verksamhet för att identifiera eventuella förbättringsområden och säkerställa att verksamheten fungerar så effektivt som möjligt, sa företaget.
Kommer Köpenhamn att missa sitt netto-nollmål för 2025?
Köpenhamn kommer att missa sitt nettonollmål för 2025. Anledningen kan tas som en mall för andra misslyckade löften som vi snart kan se av regeringar och företag. Kirstine Lund Christiansen vid Köpenhamns universitet och Inge-Merete Hougaard vid Lunds universitet förklarar att Köpenhamns utsläppsöverskott beror på ett orealistiskt teknikberoende när löftet först gavs 2012. När måldatumet närmade sig visade sig andra effektiviseringsåtgärder vara otillräckliga. , så ett CCS-element introducerades.
Sedan meddelade en stor avfallsenergianläggning att den inte var berättigad till nationell CCS-finansiering, vilket skyllde på regeringen. Sammanfattningsvis, att förlita sig på omogen teknologi och ogaranterad extern finansiering visar hur liknande klimatplaner kan sönderfalla i framtiden, säger författarna. De pekar på städer som Glasgow och Helsingfors, länder som Sverige och Storbritannien, och företag som IKEA och Apple som har gjort liknande löften.
Det finns många andra. Författarna uppmanar till att utsläppsmål baseras på trovärdiga åtgärder som ligger inom befogenheterna för dem som lovar dem, och inkluderar tydliga sätt att tilldela ansvar om dessa planer misslyckas.
Norska Equinor bekräftar byggandet av sin första kommersiella batterilagringstillgång
Equinor godkänner det slutliga investeringsbeslutet för batterilagringsprojektet Blandford Road i södra Storbritannien.
Detta kommer att vara den första kommersiella batterilagringstillgången för Equinor, och det första projektet som realiseras från det strategiska partnerskapet mellan Equinor och Noriker Power.
”Equinor strävar efter att skapa en lönsam verksamhet för förnybar energi genom att integrera batterilagringstillgångar i vår portfölj på utvalda kraftmarknader. Under de senaste 10 månaderna har vi investerat i två ledande utvecklingsföretag för batterilagring, Noriker Power i Storbritannien och East Point Energy i USA.
Idag tog vi nästa steg och sanktionerade vårt första kommersiella batterilagringsprojekt”, säger Olav Kolbeinstveit, senior vice president för kraft och marknader inom Renewables på Equinor.
Pumpar och batterier: två lösningar för att säkerställa kontinuitet för förnybara energikällor
EU-kommissionen satte upp en rad ambitiösa mål för 2030 för sina medlemsländer, och Italien uppmanas också att göra en skjuts mot energiomställningen i linje med FN:s mål för hållbar utveckling. Inget av detta kan hända utan att utveckla flera nyckelteknologier – särskilt batterienergilagringssystem (eller BESS), som är avgörande för att lagra överskottsenergi, stabilisera elnätet och lösa problem med diskontinuitet och intermittens.
Källor till förnybar energi som solen eller vinden genererar mängder energi som varierar över tiden, så de är ofta oförutsägbara och inte alltid tillgängliga.
I åratal har vi använt oss av pumpade lagringssystem för att hantera dessa kritiska problem: de trycker in vattnet på hög höjd i en bassäng, och samlar därigenom en vattenkraftspotential som är både ren och redo att användas.
Men bristen på lämpliga platser för deras utveckling, och särskilt tillgången på nya och kostnadseffektiva tekniska lösningar, väcker intresset för olika typer av system, som litiumbatterier.
Hybridbatteri-svänghjulslagringsanläggning i Nederländerna
S4 Energy, en Holland-baserad svänghjulsteknologi, och det schweiziska konglomeratet ABB startade nyligen ett lagringsprojekt som kombinerar batteri och svänghjul för att hjälpa det holländska nätet att upprätthålla en stabil frekvens på 50 Hz.
Anläggningen är belägen i Heerhugowaard, i provinsen North Holland. Den har ett 10 MW batterisystem och ett 3 MW svänghjulssystem, som båda är anslutna till en närliggande vindkraftpark.
”Hybridlagringsanläggningen, batterier och svänghjul kan också stödja PV-produktionsanläggningar,” sa en talesperson från ABB till tidningen pv. ”De kan användas för att minska och jämna ut PV-effektprofilen på kort sikt, inom 15 minuter.”
