ENERGIOMSTÄLLNINGEN

omvärldsbevakning med de senaste nyheterna

alla CO2-utsläpp ner till noll / нуль / zero / 零 / cero / शून्य /صفر

"transition away from" "transition away from" "transition away from"

Från MEDSOLS.NU får du:

dagsaktuella nyheter utifrån en positiv utgångspunkt hämtade från Sverige och världen

- sol - vind - vatten - bio - geotermik, - våg
- batterier - vätgas - pump -mineraler - CCS

Vill du också få vårt färska
nyhetsbrev varje vardag - fyll i

NYHETER IDAG

tisdagen den 14 maj

Tisdag

De har ett nytt sorts billigare batteri

Ett laddbart zink–lignin-batteri med elektrolyt av kaliumakrylbaserat salt (WiPSE) har testats av Linköpingsforskare. De har kommit fram till att det är billigt och miljövänligt och kanske kan användas för att lagra solel i  låginkomstländer. 

Batteriet är stabilt och kan användas över 8000 gånger men ändå bibehålla sin prestanda till cirka 80 procent. Dessutom kan batteriet hålla sin laddning i cirka en vecka vilket är betydligt längre än andra liknande zinkbaserade batterier som laddas ur på endast några timmar.

– Räknar du på kostnaden per användningscykel blir det ett extremt billigt batteri jämför med litiumjon- eller blybatterier, säger Ziyauddin Khan, forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Liu.

Energitätheten motsvarar blybatterier, men zink och lignin är billiga och miljömässigt hållbara. Batteriet finns i en knappcellsprototyp, men ska kunna skalas upp till storleken av ett bilbatteri. För massproduktion krävs att ett företag tar över.

Källa:

14 maj 2024  12:23 CET

Tisdag

Danmark planerar 3,8 GW på Bornholm

Den danska energimyndigheten offentliggjorde i måndags publiceringen av Planen för programmet Bornholm Energiö, som beskriver ramarna för den framtida energiön på Bornholm med en kapacitet på upp till 3,8 GW och de angränsande kustområdena.

Bornholm Energy Island kommer att utgöras av en havsbaserad vindkraftspark söder om Bornholm och högspänningsanläggningar på Bornholm och Själland.

Planen anger de övergripande ramarna för framtida byggprojekt för Bornholms Energiö, med hänsyn till miljöfrågor och planeringsrestriktioner i området, men den ger i sig inga tillstånd för uppförande av anläggningar. Det finns en fyraveckorsperiod under vilken Energistyrelsens beslut kan överklagas.

Verket förbereder just nu den kommande upphandlingen av havsvind till Bornholms Energiön. Utvecklare av Bornholm Energy Islands landanläggningar är Energinet.

Källa:

14 maj 2024  11:56  CET

Tisdag

Altris utökar affären med Clarios natriumbatteri

Altris i Sverige har tecknat ett exklusivt avtal med batteritillverkaren Clarios för lågspänningsnatriumceller.

Det exklusiva Joint Development Agreement (JDA) kommer att se Altris utveckla natriumjoncellsteknologi för lågspänningstillämpningar, medan Clarios, moderbolaget till VARTA Automotive, kommer att utveckla Battery Management Systems (BMS), mjukvara och systemintegration.

Detta följer på ett samarbetsavtal tidigare i år för att skapa en detaljerad produktionsplan för lågspänningsbilsbatterier som använder natriumjonceller.

Källa:

14 maj 2024  11:22 CET

Tisdag

Peab börjar köpa "grönt" cement av Cemvision

Det svenska startupbolaget Cemvision och Peab har ingått ett avtal om produktleveranser med start omgående. Det fördjupade samarbetet är en viktig milstolpe för den bredare betongindustrin i Norden. Under de kommande åren kommer Peab att använda Cemvisions gröna cement i flera av sina projekt.

Idag står cementindustrin för 8 procent av världens koldioxidutsläpp. Cemvision utvecklar cement som minskar koldioxidutsläppen med över 95 procent jämfört med traditionell cement, genom att ersätta kalksten och fossila bränslen med förädlat industriavfall och grön energi. Det svenska bolaget backas av flera tunga svenska och internationella investerare och utsågs till ett av världens mest innovativa bolag av det amerikanska magasinet Fast Company tidigare i år.

– Framtidens bindemedel för betong är cirkulära och har så lågt koldioxidavtryck som det bara går. De produkter Cemvision tillverkar ligger helt i linje med kundernas efterfrågan, säger Ludwig Zetterström, vd på Peabs dotterbolag Swecem som är specialiserat på bindemedel med lägre klimatavtryck.

Källa:

14 maj 2024  11:07  CET

Tisdag

Nästan alla stora bilföretag saboterar övergången till elbilar, och Japan är värst, visar studien

En fördömande ny rapport har visat att nästan alla stora bilföretag aktivt saboterar världens ansträngningar för att undvika katastrofal global uppvärmning. De lobbystrategier som används av världens största biltillverkare sätter globala klimatmål på spel och hotar övergången till elfordon, enligt den nya rapporten som släppts av InfluenceMap.

Rapporten, med titeln Automakers and Climate Policy Advocacy, ger en analys av lobbyverksamheten mot elbilar hos 15 av världens största biltillverkare i sju nyckelregioner runt om i världen. Studien använder industristandarddata från S&P Global Mobility om biltillverkares prognostiserade elfordonsproduktion.

Förutom att poängsätta biltillverkare för deras klimatpolitiska sabotage, fann InfluenceMap också att industrins egna prognoser för elbilsproduktion misslyckas med att uppfylla IEA:s (International Energy Agency) uppdaterade 1,5°C-scenario på 66 % elbilsmarknadsandel till 2030.

Källa:

14 maj 2024  11:00 CET

Tisdag

Batterilagring är på väg att gå om den globala kapaciteten för pumpad vattenkraft

Det verkar anmärkningsvärt, med tanke på att det är mindre än sju år sedan världens första riktigt stora batteri – det så kallade Tesla big-batteriet i Hornsdale – byggdes, att kapaciteten för batterilagring runt om i världen snart förväntas gå om den för mycket mer etablerad pumpad hydroteknik.

Milstolpen påpekades på LinkedIn av Marek Kubic, medgrundare av den amerikanska batterilagringsleverantören Fluence som nu arbetar på Neom, det enormt ambitiösa Saudiarabiens förnyelse- och byggprojekt.

Kubik säger att milstolpen – som han förväntar sig att inträffa 2025 – är anmärkningsvärd eftersom den visar att batterilagringstekniken, som ofta hånas som en omogen teknologi, är allt annat än och visar exponentiell tillväxt.

Källa:

14 maj 2024  10:54  CET

Tisdag

Problemet med "duck curve" och lösningen på det

➡️ Massor av solel som exporteras till elnätet mitt på dagen minskar minimikravet på nätet till mycket låga eller till och med negativa nivåer.

➡️ När solen går ner och genereringen från solenergi släpper, finns det en brant kvällsramp då nätet måste slå in för att möta kvällstoppen.

Batterier har satt olika rekord i Kalifornien i våras och fixar båda dessa problem.

✅ Eftermiddagsladdning suger upp en del av den solenergin, vilket ökar belastningen så att efterfrågan inte sjunker till så låga nivåer.

✅ Kvällsurladdning minskar ramphastigheten som krävs från andra generationer och minskar även storleken på kvällstoppen.

Med fortsatta förbättringar av batteriets energitäthet och kostnad, samt nya kemier, kommer fler och fler batterier att användas för att stödja nätet, oavsett om det är stationär lagring eller som EV-batterier via V2X. Vi är precis på gränsen till en mycket mer utbredd adoption.

Källa:

14 maj 2024  10:33 CET

Tisdag

Skåne hetaste vindkraftsregionen

Skåne bör sättas främst när utbyggnaden av vindkraft ska ta fart, enligt en ny undersökning framtagen av Tyréns. På plats två kommer Stockholm och därefter Norrbotten.

– Det är naturligt att Skåne hamnar i topp. Här har elbrist och prisnivåer slagit som hårdast på senare år, och här finns samtidigt bra förutsättningar med goda vindförhållanden och korta avstånd mellan tätorter. Samtidigt skiljer sig resultatet åt från Energimyndighetens strategi för vindkraftsutbyggnad där andra regioner lyfts fram, menar Johan Ståhl som är affärschef och driver en marknadssatsning på Vindkraft inom Tyréns.

Tyréns har frågat ut 58 företagsledare i bolag som är verksamma inom vindkraftsbranschen. Syftet med undersökningen är att bidra till diskussionen om framtida behov och omställning inom energiområdet.

Källa:

14 maj 2024  10:36  CET

Tisdag

Nästa generations elbilbatterier lovar 100 mils räckvidd

Den senaste utvecklingen inom batteriteknologi för elbilar pekar mot en revolutionerande framtid där bilarna kan nå en räckvidd på upp till 1000 kilometer på en enda laddning. Denna lovande utveckling drivs av genomgripande förbättringar i battericellernas effektivitet, framför allt genom användning av nya material i litiumjoncellerna.

BMW:s koncernchef Oliver Zipse avslöjade nyligen planer om att introducera en ny bilklass 2025, med betydande förbättringar vad gäller batteriprestanda. Det nya batterikonceptet, en rundzellsbatteri, förväntas erbjuda 30 procent längre räckvidd och 30 procent snabbare laddning jämfört med nuvarande teknik.

Inte bara bilproducenter som BMW ligger i framkant för denna tekniska utveckling; batteritillverkare själva tar också plats på scenen. På Peking Autoshow presenterade CATL, en ledande batteritillverkare, en ny supercell som kan hantera upp till 1000 kilometers räckvidd och har snabbladdningsförmåga. Denna nya batterityp förväntas snart hittas i lyxbilar från Geelys märke Zeekr.

Källa:

14 maj 2024  10:33 CET

Tisdag

Nordsjöregionen: 300 GW fram till 2050

Goda nyheter, 9 länder från Nordsjöregionen  och deras TSO-er kommer att träffas för att samarbeta och utforska att nå  300 GW till 2050 genom potentialen för havsvindkraft. De träffas i Brygge nästa onsdag för  ett grundläggande initiativ för att ta stegen mot energisamarbete i Europa.

