ENERGIOMSTÄLLNINGEN
omvärldsbevakning med de senaste nyheterna från Sverige och världen
- sol - vind - vatten - bio - geotermik, - våg
- batterier - vätgas - pump -mineraler - CCS
Vill du också få vårt färska
nyhetsbrev varje vardag - fyll i
NYHETER IDAG
onsdagen den 11 december
Efter att ha köpt en elbil går mindre än 1 % av förarna tillbaka till bensindrivna bilar
När du väl går till el går du nästan aldrig tillbaka till en bensindriven bil. Enligt en ny undersökning från Global EV Alliance planerar över 90 % av elbilsförarna att köpa ett annat elfordon efter att ha bytt en bensinbil. Samtidigt sa bara 1% att de skulle återvända till ett ICE-fordon.
Den nya Global EV Alliance-studien samlade in data från över 23 000 elfordonsförare i 18 olika länder, inklusive USA, Kanada, Frankrike, Indien, Brasilien och mer.
De fann att elbilsförare är överväldigande mer benägna att hålla fast vid ett elektriskt alternativ snarare än att återvända till en bensindriven bil.
Tyskland: EnBWs dotterbolag Okka lanserar energidelningserbjudande för hushåll
Ett nytt dotterbolag till EnBW-koncernen, Okka Energy, vill ge hushållen möjlighet att delta i virtuella system för att generera förnybar energi. Syftet är att säkerställa att dessa kan levereras utan att investera i ditt eget solcellssystem . Nyckelordet för detta är energidelning. Som EnBW meddelade har dess dotterbolag Enpulse grundat ett nytt företag, Okka Energy GmbH.
Okka vill lansera med en dubbel produkt bestående av en flexibel eltaxa och virtuella investeringar i sol- och vindsystem. Privata hushåll skulle därför kunna delta aktivt i energiomställningen utan att investera i ytterligare hårdvara med höga anskaffningskostnader. Okka Energy vill föra konsumenter och producenter närmare varandra genom att successivt bygga ut delaktighetsmodellen.
Detta sträcker sig från nuvarande investeringsmöjligheter i virtuella system till ett heltäckande energidelningskoncept där användare kan köpa direkta andelar i produktionssystem och samtidigt använda den energi som genereras.
Kinesiska EVE bygger världens största BESS-fabrik, med fokus på 628Ah battericellproduktion
Kinas EVE Energy har meddelat den officiella lanseringen av den första fasen av sin 60 GWh batterienergilagringsfabrik i Jingmen City, Hubei-provinsen. Anläggningen som presenterades den 10 december anses vara världens största BESS-tillverkningsanläggning. Det är också den första fabriken som massproducerar 600Ah+ battericeller med hög kapacitet.
Den nya produktionslinjen, med en årlig kapacitet på 17 GWh, kommer att fokusera på tillverkning av 628Ah litiumjärnfosfatceller (LFP) kallade MB56, var och en med en encellsenergi på 2,009 kWh och en energieffektivitet som överstiger 96 % vid 25° C.
EVE Energys resa mot lagring med hög kapacitet började 2022 med introduktionen av dess 560 Ah-celler. Under det senaste året har företaget uppnått betydande framsteg inom kapacitet, kostnadseffektivitet, energitäthet, säkerhet och integration.
Alla bussar i Malmö ska bli eldrivna efter ny upphandling
Skånetrafiken vill att alla bussar i Malmö ska vara helt eldrivna. I en upphandling för en ny period som startar från 2027 och löper fram till 2039 får Nobina ansvaret för att det genomförs.
Vid start i juni 2027 kommer omkring 300 bussar rullar på vägarna. Dessa kommer då till 95 procent vara helt eldrivna. Några år senare kommer sedan samtliga av bussarna vara helt eldrivna.
– Malmö växer och inpendlingen med tåg och buss har ökat med uppåt 100 procent de senaste två decennierna. Därför startar vi i juni 2027 en ny hållbar stadstrafik i Malmö som möter upp våra kunders nuvarande och kommande behov av att ta sig till och från arbete, utbildning, samhällsservice, fritidsaktiviteter, kultur och nöjen, säger Carina Zachau, kollektivtrafiknämndens ordförande.
De eldrivna bussarna kommer bidra till både minskade utsläpp men också minskat buller ombord på bussarna och i stadsmiljön. Samtliga bussar kommer att ha hög kapacitet.
Kinas "explosiva" järnframställningsgenombrott uppnår 3 600-faldig produktivitetsökning
En ny metod för att tillverka järn är inte bara snabbare och billigare, utan också bättre för miljön, enligt kinesiska forskare
Efter mer än ett decennium av intensiv forskning i Kina är en ny järntillverkningsteknik redo att revolutionera den globala ståltillverkningsindustrin.
Metoden går ut på att injicera finmalt järnmalmspulver i en extremt varm ugn, vilket utlöser en ”explosiv kemisk reaktion”, enligt ingenjörerna som är involverade i projektet.
Resultatet är en visning av klarröda, glödande flytande järndroppar som regnar ner och samlas i botten av ugnen, och bildar en ström av högrent järn som direkt kan användas för gjutning eller ”enstegsståltillverkning”.
Delstaten South Australia kommer bli först med att nå 100% vind och sol
Två viktiga projektvinster i det första storskaliga produktionsupphandlingen under Capacity Investment Scheme innebär att södra Australien nu är inställt på att bli det första gigawattskaliga nätet i världen för att nå 100 procent ”netto” förnybar energi, allt genom vind och sol.
Delstaten leder för närvarande landet och världen, med en genomsnittlig andel på mer än 72 procent förnybar energi (allt från vind och sol) under de senaste 12 månaderna, och har nyligen accelererat sitt mål att nå 100 procent netto förnybar energi till 2027, snarare än 2030 som först planerat.
Det målet har fått ett stort uppsving med nyheter om att två stora vindprojekt – den första etappen på 300 MW i det massiva Goyder North förnybara navet och Palmer vindprojektet på 274 MW – var bland de 19 tilldelade kontrakten under det första anbudet av CIS, största auktionen för förnybara energikällor som någonsin hållits i Australien.
Vätgas-bränsleceller med solenergi och batterilagring på taket
Vid en ceremoni där Panasonic Corporations vd och koncernchef Masahiro Shinada deltog, avtäckte företaget officiellt Panasonic HX-installationen, som kombinerar flexibel vätebränslecellskraft med solenergi och batterilagring på taket. Projektet är det första i sitt slag utanför Japan och kommer att fungera som ett skyltfönster för HX-systemet, som Panasonic hoppas kunna kommersialisera under de kommande åren.
Totalt 21 Panasonic-bränsleceller, matade av grönt väte som genereras av närliggande Protium, kommer att leverera kraft och värme till fabriken med en total verkningsgrad på 95 procent. Systemet kommer att hanteras autonomt via företagets egenutvecklade energiledningssystem. Enligt Panasonic kommer installationen att tillåta Panasonic Manufacturing UKs (PMUK) mikrovågsanläggning i Cardiff att driva helt på förnybar energi.
Frankrike tappar investeringar i förnybar energi på grund av långsamma tillstånd, säger Total- och EDF:s vd:ar
PARIS, 10 december (Reuters) – Frankrike måste göra det lättare att utveckla sol-, vind- och batteriprojekt eller gå miste om grannarna, sa vd:arna för franska oljebolaget TotalEnergies och statligt ägda EDF på tisdagen vid det franska elfacket (UFE) årliga konferensen.
Frankrike hoppas kunna bygga ut sin förnybara energi kraftigt, särskilt vindkraft till havs, för att uppnå koldioxidneutralitet till 2050, men en långsam licensieringsprocess och regulatoriska hinder har gjort att den ligger bakom Tyskland och Storbritannien.
Det har för närvarande två fullt fungerande havsbaserade vindkraftsparker tillsammans som producerar nästan 1 GW, och säger att det vill nå 45 GW år 2050.
EDF har, förutom att driva Frankrikes kärnkraftverk och flera vattenkraftsdammar, 20,7 GW brutto installerad vind- och solkapacitet över hela världen – men bara cirka 3,2 GW i Frankrike.
”Det är ett helvete att investera i Frankrike av regulatoriska skäl… De administrativa förseningarna kan helt enkelt inte jämföras med vad vi upplever i andra delar av världen”, säger EDF:s vd Luc Remont.
Arktisk tundra släpper nu ut mer kol än den absorberar, säger den amerikanska myndigheten
Den arktiska tundran genomgår en dramatisk omvandling, driven av frekventa skogsbränder som gör den till en nettokälla för koldioxidutsläpp efter årtusenden av att ha fungerat som en kolsänka, sade USA:s National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) på tisdagen.
Denna drastiska förändring beskrivs i detalj i Noaas 2024 Arctic Report Card, som avslöjade att den årliga ytlufttemperaturen i Arktis i år var den näst varmaste någonsin sedan 1900.
”Våra observationer visar nu att den arktiska tundran, som upplever en uppvärmning och ökad skogsbrand, nu släpper ut mer kol än den lagrar, vilket kommer att förvärra klimatförändringarnas effekter”, säger Rick Spinrad, en Noaa-administratör.
Rapporten, ledd av forskare från Woodwell Climate Research Center i Falmouth, Massachusetts, fann att Arktis värms upp snabbare än det globala genomsnittet för 11:e året i rad.
Svenska Lignin Industries ingår avtal med brittiskt plastföretag
Lignin Industries, specialiserat på biobaserad plast tillverkad av restmaterial från skogsindustrin, har ingått avtal med den brittiska kompounderaren och distributör av plastpolymerer, Hellyar Plastics.
Syftet med avtalet är att det svenska Greentech-företaget ska nå ut med sin biobaserade plast på nya marknader samt accelerera kommersialiseringen av sin patenterade teknik.
Lignin Industries har patenterat en metod att transformera lignin till en förnybar, biobaserad och återvinningsbar termoplast. Det patenterade drop-in-materialet heter Renol och det svenska företaget är nu i full gång med sitt kommersialiseringsarbete efter fem års forskning och utveckling.
En prognos för tidvatten- och vågenergitillväxt i Europa
Med hjälp av historiska data från utvecklingen av vindkraft till havs, belyser DMEC:s prognoser transformativa milstolpar för dessa förnybara energitekniker, med miljarder i marknadsvärde och betydande kostnadsminskningar som förväntas senast 2050.
”Med EU-mål på 100 MW 2025, 1 GW 2030 och 40 GW 2050 för havsenergi, förväntas en betydande del av dessa mål uppfyllas av våg- och tidvattenprojekt”, sa DMEC.
DMEC:s tillväxtkurva och dubbleringstidsmodeller förutspår tidvattenenergi i Europa kommer att uppnå en installerad kapacitet på 323 till 594 MW år 2030.
