ENERGIOMSTÄLLNINGEN
omvärldsbevakning med de senaste nyheterna
Hur minskar vi CO2-utsläppen snabbast
i människans olika aktiviteter?
MEDSOLS.NU ger dig ..................
- Nyheter varje dag
- Väljer det optimistiska
- Positiv lösningsjournalistik
- Dagsaktuella nyheter
- Sverige och världen
- sol - vind - vatten - bio - geotermik m.m.
- batterier - vätgas - pump, mineraler m.m.
Vill du också få vårt färska
nyhetsbrev varje vardag - fyll i
NYHETER IDAG
onsdagen den 28 december
Finland: Svenskar döper om naturgas till fossilgas och vi uppmanas göra detsamma
Sluta tala om naturgas som om den var rentav naturvänlig eller oproblematisk. Den svenska språkmyndigheten vill hellre tala om fossilgas. Det ordet ska nu börja användas också i Finland.
Det är en stor och kontroversiell LNG-tanker som lägger till i Ingå hamn. Den nedkylda flytande naturgasen välkomnas av många, eftersom den ger värme, elektricitet och drivmedel. Den ersätter rysk importgas som tidigare användes.
Men naturgas är inte naturvänlig. Utsläppen av koldioxid är visserligen mindre än från kol eller olja. Men det är fortfarande ett fossilt bränsle, huvudsakligen metan, som många vill att vi ska kunna lämna kvar under markytan.
Den globala uppvärmningen gör det nödvändigt att vara noggrannare med termerna.
Nytt rekord när solceller når 32.5% i effektivitet
Helmholtz-Zentrum Berlin (HZB) har hävdat en tandemcelleffektivitet av kisel/perovskit på 32,5 %, vilket ger det tyska forskningscentret tillbaka rekordet för celleffektiviteten.
Priset var certifierat av European Solar Test Installation i Italien, och inkluderades i National Renewable Energy Lab-diagrammet över solcellsteknologier, som underhålls i USA.
Cellen, som består av en bottencell av kisel och en toppcell av perovskit, inkluderar en gränssnittsmodifiering för att minska laddningsbärares rekombinationsförluster. Medan den översta cellen kan använda blåljuskomponenter, omvandlar den nedre cellen de röda och nära-infraröda komponenterna i ljusspektrumet. HZB bekräftade att storleken på testcellen var 1,014 cm².
Spanska energijätten Iberdrola kommer att installera världens största vindkraftverk på land i Spanien
Iberdrola-gruppen kommer att installera vindkraftsparken Iglesias på 94 MW i Burgos, som kommer att ha de kraftfullaste turbinerna i världen och kommer att innebära en investering på 96,5 miljoner euro. Vindkraftverken kommer att tillverkas i Lerma och projektet kommer att innebära anställning av hundratals lokala anställda.
Detta är ett av de nya vindprojekt som Iberdrola driver fram i Castilla y León, där man redan driver mer än 1 600 megawatt i nästan 60 vindkraftsparker. Totalt har den 5 100 megawatt förnybar energi, vilket gör den till regionen med den ”grönaste” kraften installerad av företaget.
Iberdrolas investeringsplan i Castilla y León förutser installation av 1 800 ”gröna” megawatt under de kommande åren, en åtgärd med vilken man fortsätter att främja sin hållbarhetsstrategi, baserad på elektrifiering av ekonomin och som syftar till att bekämpa klimatförändringar och skapa välstånd och sysselsättning i de samhällen där den är verksam.
En undervattens-elkabel projekteras under Svarta havet
EU:s Global Gateway-initiativ, ett internationellt infrastrukturutvecklingsprogram för att motverka Kinas Belt and Road-initiativ, är redo att mobilisera mer än 300 miljarder euro (318,41 miljarder USD) under de kommande fyra åren fram till 2027. Ett av dess första projekt är en 3GW högspänning undervattenskabel under Svarta havet. Detta projekt kommer att koppla samman elsystemen i Azerbajdzjan, Georgien, Rumänien och Ungern, eller Kaukasus och kontinentala Europa. Europeiska kommissionen har öronmärkt 2,3 miljarder euro för det.
Global Gateway-projektet kommer att bli den första undervattens-elkabeln i Svarta havet. För närvarande finns det bara Caucasus Cable System, en kommunikationskabel mellan Georgien och Bulgarien som fortsätter till Frankfurt i Tyskland och vidare.
Världsbanken ska tillhandahålla 311 miljoner dollar till sol- och lagringsprojekt i Västafrika
Världsbanksgruppen har godkänt 311 miljoner dollar i finansiering från International Development Association (IDA) från dess nya regionala nödsolenergiinterventionsproje
Finansieringen inkluderar ett anslag på 20 miljoner USD för att underlätta framtida regional krafthandel och stärka den institutionella och tekniska kapaciteten hos West Africa Power Pool för att utföra sitt regionala mandat.
RESPITEs huvudmål är att utöka den nätanslutna kapaciteten för ren energi i de deltagande länderna samtidigt som den regionala integrationen i Tchad, Liberia, Sierra Leone och Togo förbättras. Afrika söder om Sahara har en av de lägsta elektrifieringshastigheterna tillsammans med några av de högsta energikostnaderna. RESPITE är Världsbankens svar på den pågående energikrisen i Västafrika för att påskynda utbyggnaden av mer ren energi i regionen.
Läs om de största batterilagringsprojekten under 2022
En sammanfattning av de största projekten, finansieringen och uttagsaffärerna inom sektorn som Energy-Storage.news har rapporterat om i år.
Det har varit ännu ett landmärke för energilagring, delvis exemplifierat av följande nyhetsartiklar som markerade de största tillkännagivandena av sitt slag under loppet av 2022 (hittills) och några av de största någonsin inom energilagringssektorn.
Största litiumjon-BESS-projektet som föreslagits: 4-4,5 GWh samlokaliserat BESS (Filippinerna)
I juni föreslog en infrastrukturgrupp som ägs av miljardären Enrique K Razon att bygga ett solenergi-plus-lagringsprojekt i Filippinerna med en batterilagringskapacitet på 4 000-4 500 MWh.
Razons Prime Infrastructure Holdings (Prime Infra) skulle övervaka projektet som skulle kombinera BESS med 2 500-3 500 MW solenergi.
EU:s koldioxidutsläpp nådde den lägsta nivån på 30 år i november
Det fanns utbredda förväntningar på att krisen med fossila bränslen skulle leda till en ökning av EU:s utsläpp. Detta grundade sig på ett missförstånd: EU ökade importen av fossila bränslen från hela världen, men orsaken var inte en ökad konsumtion. Snarare försökte EU-företag att ersätta det förlorade utbudet från Ryssland, eftersom landet stängde av gasexporten till EU och EU i sin tur förbjöd kolimport från Ryssland. Dessutom ledde svag kärnkraft och vattenkraft till ökad efterfrågan på kol och gas i början av 2022.
Minskningen av utsläppen orsakas av inverkan på höga priser på efterfrågan, i kombination med ökningar av vind- och solkraft. Vattenkraftproduktionen har återhämtat sig från kollapsen som den upplevde under sommaren, men den franska kärnkraftsoperatören EdF har inte kunnat nå sina mål för omstart av reaktorer, vilket resulterade i rekordlåg kärnkraftsproduktion, återigen, i november.
Meningarna går isär om djuphavsbrytningen
På COP27 krävde Frankrikes president Emmanuel Macron ett internationellt förbud mot djuphavsbrytning. Samma vecka föreslog den franske ambassadören Olivier Guyonvarch formellt ett förbud under ett rådsmöte med den internationella havsbottenmyndigheten (ISA).
”När effekterna av klimatförändringarna blir allt mer hotfulla och erosionen av den biologiska mångfalden fortsätter att accelerera, verkar det idag inte rimligt att skynda igång ett nytt projekt, det om djuphavsgruvor, vars miljöpåverkan ännu inte är känd och kan vara betydelsefullt för sådana uråldriga ekosystem som har en mycket känslig jämvikt”, sa Guyonvarch vid ISA-mötet på Jamaica.
Den franska regeringen är bara den senaste som kräver ett moratorium för djuphavsbrytning. Tyskland, Spanien, Costa Rica, Nya Zeeland, Chile och andra vill sätta stopp för rusningen till djuphavet på grund av bristen på vetenskaplig forskning om den miljöpåverkan gruvdrift kan ha.
Största solcellsparken på 6MW på Tonga i södra Stilla havet
Nya Zeeland-baserade solkraftverk Sunergise har nyligen invigt en 6-MW/6,9-MWp solenergipark i kungariket Tonga, en ögrupp i Stilla havet.
Projektet innebar installation av tre sammankopplade, markmonterade solpaneler i västra Tongatapu – landets huvudö. Var och en har en kapacitet på 2,3 MWp och byggdes med hjälp av lokala civila, mekaniska och elektriska underleverantörer. Det stöds av ett kraftköpsavtal (PPA) mellan Sunergise New Zealand Ltd och Tonga Power Ltd.
Slutförandet av projektet försenades först av covid-19-pandemin och sedan utbrottet av en ubåtsvulkan i den tonganska skärgården som orsakade tsunamis.
Drönare upptäcker hajar som kommer för nära stränderna
I decennier har Queensland förlitat sig på nät och trumlinor med agnkrok för att skydda strandbesökare från hajar. Men den säkerheten kostar det marina livet. Bara förra året fångade den utrustningen 958 djur, inklusive 798 hajar – av vilka 70 procent dog.
Sexton sköldpaddor omkom också som oavsiktliga offer tillsammans med 10 delfiner och två dugonger, en sårbar art i Queensland. Och år 2022 fångades 15 knölvalar i hajnät, även om alla avlägsnades säkert.
Regeringen överväger att ersätta sina dödliga åtgärder med att använda kamerautrustade drönare för att söka efter hajar, och Alexandra Headland är en av platserna för ett försöksprogram som redan visar framgång.
Det är förvånansvärt lätt att upptäcka hajar när du flyger över dem, säger Rob Adsett, chef för fjärrpiloten hos Australian Lifeguard Service. ”Tekniken blir bättre.”
onsdag 28 december
tisdag 27 december
Engelska energibolaget Helen förvärvar 206MWp solenergiprojekt från ib vogt i Finland
Energibolaget Helen har tillkännagivit förvärvet av ett 206MWp solcellsprojekt (PV) i Finland från ib vogt.
Finansiella detaljer om affären har inte avslöjats.
Helen fusions- och förvärvsdirektör Jenny Söderman sa: ”Solkraftproduktionen i Finland kommer att växa exponentiellt i framtiden. Solkraftverket i Kalanti, Nystad, är vårt första förvärv av ett färdigbyggt solenergiprojekt och ett av de största i Finland.
”Det industriella solkraftverket är ett tillägg till vår produktion av inhemsk, utsläppsfri energi, samtidigt som vi ökar vår självförsörjning med energi.
”Att öka mängden el som produceras av solenergi stöder också vårt mål att vara koldioxidneutrala år 2030 och övergången till ett decentraliserat energisystem, där energi produceras från olika källor.”
Solenergiparken ligger i Kalanti, Uusikaupunki-regionen, och är i redo att byggas, och byggnadsarbetena på platsen beräknas påbörjas under andra kvartalet nästa år.
BMW kommer att bygga en solid state-batterilinje i Tyskland
Solid Power i USA har utökat sitt gemensamma utvecklingsavtal med BMW, vilket ger gruppen en forsknings- och utvecklingslicens på 20 miljoner USD för celldesign och tillverkning.
Detta gör det möjligt för BMW att designa sina egna celler och bygga sin egen prototypbatterilinje i Tyskland baserat på tekniken, vilket påskyndar kommersialiseringen av helt solid state-celler och ger suverän kapacitet i Europa. Det följer också ett vd-byte på Solid Power denna månad.
När BMW Group har installerat sin prototypproduktionslinje säger Solid Power att de förväntar sig att leverera sitt sulfidbaserade elektrolytmaterial till koncernen för prototypcellproduktion.
BMW planerar att duplicera Solid Powers pilotproduktionslinjer i Colorado vid sin egen anläggning i Tyskland, och ingenjörer kommer att arbeta vid Solid Powers anläggningar för att optimera celltillverkningsprocesser.
Olovlig installation av solceller – tvingas böta
En person i Mönsterås ska utan lov satt upp solceller på taket. Fastighetsägaren hävdar att hon har ringt kommunen 1,5 år sedan och fått en muntlig besked från en tjänstperson att det inte behövs bygglov. Hon kan dock inte uppge vem från kommunen som hon har parat med.
Byggnaden ingår i kommunens dokument om särskilt värdefulla bebyggelse.Miljö- och byggförvaltningen har anlitat Kalmar läns museum för att bedöma om åtgärden bryter mot förvanskningsförbudet. Länsmuseets antikvarier gör bedömningen att solcellerna påverkar bebyggelseområdet och den enskilda byggnaden negativt.
Nämnden har beslutat att sänka sanktionsavgiften med hälften till 3 525 kronor. Fastighetsägaren tycker att summan är oskälig på grund av att hon har fått fel information av en tjänsteperson.
Byggchefen Malin Engdahl uppmanar fastighetsägare att alltid ansöka om bygglov för att vara på den säkra sidan.
USA:s vindkraftsindustri till havs kommer att nå stora milstolpar 2023
Efter år av förseningar gjorde den nystartade vindkraftsindustrin äntligen framsteg 2022. Här är en sammanfattning av sektorns hektiska år och en förhandstitt på vad som väntar.
USA har länge svävat på gränsen till en havsbaserad vindenergiboom, även när industrin har skjutit i höjden över hela världen. Efter många tillfällen snurrar bara sju turbiner utanför USA:s kust, vilket motsvarar 0,1 procent av den totala globala kapaciteten hos vindkraftsparker till havs.
Nu börjar allt förändras. Med företag som når stora milstolpar i år – och med mer utveckling på däck 2023 – byggs fart i den nya amerikanska havsbaserade vindkraftsindustrin.
Estniska Enefit Green ska bygga nya vindkraftsparker i Estland och Litauen
Företaget Enefit Green planerar att bygga vindkraftsparker i Estland och Litauen med en investering på 450 miljoner euro under de kommande två åren.
I Estland kommer företaget att bygga en 255MW Sopi-Tootsi vindkraftspark och i Litauen planerar man att bygga 80MW Kelme vindkraftspark.
Beläget i norra Pärnu län kommer Sopi-Tootsi att utrustas med 38 vindkraftverk och när det är färdigt kommer det att bli det största projektet i Baltikum sett till kapacitet.
Enefit har redan fattat det slutgiltiga investeringsbeslutet för Sopi-Tootsi vindkraftspark.