Lagringssystemet har en lagringskapacitet på cirka 9 MWh och är beroende av ABB:s regenerativa drivenheter och processprestandamotorer, som driver Kinext energilagringssvänghjul som utvecklats av S4 Energy.
Det gaseldade kraftverket i Lincolnshire förvandlas till en batterilagringsanläggning
Centrica Business Solutions har tillkännagegivit planering på att omvandla ett avvecklat gaseldat kraftverk i Lincolnshire till en batterilagringsanläggning som kan leverera motsvarande en hel dags energiförbrukning för 11 000 hushåll.
I samarbete med GE har företaget börjat bygga på ett batterilagringsprojekt på 50 MW /100 MWh i Brigg, som kommer att tillhandahålla energilagring för de 43 landbaserade vindkraftparkerna i Lincolnshire, maximera potentialen för varje megawatt grön el och ge viktig motståndskraft för nätet.
Att lagra förnybar energi på detta sätt gör det möjligt att bättre kontrollera de toppar och som är förknippade med förnybar energiproduktion – ladda batterierna när elbehovet är lågt och ladda ur när efterfrågan toppar.
Batteriet som installeras hos Brigg representerar den största investeringen i lagringskapacitet som Centrica har gjort hittills. Den kommer att ha en kapacitet att lagra 100MWh elektrisk energi, vilket motsvarar ungefär en hel dags energiförbrukning för 15 procent av bostäderna i North Lincolnshire.
Kalifornien: Jättebatteri med födesteknik
Ett massivt 200MW/2GWh långvarigt energilagringssystem för järnflöde kommer att installeras i den amerikanska staden Sacramento i vad som förväntas bli landets – och världens – största köp av flödesbatterier någonsin.
Sacramento Municipal Utility District (SMUD) säger att de kommer att köpa en blandning av produkter från den ledande amerikanska tillverkaren av långvariga järnflödesbatterier, ESS.
ESS-järnflödestekniken kan bevisa upp till 12 timmars flexibel energikapacitet för både kommersiella och energilagringsapplikationer i allmännyttan.
Med noll nedbrytning under 20 000 cykler och en naturligt säker design är ESS-järnflödestekniken också exceptionellt hållbar.
ESS-batterier förlitar sig på järn, salt och vatten av livsmedelskvalitet och rikligt med jord för elektrolyten. Detta gör inte bara batterierna grönare, utan också mer prisvärda.
Vattenfall samarbetar med Aker Solutions och Siemens Energy om Norfolk vindkraftspark
Ett konsortium av Aker Solutions och Siemens Energy går vidare med kontraktet från det svenska kraftverket Vattenfall för havsvindkraftsprojektet Norfolk Boreas utanför Storbritanniens kust.
För projektet kommer Aker Solutions och Siemens Energy att tillhandahålla nätanslutningsinfrastrukturen för vindkraftparken, inklusive konstruktion, upphandling, konstruktion och installation (EPCI) av offshoreplattformen för högspänningslikström (HVDC), onshore-transformatorstation och anslutning till nationella nätet.
Projektet är föremål för myndighetsgodkännanden och Vattenfalls slutgiltiga investeringsbeslut (FID) väntas under andra kvartalet 2023. Aker Solutions sa att de i detta skede skulle boka en betydande orderingång mellan 500 miljoner NOK (46 miljoner USD) och 1,5 miljarder NOK (138 miljoner USD). ) som återspeglar det kompenserade arbetet som ska utföras fram till det förväntade FID nästa år. Utöver detta uppskattar Aker Solutions ett kontraktsvärde för företaget efter FID till att vara i intervallet 2,5 miljarder NOK till 3,5 miljarder NOK.
Efter Ukraina – The Great Clean Energy Acceleration
För tjugo år sedan var hållbarhet den enda verkliga drivkraften bakom övergången till ren energi. För cirka tio år sedan skedde en kraftig acceleration när det stod klart att vind, sol och batterier skulle bli riktigt billiga; ekonomin började också driva på omställningen av ren energi. Jag tror att detta helvetiska år kommer att leda till ytterligare en liknande acceleration, eftersom det blir tydligt att ren energi, och inte fossila bränslen, har nyckeln till energisäkerhet.
