NYHETER FEBRUARI
Tio förnybara nyheter varje vardag
Ökade elektrifieringen utmanar svenska elsystemet
Med den ökade elektrifieringen förväntas Sveriges totala elanvändning att öka kraftigt fram till 2045. Men bristerna i elsystemet är stora. För att klara elförsörjningen krävs nya tekniska lösningar och en översyn av nuvarande marknadsmodell, framgår av en färsk rapport från WSP.
Enligt ett riksdagsbeslut från 2017 ska Sverige bli klimatneutralt senast år 2045. För att nå dit behöver samhället elektrifieras, vilket utmanar det svenska elsystemet, visar WSP:s rapport ”Brister, beslut och balans i elsystemet – så kan ekvationen gå ihop”.
Källa: Miljö&Utveckling läs mer ……
Tors 25/2 11:28
Ska Kalifornien koppla elräkningar till kundens inkomster?
En ny rapport syftar till regressiva volymhastigheter och föreslår ett nytt sätt att dela kostnaderna för statens rena elektrifieringsmål.
Kalifornien har redan några av de högsta elpriserna i landet. Dessa kostnader kan stiga ännu snabbare under det kommande decenniet, eftersom verktyg härdar sina nät mot skogsbränder, ökar sin andel av nettomätade soltak på taket och lägger till andra kostnader som kommer att överföras till energikunder.
Men att återhämta dessa kostnader genom att debitera kunderna med kilowattimmar pressar för mycket av bördan på de som är minst förmögna att betala, enligt en ny rapport från University of California i Berkeley. Det är inte bara orättvist för statens mest utsatta invånare, hävdar rapporten – det kan också göra det dyrare att elektrifiera transport och byggnadsuppvärmning med kolfri kraft.
För att bekämpa detta föreslås i rapporten en ny och visserligen radikal lösning – att skära ned på volymavgifterna per kilowattimme på kundernas räkningar och återvinna de saknade pengarna genom konstruktioner knutna till kundernas inkomster.
Källa: Greentechmedia läs mer ….
Tors 25/2 11:20
Är ammoniak framtidens bränsle?
Ammoniak räddade världen en gång; det kan göra det igen.
För hundra år sedan stod världen inför en hotande livsmedelskris. En blomstrande befolkning pressade bönderna att odla grödor snabbare än kvävefixerande bakterier i jorden kunde hålla jämna steg och de sydamerikanska avlagringarna av guano och naturliga nitrater som de applicerade som gödningsmedel minskade.
I det som fortfarande kan vara det största globala problemet som lösts genom kemi utvecklade Fritz Haber och Carl Bosch en process för att reagera väte och atmosfäriskt kväve under tryck för att göra ammoniak, som jordbrukare antog istället för naturligt gödningsmedel. Haber-Bosch-processen är fortfarande ansvarig för nästan hela världens ammoniak, liksom derivat som urea och ammoniumnitrat.
Dagens kris är klimatförändringar. Den här gången kunde ammoniak komma till undsättning genom att fånga, lagra och transportera väte för användning i utsläppsfria bränsleceller och turbiner. Ansträngningar pågår också för att förbränna ammoniak direkt i kraftverk och fartygsmotorer.
Källa: c&en läs mer ……
Tors 25/2 10:23
SaltPower säljer det första saltkraftverket
Sønderborgsföretaget SaltPower har sålt det första saltkraftverket till Dansk Salt i Mariager. Nu börjar de allvarligt kommersialisera företaget.
– SaltPower har arbetat med tekniken i sju år och har nu en färdig produkt som kommer att säljas över hela världen. Vi är stolta över att leverera det första saltkraftverket i sommar, så vi kan komma igång med den kommersiella utvecklingen av företaget, säger Lars Storm Pedersen, VD för SaltPower.
Prismässigt strävar SaltPower efter att kunna förse en anläggning med saltkraft till ett pris som kan motsvara kostnaden för att etablera havsvind.
Källa: Energy Supply läs mer ….
Tors 25/2 10:07
Polen och USA är emot Nord Stream 2
Den polska utrikesministern och den amerikanska utrikesministern i ett telefonsamtal på tisdag bekräftade sin vilja att stärka det bilaterala partnerskapet och motsätta sig Rysslands Nord Stream 2-pipeline.
”Minister Zbigniew Rau och USA: s utrikesminister Antony Blinken diskuterade i ett telefonsamtal prioriterade samarbetsområden och den nuvarande internationella situationen”, sade det polska utrikesministeriet i ett uttalande.
”De polska och amerikanska toppdiplomaterna gick med på att fortsätta en nära dialog och ett nära bilateralt samarbete inom internationella organisationer för att befästa det transatlantiska samfundet”, heter det i ett uttalande från ministeriet.
Den polska utrikesministern betonade en gemensam ståndpunkt för de två länderna om hot mot säkerheten, inklusive den som Ryssland utgjorde, och uttryckte hopp om USA: s engagemang i Europa och frågor som rör Polens grannskap.
Källa: EURACTIVE läs mer ……
Ons 24/2 13:07
I Australien testar man göra vätgas tillverkat med "vatten från luften"
Northern Territory-regeringen kommer att pröva grön vätgasteknik som inte används från nätet som använder vatten som utvinns från ökenluften, som en del av dess förnybara vätgasstrategi.
Projektet kommer att lokaliseras i Tennant Creek-regionen, 500 kilometer norr om Alice Springs, och kommer att använda solenergi och Aqua Aerems ”vatten från luftteknik”.
Råmaterialet för grönt väte är vatten som delas upp i väte och syre med hjälp av elektrolys som drivs av förnybar energi. För regioner med mycket solsken men begränsat vatten innebär detta både ett tillfälle och ett gåta.
Northern Territory-regeringen kommer att försöka lösa detta genom att använda Aqua Aerem-tekniken, som drar vatten direkt ut ur atmosfären.
Källa: Renew Economy läs mer ….
Ons 24/2 12:59
Hemligt projekt – svensk skog blir H&M-kläder
”Självklart har vi gjort prover redan och har ambitionen att lansera plagg så fort det är möjligt”, säger Joel Ankarberg, chef strategi och transformation på H&M, till DN.
I åratal har det hemliga projektet pågått med målet att träd ska bli textilier.
Förutom H&M deltar Ikea, Stora Enso och svenska staten. Tillsammans satsar parterna 352 miljoner på en ny fabrik där den nya tekniken tar vara på den svenska skogen och gör textilier av träd i stället för att bomull och oljebaserade material används, skriver Dagens Nyheter och förklarar att det anses vara ett mer miljövänligt och hållbart alternativ som kan ”förändra en av världens största branscher”.
”Det är ett strategiskt val för oss, och vi tror att den nya fibertekniken ska skapa nya intäkter – men också att hjälpa till med en stor global utmaning”, säger Roxana Barbieru, chef för nya affärer och samarbeten inom biomaterial på Stora Enso, till tidningen.
Källa: Dagens PS läs mer ……
Ons 24/2 12:02
Norden kan bli första fossilfria regionen i världen
DEBATT. Fasa ut alla fossila bränslen och gör Norden till världens första fossilfria region. Det skriver sex nordiska miljöorganisationer i en gemensam debattartikel.
De nordiska länderna har ofta legat i framkant i arbetet för en bättre miljö. FN:s första miljökonferens hölls i Stockholm 1972 och de nordiska länderna har ofta gått före och inspirerat andra med miljöpolitiska reformer. Nordiska politiska ledare har ett högt internationellt förtroende.
Detta förtroende kommer med ett stort ansvar. Just nu befinner sig världen mitt i en klimatkris. Vi uppmanar därför de nordiska länderna till att gemensamt gå före och göra Norden till den första regionen i världen att helt fasa ut fossila bränslen. Det kräver ledarskap, beslutsamhet och inte minst handling.
Källa: Altinget läs mer ….
Ons 24/2 11:58
Den tydliga vinnaren att investera i från Texas Power Grid Collapse: Batterilagring
Electric Reliability Council i Texas levde inte upp till sitt namn förra veckan. Och även om dagtidshöga temperaturer i Houston redan har återgått till sina regelbundet schemalagda 70 grader, kvarstår effekterna av djupfrysning i bystade vattenrör, tomma butikshyllor och långa rader vid bensinstationer.
Tillsammans med rörmokarna som arbetar igenom sina stora eftersläp kommer det att finnas en annan stor vinnare som kommer ut ur isstormen: batterier.
Men förvänta dig större intresse för system som kan fungera året runt och kombinera solpaneler och batterilagring. Houston-baserade Sunnova erbjuder solsystem i hemmet med batterilagring till 0% finansieringsräntor och ingen nedbetalning. Konkurrenten SunPower erbjuder hemsystem som inkluderar integration med en AI-informerad smartphone-app som gör det möjligt för en husägare att sälja överflödig solenergi från sina batterier tillbaka till nätet.
”Lagring minskar i kostnad lika snabbt som solenergi gjorde”, säger SunPowers VD Tom Warner. ”Du kan ha ett kraftverk hemma där du har total kontroll.”
Källa: Forbes läs mer ……
Ons 24/2 11:22
OS i Beijing kommer drivas enbart med 100% grön energi
Peking är tänkt att driva vinter-OS 2022 och Paralympics med energi från 100% förnybar energi.
Affärer som undertecknats har möjliggjort genomförandet av Smart Grid-planering för OS med låg koldioxidutsläpp. Programmet kommer att säkerställa installationen av ny och användningen av befintliga smarta nättekniker och infrastruktur för förnybar energi, överföring och distribution i tre konkurrenszoner i Peking, Yanqing och Zhangjiakou.
Affären har också resulterat i lanseringen av Zhangbei Renewable Energy Flexible DC Grid Pilot and Demonstration Project. Smart grid-projektet visar hur smarta nät och ren energi kan utnyttjas för att säkerställa ett starkt, smart, rent och effektivt nät för ett koldioxidsnålt OS.
Källa: Smart Energy läs mer ….
Ons 24/2 11:14
Solenergi är nu den största källan till förnybar energi i Indien
Ministeriet för ny och förnybar energi (MNRE) har utfärdat en månatlig sammanfattning för kabinettet för januari 2021 med en beskrivning av alla händelser och utveckling som ägde rum under månaden.
Den viktigaste utvecklingen i rapporten var att solenergi, nu med 38,79 GW installerad kapacitet, är den ledande källan till förnybar energi i Indien och lämnar efter vind på 38,68 GW.
Efter att ha skjutit till över 30 GW i ett snabbt intervall har tillväxten för vindkraft stagnerat i Indien under de senaste åren. En period då solenergi har blivit den förnybara energikällan i landet som växer snabbast bland alla andra källor till ren energi.
Och nu har solen överträffat vinden och blir störst i det indiska nätet.
Källa: SAUR ENERGY läs mer ……
Ons 24/2 10:25
H&M Group utfärdar en hållbarhetsobligation på 500 miljoner euro
Modegiganten H&M Group har lanserat en obligation som finansierar initiativ för att minska utsläppen och förbättra resurseffektiviteten till ett pris av 500 miljoner euro.
Företaget, som äger varumärken inklusive Cos och Monki samt dess namne H&M, emitterade obligationen i slutet av förra veckan och bekräftade att det var mer än sju gånger tecknat.
Obligationen har en löptid på 8,5 år och H&M Group använde BNP Paribas, Commerzbank, Danske Bank, SEB och Standard Chartered som bokförare på affären. SEB agerade som rådgivare och Sustainalytics tillhandahöll utvärderingar från tredje part av obligationens KPI.
H&M Group sa i ett uttalande att obligationens intäkter kommer att användas för att finansiera initiativ som ger framsteg mot viktiga material och utsläppsmål. På det förstnämnda strävar företaget efter att öka andelen återvunnet material över hela produktportföljen till 30% till 2025.
Källa: Edie läs mer ….
Ons 24/2 10:12
Satsning på grön ståltillverkning i Luleå och Boden
Företaget H2 Green Steel planerar att bygga en anläggning för fossilfri ståltillverkning i Boden med produktionsstart 2024.
Satsningen kommer ledas av Scanias vd Henrik Henriksson och den nya fabriken väntas ge 1.500 nya arbetstillfällen.
Bakom satsningen finns bland annat investmentbolaget Altors grundare Harald Mix och batteriföretaget Northvolts ordförande Carl-Erik Lagercrantz.
Med start 2024 planerar det nystartade bolaget H2 Green Steel att börja producera fossilfritt stål i Luleå och Boden.
Scanias nuvarande vd Henrik Henriksson lämnar lastbilstillverkaren för att leda uppstickaren. Han lämnar Scania efter 23 år, varav mer än fem år som bolagets vd.
– Det var ett mycket svårt beslut för mig att lämna Scania, ett bolag där jag har spenderat hela min professionella karriär och har kollegor som jag betraktar som familj, säger han i ett pressmeddelande.
Källa: DN läs mer ……
Ons 24/2 10:06
Nordic Solar börjar bygga den fjärde solparken på åtta månader
Det danska energiföretaget Nordic Solar har börjat bygga en ny solpark i Portugal. Etableringen av solparken är den fjärde på bara åtta månader, som alla har kommit till trots koronasituationen.
Den kommande 48,5 MWp solparken i Alentejo-regionen i Portugal kommer att bli ett av Nordic Solars hittills största projekt. Byggandet har börjat och förväntas vara klart under 2021.
Anläggningen, som har skapats i samarbete med utvecklingspartnern Chint Solar, kommer att kunna leverera grön el till ca. 25 000 hushåll i området.
Det är ett betydande bidrag till Nordics Solars uttalade mål att stödja övergången till grönare energiformer.
– Nordic Solar har åtagit sig att göra grön energi tillgänglig för ännu fler hushåll i hela Europa, och vi är stolta över att kunna utöka vår portfölj igen. Genom riskdiversifiering och genom att kontinuerligt utöka vår portfölj med fler europeiska marknader är det vårt mål att bli det föredragna solenergiföretaget för nordiska investerare, säger VD för Nordic Solar, Nikolaj Holtet Hoff i ett pressmeddelande.
Källa: Energy Supply läs mer ….
Ons 24/2 09:59
Soptippen på Skedalahed blir en enorm solcellspark
Halmstad fortsätter att gå i bräschen för solenergi – nu ska deponin på Skedalahed förvandlas till en av Sveriges största solcellsparker. – Kan inte vi som kommunalt bolag i samhällets tjänst satsa på det här, då kan ingen annan göra det heller, säger Anders Bredfell, kommunikationschef för Hem.
Skedala deponi ska förvandlas och villagrannarna får snart en helt annan utsikt. Där sönderslaget bråte nu skräpar ska det bli grönt gräs vid sidan av 10 000 kvadratmeter med solceller.
– Vår ambition är att det ska bli Sveriges största solcellspark. Det är ett konstruktivt sätt att använda en yta som inte går att ha till något annat, säger Anders Bredfell.
Solcellerna ska inledningsvis ha kapacitet till att producera maximalt 500 kW per dag, per år motsvarar det elproduktionen för cirka 90 hushåll. Satsningen kostar elva miljoner kronor, varav man hoppas på att få cirka en miljon i bidrag från länsstyrelsen och EU. Men i grunden handlar det inte alls om pengar.
Källa: Hallandsposten läs mer ……
Tis 23/2 12:21
Hemlighetsfulla djup kartläggs för solkabel mellan Asien och Australien
En förlängningssladd av interkontinentala mått. Så kan, lite vanvördigt, den tänkta ”solkabeln” mellan Australien och Asien beskrivas. Nu pågår kartläggningen av havsbotten inför mastodontprojektet.
Satsningen är rekordartad på alla sätt. En gigantisk solenergianläggning, som ska mata världens största batteri, och en havs-elkabel av aldrig tidigare skådat omfång med jättelika mängder ström – upp till en femtedel av Singapores hela energibehov.
Att bygga solparken, nära det lilla samhället Tennant Creek, är relativt okomplicerat. Norra Australien är platt, hett och glesbefolkat, så att ta ungefär 120 kvadratkilometer – en yta motsvarande ungefär hela Nacka kommun – i anspråk för solpaneler möter inga hinder.
Källa: Vasabladet läs mer ….
Tis 23/2 12:15
Daimler vill överge förbränningsmotorn tidigare än sagt
Den tyska biltillverkaren Daimler överväger ett tidigare slut på förbränningsmotorn för sitt Mercedes-märke än det för närvarande planerade 2039, berättade namnlösa källor till affärsdagen Handelsblatt.
Styrelsen utvärderar scenarier, enligt vilka Mercedes endast fem eller åtta år tidigare kunde erbjuda nya bilar med elektriska drivenheter.
Styrelseordförande för Daimler AG och Mercedes-Benz AG Ola Källenius bekräftade inte detta i en intervju med tidningen, men sa att han ”mycket väl kunde tänka sig” att göra målen för e-bilförsäljning 2025 och 2030 mer ambitiösa.
En dag tidigare rapporterade Financial Times att Källenius sa att Daimler inte för tidigt skulle avveckla försäljningen av förbränningsmotorbilar, eftersom bensin- och dieselmodeller är en ”bankomat” som kommer att bidra till att finansiera framtida elmodeller.
Källa: The Driven läs mer ……
Tis 23/2 12:05
Ladda för vinst i energiracet
Omställningen mot förnyelsebar energi är bara i sin linda, enligt fondförvaltaren Ylwa Häggström, och temat förnyelsebar energi kommer ge bolag en strukturell medvind under lång tid. Flera decennier.
Öhman Global Growth är fonden som letar tematiska vinnare med en förkärlek för teknisk innovation och hållbarhet.
”Vi har investerat i den pågående energiomställningen under många år. Övergången till en fossilfri värld kommer kräva stora investeringar i miljöteknik under lång tid framöver. Vi betraktar det som en strukturell trend som kommer gynna bolag i olika delar av värdekedjan. Det rör sig om allt ifrån underleverantörer till elbilsindustrin och bolag verksamma inom optimering av energilagring”, förklarar Ylwa Häggström, en av fondförvaltarna bakom Öhman Global Growth med ansvar för energisektorn.
Källa: Dagens PS läs mer ….
Tis 23/2 11:56
Coca-Cola Australien förbinder sig till 100% förnybara energikällor år 2025, nollutsläpp 2040
Den australiensiska dryckstillverkaren Coca-Cola Amatil har blivit det senaste australiensiska företaget som förbinder sig att skaffa all sin energi från förnybara energikällor och meddelar att den kommer att göra övergången till 100 procent förnybara energikällor år 2025.
Dryckesföretaget gjorde en massa nya hållbarhetsmeddelanden på tisdag, inklusive ett mål att nå noll nettoutsläpp till 2040, efter en samordnad kampanj från miljöorganisationer.
Coca-Cola Amatil är den lokala producenten av ett antal högprofilerade dryckesvarumärken, inklusive Coca Cola, Sprite, Monster energidrycker, och är distributör av ett brett utbud av alkoholhaltiga drycker.
Företaget har redan förbundit sig att installera 3,5 MW soltak på taket som ska installeras på tre av sina platser. Företaget sa att solenergi på plats skulle spara 1,3 miljoner dollar i energikostnader varje år.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Tis 23/2 11:50
Vindenergi skapar grönt konstgödsel för hela Danmark
En stor fabrik nära Esbjerg kommer att producera grönt bränsle för sjöfarten och miljövänligt gödselmedel för jordbruket. Fabriken till 7,5 miljarder. är den största i sitt slag i Europa och kan ersätta all jordbruksimport av gödselmedel.
Fabriken drivs av vindkraft som omvandlas till grön ammoniak via en så kallad elektrolysprocess.
Miljövänlig ammoniak används för att producera koldioxidneutralt gödselmedel för dansk jordbruk och grönt bränsle för sjöfarten.
Anläggningen, som förväntas vara klar 2026, kan minska koldioxidutsläppen med totalt 1,5 miljoner DKK. ton – motsvarande utsläppen från cirka 700 000 bilar. I beräkningen ingår också att fabriken producerar så mycket överskottsvärme att den kan värma en tredjedel av hushållen i Esbjerg.
Källa: Finans läs mer ….
Tis 23/2 11:15
Termisk energi värmer upp universitetets lokaler
”En av de många fördelarna med detta projekt är att det kommer att hjälpa oss att uppnå vårt mål om koldioxidneutralitet på Ithaca-campus 2035,” säger Joel Malina, vice president för universitetsrelationer, som modererade forumet. ”Så vi förväntar oss betydande – stora bokstäver, betydande – utsläppsbesparingar.”
ESH: s mekanik är relativt rakt framåt. Varmt geotermiskt vatten extraheras genom pumpning från en produktionsbrunn och sedan genom en värmeväxlare. Vattnet återinsprutas i en andra brunn så att det kan cirkulera genom de naturligt varma stenarna via ett nätverk av underjordiska porer och sprickor, och vattnet stiger igen när det dras tillbaka till produktionsbrunnen. Vid värmeväxlaren överförs värme till en sekundär slinga som går genom campus och ansluter till enskilda byggnader. Det geotermiska vattnet och campusvärmevattnet blandas inte.
Källa: Cornell Chronicle läs mer ……
Tis 23/2 10:36
SOL-hjälpen Rwanda skapar möjligheter för dem som har det tuffast
Välgörenhetsprojekt med Zoégas skapar möjligheter för dem som har det tuffast. Solhjälpen är en strålande möjlighet för idrottslag och skolklasser som vill tjäna extrapengar och samtidigt göra gott för kaffeböndernas arbete och vardag i Rwanda.
För några av världens mest utsatta människor innebär tillgången till solceller och ren el möjligheten till ett bättre liv på många sätt.
Solhjälpen Rwanda är ett viktigt initiativ och samarbete mellan Öresundskraft, Zoégas och EnergyAid. Nu kan idrottslag och skolklasser vara med och bidra till projektet och samtidigt tjäna extrapengar till kassan.
Anders Lundblad, varumärkesstrateg på Öresundskraft och ansvarig för välgörenhetsprojektet, har ställt upp på en intervju för att berätta mer om Solhjälpen………..
Källa: Öresundskraft läs mer ….
Tis 23/2 10:21
Dagsljust parkeringsgarage med närproducerad el
På ett parkeringshus i Linköping syns sedan i januari ett mycket ovanligt solcellstak. Solcellerna försörjer fastighetens belysning och laddstolpar med närproducerad el samtidigt som det släpper in dagsljus i garaget. Sollcellstaket är projekterat och installerat av Instalcobolaget Vallacom.
-Jag har aldrig sett ett sådant här solcellstak med ljusinsläpp på en sådan här fastighet. Det är mycket ovanligt och skapar en helt annan dagsljusmiljö i parkeringsgarage som vanligtvis brukar vara mörka och dystra platser, säger Henrik Ahlin, marknadschef på Vallacom.