Informationen 💡 har kommit till mig från ett nyligen publicerat inlägg av Manon van Beek, VD för TenneT.

North Seas Energy Cooperation (NSEC) är ett samarbete mellan privata företag och offentliga enheter, jag kommer att följa detta evenemang med intresse. Låt oss hålla ihop för en energiomställning som inte bara gynnar vår generation utan även kommande generationer!

Källa:

14 maj 2024  10:26  CET

fredag 10 maj

onsdag 8 maj

Måndag

Fristående solpaneler-plus-lagringssystem för laddning av elbilar

En grupp forskare under ledning av Indiens Sardar Vallabhbhai National Institute of Technology har designat ett fristående solenergi-plus-lagringssystem för användning vid laddning av batteridrivna vägfordon.

”Systemet är baserat på en avancerad algoritm för kontroll av positiv pulsström (PPC) för batteriladdning,” berättade forskningens motsvarande författare, Ashish K. Panchal, till tidningen pv och tillade att det förlitar sig på spårning av maximal effektpunkt i bergsklättring ( MPPT) för att förlänga batteriets livslängd samtidigt som maximal PV-energi används.

Det föreslagna systemet använder två 40 W solpaneler, två 12 Ah litiumjonbatterier och två Ćuk-omvandlare. Dessa omvandlare används vanligtvis för att omvandla en DC-spänning vid ingången till en DC-spänning vid utgången med omvänd polaritet.

Källa:

13 maj 2024  12:19 CET

Måndag

”Levande” plast bryter ner sig själv i komposten

  • Forskare har skapat en plast som bryter ner sig själv i kompost.

  • Till skillnad från andra biologiskt nedbrytbara plaster tillsätts de plastätande bakteriesporerna direkt i materialet. Det gör att plasten kan brytas ner under mycket enklare förhållanden, utan att behöva varken ytterligare mikrober eller hög värme.

  • Men att tillverka plasten i större skala kan bli en utmaning.

Källa:

13 maj 2024  12:14  CET

Måndag

Förnybar energi passerar 30 % av världens elförsörjning

Förnybar energi stod för mer än 30 % av världens el för första gången förra året efter en snabb ökning av vindkraft och solceller, enligt nya siffror.

En rapport om det globala kraftsystemet har funnit att världen kan vara på väg att driva ner produktionen av fossila bränslen, även när den totala efterfrågan på el fortsätter att öka.

Ren el har redan hjälpt till att bromsa tillväxten av fossila bränslen med nästan två tredjedelar under de senaste 10 åren, enligt rapporten från klimattanksmedjan Ember. Den fann att förnybar energi har vuxit från 19 % av elen år 2000 till mer än 30 % av den globala elen förra året.

Källa:

13 maj 2024  12:05 CET

Måndag

Amazon driftsätter 50 eldrivna lastbilar från Volvo

Flera tunga eldrivna lastbilar rullar nu ut från Amazons depåer i södra Kalifornien. Det är postorderföretagets största satsning någonsin och inkluderar totalt 50 stycken eldrivna lastbilar. Bland annat trafikerar Amazon en containerhamn med eldrivna Volvo VNR Electric, som levererar en räckvidd på räckvidd på 442 kilometer och en totalvikt på 37 ton.

De eldrivna lastbilarna kommer att transportera lastcontainrar och paket från produktionsanläggningar, hamnområden, lagerlokaler till olika distributionscenter i regionen. Så kallade första milen, och mellanmilen i distributionskedjorna. Eldrivna skåpbilar kommer sedan ta vid vid sista-milen-leveranserna.

Tillsammans förväntas de tunga eldrivna lastbilarna färdas mer än 160 000 mil varje år utan några avgasutsläpp. För att hålla lastbilarna i drift i södra Kalifornien har Amazon installerat 45 snabbladdare på 11 platser.

Källa:

13 maj 2024  11:56  CET

Måndag

Etiopien visar oss hur snabbt övergången till elektrisk mobilitet kan ske i Afrika

Liksom många länder på den afrikanska kontinenten har Etiopien en exceptionellt låg motoriseringsgrad. Etiopien har en befolkning på 126 miljoner människor, men det totala antalet fordon registrerade i Etiopien är cirka 1,2 miljoner. De flesta av dessa fordon är över 20 år gamla.

Enligt rapporter och tillkännagivanden från den etiopiska regeringen hade Etiopien en plan för att katalysera införandet av elfordon i Etiopien med ett 10-årigt mål att se 148 000 elbilar och nära 50 000 elbussar på Etiopiens vägar år 2030. framsteg på denna väg i den utsträckning som transport- och logistikministeriet nyligen sa att detta mål på över 100 000 elfordon redan har uppnåtts under bara de första två åren av denna plan!

Källa:

13 maj 2024  11:50 CET

Måndag

Sol, vind och lagring kan ersätta diesel helt vid sydpolen

Forskare från det amerikanska energidepartementets (DOE) Argonne National Laboratory och National Renewable Energy Laboratory (NREL) har undersökt möjligheten att använda förnybar energi för att driva Antarktis Amundsen-Scott South Pole Station.

Anläggningen, där studier av klimatförändringar och kosmologi genomförs, använder endast icke-förnybara energikällor för att driva instrument och hålla forskare varma.

”All energi på sydpolen genereras för närvarande av dieselbränsle och en generator”, säger Amy Bender, fysiker vid Argonnes högenergifysikavdelning och forskningsartikelns motsvarande författare. ”Vi frågade om det är möjligt att gå över till förnybart. Den här studien är början på att försöka få fram det.

Den nya forskningen undersöker möjligheten till solenergi, vindkraftsgeneratorer, litiumjonenergilagring och långvarig energilagring på platsen i olika kombinationer, med och utan befintlig dieselenergigenerering.

Källa:

13 maj 2024  11:29  CET

Måndag

EQT lägger ett kontantbud på 1,5 miljarder USD på utvecklaren OX2 för förnybar energi

Det svenska riskkapitalbolaget EQT AB (STO:EQT) tillkännagav på måndagen ett rekommenderat erbjudande om att förvärva landsmansutvecklaren OX2 AB (STO:OX2).

Fonden EQT Infrastructure VI har genom Otello BidCo AB2 föreslagit att köpa alla OX2-aktier för 60 kronor styck kontant, eller ett totalpris på 16,35 miljarder kronor (1,51 miljarder USD/1,34 miljarder EUR). Budet representerar en premie på 43,4 % över OX2:s stängningskurs på Nasdaq Stockholm fredagen den 10 maj.

Utvecklarens grundare och största aktieägare Peas Industries, som innehar 45,6 % av aktierna och rösterna i OX2, har åtagit sig att acceptera erbjudandet, vilket är villkorat av att Otello BidCo förvärvar mer än 50 % av OX2. Erbjudandets acceptperiod förväntas starta runt den 25 juni och sluta runt den 12 oktober för att möjliggöra mottagande av sedvanliga regulatoriska godkännanden, enligt tillkännagivanden från företagen idag.

Källa:

13 maj 2024  11:25 CET

Måndag

Så har utsläppen minskat i de nordiska länderna

Sedan 1990 har koldioxidutsläppen i de nordiska länderna minskat med 26 procent, från 203 miljoner ton till 150 miljoner ton (2021). Men denna minskning beror i huvudsak på energibranschen (som totalt sett står för de största utsläppen).

I energisektorn har utsläppen gått ned med 54 miljoner ton eller 40 procent, sedan 1990, framför allt beroende på den kraftiga ökningen av förnybar el. Även avfallssektorn har minskat utsläppen rejält, med 8 miljoner ton, motsvarande 59 procent. I övriga sektorer går det betydligt trögare, enligt en rapport från Nordiska ministerrådet – Nordic Stocktake – Pathways to climate neutrality som publicerades i slutet av 2023.

– Utsläppen minskar inte så mycket som man hoppats trots de styrmedel som finns. Inom transportsektorn har utsläppen bara gått ned med 5 procent. Det stod stilla länge men de senaste åren har det blivit en viss nedgång genom elektrifieringen, säger Lars Zetterberg, projektledare på IVL som varit med och skrivit rapporten.

Källa:

13 maj 2024  11:17  CET

Måndag

Banker har gett nästan 7 miljarder dollar till fossilbränsleföretag sedan Parisavtalet, visar rapporten

Bland världens 60 bästa banker är de i USA de största finansiärerna av fossila bränslen, medan Barclays leder vägen i Europa

Världens stora banker har lämnat nästan 7 miljarder dollar (5,6 miljarder pund) i finansiering till fossilbränsleindustrin sedan Parisavtalet för att begränsa koldioxidutsläppen, enligt forskning.

Under 2016, efter samtal i Paris, undertecknade 196 länder ett avtal om att begränsa global uppvärmning till följd av koldioxidutsläpp till högst 2C över förindustriella nivåer, med en idealisk gräns på 1,5C för att förhindra de värsta effekterna av ett drastiskt förändrat klimat.

Många länder har sedan dess lovat att minska koldioxidutsläppen, men den senaste forskningen visar att privata intressen fortsatte att kanalisera pengar till olje-, gas- och kolföretag, som har använt dem för att utöka sin verksamhet.

Källa:

13 maj 2024  10:57 CET

Måndag

Australien: Delstaten vill få in anbud på 8 timmars GW-batterier

NSW-regeringen och dess agent AEMO Services har bekräftat att nästa anbud för långvarig lagring och den första auktionen av åtkomsträttigheter till en av statens största förnybara energizoner kommer att påbörjas denna månad.

NSW letar efter en gigawatt med långvarig lagring, som vid den föredragna multipeln av minst åtta timmars lagring motsvarar minst åtta gigawattimmar, och ses som avgörande när staten förbereder sig för att säga adjö till sina återstående koleldade kraftverk över nästa decennium.

De första anbuden för den långvariga lagringen misslyckades, främst på grund av att det inte fanns några pumpade vattenkraftprojekt som kunde vara konkurrenskraftiga, och idén med åttatimmarsbatterier var fortfarande i sin linda.

Källa:

13 maj 2024  10:47  CET

fredag 10 maj

onsdag 8 maj

Fredag

EU:s kraftproduktion från fossila bränslen sjönk till rekordlåg nivå i april

Fossila bränslen stod för 23 % av EU:s elmix förra månaden, en minskning från det tidigare rekordlåga rekordet på 27 % som nåddes i maj 2023, sade tankesmedjan för energi i en rapport på fredagen.