Dessutom planerar Enefit Green att bygga en 63MW solpark i närheten och det slutliga investeringsbeslutet för solenergiparken planeras till nästa år.
Falbygdens energi gör nätet smartare
Falbygdens Energi samarbetar med teknikleverantören Plexigrid för att implementera och utveckla flexibilitetslösningar för att möjliggöra nya nätanslutningar snabbare.
För närvarande kan nya förfrågningar ta lång tid att behandla, på grund av begränsningar från andra nätägare som ligger utanför Falbygdens Energis kontroll. Därmed kan elnätet bli en de facto flaskhals för själva energiomställningen.
Med hjälp av data från smarta elmätare, som redan finns hos alla kunder, ska Falbygdens Energi få bättre kunskap om läget i elnätet.
Genom att arbeta med kunderna kan de hitta nya möjligheter att ansluta till nätet tidigare än de annars skulle kunna.
”Plexigrids nuvarande lösning tillsammans med de funktioner vi gemensamt utvecklar i projektet kommer att göra stor skillnad för oss både på strategisk och operativ nivå”, säger Falbygdens Energis elnätschef, John Johansson.
Ny installerad solenergi under 2022 kommer nå 268 GW säger BNEF
BloombergNEF-analytiker Jenny Chase säger att världen installerade 268 GW ny solenergi kapacitet 2022, med årliga installationer som förväntas nå 315 GW 2023. I en nyligen intervju med tidningen pv pekade Chase på en stor eftersläpning av levererade PV-moduler i Europa som fortfarande har ännu inte installerats.
Jenny Chase: Vi har blivit förvånade över det starka bygget i Kina, särskilt för bostäder och kommersiellt – vi förväntade oss initialt 99 GW nybyggnation i Kina i år och har höjt det till 126 GW (DC). Vår nuvarande uppskattning för årets konstruktion är 268 GW (DC). Europa har köpt många moduler – långt över 72 GW – även om vi förväntar oss att de bara har installerat runt 42 GW, så det finns ett stort lager.
Rapport: Att förvandla Afrikas sol till vätgas är lönsamt
Afrika kan utnyttja sina starka solenergiresurser för att producera 50 miljoner ton grönt väte per år till 2035 för att möta lokal efterfrågan och för export, enligt en studie som tillkännagavs förra veckan av Europeiska investeringsbanken (EIB).
Studien visar att det är ekonomiskt lönsamt att producera grönt väte från solenergi och kan uppnå en kostnad under 2 EUR (2,1 USD) per kilogram, vilket motsvarar en energikostnad på 60 USD per fat.
Att frigöra Afrikas gröna vätepotential skulle ge många fördelar som att hjälpa till att minska koldioxidutsläppen från den lokala tunga industrin, skapa jobb, säkra global energiförsörjning och förbättra tillgången till rent vatten och hållbar energi.
Enligt analysen kan 1 biljon euro investeras i produktion och överföring av grönt väte i Afrika.
Form Energy ska bygga en batterifabrik för långtidslagring i West Virginia
Form Energy Inc, en startup som hoppas kunna göra långvariga lagringsbatterier av material inklusive järn för att lagra kraft från förnybar energi, kommer att samarbeta med West Virginia för att bygga en tillverkningsanläggning i delstaten, sade företaget och politiker på torsdagen.
Anläggningen är planerad att byggas från och med nästa år i Weirton, en gång en toppstad för ståltillverkning.
West Virginias guvernör Jim Justice och Form Energy, med stöd av supportrar inklusive Bill Gates Breakthrough Energy Ventures, sa att anläggningen kommer att byggas med en total investering på upp till 760 miljoner dollar. De sa att fabriken kommer att börja tillverka batterisystem 2024 och att skapa minst 750 jobb i delstaten, som i flera år har lidit av brist på högbetalda jobb då kolproduktionen haltar mitt i energiomställningen.
Så blir bensinbilen nästan helt fossilfri
E-metanol har hamnat i ropet. Bränslet – som bygger på vätgas – kan avsevärt sänka klimatpåverkan avsevärt även för bensinbilar.
Elbilarna är fortfarande dyra och största delen av världens fordonspark bygger ännu på fossila bränslen. Men finns det någon möjlighet att ändå vara klimatsmart som bilist?
Det hoppas flera kommersiella aktörer. Nyligen invigde Porsche en pilotanläggning för så kallat elektrobränsle i Chile.
Beskedet kommer ungefär samtidigt som danska Ørstedt tar över bygget av en liknande anläggning i Sverige. Det handlar om ett nytt sätt att göra metanol.
”Potentialen med e-bränsle är enorm. Det finns för närvarande mer än 1,3 miljarder fordon med förbränningsmotorer över hela världen”, sa Michael Steiner, Porsches tekniska chef, i samband med invigningen.
tisdag 27 december
måndag 19 december
Geotermisk energi i Danska Holbæk
Leveransföretaget Fors och geotermiföretaget Innargi har ingått ett avtal för att titta på möjligheterna för geotermi i Holbæk.
Holbæk är Danmarks största gasstad och Fors står inför en stor uppgift att konvertera hela staden från naturgas till fjärrvärme under de kommande åren. I detta sammanhang kan geotermisk energi potentiellt täcka cirka 60 procent av fjärrvärmebehovet med grön, prisstabil och pålitlig värme.
Det uppger Fors och Innargi i ett pressmeddelande. De cirka 30 000 invånarna i Holbæk är bland de danskar som känner energikrisen hårdast. Så gott som alla bostäder värms upp med naturgas. Därför har Holbæks kommun och Fors lanserat en storskalig plan, som i etapper ska föra alla Holbæks medborgare över till fjärrvärme.
Wärtsilä: Vindkraft kan göras lika smidig som kärnkraft och klart billigare
WÄRTSILÄ, som tillverkar marina produkter och energilager har tagit fram ett alternativ. Wärtsiläs experter har räknat ut att det går att bygga stabil elkraft utifrån vindkraft, och det blir betydligt billigare än ny kärnkraft.
Även om vindkraft kombinerades med vätgasproduktion, motorkraftverk som använder vätgas för att producera styrkraft och batterier, så skulle priset på baskraften som produceras av det hela bli billigare än med ett nytt kärnkraftverk.
”Vi jämförde det med att bygga en ny Olkiluoto 3, det vill säga ett 1 600 megawatt kärnkraftverk. Och att samma stabila kapacitet skulle byggas med vind, en liten mängd batterier, elektrolysatorer och Wärtsilä-motorer”, säger Ville Rimali , chef för affärsutveckling för energi .
RIMALS beräkning bygger på att kombinationen vindkraft-väte-motor kraftverk-batteri kan producera el varje ögonblick på året med en konstant effekt på 1 600 megawatt – precis som kärnkraft.
Det var julledigt mellan den 19/12-26/12
måndag 19 december
fredag 16 december
Europeiska unionen röstar för att påskynda utbyggnaden av fristående energilagring
Europeiska unionens parlament har röstat om ändringar av REPowerEU som kommer att se dess accelererade tillstånd för förnybara projekt utökas till att omfatta fristående energilagring.
REPowerEU-strategin skrevs upp som svar på Rysslands invasion av Ukraina tidigare i år och såg blocket öka sitt mål för utbyggnad av förnybar energi till 2030 i ett försök att stärka energisäkerheten. En del av detta var att implementera nya, påskyndade tillståndsregler för förnybara projekt, men hittills ingick endast samlokaliserad energilagring.
Igår (14 december) röstade Europaparlamentet vid en plenarsession om nya REPowerEU-ändringar till direktiven om förnybar energi, byggnaders energiprestanda och energieffektivitet, som kommer att innebära att det påskyndade tillståndet utökas till all energilagring, fristående eller samlokaliserad. Tidigare har det bara nämnts samlokaliserat energilager.
Svensk Solenergi till energiministern: ”Så kan Sverige få 5 TWh solel”
”EU har på sistone kommit med många idéer för hur vi ska få till mer solenergi i Europa, bland annat att vi ska kräva solceller på byggnader. Vi har dock ett förslag som i Sverige skulle ge mycket mer solel utan att regeringen behöver tvinga någon till något”, skriver organisationen om brevet som skickades ut på luciadagen.
Svensk Solenergi vill att energiskatten på egenanvänd el tas bort, genom att gränsen på 500KWh för solelsanläggningar försvinner. Gränsen är ett resultat av tidigare regeringars tolkningar av EU-lagstiftningen – men Sverige är nästan ensamt om att tolka lagstiftningen på detta begränsande sätt. I de flesta andra EU-länder finns inte denna övre gräns för solelsanläggningar.
Den nuvarande gränsen innebär att de 8000 stora tak (3000 kvadratmeter och större) som finns i Sverige inte bebyggs med solcellsanläggningar enligt Svensk Solenergi. Om skatten skulle tas bort och denna takyta skulle täckas av solceller så skulle det kunna produceras 5 TWh el årligen, enligt organisationens uträkning.
Nytt energilandskap på Gotland – värme, el och industri i samverkan för en livskraftig ö
Gotland har pekats ut som ett pilotområde för att driva på omställningen till ett hållbart energisystem. I det nystartade projektet Got Heat ska energiexperter från IVL Svenska Miljöinstitutet utveckla en energisystemmodell för Gotland och undersöka hur värme-, el- och industrisektor kan samverka för att ta vara på restvärme och bidra till en livskraftig ö med effektiv resursanvändning.
– Det finns flera planer på sol- och vindkraftsparker och etableringar av nya elintensiva industrier på Gotland. Det skapar möjligheter att utveckla en flexibel och effektiv värmesektor som genom samverkan med andra sektorer dessutom kan bidra till att frigöra värdefulla bioresurser som just nu används för uppvärmning, säger Akram Sandvall, energisystemmodellerare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Dryckesjätten Diageo och flasktillverkaren Encirc har vill skapa världens första netto-noll glasflaskor
Encirc kommer att bygga nya ugnar vid sin Elton-fabrik i Cheshire som kommer att använda grön el och vätgas med låg kolhalt som kommer att bidra till att minska utsläppen från tillverkning av glasflaskor med 90 %.
Vätgasen kommer att levereras av Vertex Hydrogen, en partner till det regeringsstödda HyNet North West-klustret och i kombination med kolavskiljningsteknik kan det leverera glasflaskor med nettonoll till 2030.
Ugnarna förväntas vara i full drift 2027 och kommer att producera upp till 200 miljoner Smirnoff-, Captain Morgan-, Gordons- och Tanqueray-flaskor årligen till 2030.
De två företagen arbetade tidigare på en process som använde avfallsbaserade biobränsledrivna ugnar för att minska koldioxidavtrycket från flasktillverkningsprocessen med upp till 90 %. Totalt tillverkades 173 000 flaskor med 100 % återvunnet glas under en försöksperiod.
Ukraina kan vara lösningen på Europas energiångest
Vid tiden för invasionen var Ukraina fortfarande, som det alltid har varit, anslutet till det ryska kraftnätet. Kiev hade redan arbetat för att koppla upp sig till det europeiska nätet sedan 2017, men ett stort arbete återstod fortfarande – men problemet löstes mycket snabbare än många hade förväntat sig, med det ukrainska nätet som länkades till och synkroniserades med EU i rekordfart i våras, med ingenjörer som slutför ”ett års arbete på två veckor”. Denna snabba åtgärd gav Ukraina tillgång till Europas energiresurser när Kiev behövde det som mest, men gjorde det också möjligt för Ukraina att börja exportera kraft till EU och dra in välbehövliga intäkter.
Även efter krigets början planerade Ukraina att exportera upp till 2,5 GW energi med början 2023. Med tanke på de senaste veckornas upptrappning av ryska attacker mot Ukrainas energiinfrastruktur kommer detta mål att kräva en ambitiös återuppbyggnad av infrastrukturen för att uppnå, men det är fortfarande ett viktigt mål. mål med fördelar för både Kiev och dess europeiska partner.
Danska European Energy tar kontroll över det enorma 3,6 GW solenergiprojektet i Queensland
Den danska utvecklaren av förnybar energi European Energy har förvärvat en majoritetsandel i ett 3 600 MW solenergiprojekt nära hamnen i Gladstone med fokus på så kallad ”power to X-teknologi”.
Pacific Solar Hydrogen Project syftar till att producera mer än 100 000 ton grönt väte om året, och även bli ett nav för produktion av förnybar energi och ”e-bränslen.”
”Det är ett av de största projekten som vi eller någon annan i världen för den delen har genomfört”, säger Thorvald Spanggaard, European Energys vice vd och chef för projektutveckling.
Vestas lanserar en robot för vingarna
Vestas har lanserat BladeRobots som ett fristående företag med en automatiserad robottekniklösning som de säger kommer att möjliggöra en mycket effektiv och skalbar lösning för underhåll av bladens framkant.
Lösningen är ursprungligen utvecklad och inkuberad på Vestas och har spunnits ut som ett fristående företag för att påskynda time-to-market och bygga skala.
BladeRobots erbjuder en unik lösning som utför automatiserat underhåll av bladens framkant upp till fyra gånger snabbare än konventionella manuella metoder, sa Vestas.
Robotlösningen utnyttjar artificiell intelligens för att snabbt anpassa sig till alla bladtyper i branschen.
Finsk beställning för Siemens Gamesa
Det svenska utvecklingsbolaget OX2 har lagt en order på 145 MW hos vindkraftstillverkaren Siemens Gamesa.
Ordern består av 22 SG 6.6-170 vindkraftverk som ska installeras med en navhöjd på 165 meter i vindkraftparken Niinimäki som ska byggas i Pieksämäki-regionen i södra Finland.
I ordern ingår även ett 35-årigt serviceavtal.Vindkraftparken är planerad att vara i drift i slutet av 2024.
Siemens Gamesa har samarbetat med OX2 sedan 2016 och levererat mer än 700 MW till utvecklingsbolaget. Den senaste beställningen gällde det svenska projektet Riberget, där Siemens Gamesa ska leverera 70 MW.
Byggandet av Europas första vätgasnät har påbörjats i Tyskland
Byggandet av Tysklands och även Europas första nätverk av vätgasledningar kommer att starta denna vecka i landets öster, har det federala ekonomiministeriet och dess motsvarighet i delstaten Sachsen sagt.
Det Leipzig-baserade företaget Ontras planerar att bygga ett rörledningsnät med en längd på över 900 kilometer till 2030, mestadels genom att bygga om befintlig naturgastransportinfrastruktur.