De senaste månaderna har Vallacom installerat nya solceller på parkeringshuset Druvan i Linköping. Det är deras tredje arbete i parkeringshuset Druvan i Linköping på tre år. Projektet stod klart i januari 2021 där Vallacom lagt ett nytt tak av solpaneler med ljusinsläpp. På panelerna som bildar taket är solcellerna monterade på glas till skillnad från den vanligare modellen där solcellerna monteras på ett bakstycke och inte ger något ljusinsläpp.
Källa: Instalco läs mer ……
Tis 23/2 10:05
Kolkvantprickar främjar utveckling av byggnadsintegrerade solceller
En artikel skriven av forskare vid Luleå tekniska universitet som nyligen publicerades i tidskriften Energy & Environmental Science (EES) visar på stor potential hos kolkvantprickar (C-prickar) i lysande solkoncentratorer (LSC). Något som kan leda till bättre och mer effektiva solfångare.
Kolkvantprickar (C-prickar) är små partiklar med dimensioner ner till några nanometer, huvudsakligen sammansatta av kol, som uppvisar avstämbara optiska egenskaper. De kan absorbera selektivt solljus i ett specifikt färgintervall och återge en del av den absorberade strålningen som ett monokromatiskt ljus.
LSC: er är ”aktiva” och färgade fönster som kan förvandla en del av solens ljus till elektricitet tack vare små solceller, placerade vid kanten av plattan.
Källa: LTU läs mer ….
Tis 23/2 10:00
Familjebostäder ökar solcellsytan med 50 procent
Familjebostäder växlar upp satsningen på förnybar energi. Fram till år 2023 ökar vi till 9 000 kvadratmeter solceller på våra tak. Nu testar vi batterilager för att använda mer av den solenergi vi producerar.
Familjebostäder har minskat sin klimatpåverkan med 40 procent på tio år. Vi siktar på att minska med ytterligare 10 procent till år 2023. Det innebär främst två större satsningar – att minska vår energianvändning och producera mer förnybar energi med bland annat solceller.
Idag har omkring 25 av Familjebostäders fastigheter solceller, som täcker en yta på 6000 kvadratmeter. Fram till 2023 ökar vi till 9 000 kvadratmeter solceller, som beräknas generera drygt 1 000 000 kWh solel varje år.
– Vi satsar stort på förnybar energi och utökar solcellsytan med femtio procent på några år. Det är en viktig del i vårt mål att bli klimatneutrala, säger miljöchef Helena Ulfsparre.
Källa: Montel läs mer ……
Mån 22/2 12:57
Investeringar på 300 miljarder dollar i vätgasprojekt globalt
Globalt har 228 storskaliga projekt tillkännagivits med 85 procent i Europa, Asien och Australien.
En enorm investering på 300 miljarder dollar är för närvarande uppradad i vätgasprojekt globalt som kommer att realiseras 2030.
Av detta är projekt som innebär investeringar på 80 miljarder dollar redan i moget stadium, enligt en ny rapport.
Rapporten ”Hydrogen Insights 2021: A Perspective on Hydrogen Investment, Deployment and Cost Competitiveness” som släpptes av Hydrogen Council i samarbete med McKinsey & Company visar att över 30 länder har släppt vätgaskartor och regeringar har åtagit sig offentlig finansiering för vätgasteknik.
Källa: Energyworld läs mer ….
Mån 22/2 12:44
Elpriserna sjunker i norden -mildare väder väntar
De nordiska elpriserna sjönk med mer än 2 euro på måndagen till de lägsta nivåerna sedan början av januari.
Väderprognoserna förutspår mildare väder än normalt långt in i mars.
Mars-kontraktet sjönk till ett sju veckors lägsta värde på 31 EUR / MWh, en minskning med 2,85 EUR, medan andra kvartalet var 2,85 EUR lägre till 24,30 EUR / MWh, det lägsta sedan 6 januari.
Priserna sjönk som svar på milda och våta väderprognoser, säger Arne Bergvik, chefsanalytiker på Jamtkraft. ”Prognoserna förblir milda och våta och nu ser det också ut som om det milda vädret kommer att vara i några …
Källa: Montel läs mer ……
Mån 22/2 12:28
Vind o sol måste växa till 415 GW för att Europa ska nå utsläppsmålet 2030: WM
En ny rapport från Wood Mackenzie beskriver att även om det nya 2030-utsläppsmålet för Europa att se en minskning med 55 procent jämfört med 1990-nivåerna har gjort det till den obestridda globala ledaren inom klimatambition.
Det finns fortfarande en lång väg att gå för kontingenten för att faktiskt uppnå detta snabbt närmande mål och det krävs mycket dramatiska förändringar. En av dessa är att vind- och solenergikapaciteten måste växa med 162 GW respektive 253 GW över 2020-nivåer.
Som noterats i rapporten ”Fast and Furious: Europas race to slash emission to 2030”, ser basprognosen att blocket faller under sitt mål och ger en minskning med 46% jämfört med 1990-nivåerna.
Källa: SAUR Energy läs mer ….
Mån 22/2 12:11
Första pistmaskinen som går på vätgas
Nu är avgaser i backen från pistmaskiner ett minne blott för alla skidentusiaster. Italienska Prinoth lanserar den första vätgasdrivna pistmaskinen LEITWOLF h2MOTION. Den vätgasdrivna pistmaskinen släpper bara ut vattenånga, men är kraftfullare än dieseldrivna pistmaskiner.
På grund av hårdare krav på reducerade koldioxidutsläpp, behöver skidindustrin ersätta sina dieseldriva maskiner med miljövänligare alternativ. LEITWOLF h2MOTION visades upp för första gången i Alta Badia, Italien i samband med alpina världscupen i december 2020.
Källa: Vätgas Sverige läs mer ……
Mån 22/2 12:01
Fastigheter kan förvandlas till energifabriker
Taket har ett jämnt utseende. Det fungerar som en energifabrik som genererar så mycket energi att ett normalt hushåll inte kan konsumera allt. Inte ens om du använder den för att ladda din elbil.
Därför har SunRoof utvecklat en plattform för kunder som har en SunRoof att sälja på sin överskottsenergi. Med andra ord kommer du att kunna tjäna pengar med ditt tak.
En lösning för tider när solen inte skiner kommer från WIND my ROOF. Denna franska start-up har designat lådor för hustak som innehåller en turbin med cylindrar som snurrar när vinden tar fart.
Källa: Innovation origins läs mer ….
Mån 22/2 11:47
Texas-krisen snabbar på och ökar vätgassatsningarna
Stormen i Texas har exponerat ett energinät som inte är förberett för klimatförändringar, med elnätsregulatorer som nu säger att USA snabbt måste utveckla stora leveranser av kraftlagring – inklusive gigantiska batterier och vätelagring. Så det kan vara klokt för investerare att undvika rädsla förknippad med vilda värderingar av vätelager.
PLUG, som tillverkar bränsleceller, har ökat med över 1 300% under de senaste 12 månaderna. PLUG siktar på en intäkt på 1,7 miljarder dollar år 2024, vilket skulle öka från 2020: s förväntade 327 miljoner dollar.
Den enda frågan är om dess tillväxtmål verkligen är realistiska. Om de är det är den vilda värderingen en bra spekulativ satsning.
Källa: OIL PRICE läs mer ……
Mån 22/2 09:50
Affärsplattformen för vindkraft kan vara ett viktigt verktyg för hela Europa
Vindkraftcentrums digitala affärsplattform, som tagits fram tillsammans med Umeå Universitet, presenterades under en workshop i januari. Workshopen ordnades av Mittuniversitetet och Vilnius universitet inom ramen för ett EU-projekt med syfte att minska koldioxidutsläppen.
– För att främja utvecklingen bort från fossilberoendet behöver vi lyfta fram affärsnyttan med klimatomställningen. Det digitala affärsplattformen, som syftar till att öka den lokala och regionala nyttan i övergången till förnybar energi, skulle med fördel kunna användas i hela Europa, säger Charlotte Unger Larsson, näringslivsutvecklare på Vindkraftcentrum.
Källa: Vindkraftcentrum läs mer ….
Mån 22/2 09:41
Kiselnanofibrer multiplicerar kapaciteten hos litiumjonbatterier
TruSpin Nanomaterial Innovation, ett avancerat materialföretag som arbetar med batteriteknik, har tillkännagett de positiva resultaten av tester från tredje part som utvärderar prestanda för företagets prototypbatterier.
Testerna, utförda av SpectraPower, validerar användningen av TruSpins kiselnanofibrer för att på ett tillförlitligt sätt multiplicera litiumjonbatteriets energikapacitet.
”Dessa resultat ger ytterligare bekräftelse på vårt material förmåga att på ett tillförlitligt sätt öka energikapaciteten hos Li-ion-batterier.
Tillkomsten av denna teknik utmanar tidigare tidshorisonter för det utbredda införandet av elfordon och rena energikällor, säger Robert Agnew, VD för TruSpin.
Källa: SAUR ENERGY läs mer ……
Mån 22/2 09:34
USA med i Parisavtalet igen
USA har markerat sin återkomst till Parisavtalet genom att uppmana länder att göra mer för att möta klimatkrisen, med Amerikas klimatutsändare, John Kerry, som varnar för att internationella samtal i år är det ”sista, bästa hoppet” att undvika katastrofal global uppvärmning.
På fredag återvände USA officiellt till Paris klimatavtal, 107 dagar efter att det lämnade på uppdrag av tidigare president Donald Trump. Joe Biden flyttade för att vända detta på sin första dag på kontoret, och Kerry medgav att USA återvänder ”med mycket ödmjukhet för de senaste fyra åren.”
Källa: Grist läs mer ….
Mån 22/2 09:29
Elberedskapsåtgärder i Stockholm – viktiga beslut för att säkra ödrift
Ödrift är en viktig del av elberedskapen för att säkra samhällets behov av el även vid en kris. I juli 2020 undertecknade Lotta Medelius-Bredhe ett beslut som innebär att Svenska kraftnät under en tolvårsperiod ersätter kostnader om högst 87 miljoner kronor per år i ett antal anläggningar i Stockholm.
– Svenska kraftnät är elberedskapsmyndighet och ansvarar för att säkra elförsörjningen även i händelse av kris. Utifrån totalförsvarsperspektiv är det av största vikt att ödriftsförmåga säkerställs i Stockholm, säger Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör Svenska kraftnät.
Det säkerhetspolitiska läget och Sveriges återupptagna arbete med totalförsvar gör att Svenska kraftnät måste ställa om arbetet för att hantera en ny hotbild och öka takten för att säkra Sveriges elberedskap. Svenska kraftnät ersätter kostnader i andras anläggningar för att säkerhetsställa ödrift. Kostnaden för dessa förändringar tas från anslag för elberedskapsåtgärder.
Källa: aktuell ENERGI läs mer ……
Fre 19/2 15:33
Stora oljebolag investerar i geotermisk energi
BP och Chevron tillkännagav denna tisdag planer på att investera kraftigt i geotermisk energi genom en ny innovativ start. Den nya tekniken som introducerades av den kanadensiska startupen Eavor, uttalad ”någonsin”, ger en ren energikälla direkt från jordens värme.
BP och Chevron har gjort en investering på 40 miljoner dollar i Calgary-baserade Eavor, vilket stöder trenden genom att utveckla en till stor del förbisedd energikälla. Finansieringen går främst till forskning och utveckling av geotermisk kraft.
Senior vice president för nollkolenergi vid BP, Felipe Arbelaez, säger ”Teknik som Eavor’s har potential att leverera geotermisk kraft och värme och hjälpa till att låsa upp en framtid med låg koldioxidutsläpp.” Ytterligare förklarar, ”Eavor har utvecklat en ny typ av geotermisk teknik som i mycket enkla termer skapar en underjordisk ”radiator”.
Källa: Big Oil läs mer ….
Fre 19/2 15:28
Snart vet Energimyndigheten var alla laddstolpar finns
Det måste bli enklare att hitta en laddstolpe, särskilt för dem som kör längre sträckor. Energimyndigheten tar därför över ansvaret för den svenska delen av databasen Nobil.
Nobil är en nordisk databas över laddstationer och används av många karttjänster för elbilar. Den svenska delen har tidigare skötts av intresseorganisationen Powercircle men nu tar Energimyndigheten över ansvaret för att informationen är uppdaterad och korrekt.
Dessutom kommer den som vill registrera en ny laddstation i databasen kunna göra det via Energimyndighetens webbplats
– Att vi tar över den svenska datan i Nobil är ett viktigt arbete som i förlängningen kommer att bidra till en snabbare omställning av transportsektorn. Dessutom kan vi stärka samarbetet kring frågor som rör laddinfrastruktur med Norge och de andra nordiska länderna framöver, säger David Mowitz, handläggare på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.
Källa: Elektronik läs mer ……
Fre 19/2 14:22
Maersk påskyndar planerna för koldioxidneutral sjöfart
Den danska sjöfartsjätten Maersk siktar på att lansera sitt första kolneutrala linjefartyg 2023 – sju år tidigare än ursprungligen planerat.
Maersk hade redan åtagit sig att uppnå netto-nollutsläpp i hela verksamheten år 2050, med ett delmål att minska koldioxidintensiteten i sjöfarten till 2030.
I det senaste steget mot dessa åtaganden har verksamheten den här veckan bekräftat planerna på att lansera ett linjefartyg som drivs av metanol fram till 2023 – något det ursprungligen hade planerat att göra 2030.
Det nya fartyget kommer att drivas av metanol som produceras från biobaserade källor och från e-metanolleverantörer. Medan de flesta metanol produceras med hjälp av fossila bränsleeldade processer, är e-metanol beroende av elektricitet, vilket är lättare att skaffa förnybart. Maersk kommer att skaffa metanolen från leverantörer än att ha certifierat den som koldioxidneutral och annars hållbar.
Källa: edie läs mer ….
Fre 19/2 10:04
Gasledningen Nord Stream 2 länkar Tyskland till Ryssland, men delar Europa
Byggandet av den kontroversiella naturgasledningen Nord Stream 2 har försenats i mer än ett år och slutförandet riskerar alltmer efter att USA infört sanktioner mot inblandade företag och hotat ytterligare steg. Rörledningen under Östersjön har varit föremål för het debatt i flera år.
Projektet skulle tillåta ytterligare rysk gas att strömma direkt till Tyskland. Förespråkare hävdar att rörledningen är en kommersiell investering som är nyckeln till Europas försörjningssäkerhet, medan motståndare kritiserar Nord Stream 2 av miljö-, geopolitiska och säkerhetsmässiga skäl.
Källa: Clean Energy Wire läs mer ……
Fre 19/2 10:10
Japanskt oljebolag tar fram en el-bil
Idemitsu Kosan, en japansk oljeraffinaderi, planerar att sälja en liten elbil på sina 6400 bensinstationer som börjar 2022.
Japan har alltid omfamnat små kei-bilar för användning i sina trånga städer. Faktum är att de står för ungefär en tredjedel av all försäljning av nya bilar i Japan. Enligt lag kan de vara högst 3,4 meter långa, 1,48 meter breda och begränsade till en 660 cc motor. Om du tycker att det är litet, vänta tills du hör detta. Idemitsu Kosan, en oljeraffinaderi i Japan, planerar att lansera ett elfordon nästa år på sina 6400 bensinstationer via ett joint venture med den privata biltillverkaren Tajima Motor Corporation, enligt en rapport från Reuters.
Med sina 2,5 meter långa och 1,3 meter breda kommer den att vara ungefär två tredjedelar av storleken på de redan små kei-bilarna. 4-sitsen kommer att ha en räckvidd på 120 kilometer och en maximal hastighet på 60 km / h. Det förväntas börja på 9 491 dollar med ett topppris på 14 237 dollar. Uppenbarligen har en så liten, lågpresterande bil begränsad användning. Företagen förväntar sig att det kommer att tilltala privatpersoner och företag som använder bilar för shopping och leveranser över korta sträckor. Företagen förväntar sig att avslöja bilen senare i år och börja sälja 2022. Flytten kommer när företaget söker nya inkomstkällor. Efterfrågan på bensin minskar då Japans åldrande befolkning driver mindre och förbrukar mindre bränsle
Källa: Clean Technica läs mer ….
Fre 19/2 10:04
Blockchain och solenergi — är det hype eller framtiden
Kan blockchain och AI vara relevanta för solindustrin? Kommer en övergång till mer digital och distribuerad energi och redovisning att vara en ikonisk klyfta i vårt ekonomiska system? Eller kommer blockchain bara att vara ett litet tillskott i speciella fall av distribuerade energisystem utan centraliserade nätverk?
Ümit Cali är nyanställd docent vid NTNU och undervisar vid det treåriga kandidatprogrammet Elektrifiering och digitalisering. Cali kommer från en position vid University of North Carolina, Charlotte.
Han har också arbetat med mycket mer förnybar energi och hur blockchain kan spela en roll. Är blockchain bara hype, eller kan det spela en roll? I vilka fall kan solenergi dra nytta av blockchain? Vi behandlar dessa ämnen i det här avsnittet, som äger rum på engelska.
Källa: Solenergiklyngen läs mer ……
Fre 19/2 09:38
Odling parat med solcellspark
I framtiden är det möjligt att vi använder oss av solcellssystem som kombinerar odling och elproduktion. På MDH bedrivs ett forskningsprojekt som för första gången i Sverige undersöker den dubbla nyttan med just detta. Resultatet kan bland annat leda till en betydande ökning av solelproduktion.
I ett agrovoltaiskt solcellssystem kombinerar man odling och elproduktion med hjälp av solceller. Man får därmed dubbla nyttor av den använda jordbruksmarken som ger mer lönsamma investeringar för solcellssystem. I varmare länder har forskningsprojekt visat att skuggningen från solcellerna kan bidra till lägre temperatur och en högre markfuktighet som kan gynna de odlade grödorna och minska behovet av konstbevattning. Samtidigt kan odlingarna ge en lämpligare omgivningstemperatur för solcellerna, vilket är gynnsamt för dem eftersom effektiviteten ökar med minskande temperatur.
I ett forskningsprojekt på MDH ska nu, för första gången i Sverige, ett agrovoltaiskt solcellssystem installeras och utvärderas, gällande både solelproduktionen och odlingarna.
Källa: MDH läs mer ….
Fre 19/2 09:11
Sågspån från kokospalmer och skal från rotfrukt blir elektricitet
Sågspån från kokospalmer och skal från kassava omvandlas till bioenergi för att förse samhällen i Moçambique med elektricitet.
Att förse befolkningen i Moçambique med elektricitet är en stor utmaning. Det finns därför behov av att utbilda fler som kan utveckla ett modernt och hållbart energisystem i landet. Genom forskningsprojektet Breemres, som genomförs i samarbete med Eduardo Mondlane University i Maputo, Moçambique, bidrar MDH till att stärka både akademisk utbildning och forskning inom förnybar energi och hållbara energisystem.
Monica Odlare, professor i miljöteknik, ingår i forskargruppen kring Breemres. Hon menar att elektrifiering är en grundförutsättning för utveckling och också ett mått på demokratisering.
– Vi har kommit till en punkt där tillgången till elektricitet definierar vad du kan uppnå som människa. Tillgång till elektricitet påverkar hur du kan kommunicera med omvärlden, hur du kan ta del av utbildning och nyheter och hur du kan vara en del av världen via din smartphone eller din dator, säger Monica Odlare.
Källa: MDH läs mer ……
Fre 19/2 09:37
Ingen el, inget vatten, i Texas kämpar man med historisk kyla
Invånare i över 100 län i Texas har fått i uppdrag att koka sitt dricksvatten eftersom reningsverk fortsätter att drabbas av energispärrar, sade tjänstemän. Över 12 miljoner människor i staten – landets näst största med en befolkning på ungefär 29 miljoner – har antingen inget dricksvatten på kranen i sina hem eller har dricksvatten tillgängligt bara intermittent.
Energi kvarstår för 2,7 miljoner hushåll, sade tjänstemän. Med frysningstemperaturer som förväntas under helgen kommer det att bli en långsam process att tända lamporna igen eftersom staten har tappat 40% av sin produktionskapacitet, med naturgasbrunnar och rörledningar, tillsammans med vindkraftverk, frusna stängda.
Sjukhus i Houston, delstatens största stad, och på andra håll i Texas har rapporterat att de inte har något vatten. Nästan två dussintals dödsfall har tillskrivits förkylningen. Tjänstemän säger att de misstänker att många fler människor har dött – men deras kroppar har inte upptäckts ännu.
Källa: Reuters läs mer ….
Fre 19/2 09:13
Europa splittrad över framtiden för kärnkraft
I Västeuropa drabbas kärnenergin av en politisk och ideologisk storm. Vägran att integrera den i den ”gröna investeringen” -etiketten för den europeiska taxonomin var ännu ett bevis på Bryssels ovilja att fortsätta kärnvapenspelet och snarare prioritera vätgas, havsbaserad vind och sol.
Den 5 februari uppmanade en studie med titeln ”Vägen till EU: s klimatneutralitet 2050”, på uppdrag av ECR och Renew fraktioner från Europaparlamentet, kommissionen att ompröva den roll som kärnkraft kan spela i den europeiska energiomställningen och i fullgörandet av dess ambitiösa klimatmål.
Och medan en fjärdedel av EU: s el kom från kärnkraft 2018 minskade denna generation med 16,7% sedan 2006, vilket gav oss en antydan om att den gamla kontinenten är mer än någonsin splittrad om kärnkraft.
Källa: Oilprice läs mer ……
Tors 18/2 13:17
BlackRock pressar energiföretagen till 'stränga' utsläppsmål
Världens största investerare, BlackRock, har uppmanat energiföretag och andra högemitterande ämnen att avslöja hela sin utsläppsnivå och sätta klimatmål i linje med vetenskapen. Det varnar för att underlåtenhet att göra det kan leda till strandade tillgångar.
Uppmaningarna till handling görs genom företagets nya kommentarblad ”Klimatrisk och övergången till en koldioxidsnål ekonomi”.
Publicerat idag (17 februari) beskriver tidningen hur BlackRock kommer att engagera sig med energibolag, tung industri och andra högemitterande företag när det strävar efter att anpassa sin investering till Parisavtalet.
Det anges att BlackRock och andra större investerare kommer att förvänta sig att företag i alla storlekar och sektorer regelbundet offentliggör sina utsläpp från Scope 1 (direkt) och Scope 2 (elrelaterade). Företag i högavgivande sektorer och sektorer där Scope 3 (indirekta) utsläpp står för en betydande del av deras absoluta koldioxidavtryck bör också avslöja dessa uppgifter.