Både kol- och gasproduktionen minskade kraftigt, där kol stod för nästan 9 % av elmixen och gas för 12 %.

Tyskland, EU:s största ekonomi, hade den största minskningen på årsbasis i produktionen av fossila bränslen i april, en minskning med 26 % eller 4,8 TWh, följt av Italien med en minskning på 24 %, eller 2,2 TWh.

”Övergången från fossila bränslen till sol och vind har fortsatt att ta fart under 2024,” sa Ember. ”Trots en återhämtning av efterfrågan på el bevittnade EU en anmärkningsvärd förändring mot förnybara energikällor.”

Källa:

10 maj 2024  13:02 CET

Fredag

Lund: Kombinerar fjärrvärme, hybridsolceller, värmemagasin i ackumulatortankar och elbatterier

Södra Råbylund, som den nya stadsdelen heter, ligger ett par kilometer öster om Lunds centrum och beräknas om några år bestå av ett par tusen bostäder samt förskolor och skolor, parker och lekplatser. Fastighetsbolaget Heimstaden är på väg att bygga nästan 800 hyresrätter i området. Byggnaderna uppförs i enlighet med Miljöbyggnad Silver.

Den första etappen, som består av tre hus på sammanlagt cirka 12 600 kvadratmeter, var inflyttningsklar i somras. En andra etapp, på cirka 9 000 kvadratmeter, beräknas bli klar senare i vår.

– Vi har haft i uppdrag att ta fram en energilösning för de 367 lägenheterna som ingår i de två första etapperna. Grundförutsättningen var en energiprestanda på maximalt 42 kWh per kvadratmeter och år (Atemp), säger Jon Svärd som är energiexpert vid det kommunala energibolaget Kraftringen.

Källa:

10 maj 2024  12:49  CET

Fredag

Holländsk vindkraftverk till havs att ha flytande radar för att skydda fåglar

Den Haagbaserade Robin Radars kommer att placera ut radar vid vindkraftsparker till havs för att skydda fåglar och fladdermöss från relaterade olyckor. Robin kommer att sätta upp fyra flaggskepp MAX fågeldetekteringsradar för att stödja Ecowende i sin ekologiska vindkraftpark utanför den holländska kusten.

Ecowende pressar på för en hållbar framtid för havsvind; en som positivt bidrar till Nordsjöns ekologi. Deras planerade vindkraftspark kommer att bli den största i Nederländska Nordsjön, och försörja enorma 3 % av det nuvarande nederländska elbehovet med ren energi.

Vindkraftparken Ecowende kommer att ligga cirka 53 kilometer utanför den holländska kusten, nära IJmuiden. Med en installerad kapacitet på cirka 760 MW siktar Ecowende på att ha sin vindkraftspark i full drift och driftsättning 2026. Radarerna är ett effektivt verktyg för att samla in nyckeldata om både lokala och flyttfåglar. Den upptäcker höjd, fågelnummer, storlek och flygväg och spårar tusentals fåglar samtidigt.

Källa:

10 maj 2024  11:51 CET

Fredag

Tyskland: Expansion av solenergi tar fart

Utbyggnaden av solcellsanläggningar tar fart, enligt den tyska regeringen. Mer än 1 miljon nya system med en effekt på 14,6 gigawatt installerades 2023 eller dubbelt så många 2022.

Den totala effekten av alla solsystem hade alltså ökat med 14,6 gigawatt till 82,2 gigawatt i slutet av 2023. Omkring 3,7 gigawatt ny kapacitet installerades under QI 2024 eller en ökning med nästan 17,5 procent under samma period 2023.

Det ger delmålet på 88 gigawatt i slutet av 2024 väl inom räckhåll. Användningen av solcellsanläggningar på balkonger har också ökat kraftigt. Omkring 300 000 nya balkongkraftverk registrerades förra året, enligt Bundesnetzagentur (eller Federal Network Agency).

Källa:

10 maj 2024  12:34  CET

Fredag

Litium-svavel EV-batterier som ska testas av biltillverkare

Det trånga området med nästa generations elbilsbatterier blir mer trångt för varje minut. Ny solid state-teknologi har fångat mycket av uppmärksamheten, men litium-svavelformler har också lockat innovatörer och investerare.

Svavel är ett rikligt, ogiftigt, billigt material som skulle kunna spränga elbilsmarknaden på vid gavel, om bara forskare kunde lösa några irriterande kemiska och mekaniska nedbrytningsproblem.

Litium-svavel EV-batterier passerade CleanTechnica radar regelbundet under Obamas administration. Redan 2015, till exempel, noterade vi att litium-svavelkombinationen kunde hjälpa till att sänka kostnaderna för elfordon genom att repa bort konventionell litiumjonteknik.

Källa:

10 maj 2024  11:51 CET

Fredag

Tjeckien inför sina första reglerna för agrovoltaik

Tjeckiens underhus i parlamentet har antagit en ändring av lagen om jordbruksmark som tillåter byggandet av agrovoltaiska anläggningar över hela landet.

”Lagen säger helt enkelt att för att utveckla ett agrovoltaiskt projekt behöver utvecklarna inte ändra markbeteckningen och zonplanen för ett visst område,” Jan Krčmář, verkställande direktör för den tjeckiska solarföreningen (Solární Asociace) , berättade tidningen pv. ”Under de tidigare reglerna var det inte möjligt att bygga PV på jordbruksmark av zonindelningsskäl utan att omdesigna det.”

De nya bestämmelserna anger också att jordbrukare fortfarande kan odla på sin mark och att agri-PV-system inte får ta upp mer än 10 % av den totala ytan på deras gårdar.

Källa:

10 maj 2024  11:40  CET

Fredag

Kinesiska leverantörer står för två tredjedelar av rekordstora vindinstallationer 2023

En rekordstor 120,7 GW ny vindkraftskapacitet installerades mekaniskt globalt 2023, med kinesiska leverantörer som levererade 81,6 GW, cirka två tredjedelar av den totala, enligt Global Wind Energy Councils (GWEC) årliga Supply Side Data-rapport.

Uppgifterna visade att 23 833 vindkraftverk installerades förra året, levererade av 30 tillverkare, inklusive 19 från Asien-Stillahavsområdet, åtta från Europa, två från Amerika och en från Mellanöstern.

Tillväxten drevs av order från företagens hemmamarknader, särskilt Kina, USA och Europa, sa GWEC.

Kinas Goldwind blev den främsta turbinleverantören 2023 och installerade 16,7 GW. Det följdes av landsmannen Envision, som klättrade tre positioner. Danska Vestas förlorade två positioner för att ranka tredje, även om dess installationer 2023 ökade med 1 % från 2022. De kinesiska tillverkarna Windey och Mingyang rundar av de fem bästa. Sany och Dongfang är de andra kinesiska företagen på topp 10.

I Europa är de fem största turbinleverantörerna Vestas, Siemens Gamesa, Nordex Group, GE Vernova och Enercon.

Källa:

10 maj 2024  11:33 CET

Fredag

Karlshamns hamn vill bli vindkraftshubb

Det tyska bolaget RWE och Karlshamns hamn i Sverige har undertecknat ett samförståndsavtal (MoU) för att undersöka hamnens lämplighet för logistik-, installations-, drift- och underhållsaktiviteter relaterade till det tyska företagets planerade havsbaserade vindkraftsprojekt i Östersjön.

Partnerna kommer först att kartlägga kraven och nödvändiga utbyggnader och investeringar för att underlätta uppskalningen av hamnens kapacitet.

Ett tidigt införande av hamnkapacitet kommer att säkerställa att Sverige har goda förutsättningar att maximera potentialen för havsbaserad vindkraft.

RWE är ett av världens största havsbaserade vindkraftsföretag med mer än 20 år av att utveckla, bygga och driva havsbaserade vindkraftsprojekt. Företaget driver idag 19 havsbaserade vindkraftsparker och har två under uppbyggnad med flera projekt under utveckling. Man planerar också att utöka sin globala vindkraftskapacitet till havs från 3,3 GW idag till 10 GW år 2030.

Källa:

10 maj 2024  11:18  CET

Fredag

Att elbils-marknaden har avstannat, och ingen brydde sig om att berätta det för Ford

Ford ser särskilt bra ut, med en försäljning till och med april på 28 252 elbilar, en ökning med 97 procent från samma period förra året. Det gör Ford till landets näst ledande elbilsmärke, även om Tesla fortfarande säljer mer än Fords elbilar i en takt av cirka sju till ett.

Fords övergång till en elektrisk framtid är långt ifrån en smidig körning. Företagets EV-division redovisade en förlust på 1,3 miljarder dollar under första kvartalet och har en lång väg kvar att gå innan denna del av verksamheten är lönsam.

Det är en bekant situation för äldre biltillverkare som måste investera miljarder dollar för forskning och utveckling och för att göra om fabriker och ibland behöver år för att se en adekvat avkastning på dessa investeringar.

Källa:

10 maj 2024  11:05 CET

Fredag

Solkraft med batterier "billigare än nytt kol" för att möta Kinas ökande efterfrågan

Att tillåta större marknadsdeltagande för batterilagring skulle främja fortsatt innovation och kostnadsminskningar i batterilagringssystem, samtidigt som det skulle erbjuda värdefull operativ erfarenhet för systemoperatörer.
 
En sådan strategi skulle vara förenlig med marknadsresultaten och återspeglar de senaste erfarenheterna från elmarknaden i USA och Europa.
 
Det skulle också bidra till att lösa kapacitets- och energibehov på kort sikt, eftersom batterier och solelproduktion vanligtvis kan byggas snabbare än koleldade kraftverk.

Källa:

10 maj 2024  10:53  CET

fredag 10 maj

onsdag 8 maj

Onsdag

Fördelarna med vertikala vindsnurror

De flesta vindturbiner är ”horisontella axlar” och pekar i vindens riktning. ”Vertikala axel”-turbiner kan fånga vindenergi från vilken riktning som helst, men nuvarande konstruktioner är mindre effektiva och får därför lite uppmärksamhet och investeringar. Andrea Montanari på ECECP tittar på innovativa företag runt om i världen som försöker utnyttja de andra fördelar de har jämfört med de dominerande horisontella versionerna.