EU godkänner 2,6 miljarder euro i estniskt stöd till havsbaserad vindkraft
Europeiska kommissionen har godkänt ett estniskt program på 2,6 miljarder euro för att stödja förnybar vindkraft till havs för att främja övergången till en ekonomi med nettonoll.
Åtgärden kommer att stödja byggandet och driften av vindkraftsparker till havs för elproduktion i de områden som bestäms av den estniska maritima planen.
Ordningen godkändes enligt ramverket för tillfällig kris och övergång för statligt stöd som antogs av kommissionen i mars 2023.
Stödet kommer att beviljas på grundval av en öppen och icke-diskriminerande konkurrensutsatt anbudsprocess före utgången av december 2025. Stödet kommer att ha formen av en rörlig betalning enligt tvåvägskontrakt för skillnad (CfD) som ingås för en period av 20 år.
CATL:s tredje europeiska cellfabrik spansk
Stellantis – med kinesiska CATL i handen – ska bygga en fabrik för produktion av battericeller intill sin bilfabrik i Zaragoza, Spanien.
Det har gått ett år sedan Stellantis och CATL tog varandra i hand på ett gemensamt ägt bolag (50/50) för produktion av LFP-battericeller för Europa. I oktober lovade Spanien att sponsra med 133 miljoner euro om anläggningen byggdes där.
Nu är alla papper klara. Fabriken byggs intill Stellantis bilproduktion i Zaragoza, Figuerelas.
Den planeras få en kapacitet på upp till 50 GWh och en prislapp på upp till 4,1 milijader euro, en knapp krona per Wh. Fabriken ska byggas under fyra år. Planerad produktionsstart är slutet av 2026.
Indien: 2GW solpark och 4 GWh lagring till ett pris på 0,04 USD/kWh
Nationellt organ, Solar Energy Corporation of India (SECI) har avslutat sitt anbud på 2 GW solenergikapacitet och 1 GW/4 GWh energilagring till ett slutligt genomsnittspris på 3,52 INR (0,04 USD)/kWh.
Energilagringsdelen av anbudet togs upp som ett krav för utvecklare att säkra solelproduktionskapacitet med anbudsgivare som byggde minst 500 kW/2 MWh lagring för varje 1 MW solel som de budade på. Lagringskapaciteten kan kontrakteras ut av solenergiutvecklarna för tillhandahållande av tredje part men måste laddas med solenergi.
Green Energy Ltd-verksamheten i Indiens National Thermal Power Company kommer att behöva installera minst 250 MW/1 GWh lagringsanläggningar efter att ha säkrat 500 MW solenergikapacitet för 3,52 INR/kWh.
Svenska vingården satsar på eldriven hjullastare från Volvo
Den svenska vingården Ästad Vingård i Halland är känt som en populär tillflyktsort för avkoppling men också sitt utsökta vin. För att bevara lugnet på vinodlingarna och på markerna omkring berättar man nu att man köpt in en eldriven hjullastare från Volvo CE.
Med Volvo L25 Electric kommer man tyst och effektiva kunna genomföra en hel del av de tunga sysslorna på gården. Vingården ska växla tiotalt under de kommande åren och grävaren kommer att ha en betydande roll för verksamheten. Men även andra sysslor ska utföras:
– Vi behöver en maskin för att köra tvätt och sopor, för varutransporter, snöröjning och mycket annat. Det vill vi kunna göra på ett hållbart sätt och utan att störa våra gäster med buller och avgaser, säger Henrik Carlsson, driftansvarig på Ästad Vingård.
BP och japanska JERA skapar en av de största vindkraftsutvecklarna till havs
Energigiganten BP och Japans största energibolag JERA har kommit överens om att slå samman sina havsbaserade vindverksamheter för att bilda ett nytt fristående, lika ägt joint venture.
Det nya globala företaget, som kommer att heta JERA Nex BP, kommer att bli en av de största globala utvecklarna, ägarna och operatörerna av havsbaserad vindkraft med en balanserad mix av operativa tillgångar och utvecklingsprojekt och totalt 13 GW potentiell nettoproduktionskapacitet.
Bildandet av JERA Nex BP är avsett att påskynda utvecklingen från den kombinerade pipelinen och stärka tillgången till konkurrenskraftig finansiering. För att stödja detta har partnerna kommit överens om att tillhandahålla kapitalfinansiering för investeringar som åtagits före slutet av 2030 på upp till 5,8 miljarder USD.
Bolagen kommer att bidra med andelar som omfattar operativa tillgångar med cirka 1 GW nettoproduktionskapacitet, en pipeline av högkvalitativa utvecklingsprojekt med cirka 7,5 GW kapacitet och ytterligare säkrade hyresavtal med cirka 4,5 GW potentiell kapacitet.
Ny typ av batteri skulle kunna hålla längre än elbilar och fortfarande användas för lagring av energi i nätet
Det är ett stort arbete på gång för att öka livslängden för litiumjonbatterier som driver elbilar på vägen idag. Enligt lag, i USA, måste dessa celler kunna hålla 80 % av sin ursprungliga fulla laddning efter åtta års drift.
Men många branschexperter tror att vi behöver batterier som håller i decennier – så att när de inte längre är tillräckligt robusta för användning i elbilar kan vi använda dem i ”second-life-applikationer” – som att bunta ihop dem för att lagra vind och solenergi för att driva elnätet.
Forskare från Dalhousie University använde Canadian Light Source (CLS) vid University of Saskatchewan för att analysera en ny typ av litiumjonbatterimaterial – en så kallad enkristallelektrod – som har laddats och laddats ur oavbrutet i ett Halifax-labb för mer än sex år.
Handbok för solsambruk/agrivoltaik nu online
Den här upplagan av Special, bland andra ämnen, belyser de möjligheter som bönder har att använda mark för flera ändamål. Du hittar också information om teknik, försäkringar och övergången till e-mobilitet inom jordbruket.
Många bönder överväger att installera ett eget solcellssystem – antingen som energileverantör till sin egen gård eller som en andra inkomstkälla. I båda fallen är syftet att sätta upp en egen gård för framtiden.
Men vad behöver bönderna tänka på – när det gäller teknik och drift av generatorn samt försäkringar – om de vill investera i ett solcellssystem? Hur kan de få solenergi producerad på plats utan att behöva göra en egen investering? Vilka byggnader är lämpliga för ett solsystem och finns det alternativ att bygga en även om taket bara har små lastreserver? Vilka möjligheter finns det att använda sin egen solenergi för mobilitet? Vilka nya möjligheter finns för utökad lagringsdrift? Vilket stöd får bönderna för att planera systemet?
AFRY tilldelas uppdrag för stort pumpkraftprojekt i Indien 600MW
AFRY har valts ut av ACME för att tillhandahålla anbudstjänster och detaljerad design för 600 MW-projektet Musakhand pumpkraftverk i Uttar Pradesh, Indien. Projektet utgör ett viktigt steg i delstatens strävan att öka produktionen av förnybar energi.
ACME Cleantech Solutions (ACME) är ett av Indiens ledande företag inom förnybar energi med global verksamhet. ACME är även en landets största utvecklare av solkraft med en portfölj på över 1 500 MW.
Pumpkraftsprojektet i Musakhand är en viktig del av ACMEs bidrag till Uttar Pradeshs ambitiösa plan att göra delstaten till ett centrum för förnybar energi. Genom att underlätta produktion, lagring och distribution av ren energi kommer projektet bidra till att förbättra delstatens energiinfrastruktur och ge viktig flexibilitet till energinätet.
AFRY kommer att tillhandahålla ingenjörstjänster under anbudsförfarandet och detaljprojektering för Musakhand pumpkraftverk. I den första fasen ingår att förbereda tekniska specifikationer, anbudsutvärderingar och grundläggande design. I den andra fasen ingår detaljprojektering av anläggningsutformning samt angränsande hydro- och elektromekanisk arbete. Driftsättningen av kraftverket är planerad till slutet av 2030.
LKAB och Statkraft fördjupar samarbete för landbaserad vindkraft
LKAB och Statkraft har tecknat en avsiktsförklaring om framtida elleveranser från det planerade vindkraftsprojektet Hästliden i Piteå kommun. Överenskommelsen innebär en fördjupning av samarbetet som inleddes för ett år sedan i syfte att utreda möjligheterna för ny elproduktion i Norrbotten
Elproduktionen förväntas kunna uppgå till 2,2 TWh/år, vilket motsvarar cirka 20 procent av den befintliga elanvändningen i elprisområde 1.
– Vi har fördjupat vårt samarbete och tittar nu på framtida elleveranser till LKAB bland annat från Statkrafts projekt i Piteå. Den stegvisa omställning som vi planerar kräver ny fossilfri elproduktion. Därför är vi beroende av att Statkraft och andra energibolag får tillstånd att genomföra projekt som kan ge el till konkurrenskraftiga villkor, säger Stefan Savonen, energichef på LKAB.
Tillståndsansökan för Hästliden ligger sedan cirka ett år tillbaka för prövning hos regeringen, efter att både Statkraft och Piteå kommun begärt att tillåtligheten prövas. Sedan tidigare har Statkraft lagakraftvunnet tillstånd att bygga vindkraftverk med max 200 meters höjd, och 105 vindkraftverk har planerats att uppföras inom ramen för det tillståndet.
USA: Duke Energy ersätter kolkraftverket med batterier
Energijätten Duke Energy är på väg att slå ner ett kolverk som har körts väster om Charlotte, North Carolina, sedan 1957. Snart kommer företaget att bygga sitt största nätbatteri på den platsen, en del av en aldrig tidigare skådad energilagringsbygge.
Allen Steam Station brukade generera 1 155 megawatt koleldad el. Men fyra av dess fem enheter har redan stängts ner, vilket bara lämnar de sista 167 megawatten online. Duke planerar att stänga av den sista enheten i slutet av denna månad till förmån för renare, effektivare strömkällor. Vid den tidpunkten kommer endast fem kolkraftverk att vara kvar i staten, men de är biffiga nog att producera 8 400 megawatt tillsammans.
Till att börja med kommer Duke att installera ett batteri på 50 megawatt/200 megawattimmar på 7,5 hektar bredvid en transformatorstation tvärs över gatan från Allen, med målet att slutföra bygget i slutet av 2025. När de gamla kolbyggnaderna väl har rivits, ett system på 167 MW/668 MWh kommer att dyka upp där kolverkets rökgasavsvavlingssystem står idag.
Fondförvaltaren Camco finansierar energiprojekt i Afrika
Fondförvaltaren för klimat och påverkan Camco har nått första nära på 107 miljoner dollar för sin nya REPP 2-skuldfond för att investera i avkarbonisering av det afrikanska energinätet, med ytterligare 78 miljoner dollar tilldelade på villkor.