Källa: Edie läs mer ….
Tors 18/2 12:43
Amrikanska MiaSolé har en solfilm med 26,5% effektivitet
Hanergy-ägda MiaSolé Hi-Tech Corp och European Solliance Solar Research hävdar att de uppnått en effektomvandlingseffektivitet på 26,5% på en tandemsolcell. Den nya skivan bygger på sin tidigare skiva 2019. Arkitekturen kombinerar två tunnfilms solcellsteknologier: en toppstyv halvgenomskinlig perovskit solcell med en botten flexibel koppar indium gallium selenid (CIGS) cell.
Miasole hävdar att denna imponerande effektivitet uppnåddes genom att optimera bandgapet och effektiviteten för både den styva halvtransparenta perovskit-toppcellen och den flexibla CIGS-bottencellen. CIGS rullade till rull tillverkad på stålfolie, med en imponerande effektomvandlingseffektivitet på 20,0%.
Källa: Saur Energy läs mer ……
Tors 18/2 12:29
Vindkraftstillverkaren Vestas investerar i svenska Modvion
Danska Vestas, världsledande tillverkare av vindkraftsturbiner, investerar i det svenska träteknologiföretaget Modvion. Syftet är att snabbare få ut Modvions torn på marknaden och komma igång med massproduktion.
Vestas är intresserade av att inkludera Modvions vindkraftstorn i sina produktlinjer som ett led i arbetet mot att kunna erbjuda sina kunder mer hållbar vindkraft. – Samarbetet med Modvion har stor potential att påskynda energiomställningen och öka Vestas hållbarhetsprestanda.
Modvions torn väger mindre än traditionella torn, vilket i kombination med att de passar in i Vestas modulära produktarkitektur, kan underlätta transporterna till logistiskt svåra platser. Konstruktionen gör det även enklare att bygga högre torn, vilket sänker kostnaden för att producera el, säger Bo Svoldgaard, innovations- och utvecklingschef på Vestas.
Källa: Modvion läs mer ….
Tors 18/2 12:11
Gröna vågen har kommit till finansmarknaderna
Sexhundranittiofem. Det var så många procent som elbiltillverkaren Teslas aktiekurs steg under fjolåret. Gröna aktieindex har rusat i höjden. Marknaden för klimatobligationer slagit nya rekord. En rad banker har börjat ställa nya hållbarhetskrav på sina företagskunder.
Under 2020 summerade de globala investeringarna i energiomställningen för första gången till över 500 miljarder dollar.
Gröna vågen har kommit till finansmarknaderna. Men vad betyder det?
En del av det vi ser är sannolikt en tillfällig hajp. Tesla är numera värt mer än de nio största biltillverkarna tillsammans. Det får det att ringa inte så lite i varningsklockorna.
Men den gröna megatrenden är också rotad i verkligheten. Världens stora ekonomier – USA, EU och Kina – sätter nu slutdatum för sina klimatutsläpp.
Särskilt i Europa och USA befinner sig kolindustrin i en nedgång som liknar en dödsspiral. Och när man lyssnar på de stora investmentbankernas råvaruanalytiker är frågan när, inte om, oljeindustrins över 150-åriga historia tar slut.
Källa: DN läs mer ……
Tors 18/2 11:44
AFRIKA: Winch Energy erhåller 16 miljoner dollar för att finansiera 49 mininät i två länder
Winch Energy har hittat finansiering av sina gröna mininätprojekt i Afrika. Namnet Winch Energy IPP Holdings (WIPP) har detta finansieringsfordon skapats av Winch Energy i samarbete med NEoT Off-grid Africa, en plattform som upprättats av Electricité de France (EDF), Mitsubishi och Meridiam. Man har redan mobiliserat 16 miljoner dollar för förverkligandet av 49 Winch Energy mini-nätprojekt i Uganda och Sierra Leone.
Winch Energy förnyar sig i den finansiella mobiliseringen av sina mini-mini-nätprojekt i Afrika. Solenergileverantören har nu en plattform som underlättar finansieringen av elektrifieringen av den afrikanska kontinenten.
Källa: Afrik21 läs mer ….
Tors 18/2 11:34
CO2-sugen i Stockholm – kan vara räddningen
Fabian Levihn, forskningschef på Stockholm Exergi framför Värtaverket. Verket som en gång i tiden var en gigantisk utsläppare av koldioxid – nu med siktet på att inte bara komma ner till noll utan även suga ut stora mängder koldioxid som finns i atmosfären. Så här ska Värtaverkets nya satsning gå till.
CO2-sugen i Stockholm – kan vara räddningen
Det är svårt att se avgaser som lösningen på klimatkrisen. Ändå är det just avgaserna från skogsavfall – som motsvarar 800 000 ton koldioxid varje år – som är nyckeln när Värtaverket i Stockholm rullar igång sitt nya test. Ett test som nog får ses som ett av dagens mest spännande i hur Sverige ska uppnå målet om att bli koldioxidneutralt 2045.
Källa: SvD läs mer ……
Tors 18/2 10:31
2,2 miljarder för att sanera urangruvor i USA
SALT LAKE CITY (KUTV) – US Environmental Protection Agency har tilldelat tre kontrakt för sanering av mer än 50 övergivna urangruvplatser på Navajo Nation, värda upp till 220 miljoner dollar under de närmaste fem åren.
Majoriteten av finansieringen kommer från Tronox-avvecklingen på 1 miljard dollar 2015. Enligt EPA är arbetet planerat att börja senare i år efter att bedömningarna har genomförts i samordning med Navajo Nation Environmental Protection Agency. Ett pressmeddelande uppgav att saneringsplatserna ligger i Grants Mining District i New Mexico och i tio kapitel på Navajo Nation, som var det primära fokus för uranutvinning och produktionsaktiviteter i flera decennier som började på 1950-talet.
Källa: 2KUTV läs mer ….
Tors 18/2 10:20
Plötsliga stopp i gas och kolanläggningar skapar kaos i Texas
Efter den inledande strömningen av nyheter kring en stor mörkläggning i Texas, där många miljoner människor fortfarande är utan makt under isande förhållanden, har felinformationskriget kring evenemanget brutit in i full gång. Amerikanska konservativa går hårt på att skylla på förnybara energikällor för evenemanget, men begravda under bullret dyker upp en tydligare bild av vad som har gått fel.
Den första är ett uppdaterat paket med data från den amerikanska ’Energy Information Administration’, eller EIA. Data som visar nätdata uppdateras oregelbundet, men visar nu information fram till slutet av dagen den 16 februari, två dagar efter att blackouts började.
Först kan vi se den mycket fantastiska storleken på bristen på strömförsörjning i Texas (huvudnätet, ERCOT, tjänar mest kraft i staten). Under den 15: e och den 16: e har totalt 1 014 896 megawattimmar belastats ”oserverat”. Det är en chockerande statistik.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Tors 18/2 09:43
Ett decentraliserat elsystem har många fördelar
Ett decentraliserat elsystem har många fördelar, skriver Frans Libertson och Jenny Palm vid Internationella miljöinstitutet på Lunds universitet.
Energisystem kan utformas på tre sätt.
De kan vara centraliserade, det vill säga ha få och storskaliga produktionsanläggningar som tillgodoser elbehovet för ett omfattande geografiskt område. Kärnkraft och vattenkraft är exempel på storskalig elproduktion, men även vind- och solkraft kan vara storskalig om anläggningarna är tillräckligt stora. Användarna i ett centraliserat energisystem är passiva konsumenter, och beslut som styr elproduktionen ligger på nationell nivå.
Energisystem kan också vara decentraliserade, det vill säga bestå av många små produktionsanläggningar med produktion som sker i liten skala nära användarna. Exempel på decentraliserade lösningar är solpaneler på hustak och hushåll som är helt eller delvis självförsörjande på el. I decentraliserade energisystem ligger beslutsfattandet på regional och lokal nivå. Användarna kan både vara aktiva konsumenter och producenter.
Källa: nordiska projekt läs mer ….
Tors 18/2 09:31
Ytterligare 137 verk börjar byggas i Markbygden i sommar
Nu är det klart med vilket bolag som levererar turbiner till etapp tre av det gigantiska Markbygdenprojektet i Piteå.
Det blir GE Renewable Energy som levererar de 137 verken som ska sättas upp på Önusberget några mil väster om själva staden.
Beställare och ägare av parken är kapitalförvaltaren Luxcara som i ett pressmeddelande berättar att den nominella kapaciteten hos verken motsvarar en kärnreaktor och kan ge årsförbrukningen av el till 200 000 svenska hushåll.
GE Renewable Energy kommer alltså att leverera 137 av sina Cypress 5,5 MW-turbiner, en turbin med en rotordiameter på 158 meter, lämpad för projektets vindhastigheter och klimat. Turbinbladen kommer att vara utrustade med ett avisningssystem som ska säkerställa en stabil tillgänglighet och minskad stilleståndstid.
Parterna har också kommit överens om ett 25-årigt underhålls- och serviceavtal för turbinerna. Luxcara har redan satt igång med markarbeten och infrastruktur och GE räknar med att börja resa verken i början av juli
Källa: Vindkraftcentrum läs mer ……
Ons 17/2 12:53
Lidl/Einride kör igång satsningen på ellastbilar
Techföretaget Einride och livsmedelskedjan Lidl driftsätter nu ny, uppkopplad eltransport som bolagen utvecklat tillsammans sedan april förra året. Lanseringen är ett viktigt steg i det strategiska innovationssamarbete som företagen initierade 2017 för att elektrifiera och automatisera transport.
Lidl och Einride har sedan partnerskapets start haft som ambition att både elektrifiera och med tiden automatisera leveranser från Lidls centrallager till butikerna.
Nu har bolagen driftsatt ny, uppkopplat eltransport för Lidls centrallager i Rosersberg utanför Stockholm, vilket eliminerar utsläppen och minskar kostnaderna. Som en del av systemet rullar en elektrisk lastbil som är försedd med Einrides mjukvara för styrning och övervakning. Den rullar 324 km per dag och levererar dagligen till fem butiker i Stockholmsregionen, i genomsnitt 104 pallar per dag.
Källa: VIA TT läs mer ….
Ons 17/2 12:48
Installationer av solenergi + lagring i Ryssland tränger undan dieselgeneratorer
Off-grid PV har blivit en mycket mer lönsam lösning än dieselkraftgeneratorer för att föra el till Rysslands avlägsna regioner priset landar på 18-30 öre/kWh. Dessutom kan sol-plus-lagring leverera utan avbrott 24 timmar per dag och sju dagar i veckan, medan bränsletillgänglighet innebär att dieselkraft bara kan säkerställa mellan fyra och sju timmar per dag.
Även om Ryssland har ett stort nationellt nät är för närvarande över 10 000 byar över hela landet frånkopplade från detta nätverk och deras energiförsörjning säkerställs av kraftigt förorenande dieselgeneratorer eller mindre koldriven elproduktion.
”Dessa lösningar orsakar emellertid inte bara regelbunden elbrist utan är också mycket dyra”, säger Anton Usachev, president för den ryska solenergiförbundet, till tidningen pv. ”På vissa platser är logistiken mycket komplicerad, eftersom diesel levereras två gånger om året på grund av svåra väderförhållanden.”
Källa: pv-magazin läs mer ……
Ons 17/2 12:30
Stark utveckling för solceller i Västmanland
Fler har installerat solceller i länet. Det bidrag man under de senaste åren kunnat söka för att sätta upp en anläggning har gett den önskade effekten enligt länsstyrelsen. Nu omvandlas dock bidraget till ett skatteavdrag.
– Vi har sett ett jättestort intresse för solcellsstödet, från 160 sökande 2016 till 600 sökanden nu sista året 2020, säger Boel Schaulin klimathandläggare Länsstyrelsen.
516 fastigheter i Västmanland installerade solcellspaneler under 2020 med stöd i form av bidrag från staten. Från och med 2021 upphör det bidraget till solceller man kunnat söka. Istället kan man få avdrag via skatten, likt Rot och Rut. Maxbeloppet är 50 000 kronor per år och innefattar förutom installation av nätanslutet solcellssystem även lagring av egenproducerad el och laddningspunkt för elbil.
Källa: SVT läs mer ….
Ons 17/2 12:21
EL-driven tanker i Japan
Det första nollutsläppstankfartyget är på väg till Japan redan nästa år. Corvus Energy kommer att tillhandahålla det stora fartygets batteri som kommer att vara helt elektriskt.
”Liksom Norge är Japan en maritim nation med en tydlig väg mot en grön framtid. Regeringen har redan meddelat ambitiösa planer att vara fria från koldioxidutsläpp till 2050, vilket kommer att kräva betydande avkolningsinitiativ i sin världsledande sjöfartsindustri,” sa i ett uttalande Geir Bjørkeli, VD för Corvus Energy.
Kawasaki Heavy Industries (KHI) kommer att bygga fartygets framdrivningssystem och kommer att integrera Orca ESS på 3 480 kWh från Corvus Energy för att driva fartyget. Det resulterande e5-tankfartyget kommer att uppnå nollutsläpp av CO2, NOx, SOx och partiklar.
Det kommer också att ge reducerat buller och vibrationer som begränsar bullerföroreningar i viken och dess omgivande områden samt för besättningsmedlemmarna ombord. I en nödsituation kommer fartyget att göra sin batteriström tillgänglig för andra fartyg.
Källa: Interesting Engineering läs mer ……
Ons 17/2 12:09
Har Indien redan nått sin kol-peak?
Indiens koleldade produktion sjönk med 5% 2020 och minskade ytterligare sedan dess historiska topp 2018. det finns nu en möjlighet att se till att den inte studsar tillbaka när landet återhämtar sig från COVID-19-pandemin.
Effekten av Indiens rikstäckande COVID-19-avstängning på dess elbehov 2020 kan visa sig vara ett vattendrag i Indiens övergångshistoria för kol-till-ren-el. Det förde faktiskt kol, Indiens största elkälla, under granskning eftersom det tog 100% av bördan av nedgången i elbehov det senaste året.
I den här rapporten analyseras historisk elproduktionsdata från Central Electricity Authority (CEA) i Indien för att förstå hur kraftproduktion 2020 skilde sig från tidigare år.
Källa: EMBER läs mer ….
Ons 17/2 11:50
Sverige visar Texas hur man hanterar turbiner i isigt väder
Med rätt växel kan vindkraftverk fortsätta att generera genom det tuffaste vintervädret.
Det är forskarnas erfarenhet från en arktisk testplats i Sverige, och deras kunskap skulle ha kommit till hands tusentals mil bort eftersom is- och snöstormar i Texas dödade generatorer och utlöste omfattande blackouts. Så mycket som hälften av vindkraftens kapacitet kom offline på grund av extrem kyla.
Katastrofen betonar hur sårbar världen har blivit inför allt mer oförutsägbart väder som orsakas av klimatförändringarna, och det väcker frågor om den globala pressen att elektrifiera allt från transport till uppvärmning och kylning.
Källa: Bloomberg Green läs mer ……
Ons 17/2 11:34
Tre topptjänstemän har koppling till det fossila
Tre topptjänstemän i Ursula von der Leyens grönorienterade EU-kommission – Josep Borrell, Stella Kyriakides och Adina Vălean – har fram till nyligen haft band med den fossila bränsleindustrin, enligt ny forskning som endast avslöjats av EURACTIV.
Forskningen från den internationella icke-statliga organisationen Global Witness har avslöjat nära förbindelser mellan de tre EU-kommissionärerna och företag som är involverade i fossila bränslen.
Även om alla hade avbrutit banden med sina tidigare jobb innan de gick med i Europeiska kommissionen, borde deras tidigare aktiviteter eller kopplingar mellan deras närmaste familj och den fossila bränslesektorn åtminstone tänka paus om deras utnämning till ”gröna” kommissionspresentationer , Säger Global Witness.
Europeiska kommissionen kontaktades av EURACTIV och pekade på sin uppförandekod, som anger att en ”intressekonflikt inte existerar när en medlem bara berörs som medlem i allmänheten eller i en bred klass av personer”.
Källa: EURACTIVE läs mer ….
Ons 17/2 11:22
Oljebolaget Totals mål är 100GW vind- och solkapacitet 2030
Franska oljebolagets Total har satt upp ett nytt mål att öka sin förnybara energikapacitet till 100GW fram till 2030, och bygger på företagets kortsiktiga löfte om att ha utvecklat 35GW 2025.
Total meddelade i september 2020 att man höjer sitt förnybara mål för 2025 från 25GW till 35GW. Samtidigt lovade företaget planer på att lägga till cirka 10 GW förnybar kapacitet varje år som ett led i företagets större planer att flytta sin portfölj bort från olja och gas mot el.
Enligt energinyhetswebbplatsen Recharge har Total CEO Patrick Pouyanne de senaste veckorna hänvisat till en ambition för sitt företag om 100GW förnybara energikällor till 2030, och en Total-talesman bekräftade nyligen till Recharge att detta faktiskt nu är företagets officiella mål. .
Källa: Renew Economy läs mer ……
Ons 17/2 10:17
Utsläppen från kvävedioxid minskar i 25 tyska städer -men 10 år för sent
Luftföroreningar med kvävedioxid har sjunkit under lagliga gränsvärden i de flesta städer i Tyskland, visar preliminära uppgifter som analyserats av Tysklands federala miljöbyrå (UBA).
Även om föroreningar med avgaserna som har varit en viktig faktor i Tysklands utsläppsbedrägeriskandal fortfarande hade varit över gränsvärden i 25 städer under 2019, registrerade färre än tio städer nivåer över EU: s gränser för luftföroreningar 2020. Det betyder att Tyskland som en helhet följde den europeiska standarden för andra året i rad.
”Det är goda nyheter att den positiva trenden vi har sett under de senaste åren kvarstår”, säger UBA-chef Dirk Messner och tillade att de låga utsläppsnivåerna redan borde ha uppnåtts 2010.
”Det faktum att nyregistrerade dieselfordon endast har uppfyllt gränsvärden på vägen sedan kort tid är den främsta anledningen till de tio år av elände som ligger bakom oss.” Dieselbilar är den viktigaste källan till kväveoxid (NOx) föroreningar i Tysklands innerstäder och endast fordon utrustade med den senaste Euro 6d-tekniken uppfyller gränsvärden på vägen.
Källa: Clean Energy Wire läs mer ….
Ons 17/2 09:07
Havsbaserad vindkraft snabbar på övergången till förnybart
Regeringens plan att sänka anslutningsavgifterna för havsbaserad vindkraft välkomnas förstås av vindkraftsbranschen. Och för Sveriges bästa är förslaget om en sänkt anslutningsavgift positivt. Havsbaserad vindkraft ger betydligt mer el per vindkraftverk än landbaserad.
– Vårt kommande projekt Galatea-Galene i Kattegatt, mellan Falkenberg och Varberg, består av 50-83 vindkraftverk och beräknas producera 5 TWh per år. Förutom att det blåser mer ute till havs, kan vi också bygga större vindkraftverk, med en mycket större rotorarea, säger Henrik Sjöström, chef för utveckling av svensk havsbaserad vindkraft på OX2.
Just Galatea-Galene ligger i närheten av Ringhals kärnkraftverk, där bra anslutningar till elnätet redan finns. Dessutom blir parken ett välkommet tillskott av förnybar energi i en region som idag har underskott på el. Men förslaget innebär bara ett steg i rätt riktning.
Källa: Vindkraftcentrum läs mer ……
Tis 16/2 12:12
Nederländernas växthusgasutsläpp minskar
Utsläppen av växthusgaser och luftföroreningar i Nederländerna fortsätter att minska, sade folkhälso- och miljöinstitutet RIVM på måndagen baserat på slutliga siffror för 2019. Preliminära siffror för 2020 kommer att publiceras nästa månad.
Ammoniakutsläppen minskade med 6 kiloton under 2019 jämfört med 2018, en minskning med nästan 5 procent. RIVM tillskrev minskningen mindre boskap och grönare stall.
Utsläppen av svaveldioxid, kväveoxider och partiklar ”visade samma stadiga minskning som de senaste åren”, sa institutet.
Och utsläppen av växthusgaser som koldioxid och metan minskade med 3 procent. Jämfört med 1990 minskade utsläppen av växthusgaser i Nederländerna med 53 procent.
Källa: NL#Times läs mer ….
Tis 16/2 12:07
Europeiskt konsortium ska leverera 95GW sol och 67GW väte till 2030
Ett konsortium bestående av 30 europeiska energibolag och finansinstitut har lanserat HyDeal Ambition-projektet, som syftar till att leverera 100% grönt vätgas över hela Europa till ett pris av bara € 1,5/kg före 2030 genom att bygga solcellskapacitet på 95 GW och vätgas på 67 GW elektrolysförmåga.
HyDeal Ambition är resultatet av 2 års forskning och konfidentiell förberedelse av 30 europeiska energispelare, och det riktade priset på € 1,5 / kg ($ AU2,3 / kg) inkluderar produktion av, överföring och lagring av grönt väte.
Ett av de främsta syftena med HyDeal Ambition är att leverera grönt väte till kunder till kostnadsparitet med fossila bränslekonkurrenter, vilket gör övergången till en koldioxidneutral ekonomi mycket enklare.
Vätgas är ett av de mest lovande bränslen för nollutsläpp för energilagring, transport och uppvärmning – ett starkt alternativ till kol och gas i nätet, olja för transport och för uppvärmning.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Tis 16/2 11:43
EU vill bygga mer i trä mindre med betong
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lyfter fram ökad träanvändning som en möjlighet att klimateffektivisera byggandet.
Detta gjorde hon I sitt senaste tal om tillståndet i unionen, vilket ska resulterar i att l göra EU ledande inom cirkulär ekonomi. Frågorna diskuterades nyligen vid ett webbinarium anordnat av nätverket Wood Be Better i Bryssel, enligt ett pressmeddelande från Skogsindustrierna.
Den gröna given är kärnan i EU:s återhämtningspaket efter covid-19 och syftar till att göra Europa till världens första klimatneutrala kontinent år 2050.
Detta mål uppnås delvis genom att släppa loss en renoveringsvåg som ska göra 35 miljoner byggnader energi- och resurseffektiva till 2030.
EU-kommissionen strävar efter att minst fördubbla renoveringstakten under de kommande tio åren, vilket kan skapa 160.000 nya gröna jobb inom byggsektorn.
Källa: NTT@woodnet läs mer ….
Tis 16/2 11:34
Uppsalaforskare hittat metod att utvinna vätgas ur vatten och solljus
Hur vi ska kunna tillgodose framtidens efterfrågan på hållbar energi är något som diskuteras mycket. En framkomlig väg är vätgas som går att framställa ur förnybara resurser som vatten och solenergi.