De är mer stabila (lägre tyngdpunkt) och turbinen är lättare att komma åt för installation och underhåll (dess mekanik är på marknivå). De kan packas närmare varandra. Deras rundstrålande design gör att de är idealiska för placering där det inte finns någon rådande vindriktning eller när vinden ändrar riktning under dagen, som i städer. Små kan till och med fästas på gatubelysning eller placeras på byggnader.

Större mönster kan användas på avlägsna platser utanför nätet, kalla, mörka platser med extrema väderlägen, till skillnad från solenergi. När det gäller offshore pågår nu byggnation i Norge av en 1-MW turbin i kommersiell skala, med en förväntad utjämnad energikostnad på under 50 €/MWh. Med uppskalning borde effektiviteten gå upp och priserna ner, säger Montanari.

Källa:

8 maj 2024  13:59 CET

Onsdag

Trottoarladdaren är lösningen på elbilsladdning vid gatuparkering

Tyska koncernen Rheinmetall Group som är känt för att tillverka vapensystem har också andra strängar på sin lyra. Ett av de senare projekten är laddinfrasutrktur för elbilar – och nu demonstreras en unik lösning i Tyskland.

Ladduttagen sitter på marken i trottoaren. Något som ska göra laddningen mer förenlig med stadsmiljön. Som en del av en första testfasen har två pilotanläggningar driftsats.

– Idag är ytterligare en milstolpe i serien av innovativa mobilitetsprojekt som vi har utvecklat i Köln de senaste åren. Med TankE skapar vi alternativ för laddning av elbilar i det offentliga som är förenliga med stadsutvecklingen, kommenterar Stephan Segbers, försäljningschef på RheinEnergie.

Lösningen har tagits fram för att göra det möjlig för de som inte har tillgång till en egen parkeringsplats med laddning. Nu löser man infrastrukturproblemet i samband med gatuparkering utan att det påverkar stadsbilden som helhet.

Källa:

8 maj 2024  13:45  CET

Onsdag

Danska Better Energy tecknar svenskt solenergi-PPA

Better Energy har tecknat ett PPA med Scan Global Logistics för att ta ut energi från en svensk solcellsanläggning.

PPA kommer att se den globala speditören bidra till att etablera en ny solcellspark nära Studsvik och köpa förnybar energi till sina svenska kontor och lager.

Martin Andersen, global chef för hållbarhet & ESG på Scan Global Logistics, sa: ”Denna PPA med Better Energy för att hämta förnybar energi till våra anläggningar i Sverige är en viktig del av vår hållbarhetsstrategi och gör att vi kan bidra till den gröna omställningen.
”Vi är glada över att kunna utöka vårt partnerskap till Sverige eftersom detta kommer att bli den andra solenergiparken från Better Energy som vi tar ut förnybar energi från.”

Källa:

8 maj 2024  13:32 CET

Onsdag

Byggnader kan erbjuda gigawatt av ny toppkapacitet som "batterier"

Forskarna bakom det nya dokumentet ”Buildings as Batteries” hävdar att en lastförskjutning i Australien till mitt på dagen skulle spara 1,7 miljarder AUD (1,1 miljarder dollar) per år. De hävdar att det också skulle lägga till ytterligare toppkapacitet motsvarande 52 % av Australiens befintliga kolproduktionsflotta och avsevärt minska landets utsläpp av växthusgaser från el.

Australia Institute (TAI) och Buildings Alive har utarbetat rapporten, som visar att en ändring av tidpunkten för elanvändning och användning av byggnader som termiska batterier kan avsevärt förbättra Australiens energisäkerhet, med minimala ingrepp och investeringar.

TAI:s verkställande direktör Richard Denniss sa att Australiens elmarknad har ett ”utbuds- och efterfråganproblem” med mycket billig, ren förnybar energiförsörjning mitt på dagen och stor efterfrågan mot slutet av dagen, när marknaden är beroende av kol och gasgenererad el.

Källa:

8 maj 2024  13:29  CET

Onsdag

Nya rön kan ge stabilare och säkrare metallbatterier

Därför riktas nu blickarna mot batterier med metallelektroder, där litiumjonbatteriets grafitelektrod ersatts av litiummetall. I exempelvis fastfasbatterier, som ses som en av de mest lovande kommande teknologierna, används en metallelektrod och det ger celler som levererar en större mängd energi än dagens litiumjonbatteri. Men, metallelektroder dras med ett problem – metallerna är reaktiva vilket gör att de lätt reagerar med sin omgivning och det är svårt att skapa en cell med lång livslängd.

Metallbatterier är ett av fokusområdena för professor Aleksandar Matic forskargrupp på institutionen för fysik på Chalmers. Som första forskarlag har de tidigare med hjälp av 3D-röntgen lyckats följa hur litiumet i ett litiummetallbatteri beter sig i realtid under drift. Dessa experiment har lett till nya kunskaper om det avgörande problem som uppstår i batteritypen – nämligen att litiumet bildar ojämna strukturer vid upp- och urladdning vilket i sin tur påverkar dess stabilitet.

Det är insikter som de byggt vidare på. Nyligen presenterade de forskningsresultat om metallbatterier i den vetenskapliga tidskriften Journal of The Electrochemical Society som visar hur man på ett enkelt sätt kan undvika att få ett ytlager på de reaktiva elektroderna, som i det långa loppet skadar batteriet. Deras resultat ger en fingervisning om framtida strategier för att göra metallbatterier både stabilare och säkrare.

Källa:

8 maj 2024  13:21 CET

Onsdag

IKEA väljer Hapag-Lloyd för biobränsletransporter

Hapag-Lloyd har inlett ett samarbete med IKEA för att använda biobränsle för transporter från Asien under ett års provperiod, något som den skandinaviska detaljhandelsjätten uppskattar kommer att minska CO2-utsläppen med cirka 100 000 ton.

IKEAs mål är att minska de relativa växthusgasutsläppen från deras produkttransporter med 70 % till 2030 och att endast använda nollutsläpp tunga fordon och havsfartyg till 2040.

”Det är genom insatser som den här som vi kan minska de omedelbara utsläppen från sjöfarten på kort sikt”, säger Dariusz Mroczek, transportansvarig för kategoriområdet, IKEA Supply Chain Operations. ”Men biobränsle är inte den ultimata lösningen och vi måste fortsätta att samarbeta för att göra den nödvändiga övergången mot nollutsläppsbränslen och tekniker.”

Källa:

8 maj 2024  13:10  CET

Onsdag

Irland identifierar fyra kustområden för vindkraftsprojekt till havs

Det irländska ministeriet för miljö, klimat och kommunikation har presenterat utkastet till South Coast Designated Maritime Area Plan (DMAP), som markerar ett steg mot att utnyttja förnybar energi till havs.

Landets första plan för förnybar energi till havs skisserar fyra potentiella maritima områden på landets södra kust för utveckling av vindkraft fram till 2033.

Det initiala projektet, Tonn Nua, kommer att ha en kapacitet på 900 MW och distribueras till 2030 offshore County Waterford.

Utkastet till DMAP innehåller ytterligare förslag för ytterligare havsbaserad vindkraftsprojekt under decenniet fram till 2033 offshore grevskapen Waterford och Wexford.

Källa:

8 maj 2024  13:00 CET

Onsdag

Förnybar energi passerar 30 % av världens elförsörjning

Förnybar energi stod för mer än 30 % av världens el för första gången förra året efter en snabb ökning av vind- och solenergi, enligt nya siffror.

En rapport om det globala kraftsystemet har funnit att världen kan vara på väg att driva ner produktionen av fossila bränslen, även när den totala efterfrågan på el fortsätter att öka.

Ren el har redan hjälpt till att bromsa tillväxten av fossila bränslen med nästan två tredjedelar under de senaste 10 åren, enligt rapporten från klimattanken Ember. Den fann att förnybar energi har vuxit från 19 % av elen år 2000 till mer än 30 % av den globala elen förra året.

”Framtiden för förnybar energi har anlänt”, säger Dave Jones, Embers chef för globala insikter. ”Särskilt solenergi accelererar snabbare än någon trodde var möjligt.”

Källa:

8 maj 2024  12:54  CET

Onsdag

Vind och sol är "snabbast växande elkällor i historien"

Det säger att de nu växer tillräckligt snabbt för att överträffa den ökande efterfrågan, vilket betyder att det kommer att bli en topp i elproduktion – och utsläpp från fossila bränslen – från och med i år.

Som ett resultat säger Ember i sin senaste årliga översyn av globala eldata att en ”ny era av minskande fossilbränsleproduktion är nära förestående”.

Förnybar energi mötte rekordartade 30 % av den globala efterfrågan på elektricitet 2023 och utsläppen från sektorn skulle redan ha nått sin topp om inte för ett rekordfall av vattenkraft, säger analysen.

Ökningen av vind och sol har stoppat tillväxten av fossilbränslekraft, som skulle ha varit 22% högre 2023 utan dem, säger Ember. Detta skulle ha lagt till cirka 4 miljarder ton koldioxid (GtCO2) till de årliga globala utsläppen.

Källa:

8 maj 2024  12:51 CET

Onsdag

Batterilagring förändrar dramatiskt Kaliforniens nät och gas minskar allt mer

Det stora inflödet av batterilagring på Kaliforniens nät under de senaste två åren börjar få en bestående inverkan på ett av världens största statliga nät, omformar efterfrågekurvan, suger in magen på den enorma solankan och minskar påverkan och dominans av fossil gas.

Det som har hänt under de senaste månaderna i Kalifornien – med batterilagring som pressar ut gas som den största leverantören av ström till kvällstopparna och tar upp solel från taket mitt på dagen – ses som ett vykort för framtiden för många nät runt om i världen..

Det är av särskilt intresse för Australien, som också har satsat hårt på batterilagring – och ledande i världen när det gäller batteristorlek och applikationer – och som också är rikt på solenergiresurser och solenergiinstallationer.

Källa:

8 maj 2024  12:46  CET

onsdag 8 maj

tisdag 7 maj

Tisdag

Europas utbyggnad av elladdningsinfrastruktur ligger före målen. Det är elbilsförsäljningen som släpar efter

En T&E-analys avslöjar att hastigheten för laddningsinfrastruktur för elbilar i EU är en framgångssaga. Detta står i kontrast till berättelser om människor som tvekar att byta till elbilar eftersom de fruktar att det inte finns tillräckligt med laddningspunkter.