Camco uppnår första nära på 185 miljoner dollar REPP 2-finansieringsfond för att hjälpa till att minska koldioxidutsläppen av afrikanskt energinät.
Camcos åtagande att leda övergången till en nettonoll-framtid på tillväxtmarknader stöds av Green Climate Fund (GCF), Norfund, FMO, BIO, Ceniarth och Renewable Energy Performance Platform (REPP), som finansieras av UK International Development.
REPP 2 är en banbrytande fond som syftar till att leverera betydande klimat-, ekonomi- och jämställdhetseffekter samtidigt som man säkerställer hållbar avkastning för investerare på Afrikas snabbväxande marknad för förnybara energikällor. Fonden är strukturerad som ett blandat finansieringsinstrument för att uppmuntra offentliga och privata investerare att investera i Afrika söder om Saharas distribuerade och småskaliga marknad för förnybar energi.
Circle K ska öppna station med snabbladdare – och inga bensinpumpar
Circle K kommer nästa år att öppna sin första ”bensinstation” som inte kommer att sälja någon bensin. Istället blir det fokus på snabbladdning för elbilar. Man lovar också en matupplevelse utöver det vanliga.
Den nya typen av energistation ska byggas i Gårda, Göteborg och kommer att öppna i april. Här kommer det finnas flera snabbladdare som erbjuder upp till 400 kW i laddeffekt. I anslutning till dessa kommer Circle K också att öppna en servicebutik med ett stort fokus på mat.
– Enbart elladdning och massa matservering men utan annat drivmedel, coolt va?, skriver Circle K i en platsannons där de nu söker en assisterande butikschef.
Circle K har under de senaste åren satsats mycket på snabbladdning. Idag har mer än hälften av kedjans bensinstationer också snabbladdare. Till 2026 ska man ha driftsatt 1000 snabbladdare.
PowerChina tar emot bud på 16 GWh BESS-anbud med ett genomsnittspris på 66,5 USD/kWh
I något som beskrivs som den största energilagringsupphandlingen i Kinas historia, siktar Power Construction Corporation of China (PowerChina) på en aldrig tidigare skådad kumulativ lagringskapacitet på 16 GWh. Anbuden öppnades den 4 december.
Anbudet lockade 76 anbudsgivare, med noterade priser från 60,7 $/kWh till 82,2 $/kWh, i genomsnitt 66,5 $/kWh. Noterbart var att 60 av buden låg under 68,7 $/kWh, vilket signalerar konkurrenskraftiga pristrender på Kinas energilagringsmarknad.
Enligt den tidigare tillkännagivna planen av PowerChina syftar detta anbud på att välja kvalificerade leverantörer för utrustning för energilagringssystem för 2025-2026.
Frankrike når 23,7 GW solenergi
Frankrike är bland de främsta länderna för betydande tillväxt i solenergigenerering de senaste åren, och det fortsatte under tredje kvartalet. Ministeriet för ekologisk övergång har delat de senaste uppgifterna från sin instrumentbräda för solcellsenergi för tredje kvartalet (Q3) 2024.
”Från och med den 30 september 2024 nådde [effekten från solcellsparker] 23,7 GW. Under de tre första kvartalen 2024 anslöts ytterligare 3,5 GW, jämfört med 2,3 GW under samma period 2023. Elproduktionen från solceller uppgår till 21,1 TWh under de tre första kvartalen 2024, en ökning med 9 % jämfört med samma period 2023.
Det representerar, exklusive egenkonsumtion, 6,2 % av den franska elförbrukningen under denna period”, skriver ministeriet för ekologisk omställning.
Befintliga elbils-batterier kan hålla ungefär en tredjedel längre än förväntat
Batterierna i elfordon som är föremål för normal användning av verkliga förare – som tung trafik, långa motorvägsresor, korta stadsresor och mestadels att parkera – kan hålla ungefär en tredjedel längre än forskare i allmänhet har förutspått, enligt en ny studie av forskare som arbetar vid SLAC-Stanford Battery Center, ett gemensamt centrum mellan Stanford Universitys Precourt Institute for Energy och SLAC National Accelerator Laboratory.
Detta tyder på att ägaren av en vanlig elbil kanske inte behöver byta ut det dyra batteripaketet eller köpa en ny bil under flera år till.
Nästan alltid testar batteriforskare och ingenjörer cykellivslängden för nya batterikonstruktioner i laboratorier med en konstant urladdningshastighet följt av omladdning. De upprepar denna cykel snabbt många gånger för att snabbt lära sig om en ny design är bra eller inte för den förväntade livslängden, bland andra egenskaper.
Aramco, Linde och SLB för att bygga en av de största CCS-naven globalt
Aramco, ett av världens ledande integrerade energi- och kemiföretag, har tecknat ett aktieägaravtal med Linde och SLB, vilket banar väg för utvecklingen av ett Carbon Capture and Storage (CCS)-nav som förväntas bli ett av de största globalt.
Enligt villkoren i aktieägaravtalet kommer Aramco att ta 60 % av aktierna i CCS-navet, där Linde och SLB äger 20 % vardera. Projektet representerar en betydande milstolpe för projektet och är en nyckelkomponent i Aramcos utsläppsminskning strategi. Med stöd från energiministeriet förväntas fas ett av det nya CCS-navet i Jubail, i kungariket Saudiarabiens östra provins, fånga och lagra upp till nio miljoner ton CO2 årligen, och konstruktionen förväntas bli färdigställd i slutet av 2027.
Senare faser förväntas utöka sin kapacitet ytterligare. “CCS spelar en avgörande roll för att främja våra hållbarhetsambitioner och vår nya energiverksamhet. Det här tillkännagivandet representerar ett steg framåt i att leverera vår strategi för att bidra till globala koldioxidhanteringslösningar och uppnå våra utsläppsreducerande mål, säger Ashraf Al Ghazzawi, Aramcos EVP of Strategy & Corporate Development, i ett uttalande.
Drönare har fått nytt nattnavigeringsverktyg
Himmelsnavigering har kombinerats med synbaserad teknik för att ge drönare ett alternativt sätt att navigera på natten i miljöer där GPS är otillgängligt, opålitligt eller fastnar.
Forskningen som utförs av fjärranalysingenjörer vid University of South Australia beskrivs i en ny artikel publicerad i Drones.
Det lätta, prisvärda himmelska navigationssystemet är tillverkat med kommersiellt tillgängliga komponenter och kan integreras i vanliga drönare.
”Till skillnad från traditionella stjärnbaserade navigationssystem, som ofta är komplexa, tunga och kostsamma, är vårt system enklare, lättare och behöver ingen stabiliseringshårdvara, vilket gör det lämpligt för mindre drönare”, sa UniSA-forskaren Dr Samuel Teague i ett uttalande.
”Den här typen av navigering är idealisk för operationer över hav, eller i krigföringszoner där GPS-störning är en risk. Förutom försvarssektorn kan den också vara mycket användbar för miljöövervakning.”
Malta bereder för vindkraft till havs
Maltas regering har lanserat ett förkvalificeringsformulär inför vad regeringen hoppas ska bli landets första vindkraftspark till havs.
Den flytande vindkraftparken kommer att ha en kapacitet på mellan 280MW och 320MW och kommer att tilldelas ett kontrakt med Maltas ministerium för miljö, energi och offentlig renlighet. De möjliga platsplatserna har vattendjup på mellan 100 och 150 meter.
Ministeriet kommer att välja ut en kortlista med fem företag som ska få en inbjudan att delta i dialog. Efter dialogskedet kommer regeringen att lansera det bästa och sista erbjudandet, då utvecklare kommer att lämna bud.
Regeringen kommer att hålla ett förtydligande möte för potentiella anbudsgivare den 14 januari och har satt en deadline för att justera prekvalificeringsformuläret till den 21 februari.
H2Hive har utvecklat en unik metod för att lagra vätgas lokalt i berggrunden
I takt med omställningen till fossilfria bränslen ökar behovet av att kunna lagra vätgas. Större lagring görs i bergrum som kläs in med betong och plåt. Vid tankstationer och andra platser där vätgasen behövs kan den lagras i tankar ovan jord. H2Hive har utvecklat ytterligare ett alternativ, med en metod som lagrar vätgasen i mantlade borrhål under högt tryck.
Ett hål borras i berggrunden och kläs med ett tunnväggigt rör och speciellt utformade gavlar. Röret plasticeras sedan med hjälp högt vattentryck så att det expanderar utåt och blir en del av bergväggen. När sedan hålet fylls med gas tar berget upp trycket och röret tätar mellan vätgas och grundvatten. Rören är antingen av PE-plast eller av stål.
– Vår metod är det säkraste sättet att lagra vätgas där den ska användas. Med lagring i tank ovan jord finns risk för explosion och sabotage. Om någon skulle försöka göra åverkan på ett av våra lager är det enda som händer att gasen stiger rakt upp i luften med 20 meter i sekunden, eller att gasen antänds som en jetflamma, förklarar Mikael Gustafsson som är delägare och teknikutvecklare på H2Hive.
Europa skördar ännu inte frukterna av att förnya gamla vindkraftsparker
Över hela Europa börjar fler och fler vindkraftverk nå slutet av sin livslängd. Att förnya dem – att ersätta dem med nya turbiner – har visat sig vara mycket effektivt. Du får mer än tre gånger så mycket kraft från samma sida. Men det händer inte tillräckligt med repowering ännu.
WindEuropes seminarium ”End of Life Issues and Strategies” (EoLIS 2024) startade idag i Göteborg. Evenemanget visar upp de senaste trenderna inom återvinning, avveckling och återvinning av vindkraftverk.
Fler och fler vindkraftverk närmar sig slutet av sin livslängd och tekniken går snabbt framåt. Men att byta kraft – att ersätta äldre vindkraftverk med nyare, mer effektiva modeller – vinner bara långsamt in i Europa.
”Mer elektricitet med färre turbiner – att byta kraft är en no-brainer. Men regeringarna gör inte tillräckligt för att driva det. De flesta gamla vindkraftsparker fortsätter bara med ineffektiva turbiner”, säger Giles Dickson, WindEuropes VD.
QuantumScape startar nu med provvolymer av det första kommersiella solid-state-batteriet
Solid-state batteriutvecklaren QuantumScape delade en annan viktig milstolpe idag: dess ”Cobra” separatorproduktionsprocess har utvecklats, levererats, installerats och är redo för initial separatorbearbetning. Prestationen var den sista punkten på QuantumScapes lista över mål för 2024, vilket satte den på rätt spår för att producera en större volym av prover av dess flaggskepps kommersiella solid-state-batteri, QSE-5.