Vi har förstås vetat i århundraden att kol, olja och gas har drivit fram enorma förbättringar av levnadsstandarden, men de har också orsakat kris efter kris, krig efter krig och skandal efter skandal. Vi har också vetat, i decennier nu, att vi behövde gå över till ren energi ur ett klimatperspektiv, men det har bara kommit oss så långt. Det som är annorlunda med den här krisen är att i stället för att ha något annat val än att fördubbla leveranserna av fossila bränslen kan vi för första gången fördubbla beprövade, säkra och skalbara rena lösningar. Det som en gång nedsättande kallades ”alternativ energi” presenterar nu verkligen ett alternativ.
Från och med nu driver alla tre delar av energitrilemmat – säkerhet, överkomliga priser och hållbarhet – i samma riktning. Vi står inför några mycket svåra år, det är ingen tvekan. Men när vi tar oss igenom dem kommer saker och ting att börja gå extremt snabbt. The Great Energy Price Spike kommer att ge vika för den Great Clean Energy Acceleration.
Vi står vid ett vägskäl i historien: Afrika kan och måste vara ledande inom ren energi
Afrika är den kontinent som påverkas mest av klimatförändringarna och ändå minst ansvarig för dem. Trots detta har kontinenten möjlighet att leda världen och visa att vi inte behöver förstöra klimatet för att blomstra.
Vi har en enorm potential för förnybar energi, och detta överflöd av vind- och solenergi kan driva utvecklingen av Afrika. I stället för att traska i fotspåren med fossila bränslen från dem som gick före, kan vi hoppa över denna smutsiga energi och omfamna fördelarna med ren kraft.
Kenya är hem för världens största vindkraftspark och vår elförsörjning är redan 92 % förnybar, med 74 % av vår totala energianvändning driven av ren energi. Jag bekräftar vårt åtagande att flytta detta till 100 % ren energi till 2030. Vi uppmanar alla afrikanska stater att gå med oss på denna resa.
tisdag 4 oktober
måndag 3 oktober
Fyra energiföretag i samarbete om geotermisk värme
Intresset för geotermisk värme har ökat på senare år. I Västra Götaland har fyra mindre energiföretag gått samman för att undersöka förutsättningarna för den underjordiska värmen. Potentialen är stor, men det är en dyr och komplicerad process.
Intresset för geotermisk värme har ökat på senare år. Bland annat har Eon och Göteborg Energi inlett förundersökningar i Malmö respektive Göteborg. Tekniken bygger på att pumpa upp grundvatten från djupa borrhål på ett par kilometers djup. Värmen avges i en värmeväxlare och det avkylda grundvattnet återförs till det djup i berggrunden varifrån det hämtades.
Geotermi är ett intressant alternativ till framtidens fjärrvärme, men än så länge är det en tekniskt komplicerad och kostsam process. Ett av problemen är att få aktörer har tillräcklig kompetens och erfarenheter av djupborrning.
Det är inte bara de större energibolagen som undersöker förutsättningarna för den underjordiska värmen. I Västra Götaland har de fyra energiföretagen Götene Vatten & Värme, Skara, Skövde och Vara Energi gått samman för att tillsammans undersöka möjligheterna för att få till en mer klimatsmart fjärrvärme genom geotermi.
Vattenfalls tidigare ägda brunkolsbolag i Tyskland lägger om kurs till förnybart
Den tjeckisktägda Leag presenterade på torsdagen planer på att bygga en solpark på 1 000 megawatt (MW) som kan öppna i början av 2026, eftersom den ser ut att expandera inom förnybar energi.
Leag, baserat i östra Tysklands Lusatia-region, siktar på att sätta 7 gigwatt (GW) sol- och vindanläggningar online till 2030, spendera 1 miljard euro (972 miljoner USD) per år, sa styrelseordförande Thorsten Kramer i en webbsändning med reportrar.
”Vi vill starta energiomställningen nu genom att bli en ledande aktör inom förnybar energi”, sa han.
”Lusatia kommer att bli en magnet för konsumentindustrier av grön kraft.” Leag ägs av den tjeckiska investeraren EPH och private equity-koncernen PPF Investments.