Det avslöjar också misslyckandena med att uppfylla EV-försäljningsmålen: oavsett orsaken kan det inte bero på att laddningsutbyggnaden är för långsam. Över hela EU har antalet laddare tredubblats under de senaste tre åren (och 4,5 gånger för snabbladdare).

Det betyder att 2024 laddningsinfrastrukturmål som fastställts av AFIR (Alternative Fuels Infrastructure Regulation) redan har uppfyllts av de flesta länder, och det momentumet bör fortsätta. T&E avslutar med sina rekommendationer för att säkerställa att denna framgång fortsätter. Det är en inversion av tidigare förutsägelser: nu måste försäljningen av elbilar hänga med i utbyggnaden av laddinfrastrukturen.

Källa:

7 maj 2024  12:15 CET

Tisdag

Italien förbjuder markmonterade solpaneler på jordbruksmark

Dessutom skulle förbudet utvidgas till att omfatta befintliga solenergianläggningar i de områden som vill expandera, tillade det i ett uttalande.

Detta skulle ”sätta stopp för vad som är en vild installation av markmonterade solceller”, sa jordbruksminister Francesco Lollobrigida under en presskonferens efter ett regeringsmöte.

Undantag från detta förbud omfattade solcellsanläggningar på icke-produktiv jordbruksmark – såsom stenbrott – solenergianläggningar finansierade enligt ramverket för återhämtning och motståndskraft och agrovoltaiska projekt – dubbel användning av mark för solenergiproduktion och grödor.

Projekt med markmonterade solenergianläggningar på jordbruksmark som redan genomgår auktorisationsprocessen kan också undantas från förbudet, sa energiminister Gilberto Pichetto Fratin till reportrar.

Källa:

7 maj 2024  11:59  CET

Tisdag

Mindre batterier innebär billigare och renare elbilar och ingen räckviddsångest för de flesta förare

Det visar sig att större inte nödvändigtvis är bättre när det kommer till batteristorlek och hantering av räckviddsångest för ägare av elfordon.

Räckviddsångest är fortfarande ett av de största hindren för upptagandet av elfordon, med en studie publicerad i slutet av 2023 av Australiens Evie Networks och en studie av BMW Group publicerad tidigare i år som båda fann att räckviddsångest, tillsammans med pris, var två av de största problemen.

International Council for Clean Transportation säger att medianräckvidden för elbilar i Europa är 419 km, en ökning med 10 % jämfört med de föregående två åren. Men den noterar att nästan 60 % av européerna säger att de skulle kräva en minsta körräckvidd på 500 km innan de skulle överväga att köpa en batteridriven elbil.

Källa:

7 maj 2024  11:45 CET

Tisdag

Solcells- och vindenergiproduktion första veckan i maj

Veckan den 29 april sjönk priserna på de viktigaste europeiska elmarknaderna jämfört med föregående vecka. Undantaget var den iberiska MIBEL-marknaden, där priserna steg, även om de var de lägsta igen för trettonde veckan i rad. De flesta marknader registrerade negativa timpriser. Portugal och Italien slog de historiska rekorden för produktion av solcellsenergi under helgen. Även i Italien nådde vindenergin rekord för en majmånad den 3:e. Efterfrågan på el minskade på alla marknader.

Veckan den 29 april ökade solenergiproduktionen på de tyska och italienska marknaderna för andra veckan i rad. Den tyska marknaden noterade den största ökningen, 15%, medan ökningen på den italienska marknaden var 11%. Å andra sidan, på de franska och portugisiska marknaderna, minskade solenergiproduktionen med 13 % respektive 8,0 %. På den spanska marknaden minskade solenergiproduktionen, som inkluderar solceller och termoelektrisk energi, med 0,5 %, vilket bröt den uppåtgående trenden som registrerats under de senaste fyra veckorna.

Källa:

7 maj 2024  11:40  CET

Tisdag

Nu satsar Frankrike allt på elbilar – i pakt med landets biltillverkare

Frankrike ska nu definitivt ställa om till ett land med elbilar. Det meddelar den franska regeringen, som under dagen undertecknat ett omfattande paket med bilindustrin för att nå nya rekordnivåer i försäljning och tillverkning av elbilar.

– Prioritet ges åt elektrifieringen av den franska fordonsflottan. Detta är huvuddraget i det avtal som undertecknades under förmiddagen idag mellan regeringen och fordonsindustrin, förklarar Brice Donadille, journalist för Le Parisien. Under de kommande fem åren kommer försäljningen antalet elbilar att femdubblas i landet.

I början av året var 19 procent av alla nya bilar en elbil. Frankrike vill genom det nya avtalet nu säkerställa att andelen nu växer. Regeringen har kommit överens med branschen om ett delmål om en årlig försäljning på 800 000 elbilar 2027, det upp från 2022 års nivåer på 200 000 elbilar.

Källa:

7 maj 2024  10:19 CET

Tisdag

Indiens förnybara anbud nådde 70 GW

Anbudsutgivningen för förnybar energi i Indien passerade rekordnivån 69 GW under räkenskapsåret 2024 på grund av en stark press från centralregeringen, enligt en ny gemensam rapport från Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) och JMK Research and Analytics.

Rapporten sade att anbud som utfärdades för projekt för förnybar energi i allmännyttiga skala under räkenskapsåret 2024 var mycket högre än regeringens ambitiösa mål på 50 GW.

”Efter en svacka från 2019 till 2022 på grund av problem med leveranskedjan och globala prishöjningar som orsakats av Covid-19-pandemin och Rysslands invasion av Ukraina, har marknaden återhämtat sig och gått från klarhet till klarhet”, säger rapportens bidragande författare. Vibhuti Garg, chef för Sydasien på IEEFA. ”Det finns ett starkt investerarintresse för den indiska marknaden för förnybar energi i allmännyttiga skala. De främsta orsakerna är den storskaliga potentialen för marknadstillväxt, statligt stöd i form av mål och regelverk samt högre rörelsemarginaler.”

Källa:

7 maj 2024  10:43  CET

Tisdag

Fortum startar pilot för vätgasproduktion i Lovisa, Finland

Som ett led i Fortums strategi att stegvis utforska vätgasen genom småskaliga projekt i Norden, bygger vi nu en pilotanläggning för vätgasproduktion. Den byggs på Fortums egen mark i Källa-området, nära Fortums kärnkraftverk i Lovisa i södra Finland. Anläggningen med namn Kalla Test Center börjar byggas under sommaren 2024 och driftsättning är planerad till slutet av 2025.  

Vätgasen ska produceras med elektrolys, där vatten delas till vätgas och syrgas med hjälp av elektricitet. Anläggningens kapacitet på cirka två megawatt kommer att tas från elnätet medan det vatten som behövs för processen tas från det lokala vattennätet i Källa. En anläggning för påfyllning av vätgasflaskor och trailers byggs i anslutning till elektrolysören för att möjliggöra transport av vätgasen till industrikunder.

Kalla Test Center finansieras helt genom Fortums forsknings- och utvecklingsbudget och designen är huvudsakligen framtagen av Fortums egen personal. Pilotanläggningen väntas vara i drift under cirka två år, mellan 2025 och 2028. Den totala kostnaden för projektet beräknas landa på 17 miljoner Euro. Projektet är ett konkret exempel på hur Fortum stegvis bygger kompetens och kunskap inom vätgas genom småskaliga projekt.

Källa:

7 maj 2024  10:19 CET

Tisdag

Kina har vunnit elbilskriget och amerikanska biltillverkare ändrar sina elplaner

Det ser ut som att vi har en vinnare. Kina, som det har gjort med solpaneler, vindturbiner och till och med batterilagring, för att inte tala om batterimetaller, har redan utropats till vinnare av kriget om tillverkning av elfordon. Och insikten har en stor inverkan på vad företag som Ford, GM och till och med Tesla gör härnäst.

”Vi tror att västerländska bilföretag (inklusive Tesla) har kommit till en enhällig och samtidig insikt: Kina har vunnit tävlingen om EV-överhöghet”, skriver Morgan Stanleys bilanalytiker Adam Jonas i ett nytt meddelande till kunderna.

”Från denna punkt kommer branschen sannolikt att gå in i en ny fas av investeringsutgifter (lägre), protektionism (högre) och samarbete med Kina (eventuellt).”

Med det menar han följande. De stora biltillverkarna, särskilt GM och Ford, är mest benägna att ge upp alla djupa konstruktioner de hade när de blev ledare inom elbilssektorn.

Källa:

7 maj 2024  10:12  CET

Tisdag

Schneider Electrics nya batterissystem syftar till att öka mikronätets effektivitet

Systemet tillåter att energi lagras under lågtrafik, när elpriserna är lägre, och användas under perioder med hög efterfrågan, säger en företagsledare.
Förnybar energi och mikronätsteknologier på byggnadsnivå vinner fart mitt i en växande efterfrågan på oavbruten och ren strömförsörjning. Med tanke på en förändring mot elektrifiering har mikronätsystem potentialen för att öka energieffektiviteten och mildra effekterna av klimatrisker, vilket kan hjälpa fastighetsägare och operatörer att möta växande elbehov, enligt en rapport från JLL från december 2023.

Dessutom vill fler organisationer minska sitt beroende av nätet, särskilt i händelse av strömavbrott och stormar. Microgrids kan ge effektiv energibackup under rimligt långa tidsperioder, med solpaneler som kan minska byggnaders koldioxidavtryck och öka motståndskraften, enligt Rohan Kelkar, executive vice president för globala kraftprodukter på Schneider Electric.

Källa:

7 maj 2024  10:01 CET

Tisdag

Nytt saltbatteri tillverkas: ”Kan laddas 50 000 gånger”

Ett helt nytt saltbatteri har tillverkas redan i USA. Batteriet har flera fördelar gentemot litiumjonbatterier som används mestadels i dag.
– Natriumjonbatterier erbjuder ett unikt alternativ till litiumjon, med högre effekt, snabbare laddning, längre livscykel, säger Collin Wessells, co-vd, Natron Energy.