Med några månaders mellanrum hyllar solid-state-teknikspecialisten QuantumScape ($QS) allmänheten med en framstegsuppdatering, vilket nästan alltid är intressant.
Medan många företag utvecklar solid-state-batterier på väg mot ett potentiellt paradigmskifte inom elektrisk mobilitet till följd av skalad produktion och (förhoppningsvis) kostnadsparitet med befintlig batteriteknologi, har QuantumScape gång på gång bevisat att det är en av de ledande inom det quest, och kan gå till historien som den som banade väg för en framtid där elbilar går längre, laddar snabbare och har ingen risk för brand.
Sol-drivet system för att avsalta vatten, producera H2 för ökenjordbruk
Forskare från Qatars Hamad Bin Khalifa University (HBKU) har föreslagit ett nytt PV-drivet, multifunktionssystem för jordbruk i ökenmiljöer.
Det fristående systemet inkluderar avsaltning av vatten, produktion av grönt väte, luftkonditionering och elproduktion. Systemets prestanda simulerades utifrån termodynamiska principer.
”Jordbruksaktiviteter i avlägsna ökenlägen står inför betydande utmaningar på grund av höga vatten- och energibehov och bristen på nödvändig infrastruktur,” sa forskarna. ”Effektivt utnyttjande av naturligt tillgängliga energi- och vattenkällor för försörjning av viktiga råvaror skulle i hög grad stödja utförandet av jordbruksaktiviteter i ökenklimat.”
Systemet har 10 785 kvadratmeter bifacial c-Si PV-paneler, där varje modul producerar 600 W med 23,2 % effektivitet under standardtestförhållanden. Systemet genererar 1,5 MW el, vilket avsätter 100 kW för direkt energiförsörjning till jordbrukare. Resten driver det fristående systemet, som initialt pumpar och förkyler grundvatten.
Priserna på olika paneler faller i november 2024
Den europeiska solcellsmarknaden förblev stabil i november, med PV Purchasing Managers’ Index (PMI) som höll fast på 68, i linje med oktober. Även om köparnas förtroende förblir robust, fortsatte priserna på solpaneler och växelriktare sin nedåtgående bana över de flesta kategorier, vilket signalerade en marknad som brottas med säsongsanpassningar och intensifierad konkurrens, enligt handelsplattformen sun.store.
PV Purchasing Managers’ Index (PMI) är fortfarande en hörnsten för att förstå marknadssentiment och efterfrågetrender inom den europeiska solcellsindustrin. Detta mått, som härrör från köpintentionerna hos över 20 000 registrerade användare på sun.store-plattformen, fungerar som en värdefull barometer för branschens hälsa och framtida riktning.
Med konsekvent deltagande från ett mångsidigt nätverk av köpare – som omfattar installatörer, distributörer och många andra – fångar PV PMI de nyanserade förändringarna i köpbeteende över hela kontinenten.
Flera månaders reservkraft på mobilbasstation med vätgas
I ett pilotprojekt på en mobilbasstation i Roslagen har Telia och Post- och Telestyrelsen (PTS) lyckats förlänga reservkraften från dagens 4 timmar till 110 dagar. Detta genom en kombination av egenproducerad fossilfri vätgas, bränsleceller, solceller och batterier. Ett banbrytande resultat för Sveriges mobiltillgänglighet som banar väg för framtidens beredskap vid omfattande elavbrott.
Mobilbasstationers huvudsakliga energikälla är idag ström från elnätet, med batteri och dieselaggregat som reservkraft. Samtidigt har fossilfri vätgas blivit viktig för klimat- och energiomställningen och bedöms påverka framtidens elförsörjning. Med det som bakgrund driver Telia och PTS sedan 2022 ett unikt pilotprojekt som utforskar hur vätgas, i kombination med andra energikällor, kan förlänga reservkraften och driftstiden för mobilbasstationer i händelse av längre kraftbortfall.
På en av Telias master i Roslagen testas nu en kombination av solceller, batterier och vätgasbaserade bränsleceller, med möjlighet att både tillverka och lagra vätgas på plats. Den nya energilösningen för reservkraft är långsiktig, fossilfri och förnyelsebar, och har resulterat i en driftstid under strömavbrott på minst 10 dygn, som kan förlängas upp till 110 dygn vid större och mer omfattande elavbrott.
Studien finner dramatiska minskningar av växthusgaser till följd av förbättrad portoptimering
En ny studie från Londons UCL Energy Institute och sjöfartsutsläppskonsultföretaget UMAS, som analyserade fartygsrörelser mellan 2018-2022, fann att en optimering av hamnens ankomster för att ta hänsyn till hamnstockning eller väntetider kan minska utsläppen från resor med upp till 25 % för vissa fartygstyper .
Den genomsnittliga potentiella utsläppsbesparingen för resorna är cirka 10 % för containerfartyg och torrbulkfartyg, 16 % för gasfartyg och oljetankfartyg och nästan 25 % för kemikalietankfartyg. Studien visar att dessa fartyg spenderar mellan 4-6 % av sin operativa tid, cirka 15-22 dagar per år, och väntar för ankar utanför hamnar innan de får en kaj.
Studien fann också att mindre fartyg i allmänhet upplever längre väntetider, även om detta varierar beroende på fartygstyp.
Väntebeteendet härrör från de vanliga operativa praxis som först till kvarn, först till kvarn schemaläggning och segla-snabbt-sedan-vänta-metoden – och förvärras av systemproblem som hamnar som trängsel, otillräcklig datastandardisering, oflexibla charterfester och begränsad samordning mellan de många bredare intressenterna som är involverade i en lastnings-/lossningsoperation.
Kinas solenergibransch kräver hårdare regler för att stävja överkapacitet och priskrig
Pekings senaste åtgärder för att kontrollera överskottsutbudet i solcellsindustrin är långt ifrån tillräckliga, säger Xu Xinfeng, senior vicepresident på Shanghai-baserade Aiko Solar.
Sektorn behöver striktare politik för att reglera överkapacitet och priskrig, liknande de som införts för landets stål- och cementindustrier , tillade han.
Kinas solcellstillverkare har ådragit sig enorma förluster eftersom många av dem tvingades sälja under sina produktionskostnader, vilket utlöste en våg av fusioner och konkurser.
Samtidigt har företag som tittar på exportmarknaderna med höga marginaler mött bakslag efter undersökningar som inletts av USA och Europa för möjliga orättvisa subventioner och högre tullar .
Det måste finnas mer kraftfulla åtgärder från Peking för att hantera tillägget av ny solcellskapacitet och utfasning av överdriven och lägre kvalitetskapacitet, sa Xiong Haibo, senior vicepresident på Jiangsu-baserade CSI Solar, vid konferensen.
Ingen beredd bygga ny dansk havsvindkraft
Ingen meddelade sitt intresse i den auktion gällande tre nya danska havsvindkraftsparker vars deadline gick ut under torsdagen.
Även Vattenfall hade räknat på saken, men förklarar att den samlade ekonomiska bedömningen visade att investeringen inte skulle gå att räkna hem.
Auktionsresultatet var en stor dansk nyhet under torsdagen (5/12) och rubrikerna därefter. ”Historiskt havsvindsutbud floppar”, ”Total kollaps”, ”En svart dag för dansk energipolitik”, ”Ett kolossalt fiasko” är bara några exempel.
Second Opinion redovisade för auktionerna när de i april utlystes av den danska regeringen. Sammanlagt handlar det om tre nya havsvindkraftsparker i Nordsjön och tre på Östersjösidan. Energiministern Lars Aagaard beskrev hur ett helt nytt kapitel skulle skrivas i Danmarks historia. El skulle kunna produceras inte bara för de danska behoven, utan även för behoven i utlandet och för produktion av grön vätgas. Tusentals arbetsplatser skulle skapas.
Svenska Candela hittar kunder i USA
Lake Tahoe besökare och lokalbefolkningen kanske en dag kan undvika områdets överbelastade och slingrande vägar och istället välja att glida över sjön på en ”flygande” elektrisk färja.
FlyTahoe och Sverigebaserade Candela arbetar för att bygga den här typen av elektriska fartyg i USA, som skulle få ett uppsving över vattnet via hydrofoiling – en teknik som används i vattensporter på surfbrädor, vattenskoter och racingyachter – som är beroende av undervattensvingar att lyfta skrovet ovanför vågorna.
Färjan skulle ta sig till Lake Tahoes Kalifornien-sida och transportera 30 passagerare åt gången över den ungefär 20 mil långa sträckan mellan sjöns norra och södra ändar. Den 30 minuter långa enkelresan skulle vara en betydande tidsbesparing på en resa som kan ta två timmar i bil.
USA siktar på 50 gigawatt solenergi 2024
Solenergi leder USA – och världen – när det gäller energianvändning. USA förväntas distribuera nästan 50 GW solcellsmoduler i slutet av 2024. Detta värde kommer att vara en ökning med 25 procent från 2023, och nära pv magazine USA:s prognoser från början av 2024.
Enligt Ohm Analytics distribuerade USA cirka 6 GW till den distribuerade generationens solenergimarknad under de tre första kvartalen 2024. Ohm Analytics räknar med att USA kan distribuera 8,1 GW solenergi i slutet av 2024.
Fjärde kvartalet överträffar ofta resten av året då solenergiägare kämpar för att implementera projekt innan det nya året och låser in investeringsskatteavdraget mot sin kommande skatteräkning.
Sektorn i nyttoskala beräknas distribuera 32 GW värde av solenergi sammankopplingskapacitet i slutet av 2024. Omvandlas till solcellsmodulkapacitet, med en multiplikator på 1,25 till 1,3, mellan 40 GW och 41,6 GW solpaneler. År 2023 hade solenergi i nyttoskala en multiplikator på 1,25.
H&M köper solenergi för verksamhet i Polen
Modekedjan H&M vill nå nettonollutsläpp till 2040. Företaget har nu tecknat ett långsiktigt PPA med R.Power för sina butiker, distributionscenter och kontor i Polen.
I november ingick R.Power ett kraftköpsavtal (PPA) med H&M-koncernen. Enligt detta avtal kommer R.Power, en polsk utvecklare av solcellssystem och en oberoende kraftproducent (IPP), att tillhandahålla cirka 50 GWh solenergi årligen till H&M-gruppen för dess verksamhet i Polen.
För att uppnå utsläppsmålen ingår H&M Group avtal om köp av kraft och siktar på att köpa minst 50 % av sin förnybara el från PPA till 2040 med nybyggda produktionsanläggningar för förnybar energi. Kontraktet med R.Power är det första PPA som koncernen har slutit i Polen. ”Detta PPA-avtal med H&M Group är ett viktigt steg mot att stärka vår ledande position inom sektorn för förnybar energi. Gruppens engagemang för att uppnå nettonollutsläpp är en modell för andra företag på den polska marknaden”, säger Tomasz Sęk, styrelseledamot och medgrundare av R.Power.