Sachsens ekonomiminister Martin Dulig sa att projekten ”Doing hydrogen” och ”Green Octopus Mitteldeutschland”, finansierade inom ramen för EU:s IPCEI-system (Important Projects of Common European Interest), skulle göra den östliga staten till en inkörsport för uppskalning av en europeisk väteekonomi
Omställning till förnybar energi kommer spara pengar för alla
Att minska koldioxidutsläppen i energisystemet är ett avgörande sätt att minska utsläppen och stoppa klimatförändringarna. Men det kommer också att spara oss mycket pengar.
Enligt forskare från Oxford University kommer ett slut på användningen av fossila bränslen till 2050 att spara världen på minst 12 biljoner dollar (11,3 biljoner euro).
Studien motbevisar misstaget att gå grönt är ekonomiskt svårt, säger professor Doyne Farmer, som ledde studien.
”Det finns en genomgripande missuppfattning att byte till ren, grön energi kommer att vara smärtsamt, kostsamt och innebära uppoffringar för oss alla – men det är bara fel”, sa han.
fredag 16 december
torsdag 15 december
Energibolaget Elli skapar med Volkswagen AG det största laddningsnätet i Europa
Volkswagen AG med sitt laddnings- och energibolag Elli har nått nästa milstolpe: Med 400 000 laddpunkter driver Elli nu Europas största laddnät med över 800 leverantörer i 27 länder.
Milstolpe med 400 000 laddpunkter uppnådd – laddning i 27 länder
25 000 laddstationer från Vattenfall och Fastned i bland annat Sverige, Tyskland, Nederländerna och Frankrike
”Med vårt varumärke Elli erbjuder vi det största ekosystemet för förare av elbilar i Europa och fortsätter med full fart framåt i vårt arbete med att bygga ut laddnätet”, säger Elke Temme, SVP Charging & Energy på Volkswagen AG.
USA:s regering avsätter 8 miljoner dollar för att stödja agrovoltaik/sol-jordbruk
US Department of Energy (DoE) har tillkännagivit finansieringen av Foundational Agrivoltaic Research for Megawatt Scale (FARMS), som har tilldelat 8 miljoner dollar för sex solenergiforskningsprojekt i sex delstater och District of Columbia.
Projekten är avsedda att ge nya ekonomiska möjligheter för bönder, landsbygdssamhällen och solenergiindustrin. Finansieringen stöder agrovoltaik, definierad som samlokalisering av solenergiproduktion och jordbruksproduktion, som kan inkludera traditionella grödor samt boskapsbete och pollinatorträdgårdar.
”DOE:s forskning inom agrovoltaik ger en otrolig möjlighet att para solenergigenerering med säker och robust växtodling – vilket säkerställer att landsbygdssamhällen skördar de fulla ekonomiska fördelarna av en framtid med ren energi”, säger Jennifer M. Granholm, USA:s energiminister.
Tokyo gör solpaneler obligatoriska för nya hem byggda efter 2025
TOKYO, 15 december (Reuters) – Alla nya hus i Tokyo byggda av storskaliga husbyggare efter april 2025 måste installera solenergipaneler för att minska hushållens koldioxidutsläpp, enligt en ny förordning som antogs av den japanska huvudstadens lokala församling på torsdagen.
Mandatet, det första i sitt slag för en japansk kommun, kräver att cirka 50 stora byggare utrustar bostäder på upp till 2 000 kvadratmeter (21 500 kvadratfot) med förnybara energikällor, främst solpaneler.
Tokyos guvernör Yuriko Koike noterade förra veckan att bara 4 % av byggnaderna där solpaneler kunde installeras i staden har det nu. Tokyo Metropolitan Government har som mål att halvera utsläppen av växthusgaser till 2030 jämfört med 2000 års nivåer.
USA: "House Committee" avslutar historisk undersökning av oljeindustrin
Kongressens utredare släppte en ny uppsättning dokument som underströk olje- och gasindustrins pågående försök att blockera klimatpolitiken och förvirra allmänheten om deras långsiktiga investeringar i fossila bränslen. Den senaste delen av dokument avslutar en nästan två år lång utredning som ser ut att ta slut med att republikanerna tar kontroll över representanthuset i januari.
Den 9 december publicerade U.S. House Oversight and Reform Committee sin senaste uppsättning dokument som en del av sin pågående utredning av oljeindustrins historia av klimatförnekelse och förvirring. Dokumenten erbjuder fler bevis som visar att branschens ”gröntvätt” fortsätter fram till idag.
”De säger i grunden, ’vi ska öka produktionen, vi kommer att öka utsläppen, men vi kommer också att kunna hävda att vi är det här miljöteknikföretaget, det här gröna företaget, eftersom vi kan ta lite symboliska handlingar som får det att se ut som om vi är med i klimatkampen, säger rep. Ro Khanna, (D-CA), en medlem av kommittén, till NBC News.
”Cynismen var hisnande, och tyvärr var den ganska framgångsrik,” sa han, ”det har varit en framgångsrik PR-strategi.”
Bankjätten HSBC slutar att finansiera nya olje- och gasfält
HSBC har meddelat att de kommer att sluta finansiera nya olje- och gasfält, som en del av sina ansträngningar att minska de globala utsläppen av växthusgaser.
Miljögrupper sa att flytten skickar ”en stark signal” till fossilbränslejättar om att investeringarna avtar. Europas största bank sa att den fattade beslutet efter att ha fått råd från internationella energiexperter.
Det kommer efter tidigare kritik av HSBC för att finansiera olje- och gasprojekt trots sina gröna löften.
Jeanne Martin, chef för bankprogrammet på ShareAction, en välgörenhetsorganisation som kämpar för att minska investeringarna för fossila bränslen som olja och gas, sa: ”HSBC:s tillkännagivande skickar en stark signal till fossilbränslejättar och regeringar om att bankernas aptit för att finansiera ny olja och gasfälten minskar.”
Välkommet besked om skattebefrielse för biodrivmedel
EU-kommissionens besked om att Sverige kan skattebefria rena och högblandade biodrivmedel är mycket välkommet. EU-beskedet innebär att buss- och taxiföretag kan fullfölja sina ambitioner att vara helt fossilfria och åkerier kan erbjuda andra företag fossilfria transporter.
– För hundratusentals bilister ger det också möjlighet att köra sina bilar på klimatvänlig biodiesel eller etanolbränsle. Sammantaget ger det mycket stor reduktion av koldioxidutsläppen från transportsektorn, säger Gustav Melin, vd för Svebio, Svenska Bioenergiföreningen.
The International Transport Forum efterlyser koldioxidprissättning
International Transport Forum (ITF), en del av Paris-baserade OECD, har efterlyst ett snabbt genomförande av koldioxidprissättning för sjöfart för att påskynda sektorns övergång till nollutsläppsfartyg.
Prisskillnaden mellan konventionella och nollutsläppande fartygsbränslen hindrar antagandet av kända och ibland tillgängliga tekniska lösningar, har ITF hävdat i en ny 44-sidig rapport.
”Ett pris på transport av kol kan hjälpa till att överbrygga klyftan och påskynda utbyggnaden genom att göra konventionella fartygsbränslen dyrare och nollutsläppsbränslen och energikällor konkurrenskraftiga”, föreslår ITF.
GE Renewable Energy installerar första turbiner vid 1,2 GW Kina pumpade vattenkraftverk
Vattenkraftsdotterbolaget till General Electrics verksamhet för förnybara energikällor har installerat det första paret 300MW turbiner på en anläggning för lagring av pumpad vattenkraft (PHES) i Kina.
GE Renewable Energys GE Hydro Solutions sa förra veckan att turbinerna är på plats vid projektet i Jinzhai County, Anhui-provinsen.
Företaget levererar fyra turbiner, generatormotorer och utrustning för balansering av anläggningar (BOP) till resursen för 1 200 MW långvarig energilagring (LDES). Lagringens varaktighet avslöjades inte av GE i ett pressmeddelande, men PHES-anläggningar har vanligtvis mellan cirka 6 och 20 timmars varaktighet.
Den norska oljejätten stöder gigawattskalig vindkraftspark till havs och grön vätgas i Tasmanien
Den norska oljejätten Equinor har lagt sin vikt bakom det australiensiska förnybara företaget Nexspheres plan för havsbaserad vindkraft att bygga ett 1GW-projekt utanför nordöstra Tasmaniens kust.
Nexsphere sa på torsdagen att de två företagen arbetade på en affär, som förväntas slutföras under den första delen av 2023, för att samarbeta kring det föreslagna Bass Offshore Wind Energy-projektet (BOWE).
Projektet föreslogs först för ungefär ett år sedan av Nexsphere, tidigare Brookvale Energy, för upp till 70 vindkraftverk utanför Tasmaniens kust, med en länk för anslutning till George Town, nära den föreslagna Marinus Link-undervattenskabeln till fastlandet.
Milstolpe för Markbygden: Kan skicka ut mer ström än Sveriges största kärnkraftsreaktor
Utbyggnaden av vindkraftparken i Markbygden väster om Piteå har nu kommit så långt att ställverket i Råbäcken kan skicka ut mer ström till det svenska elnätet än Sveriges största kärnkraftsreaktor.
”Vi nådde en milstolpe här de senaste dagarna, så vi kan numera titulera oss som Sveriges största anslutningspunkt” säger Anders Eriksson, kommersiell chef vid Markbygden net.
Den ström som kan slussas ut på elnätet från Råbäcken motsvarar cirka 200 000 villahushålls årsförbrukning, men det kommer att öka när ytterligare ett 20-tal vindkraftsverk ansluts under nästa år.
torsdag 15 december
onsdag 14 december
Borlänge Energi investerar 50 miljoner i batterilager
Intresset för batterilager ökar i takt med att elsystemet blir mer dynamiskt och volatilt, även bland energiföretag. Nu har Borlänge Energi beslutat att investera i en batterianläggning på 10 MW, med en lagringskapacitet på 10 MWh, som ska placeras vid företagets kraftvärmeverk Bäckelund.
– Vi gör denna investering för att det behövs för omställningen av energisystemet. Men det är också en väldigt bra investering som kommer betala av sig på några år, säger Joel Norstedt, elhandlare på Borlänge Energi.
Batterilagret ska i första hand användas på Svenska kraftnäts balansmarknad. Det är en växande marknad där effektresurserna används för att stabilisera elsystemet på olika sätt.
Iskallt havsvatten kommer snart att hålla finländarna varma
Iskallt havsvatten kommer att se till att finländarna kommer att ta sig igenom dessa kalla vintermånader ombonade och varma. Det beror på att Helsingfors nyligen har påbörjat ett hållbart uppvärmningsprojekt som använder havsvatten för att värma bostäder. Planerna är på plats, men systemet är inte riktigt klart än. Under de kommande två åren kommer projektet fortfarande att vara i utvecklingsfasen. Sedan kommer det att ta ytterligare fem år innan systemet är fullt operativt. Det är inte heller direkt billigt eftersom det kommer att kosta 400 miljoner euro.
Det hela börjar med en tunnel under Östersjön som sträcker sig över inte mindre än sjutton kilometer lång. Planen är att samla vatten vid en konstant temperatur på 2 °C. En process som är kontinuerlig, vilket också innebär under de kalla vintermånaderna då havsytan är frusen. ”Värmeväxlare kan utvinna cirka 1,5 °C värme från havsvatten, som sedan pumpas tillbaka till havet genom en annan tunnel”, förklarar Jaakko Tiittanen, projektledare på Helen.
Agrivoltaics (sol-jordbruk) för sojabönor
Forskare från Università Cattolica del Sacro Cuore i Italien har undersökt olika nyansdjupbehandlingar på sojabönor odlade under ett förhöjt agrivoltaiskt system i Monticelli d’Ongina, Italien.
”Vårt arbete bekräftade att sojabönor är skuggtoleranta och kan odlas i kombination med solenergi”, sa forskaren Eleonora Potenza till tidningen pv.
Agrovoltaiksystemet på 3,2 MW, byggt av den italienska specialisten Rem Tec, har varit i drift sedan augusti 2021 och har 11 535 polykristallina paneler med kapacitet på 280 W.
Mellanösterns största solenergianläggning hamnar i Saudiarabien
Water and Electricity Holding Company (Badeel), ett dotterbolag till Saudi Public Investment Fund (PIF), och ACWA Power har tecknat avtal om köp av kraft för att utveckla den största solenergianläggningen i Mellanöstern.
Solenergianläggningen på 2 060 MW kommer att byggas i Al Shuaibah, Makkah-provinsen, i Saudiarabien, och förväntas vara i drift under fjärde kvartalet 2025, säger undertecknarna.
Badeel och ACWA Power kommer vardera att inneha 50 % av aktierna i projektet genom etableringen av Shuaibah Two Electrical Energy Company. Elen som genereras av solenergianläggningen kommer att säljas till Saudi Power Procurement Company och förväntas driva cirka 350 000 hem när den är i drift.
En koalition som syftar till att skapa australiensisk kraftfull laserindustri med ambitioner om kärnfusion
En koalition av teknikföretag har för avsikt att skapa en högintensiv laserindustri i Australien, med potentiella tillämpningar inklusive kärnfusion.
Det följer rapporter om ett väntat tillkännagivande från National Ignition Facility vid Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien att forskare har lyckats få ut mer energi ur en kärnfusionsreaktion än de lagt in.
Koalitionen, som leds av det australiensiska laserfusionsföretaget HB11 Energy, inkluderar också University of Adelaide, Institute of Laser Engineering vid Osaka University, det japanska laserfusionsföretaget EX-Fusion och den franska multinationella ingenjörsgruppen Thales Group.
G7: Vietnam får ett klimatavtal på 15,5 miljarder dollar för att minska sin kolanvändningen
HANOI, 14 december (Reuters) – Gruppen av sju (G7) industriländer kommer att ge 15,5 miljarder dollar till Vietnam för att hjälpa landet att övergå från kol, sa två västerländska källor till Reuters på onsdagen.
Avtalet kommer att vara det tredje avtalet av denna typ som nås av G7-nationer, eftersom pressen ökar på rika, tunga utsläppsländer för att hjälpa fattigare länder att hantera klimatförändringar och övergången till renare energi.
Gruppen tecknade liknande avtal förra året med Sydafrika och förra månaden med Indonesien.
"Rättvisa" klimatfinansieringsflöden bör uppgå till minst 250 miljarder dollar per år
Globala koldioxidutsläpp (CO2) måste ungefär halveras till 2030 för att få världen på rätt spår för Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till 1,5C.
För att uppnå detta krävs enorma investeringar i klimatreducerande åtgärder, såsom ökad produktion av förnybar energi för att minska utsläppen från förbränning av fossila bränslen.
Medan globalt privat och filantropiskt kapital finns tillgängligt för att möta detta, har investeringstakten varit alldeles för låg. Betydande finansieringsflöden från utvecklade länder till utvecklingsländer behövs för att omdirigera dessa kapitalflöden snabbt – och rättvist.