Ett nytt saltbatteriet har tagits fram av Natron Energy i Michigan, USA som har flera egenskaper som sticker ut gentemot det mer vanligare litiumbatteriet. Först och främst så används inga sällsynta material som kobolt eller litium, vilket gör det mycket lättare och mer miljösmart att tillverka batteriet.
– Vi på Natron är stolta över att leverera ett sådant batteri utan användning av konfliktmineraler eller material med tveksam miljöpåverkan, säger Colin Wessells i en pressrelease.

En annan intressant egenskap hos saltbatteriet är att det inte är känsligt mot temperaturskillnader. Mellan -20 och +50 grader Celsius ska batteriet fungera helt normalt. Dessutom genererar det ingen värme och är därför helt obrännbart.

Källa:

7 maj 2024  09:55  CET

tisdag 7 maj

måndag 6 maj

Måndag

V2G: modellerar hur EV-batterier kan ge lagring till nätet

V2G-teknik (vehicle-to-grid) gör det möjligt för parkerade elbilar att lagra och/eller injicera el i elnätet när det behövs. Den största fördelen är att undvika kostnaden och störningen av att bygga dedikerade storskaliga elnätsbatterier när elbilar och laddningsinfrastruktur redan håller på att öka.

Även om de flesta elbilar och laddpunkter inte är V2G-klara, är det nu dags att planera framåt, mäta den verkliga potentialen och identifiera utmaningarna. Ibtihal Abdelmotteleb, Matteo De Felice och Pablo Ruiz på Rabobank presenterar resultaten av sin modellering. I sina fallstudier uppmuntrar ägare av parkeringsanläggningar elbilsägare att parkera när nätet behöver lagra överskott av förnybar energi eller dra mer ström under efterfråganstoppar.

Hur dessa incitament utformas är avgörande och bör göras i samarbete med nätoperatörerna. Författarna avslutar med sina rekommendationer, som inkluderar behovet av att standardisera V2G-infrastruktur och marknadsdesign över hela EU, och att övervinna hindren för social acceptans av elbilsägare (t.ex. begränsningar av den fria användningen av deras bil, batteriförsämring).

Källa:

6 maj 2024  12:48 CET

Måndag

Amsterdams elbussar kan hämta ström från tunnelbanelinjer

En ny studie tyder på ett fyndigt steg i Amsterdams strävan efter hållbar kollektivtrafik. Det avslöjar att stadens elbussar skulle kunna laddas med det befintliga tunnelbanenätet, och därmed hantera trängsel i nätet och energikostnader samtidigt.

Projektet är ett samarbete mellan Delfts tekniska universitet (TU Delft), Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) och kollektivtrafikoperatören GVB. Den har pågått från september 2022 till mars 2024. Studien har visat att anslutning av bussladdare till tunnelbanestationen Amsterdam Noords nät kan utnyttja 17MWh per dag av tunnelbanans bromsenergi.

Elektrifieringen av allmänna bussar i Amsterdam har ställts inför betydande utmaningar på grund av trängsel i nätet. Det nya tillvägagångssättet skulle kunna lindra stress på nätet samtidigt som det främjar användningen av hållbara energikällor.

Källa:

6 maj 2024  12:39  CET

Måndag

Danmark går ut med en vindauktion till havs; 6 GW är hela landets efterfrågan

Förra veckan lanserade Danmark en vindauktion till havs som kunde ge upp till 6 GW, tillräckligt för att möta landets elbehov.

För närvarande har Danmark 2,7 GW vindkraft till havs, så denna auktion kan tredubbla den siffran. Upphandlingen omfattar sex områden, tre i Nordsjön, två i Kattegatt och ett i Östersjön.

Förra veckan lanserade Danmark en vindauktion till havs som kunde ge upp till 6 GW, tillräckligt för att möta landets elbehov.

För närvarande har Danmark 2,7 GW vindkraft till havs, så denna auktion kan tredubbla den siffran. Upphandlingen omfattar sex områden, tre i Nordsjön, två i Kattegatt och ett i Östersjön.

Källa:

6 maj 2024  12:07 CET

Måndag

Norrländska städer som beviljas miljoner till hållbar stadsutveckling

Norra Sverige står inför en samhällsomställning där städernas tillväxt ligger i fokus. “Thriving Northern Cities” – växande norrländska städer, är ett unikt samarbete mellan de fem norrländska städerna Sundsvall, Östersund, Örnsköldsvik, Umeå och Luleå. Samarbetet startade våren 2023 och syftet är att hitta en gemensam strategi för hållbar stadsutveckling och mobilitet i norra Sverige. Projekten stöttas av Europeiska regionala utvecklingsfonden, ERUF.   

Sundsvalls kommun kommer att samordna det gemensamma arbetet och varje stad har egna projekt inom respektive område. I och med den gemensamma strategin så öppnas dörren till ett flertal projektutlysningar med möjligheter till finansiellt stöd för kommunerna, samt den lärplattform som samarbetet innebär.   

– De här 38 miljoner kronorna till oss och våra samarbetskommuner är den första av många projektomgångar inom Thriving northern cities. Medan vi sätter igång de här projekten så fortsätter vi arbeta tillsammans med de andra kommunerna för att säkra upp projekt inom befolkningstillväxt, kompetensförsörjning och hållbara, attraktiva städer i norr, säger Kjell Svanberg, förvaltningschef Samhällsbyggnad och del av TNC:s styrgrupp.

Källa:

6 maj 2024  12:17  CET

Måndag

Preem har just nu den billigaste snabbladdningen, 4,50 kr/kWh

Precis som sina stationskollegor i branschen satsar också Preem snabbladdning. Men istället för att bygga laddarna i eget regi gör man detta tillsammans med laddningsoperatören Recharge. Satsningen har kanske därför flugit under radarna för många.

Det är kanske också därför som nu Preem väljer att lyfta sin satsning på snabbladdning lite extra under de två kommande veckorna. Det genom att tillfälligt erbjuda ett av marknadens lägsta priser på snabbladdning.

Från och med idag är det möjligt att ladda för 4,50 kr/kWh på Preems stationer om laddningen sker genom Preems egna app. Som en trevlig liten bonus gäller kampanjpriset dessutom på alla laddarna som ingår i Recharge-nätverket om laddningen startas via Preem-appen.

– Målet är att bygga hundratals supersnabbladdare i hela landet. Vår ambition är att årligen utrusta 15 till 25 stationer med supersnabbladdare och bli ett självklart val för dig som kör elbil. Elen är förnybar och majoriteten av den kommer från vindkraft, skriver Preem om sin satsning.

Källa:

6 maj 2024  12:07 CET

Måndag

Människor med gas- och propankaminer andas mer ohälsosam kvävedioxid

En ny studie av luftföroreningar i amerikanska hem avslöjar hur mycket gas- och propankaminer ökar människors exponering för kvävedioxid, en förorening kopplad till astma hos barn. Även i sovrum långt från kök överskrider koncentrationerna ofta hälsogränserna när spisar är på och i timmar efter att brännare och ugnar stängts av.

”Jag förväntade mig inte att se koncentrationer av föroreningar bryta mot hälsoriktmärken i sovrum inom en timme efter användning av gasspisen och stanna där i timmar efter att spisen stängts av”, säger Stanford Doerr School of Sustainability Professor Rob Jackson, senior författare till 3 maj studera i Science Advances. Föroreningar från gas- och propanugnar är inte bara ett problem för kockar eller människor i köket, sa han. ”Det är hela familjens problem.”

Bland andra negativa hälsoeffekter kan inandning av höga halter av kvävedioxid, eller NO2, över tid intensifiera astmaanfall och har kopplats till minskad lungutveckling hos barn och tidiga dödsfall.

Även om den mesta exponeringen för NO2 orsakas av bilar och lastbilar som förbränner fossila bränslen, uppskattar forskarna att blandningen av föroreningar som kommer från gas- och propanugnar totalt sett kan vara ansvarig för så många som 200 000 nuvarande astmafall hos barn. En fjärdedel av dessa kan tillskrivas enbart kvävedioxid, enligt tidningens författare

Källa:

6 maj 2024  11:40  CET

Måndag

Trådlös laddning för slagfältet

Galvion har arbetat med Quaze Technologies i Kanada för att utveckla ett konceptsystem för trådlös laddning på slagfältet.

BATLCHRG-konceptdemonstrationen av Galvion använder en laddningsmatta och mottagarkonfiguration som har utmärkta kraftöverföringshastigheter och effektivitet, en bred positionstolerans för att ta hänsyn till rörelse och felinställning av ytor och funktionalitet även i de tuffaste miljöerna, som visar sig vara effektiv även när den är täckt med vatten , snö, smuts eller damm.

Källa:

6 maj 2024  11:20 CET

Måndag

100 000 ton grön vätgas i Ånge

I Ånge utvecklas två storskaliga anläggningar för grön vätgas – en i Alby med en kapacitet på 500 MW och en i Ljungaverk med kapacitet på 100 MW. Under veckan har tillståndsansökningarna officiellt lämnats in till Mark- och miljödomstolen. Anläggningarna kommer vid färdigställande tillsammans att producera upp till 100 000 ton grön vätgas årligen.

– Detta är en jättestor milstolpe för båda projekten. Processen för att färdigställa tillståndsansökningarna har varit omfattande och involverat närmare 100 personer från olika sektorer och expertisområden. Under de senaste 1,5 åren har teamen arbetat intensivt för att säkerställa att alla aspekter av anläggningarna och deras förväntade miljöpåverkan har utretts och bedömts noggrant, säger Linda Levin, tillståndsansvarig på RES.

Albys vätgasanläggning utvecklas för en produktion av 82 000 ton grön vätgas per år, och Ljungaverks anläggning för en produktion på 18 400 ton per år.

Källa:

6 maj 2024  10:47  CET

Måndag

Det förnybara måste bli mer flexibelt

Ren flexibilitet kommer att låsa upp systemomfattande koldioxidutsläpp när mer vind- och solenergi används över hela EU.

Eftersom förnybar energi växer snabbt i EU ökar behoven av systemflexibilitet. Flexibilitet krävs för att balansera elnätet när väderberoende produktion, såsom vind och sol, överstiger eller understiger mängden energi som används. Att se till att flexibiliteten tillhandahålls av rena källor, snarare än fossila bränslen, är en viktig del av att hålla avkolningen på rätt spår för EU:s mål.