De 7 GW, som ungefär motsvarar företagets nuvarande kapacitet för fossila bränslen, skulle omfatta cirka en tredjedel av solenergiprojekt – med moduler som hämtas i Asien men med sikte på att kanske också etablera en lokal fabrik – och två tredjedelar vindkraft.
Los Angeles: Producera vätgas från dina solceller
Southern California Gas (SoCalGas) har rapporterat att de producerar sitt första förnybara väte i ett mikronät.
Microgrid-projektet, som heter [H2] Innovation Experience, ligger i Downey i sydöstra Los Angeles och har ett 185 m2 stort hem som kan använda väte 24/7/365.
Solpaneler kommer att ge ström, med överskottet omvandlat till grönt väte, som sedan kan lagras och omvandlas tillbaka till elektricitet, efter behov, via en på plats vätebränslecell.
Vätgas kommer också att blandas med naturgas och användas i hemmets tanklösa varmvattenberedare, torktumlare, gasspis, öppen spis och grill.
Medan hemmet fortfarande ska färdigställas har projektets elektrolysör nu producerat sitt första hela kilogram grönt väte, vilket också är SoCalGas första produktion någonsin.
Återvunnen plast ska tredubblas – på tre år
På bara tre år ska EU tredubbla mängden plast som återvinns – en ökning som motsvarar omkring 35 miljoner ton plast. För att lyckas är det viktigt att öka möjligheterna till vad den återvunna plasten kan användas till och på så vis öka dess värde.
Nasdaq First North-listade Nexam Chemical uppfinner, utvecklar, tillverkar och säljer tillsatser som förbättrar plast och bidrar därigenom till att framtidssäkra det viktiga materialet.
”Det är lätt att tänka att plast kanske aldrig borde ha uppfunnits – att det borde ha stannat i oljekällorna, där mycket av plasten fortfarande har sitt ursprung. Men mycket av det som tas för givet i dag behöver plaster, och materialet är här för att stanna. Därför jobbar vi med att utveckla lösningar för att förbättra egenskaperna i den återvunna plasten i syfte att göra den så bra som det någonsin är möjligt”, säger Johan Arvidsson, vd för Nexam Chemical.
Tyska Lilium siktar på att bygga 400 flygtaxibilar per år
Den tyska flygtaxiutvecklaren Lilium Air Mobility planerar att sätta upp industriell kapacitet för att göra cirka 400 av sina eldrivna Lilium Jet flygande skyttlar per år, samtidigt som de utnyttjar system som ger offentligt forskningsstöd, sade dess nya vd.
Lilium tävlar på en fullsatt marknad för elektriska fordon för vertikal start och landning (eVTOL), i hopp om att ersätta vägresor eller korta hopp med flygplan eller helikoptrar.
Men utmaningarna med att säkra certifiering och finansiera innovationer som ny batteriteknik har tyngt den nya sektorn. Liliumaktien har fallit 73% hittills i år.
”Jag driver hårt (för) ett produktionssystem för 400 flygplan. Och om vi med lycka en dag behöver 800 så kommer vi bara att duplicera det, inte här (i Tyskland)…men där de stora marknaderna finns”, fd. Airbus (AIR.PA) chef Klaus Roewe sa till Reuters.
”Solcellsträd” – framtidens laddningsstationer är här
Laddningsstationer som är utformade som ”solcellsträd” ska ladda elbilar genom en ny nanoteknik. Det är London-baserade SolarBotanic Trees som har lanserat sin ”solcellsträd”-prototyp, berättar Electrek.
Enligt bolaget är det världens första 3D-lövformade nanoteknik, där tunnfilmssolceller med en kapacitet på 5 kilowatt används. Solcellsträden kommer lagra elen i ett AI-drivet energilagringssystem, där de nya systemen kommer finnas på marknaden nästa år och företaget hävdar att produkten kommer vara ekonomiskt överkomlig när det så småningom massproduceras.
De nya solcellsträden kommer säljas till hem, företag och kommersiella parkeringar. Det kan utgöra en del av ett lokalt nät eller matas in i huvudnätet.
Det finns redan en konkurrent på marknaden – ”Smartflower” – en markmonterad solcellspanel med en 4 kW-kapacitet. Den har dock hittills visat sig vara ett dyrt alternativ som är svår att få tag i.