EU överens om världens första koldioxid-tull
EU:s förhandlare nådde en överenskommelse tidigt på tisdagsmorgonen (13 december) som kommer att bana väg för Europa att införa världens första avgift på kolintensiva varor som kommer in på sin marknad.
Den så kallade mekanismen för justering av koldioxidgränser (CBAM) kommer att spegla EU:s egna inhemska koldioxidpris och därigenom skydda europeisk industri från billigare, mer förorenande produkter som importeras från utlandet.
Det kommer till en början att gälla import av bland annat järn och stål, cement, aluminium, konstgödsel och el samt väte.
Avtalet förseglades dagen efter att G7-gruppen av industriländer tillkännagav skapandet av en ”internationell klimatklubb”, som syftar till att främja en grönare industri.
Genombrott för solid state-batterier kan minska elbilskostnaderna och laddningstiden
Forskare från Australien och Japan säger att de har gjort ett genombrott i tillverkningen av hållbara solid-state-batterier som de säger kan ”drastiskt minska” kostnaden för elfordon samtidigt som de utrustar dem för att ladda mycket snabbare.
Elbilar och andra elbilar körs oftast på litiumjonbatterier, som i detta skede kämpar för att leverera den nödvändiga prestandan och hållbarheten till ett pris som är konkurrenskraftigt med bensindrivna ICE-fordon.
I jakten på att hitta alternativ till li-ion har solid state-batterier erbjudit en förbättring av driftsäkerheten – eftersom de inte kommer att spilla giftiga vätskor när de punkteras – och i deras laddningshastighet.
PwC rapport: 25% av årets riskkapital har gått till klimatteknik
Riskkapitalbranschen ser potential inom klimatteknikindustrin. Hittills i år har drygt en fjärdedel av alla riskkapitalinvesteringar globalt sett gått till bolag som sysslar med klimatteknik – en summa på över 50 000 miljarder amerikanska dollar, enligt den färska rapporten State of Climate Tech 2022 av PwC.
Det är framförallt venture capital-fonderna som driver på investeringarna, då främst inom startup-bolag som fokuserar på klimatteknik. Enligt rapporten är det även ett ökat fokus på teknik som möjliggör utsläppsminskningar i form av infångning och lagring av koldioxid.
”Vi har tittat på de sektorer som står för 85% av utsläppen och jämfört med startup-bolag som har lösningar för den sortens utmaningar. Förra året fick de här startup-bolagen 39% av de totala investeringarna inom klimatteknik. Nu i år har den här andelen glädjande nog ökat till 52%,” säger David Ringmar, ansvarig för ESG-rådgivning inom PwC Sverige, i ett pressmeddelande.
onsdag 14 december
tisdag 13 december
15 000 nya solpaneler sätter Hallstahammar på solcellskartan
15 000 solpaneler som producerar el på 10 miljoner kWh varje år. Så stor är den nya solcellsparken i Hallstahammar som ska sättas i drift efter årsskiftet. Den kommer att ge el motsvarande behovet för över 4 000 lägenheter.
– Det är ett jättestort projekt för oss, kul för regionen och faktiskt också att vi byggt en av de fem största solparkerna i Sverige, säger Markus Thulin, vd på El av sol.
Den platsar in som den 4–5 största solcellsparken i Sverige med sina 15 000 solpaneler. Solpanelerna har satts upp under det senaste året, och ligger bredvid Kolbäcksån och E18 vid Eriksberg i Hallstahammar.
– Det har verkligen hänt mycket här. För ett år sedan var det en stor markyta, och idag är det 15 000 solpaneler här, säger Markus Thulin.
Tysklands produktion av förnybar kraft 2022 ökar men ligger fortfarande bakom 2030-målet
Tysklands kraftproduktion från förnybar energi steg 2022, men den är fortfarande under tröskeln som krävs för att nå målet att generera 80 % av elen från förnybar energi till 2030, sade miljöbyrån på måndagen.
Förnybar energi förväntas stå för cirka 46 % av den tyska energiförbrukningen i år, upp från 41 % ett år tidigare, sade byrån i sin årsrapport.
Cirka 256 terrawattimmar (TWh) genererades förra året, främst från vind- och solenergi, en ökning med 9 % på årsbasis, men fortfarande under målet på 269 TWh för året för att nå målet på cirka 600 TWh med 2030, tillade byrån.
Ljudvågor används för att klyva vatten till vätgas
Ingenjörer i Melbourne har använt ljudvågor för att öka produktionen av grönt väte med 14 gånger, genom elektrolys för att klyva vatten.
De säger att deras uppfinning erbjuder ett lovande sätt att utnyttja ett rikligt utbud av billigt vätebränsle för transporter och andra sektorer, vilket radikalt kan minska koldioxidutsläppen och hjälpa till att bekämpa klimatförändringarna.
Genom att använda högfrekventa vibrationer för att ”dela och erövra” enskilda vattenmolekyler under elektrolys, lyckades teamet dela vattenmolekylerna för att frigöra 14 gånger mer väte jämfört med standardelektrolystekniker.
Franska Engie planerar Latinamerikas största lagringsprojekt
Engie Energía Chile, det chilenska dotterbolaget till det franska energibolaget Engie, har avslöjat planer på att distribuera en 638 MWh lagringsanläggning vid Coya PV-anläggningen, i Maira Elena, i Chiles norra Antofagasta-region.
Den kinesiska tillverkaren Sungrow kommer att leverera batterier till projektet. Lagringssystemet kommer att baseras på företagets PowerTitan-teknik för lagring av flytande kylenergi.
BESS Coya-projektet kommer att bli den största lagringsinstallationen under utveckling i Latinamerika.
Elektriska bärplansbåtar är klimatmässigt hållbarare än dieselbåtar
Två KTH-studenter har gjort en masteruppsats som jämför koldioxidavtrycket från elektriska bärplansfärjor med traditionella dieselfärjor. Studien visar att bärplansfärjorna släpper ut 97,5 % mindre koldioxid under sin livscykel än dieseldrivna.
Felix Glaunsinger och Dennis Olsson, som båda tog examen från KTH i somras, använde metoden Life Cycle Assessment (LCA) för att jämföra och analysera CO2-utsläpp från elektriska bärplansbåtar och dieselbåtar.
”Life Cycle Assessment handlar om att undersöka miljöpåverkan från en produkts alla livscykelstadier, från utvinning av råvaror, produktion och användning av produkten till slutet av dess livscykel”, säger Dennis Olsson.
Portugal minskar miljöbedömningen för solenergiprojekt på upp till 100 hektar
I ett försök att påskynda tillväxten av förnybar energi i Portugal har regeringen infört ett paket som kommer att minska miljöbedömningar för solenergiprojekt.
Solenergiprojekt som kräver en yta mindre än eller lika med 100 hektar för installation av paneler och växelriktare kommer inte längre att behöva göras en obligatorisk miljöbedömning.
En fall för fallstudie för solcellsprojekt kommer också att elimineras för projekt som upptar mindre än 15 hektar, är minst 2 km bort från solcellsanläggningar på mer än 1MW och kräver att nätanslutningen görs genom en 60kV-ledning (eller mindre) och med en förlängning på mindre än 10 km.
Kan tidvattensenergi hjälpa till att driva kust- och ö-mikronät?
Ungefär 250 kust- och ösamhällen i Kanada använder nu diesel som sin huvudsakliga kraftkälla, men det globala marindesignföretaget BMT hoppas kunna få bort dem från dieseln med ett projekt som använder mikronät som drivs av tidvattenenergi och andra förnybara resurser.
I USA finns det också ett försök att avvänja avlägsna samhällen från diesel. Till exempel letar Alaska efter förnybara energikällor och mikronät för att skapa välstånd, minska energikostnaderna, öka motståndskraften och övergå från fossila bränslen.
I Kanada är den uppskattade tidvattenkraftspotentialen 35 700 MW. Till exempel ses området Minas Passage i Fundybukten ha höga nivåer av tidvattenenergipotential. Det området är hem för uppskattningsvis 7 000 MW tidvattenenergipotential, ungefär lika med strömbehovet för 2 miljoner hem – eller hela Atlantiska Kanada.
Över en miljon europeiska hem drivs med solenergi plus ett batteri
De senaste siffrorna om hembatterier installerade i europeiska hem – som används för att stödja solcellssystem på taket – visar en tydlig trend med konsumenter som söker skydd mot höga elpriser.
Den totala hembatterikapaciteten över hela Europa hoppade från 650 000 installerade i Europa 2021 till 1 miljon hembatterier 2022. Europa har nu tillräckligt med hembatterier för att driva mer än alla hushåll i Lettland.
Tekniskt innebär detta att den totala kapaciteten växer från cirka 3 GWh 2020 till över 5 GWh 2021 och når 9 GWh 2022. År 2021 mer än fördubblades den europeiska marknaden för batterilagring och slog två nya rekord och lade till mer än 2,3 GWh på ett enda år och mer än 200 000 enskilda enheter.
H&M skriver elköpsavtal med Neoen och Alight för en ny storskalig svensk solpark
Under andra halvåret av 2023 kommer Neoen och Alight påbörja byggnationen av en solcellsanläggning i Hultsfred med en installerad effekt på minst 90 MW. Solparken ska förse H&M-gruppen med förnybar el och avtalet är ett viktigt steg för att minska koncernens koldioxidavtryck. Det är Sveriges hittills största PPA-avtal (Power Purchase Agreement) för solel.
– Vi är väldigt glada över att solparken i Hultsfred snart kommer att bli verklighet. Förnybar energi har en avgörande roll i vår färdplan för att minska våra utsläpp och nå netto nollutsläpp 2040. Företag och länder behöver visa ledarskap för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader i enlighet med vad vetenskapen kräver av oss.
Framsteg för extremt snabbladdade batterier
Ett oberoende laboratorium har testat israeliska StoreDots så kallade XFC-batterier och kommit fram till att de har förutsättningar att i framtiden förändra spelplanen för elbilar.
StoreDot, ett batteriteknikföretag från Israel, skrev vi om redan 2017 då de menade att de skulle ta fram ett elbilsbatteri som kan laddas fullt på bara fem minuter och att tekniken skulle vara redo för marknadslansering tre år senare.
Riktigt så bra har det inte gått, men StoreDot har inte gett upp och både forskar och utvecklar mycket kring så kallade XFC-batterier. XFC står för ”Extreme Fast-Charging”, med andra ord extremt snabbladdade batterier.
Tidigare i år har vi uppmärksammat att Volvo Cars och Polestar tror på det StoreDot sysslar med och båda företagen har därför valt att investera i det israeliska bolaget.
Nyligen uttalade sig StoreDots vd Doron Myersdorf om prognosen för solid state-batterier, det vill säga batterier med fast elektrolyt i stället för flytande.
tisdag 13 december
måndag 12 december
AI optimerar placering av solceller
Med hjälp av AI har Mohammad Aslani, forskare inom Geospatial informationsvetenskap på Högskolan i Gävle, har utvecklat en metodik i flera steg som gör placeringen av solpaneler på hustak mer träffsäker. Utmaningen för många fastighetsägare som vill satsa på solceller är att avgöra hur många paneler som behövs och hur de ska placeras för att optimera mängden el man får ut.
– Att montera för många solpaneler på villataket ger ett elöverskott som inte genererar särskilt mycket pengar när elen säljs på marknaden, och för få solceller ger för lite el i förhållande till investeringskostnaden.
Bergrummet som ska värma Västerås och frigöra mer el
– Genom att lagra varmvatten för fjärrvärme här kan vi få en ökad elproduktion utan att behöva bygga ett nytt kraftverk, säger Rickard Svensson.
– Vi producerar både fjärrvärme och el samtidigt men fjärrvärmen är prioriterad. Vid kallt väder reduceras elproduktionen till förmån för värmeproduktion. Under kalla dagar kan därmed det lagrade varmvattnet användas i fjärrvärmesystemet och då frigörs mer utrymme för elproduktion.
Bergrummet kommer alltså att fungera som en slags termos som kommer att kunna lagra 300 000 kubikmeter varmt vatten.
USA: Spannmålstork drivs avsolel
JUA Technologies, en startup för jordbruksteknologi som tillverkar soldrivna grödor dehydratorer, har fått ett tvåårigt, $600 000 Phase II Small Business Innovation Research (SBIR) anslag från det amerikanska jordbruksdepartementet för att utveckla sin teknologi.
”Det är en energikrävande process med enorma driftskostnader eftersom mattorkare vanligtvis drivs av gas, elektricitet eller eldningsolja”, säger Dr Klein E. Ileleji, verkställande direktör och medgrundare av JUA Technologies, och även professor av jordbruks- och biologisk teknik vid Purdue University.
EU-kommissionen godkänner den första "energikorridoren" mellan Italien och Afrika
Ett projekt för att bygga en ny undervattenskraftledning som ska transportera ren energi från Tunisien till Italien fick grönt ljus av EU-kommissionen.
Detta var ett ”avgörande” steg mot att göra södra Italien till ett ”energinav” i Europa, vilket kommer att ”stärka kontinentens energisäkerhet”, sade miljö- och energisäkerhetsministeriet.
Efter krigsutbrottet i Ukraina är energikrisen den mest akuta utmaningen för EU, som arbetar på gemensamma lösningar för ett hållbart alternativ till rysk gas.
Medelhavets energihub, som främjas av den italienska regeringen, skulle garantera Europa ett rent flöde av energi, främst solenergi, på 600 MW likström.
Världens största vågkraftverk planeras i Turkiet
Den svensk-israeliska utvecklaren Eco Wave Power har ingått ett avtal med Oren Ordu Enerji i Turkiet för det potentiella bygget av världens största vågkraftverk någonsin.
”Denna relation kommer att tillåta oss att tillhandahålla ren el från turkiska vågor, för allra första gången. Med ambitiösa hållbarhetsmål och regional närhet till vårt huvudkontor, är Turkiet en intressant plats för att ytterligare implementera och utveckla vår innovativa vågenergiteknik”, sa Inna Braverman, grundare och VD för Eco Wave Power.
En vågenergianläggning på upp till 77 MW planeras för Ordu, Turkiet, med en uppskattad investering på cirka 150 miljoner USD.
Vancouver hamn blir testbädd för alternativa bränslen
Vancouver Fraser Port Authority, tillsammans med partners från hela hamnsamhället, testar olika bränslen och tekniker med låga och nollutsläpp i Vancouvers hamn, som en del av hamnmyndighetens ansträngningar att fasa ut alla hamnrelaterade utsläpp till 2050 till stöd för Kanadas regerings mål att uppnå nettonollutsläpp till 2050.