Virtuella elnät ändrar spelplanen på elmarknaden
Virtuell delning använder det vanliga elnätet, vilket kan bli en gamechanger, enligt Per Everhill, ansvarig för Public affairs på Tekniska verken i Linköping.
– Det här är en spännande utveckling. Vi har ju länge haft en trend med fysisk energidelning bakom det vanliga elnätet. Men med virtuell delning blir det möjligt att dela mellan fler olika leveranspunkter inom ett elprisområde. Men nätet påverkas inte av det, säger Per Everhill, som sitter med i en referensgrupp till Ei i arbetet med det nya direktivet.
Fördelarna med virtuell delning är att man slipper dra en fysisk kabel för att dela elen och att man därmed kan utnyttja det befintliga elnätet mer effektivt.
Musk bygger AI-superdator med en miljon GPU:er
XAI:s AI-superdator Collossus i Memphis ska expandera från dagens 100 000 GPU:er till en miljon. Därefter kommer den att fortsätta växa ”i evighet”.
Datorn Colossus är den amerikanska entreprenören Elon Musks satsning på de språkmodeller som bland annat driver Chat GPT. Konkurrensen på marknaden ökar investeringarna i att träna upp nya språkmodeller, vilket kräver extrema datorresuresurser.
XAI:s nuvarande språkmodell Grok 2 tränades av 15 000 GPU:er. Colossus startades upp i september med 100 000 Nvidia H100-GPU:er. Då talades det om en kommande expansion med ytterligare 100 000, varav hälften den nyare H200-GPU:n. Men nu är alltså budskapet ”en miljon, och så vidare”.
Wärtsilä får stor batteriorder från Oz
Wartsilä har valts ut att leverera ett av Australiens största energilagringssystem, som en del av det tredje steget av Origins Eraring-batteriprojekt i New South Wales.
För detta skede av Eraring-batterianläggningen vid Origins Eraring-kraftverk kommer Wartsila att installera ytterligare 700 megawattimmar (MWh) kapacitet för batterienergilagringssystem (BESS) direkt till Eraring Stage 1-systemet.
Detta projekt fortsätter det framgångsrika partnerskapet mellan Wärtsilä och Origin, vilket bringar Eraring-anläggningens totala kapacitet till 700MW/2800MWh.
Detta gör det till det största batteriprojektet i Australien. Ordern bokades under Q4 2024.
”Omfattningen av det här projektet är imponerande och ger den största totala leveranstiden för ett batteri eller projekt under uppbyggnad på södra halvklotet.
Baslastkraftgeneratorer behövs inte för att garantera försörjningen, säger vetenskaps- och ingenjörsakademier
Ett energisystem som domineras av sol- och vindenergi kräver inte baslastkraftverk för att garantera leveranssäkerhet, har tyska forskningsakademier sagt.
Baskraftverk levererar el kontinuerligt, medan så kallade restlastanläggningar endast körs intermittent vid behov.
”En kombination av sol- och vindenergi med lagring, ett flexibelt vätesystem, flexibelt elbehov och restlastkraftverk kommer att vara nödvändiga för en klimatvänlig och pålitlig elförsörjning”, sa akademierna.
Den tyska regeringen planerar att använda vätgasdrivna gasturbinanläggningar för att backa upp sitt framtida elsystem baserad på förnybar energi.
Forskarna modellerade potentialen hos fyra baslasttekniker: kärnkraftverk, geotermisk energi, naturgaskraftverk med CO2-avskiljning och kärnfusionskraftverk.
Deras resultat visade att baslastanläggningar kan bli en del av framtida energisystem om de sparar kostnader – ett scenario som forskarna anser osannolikt. Baslastanläggningars största inverkan på det övergripande systemet är att deras överskottsel kan användas för att driva elektrolysörer, som skulle förvandla el till väte, sa de.
Tyskland skulle kunna använda 10 miljoner värmepumpar till 2030
Forskare från tyska institutet för ekonomisk forskning (DIW Berlin) har analyserat olika scenarier för att bygga ut decentraliserade värmepumpar i Tyskland till 2030. De har fokuserat på buffertvärmelagringens roll för att mildra elbehovet och på effekten av olika elproduktionsmetoder på kostnader, kapacitetsinvesteringar och utsläpp. De fann att investeringar i solcellsteknik kostnadseffektivt kan följa med utbyggnaden av värmepumpar.
”I vår analys använder vi TEASER-modellen för kapacitetsexpansion med öppen källkod som tar hänsyn till variabiliteten per timme för förnybar elproduktion och värmebehov över ett helt år,” förklarade teamet. ”Det står också för ytterligare elektrisk belastning relaterad till elfordon och produktion av grönt väte. Så vitt vi vet har en sådan analys inte gjorts hittills.”
I det första scenariot som testades, referensscenariot, antog teamet 1,7 miljoner decentraliserade värmepumpar 2030, vilket återspeglar lagret av värmepumpar installerade i Tyskland 2024. Det antog också 24,7 TWh värmetillförsel årligen. Det långsamma utbyggnadsscenariot förutsatte att antalet värmepumpar skulle nå 3 miljoner år 2030, exklusivt installerade i en- och tvåfamiljshus byggda mellan 1995 och 2009. I så fall skulle den årliga tillförda värmen nå 53,2 TWh.
Estland går återigen ut med sitt anbudsförfrågan 1,2 GW havsvind
Estonias Consumer Protection and Technical Regulatory Authority (CPTRA) kommer återigen att genomföra anbudet för en vindkraftpark på upp till 1,2 GW i Östersjön, nästan ett år efter att den första auktionen avslutades utan bud.
Det baltiska landet siktar på att tilldela en licens för utvecklingen av Saare 1-området, som omfattar 88 kvadratkilometer och ligger 60 km väster om Ösel. Utgångspriset för området kommer att vara 1,32 miljoner euro, sa CPRTA på onsdagen.
Den konkurrensutsatta budgivningen kommer att pågå från 21 januari 2025 till 23 januari 2025.
Tre företag har varit kvalificerade att delta i upphandlingen, nämligen CI Estonia Wind GmbH & Co KG, som ägs av den tyska kapitalförvaltaren för ren energi Luxcara, Estlands OU Utilitas Wind och Frankrike-baserade Oxan Energy. De kommer att tävla om en licens som ger dem möjlighet att bygga en vindkraftspark till havs på mellan 900 MW och 1 200 MW.
I januari förra året kvalificerade CPRTA Respect Energy Holding SA och OU Utilitas Wind att delta i auktionsrundan. Ingen av dem lämnade dock anbud i det slutliga anbudet.
Från masugn till elektrostålverk – SSAB
SSAB:s stålverk i Luleå står för sju procent av Sveriges koldioxidutsläpp och är därmed landets största utsläpp. Nu beviljar Tillväxtverket, inom ramen för EU:s Fonden för en rättvis omställning, SSAB 1,45 miljarder kronor i stöd för omställning till fossilfri produktion av stål.
Nittio procent av EU:s järnmalmsproduktion kommer från Norrbotten. Länets järn- och stålindustri är mycket viktig för sysselsättning och ekonomi i Norrbotten och Sverige. Stålindustrin är också den industri som släpper ut mest koldioxid.
Med EU-medel från Fonden för en rättvis omställning och statlig medfinansiering beviljar Tillväxtverket nu 1,45 miljarder kronor i stöd för SSAB Luleås omställning till en praktiskt taget fossilfri produktion av stål. SSAB avser ställa om sin stålproduktion i Luleå, från masugn och koksverk, till ett elektrostålverk.
AFRY ska designa Greenkos storskaliga pumpkraftverk i Indien
Greenko Group, ett av Indiens ledande företag inom förnybar energi, med en portfölj med tillgångar på 7,5 GW inom förnybar energi i form av sol-, vind- och vattenkraftsprojekt. Koncernen driver på energiomställningen med storskaliga, integrerade förnybara projekt som kombinerar energiproduktion med avancerad energilagring. Shahpur pumpkraftverk kommer att spela en viktig roll genom att möjliggöra effektiv lagring och distribution av ren energi i hela regionen och stärka landets infrastruktur för förnybar energi.
Greenko har utsett AFRY till designkonsult för projektet. AFRYs uppdrag omfattar detaljerad design, byggnadsövervakning och tekniskt stöd på plats.
”Det här är en milstolpe för utvecklingen av förnybar energi i regionen, och vi är stolta över att ha valts till Greenkos partner för det här projektet – ett bevis på vårt teams expertis och engagemang i energiomställningen som vi har visat i tidigare samarbeten”, säger Sai Seela, Managing Director, AFRY India.
Greenko har tidigare byggt ett av världens första och största integrerade lagringsprojekt för förnybar energi i Pinnapuram, med 3 000 MW sol, 550 MW vind och 1 680 MW pumpkraftverk med 9 timmars lagring. AFRY var designkonsult även för den pumpkraftsanläggningen.
Australiska Boral avslöjar ny teknik för att minska utsläppen i cement som används för vindkraftsfundament
Australiens största byggmaterialföretag Boral öppnade på onsdagen sin uppgraderade koldioxidreducerande teknik vid sin New Berrima-fabrik i NSW:s södra högland.
”Boral kommer att minska sina koldioxidutsläpp med upp till 150 000 ton per år. Det är mycket kol som inte kommer in i vår atmosfär, sa han.
Cementtillverkning står för cirka åtta procent av världens totala koldioxidutsläpp, eftersom de flesta producenter är beroende av att bränna fossila bränslen vid mycket höga temperaturer.
Men den kolreducerande tekniken känd som klorbypass används av Boral för att minska användningen av utsläppsintensiva bränslen under cementtillverkningsprocessen.
Det minskar avsevärt uppbyggnaden av material inklusive klorider, alkalier och sulfater, som är en biprodukt av alternativ bränsleanvändning vid tillverkning av klinker – ryggraden i cement.
Borals vd Vik Bansal sa att det var en viktig milstolpe i strävan mot netto-nollutsläpp, efter att ha uppnått 30 procents kolsubstitution.
Tyskland: Eon pilotprojekt för att spara kostnader genom dubbelriktad laddning
Enligt beräkningarna kan ägare av ett solcellssystem och möjligheten till dubbelriktad laddning spara upp till 420 euro per år genom att maximera sin egen solenergiförbrukning och göra målinriktad användning av dynamiska eltariffer.
Kostnadsbesparingarna genom dubbelriktad laddning sker genom att minimera inköp av el från nätet och få energi på ett kostnadsoptimerat sätt i gynnsamma tidsfönster. Dessa kan tillfälligt förvaras i bilen för senare användning.