NYK-chefen beskriver en tillväxtstrategi för noll-utsläpp av koldioxid
Chefen för Nippon Yusen Kaisha (NYK), ett av världens största rederier, har avslöjat storleken på sin organisations koldioxidavtryck, och de möjligheter han ser från att vara en first mover till att minska utsläppen.
I samband med 137-årsdagen av NYK:s grundande avslöjade president Hitoshi Nagasawa att gruppen, som också har ett fraktflygbolag bland sina innehav, släpper ut totalt cirka 17 miljoner ton växthusgaser (GHG) per år.
”Vi är tungt ansvariga för dessa utsläpp och kommer så småningom att behöva stå för kostnaderna, såsom koldioxidskatter,” sa Nagasawa och tillade: ”I framtiden tror jag att samhället och kunderna kommer att välja företag som på allvar arbetar för att minska utsläppen av växthusgaser. Därför kan sådana ansträngningar vara en tillväxtstrategi.”
När det gäller framtida utveckling av flottan sa Nagasawa att NYK var angelägen om att växa sin verksamhet för produktion av vindkraft till havs, såväl som att utveckla transportörer för flytande CO2 och fartyg som drivs av ammoniak.
Biogasproduktionen ökar i Sverige
Produktionen av biogas i Sverige 2021 ökade med cirka 5 procent, året innan var ökningen 2,4 procent. Den största ökningen kommer från samrötningsanläggningar och gårdsanläggningar. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.
Produktionen av svenskproducerad biogas har ökat 15 år i rad och är nu på cirka 2,3 TWh år 2021, vilket kan jämföras med Borås kommuns totala energianvändning av el, bränslen och fjärrvärme (källa kommunal och regional energistatistik).
Den totala produktionen av biogas i Sverige år 2021 ökade cirka 100 GWh eller 4,8 procent jämfört med 2020. Det är en förbubbling av 2020 års ökning på cirka 50 GWh. Produktionen av biogas ökade i samrötnings-, gårds- och industrianläggningar men var i stort sett oförändrad för de övriga anläggningarna.
Svenska banker satsar 43 miljarder på oljebolag i Arktis
Utåt försäkrar SEB att man vill rädda klimatet. I verkligheten pumpar man in pengar i bolag som vill utvinna olja längre norrut än någonsin tidigare. De senaste två åren har de svenska storbankerna tillsammans satsat 43 miljarder kronor på oljebolag i Arktis.
– Det är skandal att svenska banker fortsätter att stoppa in pengar i den här otroligt klimatskadliga verksamheten, när vi befinner oss mitt i en akut klimatkris, säger Jakob König på Fair Finance Guide.
Ingenstans på jorden går klimatförändringarna snabbare än i Arktis. I skuggan av de smältande isarna pågår samtidigt en intensiv jakt – efter ännu mer olja och gas.
Som Aftonbladet berättat i ett reportage kan Norge i närtid ge klart klartecken till ett helt nytt oljefält i Barents hav – Wisting.
Fältet ligger halvvägs mellan Nordkap och Svalbard intill den känsliga polarisen och den fågelrika Bjørnøya och blir, om det byggs, det nordligaste i världen.
Företag använder koldioxidkompensation för att "dölja sina egna spår", säger järnmalmsmiljardär
Andrew Forrest uppmanar företag att sikta på ”riktig noll” för att minska miljöpåverkan. Koldioxidkompensation är tveksamt, farligt och långt ifrån en bra investering för företag som hoppas kunna minska sin miljöpåverkan, har Australiens rikaste man sagt.
Andrew Forrest, en miljardär som blev filantrop som tjänade sin förmögenhet på gruvdrift och mineraler, förvandlar sin stora järnmalmsutvinningsverksamhet, Fortescue Metals Group, till en koldioxidfri verksamhet.
Till skillnad från de flesta företag, strävar Fortescue inte efter nettonollutsläpp av växthusgaser utan vad Forrest beskrev som ”verklig noll”. För att uppnå nettonoll använder många företag koldioxidkrediter, som tilldelas för projekt som att plantera träd eller bevara befintliga skogar, för att räkna mot sina utsläpp av växthusgaser.
måndag 3 oktober
fredag 30 september
”Sveriges jord- och skogsbruk kan ge 50 TWh ny energi”
– Det finns en stor potential att producera mer grön energi i Sverige. Det skulle dessutom öka vårt oberoende av importerad energi, säger Pernilla Winnhed, chef för näringspolitik och företagande på LRF.