Men för processen krävs så kallade fotokatalysatorer. Traditionellt har de tillverkats av metallbaserade material som ofta är giftiga. En forskargrupp underledning av Haining Tian vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet arbetar i stället med att ta fram organiska fotokatalysatorer i nanostorlek, så kallade polymerprickar, som ska bli både miljövänliga och kostnadseffektiva.
I och med att polymerprickarna (Pdots) är så små fördelar de sig jämt i vatten. Det ger en större reaktionsyta jämfört med traditionella fotokatalysatorer och innebär att mer ljus kan lagras i form av vätgas. Forskargruppen har nu tagit fram en polymerprick som är sammansatta av tre olika komponenter. I tester har partikeln visat upp en mycket god katalytisk prestanda och stabilitet.
Källa: Nordiska projekt läs mer ……
Tis 16/2 11:25
Batterifabrik byggs på Coventry Airport
Coventry Airport kan vara platsen för en ”gigafactory” – en anläggning för tillverkning av elbatterier.
Att säkra fabriken kan skapa tusentals arbetstillfällen och locka upp till 2 miljarder pund i investeringar till regionen, sade kommunfullmäktige.
Webbplatsen har godkänts av West Midlands Combined Authority och kan, om planerna lyckas, vara i drift 2025.
JLR har meddelat att varumärkena Jaguar och Land Rover kommer att bli helt elektriska.
Biltillverkaren har platser på Castle Bromwich i Birmingham, Solihull, Gaydon och Whitley i Coventry samt Halewood i Merseyside.
Källa: BBC News läs mer ….
Tis 16/2 11:16
Ikeas ambitiösa plan att låta sina billiga möbler vara för evigt
Ikea-butiken i Queens, New York, som öppnade den 14 januari, markerade en bestämd avgång för det ikoniska varumärket för heminredning. Beläget i köpcentret Rego Park är den 11 500 kvadratmeter öppna layouten – ett nytt, mindre format för Ikea – uppdelat i kärnområdena i hemmet och erbjuder små rymdlösningar skräddarsydda för stadsbor.
Rummen är omsorgsfullt merchandised med lätt bärbara tillbehör som lampor och kuddar som kunder kan ta med sig på buss eller tunnelbana, som båda är ett kvarter bort – en nyckelfaktor för att välja butikens plats, med tanke på att mer än hälften av stadens invånare Använd kollektivtrafik.
Digitala stationer tillåter kunder att självbetala och ordna leverans av möbler för större bitar till en fast avgift på $ 49.
Företaget arbetar för att göra alla sista mils leveranser i New York City med elfordon, enligt Jennifer Keesson, landets hållbarhetschef för Ikea USA – en testkörning på väg att göra den sista milen av sitt mer än 2 miljoner årliga hem leveranser rikstäckande utan utsläpp till 2025.
Källa: grist läs mer ……
Tis 16/2 09:42
”Grönt stål”: racet pågår för att städa upp en av världens smutsigaste industrier
Skyskrapor och broar, bilar och kryssningsfartyg, vapen och tvättmaskiner. Alla har en sak gemensamt: stål.
Som en viktig insats för teknik och konstruktion är det världens mest använda metall som utgör grunden för den moderna industriella ekonomin. Sedan en metod för billigt massproduktion av järnlegeringen utvecklades av den engelska uppfinnaren Henry Bessemer på 1850-talet, har en spridande industri vuxit som idag omsätter över $ 2,5 ton och sysselsätter miljoner människor.
Men precis som olje- och kolsektorn har utsatts för ett intensivt tryck de senaste åren, är ståls roll i klimatkrisen nu mycket mer noggrant granskad. Från det amerikanska rostbältet till Kinas tillverkande hjärtland, det dominerande sättet att smälta järn pumpar in i atmosfären enorma mängder koldioxid, den främsta bidragsgivaren till konstgjord global uppvärmning.
Källa: Financial Times läs mer ….
Tis 16/2 09:36
Bromsad vindkraft ny reglerresurs
Nya stödtjänster ändrar vindkraftens roll från intermittent bråkstake till elsystemets stöttepelare. Det gagnar både frekvensen och ägarnas investeringsvilja.
– Reglerkraftmarknaden ger vindkraft ett nytt värde, säger Daniel Kulin på Svensk Vindenergi. Först ut är Danmark. – När vindkraftens regleringsteknik börjar efterfrågas och prissättas av systemoperatörerna blir den också intressant för vindkraftens ägare.
Intresset för andra intäkter ökar, säger Daniel Kulin, strategisk analytiker på Svensk Vindenergi.
Källa: Second Opinion läs mer ……
Tis 16/2 09:25
Finland vill ha utsläppshandel för transporter
- Finland överväger att införa en ny sorts nationell utsläppshandel för att snabbt minska utsläppen från sina transporter.
- Landet har ett av världens mest ambitiösa klimatmål och vill bli klimatneutralt redan 2035.
- Även Tyskland planerar starta ett liknande system för transporter i år, och frågan diskuteras också av EU-kommissionen för hela unionen. Men om kommissionens beslut dröjer, är Finland berett att gå före, enligt landets miljö- och klimatminister.
Källa: SVT läs mer ….
Tis 16/2 09:18
SolarWinds hack var "största och mest sofistikerade attack" någonsin: Microsofts president
En hackingskampanj som använde ett amerikanskt teknikföretag som en språngbräda för att komma in i en rad amerikanska myndigheter är ”det största och mest sofistikerade angrepp som världen någonsin har sett”, säger Microsoft Corps president Brad Smith.
Operationen, som identifierades i december och som den amerikanska regeringen har sagt att den troligen var orkestrerad av Ryssland, bryter mot programvara från SolarWinds Corp, vilket ger hackare tillgång till tusentals företag och myndigheter som använde sina produkter.
Hackarna fick tillgång till e-postmeddelanden på US Treasury, Justice and Commerce department och andra byråer.
Cybersäkerhetsexperter har sagt att det kan ta månader att identifiera de smittade systemen och få bort hackarna.
Källa: Reuters läs mer ……
Mån 15/2 14:24
Nödstopp i Texas vid kyla och vind som inte fungerar
Ett nödmeddelande på nivå tre utfärdades av tillsynsmyndigheten och uppmanade kunderna att begränsa strömförbrukningen och förhindra ett okontrollerat systemavbrott.
National Weather Service sa att en arktisk luftmassa hade spridit sig söderut, långt bortom områden som var vana vid iskallt väder, med vinterstormvarningar för större delen av Gulf Coast-regionen, Oklahoma och Missouri.
Stormarna slog ut nästan hälften av vindkraftkapaciteten i Texas på söndag.
Av de 25 000 plus megawatt vindkraftkapacitet som normalt finns i Texas var 12 000 megawatt ur drift på söndag morgon, sa en taleskvinna för ERCOT.
Vindproduktion rankas som den näst största källan till el i Texas och står för 23% av statliga kraftförsörjningar förra året efter naturgas, som tjänade 45%, uppskattar ERCOT.
Källa: Reuters läs mer ….
Mån 15/2 14:17
OX2 köper vindprojekt 400-MW i Finland
Den svenska förnyelsebarutvecklaren OX2 meddelade idag att man har gått med på att köpa vindprojektet Lestijärvi på 400 MW i Finland från det finska byggföretaget YIT Oyj (HEL: YIT).
Det subventionfria projektet, som är det största i Finland, har bygglov på plats och är planerat att starta byggandet inom ett år. Totalt kommer 72 turbiner att installeras i centrala Österbotten för att producera 1,4 TWh per år. Detta motsvarar ungefär 2% av Finlands totala kraftproduktion, säger OX2.
Det svenska företaget köper projekträttigheterna för vindkraftparken, en ny elstation och 55 km med 400 kV kraftledningar från Lestijärvi till Alajärvi. YIT sa att affären förväntas slutföras senast 2022. Det kommer att tillföra 40 miljoner euro (48,5 miljoner USD) till YITs justerade rörelseresultat.
Källa: Renewables Now läs mer ……
Mån 15/2 11:55
Är detta slutet för kol i Pakistan?
Pakistans premiärminister meddelade under det virtuella klimatmötet förra helgen att landet inte kommer att godkänna några nya kolanläggningar och 2030 kommer 60% av den energi som produceras i Pakistan att genereras genom förnybara resurser.
Malik Amin Aslam, minister och rådgivare till premiärministern om klimatförändringar, utarbetade att de två befintliga kolprojekten var Muzaffargarh och Rahim Yar Khan, båda med importerat kol. Båda anläggningarna var en del av China Pakistan Economic Corridor (CPEC). Mittpunkten för Kinas Belt and Road Initiative (BRI) är CPEC. Många av de pågående CPEC-energiprojekten är tunga och kommer inte att bidra till att mildra klimatförändringen.
Kinas BRI-projekt har kritiserats för att driva föråldrade, dyra och förorenande kolanläggningar mot utvecklingsländer i Asien och Afrika. Om kolanläggningar i CPEC avbryts kommer det att sätta en trend i BRI-länderna. Bangladesh överväger också att överge sin rörledning för kolanläggningar – varav mycket skulle finansieras och byggas av Kina.
Källa: 350 läs mer ….
Mån 15/2 11:47
Rekordnivåer för närproducerad grön el i Trelleborg
Mer än 15 gigawattimmar. Så stort överskott av el har solenergianläggningar och vindkraftverk i Trelleborg tillsammans levererat under 2020. Mängden närproducerad grön el utgör en historisk milstolpe.
– En positiv utveckling vi är jätteglada för. För att nå våra mål kopplat till klimatförändringarna och andra miljö- och energiutmaningar behöver vi mer förnybar elproduktion, och gärna här nere i de södra delarna av landet, säger Maria Malm Skarin, marknads- och försäljningschef på Trelleborgs Energi AB.
Trelleborgs kommun fortsätter ligga i framkant när det gäller produktion av grön energi. Ny statistik från Trelleborgs Energi visar att framför allt antalet solproduktionsanläggningar som installeras har ökat stort, från 2 anläggningar 2012 till 188 anläggningar vid förra årets slut. Den totala installerade effekten växer också hela tiden och är idag större än någonsin.
Källa: Energipress läs mer ……
Mån 15/2 11:23
Elektrisk katamaran svår att slå
Tanken att eldrivna fordon kämpar med sin hastighet är inte längre sant. Ta till exempel Lucid Air, som ska lanseras i USA i år. Denna elbil når en toppfart på 270 kilometer i timmen. Detsamma gäller även för vattenskotrar.
I år kommer också världens snabbaste elektriska katamaran att bli redo att användas i ett av de prestigefyllda havsloppet (som America’s Cup och The Ocean Race). Båten kommer att ha en marschfart på 22 knop, ett verkligt tävlingsdjur. Projektet är skapat av François Gabart, den framgångsrika havsseglaren som också har ett företag som bygger katamaraner.
Denna högteknologiska katamaran kommer att utrustas med två elmotorer. Framdrivningen tillhandahålls av en U-formad hydrofoil som förbinder katamaranens två skrov. Båten blir 12 meter lång och fem meter bred och det finns plats för åtta personer ombord.
Källa: Innovation origins läs mer ….
Mån 15/2 11:16
Sju danska kommuner vill bli ledande i vätgasutvecklingen
Inom en femårsperiod kommer triangelområdet att positionera sig som ledande i hela norra Europa när det gäller power-to-x.
De sju kommunerna i Triangelområdet och flera energibolag har nu formaliserat ett samarbete som gör Triangelområdet till den norra fyren för produktion av gröna bränslen inom fem år.
Detta säger partierna i ett pressmeddelande, där de betonar att de har alla förutsättningar för att bli en internationell ledare inom power-to-x.
– Vi har företag med unika vätelösningar och produktionsteknologi, vi har speciella kompetenser i företagen och vi har en perfekt infrastruktur där både det nationella elnätet, det nationella gasnätet och det regionala fjärrvärmenätet möts, säger Jørgen Nielsen, chef av Triangle Area Heat Transmission Company och a av initiativtagarna.
Källa: Energy Supply läs mer ……
Mån 15/2 10:22
Gigant-bolag hoppas på CCS
Under de senaste dagarna har världens största cementtillverkare, ett av världens största företag för fossila bränslen och grundaren av den största tillverkaren av elfordon (EV) alla presenterat strategiska ansträngningar för att kommersialisera koldioxidupptagning och lagring av projekt.
Internationella energibyrån har sagt att CCS är ”praktiskt taget den enda tekniklösningen för djupa utsläppsminskningar från cementproduktion” om världen ska leverera nollutsläpp vid mitten av århundradet och lindra de värsta effekterna av klimatkrisen.
Den totala globala kapaciteten för CCS-anläggningar som är i drift och under utveckling uppvisade en ökning med 33% jämfört med året innan 2020. I början av 2021 verkar det som om denna bana kommer att fortsätta med LafargeHolcim, ExxonMobil och ett nytt företag från Elon Musk att utforska och avslöja vägar till kommersialisering för CCS-teknik.
Källa: edie läs mer ….
Mån 15/2 10:15
Boris Johnsson pressas av sina egna att gå längre i omställningen
Lanseringen av Net-Zero Champions-initiativet kommer samma vecka som BEIS-sekreterare Kwasi Kwarteng, i en diskussion med Institute for Government, erkände att Storbritannien behöver en starkare och mer sammanfogad politisk ram för att leverera sitt netto-nollmål . Specifikt hävdade han att beslut som att inte blockera en ny kolgruva i Cumbria ”skickar blandade meddelanden”.
Mot bakgrund av Covid-19 har politiken förändrats mycket snabbt på vissa områden, medan nyckelbeslut i andra har skjutits upp.
När det gäller jordbruk går jordbruksförslaget fram till den förväntade tidslinjen. Den innehåller åtgärder som innebär att jordbrukare och markförvaltare belönas ekonomiskt för arbete för att förbättra luft- och vattenkvaliteten. öka markhälsan; genomföra åtgärder för att begränsa översvämningar och anpassning; förbättra tillgången till landsbygden eller stärka djurens välbefinnande. Men parlamentsledamöter utanför konservativa partiet har upprepade gånger kritiserat partiets röster mot starkare obligatoriska standarder för dessa ämnen. Trade Bill har också utsatts för liknande granskning de senaste veckorna.
Källa: edie läs mer ……
Mån 15/2 10:07
Nya byggnader i Tyskland tvingas installera laddningsinfrastruktur
Tysklands parlament (Bundestag) har antagit en lag som föreskriver installation av infrastruktur för laddning av e-bilar i varje ny eller renoverad byggnad med ett visst antal parkeringsplatser, i ett försök att utvidga laddningsinfrastrukturen under uppskalningen av elektrisk mobilitet. Varje parkeringsplats i en ny eller renoverad bostadsbyggnad med mer än fem parkeringsplatser måste vara utrustad med teknik för att möjliggöra installation av laddboxar. När det gäller nya icke-bostadshus måste det finnas en faktisk laddningspunkt för var sex parkeringsplatser och var tredje plats måste vara utrustad med den nya tekniken.
Befintliga byggnader som inte är bostäder måste ha en laddningspunkt från 2025 om de har mer än 20 parkeringsplatser. Undantag tillhandahålls för byggnader som ägs och används av små och medelstora företag. Den så kallade grannskapsmetoden i lagen tillåter utvecklare och byggägare i samma stadsdel att bygga den nödvändiga e-bilinfrastrukturen tillsammans.
”Expansionen av den privata laddningsinfrastrukturen är särskilt en avgörande faktor för den långsiktiga ökningen av elektromobilitet, eftersom över 85 procent av laddningsprocesserna äger rum i den privata sektorn”, säger Kerstin Andreae, chef för den tyska föreningen för energi- och vattenindustrin (BDEW).
Källa: Clean energy wire läs mer ….
Mån 15/2 09:49
Fossila bränslesubventioner uppgår till hundratals miljarder dollar per år - så här kan du bli av med dem
Varje möjlig väg ut ur klimatkrisen innebär att vi dramatiskt sänker vår konsumtion av fossila bränslen. Det är därför förvånande att många länder inte bara återspeglar skadorna som orsakas av förbränning av fossila bränslen i de skatter som läggs på dem utan också aktivt subventionerar deras utvinning och användning.
Trots en överenskommelse vid G20 2009 om att eliminera fossila bränslesubventioner spenderade bara USA, Kina och Ryssland 909 miljarder US-dollar (656 miljarder pund) på dem 2017, det senaste tillgängliga året – det är nästan 40% mer än 2009.
Regeringar kan subventionera produktionen av fossila bränslen genom att överföra medel direkt till företag, genom att ta en del av risken eller selektivt minska sina skatter.
Källa: The Conversation läs mer ……
Mån 15/2 09:39
Kampanjer som ifrågasätter användningen av träbiomassa för energi saknar viktiga fakta
Det finns samtidiga mediekampanjer och publikationer som ifrågasätter användningen av träig biomassa för produktion av förnybar energi. Flera av dem visar felaktiga skogsbruksmetoder och bioenergisystem och förknippar användningen av träbiomassa för energi med överexploatering av skogar, till och med permanent avskogning och ”bränning av träd”.
I själva verket är skogsbioenergi en integrerad del av skogsbranschen som svarar på efterfrågan på bioenergi genom att utarbeta skogsförvaltningsmetoder och industriprocesser för att producera bränslen, värme och el tillsammans med sågtimmer, papper och en mängd andra biobaserade produkter. Mediekampanjerna ignorerar ofta de många steg som redan har tagits mot hållbar skogsförvaltning, särskilt i Europa och Nordamerika.
Källa: IEA Bioenergy läs mer ….
Mån 15/2 09:28
Norska Statkraft ökar sin närvaro i laddinfrastukturen
Norges Statkraft förvärvar en majoritetsandel i den svenska elbilsavgiften Bee Charging Solutions.
Bee Charging Solutions, tidigare Clever Sweden, är en regional energibolagsägd verksamhet med ett av landets största laddningsnät, med mer än 2000 offentliga laddpunkter och en beräknad marknadsandel på 15-20%.
Enligt villkoren i affären kommer de tre energibolagen Öresundkraft, Jämtkraft och Tekniska Verken att behålla en andel på 49% då Statkraft förvärvar 51%.
Källa: Smart Energy läs mer ……
Fre 12/2 13:32
Solaktier fick en bra start 2021
Solaktierna fick en bra start 2021, skriver Jesse Pichel från ROTH Capital Partners. I USA ökade Biden-administrationens fokus på klimatförändringar och förväntningarna på ytterligare incitament för förnybara energikällor i januari. Den globala prognosen är också positiv, med Kina och andra för stora installationsnummer.
Under januari månad ökade Guggenheim Solar ETF (TAN) 5,8%, medan andra större marknadsindex, inklusive S&P 500 och Dow, minskade med 1,1% respektive 2,0% under samma tidsperiod.
Källa: pv magazine läs mer ….
Fre 12/2 13:21
Kommer vi uppleva liknande aktivister på energiområdet
För de människor som tror att GameStop-ledda konsumentuppror kommer att vara begränsade till Wall Street, finns det några intressanta paralleller för energimarknadsaktörer som de skulle vara klokt att inte avvisa.
Det har skett en hel del mediatäckning om denna fråga nyligen, men för de som missade den såg en grupp små investerare en möjlighet på ett organiserat sätt att köpa upp aktier som kortslutits av stora hedgefonder.
Resultatet av detta var att aktien steg med mer än 1 500 procent och den stora inblandade hedgefonden tvingades samla in tre miljarder dollar i kapital för att täcka sin finansiella ställning innan den slutligen avslutade sin handel.
Detta samhällsbaserade uppror verkar ha inträffat i linje med populistiska politiska trender globalt, vilket ytterligare stimulerar David och Goliat-berättelsen om de små människorna (små investerare i detaljhandeln) som motiveras mer genom att hålla rovfonder till redovisning (systemet) än att faktiskt dra från handeln.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Fre 12/2 13:08
Elbilar släpper ut mindre än bensinbilar även om de laddar med kol-energi
En helt elektrifierad personbilsektor skulle avsevärt minska Australiens utsläpp även om elnätet helt drivs av kol, enligt ny forskning som visar fler hål i den federala koalitionsregeringens framtida bränslestrategi.
Studien, publicerad av Transport Energy / Emission Research (TER), gör en detaljerad jämförelse av utsläpp från fordon med förbränningsmotor (ICE) och batteri elektriska fordon (BEV). Den finner att även med Australiens energimix från 2018 på cirka 80 procent bränsle (mestadels kol) och 20 procent förnybara energikällor skulle transportutsläppen minska med mellan 16 och 40 procent om flottan var helt elektrisk.
För ett nät som genererades 90 procent förnybart skulle en elektrifierad passagerarflotta minska transportutsläppen med 70-80 procent. Även i ett helt fossilt bränsledrivet nät – ett absurt perspektiv men ett lärorikt tankeexperiment – skulle en elektrifierad passagerarflotta minska utsläppen med mellan 5 och 29 procent.
Källa: The Driven läs mer ….
Fre 12/2 12:58
Danska European Energy: ”Solcellspark i Helsingborg kan sänka Skånes elpriser”
”Vi på danska European Energy planerar att bygga en av Skandinaviens största solcellsanläggningar i Helsingborgs kommun. Vi upplever tyvärr inte samma förståelse för vår ambition att öka utbyggnad av solenergiproduktion i Sverige som vi gör i Danmark”.
”På andra sidan Öresund är 1,2 GW ren och förnybar solkraftsproduktion redan ansluten till det danska elnätet. Innan år 2030 kommer det vara utbyggt till 6,5 GW.”
”Förklaringen till skillnaden från Sverige kan vara ett utvecklat danskt samarbete mellan myndigheter, markägare, investerare och berörda kommuner. I Danmark finns en stark vilja att med gemensamma krafter och konstruktiv ansats möta den allvarliga klimatkrisen vi gemensamt står inför. Då är energiproduktionen en självklar nyckel.”
”De danska lantbrukarna går i bräschen för att påskynda utbyggnaden av solcellsanläggningar. De ser ingen motsättning mot att driva modernt lantbruk och att använda delar av marken till energiproduktion. Solceller kan både effektivisera användningen av jordbruksmark och stärka den biologiska mångfalden.”
Källa: Nordiska projekt läs mer ……
Fre 12/2 12:46
Lokal solenergi driver Nordens högsta kontorshus
Nordens högsta kontorsbyggnad, Skanskas Citygate i Gårda, kommer till 100 procent att drivas med lokal förnybar el från solcellsparken i Utby.
Det står klart sedan Skanska och Göteborg Energi tecknat ett långsiktigt avtal där Skanska köper cirka hälften av den elproduktion som genereras i solcellsparken.