Särskilt två rena källor förbises ofta: batterilagring och flexibilitet på efterfrågan. Dessa är redo att leverera nu och har potential att göra en betydande skillnad för ett rent kraftsystem, både omedelbart och på längre sikt.

Källa:

6 maj 2024  10:42 CET

Måndag

Nytt supertunt batteri laddas på en minut

Forskare och ingenjörer i Schweiz har tagit fram ett nytt solid state-batteri som är tunt som ett hårstrå. Batteriets struktur kan vara en revolution. Innovationen har egenskaper som att kunna laddas på en minut och vara immun mot extrema temperaturer.

Den nya batteritekniken är ett i raden av stora rön som presenteradets den senaste tiden. Allt gjordes av två unga forskare från ETH Zürich universitetet i Schweiz. De fick över 10 miljoner kronor från Swiss Innovation Agency och flera statliga enheter till sin forskning.

Om detta solid state-batteri kommer ut i produktion kan flera problem med laddningen av dagens elbilar att helt försvinna.

I januari 2024 började de två forskarna från BTRY att bygga sina första demobatterier. Målet var att en en oberoende tredje part skulle få undersöka deras uppfinning och se att den fungerade. Efter tester från flera fysiker och kemister på ETH-universitet i Zürich har forskarna bekräftat att det fungerar och batteritekniken har nu blivit officiellt tillkännagiven.

Källa:

6 maj 2024  10:38  CET

måndag 6 maj

fredag 3 maj

Fredag

Kinesiska lastbilar till Europa

  • Kinesiska lastbilstillverkare kan vara på väg att satsa allt mer i Europa och öka konkurrensen om ellastbilsköparna.

  • ”Det är en fråga man ska ta på stort allvar. Jag har alltid sagt att vi kommer nog få räkna med att en eller ett par kinesiska tillverkare på sikt kommer att bli stora på världsmarknaden”, säger Scanias vd Christian Levin.

  • Carl-Henric Svanberg, tidigare ordföranden för AB Volvo, tror att det blir svårare för kinesiska lastbilar att slå sig in i Europa än det är på bilsidan.

Källa:

3 maj 2024  10:10 CET

Fredag

Bakterier som äter kol

Ett USA-baserat bioteknikföretag använder kolätande bakterier för att omvandla utsläpp från stålverk, raffinaderier och andra kraftigt förorenande industriella processer till etanol och kemikalier, vilket hjälper till att minska koldioxidutsläppen och tillverka återvunna, hållbara produkter.

LanzaTech, som har verkat i kommersiell skala sedan 2018, fångar inte bara upp kolgaserna på industrianläggningar utan omvandlar dem också – med hjälp av bakterier i bioreaktorer – till bränslen och kemikalier. Dessa återvunna produkter ersätter direkt jungfruligt fossilt kol i konsumentvaror och hållbart flygbränsle (SAF), säger företaget.

LanzaTech ger det fångade kolet ett nytt liv som SAF, textilfibrer, förpackningar eller hushållsrengöringsmedel.

Källa:

3 maj 2024  10:03  CET

Fredag

Rumänien mot energioberoende och motståndskraft

Det rumänska parlamentet antar landets första vindenergilag till havs.

Detta lagförslag kommer vid en tidpunkt då landet behöver hävda sitt energioberoende och motståndskraft. Utplaceringen av dess havsbaserade vindenergiresurser kan spela en stor roll för att uppnå dessa mål. Rumänien har som mål att utveckla sin första vindkraftspark till havs till 2032.

Det rumänska energiministeriet kommer att lansera en särskild studie inom 3 månader efter lagens ikraftträdande för att bedöma vindpotential, nätkapacitet, eventuella begränsningar för fysisk planering för havs, inklusive biologisk mångfald och miljö, och för att samla information om tilldelning av koncessioner. Det här är mycket bra.

Rumänien håller för närvarande på att utveckla många vindprojekt. Och landet lade till 72 MW landbaserad vindenergi till sin energimix 2023. En första på 10 år.

Källa:

3 maj 2024  09:59 CET

Fredag

Världens första vindkraftsblad av trä installerade i Tyskland

Den tyska tillverkaren av vindkraftverk i trä, Voodin Blade Technology, har tillkännagivit världens första prototypinstallation av sina 19,3 meter långa vindkraftsblad i trä. Bladen är installerade på ett befintligt vindkraftverk i Breuna, Tyskland.
 
Turbinen är tillverkad av laminerat fanervirke (LVL) ett material som är mer hållbart än nuvarande material och möjliggör märkbart bättre återvinning av avvecklade blad, en hög grad av automatisering – vilket inte är möjligt med nuvarande material – och mer flexibilitet.

Voodin Blade Technologys vindkraftverksblad i trä är tillverkade av LVL. Trä är en mycket mer hållbar råvara än de nu använda kompositmaterialen. Glasfiber- och epoxihartset kan inte återanvändas, vilket innebär att materialet går till spillo efter att bladet har tagits ur drift.

”I slutet av sin livscykel är de flesta blad nedgrävda i marken eller förbränns. Det betyder att i denna takt – vi kommer att sluta med 50 miljoner ton bladmaterialavfall år 2050. Med vår lösning vill vi hjälpa grön energi verkligen bli så grön som möjligt”, säger Tom Siekmann, VD på Voodin Blade Technology.

Källa:

3 maj 2024  09:55  CET

Fredag

BTH och Cstrider satsar på elektriska passagerarfärjor

–Transporter står för en större del av världens utsläpp av växthusgaser och påverkar luftkvaliteten i städer negativt. Dessa kan minskas genom att transportera mer energieffektivt och flytta delar av kollektivtrafiken till havet, säger Tobias Larsson, professor i maskinteknik vid Blekinge Tekniska Högskola.

Vattenburen kollektivtrafik har stor potential i många städer. Vattenvägarna, i kombination med anslutningar från delar av det befintliga väg- och spårtrafiknätet, utgör en stor infrastrukturresurs som kan användas för att bidra till mer hållbara resmönster, reducera trängsel, ge kortare resvägar och ökad kapacitet samt synergier med cykeltrafik och annan citylogistik. Transport på vatten är i grunden också ett av de mest energieffektiva transportsätten.

Energimyndigheten har nu beviljat medel till BTH för att, tillsammans med företagen Cstrider, Affärsverken Karlskrona och Actrify, forska på ett möjligt system för elektriska, och i framtiden även autonoma, passagerarfärjor i urban kollektivtrafik.

Källa:

3 maj 2024  09:46 CET

Fredag

USA: Mer än 26 miljoner dollar till 37 statliga, lokala och stamregeringar för att stödja projekt för ren energi

Till stöd för president Bidens agenda för Investing in America tillkännagav det amerikanska energidepartementet (DOE) i går mer än 26,9 miljoner dollar till nio delstater, 27 lokala myndigheter och en stam för nästa omgång formelbidrag genom energieffektivitets- och bevarandeblockanslaget ( EECBG) Program, finansierat av president Bidens bipartisan infrastrukturlag och förvaltas av DOE:s Office of State and Community Energy Programs (SCEP).

Medel kommer att användas för att främja viktiga uppgraderingar av ren energi och infrastruktur av delstatsregeringar, lokala myndigheter och stammar för att minska energianvändningen, minska utsläppen av fossila bränslen och förbättra energieffektiviteten. Tillsammans med andra DOE-initiativ kommer detta program att stödja samhällen i landets omställning av ren energi och att uppfylla presidentens mål om en ekonomi med noll till 2050.

”Energieffektiva uppgraderingar är ett säkert sätt att få ner kostnaderna och stärka motståndskraften för samhällen över hela landet”, säger USA:s energiminister Jennifer Granholm.

Källa:

3 maj 2024  09:38  CET

Fredag

Svenska Midsummer med ny kinesisk partner

Midsummer, en svensk tunnfilmssoleltillverkare, har tecknat ett OEM-avtal med Kaisheng New Energy Technology. Det kinesiska företaget kommer att producera tunnfilmstakprodukter till Midsummer under partnerskapet.

Midsummer sa att produktionen kommer att använda en CIGS tunnfilmssolteknik som skiljer sig något från dess tidigare utveckling, men med samma certifieringar och kvalitetssäkring. Panelerna kommer att vara exklusivt tillgängliga för den europeiska takmarknaden genom Midsummer.

Midsummer kommer att marknadsföra den nya produkten som BOLD S, i linje med dess befintliga BOLD-panel för stora platta eller nästan platta låglastbärande tak, främst på kommersiella och industriella byggnader.

”Vi kan förse våra kunder med produkter även i tider av produktionsbegränsningar i våra egna europeiska fabriker”, säger Midsummer vd Eric Jaremalm. ”Vi kan ta oss an en ny marknad som är mer priskänslig. Och vi får värdefulla insikter om en lite annorlunda men kompletterande tunnfilmsteknik.”

Källa:

3 maj 2024  09:30 CET

Fredag

Storbritanniens batterilagring växer till 95,6 GW, säger RenewableUK

Den brittiska pipelinen av batteriprojekt har vuxit till 95,6 GW från 57,1 GW för ett år sedan, vilket markerar en ökning med 67,4 %, enligt RenewableUKs EnergyPulse Energy Storage-rapport som tillkännagavs idag.

Inom denna pipeline har batterilagringskapaciteten i drift nått 4,4 GW och under uppbyggnad 4,3 GW. Ytterligare 30,4 GW har godkänts, 26 GW har lämnats in i planeringssystemet och 30,4 GW är i ett tidigt utvecklingsskede.

Detta är andra året i rad som den brittiska pipelinen för batterilagring har ökat med två tredjedelar.

”Även om det har funnits ett betydande upptag i projekt, är vi långt ifrån att leverera de 55 GW av kortsiktig flexibilitet till 2035 som regeringen säger att vi behöver i sin översyn av elmarknadsarrangemang. Vi har potentialen att röra oss mycket snabbare genom att påskynda processen att godkänna och ansluta viktiga energilagringsprojekt till nätet, säger RenewableUKs chef för framtida elsystem Barnaby Wharton.