Genom Low-Emission Technology Initiative, ett gemensamt initiativ mellan hamnmyndigheten och provinsen British Columbia, har hamnmyndigheten och provinsen vardera åtagit sig C$1,5 miljoner i finansiering för att stödja hamnsamhällets övergång till lågutsläppsenergi, inklusive provning av batteridrivna terminaltraktorer, 100 % biodiesel på kommersiella färjor, en vätgasdriven kran, och 100 % förnybar diesel på ett terminallok och en av hamnmyndighetens patrullbåtar.
European Solar PV Industry Alliance lanserad, siktar på 30 GW i tillverkningskapacitet till 2025
Europeiska kommissionen har idag lanserat European Solar PV Industry Alliance för att främja investeringar i EU:s solenergitillverkning.
Lanserat tillsammans med industriella aktörer, forskningsinstitut, föreningar och andra relevanta parter, har alliansen godkänt målet att nå 30 GW i europeisk tillverkningskapacitet år 2025 över hela värdekedjan.
Att nå en årlig kapacitet på 30 GW skulle försörja cirka 75 % av de solpaneler som behövs årligen i Europa med nuvarande installationshastighet, enligt branschorganet SolarPower Europe (SPE).
Sådan kapacitet skulle också stärka industrin genom att skapa över 100 000 jobb bara inom tillverkningssektorn och stödja cirka 1 miljon jobb fokuserade på att installera och underhålla solpaneler.
Havsvindpark i Skåne får miljögodkännande
Skånes Havsvindpark i svenska vatten har fått miljögodkännande och en positiv rekommendation från den norska regeringen.
Danska Ørsted sa på fredagen att Länsstyrelsen i södra Skåne län har överlämnat sin ansökan till regeringen och rekommenderar att den ger grönt ljus till förslaget. Den regionala myndigheten har också ställt sig bakom ordningens miljökonsekvensbeskrivning och lämnat vissa frågor till Försvarsmaktens synpunkter att behandlas av regeringen.
Under förutsättning att den får tillstånd från den svenska regeringen förväntar sig Ørsted att den kan börja producera kraft från Skåne Havsvindpark 2029. Man uppskattar att det kommer att krävas mellan 25 miljarder DKK (3,53 miljarder USD/3,36 miljarder EUR) och 50 miljarder DKK för att genomföra projektet
Amerikanska forskare har gjort ett genombrott med fusionsenergi
Amerikanska forskare har enligt uppgift genomfört det första kärnfusionsexperimentet för att uppnå en nettoenergivinst. Dept. of Energy (DOE) förväntas meddela genombrottet den 13 december, enligt nyhetsrapporter sent på söndagen.
Kärnkraftsindustrin har strävat efter fusionsteknik i decennier, med en förnyad tonvikt på dessa ansträngningar under de senaste åren då forskare har riktat sin uppmärksamhet mot att hitta en förnybar energikälla med nollutsläpp för att ersätta fossila bränslen.
Industriexperter har jagat löftet om fusion sedan 1950-talet, med forskning för att replikera den kärnreaktion som skapar energi på solen. Fusion har kallats energins ”heliga graal”, med miljarder dollar som spenderas över hela världen av både regeringar och privata företag för att tillverka fusionsutrustning som kan ge obegränsad el utan koldioxidavtryck.
Papperstunn solcell kan göra vilken yta som helst till en strömkälla
Forskare utvecklar en skalbar tillverkningsteknik för att producera ultratunna, lätta solceller som sömlöst kan läggas till vilken yta som helst.
Dessa hållbara, flexibla solceller, som är mycket tunnare än ett människohår, är limmade på ett starkt, lätt tyg, vilket gör dem lätta att installera på en fast yta. De kan ge energi på språng som ett bärbart krafttyg eller transporteras och snabbt sättas in på avlägsna platser för hjälp i nödsituationer.
De väger en hundradel av konventionella solpaneler, genererar 18 gånger mer effekt per kilogram och är gjorda av halvledande bläck med hjälp av tryckprocesser som i framtiden kan skalas till storarea tillverkning.
måndag 12 december
fredag 9 december
Australien: Squadron planerar ett dussin stora batterier i strävan efter "fasta" förnybara energikällor
Järnmalmsmiljardären Andrew Forrests Squadron Energy har siktet inställt på batterilagringsmarknaden efter dess överraskande 4 miljarder dollar plus köp av CWP Renewables-portföljen tidigare i veckan.
Förvärvet av CWP lyfter Squadrons pipeline och portfölj av storskaliga projekt för förnybar energi till cirka 20 GW, och det inkluderar också 11 samlokaliserade batterilagringsprojekt för att hjälpa den att möta kundernas efterfrågan på ”fast förnybar” kapacitet.
Det första batterilagringsprojektet som kommer igång kommer att vara 30MW entimmes Sapphire-batteriet, bredvid vindkraftsparken med samma namn i norra NSW, som CWP hävdar är det första i Australien som har eftermonterats till en befintlig vind- eller solcellsanläggning vid samma anslutningspunkt.
Wood Mackenzie: Investeringar strömmar in för långvarig energilagring
Tillräckligt med pengar har investerats i teknologier och projekt för långvarig energilagring (LDES) under de senaste tre åren för att resultera i 57 GW i drift.
Det är enligt Wood Mackenzie Power & Renewables, som lade ihop investeringssiffror i teknikklassen, och fann att 58 miljarder USD i åtaganden har strömmat in sedan 2019. Om alla dessa projekt skulle gå vidare, skulle det resultera i siffran som citeras ovan, sa analysgruppen.
Tillsammans med dessa investeringsåtaganden, gjorda av en blandning av regeringar och privata företag, är 30 miljarder US-dollar långvariga projekt – allmänt definierade som sådana som kan lagra och ladda ur energi i 8 till 100 timmar – i drift eller under uppbyggnad.
USA kommer att distribuera 30 GW/111 GWh energilagring i nätskala till 2025
Den amerikanska energilagringsmarknaden nådde en vändpunkt 2020. Energiinformationsförvaltningen förväntar sig att utbyggnaden av lagring i nätskala kommer att ta fart under de kommande tre åren.
Energilagringskapacitet i nätskala förväntas överstiga 30 GW/111 GWh installerad kapacitet i slutet av 2025, enligt en ny rapport från US Energy Information Administration (EIA).
Batterilagringskapaciteten i USA var försumbar före 2020, då lagringskapaciteten började öka.
Indiska Greenko Group bygger ett energilager på 3000 MWh
GIC Holdings Pte Ltd, Abu Dhabi Investment Authority och Japans ORIX Corp.-stödda Greenko Group sa att de har lagt det lägsta budet på världens första och största anbudsförfarande för teknologiagnostisk energilagring som släppts av kraftproducenten NTPC Ltd.
Greenko var den lägsta budgivaren för 3 000 megawattimmar (MWh) anbud som utlysts av det statliga företagets enhet NTPC Renewable Energy Ltd, med Italiens Enel Group Indian arm Enel Green Power (EGP), JSW Neo Energy Ltd, Hinduja Renewables Energy Private Ltd, HES Infra Pvt Ltd och India Grid Trust (IndiGrid) är också med i striden. Greenkos lägsta bud var 5 INR per kWh på basis av en enda cykel per dag, med effektiva lagringsavgifter som var mycket lägre än 2,5 INR per kWh.
Caterpillar debuterar med sin första batterielektriska stora gruvlastbil
Utrustningsjätten säger att den kommer att investera avsevärt för att förvandla Arizona-baserad provningsmark till ett hållbart test- och valideringsnav
Caterpillar Inc, bygg- och gruvutrustningstillverkningsjätten, höll nyligen en framgångsrik demonstration av sin första batterielektriska 793 stora gruvlastbil och sa att betydande investeringar skulle göras för att förvandla dess Arizona-baserade provningsmark till ett hållbart test- och valideringsnav för framtida.
I ett uttalande sa Caterpillar att de hade slutfört utvecklingen av sin första batterielektriska 793-prototyp med stöd från viktiga gruvkunder som deltar i Caterpillars Early Learner-program.
Vätgascell i kraftvärmeverk sparar energi
En vätgascell i kraftvärmeverket minskar utsläppet av växthusgaser och sotpartiklar samtidigt som den även minskar mängden biobränsle som går åt för att driva värmeverket och på så sätt sparas energi och naturresurser. Detta testas nu av Eskilstuna Energi och Miljö, EEM.
– Tekniken kommer nu förhoppningsvis att testas för första gången i Europa och vi är förväntansfulla inför resultatet. En möjlig bonus för Eskilstunaborna kan bli att den vita röken från värmeverkets skorsten minskar eller kanske till och med helt försvinner, säger Harry Joki, styrelseordförande på Blue Thing Sweden.
Norska Equinor vinner California Floating Offshore Wind Lease
Som preliminär vinnare av ett arrendeområde på den yttre kontinentalsockeln utanför Kalifornien fortsätter Equinor att leda vägen för att växa USA:s havsbaserad vindindustri.
Fem leasingavtal erbjöds av Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) i den första försäljningen av havsbaserad vindkraft på USA:s västkust och den första försäljningen någonsin i USA för att stödja utvecklingsmöjligheter för flytande havsbaserad vindenergi i kommersiell skala.
Med ett bud på 130 miljoner USD för 80 062 tunnland i Stilla havet säkrade Equinor ett hyresavtal på ~2 gigawatt (GW) i Morro Bay-området som har potential att generera tillräckligt med energi för att driva ~750 000 amerikanska hem.
USA: NU lanseras Squad Mobility solbil till en kostnad av 6 250 dollar
Squad Mobility kommer att visa upp sitt nya Squad solel-fordon – ett golfbilsliknande, batteridrivet fordon som kan ladda sig själv med solljus – i januari på Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas.
Företaget säger att bilen har en räckvidd på 62 mil på full batteriladdning och kan hämta i genomsnitt cirka 12 mil per dag från solen med sin inbyggda solpanel. Den prissätter sin basmodell till $6 250.
Danmark: Produktionen av vätgas där vindkraftverken finns
Att dela väte och syre med elektrolys med förnybara energikällor spelar redan en viktig roll i den gröna omställningen. Vätgas mångsidighet som direkt energikälla eller som byggsten för andra energiformer gör att vätgas bara kommer att spela en ännu viktigare roll i ett framtida energisystem med minimala CO2-utsläpp. Det skriver Energy Cluster Denmark i ett pressmeddelande.
Med väte kan vi lagra förnybar energi så att den kan användas när det inte blåser eller solen inte skiner. Produktion av grönt väte sker inte i stor skala än, men det måste det om vi ska nå målet med den gröna omställningen. Det finns alltså flera planer för framtida grön väteproduktion, där kraften från havsbaserade vindkraftsparker skickas med kablar till land, där den används i en elektrolysanläggning för att producera grönt väte.
De stora olje- och gasbolagen planerar en expansion som skulle äventyra Parisavtalet
Olje- och gassektorn investerar i att utöka sin utvinningskapacitet till nivåer som skulle undergräva det globala Parisavtalet om klimat – överträffar till och med efterfrågeprognoser för fossilbränsleförbrukning i en värld som är 2,5 grader varmare än förindustriell tid.
Det är enligt Carbon Tracker. Tankesmedjan har idag (8 december) publicerat en ny analys av investeringar gjorda av olje- och gasbolag över hela världen sedan början av 2021, och deras investeringsplaner för 2023 och framåt. Data hämtas från företagsrapporter och från Rystad Energi.
fredag 9 december
torsdag 8 december
Så ska Stena Recycling återvinna batterier från elbilar – bygger ny anläggning i Halmstad
Stena Recycling satsar för att kunna återvinna 30 000 elbilsbatterier per år vid en ny anläggning i Halmstad. Just nu investerar Stena Recycling en kvarts miljard kronor, varav 70,7 miljoner är stöd från Energimyndigheten, i vad som ska bli en av Europas mest avancerade anläggningar för återvinning av batterier.
Bygget av batteriåtervinningsanläggningen startade tidigare i höst och kommer när den står klar att bli en av de första i sitt slag i industriell skala.
Målsättningen är att anläggningen ska vara i drift under våren 2023. Vid anläggningen kommer Stena Recycling ta emot batterier från utdömda och skrotade elbilar.
Nederländerna planerar sin största havsvindsupphandling
Det nederländska ministeriet för ekonomi och klimatpolitik (EZK) planerar att kombinera de fyra första IJmuiden Ver havsbaserade vindkraftverken i syfte att lägga ut dem på anbud tillsammans, vilket innebär att platserna III och IV kommer att auktioneras ut nästa år, samma som platser I och II, istället för det ursprungligen planerade 2025, och 4 GW vindkraftskapacitet till havs kommer att tilldelas 2023.
Kombinera applikationer i 2×2 GW för att möjliggöra skalfördelar
Finansiella bud kommer sannolikt att vara högre än för Hollandse Kust West
Ekologi, cirkularitet och internationellt ansvarsfullt företagande, och systemintegration konkurrenselement
Om ministeriets planer går framåt kommer detta att vara det största havsbaserade vindkraftsupphandlingen i Nederländerna, med 4 GW på de fyra platserna och kommer att innehålla ytterligare krav, från ekologiska till ansvarsfulla affärskrav.
Spansk vinmakare som använder solcellsvägg för skydd, energi
Den spanska vinmakaren Vins Raïmat – en enhet av Codorníu, Spaniens näst största producent av traditionellt mousserande vin – har installerat en 30 kW solcellsvägg vid sin produktionsanläggning i den katalanska staden Raïmat, Spanien.
Den vertikala installationen är en del av ett 300 kW PV-system som företaget har installerat på platsen för egen konsumtion, med stöd av den spanska installatören Becquel.
Projektet består av ett solcellssystem på taket med 660 solcellsmoduler och ett vertikalt system med 65 paneler.
Schweiziska Panatère smälter ner stål med solenergi
Det schweiziska mikroteknikföretaget Panatère, en klockkomponenttillverkare och stålåtervinningsföretag med säte i Saignelégier, har meddelat att de snart kommer att inviga sin koncentrerade industriella solugn. En pilotmodell – och en världsnyhet – som gör det möjligt för den att smälta grönt stål, lokalt, för att producera komponenter för klocktillverkning, medicin och flygsektorn.
Att smälta stål med hjälp av solenergi är vad Panatère är på väg att vinna. Företaget är en tillverkare av klockkomponenter i stål och rostfritt stål och kommer om några månader att vara först i världen med att använda en industriell solugn för att smälta metall.