Citygate med sina 144 meter och 36 våningar byggs just nu vid Ullevi i Gårda och väntas vara klar för inflyttning sommaren 2022. Citygate blir då Nordens högsta kontorsbyggnad.
Tack vare en energieffektiv helhetslösning med fjärrvärme, fjärrkyla och olika energieffektiviseringsåtgärder kan Citygates samlade behov av el minimeras och täckas med lokalt producerad solenergi från Göteborg Energis nya solcellspark i Utby.
Källa: Nordiska projekt läs mer ….
Fre 12/2 12:39
Nätoperatörer planerar för energilagring i Gigawatt-skala
Hur kan amerikanska överföringsnät och grossistmarknader anpassa sig till gigawatt för energilagring som kommer online under det kommande decenniet?
Inom en snar framtid är skalan för batterier som betjänar amerikanska elnät exploderat och ökar från cirka 1,5 gigawatt idag till tiotals eller hundratals gigawatt år 2030. Dessa batterier kommer att spela en viktig roll för att flytta intermittent vind- och solenergi från när det produceras när det behövs och betjänar bredare nättjänstbehov i ett allt mer avkolande nät.
Men som en resurs som både kan absorbera och tömma energi med ett ögonblicks varsel, skiljer sig batterierna mycket från både leveransbara generatorer och intermittenta vind- och solceller. Det kräver nya tekniska och ekonomiska system för att hantera och värdera dem – och nätoperatörerna som driver grossistmarknader för el som betjänar ungefär två tredjedelar av landet kämpar för att göra dessa förändringar för att hålla jämna steg med tillväxttakten.
Källa: gtm; läs mer ……
Fre 12/2 12:16
Vad innehåller en solpanel?
Forskningsinstitutet Fraunhofer ISE säger att Tysklands kapacitet måste multipliceras cirka åtta gånger, från drygt 50 GW 2020 till cirka 415 GW vid mitten av seklet. För att nå 2030-målet om en andel på 65 procent av förnybar energi i energiförbrukning måste den årliga kapacitetsutbyggnaden nå minst 5 GW för både sol- och vindkraft. Detta innebär att landet också kommer att vara bland de första att uppleva en storskalig retur av begagnade solmoduler som måste hanteras på ett rent och systematiskt sätt som minimerar miljöpåverkan och maximerar ekonomisk livskraft. Dess erfarenheter av att inrätta en ren och effektiv inköps- och återvinningsmekanism kan därför innehålla värdefulla lärdomar för att hantera de växande volymerna av solavfall som kommer att samlas upp när världen övergår från fossil kraft.
För de mest materialintensiva komponenterna i CS-celler – kisel- och aluminium-CS-celler – finns det ingen brist i sikte. Men för andra material som bara används i små mängder inom panelerna kan effekterna på leveransnivåerna vara betydande med tanke på de förväntade expansionsnivåerna. Redan 2015 använde världens PV-industri 1400 ton silver, cirka fem procent av den globala gruvproduktionen det året, enligt forskningsinstitutet Fraunhofer ISE.
Källa: Clean energi wire läs mer ….
Fre 12/2 11:55
Företaget Cling säljer vidare begagnade batterier
Det kommer att finnas en gigantisk marknad för begagnade litiumjonbatterier. William Bergh har allt klart för att driva den marknadsplatsen och har nu fått stöd av affärsacceleratorn Sting.
William Berghs företag Cling blir mycket förenklat ett sorts Blocket för begagnade batterier.
Elektrifieringen går så fort att viktiga länkar i ekosystemet ännu inte finns på plats. Detta inkluderar den kanske viktigaste länken av dem alla: ett system för återvinning och återanvändning.
– Värdekedjorna har inte hunnit hänga med, konstaterar William Bergh.
– Just nu hamnar batterier från elbilar i containrar på bilskrotar. De sprider ut dem på ett fält och väntar på att det ska lösa sig, säger William Berg.
Källa: Elektronik tidningen läs mer ……
Tors 11/2 12:43
Vad är syntetisk svängmassa?
Med energiomställningen ändras förutsättningarna att balansera kraftsystemet. Våra lösningar för att hantera den nya produktionsmixen utvecklas nu i hög takt. Då är det viktigt att vi menar samma sak när vi diskuterar. Forskning på Svenska kraftnät reder ut begreppen.
I Sverige har vi traditionellt haft en stor andel av elproduktionen som består av kärnkraft och vattenkraft. Dessa kraftslag har stora tunga turbiner som vid ett fel fortsätter att snurra en stund och konsekvenserna vid ett avbrott slår därmed inte till direkt.
– Denna egenskap uppstår från turbinens tröghet, även kallad svängmassa. På Svenska kraftnät drar vi nytta av den genom att frekvensen inte faller så snabbt vid en störning, säger Niklas Modig, kraftsystemanalytiker på Svenska kraftnät.
Källa: Aktuell energi läs mer ….
Tors 11/2 12:25
Augwinds tryckluftsteknik för förvaring av förnybara energikällor
Augwind nya lagringslösning för förnybar energi. Den underjordiska tryckluftslagringsspecialisten säkerställde nyligen 166 MWh kapacitet i Israels senaste sol- och lagringsanbud och planerar att ta aktieposter i alla fem projekten.
Augwind säger att systemkostnaderna för sin lagringslösning uppgår till $ 190 / kWh, med en effektivitetsgrad på 80%.
Augwind är en specialist på lagring av tryckluft, var en av de största vinnarna i Israels senaste anbud för sol- och lagring, som slutfördes i början av januari. Det israeliska företaget säkrade 166 MWh lagringskapacitet över fem solprojekt i upphandlingen, där myndigheterna tilldelade 608,95 MW solcellskapacitet till sju utvecklare över 33 projekt.
Källa: pv magazine läs mer ……
Tors 11/2 12:13
Baja carports bygger snygg lösning för Mercedes i Texas
Dagens bilhandlare letar efter sätt att förbättra sin konkurrenskraft. Strömkostnaden, konkurrens från onlinebilsinköp och eskalerande försäkringspremier på grund av fordonsskador och självrisker är bland deras största utmaningar. En Texas-bilhandlare har upptäckt att carports utrustade med taket på solenergi tar upp alla dessa tre utmaningar samtidigt som de gynnar miljön och ger dem förutsägbara och stabila framtida energikostnader.
Solcarportarna producerar 1.089 MWh timmar av solenergi årligen och kompenserar 1213 ton växthusgas. Detta motsvarar över 136 000 liter förbrukad bensin eller den årliga energiförbrukningen för 190 hem. De kompenserar 78 procent av sin energiförbrukning med denna solinstallation. Deras energikostnader elimineras nästan, med en potentiell återbetalning på solinstallationen på fem år eller mindre.
Källa: baja CARPORTS läs mer ….
Tors 11/2 11:53
Ørsted och polska PGE i 2,5 GW vindprojekt till havs
Ørsted A / S och Polska Grupa Energetyczna PGE meddelade idag att de kommer att utveckla och bygga tillsammans 2,5 GW havsbaserade vindprojekt i Östersjön.
Företagen har tecknat ett avtal enligt vilket den danska energiproducenten köper 50% i PGE-enheter Elektrownia Wiatrowa Baltica-3 sp. z o.o. och Elektrownia Wiatrowa Baltica-2 sp z o.o. Dessa är enheterna bakom 1-GW Baltica 3 och 1,5-GW Baltica 2-projekten, båda berättigade att delta i Polens offshore vindtilldelningsrunda i år. Baltica 3, den mer avancerade av de två, kan vara igång 2026.
Ørsted kommer att betala 657 miljoner PLN (177,7 miljoner USD / 146,7 miljoner euro) för insatserna. Transaktionen anses vara avslutad under innevarande kvartal, med förbehåll för godkännande från myndighet.
Källa: Renewables Now läs mer ……
Tors 11/2 11:39
De ska utveckla energilagring kopplat till solceller
Energilagringsutvecklaren Azelio och solcellsinstallatören Svea Solar har tecknat en avsiktsförklaring. De ska gemensamt utveckla projekt med Azelios energilagring kopplat till solceller.
Samarbetet kommer att sträcka sig över minst 3 projekt 2021, 5 projekt 2022 och 10 projekt 2023. Totalt 8 megawatt installerad effekt och mer än 100 megawattimmar i motsvarande lagringskapacitet.
Azelio utvecklar energilagring för dygnsutjämning. Deras energilager lagrar förnybar energi som värme i återvunnet aluminium. Systemet producerar sedan el och värme på efterfrågan, under dygnets mörka timmar och när direkt produktion inte är tillräcklig.
Källa: process.NORDIC läs mer ….
Tors 11/2 11:16
Kenya: Elnät drivna av diesel ersätts med sol och vind
Det offentliga företaget Kenya Power (KPLC) har just lanserat ett anbudsförfarande för hybridisering av 23 diesel mini-nät med förnybara källor som sol- och vindkraft. Företag som är intresserade av detta projekt som finansieras av den franska utvecklingsbyrån (AFD) har frist till 2 mars 2021 att ansöka.
Den kenyanska regeringen bedriver sin politik att elektrifiera landsbygdsområden via mininät. Det offentliga företaget Kenya Power (KPLC) letar efter företag för att genomföra ett projekt som syftar till att hybridisera 23 diesel mini-nät i landet.
De riktade mininäten har en kapacitet som sträcker sig från 50 till 2320 kilovolt-ampere (kVa).
Källa: Afrik 21 läs mer ……
Tors 11/2 10:35
Kamp om målsättningen om utsläpp i Arizona
Konservativa säger att tillsynsmyndighetens föreslagna mandat utan koldioxidutsläpp överträffar dess konstitutionella myndighet medan försvararna säger att den juridiska debatten är en ursäkt för att hindra statens klimatkamp.
Kontroversiell föreslagen Arizona-lagstiftning skulle införa begränsningar för auktoriteten för statens valda energitillsynsmyndigheter och göra deras nyligen banbrytande mandat med utsläppsfrihet strid mot författningen.
Senatförslaget 1175 uttrycker långvariga oro från vissa lagstiftare angående överreach av den valda Arizona Corporation Commission (ACC), enades intressenter. Men dessa farhågor förvärrades av ACC: s godkännande i november av utkast till energiregler som inkluderade ett nollutsläpp till 2050 mandat för elföretag i staten, som av vissa ses som ett försök att vända 2018-nederlaget för Proposition 127 och dess 50% förnybara energikällor fram till 2030 mandat.
Källa: Utility Dive läs mer ….
Tors 11/2 10:24
Öljätten blev klimatneutral med biogas och grön el
Det jäser och skummar i Carlsberg Sveriges bryggeri i Falkenberg. Här produceras och tappas 400 miljoner liter öl och andra drycker varje år. En tidig satsning på biogas och grön el gjorde företaget till Sveriges första koldioxidneutrala bryggeri.
De gigantiska tankarna med öl står på rad på bryggeriområdet. Här kommer en sockerlast till dryckesproduktionen. Foto: Sören Håkanlind
Byggeriet ligger intill ån Ätran i utkanten av Falkenberg. På industriområdet står gigantiska tankar med öl på jäsning intill en rad olika byggnader, bland annat en biogasanläggning.
Ljudvolymen inne i bryggeriet är hög och den som hälsar på utrustas med hörselkåpa. I den så kallade tapphallen fylls olika drycker i retur och engångsglas. Allt sker med automatik och i en rasande fart. Totalt finns sju olika produktionslinjer. Den för burkar har störst kapacitet – här fylls 90 000 burkar per timme.
Källa: Energigas läs mer ……
Tors 11/2 10:11
Svenska gjuterier ska bli helt fossilfria
Svenska gjuterier producerar varje år 300 000 ton gjutna delar till verkstadsindustrin. Utan gjuterier ingen fordonstillverkning. Nu ska svenska gjuteriindustrin bli fossilfri. Utan att tappa i konkurrenskraft.
Svenska gjuteriindustrin har redan världens lägsta koldioxidavtryck, men vill bli helt fossilfri. Samtidigt som EU sjösätter Green Deal genomför RISE, tillsammans med Svenska Gjuteriföreningen, branschens största hållbarhetsprojekt någonsin. Med forskningsprojektet GRETA pekar branschen ut riktningen mot framtiden.
– Hållbarhetsfrågorna utmanar och sporrar branschen. Hållbarhet kräver effektivare produktion och smartare resursanvändning. Samtidigt leder ökad hållbarhet till ökad konkurrenskraft gentemot omvärlden. Det är helt enkelt så att dagens verkstadsindustri efterfrågar klimatdeklarerade produkter, säger Åsa Lauenstein, doktor i materialvetenskap och senior forskare på RISE.
Källa: Nordiska projekt läs mer ….
Tors 11/2 10:06
Morgan Stanley: Bensinindustrin håller på att bli helt värdelös
Den genomsnittliga energiinvesteraren är nu väl medveten om sektorns monumentala övergång från fossila bränslen till förnybar energi. Koldrivna kraftverk har stängts av i ett alarmerande klipp eftersom priset på el från naturgas och förnybara energikällor underskrider dem medan vind- och solgenerering fortsätter att öka.
Men ingenstans har denna förändring varit lika dramatisk som transportindustrin, med EV-titaner som Tesla Inc. (NASDAQ: TSLA) och NIO Ltd. (NYSE: NIO) befaller nu betydligt högre värderingar än deras imponerande ICE-bröder, General Motors (NYSE) : GM) och Ford Motors (NYSE: F). Faktum är att den globala EV-sektorn nu har en högre värdering än den globala ICE-sektorn trots att den stod för mindre än 3% av försäljningen av nya fordon 2020.
Det är en situation som på ett kusligt sätt påminner om de tusentals buggy- och piskföretag som föråldrades i början av 1900-talet.
Källa: Oilprice läs mer ……
Ons 10/2 12:51
Idag presenterade Vestas sin nya 15 MW turbin
Lanseringen av turbinen kommer bara några veckor efter att tidigare MHI Vestas officiellt införlivades i Vestas.
– Introduktionen av vår nya offshore-plattform är en fantastisk prestation för alla på Vestas, eftersom den markerar ett stort steg framåt på en viktig resa.
Som en global ledare inom förnybar energi måste alla beslut som Vestas fattar idag kunna stödja byggandet av en skala inom förnybar energi i framtiden – bara genom att göra detta kan vi säkerställa ett mer hållbart framtida energisystem.
Havsbaserad vind kommer att spela en viktig roll för tillväxten av vindkraft och V236-15.0 MW kommer att vara en drivkraft i denna utveckling genom att sänka energikostnaderna och därmed göra våra kunder mer konkurrenskraftiga i offshore-utbudet i framtiden, säger Henrik Andersen, VD Vestas.
Vestas var den första tillverkaren av vindkraftverk som lanserade en vindkraftverk på mer än 10 MW – det hände 2018. Men redan året därpå kunde konkurrenten Siemens Gamesa matcha den och sedan dess lanserade det tysk-spanska företaget en 15 MW-turbin .
Källa: Energy Supply läs mer ….
Ons 10/2 12:28
Volkswagen i Kina och studerar flygande bilar
Volkswagen genomför en förstudie i Kina om flygande bilar, sade Europas största biltillverkare på tisdag och gick med i ett växande antal företag som undersöker den potentiella tekniken.
”Utöver autonom körning kan begreppet vertikal rörlighet vara ett nästa steg för att ta vår mobilitetsstrategi in i framtiden, särskilt på den tekniskt tilltagna kinesiska marknaden”, sa den tyska gruppen i ett uttalande.
”Därför undersöker vi potentiella koncept och partners i en förstudie för att identifiera möjligheten att industrialisera detta tillvägagångssätt.”
I en intervju här med Volkswagen-vd Herbert Diess på Linkedin sa biltillverkarens Kina-chef Stephan Woellenstein att företaget ville utveckla en drönare som skulle kunna licensieras, vilket ger det ett sätt att delta i denna framtida marknad.
Källa: Reuters läs mer ……
Ons 10/2 12:12
Energisektorn i Indien på väg mot en sol-revolution: IEA
Solkraft är inställd för explosiv tillväxt i Indien och matchar kolens andel i den indiska kraftproduktionsmixen inom två decennier.
Enligt den senaste rapporten från International Energy Agency (IEA) är solenergi inställd på explosiv tillväxt i Indien, vilket motsvarar kolens andel i den indiska kraftproduktionsmixen inom två decennier.
Rapporten ”India Energy Outlook 2021” visade att i dagsläget står sol för mindre än 4 procent av Indiens elproduktion och kol nära 70 procent.
År 2040 konvergerar de i de låga 30 procenten i STEPS, och denna omkopplare går ännu snabbare i andra scenarier.
Denna dramatiska vändning drivs av Indiens politiska ambitioner, särskilt målet att nå 450 GW förnybar kapacitet fram till 2030, och solens extraordinära kostnadskonkurrenskraft, som konkurrerar med befintlig koleldad kraft 2030 även när den är ihopkopplad med batterilagring.
Källa: Saur Energy läs mer ….
Ons 10/2 12:05
Storbritanniens lagringskapacitet har passerat 16GW
Storbritannien har mer än 16 GW batterilagringskapacitet planerad i mer än 700 projekt, med tekniken som framträder som en viktig faktor för målet noll-noll, har ny forskning avslöjat.
RenewableUK: s senaste Energy Storage Project Intelligence-forskning, som publicerades förra veckan, avslöjar att 16,1GW batterilagringskapacitet antingen är i drift, under uppbyggnad eller planeras i Storbritannien. Kapaciteten är fördelad på 729 projekt.
För närvarande har Storbritannien 1,1 GW operativ batterilagringskapacitet – en ökning från 0,7 GW i december 2019. Ytterligare 0,6 GW är under uppbyggnad, medan 8,3 GW har gett tillstånd för planering och 1,6 GW finns i planeringssystemet. Ytterligare 4,5GW har identifierats som utvecklingsprojekt i ett tidigt skede för framtida planeringsinlämningar.
Källa: edie läs mer ……
Ons 10/2 11:58
Ny version av Teslas kvarters-batteri gör att solenergin kan lagras i bostadsområdet
Västra Australien har tillkännagett sin tredje och största ännu testning av batteribatterier, och erbjuder upp till 600 solhushåll tillgång till delad eller ”virtuell” energilagring samtidigt som effektiviteten och stabiliteten i statens sydvästnät eller SWIS ökar.
Den nya 18-månadersförsöket utvidgar de mycket framgångsrika första och andra omgångarna av statens PowerBank-system, där statligt ägda verktyg Synergy och Western Power installerade ett halvt dussin Tesla-batterier över en rad samhällen, inklusive Meadow Springs, Kalgoorlie och Busselton.
(Som ett steg noterade förra året hade Western Power faktiskt installerat totalt 13 nätverkskvalitetsbatterier i sitt nätverk före PowerBank 3, men endast sex av dem testade PowerBank communitylagringsprodukten med Western Power och Synergy.)
Källa: One step off the grid läs mer ….
Ons 10/2 11:29
Första recycling-företaget av solpaneler i Australien
Australiens första dedikerade solpanelåtervinningsföretag har långtgående planer på att utveckla sin första bearbetningsanläggning i den industriella Adelaide-förorten Lonsdale, i södra Australien, med planer på att återvinna tiotusentals solpaneler per år.
Reclaim PV Recycling sa på tisdag att det hade förbundit sig att göra ett långsiktigt hyresavtal på Lonsdale-webbplatsen och erhöll utvecklingsgodkännande för upprättandet av en anläggning för återvinning av solpaneler där.
Företaget sa att det också var i färd med att säkra miljölicenser för att genomföra återvinningsprocesser i full skala till en inledande hastighet på 70 000 paneler per år.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Ons 10/2 11:19
BMW börjar köpa aluminium som produceras med solel
Den tyska BMW har börjat köpa aluminium som produceras med kraft genererad av 1GW Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park i Förenade Arabemiraten.
Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) och Emirates Global Aluminium (EGA) meddelade redan i mitten av januari att solparken Mohammed bin Rashid hade börjat driva produktionen av aluminium, en världs första och en betydande milstolpe för avkolning av den globala tillverkningsindustrin.
Det står att 560 000 megawattimmar kommer att levereras varje år till EGA: s aluminiumsmältverk, vilket är tillräckligt för produktion av 40 000 ton aluminium.
Källa: The Driven läs mer ….
Ons 10/2 11:12
Investeringsviljan ökar i det hållbara
Investeringsviljan i hållbar teknik ökar onekligen, enligt en branschanalys av 140 svenska hållbarhet- och cleantech-bolag med omsättning mellan 5 miljoner kronor och 4 miljarder kronor framtagen av Sweden Sustaintech Venture Day. Analysen avser bolag som kommersialiserat och är igång och säljer till stora, gröna tillväxtbolag, som exempelvis Oatley eller Eolus vind.
Tillgången till kapital ökar, särskilt för större bolag, i den snabbväxande branschen, men det finns fortfarande outnyttjad potential, säger Boel Swartling, entreprenör och investerare samt projektledare för startup-investerareventet Sweden Sustaintech Venture Day som äger rum 11 februari.
Källa: realtid läs mer ……
Ons 10/2 10:26
Republikanerna vill plantera 1 biljon träd
För ungefär ett år sedan införde representanten Bruce Westerman, en republikan från Arkansas, som också är en certifierad skogsmästare och en långvarig skogspolitisk förespråkare, trillionsträdlagen.
Det var en av fyra räkningar i ett klimatpaket som republikanerna hoppades skulle konkurrera med ett demokratiskt utsläppsminskningsförslag som presenterades samtidigt – för att inte tala om ett ännu mer ambitiöst demokratiskt förslag, Green New Deal.
Till skillnad från de svepande demokratiska motsvarigheterna, som syftade till att avkolna alla sektorer av ekonomin, erbjöd trillionsträdlagen en smal strategi för att ta itu med klimatförändringarna: öka koldioxidbindningen på offentliga mark genom att plantera träd.
Räkningen hade nästan 40 medsponsorer i kammaren, alla utom tre republikaner. Tidigare president Donald Trump stödde också lagförslaget, utfärdade en verkställande order av triljoner träd i oktober och bekräftade ”Amerikas åtagande att främja bevarandeinsatser.
Källa: Grist läs mer ….
Ons 10/2 10:20
Fossila bränslen orsakade 8,7 miljoner dödsfall globalt 2018
Förorening från kraftverk, fordon och andra källor utgjorde en av fem av alla dödsfall det året, visar en mer detaljerad analys. Luftföroreningar orsakade av förbränning av fossila bränslen som kol och olja var ansvariga för 8,7 miljoner dödsfall globalt 2018, en svindlande en av fem av alla människor som dog det året, har ny forskning funnit.