”I framtiden kan vinster på upp till 500 euro per år uppnås genom att handla med el från en elbil. Vi arbetar för att användarna i framtiden, när elpriserna är särskilt låga, ska kunna köpa energi och lagra den i sina elbilar för att sälja den vid ett senare tillfälle och mata tillbaka den till nätet till höger tid – denna process är automatiserad.
På så sätt möjliggör elbilsförare värdefull flexibilitet genom att tillhandahålla hållbart genererad energi när mindre av den finns tillgänglig på marknaden”, säger Jens Michael Peters, VD för energilösningar och elektromobilitet på Eon Energie Tyskland.
Nu byggs Frankrikes största batteri, 240MW/480MWh
Förnybar energiföretaget TagEnergy med huvudkontor i Lissabon har lanserat bygget av Frankrikes största batterienergilagringssystem (BESS). Tesla kommer också att bidra till projektet genom att erbjuda marknadsaccesstjänster och dess expertis inom avancerade lagringslösningar.
240MW/480MWh BESS kommer att finnas i kommunen Cernay-lès-Reims, i departementet Marne i nordöstra Frankrike.
Aktiviteter på plats inleddes i april 2024 med arkeologiska undersökningar ledda av Communauté Urbaine du Grand Reims, två år efter inledande diskussioner med markägare, inklusive kommunen Cernay-lès-Reims.
Bygget kommer att påbörjas i januari 2025, med nätanslutning planerad till slutet av 2025. BESS kommer att ståta med en lagringskapacitet som är nästan fem gånger så stor som Frankrikes nuvarande största driftbatteri. Den kommer att ha kapacitet att lagra cirka 20 % av elbehovet för bostäder i Marne-avdelningen, som är hem för mer än en halv miljon invånare.
Volvo ökade med 40% på elbilar i november
Volvo Cars har nu rapporterat sin globala försäljning för november och ser en ökning med fem procent totalt jämfört med samma månad förra året. Totalt levererade Volvo 66 977 bilar i november. Ökningen av elbilar är dock ännu högre, de ökade med 40 procent.
– Försäljningsökningen drevs främst av Europa och USA. Försäljningen i Kina minskade, men utvecklingen för det elektrifierade sortimentet var stabil, noterar Volvo.
Totalt levererade Volvo 14 073 elbilar under månaden. Elbilarna utgör 21 procent av alla sålda bilar under perioden globalt. Det är i Europa som Volvo levererade flest elbilar, med totalt 10 193 exemplar. Av den europeiska volymen är 32 procent elbilar.
Tyska RWE får tillstånd för FEW Baltic 2
Voivode of West Pomerania har beviljat bygglov för havsbaserade vindkraftverk tillsammans med inter-array- och telekommunikationskablar och havsbaserad transformatorstation för RWE:s 350MW FEW Baltic 2 vindkraftspark i Polen.
Projektet utvecklas cirka 50 km offshore i den polska delen av Östersjön, norr om staden Ustka, och täcker ett område på cirka 41 km².
År 2021 beviljade Energy Regulatory Office RWE ett Contract for Difference (CfD), med förbehåll för godkännande av EU-kommissionen.
Havsbottenundersökningar genomfördes och både geofysiska undersökningar och förberedande geotekniska undersökningar utfördes av polska entreprenörer.
FEW Baltic 2-projektet är i ett framskridet stadium av förberedelser, i väntan på ytterligare beslut och administrativa godkännanden.
Swiss startup erbjuder våglängdselektivt solcells-system för samjordbruk
Den schweiziska agrivoltaikspecialisten Voltiris erbjuder en ny lösning baserad på ett patenterat dikroiskt spegelkoncentratorsystem under taket som integrerar spårningssystem och solcellspaneler av silikon.
Systemet är avsett att specifikt tjäna växthus för att förbättra mätvärdena för uppvärmning, elkostnader och CO2-utsläpp, samtidigt som skördarna bibehålls.
Dess senaste pilotprojekt är i samarbete med det schweiziska bolaget Genossenschaft Elektra Baselland (EBL), som tillhandahåller en lösning för grönsaksodling av bladgröna växthus som ägs av Füllinsdorf-baserade Eschbach Gemüsebau.
”Växthusodlare står inför ett enormt tryck att minska CO2-utsläppen. Voltiris kommer att vara katalysatorn för deras elektrifiering, vilket gör det möjligt för odlare att generera en oberoende, lönsam och hållbar energikälla, säger Nicolas Weber, Voltiris VD och medgrundare, till tidningen pv. ”Vårt uppdrag är att omvandla tusentals hektar underutnyttjade växthusytor till solenergifält, vilket säkerställer en framgångsrik och grön omställning för industrin.”
Voltiris har utvecklat ett våglängdsselektivt PV-system baserat på dikroiska filter på speglar som gör att växterna nedan kan ta emot det ljus de behöver för att trivas samtidigt som de optimerar det ljus som krävs för solpanelerna.
Cop29 gav oss ett Putin-vänligt avtal – och en glimt av klimatsamtalens mörka framtid
Baku var den näst sämsta klimatpolisen (det står för parternas konferens, under FN:s ramkonvention om klimatförändringar) av de 18 som jag har täckt. I illvilja och splittring konkurrerades det bara med Köpenhamn 2009, vilket notoriskt slutade i kaos och oenighet, även om det också var en deluppgörelse.
Det som misslyckades i Baku – där fattiga länder fick ett löfte om 1,3 miljarder dollar per år i klimatfinansiering till 2035, men bara 300 miljarder dollar för att komma direkt från den rika världen – är att regeringar vägrade att lägga undan sina uppenbara kortsiktiga intressen till förmån för de verkliga långsiktiga intressen som de alla vet ligger fast vid sidan av klimatåtgärder.
Rika länder kom och förberedde sig på att erbjuda endast 300 miljarder dollar per år i direkt bistånd till utlandet och genom institutioner som Världsbanken, vilket lämnade resten av 1,3 miljarder dollar att komma från en blandning av potentiella nya avgifter på aktiviteter med hög koldioxidutsläpp och den privata sektorn. Detta offentliga finanssiffra är för lågt – ekonomerna Nicholas Stern, Vera Songwe och Amar Bhattacharya har beräknat att 390 miljarder dollar kommer att vara nödvändiga till 2035. Förolämpande nog levererades det också först på den sista dagen av samtalen.
Så kan giftfria och effektiva solceller tillverkas
Storskalig produktion av organiska solceller med hög effektivitet och minimal miljöpåverkan. Det kan nu bli möjligt genom en ny designprincip som utvecklats vid Linköpings universitet. I studien, publicerad i tidskriften Nature Energy, har forskarna studerat molekylernas form och samspel i organiska solceller.
Fördelen med organiska solceller är att de är jämförelsevis billiga och enkla att tillverka. Dessutom är de lätta och flexibla vilket gör att de skulle kunna placeras på fönsterrutor, inomhus eller på kläder för att driva personelektronik. Redan idag finns det organiska solceller på marknaden och andelen förutspås öka.
Effektiviteten hos organiska solceller börjar närma sig traditionella solceller och kan omvandla cirka 20 procent av solens strålar till elektricitet. Den höga verkningsgraden är ett resultat av flera års intensiv materialforskning och studier av interaktionen mellan molekylerna i materialet, den så kallade morfologin.
Organiska solceller tillverkas i en blandning som sedan läggs på ett underlag där lösningsmedlet i blandningen avdunstar. Men i kemikalielösningen finns giftiga och miljöfarliga ämnen.
– Om man vill kunna massproducera organiska solceller, med till exempel tryckteknologi, i stor skala behöver vi hitta metoder som inte använder gifter. Det är inte bra för miljön eller för dem som arbetar i fabrikerna, säger Feng Gao
Heidelberg Materials första CCS-fabrik i Norge mekaniskt färdigställd
Heidelberg Materials anläggning för koldioxidinfångning vid cementfabriken i norska Brevik har nått mekaniskt slutförande inom tidplanen. Idag samlades både samarbetspartners, medarbetare och leverantörer för att uppmärksamma det banbrytande och omfattande jobb som gjorts under fyra års tid. CCS-etableringen i Brevik är en viktig referens som ger stora lärdomar till det planerade CCS-projektet i Slite på Gotland.
Klimatomställningen av cementindustrin står inför ett historiskt genombrott när Heidelberg Materials flaggskeppsprojekt Brevik CCS nu görs redo inför driftsättningen under 2025. Brevik CCS, som är en del av den norska regeringens Longship-initiativ, blir världens första cementfabrik att producera cement med CCS i industriell skala, som möjliggör betongbyggande med noll nettoutsläpp.
Brevik CCS kommer att fånga in 400 000 ton koldioxid varje år som därefter fraktas med fartyg till en mellanlagringsstation i Øygarden, Norge. Därifrån kommer den att pumpas ner till permanenta geologiska lagringsplatser under havsbotten i Nordsjön.
Flow-batteritillverkaren Invinity hävdar att ny produkt kan möjliggöra "solar baseload" för nätet
Ny vanadium redox flow battery (VRFB) teknologi från Invinity Energy Systems gör det möjligt för förnybara energikällor att ersätta konventionell produktion på nätet 24/7, har företaget hävdat.
Det angloamerikanska flödesbatteriföretaget Invinity lanserade idag sin nya produkt, Endurium. Det följer ungefär tre år av FoU, testning och prototypframställning, under vilka Invinity har samarbetat med Siemens Gamesa om teknikutveckling.
Utformad för hög energigenomströmning med obegränsad cykling och med minst 50 % minskning av det fotavtryck som krävs för installation på projektplatser, sa företaget att det på ett kostnadseffektivt sätt kan tackla dagens energilagringsmarknader och framväxande långvarig energilagring (LDES) ) likadana möjligheter.
Australiska PowerCap är redo att producera billigare natriumbatterier från 2025
En numera före detta tillverkare av grafenbatterier i Queensland säger att det bara är några veckor kvar till att produktionen påbörjas på en natriumbatteriprodukt, och säger att den har en lista över kunder som väntar på installationer.
PowerCap säger att de kommer att börja tillverka sina natriumbatterier för både kommersiella kunder, av vilka många finns i USA, och för bostadsbruk i början av 2025. De säger att priset kommer att vara 30 procent billigare än litiumjonbatterier.
Företaget, ett dotterbolag till Zero Emissions Developments, arbetar också med ett solid state-batteri.
Den har tekniken löst och letar nu efter en tillverkare som kan hantera de utmaningar som följer med att tillverka och hantera en fast elektrolyt.
”Vi har fått ner tekniken, vi måste bara börja med tillverkning i större skala nu… vi ser förmodligen på cirka två år,” sa Chris Dryden, chef för produktutveckling och tillverkning, till Renew Economy.