Stanford: Litium kan flamskyddas med salt
En polymerbaserad elektrolyt ger batterier som fortsätter att fungera – och inte tar eld – när de värms upp till över 140 grader F (60º C) .
”En av de största utmaningarna i batteriindustrin är den här säkerhetsfrågan, så det ligger mycket ansträngning på att försöka göra en batterielektrolyt som är säker”, säger Rachel Z Huang, doktorand vid Stanford University och första författare till en rapport publicerad 30 november i Matter.
Huang utvecklade en icke brandfarlig elektrolyt för litiumjonbatterier tillsammans med 19 andra forskare vid Department of Energys SLAC National Accelerator Laboratory och Stanford University. Deras arbete visade att batterier som innehåller denna elektrolyt fortsätter att fungera vid höga temperaturer utan att starta en brand. Deras hemlighet? Mer salt.
Glöm inte batterierna i vårt energisystem – de finns redan där
Energilagring är en väsentlig del av den gröna omställningen. För vi måste kunna lagra stora mängder förnybar energi för senare användning när solen inte skiner och vinden inte blåser.
Men energilagring är inte bara en teknik som löser alla problem. Energilagring är ett brett utbud av tekniker. För behovet är mångsidigt och lösningarna får därför inte vara desamma.
I Danish Centre for Energy Storage (DaCES) har vi fem arbetsgrupper som fokuserar på power-to-x, termisk lagring, systemintegration, utbildning och batterier.
Arbetsgrupperna samlar teknikledare och forskare från industri och kunskapsinstitutioner i ett nära professionellt, tekniskt samarbete kring utmaningar här och nu, hur lösningarna ser ut på kort sikt och vilka möjligheter som finns på längre sikt eller behöver utvecklas.
Franska Neoen bygger ett 4GWh-batteri nära nedlagt kolkraftverk i Australien
Ett gigantiskt 4GWh-batteri som föreslagits av den franska utvecklaren av förnybar energi, Neoen, för kolstaden Collie i västra Australien har vunnit utvecklingsgodkännande, vilket gör att det franska företaget kan börja bryta marken i den första etappen av projektet nästa år.
Shire of Collie och Regional Joint Development Assessment Panel (JDAP) har gett utvecklingsgodkännande för 1000MW/4000MWh-batteriet, som kommer att placeras nära den sista av Collie koleldade kraftgeneratorer som ska stängas 2027.
Vissa villkor var kopplade till godkännandena, inklusive förvaltningsplaner för t.ex. buller, trafik, avloppsvatten och skogsbränder, samt byggande och landskapsarkitektur.
DHL köper 2 000 elektriska skåpbilar från FORD
Tillkännagiven idag (7 december), anger samförståndsavtalet ett delat uppdrag att påskynda utbyggnaden av elektriska skåpbilar och stödjande infrastruktur och teknologier över hela logistiksektorn globalt.
Det kommer att se Ford Pro förse Deutsche Post DHL Group med 2 000 nya elektriska skåpbilar till sin globala flotta inom de närmaste 12 månaderna. Den nya E-Transit kommer att vara den primära modellen för beställningen. Denna modell har en räckvidd på upp till 196 miles och en maximal bruttolast på 1 711 kg.
Ford Pro kommer också att få i uppdrag att installera laddningsinfrastruktur vid Deutsche Post DHL Groups depåer, och kommer att kontrakteras för att utrusta skåpbilarna med telematikmjukvara som är utformad för att förbättra effektiviteten. Dessa system övervakar faktorer inklusive tagna rutter, inbromsning, svängning och acceleration.
Swedavia förbereder för fossilfritt flyg
För att minska koldioxidutsläppen och klara Sveriges och Europas klimatmål måste även flyget ställa om. Framtidens flygplan kommer att drivas med bland annat el och vätgas. För flygplatserna studeras just nu vilka anpassningar av befintlig infrastruktur som behöver göras för att kunna ladda med el, respektive tanka planen med vätgas eller andra fossilfria bränslen.
Våra transportsystem är alltför beroende av fossila bränslen. Inrikes transporter svarar för en tredjedel av landets totala utsläpp av växthusgaser. Hela Sverige ska ställa om till netto-noll-utsläpp till 2045. Målet hos svensk flygindustri är att inrikesflyget ska vara fossilfritt 2030. Både inrikesflyg samt utrikesflyg som startar från svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2045.
Sverige på rätt väg i energiomställningen enligt ny rapport
Sverige är ett av de europeiska länderna som är bäst på att skapa förutsättningar på elmarknaden för att nå klimatmålen för 2030. Tydliga policys och planer för genomförandet samt hög flexibilitet på elmarknaden sticker ut, enligt en ny rapport från Eaton, den globala advokatbyrån Eversheds Sutherland och den ideella branschorganisationen Renewable Energy and Clean Technology, REA.
Rapporten The Energy Transition Readiness Index 2022 (ETRI 2022) har undersökt 13 europeiska länder och hur väl förberedda de är på att skapa mer förnybar energi för att minska koldioxidutsläppen och hjälpa dem nå klimatmålen som har satts upp för år 2030. Norden, med Finland i topp, har ett försprång mot de andra länderna i Europa – där framför allt Storbritannien och Tyskland sackar efter.
torsdag 8 december
onsdag 7 december
Första amerikanska flytande offshore vindauktionen
USA kommer att hålla landets första hyresauktion för flytande vindkraft i kommersiell skala idag.
De fem hyreskontrakten på djupt vatten i två områden cirka 25 miles utanför Kaliforniens kust har potential att generera 4,5 GW el, tillräckligt för att driva 1,5 miljoner hem. Det globala intresset för leasingförsäljning är stort med 43 företag godkända att lägga bud.
Kostnaden för havsvind har sjunkit de senaste åren och flytande havsvind, som är ny för USA, har installerats i Europa. Biden-administrationen har satt upp mål på 15 GW flytande vindkapacitet till 2035.
Geotermiskt gruvvattensystem under utveckling i Durham, Storbritannien
Utvecklingen kommer att starta på ett system i County Durham, Storbritannien som kommer att leverera geotermisk värme från Coal Authority’s Dawdon-gruvans vattenreningssystem till Seaham Garden Village, ett framtida samhälle med 750 prisvärda hem, 750 privata hem, en skola, butiker och medicinska och innovationscentra.
Planen ligger också nära befintliga kommersiella byggnader, en stormarknad och kustbyn Seaham med en befolkning på cirka 21 000.
Det är ett samarbete mellan Coal Authority, Durham County Council och Tolent Construction.
Storbritannien lättare upp restriktioner för vind och solparker på land
Regeringen lovar samråd om att lätta på planeringsrestriktioner för vindkraftsparker på land, eftersom miljöministern avslöjar att det föreslagna generella förbudet mot solenergiprojekt på jordbruksmark ska läggas på hyllan – men kritiker varnar ”vi kommer att behöva se detaljerna”
Rishi Sunak kommer att genomföra en stor helomvändning på kontroversiella planeringsrestriktioner för vind- och solparker på land, i ett drag som kan hjälpa till att släppa lös miljarder pund av nya investeringar och avsevärt stärka energisäkerheten i Storbritannien.
Kinesiska BYD bygger elbilsfabrik i Europa
BYD vill bygga elbilar i Europa i framtiden. Enligt den kinesiska tillverkaren är detta för att stödja den snabba marknadsuppgången på kontinenten. Ett snabbt beslut verkar troligt.
Som BYD-chefen Stella Li berättade för Bloomberg, planerar den kinesiska tillverkaren minst en personbilsfabrik på den europeiska kontinenten. ”Ja, och kanske inte bara en, det kan vara två”, citeras Stella Li. Den bästa platsen utvärderas ”för att stödja BYDs snabba uppgång”.
Li gav inte mer detaljer i intervjun – det mesta av samtalet kretsade också kring den partiella försäljningen av BYD-aktier av Berkshire Hathaway, Warren Buffetts investeringsbolag.
Tysklands marknad för PV-lagring för hemmabruk förväntas växa med 42 % 2022
Den tyska marknaden för solcellslagringssystem i hemmet förväntas mer än fördubblas inom två år och nå totalt 220 000 nya installationer 2022 mitt i höga elpriser och statliga ansträngningar för att stödja solenergi i bostadssektorn.
Prognosen gjordes av marknadsunderrättelseinstitutet EUPD Research i sin senaste rapport som publicerades på måndagen och speglar en ytterligare acceleration i utbyggnaden av hemlagringskapacitet i Tyskland. Under våren beräknade institutet att antalet nya installationer i landet skulle uppgå till 200 000 enheter i år.
USA:s gigafactory-planer växer dubbelt så snabbt som Europas sedan Inflation Reduction Act
Som Energy-Storage.news rapporterade i början av året så hade Europas satsning på produktion av litiumjonbatterier på land kommit mycket längre än USA. Båda regionerna försöker minska beroendet av Kina, som dominerar utrymmet idag.
Men sedan dess har de höga energipriser i Europa och skattelättnader från Inflation Reduction Act (IRA) för köp av elbilsbatterier med USA-tillverkade batterier, inhemsk batterimodul och -paketproduktion och fristående batterisystem för energilagring förändrat bilden.
Evan Hartley, analytiker för Benchmark Mineral Intelligence som arbetar med sina Gigafactory-data, sa att sedan lagen antogs har det skett en 35% ökning av den aviserade kapaciteten i USA jämfört med för ett år sedan, jämfört med en 17% ökning i Europa.
Sydney Universitet har tagit fram ett lågkostnad, långlivad natrium-svavelbatteri med "superhög kapacitet"
Forskare från University of Sydney säger att de har utvecklat en ny typ av natrium-svavelbatteri som de skryter med erbjuder ”superhög kapacitet och ultralång livslängd”, och som kommer att vara mycket billigare än traditionella batterier.
Natrium-svavelbatterier är inte nya, efter att ha funnits i flera decennier, men de har varit ett betydligt sämre alternativ till traditionella litiumjonbatterier – som de som visas ovan på Victoria Big Battery – på grund av låg energikapacitet och korta livscykler .
Storbritannien: Mersey tidvattenkraftprojekt hämtar inspiration från Sydkorea
Planerna på att utveckla världens största tidvattenkraftsystem vid floden Mersey kommer att hämtas från Sydkorea, efter att ett avtal undertecknats med landets statliga vattenbolag.
Man hoppas att Mersey Tidal Power Project skulle generera tillräckligt med energi för att driva upp till en miljon hem och kan vara igång inom ett decennium.
Stadsregionens borgmästare i Liverpool, Steve Rotheram, träffade Jeong Kyeongyun, vicepresident för Korea Water Resources Corporation, i Liverpool på tisdagen och undertecknade ett avtalsavtal som kommer att få dem att samarbeta och dela lektioner.
Svenska CorPower vågsystem är driftsatt i Viana do Castelo
CorPower Ocean har slutfört systemintegreringen av sin första vågenergiomvandlare i kommersiell skala (WEC), CorPower C4.
Den senaste milstolpen för HiWave-5-projektet levererades inom CorPowers havsenergianläggning i Viana do Castelo, norra Portugal.
Den följer tillverkning och testning av C4-kompositskrovet på samma plats, med hjälp av en intern mobil fabrikscell, och leveransen av C4 Power Take Off (PTO) från Stockholm.
Kalifornien: Ett lagförslag på gång för att stimulera utbyggnaden av solanläggningar på parkeringsplatser
”Det är det som gör solskyddskonceptet så tilltalande eftersom det inte skulle kräva mer mark, det skulle bara ge parkeringsägare ett incitament att göra dubbelanvändning av sina tomter genom att i huvudsak sätta ett miniatyrkraftverk ovanför alla dessa bilar.”
Lagförslaget skulle skapa ett skatteincitament för företag att bygga soltak på stora parkeringsplatser för att öka den lokala rena elproduktionen och undvika mer solenergiutveckling på land. Enligt en rapport från Lawrence Berkeley National Laboratory utgör trottoaren 35%-50% av den totala ytan i städer, och 40% av den trottoaren är parkeringsplatser.
Förra månaden antog Frankrike en lagstiftning som kräver att alla parkeringsplatser med mer än 80 platser täcks av solpaneler. Den franska regeringen uppskattar att dess plan kan generera upp till 11 GW el.
onsdag 7 december
tisdag 6 december
Biobränslen i tillverkningen av glas minskar CO2 med 70-80%
Glass Futures, finansierat av BEIS:s energiinnovationsprogram under deras ”Industrial Fuel Switching Competition: Phase 3”, arbetade med industrin, akademin och dess medlemsorganisationer i en serie försök för att främja alternativa alternativ för hållbar bränsleteknik för glassektorn.
Glass Futures, som för närvarande bygger ett 54 miljoner pund 165 000 sq ft Global Center of Glass Excellence i St Helens på Merseyside som ska stå färdigt 2023 för att banbryta forskning om koldioxidutsläpp av glas och andra industrier, fann att:
Biobränslen: Användningen av 100 procent flytande hållbara biobränslen resulterade i koldioxidbesparingar på mellan 70-80 procent jämfört med naturgas med högt koldioxidutsläpp. Forskningen visade den tekniska genomförbarheten i stora industriella försök för användning i både planglas och containerglas hos NSG-Pilkington UK, uppfinnare av floatglasprocessen och ledande containertillverkare Encirc.
Boden: H2 Green Steel vill bygga egen vindkraft
Två fossilsnåla nya stålverk planeras i Norrbotten vilket kommer krävas enorma mängder el. Stora sänkningar i Sveriges koldioxidutsläpp kan ske, men ny elproduktion i partiet med halva Sveriges nuvarande elförbrukning måste till.
– Regeringen måste göra mer för Sveriges elförsörjning. Vi måste bygga mer elproduktion i Sverige, säger Lina Håkansdotter på H2 Green Steel till Dagens Nyheter.
Bara några dagar efter att statliga gruvjätten LKAB:s vd Jan Moström gått ut sågat Sveriges energipolitik kom uttalandet. LKAB har ett samarbete med SSAB och Vattenfall som kallas Hybrit där kol ska ersättas med vätgas i stålproduktionen.
Stålbolaget H2 Green Steel planerar att bygga vindkraft nära det planerade fossilsnåla stålverket i boden.
Spanien: Acciona Energia sätter upp det "första" V2G-nätverket
Förnybar energiföretaget Acciona Energia har lanserat ett 16-laddningspunkter fordon-till-nät (V2G)-nätverk på Balearerna, det första i Spanien.
Nätverket av dubbelriktade laddningspunkter kommer att tillåta elektriciteten som lagras i elbilsbatterier att användas antingen för egen konsumtion (bil-till-lastning eller V2L) eller insprutning tillbaka i nätet (V2G).