Länder med den mest som förbrukar fossila bränslen till värmekraft, hem och fordon lider högst av antalet dödsfall, och studien fann att mer än en av tio dödsfall i både USA och Europa orsakades av den resulterande föroreningen, tillsammans med nästan en tredjedel av dödsfall i östra Asien, inklusive Kina. Dödsfallet i Sydamerika och Afrika var betydligt lägre.
Källa: The Guardian läs mer ……
Ons 10/2 10:05
Linköpings Tekniska verken köper vindsnurror
Tekniska Verken har beställt 62 MW från Siemens Gamesa. Beställningen består av sju SG 5.8-170 vindkraftverk som ska installeras i Fryksdalshöjden vindkraftverk och tre liknande vindkraftverk för Norra Länsmansberget vindkraftverk i Sunne nära den norska gränsen. Alla turbiner har uppgraderats till 6,2 MW.
Installationen är planerad att äga rum i slutet av 2022, och förutom själva vindkraftverken innehåller ordern ett 30-årigt serviceavtal.
– Sverige har visat sig vara en enorm drivkraft för framgången med Siemens Gamesas 5.X-plattform, och vi uppmuntras att se att den snabba utbyggnaden fortsätter 2021, säger Clark MacFarlane, Nordeuropas VD på Siemens Gamesa.
Källa: Energy Supply läs mer ….
Ons 10/2 09:48
Roxbox lanserar sol-infrastruktur-containrar
Uppkallad efter ”Helios”, den antika grekiska solguden, syftar solbehållarna till att hålla kylkedjan i avlägsen kraftindustri med sina container-sollösningar.
Produktlanseringen inkluderar solkylskåp, solfrysar och solförnybara generatorer, som syftar till att ge individer, företag och samhällen möjlighet att ”bli gröna” med möjlighet att få tillgång till solenergi.
Detta kommer i sin tur att minska deras koldioxidavtryck och samtidigt spara betydande pengar på drift och bränslekostnader jämfört med dieselgeneratorer.
Tekniken undanröjer behovet av att förlita sig på dyra och ofta otillgängliga leveranser av dieselbränsle, vilket ger en hållbar avkastning på avkastningen inom de första par års drift. De är helt energioberoende av nätet och pålitliga och tekniken har redan implementerats och har utförts i några av de mest obevekliga miljöerna i den australiska glesbygden.
Källa: Renewable Energy Magazine läs mer ……
Tis 9/2 12:36
Batterifabrik och vindkraftspark på samma ställe
I Stjørdal som ligger mellan Trondheim och riksgränsen vill kommunen etablera en större batterifabrik. Samtidigt planerar Arise en vindkraftpark där som kan komma att försörja batterifabriken med förnybar el.
Arise informerar om sina planer att utveckla en ny vindkraftpark i kommunen i ett pressmeddelande. Det handlar om cirka 30 turbiner och en årlig elproduktion om ca 600 GWh. Projektet är i tidig utvecklingsfas, så det är möjligt att vindkraftparken kan bli både mindre och större när den är färdigplanerad.
Tanken är att den ska byggas i området Vennafjellet mellan Elvran och Tømra. Det skulle motsvara en investering i storleksordningen 2 miljarder norska kronor. Vindkraftparken kan alltså tänkas bli en energileverantör till batterifabriken.
Källa: Vindkraftcentrum läs mer ….
Tis 9/2 12:20
Kinesiska staden Baotou planerar för 10 GW sol och vind
Inre Mongoliets Baotou-stad planerar för 10 GW sol- och vindkraftsanläggningar enligt villkoren i sin nästa femårsplan, har polisiliciumtillverkaren Xinte Energy avslöjat.
En uppdatering som Xinte utfärdade i går till Hongkongs börs – om planer för ett 200 000 ton polysilikonfabrik i Baotou – uppgav: ”Investeringar och byggande av de 10 GW [av] nya energikraftverk kommer att fortsätta i faser enligt 14: e femårsplan för ny energiutveckling och ett elsystem som balanserar i Baotou City. ”
Källa: pv magazine läs mer ……
Tis 9/2 12:08
Är verkligen 23 av 24 biobränslen ohållbara?
I slutet av förra veckan spreds plötsligt nyheten att EU-kommissionen kommit fram till att 23 av 24 exempel på biobränslen är ohållbara, både när det gäller klimat och biodiversitet. Nyheten har spritts på olika nyhetssajter och inte minst i de kretsar som tycker att biobränslen är ett dåligt alternativ.
Vi hörde en representant från Naturskyddsföreningen upprepa påståendet på ett webinarium i slutet av veckan. Men var nyheten sann? Eller handlade det om ett inslag i det pågående informationskriget kring bioenergi? Ett informationskrig som blivit allt giftigare.
Allt handlar om en rapport från EU-kommissionens forskningsinstitut JRC, Joint Research Centre, om hållbarhet för biobränslen som publicerades den 26 januari.
Källa: aktuell ENERGI läs mer ….
Tis 9/2 11:56
Europa investerade ett rekord på 26 miljarder euro i offshore vind 2020
Trots COVID-begränsningar bekräftade Europa ett rekordbelopp på 26,3 miljarder EUR i investeringar i nya havsbaserade vindkraftsparker 2020.
Detta kommer att finansiera 7,1 GW ny havsbaserad vind som kommer att byggas under de kommande åren, enligt de senaste uppgifterna från WindEurope. .
Förra året byggde Europa 2,9 GW ny havsvind, med detta har Europa nu 25 GW havs vindkapacitet. EU strävar efter att ha 300 GW fram till 2050.
Enligt rapporten såg Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och Frankrike slutgiltiga investeringsbeslut för större nya havsbaserade vindkraftsparker.
Källa: Saur Energy läs mer ……
Tis 9/2 11:48
Amazon tillkännager sitt största enskilda projekt för förnybar energi
Amazon har nu tillkännagett Amazon-Shell HKN Offshore Wind Project, företagets största hittills största förnybara energiprojekt.
Den 10 december 2020 blev Amazon världens största företagsköpare av förnybar energi och fortsätter snabbt att driva sin verksamhet med 100 procent förnybar energi. I linje med detta har företaget nu tillkännagett Amazon-Shell HKN Offshore Wind Project, e-handelsföretagens största hittills största projekt för förnybar energi.
”När vi lanserade Climate Pledge satte Amazon ett mål att uppnå 100 procent förnybar energi 2030. Vi tror nu att vi är på väg att nå detta mål 2025”, säger företaget.
Källa: Saur Energy läs mer ….
Tis 9/2 11:42
Finansiella riskerna är höga i och med förlust av biologisk mångfald
”Den snabba minskningen av den biologiska mångfalden beror till stor del på mänsklig industriell verksamhet, samtidigt som vår ekonomi i hög grad är beroende av naturen”, skriver Josefin Johansson, hållbarhetsanalytiker på Handelsbanken med hänvisning till World Economic Forum 2020, i bankens veckobrev Makrosvepet.
Hon lyfter fram att den rådande pandemin tydligt visar vilka de ekonomiska konsekvenserna kan bli när den biologiska mångfalden hotas, exempelvis genom skogsskövling.
Övergreppen på naturen ökar ”risken för utbrott av sjukdomar eftersom vi skapar en mer frekvent kontakt mellan människor, vilda djur och boskap”, skriver SHB:s hållbarhetsanalytiker och konstaterar att en majoritet av kapitalägare och förvaltare i dag oroar sig över förlusterna av biologisk mångfald, samtidigt uppger 72 procent av de svarande i den nyligen genomförda enkäten att de inte kan bedöma hur deras investeringar påverkar den biologiska mångfalden.
Källa: Dagens PS läs mer ……
Tis 9/2 11:35
Polyesterproduktionen har fördubblats sedan 2000 med enorma klimatimplikationer
Produktionen av fossilbaserade syntetiska textilier har fördubblats globalt inom 20 år, eftersom snabb modeproduktion och konsumtion har ökat. Enligt en ny rapport kommer detta att få betydande konsekvenser för klimatförändringen.
Rapporten ”Fossil Fashion”, producerad av Changing Markets Foundation, avslöjar att polyester finns i mer än hälften av alla textilier som produceras globalt.
Medan tidigare forskning har avslöjat utmaningarna med återvinning av polyester när den blandats med andra material; Det snabba modets bidrag till avfall och den mikroplastiska föroreningar som syntetiska kläder sprider när de tvättas, beskriver den nya rapporten också klimatpåverkan.
Källa: edie läs mer ….
Tis 9/2 11:23
Finansiering i solsektorn globalt ökade med 24% till 14.5 miljarder dollar 2020
39,5 GW av storskaliga solprojekt skapades 2020.
Den totala företagsfinansieringen till solsektorn globalt, inklusive riskkapital, private equity (VC), skuldfinansiering och offentlig marknadsfinansiering, uppgick till 14,5 miljarder dollar, en ökning med 24 procent jämfört med de 11,7 miljarder dollar som samlades in under 2019.
Om du vill veta mer om Mercoms 2020 Solar Finansiering och M & A Rapport, besök: https://mercomcapital.com/product/2020-q4-annual-solar-funding-ma-report
Källa: Mercom capital group läs mer ……
Tis 9/2 10:21
SD kritiserar vindsatsningar i EU
Jessica Stegrud, Europaparlamentariker och ledamot i EU:s industri- och energiutskott (SD), Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare (SD) kritiserar i ett debattinlägg i Aftonbladet planerna på viundkraftsutbyggnad utmed Sveriges kuster: ”Nyligen godkände EU-parlamentets industriutskott ett framarbetat förslag, med innebörden att det inom EU fram till 2050 ska installeras 300–450 gigawatt vindkraft till havs.”
”Förslaget innebär att tiotusentals vindkraftverk ska byggas utmed Europas kuster. De ska inte fördelas jämnt, utan koncentreras till just Nordsjön och Östersjön, där förhållandena anses mer gynnsamma. Vi kan alltså försiktigt anta att många tusen vindkraftverk i så fall skulle placeras utmed Sveriges kuster, från Strömstad till Haparanda.”
Källa: Nordiska projekt läs mer ….
Tis 9/2 10:09
Kalifornien satsar mer på soltak och batterier
Kaliforniens tillsynsmyndigheter vill se flera satsningar på solceller på taken parat med batterier och andra distribuerade energiresurser (DER) för att ersätta dyra nätuppgraderingar.
Det kallas Partnership Pilot, och enligt DER-utvecklare kan det vara ett stort steg framåt i en insats för distributionsresursplan som pågått i Kalifornien sedan 2014 och dupliceras under namn som ”distributionssystemplanering” och ”integrerad distributionsplanering” i många andra stater.
Målet med dessa statliga ansträngningar är att hitta sätt för verktyg, kunder och tredjepartsaggregat att fånga nätvärde för DER. En tydlig möjlighet är att få dem att svara på verktygssignaler för att minska toppbelastningar på lokala nätkretsar
Källa: gtm: läs mer ……
Mån 8/2 13:52
Investerare pressar Exxon till fler gröna satsningar
Aktieägare vill att oljegiganten ska minska utgifterna för ny produktion och lägga till ren energi-expertis i styrelsen, men företagets svar har verkat inkrementella.
ExxonMobil gjorde två steg den här veckan som säger mycket om företagets kamp för att förhandla om en nedåtgående marknad och ökande påtryckningar från investerare, samtidigt som de håller fast vid sin agenda att producera mer olja långt in i framtiden.
På måndagen tillkännagav oljegiganten en ny satsning för att kommersialisera utsläppsminskande tekniker inklusive koldioxidavskiljning och lagring. En dag senare släppte företaget nya detaljer om sin plan för att begränsa investeringar och utse en ny ledamot till sin styrelse.
Källa: Inside Climate News läs mer ….
Mån 8/2 13:41
Elektrifiering av fordonsflottan halverar Europas utsläpp från vägtransporter
Elektrifiering av offentliga och privata flottor skulle minska hälften av alla utsläpp av vägar i Europa, enligt en ny rapport från industrikoncernen Eurelectric och Ernst & Young (EY).
Att överföra de cirka 63 miljoner bilar, skåpbilar, bussar och lastbilar som drivs av privata företag eller offentliga myndigheter i Europa skulle ha den ”största och snabbaste” inverkan på utsläpp från vägar, enligt rapporten. Cirka två tredjedelar av alla nya fordon som köps i EU är redan företagsägda.
Flottor, som utgör cirka 40% av alla körda kilometer i Europa trots att de bara står för 20% av fordonen, är väl lämpade för elektrifiering eftersom de tenderar att köra i fasta mönster, vilket gör det enkelt att ta med laddning i sin rutin, säger Serge Colle, medförfattare till rapporten.
Källa: edie läs mer ……
Mån 8/2 12:43
Rolls-Royce genomför sina första 100% hållbara flygbränsletester
Klimatförändringarna gör att länder och företag vill byta till mer hållbara bränslen för att nå koldioxidutsläpp noll.
Boeing, till exempel, syftar till att använda 100% hållbara bränslen i alla flygplan fram till 2030. Nu har Rolls-Royce just genomfört sina första tester av ett 100% hållbart flygbränsle (SAF) i en affärsjetmotor.
Testerna gjordes på företagets senaste affärsflygmotor under utveckling, Pearl 700, i Dahlewitz, Tyskland. Pearl 700 kombinerar Advance2-motorns kärna, ”den mest effektiva kärnan som finns inom affärsflygsektorn”, med ett helt nytt lågtryckssystem.
Denna kombination leder till en ökning av startkraften med 8% vid 18 250 lb jämfört med BR725: s 17 000 lb. Motorn erbjuder också 5% högre verkningsgrad.
Källa: Interesting Engineering läs mer ….
Mån 8/2 12:18
Öka effektiviteten i koldioxidavskiljnings- och omvandlingssystem
Ny design kan påskynda reaktionshastigheterna i elektrokemiska system för att dra ut kol från kraftverkets utsläpp.
System för att fånga upp och omvandla koldioxid från kraftverkens utsläpp kan vara viktiga verktyg för att begränsa klimatförändringarna, men de flesta är relativt ineffektiva och dyra. Nu har forskare vid MIT utvecklat en metod som avsevärt skulle kunna öka prestandan hos system som använder katalytiska ytor för att öka frekvensen av kol-sekvestrerande elektrokemiska reaktioner.
Sådana katalytiska system är ett attraktivt alternativ för avskiljning av kol eftersom de kan producera användbara, värdefulla produkter, såsom transportbränslen eller kemiska råvaror. Denna produktion kan hjälpa till att subventionera processen och kompensera kostnaderna för att minska utsläppen av växthusgaser.
Källa: MIT news läs mer ……
Mån 8/2 12:05
120 miljarder till EU:s batteriindustri
Den europeiska näringskedjan för batteritillverkning får ytterligare tillskott i form av direkta bidrag på 2,9 miljarder euro. De beräknas motivera ytterligare nio miljarder i investeringar från branschen.
Pengarna ska göda hela näringskedjan från materialutvinning, celldesign och produktion till återvinning och avfallshantering.
EU-kommissionen godkände idag denna satsning, som sorteras in under paraplyet IPCEI (Important Project of Common European Interest).
Den som meddelar den glada nyheten är den EU-organisation som existerar för ändamålet: EBA (European Battery Alliance). Eubatin är ytterligare en förkortning du behöver lära dig – European Battery Innovation. Det är det namn som EBA sätter på det projekt som initieras av denna nya injektion.
Källa: Elektronik tidningen läs mer ….
Mån 8/2 11:38
USA: s energimyndighet förutspår fler förnybara energikällor
En uppdatering av American Energy Information Agency (EIA): s årliga Energy Outlook har visat att andelen förnybar energi i landets energimix kommer att mer än fördubblas till 2050, medan kontroversiellt förutsäger plana trender för både kol och gas trots det inkommande Biden administrationens plan för utbredd och snabb avkolning av nät.
Rapporten påverkar effekterna av Covid-19 och fann att en återgång till konsumtionsnivån för 2019 kommer att ta flera år, men att dessa prognoser är starkt beroende av svåra att förutsäga variationer i ekonomisk tillväxt.
Det förutspår emellertid en långsiktig trend för förnybar energi som omfattar nästan 60% av kapacitetstilläggen från 2020 till 2050, vilket resulterar i en stigande trend för förnybar energi eftersom fossila bränslen förblir statiska.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Mån 8/2 9:48
Sydkorea spenderar 56 miljarder dollar för att bygga världens största havsbaserade vindkraftspark
Sydkorea har meddelat 56 miljarder dollar planerar att bygga världens största havsbaserade vindkraftspark, ett 8,2 gigawatt-projekt utanför Sinans kust i Gula havet, eftersom regeringen ökar sitt åtagande om 2020 att bli koldioxidneutralt 2050.
Det massiva projektet på 48,5 biljoner vann undertecknades i slutet av förra veckan av Sydkoreas president Moon Jae-in och en grupp verktygs- och teknikföretag som kommer att utveckla vindkraftsparken, inklusive Korea Electric Power Corp, Hanwha och CS Wind Corp.
Källa: Renew Economy läs mer ….
Mån 8/2 9:43
RWE stämmer Nederländerna för ersättning på två miljarder euro för statens nedstängning av kolet till 2030
Det tyska energiföretaget RWE stämmer Nederländerna för kompensationsbetalningar i förhållande till landets utfasningsplaner för kol, meddelade Världsbankens skiljedomstol (ICSID).
Till skillnad från Tysklands planerade kolutgång föreskriver den nederländska utfasningslagen för den fossila kraftkällan inte en ”adekvat kompensation” för anläggningsoperatörer, rapporterar Handelsblatt.
”Vi tror inte att detta är lagligt”, säger företaget till tidningen, som citerar branschkällor som säger att RWE kräver cirka två miljarder euro från Nederländerna.
Källa: Clean Energy Wire läs mer ……
Mån 8/2 9:33
Så mycket av din elräkning är skatt
DEBATT: För många kommer det som en chock att halva räkningen är skatt. Det placerar framtidsbränslet el på samma straffnivå som exempelvis cigaretter och öl.
Debatten om elförsörjningen har tagit ny fart i Sverige. Behovet av mer klimatsmart, koldioxidneutral el växer ständigt när fler och fler användningsområden för fossila bränslen ska fasas ut.
Allt från bilar till klimatvänliga tåg till stålindustri ska ställa om till mer el och mindre olja. Samtidigt fortsätter straffbeskattningen på vanliga konsumenter och vår elförbrukning.
Källa: Expressen läs mer ….
Mån 8/2 9:26
Skellefteå Kraft stöttar världsledande batteriexperters forskning
Allt effektivare laddningsbara batterier, producerade på förnybar energi, spelar en stor roll i omställningen till ett liv som inte tär på jordens begränsade resurser.
Därför är forskaren Kristina Edström och hennes världsledande forskarteam mottagare av pengar som Skellefteå Kraft sparat på att återanvända sin tv-reklam.
I omställningen till ett 100 procent förnybart samhälle har batterier och dess förmåga att lagra energi en nyckelroll.
Källa: Energipress läs mer ……
Fre 5/2 13:14
Utsläppen nu rekorddyra för industrin
Priset för utsläppsrätter slog i taket på torsdagen: 38 euro per ton koldioxid.
Det här uppger Dagens Nyheter där Ulf Ek, grundare av den Londonbaserade hedgefonden Northlander, förklarar att han tror att priset för föroreningarna kommer att stiga ännu mer inom kort.
”Industrin och kraftsektorn som har förberett sig på omställning kommer klara sig utmärkt, medan de som inte förberett sig antagligen kommer få det jobbigt”, säger han till tidningen.
Källa: Dagens PS läs mer ….
Fre 5/2 13:04
I Indien är solenergi den nya kungen, installerad kapacitet har nu gått om vinden
Andelen solenergi i Indiens installerade kraftkapacitetsmix nådde 10,3%, vilket överstiger den för vindbaserade kraftkällor för första gången, enligt Mercoms data. Andelen installerad vindkapacitet är 10,25%.
Solenergi var också den ledande energikällan 2020.
”Vind i Indien har haft över ett decennium plus i början över sol. När solinstallationer i Indien började 2010 hade vinden redan överträffat 10 GW.
De senaste åren har dock solen haft en explosiv tillväxt som drivs av fallande kostnader.
Källa: Mercom India läs mer ……
Fre 5/2 12:58
Den polska regeringen antog en ny energipolitik
Den polska regeringen har godkänt Polens energipolitik fram till 2040 (PEP2040), som fastställer ramen för energiomvandlingen i landet, inklusive en andel på minst 23% av förnybar energi i slutlig energiförbrukning år 2030 och en minskning av växthusgasutsläppen med cirka 30% 2030 jämfört med 1990.
Andra mål för PEP2040 – som bygger på de tre pelarna för rättvis omvandling, ett energisystem utan utsläpp och god luftkvalitet – inkluderar byggandet av cirka 5,9 GW kapacitet i offshore-vindkraft fram till 2030 och driftsättning av den första kärnkraften kraftverk 2033.
Källa: EURACTIV läs mer ….
Fre 5/2 12:49
”Världens största batteri” på Kurri Kurri sätter käppar i hjulet för Morrisons gasdrömmar
CEP.Energy, ett företag under ordförande av tidigare NSW partiledaren Morris Iemma, har meddelat planer på att bygga vad det säger kommer att vara ”världens största batteri” – 1200 MW – vid det industriella centrumet i Kurri Kurri i Hunter Valley, precis där Morrison-regeringen vill bygga sin egen gaseldade generator.
CEP-planerna följer efter tillkännagivandet i oktober förra året att företaget skulle bygga ett nätverk av sol- och batterilagringsinstallationer på industriell skala, totalt upp till 1500 MW.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Fre 5/2 12:41
Japanska giganten Tepco går in i danska flytande vindparksprojektet
Tepco, Japans största energibolag, har gått med som partner i utvecklingen av den danska TetraSpar flytande vindkraftsfonden. Det skriver japanerna i ett pressmeddelande.
Bakom TetraSpar står Henrik Stiesdal, som under många år varit utvecklingschef på Siemens Wind Power. Ambitionen är att skapa en grund för flytande vindkraftverk, vilket är mycket billigare än de lösningar som används idag för havsbaserad vindkraft.
Källa: Energy Supply läs mer ….
Fre 5/2 12:27
Hur ligger det till med elbristen, egentligen?
Vinterkylan har slagit till och Twitter kokar av energidebattörer. Elbrist och importerad kolkraft ställs mot svenskt elöverskott. Hur är det egentligen?
Kölden har slagit till i stora delar av Sverige. Under torsdagen noterade fler orter kring 20 minusgrader. Kallast under dagen, minus 29,9 grader, var det i Ljusnedal i södra Norrland.