Enligt LRF:s nya energipaket kan jord- och skogsbrukare öka energiproduktionen inom framför allt skogsbaserad biomassa, biogas och solel. Redan idag kommer cirka 20 TWh av energin till värme och el från skogen (exklusive industrins interna processer) och här menar LRF att det går att få ut ytterligare 27–37 TWh.
Biogasen kan mångdubblas
Biogasproduktionen, som idag är nästan helt inhemsk, skulle kunna mångdubblas från dagens nivå på 2,3 TWh till 10 TWh. Flytande biodrivmedel är däremot mestadels importerad och endast 4 procent av rapsoljan som används i både HVO och Fame kommer från svensk råvara. Här finns möjligheter att öka råvarorna från det svenska jordbruket.
Därutöver ser LRF att el från solceller på tak kan öka till 2 TWh.
– Idag står lantbruket för cirka 10 procent av den svenska elproduktionen från sol och det finns ett fortsatt stort intresse att satsa på solceller. En enkät till jordbruksföretag visar att 40 procent vill investera i solel inom kort, säger Kristian Petersson, sakkunnig energi och hållbarhetsfrågor på LRF.
Ut med silvret, in med kopparn: Ett nytt lyft för solcellsproduktionen
Det stigande priset och låga tillgången på råvaror, särskilt silver, leder till högre kostnader för att producera solcellsmoduler. Fraunhofer-forskare har utvecklat en galvaniseringsprocess som innebär att silver, en dyr ädelmetall, ersätts med koppar, som är mer lättillgänglig.
Man har också lyckats ersätta de polymerer som vanligtvis blir över efter galvaniseringsprocesser, och är dyra att kassera, genom att istället använda lätt återvinningsbart aluminium för maskering. För att snabbare få ut tekniken på marknaden lanserades spin-off PV2+.
När det gäller att generera el från förnybar energi är solceller en stöttepelare. Moderna heterojunction-solceller har ett särskilt lågt CO2-avtryck på grund av de låga mängderna kisel som används för att producera dem, och när det kommer till industriell produktion uppnår de högsta effektivitetsnivåer.
Ny produktionsmetod för wafer kan fördubbla tillverkningstakten och göra europeisk tillverkning mer konkurrenskraftig
Ett forskningskonsortium har tagit fram ett proof of concept för en produktionslinje med en genomströmning på 15 000 till 20 000 wafers per timme, vilket är dubbelt så mycket som det vanliga.
Gruppen av anläggningstillverkare, metrologiföretag och forskningsinstitutioner leds av Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE och etablerades för att minska produktionskostnaderna och lindra leveransflaskhalsar som ett sätt att distribuera en ökande mängd solenergi.
Detta skulle inte bara förbättra effektiviteten och kostnaderna, sa forskarna, utan också göra europeisk tillverkning mer konkurrenskraftig med Kina eftersom regionen ser till att etablera sin egen infrastruktur för PV-produktion.
Fördubblingen av genomströmningen berodde på ”förbättringar av flera individuella processsteg”, sa forskarna, som kommer att presentera detaljer om sina resultat vid denna veckas åttonde världskonferens om fotovoltaisk energiomvandling i Milano, Italien.
Australien: Victoria får den största flytande solcellsanläggning vid vattendamm
Victorias Labour-regering säger att staten snart kommer att vara värd för Australiens största flytande solpanel, efter att ha avslöjat planerna på att installera en 500kW-array på Brierly Basin i Warrnambool.
Den flytande solcellsanläggningen på 1,4 miljoner dollar tillkännagavs på torsdagen som en del av en Andrews-regeringsöverenskommelse med statens vattenbolag om att nå nettonollutsläpp till 2035.
Projektet kommer att installera mer än 1 200 dubbelsidiga solpaneler på pontoner som flyter på Brierly Basin. Vattenminister Harriet Shing säger att det kommer att minska kostnaderna och utsläppen som krävs för att pumpa vatten till Warnambools reningsverk.
Flytande solenergi, när den används vid vattenlagrings- och behandlingsanläggningar, erbjuder den extra fördelen att minska avdunstningshastigheten. Det fungerar också bra för länder som har ont om mark som lämpar sig för storskaliga solfarmar.