Demonstrationsprojektet lanseras på Balearerna, en spansk utomeuropeisk region som består av Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera.
Spillvatten inte längre till spillo
Examensarbetet, som den här artikeln bygger på, är inriktat på värmeåtervinning ur avloppsvatten i flerbostadshus.
Energi som annars skulle gå till spillo kan istället bidra till att värma upp en fastighet eller dess vatten.
100 % elfordon = 11 % av försäljningen av nya fordon globalt!
Globala plugin-fordonsregistreringar ökade med 55 % i oktober 2022 jämfört med oktober 2021 och nådde 932 000 enheter, det näst bästa resultatet någonsin. Det var bara bakom rekordet 1 040 000 registreringar från föregående september månad.
Med en så stark oktobermånad stod plugins för 16 % av den totala bilmarknaden. Full electrics (BEV) nådde 11% marknadsandel! Och dessa siffror kunde ha varit ännu större om den totala marknaden inte hade varit i ”återhämtningsläge”. Detta, utöver det faktum att plugless hybrider (HEV) uppvisade sin högsta tillväxttakt sedan januari förra året (+17 % på årsbasis), bekräftar än en gång den betydande korrelationen mellan HEV och ren ICE (intern förbränningsmotor) marknader.
New Jerseys sista kolkraftverk läggs ner för att ge plats för energilagring
Det sista kvarvarande koleldade kraftverket i den amerikanska delstaten New Jersey har rivits, och anläggningens ägare har åtagit sig att installera storskalig energilagring på platsen.
Den 2 december samlades en skara inklusive förespråkare för klimat och ren energi för att se den kontrollerade implosionen av Logan Generating Station i Swedesboro, i södra New Jersey.
Kraftverket på 242 MW slogs ner med en ceremoniell knapptryckning av Joseph Fiordaliso, styrelseordförande för New Jersey Board of Public Utilities (BPU), vilket avslutade en livslängd som började 1994.
Stororder på Volvos ellastbilar till Australien
Den australiensiska fraktjätten Team Global Express har gjort den största ordern på elektriska lastbilar i Australien efter att ha landat ett avtal på 20 miljoner dollar med Australian Renewable Energy Agency för att finansiera köpet.
Affären omfattar köp av 36 medelstora eltruckar från svenskbaserade Volvo Trucks och ytterligare 24 lätta, styva e-galoppbatterier från Daimler Fuso, tillsammans med laddningsinfrastrukturen för dess transportbas i Sydney.
Inköpsorderna representerar den största enskilda ellastbilsordern för Volvo och kommer att bli den största testversionen av elektriska lastbilar i Australien, om inte världen.
Tyskland: En solpark på 170 MW på så kallad brunmark
Trina Solar arbetade nyligen med GP Joule för att slutföra den andra etappen av en stor solenergipark i stor skala i Klettwitz, östra Tyskland. Solparken drivs helt av bifacial Trinas Vertex PV-moduler.
En bruntomt är en bit mark där den tidigare användningen potentiellt förorenat området. Platser som en gång innehöll soptippar, soptippar för giftigt avfall eller dagbrottsbrytning är svåra att bygga om eftersom jorden är förorenad, vilket utgör en risk för människor och vilda djur.
Dagbrottet i Klettwitz i byn Schipkau i Brandenburg är en av Europas största brownsites, och GP Joule fick i uppdrag att omvandla den till en solpark för att hjälpa till att driva det närliggande samhället. Den här gruvan hade varit i drift från 1914 till 2018.
USA kommer att överväga nya prioriterade områden för solenergi på offentlig mark
5 dec (Reuters) – Biden-administrationen sa på måndagen att den skulle påbörja en process för att identifiera nya områden för solenergiutveckling i västra USA för att öka tillståndet för ren energiprojekt på offentlig mark för att bekämpa klimatförändringarna.
Inrikesdepartementet sa i ett uttalande att dess Bureau of Land Management kommer att uppdatera en Obama-era plan som etablerade speciella zoner för solprojekt baserade på tillgång till överföring, solenergipotential och skydd av natur- och kulturresurser.
Byrån sa att den nya planen skulle återspegla framsteg inom solteknik, ny överföring och administrationens ambitiösa mål för ren energi.
IEA: Energikrisen blir en "historisk vändpunkt" för förnybar energi
IEA sa att momentumet bakom förnybar energi under det senaste året hade fått den att öka sin prognos för förnybar energi för de kommande fem åren med 30 procent. Den sa att den nu förutspådde förnybar kraftkapacitet att växa med 2 400 GW under perioden 2022 till 2027, ett belopp som motsvarar hela Kinas kraftkapacitet idag.
”Förnybar energi expanderade redan snabbt, men den globala energikrisen har sparkat dem in i en extraordinär ny fas av ännu snabbare tillväxt när länder försöker dra nytta av sina fördelar med energisäkerhet”, säger IEA:s verkställande direktör Fatih Birol. ”Världen kommer att tillföra lika mycket förnybar kraft under de kommande fem åren som den gjorde under de föregående 20 åren.
Detta är ett tydligt exempel på hur den nuvarande energikrisen kan bli en historisk vändpunkt mot en renare och säkrare framtida värld energisystem.
Renewables fortsatta acceleration är avgörande för att hålla dörren öppen för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5C.”
tisdag 6 december
måndag 5 december
Nederländerna vill att Gasunie ska utveckla ett vätgasnät till havs i Nordsjön
Vätgas som produceras med havsbaserad vindenergi från Nordsjön förväntas spela en viktig roll i energiomställningen samt bidra till att öka energioberoendet i landet.
Nederländerna satte nyligen upp ett mål på 70 GW vindkraft till havs fram till 2050, baserat på antagandet att 50 GW skulle kunna installeras till 2040.
Utöver elproduktion planerar regeringen också att en del av landets havsbaserade vindkraftskapacitet ska användas för storskalig grön väteproduktion i Nordsjön, vilket kräver en vätgasinfrastruktur.
Det finns utrymme för agrivoltaics/soljordbruk
Nyligen genomförda studier visar på fördelarna med att integrera jordbruk och solcellssystem. Deras slutsats? Det finns ingen risk för överdriven markkonsumtion.
Agrivoltaics är ett innovativt tillvägagångssätt som tillåter solenergiproduktion och jordbruksmetoder att samexistera och interagera på ett ömsesidigt fördelaktigt sätt som också skapar större värde för området och lokala samhällen. Rent praktiskt är det ett system som består av ett markmonterat solcellssystem, placerat på mark som också används för jordbruk och boskapsuppfödning.
Men det är så mycket mer än att bara dela utrymme. Våra solcellsanläggningar kan till exempel underlätta odling av grönsaker, baljväxter, fodergrödor, örter och medicinalväxter, eller boskapsuppfödning som fåruppfödning.
Norska företaget använder vågkraft till att avsalta havsvatten till dricksvatten
Ocean Oasis har byggt en vågdriven prototypenhet som man hoppas ska leverera ritningen för flytande avsaltningsoperationer till havs. Den tio meter höga anläggningen, med en diameter på sju meter, installerades i Las Palmas på Kanarieöarna för att testa dess prestanda. Ocean Oasis tror att dess teknologi kommer att möjliggöra ”produktion av färskvatten från havsvatten genom att utnyttja vågornas energi för att utföra en avsaltningsprocess och pumpa dricksvatten till kustanvändare.”
Innovation Norway, Grieg Maritime Group, Gran Canaria Economic Promotion Society och andra organisationer gav finansiering till projektet. Företaget hoppas att projektet kommer att ge en mer överkomlig metod för avsaltning till ett område med rikliga saltvattenresurser.
Studentbostäder får solceller i Linköping
Under året har Stångåsstaden gjort en kartläggning över vilka tak som lämpar sig att installera solpaneler på. Ungefär 30 procent av taken bedömdes lämpliga utifrån graden av solstrålning och de 10 fastigheter med bäst förutsättningar utreddes vidare.
– Att satsa på solenergi är ett led i vårt långsiktiga hållbarhetsarbete. Tillsammans med andra satsningar vi gör, tar det oss närmare vårt övergripande klimatmål som är att minska andelen köpt energi med 25 procent till år 2025, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.
”Batterier kommer ändra elsystemet”
Antalet resurser på elmarknaden ökar stadigt i takt med energiomställningen. Svenskarna installerar mer solkraft än någonsin och allt fler har börjat investera i hemmabatterier och laddboxar till elbilen. Samtidigt har många aktörer i energibranschen börjat inse fördelarna att äga större batterilager för att till exempel kapa effekttoppar eller sälja stödtjänster.
Ett företag som dragit nytta av denna utveckling är CheckWatt där själva affärsidén är att samla ihop (aggregera) energiresurser, som solceller, vindkraftverk och batterier, och använda dem på det mest effektiva sättet beroende på marknadens behov och betalningsförmåga.
Självkörande varuskåp ska trafikera Tallinn
Det är estniska Clevon som ska pilottesta en av sina självkörande leveransrobotar, Clevon 1, under två månader. Innehållet skyddas av kodlås.
Hundra kilo kan den lasta. Den ska klara vinterväglag.
Vagnens egna sensorer är kamera och radar. En operatör övervakar i realtid över 4G-nätet, med händerna ovanför en ratt.
Clevon 1 har i princip en toppfart på 50 km/h men den kommer att spärras vid 25 km/h. Det kommer endast att få köra nattetid, utan trängsel.
Testet är koordinerat med att Tallinn inleder sitt år som EU:s miljöhuvudstad. Clevon 1 har redan tidigare testats på allmän väg.
Panasonic presenterar fordon-till-hem-system (V2H) för solcells-drivna hem
Panasonic Electric Works, en enhet av den japanska elektronikjätten Panasonic, har utvecklat ett fordon-till-hem-system (V2H) som underlättar tvåvägsflöden mellan solcellsdrivna hem och elfordon.
Företaget sa att det kommer att börja sälja sitt Eneplat-system i Japan från februari.
”Från och med nästa sommar kommer vi dessutom att sälja en uppgraderad version av vårt AiSEG2-hanteringssystem som länkar olika hushållsapparater och utrustning med Eneplat”, stod det.
Vindkraftsparken Skåramåla-Ryd snart i produktion, nästa steg blir två solparker
Arbetet med att resa de åtta vindkraftverken i Skåramåla utanför Ryd i Kronobergs län är i full gång. Huvudkranen har anlänt och de kommande veckorna lyfts de sista delarna av verken på plats.
European Energy har även långt framskridna planer på att bygga två solparker i anslutning till vindkraftsparken: Skåramåla PV och Tröjemåla PV. En ansökan om avgränsningssamråd är inskickad till Länsstyrelsen i Kronobergs län och besked inväntas.
– Solparker är det energislag vi snabbast kan få på plats, med en byggtid på bara 12-16 månader. Fördelarna med att lägga dem i anslutning till en vindkraftspark är att vi kan effektivisera användningen av befintlig infrastruktur och även öka produktionen.
Bygger stor elektrolysörfabrik
Danska Topsoe, en global leverantör av CO2-reduktionsteknik, kommer att bygga vad som kommer att bli världens största och mest avancerade SOEC (Solid Oxide Electrolyzer Cell) elektrolysörfabrik.
Elektrolysörer kommer att användas för att omvandla förnybar energi till vätgas. Målet är att påskynda hållbara power-to-X-lösningar i industriell skala för att möta samhällets behov.
Eltronic, som har sitt huvudkontor i Hedensted, Danmark, har redan etablerat en projektgrupp som uteslutande arbetar med Topsoe-fabriken. Det är en grupp som kommer att växa sig ännu större när projektet verkligen tar fart.
Frankrike går ut med en anbudsförfrågan om 2,5 GW havsvind
Frankrike har släppt anbud på två bottenfixerade vindkraftsparker till havs som kommer att ha en total kapacitet på 2,5 GW.
Den första vindkraftparken kommer att ligga 35 km utanför ön Oléron i Atlanten med en kapacitet på cirka 1 GW, medan det andra projektet kommer att ske 38 km utanför Normandies kust och ha en kapacitet på cirka 1,5 GW.
Utvecklare kan skicka in sin första ansökan senast den 23 december 2022. Sedan finns det en 3-månaders process av konkurrenskraftig dialog innan de skickar in en slutlig ansökan – med start i februari 2023. Projekten kommer att tilldelas i slutet av 2023 eller början av 2024.
måndag 5 december
fredag 2 december
1500 solcellsanläggningar ansluts per månad snart en Barsebäckreaktor
Konjunkturnedgången och de höga energipriserna ger ett tydligt avtryck i elanvändningen, visar E.ONs elektrifieringsrapport. I E.ONs elnät fortsatte dock installationerna av solceller att öka, till och med i ännu högre takt än tidigare. Inmatningen av el från solcellsanläggningar fördubblas nu varje år I september anslöts för första gången mer än 1 500 solcellsanläggningar på en månad till E.ONs elnät.
Anslutningarna av solceller accelererar. Varje halvår tillkommer nu 100 MW i E.ONs elnät, vilket är betydligt större ökningstakt än 2020 och 2021. Redan till sommaren kommer den anslutna effekten i solcellsanläggningar överstiga storleken av en reaktor i det nedlagda Barsebäcksverket.
Clean Tech Europe, EU:s svar på inflationsreduktionslagen?
Inför samråden mellan EU och USA har inremarknadskommissionären Thierry Breton lanserat en plattform för att inventera de utmaningar som Europas miljöteknikindustri står inför. Långt ifrån konkret, det lovar varken finansiering eller lagstiftning.
USA:s flaggskepp 369 miljarder euro klimat- och industriinitiativ – en del av Inflation Reduction Act (IRA) – har tänt en eld under Berlin, Paris och Bryssel. Efter år av att tolerera samordnad industripolitik från Kina, verkar påtryckningen från Washington äntligen ha utlöst åtgärder.
På onsdagen (30 november) startade inremarknadskommissionären Thierry Breton initiativet ”Clean Tech Europe”, som vissa kallar EU:s försvar mot samordnad industripolitik från världsmakter som USA och Kina.
Tyskland tillkännager finansiering av 1 miljard euro för energiomställningsprojekt i Indien
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock förväntas besöka New Delhi under den 5-6 december för samtal med sin indiska motsvarighet S Jaishankar i syfte att se över den bilaterala relationen. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz förväntas också göra ett bilateralt besök i Indien nästa år.
De två sidorna enades om finansieringen av mer än 20 utvecklingsprojekt under det kommande året under diskussioner som hölls på tisdagen. Finansieringen, inklusive 10 % anslag och 90 % i form av kreditlinjer, kommer att stödja Indiens ansträngningar inom områdena förnybar energi, hållbar stadsutveckling i smarta städer och hållbar användning av naturresurser, sa den tyske ambassadören Philipp Ackermann.