Källa: Ny teknik läs mer ……
Fre 5/2 12:12
Kenyansk entreprenör förvandlar plastavfall till tegelstenar
Ett socialt företag baserat i Nairobi förvandlar plastavfall från fabriker och företag till extremt starka stenstenar.
Gjenge Makers skapades av Nzambi Matee, som var sjuk och trött på att bara titta på plast staplas upp i sitt land med lite att göra för att ta itu med den pressande frågan.
Hon och hennes lags hållbara byggmaterial gav dem FN: s miljöprogrammas Young Champions of the Earth för 2020-utmärkelsen.
Källa: Interesting Engineering läs mer ….
Fre 5/2 12:05
Storbritannien Nordsjöoljeriggar släpper ut lika mycket koldioxid som koleldad kraftstation - studie
Storbritanniens oljeplattformar i Nordsjön släpper ut lika mycket koldioxid som ett koleldat kraftverk varje år genom att medvetet förbränna oönskad gas i atmosfären som gigantiska fläckar, enligt forskning.
En rapport har avslöjat att nästan 20 miljoner ton koldioxid släpptes ut i atmosfären under de fem åren till slutet av 2019 genom att ”flamma ut och avlufta” den extra gas som släppts ut från oljekällor.
Källa: The Guardian läs mer ……
Fre 5/2 10:27
Så här blir Danmarks nya energiö
En bred majoritet i Folketinget har ingått ett avtal om byggande och ägande av en ny energiö i Nordsjön. Således är ön nu ett steg närmare byggt efter flera års forskning och politiska förhandlingar.
Den konstgjorda ön 80 kilometer ute i Nordsjön blir det största byggprojektet i dansk historia med ett pris på 210 miljarder kronor. Detta motsvarar upp till fem storbältsbryggor eller fyra Femern-bältesförbindelser.
Källa: Energy Supply läs mer ….
Fre 5/2 10:21
Chefen för American Petroleum Institute lovar att bekämpa Biden och demokraterna
Det är en tuff tid för landets olje- och gasindustri. Förra året var bland de minst lönsamma i minnet, och företag stärker sig för en ny president med fokus på klimatförändringar, en kongress som kontrolleras av demokrater som i allt högre grad undviker sitt ekonomiska stöd och en värld som börjar se förbi fossila bränslen mot en renare energiframtid i som de kommer att bli mindre spelare om inte föråldrade.
Det var den outtalade bakgrunden för ett tal på onsdagen av Mike Sommers, chef för American Petroleum Institute, som sa att hans bransch var säker på sin framtid och var beredd att slå tillbaka mot politik som den valda presidenten Joe Biden hade lovat som kandidat, inklusive ett stopp för ny borrning på offentliga markar och eliminering av miljarder dollar i industrins skattelättnader.
Källa: Inside Climate News läs mer ……
Tors 4/2 14:39
Utländsk polis satsar på elbilar – Sverige håller fast vid fossilt
Allt fler polismyndigheter i Europa och USA testar elbilar. Men svensk polis köper bara fossilbilar nu när fordonsflottan ska bytas ut. Jakob Lagercrantz på 2030-sekretariatet är kritisk.
”Polisen har en stark signaleffekt och borde gå i bräschen för omställningen”, säger han.
Källa: ETC läs mer ….
Tors 4/2 14:33
Senatorer diskuterar fortfarande om nedskärning av fossila bränslen kommer att rädda planeten
Men i slutet av den mer än två timmars utfrågningen verkade de enda fakta som de församlade senatorerna var överens om att klimatförändringarna är verkliga och ”till stor del” orsakade av människor.
Diskussionen kom ingenstans nära att beröra en standard för ren energi, en av de viktigaste klimatpolitiken som president Biden bedrev. Istället diskuterades fördelarna med förnybar energi.
Mycket av utfrågningen togs upp av republikanledda diskussioner som tvivlar på att ersättningen av fossila bränslen med förnybar energi minskar utsläppen.
Till exempel vittnade Mark Mills, seniorkollega vid Manhattan Institute, en konservativ tankesmedja, om att minska fossilbränsleproduktionen i USA inte skulle göra någon stor skillnad i globala växthusgasutsläpp, eftersom det fortfarande kommer att finnas efterfrågan för olja och andra länder kommer att fylla i klyftan.
Källa: Grist läs mer ……
Tors 4/2 13:38
Nästa generations eVTOL Skybus kommer att transportera 30 till 50 passagerare
Den brittiska multinationella jätten GKN Aerospace hjälper till att utveckla nästa generations hållbara flygteknik och delade detaljerna i dess design som en del av Future Flight Challenge.
En sådan design är ett flygplan som kallas Skybus: en eVTOL som kan transportera 30 till 50 passagerare på en gång för att resa över trånga delar av städer. Detta kan vara en glimt av framtida kollektivtrafik.
Utmaningen är en del av den brittiska regeringens initiativ att gå vidare med elflyg, flygkontroll, eVTOL-taxibilar, sensortekniker och mer. Ett annat projekt under denna utmaning är den popup-eVTOL-bilflygplatsen.
Skybus ser ut att vara mycket mer än en liten eVTOL-lufttaxi, det kommer att vara mer besläktat med en flygande offentlig buss som kör på ett fast schema för att korsa städer uppifrån. Planen är att minska pendlingsdriven trafik samtidigt som dagens markbaserade kollektivtrafiksystem minimeras.
Källa: Interesting Engineering läs mer ….
Tors 4/2 13:26
Goda resultat för produktion av förnybart flygbränsle i Östersund
Genom att fånga in koldioxid från kraftvärmeverk och sedan tillsätta vätgas går det att framställa flygbränsle som har upp till 86 procent mindre koldioxidutsläpp än jämförbara fossila alternativ. Bränslet går dessutom att producera till ett konkurrenskraftigt pris. Det visar ett forskningsprojekt där oberoende institut, universitet och näringsliv samverkar.
IVL Svenska Miljöinstitutet, energibolaget Jämtkraft, Chalmers och Lunds universitet har tillsammans tittat på förutsättningar för att starta storskalig produktion av förnybart flygbränsle, så kallad biojet, i Sverige. Projektet har utrett förutsättningarna för att producera biojet i anslutning till Jämtkrafts kraftvärmeverk i Lugnvik. I processen kan koldioxid från skorstenen fångas in och blandas med vätgas producerat från förnybar el.
– Resultatet visar att det finns goda förutsättningar för att producera förnybart flygbränsle i Östersund till ett konkurrenskraftigt pris jämfört med andra förnybara flygbränslen. Det beror på att vi kan integrera produktionen med vårt befintliga biobränsleeldade kraftvärmeverk. Vi utvärderar och planerar dessutom möjligheten att bygga ett nytt kraftvärmeverk, då kommer vi att ha ännu bättre förutsättningar för att producera förnybart flygbränsle, säger Ulf Lindqvist, enhetschef Värme Jämtkraft.
Källa: Jämtkraft läs mer ……
Tors 4/2 13:20
Självkörande lastbilar från Scania snart verklighet
Självkörande lastbilar på våra motorvägar rycker allt närmare. Nu har Scania beviljats tillstånd av Transportstyrelsen att testa självkörande lastbilar på E4 mellan Södertälje och Jönköping. Testerna kommer att genomföras tillsammans med TuSimple som leder utvecklingen av autonoma fordon. Lastbilarna körs autonomt men övervakas av en förare, ett så kallat nivå 4-test. En provningsingenjör kommer också att finnas ombord för att övervaka och verifiera den information som överförs till bilen från sensorerna.
– I både USA och Kina pågår redan test av lastbilar enligt nivå 4 på allmän väg, men Scania är såvitt jag känner till först i Europa med att testa tekniken på motorväg och med nyttolast, säger Hans Nordin, som ansvarar för projektet Hub2hub.
Enligt Hans Nordin är så kallad Hub2hub-transport, körning på motorväg mellan omlastningscentraler, det första slags transporter på allmän väg där självkörande lastbilar kan bli verklighet.
Källa: Transportnet läs mer ….
Tors 4/2 12:58
Australiensisk uppfinning ”katalysator” kan vara nyckeln till att skapa en global vätgasekonomi
En australiensiskt utvecklad vätekatalysator kan vara nyckeln till att flytta det globala energisystemet till väte, med sina australiensiska uppfinnare som undertecknar ett landmärkeavtal för att ge den filippinska regeringen råd om en potentiell övergång till en grön vätgasekonomi.
Star Scientific har utvecklat ett innovativt nytt katalysatormaterial, kallat Hydrogen Energy Release Optimizer eller HERO, som det säger har förmågan att omvandla väte till värme utan förbränning och med en mycket hög termisk effektivitet.
Star Scientific säger att katalysatorbeläggningen har potential för användning vid produktion av högtemperaturånga, vilket gör att befintliga termiska kraftverk kan eftermonteras för att köra på väte, såväl som tillåter industriell verksamhet att använda väte som en effektiv värmekälla.
Företaget sa att upptäckten av ”HERO” -katalysatorn var ett oavsiktligt resultat av företagets forskning om fusionsenergiteknologi, med katalysatorn helt återanvändbar och att den enda biprodukten från väteomvandlingsprocessen var vatten.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Tors 4/2 12:51
Magnora köper in den svenska solutvecklaren Helios
Den förnybara investeraren Magnora ASA (OSL: MGN) har gått med på att köpa en minoritetsandel i den svenska solutvecklaren Helios Nordic Energy AB för att expandera i Norden, meddelades det idag.
Magnora har tecknat ett avtal om att förvärva en andel på 25% i en nyemission med möjlighet att köpa en ytterligare andel på 15% i mitten av september 2021. Värdet på affären nämndes inte.
Stockholm-baserade Helios hanterar alla steg i utvecklingsprocessen, från platsval till upphandling och finansiering. Företaget har redan utvecklat en portfölj som omfattar 11 solprojekt på totalt 300 MW.
”Vi ser en bra strategisk passform och kompletterande kompetens över företagen, vilket vi tror kommer att öppna ytterligare möjligheter för Helios. Vi tror på framtiden för solceller i Norden och förväntar oss att marknaden håller på att ta fart som vi har sett på andra europeiska marknader, säger Andreas Tunbjer, VD för Helios.
Advokatbyrån Schjødt rådfrågade Magnora i denna transaktion.
Källa: Renewables Now läs mer ….
Tors 4/2 12:11
Lundin Energy siktar på koldioxidneutralitetsmål 2025
Det svenskbaserade olje- och gasföretaget Lundin Energy AB (STO: LUNE) har flyttat sitt koldioxidneutralitetsmål för operativa utsläpp till 2025 framåt från 2030 som det ursprungligen planerade och sade att det har gjort goda framsteg när det gäller att elektrifiera sina huvudsakliga tillgångar.
Företaget sa att det har avsatt 70 miljoner USD (58,1 miljoner euro) för investeringar i förnybar energi och återplantering av skog i 2021-budgeten. Beloppet inkluderar investeringar i vattenkraftprojektet Leikanger i Norge, vindkraftsprojektet MLK i Finland och den första fasen av återinplantningsinitiativet.
Lundin Energy äger 50% av aktierna i både Leikanger och MLK-projektet.
Lundin Energys ansträngningar att elektrifiera sina huvudsakliga tillgångar kommer att leda till att över 95% av olje- och gasproduktionen drivs av el från land till 2023, medan engagerade projekt för förnybar energi kommer att stå för 60% av den förväntade maximala elanvändningen. Företaget sa att man planerar att göra ytterligare investeringar för att nå 100% 2023.
Källa: Renewables Now läs mer ……
Tors 4/2 11:38
Kalifornien tror på ”Remote Grids” för isolerade samhällen
Hotet om kraftnät-utlösta skogsbränder tvingar Kaliforniens verktyg att investera miljarder dollar i härdning och övervakning av sina nät och att införa nätavbrott som påverkar upp till hundratusentals kunder för att minska risken för levande ledningar som orsakar brand.
I vissa isolerade fall kan det hända att kostnaden för att skydda fjärrkraftledningar från bränder inte är värt det – om de kunder som betjänas av dem istället skulle kunna nöja sig med ett el-alternativ på plats.
Det är tanken bakom Pacific Gas & Electrics Remote Grid Initiative. Det är en av en lång serie av mikroplaner som aktiverar planer som föreslås av verktyget i norra Kalifornien, som är under noggrann granskning för sin försummelse av nätunderhåll som ledde till statens dödligaste löpeld hittills och dess efterföljande konkurs. PG&E har också genomfört de mest utbredda strömavbrotten för att förhindra fler bränder under de senaste två åren.
Men till skillnad från de nätintegrerade reservkraftsystemen som utforskas av PG&E och statens andra investerarägda verktyg, skulle fjärrnätinitiativet helt avskaffa kraftledningar och ersätta dem med fristående sol, batterier och generatorer.
Källa: Green Tech Media läs mer ….
Tors 4/2 11:01
Smart kamerasystem räddar örnar från dödsfall i vindkraftverk
Ett nytt automatiserat kamerasystem som hindrar vindkraftverk från att snurra när det upptäcker örnar i närheten har visat betydande resultat för att minska fåglarnas dödsfall.
Systemet har utvecklats av IdentiFlight och använder AI och maskininlärning för att fortsätta förbättra för att rädda fler örnar och hotade fågelarter från vindkraftsrelaterade dödsfall.
Med tanke på hur snabbt förnybar energi expanderar runt om i världen har vindkraftverk alltmer dykt upp över vår planet. Trots att det är ett av de bästa alternativen för förnybar energi har vindkraftparker också visat sig döda fåglar med sina vändblad.
Enkelt uttryckt identifierar IdentiFlight nya kamerasystem närvaron av fåglar, räknar ut om de är hotade och hindrar vindkraftverk från att snurra innan fåglarna kan träffa dem. I verkligheten är det dock ett mycket mer tekniskt och avancerat system.
Källa: Interesting Enigneering läs mer ……
Ons 3/2 14:32
Efter 20 förseningar – regeringen vill få svar om Sydvästlänken
Efter den tjugonde förseningen var måttet rågat. Regeringen ger Statskontoret i uppdrag att granska misslyckandet med att få Sydvästlänken på plats i tid.
Sydvästlänken har varit ett problembarn för Svenska kraftnät. Den 18 december förra året skulle den 25 mil långa ledningen tas i drift, mer än sex år efter kontrakterad start. Men i november kom besked om en ny försening.
– Det är upprörande att en anläggning som beställdes för så länge sedan ännu inte är i drift. Vi är ute efter att korta ledtiderna i elektrifieringen av Sverige. Det här projektet går i motsatt riktning, sa energiminister Anders Ygeman (S) då till Sydsvenskan.
Nu ger regeringen Statskontoret i uppdrag att granska projektet.
Källa: Altinget läs mer ….
Ons 3/2 14:04
Transparenta solceller i fönster kan bli en "gamechanger" i den gröna övergången
Kraftproducerande fönster som är både energieffektiva och transparenta är målet för ett nytt forskningsprojekt.
Solens strålar skickar mer energi ner till oss på bara en timme än världens befolkning spenderar på ett helt år. Så utmaningen är bara att samla in den.
Med en påse pengar från EU börjar forskare från bland annat Mads Clausen-institutet vid SDU i Sønderborg nu utveckla nästa generation av transparenta solceller för användning i fönster.
Transparenta solceller kan användas i fönster och de finns redan. Men fram till nu har de antingen inte varit särskilt transparenta eller särskilt effektiva.
Källa: Energy Supply läs mer ……
Ons 3/2 13:44
Belgien och Danmark planerar samarbeta med vindparkerna till havs
Strax efter sitt tillträde som Belgiens energiminister deltog Tinne Van der Straeten vid invigningen av Seamade havsbaserade vindkraftspark.
Danmark och Belgien är nära att underteckna en avsiktsförklaring för ett ”hybridprojekt” som kommer att koppla ihop inte bara de två länderna utan också vindkraftparker till havs, säger den belgiska energiministern.
De danska och belgiska regeringarna har en dialog om att upprätta en 500 kilometer lång elkabel mellan de två länderna. Detta avslöjades av den belgiska energiministern Tinne Van der Straeten i en presentation under förra veckans energikonferens Davos Energy Week.
Den belgiska ministern har kontaktat sin danska motsvarighet, Dan Jørgensen. De två ministrarna kommer snart att underteckna en avsiktsförklaring för att inleda en genomförbarhetsstudie om länkens tekniska och socioekonomiska bärkraft.
Källa: Vindkraftsnyheter läs mer ….
Ons 3/2 13:16
Euromekaniks första vätgaslager levererat
Vätgasen och biogasens ökade popularitet och efterfrågan är årets tydligaste trend. I dagarna levererades Euromekaniks första vätgaslager för vätgasframställning, till det EU-finansierade projektet ZEHTC (Zero Emission Hydrogen Turbine Center) i Finspång. Det är ett första steg på en mycket spännande marknad som kommer växa i hela Norden.
– Vi vet att vi har ögonen på oss ifrån flera olika länder just när det gäller vårt arbete med vätgas i allmänhet och ZEHTC i synnerhet. Som en direkt funktion av de nordiska ländernas höga ambitioner att minska utsläppen av växthusgaser blir vätgasen alltmer efterfrågad som energikälla både enskilt men också som inblandning i andra gassystem, säger Peter Rydebrink, vd på Euromekanik.
Vätgaslagren levererades färdigbyggda i två 40-fotscontainrar direkt till Siemens Energy’s anläggning i Finspång. Nu kvarstår för Euromekaniks del leveransen av en elektrolysör och kompressor under första kvartalet 2021.
Källa: Nordiska Projekt läs mer ……
Ons 3/2 12:54
Den tjeckiska regeringen oeniga om datum för utfasning av kol
Den tjeckiska regeringen misslyckades med att besluta om ett kolavvecklingsdatum på måndag, eftersom förslaget baserat på kolkommissionens rekommendation inte hittade tillräckligt stöd bland ministrarna.
Dokumentet kommer att diskuteras mellan ministerier och intressenter, sade handels-, industri- och transportminister Karel Havlíček (ANO, Renew). Detta innebär att regeringens slutliga beslut har skjutits upp. ”Vi är inte utsatta för tidspress”, sa Havlíček efter mötet.
Även om landets kolkommission har rekommenderat nedläggning av tjeckiska kolgruvor 2038, föredrar miljöminister Richard Brabec (ANO, Renew) och ministrar från det socialdemokraterna yngre koalitionspartiet (ČSSD, S&D) en tidigare avveckling 2033, och Hälsominister Jan Blatný (oberoende) krävde att avvecklingen skulle ske ”så snart som möjligt”.
Samtidigt kritiserade utrikesminister Tomáš Petříček (S&D) kommissionens rekommendationer för att inte på ett adekvat sätt ta itu med utgångens socioekonomiska effekter.
Källa: EURACTIV läs mer ….
Ons 3/2 12:26
Elektriska motorvägar den mest effektiva vägen för minskning av CO2 för lastbilar
Anslutning av elektriska lastbilar till luftledningar på så kallade elektriska motorvägar är den mest energieffektiva vägen till utsläppsfri vägtransport. Tekniken testas i ett antal pilotprojekt, där Tyskland och Sverige tar ledningen. Det största hindret för en storskalig utbyggnad är den initiala infrastrukturinvesteringen. Regeringarna måste gå in snabbt och beslutsamt för att driva på tekniken, hävdar experter.
El som tas direkt från elnätet kan driva elektriska lastbilar med motorer direkt och även ladda batterier ombord. Det finns olika sätt att få el i lastbilar på resande fot:
Ledningssystem som använder luftledningar och lastbilar utrustade med strömavtagare. Detta tillvägagångssätt är bekant från spårvagnar och tåg och är den överlägset mest utbredda och avancerade.
Trådlösa induktionssystem använder spolar installerade under asfalten, som överför kraft till fordonet utan direktkontakt. Samma teknik används för att ladda elektriska tandborstar och i allt högre grad för mobiltelefoner och andra enheter.
Elektriska skenor på vägen, varigenom en rörlig arm sträcker sig från lastbilen till skenan. Detta system fungerar som en slot car track.
Källa: Clean Energy Wire läs mer ……
Ons 3/2 12:15
Nu är Epishines världsunika solcell här
Nu är det här. Epishines ”ljuscell” som kan förändra hur vi driver liten elektronik – en tunn och flexibel organisk solcell som kan integreras i sensorer, konsumentelektronik och andra enheter med låg effekt för att minska eller eliminera behovet av batterier.
”Vi är mycket stolta över att ha tagit resultaten från mer än 25 års forskning om den här produkten. Det som gör det ännu bättre är att vi också har utvecklat en produktionsprocess som är skalbar till stora volymer. Detta gör oss till en av de globalt ledande aktörerna inom tryckta organiska solceller, säger Anna Björklou, ny VD för Epishine.
Epishines ljusceller är giftfria, baserade på organisk elektronik och inkapslade i återvinningsbar plast. Den unika skalbarheten beror på att hela tillverkningsprocessen baseras på olika trycktekniker, roll-to-roll. De tunna och flexibla cellerna kan enkelt integreras i typiska plastbaserade elektronikhöljen.
Källa: Epishine läs mer ….
Ons 3/2 12:02
Indien stöttar sina el-distributörer med 42 miljarder dollar
Indien kommer att inleda en ny plan på 3,06 biljoner rupier (42 miljarder dollar) för att återuppliva förlustbringande eldistributörer efter att ett tidigare program som startade 2015 inte lyckades nå sitt mål att göra dem lönsamma.
Den nya planen, som presenterades av finansminister Nirmala Sitharaman i sitt budgettal på måndag, syftar till att minska förlusterna hos mestadels statliga provinsdistributörer vars dåliga ekonomiska hälsa har plågat industrin i årtionden.
Premiärminister Narendra Modis regering planerar att investera i att uppgradera försörjningssystem, installera smarta förbetalda mätare och separera försörjningslinjer för subventionerade och icke-subventionerade kunder, till skillnad från 2015 då den fokuserade mest på att minska skulden.
Åtgärderna syftar till att öka återförsäljarnas ekonomiska bärkraft, sa Sitharaman. Tilldelningarna kommer att göras över fem år och kommer att kopplas till de företag som uppfyller förbättringsmålen.
Källa: Bloomberg läs mer ……
Tis 2/2 12:04
Under 2020 ökade investeringarna i lagring med 136%
Den totala företagsfinansieringen (inklusive riskkapitalfinansiering, offentlig marknad och skuldfinansiering) för batterilagrings-, smart grid- och energieffektivitetssektorerna under 2020 ökade med 112 %, med 8,1 miljarder USD jämfört med 3,8 miljarder USD 2019.