Under tiden är företagets initiala produkt natriumbatteriet: en version som kan kopplas in i en eluttag, ett vanligt hembatteri och den kommersiella storleken som börjar på 50 kWh och kan vara så stor som 130 kWh, men kan staplas till skapa något större.
Europeisk vindindustri behöver 200 000 nya arbetstagare
Under de kommande sex åren kommer den europeiska vindindustrin att behöva mer än 200 000 nya arbetare, enligt WindEurope.
Den europeiska vindindustrin kommer att expandera från 370 000 jobb idag till 600 000 år 2030. WindEuropes utökade utbildning och kompetens blir alltmer avgörande faktorer för framgången för Europas Clean Industrial Deal.
En allvarlig kompetensklyfta uppstår: under de kommande sex åren behöver mer än 200 000 nya vindarbetare rekryteras och utbildas, påpekade organisationen.
Enligt WindEurope finns det olika öppna frågor. ”Hur kan branschen locka unga människor att göra karriär inom vindkraft? Vilka jobbprofiler och kompetenser kommer att krävas i branschen framöver? Hur kan utbildningsprogram och läroplaner säkerställa att akademiker är tillräckligt skickliga för att fylla de mer än 200 000 ytterligare tjänster som branschen kommer att skapa till 2030?” frågade den.
Finlands första kommersiella vindkraftverk till havs
Arbetet är redan i full gång i Korsnäs utanför Finlands västkust där ett av de mest betydande industriprojekten i landet pågår. För att uppnå koldioxidneutralitet till 2035 och för att öka Finlands självförsörjning med energi behövs mer el från förnybara källor.
”Vindkraft, eftersom det är en avgörande energikälla för koldioxidutsläpp, gör Korsnäsprojektet till en viktig bidragsgivare till denna omställning”, säger Klaus Nissen, projektdirektör på Vattenfall. ”När den är färdig kommer den att producera fossilfri el för över två miljoner lägenheter eller 350 000 eluppvärmda småhus.”
Vindparken Korsnäs kommer att ligga nära Vasa i Finland. Den kommer att ha en kapacitet på 1,3-2,5 GW och en potentiell årlig fossilfri elproduktion på 5–7 TWh.
Bygget ska påbörjas under 2030-talet, men många steg återstår innan dess. Eftersom planering är avgörande är projektet just nu i sin viktigaste fas.
Italienska TSO Terna har redan fått in 100GW i anbud på energilagringsauktionen 2025
Italienska el-TSO Terna har fått mer än 100 GW förfrågningar om att delta i energilagringsauktionen som man planerar före sommaren 2025.
Den första fasen av MACSE-upphandlingen förväntas bli den största batteriupphandlingsövningen i Europa vid den tidpunkten.
Francesco Del Pizzo, chef för nätverksutveckling och distributionsstrategier på Terna, tillkännagav det enorma intresset från batteriutvecklare den 2 december 2024, under den första dagen av Italia Solare Forum-handelsevenemanget i Rom.
Del Pizzo sa att den första MACSE-auktionen skulle innehålla kapacitetskrav per geografiska zoner och lovade att publicera all information som innehas av Terna om anbudet, under 2024.
På mässan sa Del Pizzo att Terna förväntar sig att Italien kommer att ha installerat cirka 7,5 GW förnybara anläggningar under 2024, med 8 GW eller 9 GW förväntade 2025. Chefen sa att en flod av anläggningar i allmännyttiga skala är på väg med 5,5 GW auktoriserade och kommer att ta form 2025.
Italien tilldelar över 1,5 GW i första agrovoltaiska anbudet
Italien har utsett vinnarna i sitt första agrovoltaiska anbud, som delvis finansieras genom EU:s Recovery and Resilience Facility (RRF), som tilldelar totalt 1 547 MW fördelat på 540 projekt.
Tävlingen, som främjades av det italienska ministeriet för miljö och energisäkerhet (MASE) enligt ett dekret från december 2023, lockade in 643 bud för 1 783 MW, enligt ett dokument som publicerats på webbplatsen för den statligt ägda systemoperatören för energitjänster Gestore dei Servizi Energetici SpA (GSE).
Bland vinnarna finns GreenGo, som idag meddelade att man har varit framgångsrik med tre projekt som förväntas producera 43,6 GWh ren kraft årligen. Systemen kommer att få en genomsnittlig incitamentstariff på 79,53 EUR per MWh under de kommande 20 åren efter driftsättning, utöver ett stödberättigande bidrag på 10,8 miljoner EUR till investeringskostnader, noterade företaget.
Andra företag på vinnarlistan inkluderar bland annat lokala enheter av RWE Renewables, Trina Solar och Engie.
Kina förvandlar spillolja till 86 % effektiv superkondensator för elbilar, energilagring
Forskare i Kina har hävdat ett genombrott som helt kan förändra hur vi lagrar energi genom att förvandla spillolja till ett formidabelt ämne för energilagring.
När världen brottas med ökande effektbehov blir superkondensatorer mer populära på grund av deras snabba laddnings- och urladdningstider, vilket gör dem perfekta för högpresterande applikationer.
Forskarens nya metod ger ett hållbart sätt att tillverka dessa superkondensatorer samtidigt som de tar itu med utmaningar för avfallshantering och energilagring, enligt ett pressmeddelande från den kinesiska vetenskapsakademin (CAS).
”Genom att använda spillolja som en prekursor återvinner vi inte bara avfall till en värdefull resurs utan skapar också ett superkondensatormaterial med exceptionella elektrokemiska egenskaper”, säger Dr Suyun Xu, en ledande forskare i projektet, i pressmeddelandet.
Fortescue för att bygga och testa världens kraftfullaste elektriska snabbladdare
Järnmalmsgruvarbetaren Fortescue har tilldelats 10 miljoner dollar i statlig finansiering för att utveckla de massiva 6 megawatt (MW) snabbladdarenheterna som kommer att användas för de hundratals massiva 240 ton tunga lastbilar som man har gått med på att köpa i ett landmärkekontrakt på 4 miljarder dollar.
Snabbladdaren på 6 MW – som skulle vara den i särklass mest kraftfulla i världen – är redan under utveckling av Fortescue Zero, dess teknikarm, och 10 miljoner dollar från Australian Renewable Energy Agency kommer att stödja konstruktion, testning och validering av flera testa enheter innan full produktion börjar i slutet av nästa år.
Omnämnandet av 6 MW snabbladdare förbluffade elbilsvärlden när den tillkännagavs på en gruvmässa i september eftersom den är dubbelt så stor som den 3 MW-prototyp som hade byggts, och betydligt större än någon annan elektrisk lastbilsladdare hittills.
Laddarna behövs för batterierna på 1,9 megawattimmar som driver kraftsystemen för de massiva 240 ton batteridrivna elektriska lastbilarna som företaget har gått med på att köpa till Leibherr. Fortescue säger att det kommer att kunna göra det på bara en halvtimme.
Australien: Ny lagringskapacitet kommer att spela nyckelroll för att hålla lamporna tända
Mer än 3 gigawatt (GW) nya sol-, vind- och stora batterier kommer att hjälpa Australien att driva igenom ännu en varm och potentiellt våt sommar, med en ökning på nästan 60 % av tillgänglig lagringskapacitet som förväntas spela en särskilt viktig roll för tillförlitlig elförsörjning under perioden.
Sommarberedskapsrapporten 2024-25 som publicerades av den australiensiska energimarknadsoperatören på tisdagen säger att väderförhållanden och tillgång till synkron produktion – kol, gas och vattenkraft – båda förväntas vara ganska lika som sommaren 2023-24.
Vad som är annorlunda i sommar är att 3 175 megawatt (MW) nya generationer och lagringsprojekt har
beställd till full effekt i NEM sedan september förra året, inklusive mer än en gigawatt solenergi i nätskala (1 010 MW), 940 MW vind och 750 MW batterier (med olika nivåer av lagring).
Att utfodra betande kor med sjögräs kan minska deras metanutsläpp med nästan 40 procent
Att komplettera dieten för betande nötköttskor med tång i pelletsform kan minska deras metanutsläpp med nästan 40 procent, har en ny studie funnit.
Tångpellets ledde till denna nedgång i utsläpp utan att påverka kornas hälsa eller vikt, enligt studien som publicerades i måndags i Proceedings of the National Academy of Sciences.
Boskap står för 14,5 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, med den största delen som härrör från metan som släpps ut av boskap när de rapar, noterade studieförfattarna.
Böjbara solpaneler för att möta energibehovet från 20 kärnreaktorer
Tunna och böjbara solpaneler tillverkade av ett så kallat ”mirakelmaterial” skulle kunna generera tillräckligt med elektricitet för att motsvara produktionen av 20 kärnreaktorer, enligt planer som fastställts av den japanska regeringen.
Nästa generations solpaneler, tillverkade av perovskit, har potentialen att generera 20 gigawatt elektricitet till 2040, enligt ett utkast till energiplan som publicerats av Japans industriministerium.
Perovskite har hyllats som framtiden för solenergi, som kan leverera en mycket högre effektivitet än konventionella kiselbaserade celler.
Med en teoretisk effektivitetsgräns på 43 procent för en tandemcell av perovskit – jämfört med en gräns på 29 procent för en standardkiselcell – erbjuder de nya panelerna också ett sätt att överladda övergången till förnybar energi.
Solenergi har setts som en viktig del av Japans energimix ända sedan den förödande jordbävningen och tsunamin 2011 som resulterade i kärnkraftsolyckan i Fukushima.
Stor elsatsning på bryggeriet – Carlsberg Sverige bygger nytt och byter ut
Nya laddstationer för lastbilar och truckar som drivs av el i stället för diesel. Så fortsätter Carlsberg Sverige nu sin satsning på en ännu mer hållbar verksamhet och investera vid bryggeriet i Falkenberg.
Carlsberg Sverige var 2022 först i branschen med att elektrifiera tung godstransport – och nu tas nästa steg. För att utveckla ett elektrifierat fraktnätverk investerar Carlsberg Sverige i nya laddstationer för lastbilar och släp vid bryggeriet i Falkenberg.
De fyra nya laddpunkterna, som kommer stå klara under slutet av året, har en kapacitet på upp till 600 kilowatt. Detta gör det möjligt att ladda en lastbil på under två timmar som sedan kan köra närmare 30 mil, vilket effektiviserar transporterna och bidrar till en grönare verksamhet.
Ballongsystem kan producera solel lokalt till marknivån
Ett team av ingenjörer och miljövetare från Mälardalens högskola, i Sverige, Southwest Jiaotong University, i Kina och Guizhou University, också i Kina, har utvecklat ett ballongsystem för att producera och leverera el till marken nedanför. Deras arbete publiceras i tidskriften Energy.