Australien: Net-noll solpaneler? Förnybar vätgas stimulerar potentialen för grönt glas
Planer på att tillverka netto-noll glas – och potentiellt solpaneler – i västra Australien med lokalt producerat förnybart väte börjar ta form, när det globala energikonsultföretaget Xodus söker medel för ett 1GW elektrolyserprojekt.
Skottland-baserade Xodus säger att de söker kapital och infrastrukturpartners för att stödja sina planer för en grön väteproduktionsanläggning i WA:s Mid-West-region, med upp till 1 000 megawatts kapacitet av elektrolyserkapacitet, vilket skulle kräva multiplar av det i grön energi kapacitet att leverera den.
Kommunens detaljplan möjliggör en stor PtX-anläggning på södra Jylland
Kommunfullmäktige i Aabenraa kommun har precis antagit en lokalplan som ger möjlighet att etablera en stor PtX-anläggning vid Kassø.
European Energy har redan ansökt om tillstånd att bygga en e-metanolfabrik i området. Lokalplanen syftar bland annat till att anlägga området för verksamheter med särskilda lokaliseringskrav och med antagandet kan därför arbetet med etableringen av e-metanolfabriken fortsätta.
H2 Green Steel: ”Vi måste producera mer el”
Utan mycket hög utbyggnadstakt av elförsörjningen kan det fossilfria stålverket H2 Green Steel få stora problem. Nu överväger bolaget att bygga egen vindkraft nära den planerade fabriken. Men det kommer inte att räcka.
”Regeringen måste göra mer för Sveriges elförsörjning”, säger Lena Håkansdotter, chef för samhällskontakter på H2 Green Steel, till Dagens Nyheter.
Även LKAB:s vd Jan Moström har varit kritisk till det låga engagemanget från regeringen i energipolitiken. Tillsammans med SSAB står Moströms bolag bakom satsningen Hybrit, som också ska tillverka fossilfritt stål.
Norge siktar på 10 % av marknadsandelen för vindkraft till havs
Norge strävar efter att stärka sin vindkraftsindustri till havs med ett ambitiöst mål att ta 10 % av den globala marknadsandelen till 2030.
Landet siktar på att öka norsk export förutom olja och gas med 50 % till 2030, och samtidigt minska de totala utsläppen av växthusgaser med minst 55 %. Som en del av planen lanserade industri- och handelsminister Jan Christian Vestre ett offentlig-privat exportinitiativ för att hjälpa norska företag att ta en större andel av den globala havsbaserade vindkraftsmarknaden
”Norge kommer att bli en världsledande havsbaserad vindkraftsaktör. Vi har teknologi och expertis från den maritima industrin och olje- och gasindustrin till havs, säger Vestre.
Tyska Wintershall Dea utökar CO2-lagringsprojektet i Danmark
Den tyska olje- och gasproducenten Wintershall Dea sa på torsdagen att de samarbetar med andra företag för att utöka aktiviteterna för avskiljning och lagring av koldioxid runt ett nav nära Hirtshals på Danmarks norra Nordsjökust.
Navet kommer att kopplas till det danska Greensand CCS-projektet, där Wintershall Dea är en nyckelaktör. Företaget strävar efter att skydda gasanvändningen – även när länder försöker minska utsläppen – genom att samla in och lagra koldioxiden, släpper den ut snarare än att den släpps ut i atmosfären.
Spanien ger ekonomiskt stöd för 600 MW lagring i nyttoskala
Den spanska regeringen har tillkännagett ett finansieringssystem för hybridenergilagringsprojekt som genererar el från förnybara källor. Systemet är en del av dess plan för återhämtning, transformation och motståndskraft (RRTP).
Systemet kommer att finansiera fem lagringsprojekt med en sammanlagd installerad kapacitet på minst 600 MW, eller motsvarande total energiförsörjning. Projekten ska hybridiseras med förnybart, men medlen ska endast täcka tillskott av lagring.
Den maximala tillgängliga finansieringen per projekt och per utvecklare är 15 miljoner euro. Stödbeloppet för varje anläggning kommer att bestämmas utifrån de totala projektkostnaderna och byggherrarnas storlek.
USA: Vill du lösa klimatförändringarna? Frigör mer mark för solenergi, säger industriledaren
fredag 2 december
torsdag 1 december
Solcellsfönster på glasade skyskrapor kan minska energin med minst 40 %
Omkring en tredjedel av världens energiförbrukning och CO2-utsläpp kommer från byggnader. Högglasade skyskrapor och byggnader kan se vackra ut och släppa in mycket ljus, men slösar mycket energi på grund av den extra kyla som behövs på sommaren och uppvärmning på vintern.
Moderna skyskrapor kan ha ett förhållande mellan fönster och vägg på över 70 %. Men moderna termiskt effektiva solcellsfönster ger inte bara isolering utan förvandlar det absorberade ljuset till kraft. Wayne Hicks vid NREL beskriver forskning som modellerar effekten av olika PV-fönsterteknologier på skyskrapor i åtta olika klimat.
Holländska Lightyear startar serieproduktion av ett sol-elfordon i Finland
Lightyear, det holländska högteknologiska företaget som utvecklar världens första solelbil, startar tillverkningen av sitt första fordon, Lightyear 0, vid Valmet Automotives anläggning i Finland. Företaget planerar att producera en bil i veckan och gradvis skala upp sin produktion under första kvartalet 2023, säger Lightyear i ett pressmeddelande.
Det är det första bilföretaget som tillverkar ett elfordon som genererar ström direkt från solljus. Efter sex år av att utveckla sin egen teknologi, har Lightyear passerat en utmanande fas för nya fordonsföretag: att gå in på marknaden med ny teknologi.
Glöm elbilar, framtiden för batteriteknik finns i flygplan
Richard Wang försöker ta med lättare, kraftfullare batterier till världen. Det bästa sättet att göra det, säger han, är genom att elektrifiera flygplan.
Wang är grundare och VD för batteristartup Cuberg, som försöker använda nya, avancerade kemiska kombinationer för att utveckla bättre batterier än litiumjoncellerna som fungerar som arbetshästar för bärbara datorer, mobiltelefoner och elfordon.
Det finns många företag som försöker göra något liknande – QuantumScape och Sila Nanotechnologies, för att nämna ett par – var och en med olika tonhöjd vad gäller vilken kemisk makeup eller materialvetenskapens genombrott som kommer att leverera varorna. Och som andra nästa generations batterikoncept kommer Cubergs celler att vara dyrare än vanliga litiumjonceller, åtminstone till en början.
Tyskland lägger till 607 MW solenergi, 218 MW landvind i oktober (ca. en kärnreaktor)
Utbyggnaden av förnybar energi i Tyskland går framåt i en stabil takt med 606,9 MW nya solenergitillskott och 218,5 MW nyutvecklad landbaserad vindkapacitet i oktober, men detta är fortfarande långt borta från den federala regeringens ambitiösa mål för de kommande åren.
Under årets första tio månader kopplade Tyskland 5,5 GW nya solsystem till nätet och målet på 7 GW för 2022 verkar inom räckhåll. De 22 GW nya solcellsinstallationer årligen som projiceras om några år verkar dock långt borta.
Värmepumpen är på väg att uppleva en global boom
En ny rapport från International Energy Agency har förutspått en enorm global boom i försäljningen och användningen av värmepumpar, eftersom konsumenter söker efter mer energieffektiva – och billigare – sätt att värma upp vatten och sina hem.
IEA säger att trenden – som bara i Europa skulle kunna se försäljningen av värmepumpar stiga till 7 miljoner per år 2030, upp från 2 miljoner 2021 – drivs av den globala energikrisen, som har skickat fossila bränslepriser till plågsamma nya toppar, särskilt gas.
Världens största gruvföretag kommer satsa tre miljarder per år i enegiomställning
Rio Tinto ger idag en uppdatering på sitt investerarseminarium om framsteg mot sin långsiktiga strategi för att stärka verksamheten, växa i en koldioxidutsläppande värld och fortsätta att leverera attraktiv avkastning till aktieägarna.
Uppdateringar kommer att inkludera Rio Tintos marknadsutsikter, med energiomställningen som förväntas lägga till så mycket som 25 % i ny efterfrågan över traditionella källor på kopparekvivalentbasis över koncernens nyckelprodukter till 2035. Rio Tinto siktar på investeringar på upp till 3 miljarder USD per år i tillväxt för att möta denna efterfrågan, inklusive järnmalmsprojekten Oyu Tolgoi, Rincon litium och Simandou.
Australien testar att köra nätet med 100% förnybart
Australiens elmarknadsoperatör har lagt ut den tekniska färdplanen som den behöver för att kunna driva landets huvudnät på 100 procent förnybar kraft under ”timmar och dagar” åt gången.
Den goda nyheten är att – trots åsikter från vissa högljudda skeptiker – kan det göras. Men det finns en massa saker som måste hända först för att släta ut vägen för att kraftsystemet – så länge beroende av kol och gas – ska kunna drivas, ibland helt på förnybar energi.
AEMO:s vd Daniel Westerman säger att det är en bedrift utan motstycke i världen att driva ett kraftsystem i gigawattskala med 100 procent momentan förnybar produktion.
Österlenmejeriet byter fossilt gasol mot biobränsle
Österlenmejeriet ställer om till biobränsle och sänker CO2-utsläpp med 75%. Det är resultatet av samarbetet med energiföretaget Adven. Omställningen bygger på en platsanpassad design där redan befintlig infrastruktur återanvänds.
– Vi behåller pannhuset, men byter ut en gasolpanna mot en biopanna, säger Håkan Roos som är projektutvecklare på Adven. Själva återanvändandet av pannhuset är en viktig del i Danones och Advens gemensamma projekt i Skåne. Tillsammans med en skräddarsydd och flexibel design kommer det att vara kärnan i den nya energilösningen som delfinansieras av Naturvårdsverket genom Klimatklivet, ett statligt investeringsstöd för fossilfri framtidsteknik.
Solinstallationer i Indien ökar starkt - se rapport
Indien lade till 1,9 GW solel med öppen tillgång i september. 2022, en ökning med 96 % jämfört med föregående år.
Kumulativa solcellsinstallationer med öppen tillgång var över 7 GW i slutet av september 2022.
De fem bästa staterna bidrog till 74 % av de totala installationerna i september 2022.
Pipelinen av projekt under utveckling och förbyggnadsfasen var över 5 GW
Thyssenkrupp tar bort kalkstenen i betongen
Stora mängder koldioxid (CO2) frigörs vid cementframställning. ”Bara en tredjedel av dessa CO2-utsläpp härrör från förbränning av fossila bränslen som kol eller petroleumkoks”, förklarar Jost Lemke, processingenjör på thyssenkrupp Polysius. ”Medan den största delen frigörs genom nedbrytning av kalksten – kalcinering.” Kalksten är den viktigaste råvaran för cementtillverkning och består beroende på kvalitet av cirka 35 % till 44 % CO2.
Men utan kalksten, ingen cement. Det var därför Lemke och hans kollegor på thyssenkrupp Polysius kom med Oxyfuel-tekniken. ”Istället för att bränna kalkstenen i omgivande luft som i den konventionella klinkerbränningsprocessen, tillsätts rent syre i polysius® pure Oxyfuel-processen”, förklarar ingenjören. Detta eliminerar behovet av atmosfäriskt kväve och producerar högkoncentrerad, ren CO2 i rökgasen. ”På grund av den höga koncentrationen kan vi separera och fånga upp nästan 100 % av den klimatskadliga koldioxiden istället för att låta den släppa ut obehindrat ut i atmosfären”, fortsätter experten.
torsdag 1 december
fredag 30 november
Tesla batterier omvandlas till energilagringssystem i Finland och Kalifornien
Finland och Kalifornien-baserade second life-energilagringsföretag Cactos och Smartville Inc har samlat in nästan 10 miljoner USD för att kommersialisera system som använder återanvända Tesla EV-batterier – vi pratade med båda företagens grundare.
San Diego-baserade Smartville Inc fick nyligen ett anslag på 6 miljoner USD från Department of Energys (DOE) 74 miljoner USD för inhemska batteriåtervinning och återanvändningsprogram, sa medgrundaren och presidenten Mike Ferry till Energy-Storage.news.
Dess nuvarande produkt, MOAB, är ett 250kW/500kWh-system som använder antingen återanvända elbilsbatterier från Tesla och Nissans Leaf.
Semesterbyn som är självförsörjande på el
– Vi har varit mycket nöjda med systemet, som har fungerat mycket tillförlitligt sedan installationen, trots den korrosiva miljön här på västkusten, tillägger han. Säkerheten är också en mycket viktig aspekt eftersom vi har hundratals människor i direkt närhet till anläggningen. Här är både vi och räddningstjänsten mycket tillfreds med lösningen.
Systemet är innovativt utformat och består av 618 solcellsmoduler fördelade på 86 olika takytor. Stugornas tak har en mängd olika former och storlekar och ligger i olika väderstreck.
Nederländerna: Solpaneler och minivindkraftverk på taken
Ibis Power, en holländsk arkitekturspecialist för förnybara energikällor, har utvecklat ett hybrid sol- och vindkraftssystem för hustaken i byggnader med minst fem våningar. Företaget hävdar att det färdiga systemet kan producera sex till tio gånger mer el än fristående solel på taket.
”PowerNEST accelererar vindflödet in i turbinerna och ökar deras effekt med 4 gånger, men ökar också effektuttaget från solpanelerna med 30% till 40% genom att rikta vinden till att aktivt kyla panelerna från botten,” Ibis Powers vd Alexander Suma berättade för tidningen pv.
Sydafrika: Europeiska banker tillhandahåller 600 miljoner euro för energiomställning
Sydafrika drar redan nytta av Just Energy Transition Partnership (JETP). Frankrike och Tyskland tillhandahåller 600 miljoner dollar till det sydafrikanska finansdepartementet för att stödja energiomställningen. Avtalet gjordes vid sidan av FN:s 27:e konferens för partier om klimatförändringar (COP27). JETP lanserades vid COP26 i Glasgow, Skottland, 2021.
Finansieringen tillhandahålls av den franska utvecklingsbyrån (AFD) och Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), den tyska utvecklingsbyrån. ”Detta första offentliga lån från Frankrike till Sydafrika åtföljs av 1,5 miljoner euro i bidragsstöd, vilket kommer att hjälpa till att finansiera lokal forskning om de sociala konsekvenserna av övergången, möjliga alternativ för att konvertera koleldade kraftverk, potentialen för att skapa arbetstillfällen och möjligheterna att mobilisera klimatfinansiering”, sa AFD.