Global VC-finansiering (riskkapital, private equity och företagsriskkapital) för batterilagrings-, smart grid- och effektivitetsföretag 2020 var 12 % högre med 2,6 miljarder USD jämfört med 2,3 miljarder USD som togs upp 2019.
Den totala företagsfinansieringen inom batterilagringssektorn var upp 136% med 6,6 miljarder dollar i 54 affärer 2020. VC-finansiering för batterilagringsföretag uppgick dock till 1,5 miljarder dollar i 32 affärer jämfört med 1,7 miljarder dollar som togs upp i 32 affärer under 2019.
Litium-jon-baserade batteriteknikföretag fick mest VC-finansiering 2020, med $ 649 miljoner. Andra kategorier som fick finansiering var Solid-state-batterier, Energilagring nedströms, Energilagringssystem och Flow-batterier.
Källa: Mercom Capital läs mer ….
Tis 2/2 12:19
Indien stöttar sina el-distributörer med 42 miljarder dollar
Indien kommer att inleda en ny plan på 3,06 biljoner rupier (42 miljarder dollar) för att återuppliva förlustbringande eldistributörer efter att ett tidigare program som startade 2015 inte lyckades nå sitt mål att göra dem lönsamma.
Den nya planen, som presenterades av finansminister Nirmala Sitharaman i sitt budgettal på måndag, syftar till att minska förlusterna hos mestadels statliga provinsdistributörer vars dåliga ekonomiska hälsa har plågat industrin i årtionden.
Premiärminister Narendra Modis regering planerar att investera i att uppgradera försörjningssystem, installera smarta förbetalda mätare och separera försörjningslinjer för subventionerade och icke-subventionerade kunder, till skillnad från 2015 då den fokuserade mest på att minska skulden.
Åtgärderna syftar till att öka återförsäljarnas ekonomiska bärkraft, sa Sitharaman. Tilldelningarna kommer att göras över fem år och kommer att kopplas till de företag som uppfyller förbättringsmålen.
Källa: Bloomberg läs mer ……
Tis 2/2 12:04
”Lös kapacitetsbristen i elnäten med effektivisering”
Energieffektivisering och flexibilitet där användning av el flyttas till en annan tidpunkt är avgörande för att kapacitetsbristen ska kunna lösas så billigt, fort och klimatsmart som möjligt, skriver Linda Burenius, Lotta Bångens och Daniel Lindén.
Kapacitetsbristen i framförallt regionala och lokala elnät i vissa delar av Sverige var under 2020 den mest diskuterade frågan i energidebatten. Den kan den lösas genom huvudsakligen två åtgärder – antingen genom en utbyggnad av elnätet, vilket är dyrt och tar lång tid, eller genom att minska på efterfrågan på el vid det givna tillfället. Vi menar att det senare borde ges betydligt mer uppmärksamhet framgent än idag.
Energieffektivisering minskar inte bara behovet av energi, utan även effektuttaget under de känsliga effekttopparna, när det är som kallast och den samlade förbrukningen är som störst. Diskussionen om energieffektivisering har hittills varit fokuserad på kilowattimmar, men nu är det dags att även se det värde som energieffektivisering ger i form av ett minskat behov av effekt.
Potentialen för den här typen av effekt-effektivisering är 3 000 MW, enligt Naturskyddsföreningen, vilket räcker långt för att lösa kapacitetsproblemen – även om elanvändningen ökar framöver.
Källa: Ny teknik läs mer ….
Tis 2/2 11:57
Uber beställer 24 000 Volvo XC90s till sin förarlös flotta
Uber har ingått ett avtal med biltillverkaren Volvo om att köpa 24 000 av sina XC90-stadsjeepar mellan 2019 och 2021 för att bilda en flotta med autonoma fordon, enligt Bloomberg News. XC90 är basen i Ubers senaste generationens självkörande testbil, som har sensorer och autonom körförmåga installerad av Uber efter köp på XC90-fordonet.
Affären sägs vara värt cirka 1,4 miljarder dollar per Financial Times, med XC90 som börjar på 46 900 dollar i USA när det gäller konsumentpriser för basmodell. Uber testar redan XC90 i Arizona, San Francisco och Pittsburgh i försök med säkerhetsförare ombord för att förbättra och förbättra deras programvara.
Uber samarbetade också med Volvo för att gemensamt utveckla autonom körning och ett fordon redo för självkörande implementering, med investeringar från båda sidor som gjordes förra året.
Källa: Tech Crunch läs mer ……
Tis 2/2 11:50
Norges trillion dollar förmögenhetsfond sålde de sista investeringarna i det fossila
Norges triljoner dollar statliga förmögenhetsfond har sålt den sista av sin portfölj av olje- och gasföretag i ett stort steg bort från landets beroende av sin petroleumsindustri.
Trond Grande, vice verkställande direktör för fonden, meddelade i slutet av förra året i ett telefonsamtal om den slutliga försäljningen, som ägde rum i slutet av förra året.
Beslutet att nixa fondens portfölj av olje- och gasföretag, värt 6 miljarder dollar, var ekonomiskt. År 2020 rapporterade fonden förluster på 10 miljarder dollar i olje- och gasaktier som var värda 40 miljarder dollar i början av året. Tillbaka i 2017 sa Norges centralbank att regeringen borde släppa olje- och gasinvesteringar för att skydda förmögenhetsfonden – världens största – från prisvolatiliteten.
Källa: VOX läs mer ….
Tis 2/2 11:44
Regeringen satsar på mer vindkraft till havs – elkunderna tar notan
Regeringen vill nu bygga ut nätet så att det blir billigare att satsa på vindkraft till havs, något som branschen länge efterfrågat. Notan hamnar på konsumenternas nätavgift.
– Tanken är att likställa den med landbaserad vindkraft, säger energiminister Anders Ygeman (S) till DN.Fördelen med vindkraft till havs är dels kort och gott att det blåser friskare, dels att man kan använda högre torn och större turbiner, vilket ger högre effekt.
Sverige har en lång kust, det finns numera ett antal kommersiella projekt, men vi ligger ändå långt efter andra EU-länder när det gäller havsbaserad vindkraft.
Källa: DN läs mer ……
Tis 2/2 11:33
SEB banken lånar ut till det fossila
Kalla fakta avslöjar: SEB har lånat ut minst 66 miljarder kronor till fossila bolag.
Svenska banker lånar ut mångmiljardbelopp till Europas mest klimatförstörande bolag, det avslöjade Kalla fakta 1 februari.
Istället för att bidra till en omställning genom att villkora sina lån med gröna investeringar blir bankerna en bromskloss i klimatarbetet, menar kritiker.
– Bankerna spelar en jätteviktig roll. De måste bli en del av lösningen, annars
klarar vi inte att nå klimatmålen, säger Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide. Svenska storbanken SEB har sedan Parisavtalet skrevs under för fem år sen lånat ut minst 66 miljarder kronor till fossila bolag som bland annat bygger ny kolkraft.
Men SEB försvarar sig med att de här bolagen måste låna pengar för att ha råd att ställa om till förnybart. – Den här omställningsresan som många energibolag är på kräver enorma belopp av investeringar, säger SEB:s vd Johan Torgeby.
Men de båda tyska energijättarna i Kalla faktas granskning, RWE och Uniper, ligger
långt efter både branschgenomsnittet och vad som krävs för att nå
tvågradersmålet i sin omställning till förnybar energi.
Källa: TV4 läs mer ….
Tis 2/2 11:28
Kommunen som satsar på vätgas
Världens enda tankstation med närproducerad grön vätgas och snart en förskola som med hjälp av vätgas producerar mer energi än den förbrukar. Mariestad kommun satsar på att gå före och testa nya tekniker för hållbarhet.
Vätgas har på kort tid seglat upp som den energibärare som ska rädda klimatet, både internationellt och här i Sverige. EU pekade i somras ut vätgas som central för att nå klimatmålen. Flera länder har redan tagit fram vätgasstrategier.
I förra veckan meddelade Sveriges regering att den ska ge myndigheter i uppdrag att ta fram underlag till en svensk strategi för vätgas.
Källa: DN läs mer ……
Tis 2/2 11:21
Solpaneler tillverkade av kompost
AuREUS, har utvecklat en teknik som använder material som syntetiserats från jordbruksavfall i system som absorberar UV-ljus från solljus och omvandlar det till elektricitet.
Tekniken består av självlysande partiklar, som härrör från frukt- och grönsaksavfall, suspenderade i ett hartssubstrat. När ljus träffar materialet absorberar och återutsänder dessa partiklar ljuset runt bitens kanter. PC-celler placeras längs kanterna för att fånga ljuset, redo för omvandling.
AuREUS tror att dess teknik kan bidra till att skapa vertikala solodlingar i städer om den är fäst vid höghus. Hem och småföretag kan också dra nytta av det. Dessutom, med en tredjedel av all mat som produceras globalt varje år som går till spillo, ger tekniken avfallsgrödor ett andra liv.
Den nuvarande modellen använder 80% färgämnen från frukt och grönsaker; forskarna strävar nu efter att nå 100% genom att hitta naturliga blå färgämnen som kan fås i skala innan de förstärker produktionen.
Källa: Edie läs mer ….
Tis 2/2 11:16
Ytterligare en batterifabrik i Ungern
Sydkoreanska SKI (SK Innovation) beslutade i torsdags att bygga en tredje battericellfabrik i Ungern. Bygget startar under tredje kvartalet detta år och ska vara helt avslutat 2028.
SKI kalkylerar med att fabriken på 30 GWh ska kosta 19 miljarder kronor. Det är oväntat lite. Budgetarna brukar ligga på en miljard per GWh.
Antalet planerade battericellfabriker i Europa ökar snabbt. De ska möta en ökad efterfrågan på batteridrivna fordon under de kommande två decennierna. Några byggs av europeiska företag, men de flesta av asiatiska batterijättar.
Källa: Elektronik Tidningen läs mer ……
Mån 1/2 14:01
Grenar och trädtoppar kan minska utsläpp från tung trafik med 90 procent
Ny forskning från Högskolan i Gävle visar att spill från skogsbruket kan ge stora mängder biobränsle, och i förlängningen utsläppsminskningar av växthusgaser motsvarande 88-94 procent för tunga transporter på vägarna i Sverige.
De tunga transporterna står för en betydande del av de svenska utsläppen av växthusgaser.
– Här finns en stor och outnyttjad potential, säger Shveta Soam, forskare inom miljövetenskap på Högskolan i Gävle.
Biobränslen utgör 21 procent av den totala bränsleförbrukningen inom transportsektorn i Sverige. Användningen av biobränslen har fått kritik, exempelvis då oljepalmer som utomlands används som råvara vid framställningen har odlats på bekostnad av regnskog och känsliga ekosystem.
Källa: EnergiPress läs mer ….
Mån 1/2 13:54
Grön vätgas ersätter kol i Tyskland
Grön vätgas blir det som ersätter kolet i Tyskland.
Moorburgs kolkraftverk kan skryta med ett händelserikt start, en milstolpe och nu en ljus framtid.
Det öppnades 2015 av det svenska företaget Vattenfall vid stranden av floden Elbe, strax utanför den tyska hamnstaden Hamburg.
Dess planering och konstruktion drogs ut bland hård motstånd. Enligt Clean Energy Wire markerade en lokal tidning sin första verksamhetsdag med rubriken ”Hälsningar från stenåldern.”
Nu läggs kolkraftverket ner. Men kan ersättas av en av de största satsningarna på grön vätgas i Europa.
Källa: GreenThechMedia läs mer ……
Mån 1/2 13:16
De vill lansera flygplats för elektriska vertikala start- och landningsflygplan (eVTOL)
Flygande bilar har ökat i popularitet de senaste åren med även stora aktörer som Boeing och Porsche som vill utveckla dessa fordon. Nu gör en stad i England sig redo att vara värd för världens första flygplats för flygande bilar.
Brittiskt baserade start-up Urban-Air Port har samarbetat med biljätten Hyundai Motor för att konstruera denna futuristiska flygplats för att ge alla en smak av vad som kommer i framtiden för flygresor. De kallar sin nybyggnad Urban Air Port.
Det nya projektet kommer att utveckla en utsläppsfri infrastruktur som är värd för nästa generation av elektriska och autonoma flygfordon.
”Bilar behöver vägar. Tåg behöver räls. Flyg behöver flygplatser. Elektriska vertikala start- och landningsflygplan (eVTOL) behöver Urban Air Ports. För över hundra år sedan startade världens första kommersiella flygning och skapade den moderna anslutna världen. Urban Air Port kommer att förbättra anslutningen mellan våra städer, öka produktiviteten och hjälpa Storbritannien att ta ledningen i en helt ny global global ekonomi, säger Ricky Sandhu, grundare och vd för Urban Air Port.
Källa: Interesting Engineering läs mer ….
Mån 1/2 12:57
Att investera i det fossila lönar sig inte säger representanter från Norska oljefonden
Norges ”statliga pensionsfond”, känt som ”oljefonden”, använder intäkter från Norges stora olje- och gasutvinningsindustri för att skapa en rad olika investeringar runt om i världen. Största delen av fonden riktar sig till ägarintressen i företag, som spänner över 74 länder och 9 202 företag, senast viktade mot teknikföretag.
Nyligen meddelade fondförvaltarna, Norges Bank, sina resultat för 2020. En massiv avkastning på 1 070 miljarder kronor (cirka 162 miljarder australiska dollar) var främst tack vare höga prestanda på teknikaktier, särskilt Apple.
”Teknikföretagen hade den högsta avkastningen 2020, med en avkastning på 41,9 procent. Detta beror främst på pandemin som resulterar i en massiv ökning av efterfrågan på produkter för onlinearbete, utbildning, handel och underhållning ”, säger VD för Norges Bank Investment Management Nicolai Tangen. Det fjärde största enskilda bidraget till absolut avkastning 2020 var Tesla och bidrog med 36 miljarder kronor.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Mån 1/2 12:29
Biden vill fördubbla vind till havs och upphöra med fossila bränslesubventioner
President Joe Biden undertecknade en verkställande order på onsdagen och avslutade federala subventioner för fossila bränslen, med målet att fördubbla amerikansk vindkapacitet till havs fram till 2030 och rikta infrastrukturplanering för att påskynda överföring och ren energiutbyggnad.
”Att ta itu med klimatkrisen hemma och utomlands” var en av tre verkställande order som presidenten undertecknade, alla syftade till att placera klimatkrisen i centrum för hans administration och flytta USA mot 100% ren el 2035.
Det kräver också elektrifiering. den federala fordonsflottan, granskning av gruv- och borraktiviteter på offentliga markar och riktning av federala investeringar mot att skapa nya jobbmöjligheter för arbetare med fossila bränslen.
Källa: Utility Dive läs mer ….
Mån 1/2 12:23
Världens största sol- och batteriprojekt planeras i Australien
Sun Cable-projektet på 22 miljarder dollar som syftar till att exportera australiensisk solenergi till Singapore från en massiv solfarm på 10 GW i Northern Territory har tecknat ett nyckelplaneringsavtal med Northern Territory-regeringen.
Projektutvecklingsavtalet beviljar ”större projektstatus” och hjälper till att påskynda planeringsgodkännandeprocessen för projektet och dess plan att exportera solenergi via en 3700 km undervattensöverföringskabel, kallad Australien-ASEAN Power Link.
Det skulle vara ett oöverträffat projekt för Australien och världen, både i skala och i sina planer på att exportera el från Australien till Singapore. Projektet skulle innebära att ett 10GW solprojekt byggdes nära Elliott, i Barkly-regionen, med kraft som sedan skickades till havs via undervattensöverföringslänken och via en serie enorma batterianläggningar.
Källa: Renew Economy läs mer ……
Mån 1/2 12:16
GM slutar tillverka bensin- och dieselbilar till 2035
Den amerikanska biljätten General Motors har lovat att släppa bensin och diesel från alla sina lätta fordonserbjudanden år 2035, meddelade det på torsdag (amerikansk tid), bara några dagar efter att president Joe Biden sa att han skulle konvertera hela regeringsflottan till el.
För närvarande är 75% av företagets hela koldioxidutsläpp bundna i användningen av just den produkt som det finns för att sälja: bilar som drivs med bensin och diesel.
Med Tesla för elfordon nu världens mest värdefulla biltillverkare efter marknadsvärde blir det alltmer uppenbart för äldre biljättar som GM att de måste övergå för att överleva.
Det nya målet är viktigt eftersom det är en del av en bredare plan som tillkännages av bilföretaget som kommer att se det sätta vetenskapliga mål för att nå koldioxidneutral status 2040.
Källa: The Driven läs mer ….
Mån 1/2 12:11
Bankerna kan förlora kunder
En undersökning av mer än 2000 bankkunder i Storbritannien har visat att mer än en av tio skulle byta bank om de trodde att deras val av företag investerade kraftigt i fossila bränslen. Effekten kan vara betydande för stora varumärken, som kan förlora miljontals kunder vardera.
Under hela undersökningsgruppen på 2000 personer sa 80% att de inte var medvetna om att deras bank investerade i fossila bränslen.
När de blev medvetna sa mer än en av tio (12,5%) att det skulle vara mycket troligt att de bytte bank. Market Forces hävdar att 12,5% av Barclays och HSBC: s kunder i Storbritannien motsvarar cirka tre miljoner människor.
”Kunderna har enorm kraft i år på grund av FN: s klimatkonferens i Glasgow; banker som fortsätter att finansiera fossila bränslen kommer att möta en utvandring, säger Market Forces UK-kampanj Adam McGibbon.
Källa: edie läs mer ……
Mån 1/2 09:53
Microsoft jobbar med Climeworks för att leverera "carbon capture"
Microsoft har vänt sig till Climeworks teknik för koldioxidavlägsnande som en av de viktigaste åtgärderna som kommer att hjälpa till med ett uppdrag att nå negativa utsläpp till 2030 och ta bort företagets historiska utsläpp till 2050.
Det schweiziska företaget Climeworks specialiserar sig på koldioxidluftfångstteknologi. Processen ser att CO2 fångas upp från luft i Hellisheiði, Island genom direkt luftfångsteknik. CO2 blandas sedan med vatten, pumpas under jorden där det lagras permanent när en mineraliseringsprocess är klar.
Climeworks har den här veckan godkänts av Microsoft för att tillhandahålla lösningar på teknikjättens övergripande hållbarhetsåtagande.
Mircosofts koldioxidnegativa åtagande tillkännagavs i januari 2020 och kommer att leda till att Microsoft minskar sina utsläpp med mer än 50% över hela sin affärs- och försörjningskedja till 2030 samtidigt som man investerar i att ta bort mer koldioxid än de släpper ut årligen.
Källa: edie läs mer ….
Mån 1/2 09:46
Italien får nästa gigafabrik
Italien får nästa europeiska battericellfabrik. 45 GWh blir kapaciteten och återigen hittar vi svensken Lars Carlström som vd – han har gått vidare från samma jobb på Britishvolt.
”Italvolt” heter projektet på mönster efter ”Northvolt” och ”Britishvolt”. Vd är svensken Lars Carlström. Senast var han med och sparkade igång motsvarande projekt i Storbritannien, Britishvolt.
Elektroniktidningen råkade snubbla över nyheten innan den blivit offentlig.
– Jag kommer att lansera detta sent nästa vecka eller veckan därpå, säger Lars Carlström.
Enligt preliminära uppgifer utvärderas tre orter för lokaliseringen av den italienska fabriken. Den kommer att kräva 100 hektar. 20 000 kvadratmeter ägnas åt en forsknings- och utvecklingsavdelning.
Källa: Elektronik Tidningen läs mer ……
Fre 29/1 13:56
Vägtransporter är mer innovativ än järnväg- och sjötransporter
Den vanliga idén i regeringen är att vägtransporter är sämre än med järnväg eller vatten. En analys utförd av Nederländska organisationen för tillämpad vetenskaplig forskning (TNO) har dock visat att detta inte är fallet. Vad regeringen inte tar tillräckligt hänsyn till är tekniska innovationer som är mer lovande och billigare för godstransporter på vägar. Detta anges i TNO: s vitbok ’Succesvolle mobiliteitstransitie met adaptieve reisbegeleiding’ (’Framgångsrik mobilitetsövergång med adaptiv resehantering’).
Detta är inte det enda överraskande resultatet av studien. TNO rabatterar också optimistiska förväntningar på effekten av självkörande bilar på trafikstockningar i städer. Enligt TNO är det mer sannolikt att motsatsen är fallet.
Många tror att säkra, automatiska bilar orsakar färre utsläpp och inte kräver mycket parkeringsplats. TNO: s beräkningar visar dock att i den mest ogynnsamma situationen kommer antalet kilometer som fordon kör att öka med 74%! och trängsel i städer mer än tredubblas. Räknar inte han förlust av skatteintäkter och en minskning av promenader och cykling.
Källa: Innovative Origins läs mer ….
Fre 29/1 13:01
Solproducerad vätgas i Masdar City
Masdar lanserar ett pilotprojekt för grönt vätgas i Förenade Arabemiraten. I ett nyligen samtal med tidningen pv beskrev två företagstjänstemän projektet och förklarade hur vätet kommer att användas för vägtransport, luftfart och sjöfart i Masdar City.
Masdar utvecklar ett pilotprojekt för grönt vätgas med Abu Dhabi Department of Energy, Etihad Airways, Khalifa University of Science and Technology, Siemens Energy, Marubeni och Lufthansa Group.
Den soldrivna elektrolysatorn kommer att byggas i Masdar City, Abu Dhabi, i syfte att producera grönt vätgas och hållbara bränslen för vägtransport, luftfart och sjöfart. Masdar City är för närvarande under uppbyggnad i Abu Dhabi och förväntas bli en av världens mest hållbara stadsgemenskaper.
Källa: pv-magazine läs mer ……
Fre 29/1 12:56
Finländskt pilotprojekt för självkörande bilar i Norge
Det finska företaget som utvecklar programvara för självkörning, Sensible 4, har påbörjat förberedelserna för ett pilotprojekt i Gjesdal i Norge. Detta inkluderar provkörning under norska vinterförhållanden och kartläggning av rutten med självkörande Toyota-fordon.
Pilotprojektet introducerar nya Toyota Proace-fordon, en ny version av den autonoma körprogramvaran och nya funktioner för efterfrågebaserad kollektivtrafik. Som extra säkerhet är det alltid en person ombord på fordonet under körning.
– Vi har genomfört våra förberedelser som planerat i Gjesdal. Fordonen fungerar bra, säger projektledare för Sensible 4, Aleksi Tepponen.
Källa: Elektronikk Nett läs mer ….
Fre 29/1 12:13