Vissa platser är inte särskilt gynnsamma för produktion av solenergi, särskilt på de nordliga breddgraderna där snö periodvis kan täcka solceller. I denna nya studie har forskargruppen utvecklat ett decentraliserat sätt att producera solenergi nästan var som helst.
De kallar det ett ballongintegrerat fotovoltaiskt system (BIPVS). En ballong skickas upp med en solfångare och den skickar ner den producerade elen till marken via en elkabel.
Ballongen är en hybrid – den håller sig högt med en blandning av luft och helium. Dess övre halva är gjord av transparent material som fångar solljus och koncentrerar det med hjälp av dess brytningsegenskaper. Den nedre halvan av ballongen är gjord av ett material som ytterligare koncentrerar ljuset och på så sätt minskar installationsytan på solcellen som hänger under, utan att ge avkall på skördeeffektiviteten.
Revolutionerande nytt material skördar vatten från tunn luft utan energi
Januskristaller, utvecklade av internationella forskare, skördar effektivt atmosfäriskt vatten utan energi, inspirerade av ökenorganismer, och erbjuder en lovande lösning på global vattenbrist.
Ett team av forskare från Jilin University, NYU Abu Dhabis Smart Materials Lab och Center for Smart Engineering Materials har utvecklat ett nytt kristallint material som kan skörda vatten från dimma utan någon energitillförsel.
Dessa nya smarta kristaller, kallade Janus-kristaller, är inspirerade av ökenväxter och djur, som kan överleva i torra förhållanden. Till exempel har ökenbaggar och ödlor utvecklats för att utveckla ytstrukturer som har både hydrofila och hydrofoba områden och effektivt fångar upp fukt från luften. Vatten lockas till de hydrofila områdena och droppar ackumuleras och transporteras genom de hydrofoba områdena.
Forskarna valde tre kemiskt mångsidiga organiska föreningar från vilka de odlade elastiska organiska kristaller. De testade sedan hur vart och ett av dessa material interagerade med det luftburna vattnet, vilket ledde till skapandet av de nya vattenuppsamlande materialen, Janus-kristaller, som innehåller både hydrofila och hydrofoba områden på ytnivån, en för att fånga upp vatten och en för att överföra den till ett kärl för uppsamling.
USA satsar halv miljard på natriumjon
DOE (USA:s energidepartement) lägger 50 miljoner dollar under fem år på ett nybildat konsortium, Lens: Low-cost Earth-abundant Na-ion Storage.
Som synes är namnet en besvärjelse – Lens hoppas kunna göra sitt namn till verklighet. Likt många håller USA tummarna för att det låga priset på natrium ska leda till ett lågt pris på natriumjonbatterier, när denna batterityp tillverkas i volymer.
Konsortiet leds av Argonne National Laboratory. Ytterliggare fem av USA:s totalt 18 nationella labb finns som partners: Brookhaven, Lawrence Berkeley, Pacific Northwest, Sandia och Slac. Dessutom medverkar dessa universitet: Florida State, California San Diego, Houston, Illinois Chicago, Maryland, Rhode Island, Wisconsin–Madison och Virginia Tech.
Lens mål är att hitta en effektiv teknik för att förvandla säkra, rikliga och billiga material till högenergiska och långlivade natriumjonbatterier.
Kinesiska forskare utvecklar solcellsfönster med värmeflödeskontroll
En grupp forskare från Kina har utvecklat ett nytt smart PV-fönster (SPV) som kan producera elektricitet samtidigt som det kalibrerar mängden solstrålning som kommer in i en byggnad.
”Vår studie föreslog ett SPV-fönster såväl som dess driftskontrollstrategier för att samtidigt förbättra byggnadens energieffektivitet och nätvänlighet,” sa motsvarande författare Yutong Tan till tidningen pv. ”Resultaten avslöjade att jämfört med konventionella fönster med låg emission (Låg-E) kunde SPV-fönstret med värmeflödeskontrollstrategin uppnå betydande minskningar av överdrivet dagsljusförhållande, toppbelastningar, genomsnittlig daglig topp-dalskillnad , och årlig nettoenergiförbrukning.”
Systemet innehåller både kristallina kiselceller och elektrokrom film. Den föreslagna fotoelektrokromiska enheten (PECD) kombinerar fotoelektriska funktioner, som omvandlar solljus till energi, med elektrokroma (EC) funktioner, vilket möjliggör en förändring av fönstrets genomskinlighet och mäter solstrålningen som träffar byggnaden.
Tidigare Tesco-chef vill skicka kraft från Marocko till Storbritannien med hjälp av undervattenskabel
I sydvästra Marocko kan en mängd vind- och solkraftsparker som sträcker sig över ett område lika stort som Stor-London snart generera den gröna elen som driver mer än 9 miljoner brittiska hem.
Detta är den orubbliga visionen av Sir Dave Lewis, den tidigare Tesco-chefen som hoppas kunna bygga världens längsta undervattenskabel för att kunna utnyttja Nordafrikas förnybara energikällor och driva Storbritanniens agenda för ren energi.
Om den byggdes skulle en 4 000 km lång kabel nedgrävd i diken längs havsbotten transportera upp till 8 % av Storbritanniens el från förnybar energi och batteriprojekt i Marockos Tantan-provins till Devonkusten på under en sekund.
I kombination med Marockos ständiga solsken och konsekvent sunda vindhastigheter kan projektet i teorin förse Storbritannien med en förutsägbar och pålitlig källa till förnybar energi i cirka 19 timmar om dagen året runt.
Solboomen i Pakistan överraskar alla
Under de senaste tre åren har pakistanier importerat mer än 25 gigawatt solpaneler från Kina. Denna oorganiserade, bottom-up boom har ökat Pakistans strömförsörjning med 50 procent.
Solökningen drivs av höga lokala elkostnader. Med 16,6 cent per kilowattimme är Pakistans elpris för företag 37 procent högre än grannlandet Indien, och mer än dubbelt så högt som genomsnittet i Asien.
Allt detta öppnade en möjlighet för företag och bättre ställda pakistanier att börja importera solpaneler från Kina, som kan betala för sig själva på så lite som två år och befria sina användare från det dyra, opålitliga nätet.
Medelklassen har börjat göra detsamma. Staten har kommit under press att höja priserna för det konventionella nätet för att uppfylla sina kontrakt med kraftproducenter – som den alltmer krympande, fattigare kundbasen kämpar ännu mer för att ha råd med. Konsumenter som har gått över till solpaneler, som ägaren till en fabrik som tillverkar fotbollar i Sialkot, sa till Financial Times, ”Allah har gett oss den här gåvan för att komma ur den här röran.”
Att elektrifiera allt kräver mindre material och mindre energi än du tror
Energiomställningen har onekligen växande materialbehov. Internationella energiorganet har uppskattat att tillgången på kritiska mineraler måste fyrdubblas mellan nu och 2030 för att överensstämma med Parisavtalets mål att hålla sig under 1,5°C.
Men vad betyder egentligen den fyrfaldiga ökningen? År 2022 bröt vi cirka 10 miljoner ton olika mineraler för energi med låg koldioxidutsläpp.
Samma år producerades och transporterades 8,8 miljarder ton kol, 4,4 miljarder ton olja och 4 biljoner kubikmeter fossil gas (cirka 1,8 miljarder ton) runt om i världen.
Det är cirka 15 miljarder ton fossila bränslen. Det är engångsbränslen som går rakt ut i atmosfären.
Kumulativt, mellan 2022 och 2050, uppskattas det att det totala nya materialbehovet vi behöver för att bli helt förnybart är cirka 6,5 miljarder ton (detta är en hög uppskattning) [5]. Så om två och ett halvt decennium kommer den globala energiomställningen att kräva färre material i vikt än vad vi redan bryter för kol på ett enda år.
Bygger flytande vindplattform på 40 tim
Aikido Technologies, en startup för flytande vindteknologi baserat i San Francisco, Kalifornien, har framgångsrikt demonstrerat monteringen av sin unika hopfällbara plattform på under 40 timmar.
Enligt dess pressmeddelande påskyndar startupens tillvägagångssätt monteringsprocessen med 10x samtidigt som det minskar kostnaderna för att distribuera offshoreplattformar.
Efterfrågan på ren energi har ökat antalet vindenergianläggningar som kan arbeta dygnet runt och leverera ström. Samtidigt som vindkraftsparker på land kan begränsa användningen av landkällor, kan vindkraftsplattformar till havs utnyttja havets vindar med högre hastighet och generera högre energiuttag.
Ingemar kommer gärna och berättar om
energiomställningen i världen !
Under fem år har han dagligen arbetat med att spana efter de senaste nyheterna för energiomställningen i Sverige och världen. Han kan ge er en hyfsat träffsäker bild om de olika utvecklingslinjer som finns.
Utifrån Hannah Ritchies bok ”Not the End of the World” ger han sin bild av energiomställningsläget.
Om intresse finns kontakta
ingemar@medsols.nu
Bara fyra procent vill betala för hållbara transporter
Transportsektorn kan ställa om till hållbara transporter direkt – om kunderna väljer att tanka grönt. – Transportnäringen släpar inte fötterna efter sig, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.
Bilar med förbränningsmotorer ska fasas ut till år 2035. Enligt Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på på branschorganisationen Transportföretagen, finns en vilja hos branschen att ställa om till hållbara transporter.
Tina Thorsell säger att varje lastbilschaufför redan i dag kan tanka grön diesel – om kunderna är beredda att betala för det. – Branschen är beredd och tekniken finns. Transportnäringen släpar inte fötterna efter sig, säger hon.
Däremot saknas en vilja från kunder att betala den extra kostnad som hållbara transporter innebär.
Tina Thorsell hänvisar till en undersökning som Transportföretagen gjort bland sina medlemmar. Bland de tillfrågade företagen anser 79 procent att hållbarhetsfrågan är mycket viktig eller ganska viktig. Samtidigt upplever endast fyra procent att kunderna är villiga att betala extra för hållbara transporter.
Solpark i Fröllinge Halmstad 42 MW
(Montel) OX2 har fått klartecken för en solpark om 42 MW i Fröllinge efter att Länsstyrelsen i Halland meddelat att miljötillståndet har vunnit laga kraft, framgår av ett pressmeddelande.
“Nu fortsätter arbetet med att få till nätanslutning och att undersöka möjligheterna till batterietablering och att kombinera jordbruk med solparken. Med nödvändiga tillstånd samt nätanslutning på plats så kan parken byggas på mellan 6 och 12 månader”, skriver bolaget.
Fullt utbyggd bedöms anläggningen kunna producera cirka 43 GWh el per år och OX2 uppger att ambitionen är att parken ska utrustas med energilager, för ökad flexibilitet och systemnytta.