Källa:

3 maj 2024  09:24  CET

Fredag

Kalifornien slår fantastiska nya sol- och batterirekord en ny framtid tar form

Rekorden på förnybar energi och batterilagring fortsätter att rasa under våren i norr, eftersom tekniken spelar en allt viktigare roll i två av de största statliga elnäten i världen – Kalifornien och Texas.

I Kalifornien, som Renew Economy har rapporterat under den senaste veckan, har batterilagring ofta blivit den största leverantören av ström under flera timmar i delstatens kvällstopp, och mötte så mycket som 27 procent av efterfrågan från dess flotta på mer än 10 000 MW av stora batterier.

På tisdagen, kalifornisk tid, hoppade batterieffekten med cirka 7 000 MW för första gången och nådde en topp på 7 046 MW kl. 19.55 lokal tid, nästan 300 MW över toppen som sattes bara en dag tidigare, och mer än 1 GW över rekordet som stod. bara två veckor tidigare.

Källa:

3 maj 2024  08:43 CET

Fredag

Med batterier blir vind och sol den nya "baseload"

Den franska utvecklaren av förnybar energi och lagring, Neoen, förväntar sig att underteckna fler ”baseload-förnybara”-kontrakt när de rullar ut fler batteriprojekt och startar sitt landmärkeavtal för att leverera ström till en av världens största gruvor.

Neoen är redan den största utvecklaren av stora batterilagringsprojekt i Australien, efter att ha byggt det allra första i Hornsdale och lagt till landets största, Victoria Big Battery, och ytterligare ett i Bulgana.

Det bygger för närvarande fem nya stora batterier – inklusive Collie stage 1 och de nyligen tillkännagivna Collie 2-projekten som tillsammans kommer att bli de största i Australien på 560 MW och 2240 MWh, och fler batterier i Western Downs i Queensland, Capital i Canberra och Blyth i södra Australien.

Källa:

3 maj 2024  08:37  CET

fredag 3 maj

torsdag 2 maj

Torsdag

Plast: Kan de vara hållbara?

Varje levande varelse är gjord av kol, inklusive vår planets flora. Vi kan använda detta förnybara (biobaserade) kol för att skapa plast. Goda nyheter: det är tillgängligt i stor skala och det fungerar.

Vi har teknologier till hands som kan förvandla olika förnybara eller ”biogena” material till kolväten – och de kan sedan omvandlas till samma plast som idag tillverkas av fossila resurser. Dessa biogena material kan komma i olika former: rester från produktion av vegetabilisk olja eller olje- och fettavfall som använd matolja är möjliga källor. Dessa plaster kommer utan att kompromissa med säkerhet, prestanda eller hållbarhet. Faktum är att man inte kunde se skillnaden mellan plast tillverkad av förnybara råvaror och fossila.

Samtidigt är det en lösning som finns tillgänglig i industriell skala: Neste har enbart en produktionskapacitet på 5,5 miljoner ton förnybara produkter, som kommer att öka till 6,8 miljoner ton 2026. Olika produkter har redan tillverkats med de biobaserade råvarorna av Neste, allt från blöjor till nappar, från kaffekapslar till bentoboxförpackningar, från byggmaterial till medicinsk utrustning som katetrar. Att ersätta fossila resurser med biobaserade material i plastens värdekedjor erbjuder därför en betydande möjlighet att göra mer hållbar plast.

Källa:

2 maj 2024  13:16 CET

Torsdag

Microsoft upphandlar förnybar energi 10,5 GW

Microsoft har tecknat det största företagets kraftköpsavtal (PPA) någonsin för förnybar energi, och tecknat för mer än 10,5 GW kapacitet i USA och Europa.

Projekten ska börja byggas 2026. BloombergNEF uppskattar att portföljen kommer att ta över 11,5 miljarder dollar att bygga. Microsoft och Brookfield sa att affären är nästan åtta gånger större än någon annan enskild företagsförnybar PPA.

Företagen sa att avtalet till stor del kommer att fokusera på sol- och vindproduktion, men kommer också att inkludera ”nya eller effektiva koldioxidfria energigenereringstekniker.”

”Det är absolut det största enskilda tillkännagivandet för ett företags köpavtal för ren kraft någonsin”, säger BloombergNEF-analytiker Kyle Harrison. ”Det cementerar Microsoft som den näst största företagsköparen av ren energi genom energiköpsavtal, efter Amazon.”

Källa:

2 maj 2024  12:34  CET

Torsdag

USA auktionerar ut 18GW havsbaserad vind i Oregon och Gulf of Maine

Det amerikanska inrikesdepartementet har tillkännagett två förslag på auktioner för vindkraft till havs utanför Oregons kust och i Mainebukten.

De två försäljningar som föreslagits av Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) kommer att ha potential att generera mer än 18GW vindkraft till havs, tillräckligt för att driva mer än 6 miljoner hem.

Den första havsbaserade vindenergiauktionen någonsin i Gulf of Maine Wind Energy Area skulle omfatta åtta arrendeområden utanför Maine, Massachusetts och New Hampshire, totalt nästan 4 046 kvadratkilometer som har potential att generera cirka 15 GW förnybar energi och kraft mer än 5m bostäder.

BOEM föreslår att man genomför samtidiga auktioner för vart och ett av de åtta hyresområdena med budgivning med flera faktorer. Presidiet söker också kommentarer om att ge anbudskrediter till anbudsgivare som åtar sig att stödja utbildningsprogram för arbetskraft eller utveckling av leveranskedjan, eller en kombination av båda, samt en kredit till en fond för kompensation för fiske.

Källa:

2 maj 2024  11:10 CET

Torsdag

Danska CIP bland vinnarna av Australiens licensrunda för havsbaserad vindkraft

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har säkrat cirka 1 300 kvadratkilometer havsbotten i Australien för att utveckla två havsbaserade vindprojekt.

CIP fick exklusivitetsrättigheter för att utveckla havsbaserade vindkraftsprojekt över två områden – ett på 586 kvadratkilometer och det andra på cirka 689 kvadratkilometer. Tillsammans har de två projekten potential att leverera upp till 4,4 GW kapacitet, tillräckligt för att driva 2,4 miljoner hem.

Samtidigt som den australiensiska regeringen beviljade CIP två havsbaserade vindkraftslicenser, lanserade företaget Southerly Ten – ett dedikerat plattformsföretag för utveckling och leverans av havsbaserade vindkraftsprojekt i Australien. CIP har arbetat med utvecklingen av havsvind i Australien sedan 2017.

”CIP var en av de första som utvecklade havsbaserad vindkraft i Australien och har stolt arbetat med lokala samhällen, myndigheter och industrin för att starta en havsbaserad vindindustri”, säger Jørn Hammer, partner och chef för CIP Australia.

Källa:

2 maj 2024  11:07  CET

Torsdag

Världens största eldrivna containerfartyg är i drift – batterikapacitet på 50 000 kWh

Världens största eldrivna containerfartyg har precis haft sin premiärtur utanför Shanghai på den kinesiska östkusen i slutet på förra månaden. Nu har skeppet regelbundet börja trafikera flera hamnstäder längs landets kust.

Fartyget Greenwater 01 tillhör logistikbolaget Cosco och mäter 119,8 meter i längd och 23,6 meter på bredden. Fartyget har en total batterikapacitet som överstiger 50 000 kWh genom utbytbara batterilådor som är utformade som containers och placerade på däck. Totalt finns det plats för 36 batterilådor som innehåller batterier av litiumjärnfosfat (LFP).

– Varje batterilåda kan ge 1 600 kilowattimmar elektricitet. Sex batterilådor är tillräckligt för fartygets dagliga drift, berättar Wang Jun, kapten på Greenwater 01.

Källa:

2 maj 2024  10:52 CET

Torsdag

Med vätgas i pipen – rörande förbindelser

Tre finska projekt kring vätgasledningar har lyfts fram som viktiga för Europa och med det framtidsutsikter vad gäller finansieringen av dem. Ett av projekten är svensk-finskt och löper längs Bottenvikens kustlinje.

Blir planerna verklighet förbinds Kiruna med Berlin. Norra Sverige förbinds med kontinenten rörledes. Men likt vita fläckar på en gammal karta saknas stora delar av Norrlands inland, nämligen de delar som innefattar stordelen av befintlig ny elproduktion liksom kommande.

En väg framåt kan vara att lokalt utveckla hubbar baserade på ny energi, elintensiv industri som gärna är vätgasbaserad och i framtiden binda dem samman ett större nät.

De tre nämnda projekten benämns de PCI-projekt, Projects of Common Interest. PCI-statusen innebär att projekten klassas som centrala för att nå de energipolitiska målen i EU. Som sådana kommer de i åtnjutande av EU-stöd och snabbare tillståndsprocesser.

Källa:

2 maj 2024  10:46  CET

Torsdag

Energimyndigheten har utrett hur vindkraftverk kan återvinnas

I dag finns goda möjligheter att sälja vindturbiner på andrahandsmarknaden, både inom Sverige och till utlandet. Under omförsäljningen är det möjligt att renovera vindturbinbladen.

Det går också att återanvända bladen för andra ändamål. Hela, eller i mindre bitar kan de användas i för exempelvis gång- och cykelbroar, bänkar, fasadmaterial till parkeringshus och bullerplank. Såväl affärsdrivande bolag som forskningsprojekt, tillämpar sådan återanvändning.

Närmare 85 procent av vindkraftverk kan återvinnas, men rotorbladen har varit svårast att ta sig an. Turbinblad består till ca 80 procent av kompositmaterial (glasfiber, kolfiber och härdplast), medan resterande 20 procent består av kärnmaterial (plast och trä) samt lim.

Källa:

2 maj 2024  10:39 CET

Torsdag

Nytt metallraffinaderi för att återvinna metaller i Norrsundet

Fortum Recycling & Waste investerar ca 116 miljoner kronor och bygger ett toppmodernt metallraffinaderi för återvinning av icke magnetiska metaller i Norrsundet, utanför Gävle. Den nya anläggningen, som startar i höst, kommer att vidareförädla metaller och därmed minska behovet av utvinning av jungfruliga, kritiska metaller.

Genom att anläggningen är den nordligast placerade i Europa kommer det också att innebära minskat behov av att transportera icke magnetiska metaller längre sträckor för metallåtervinning. De kortade transporterna och minskade utvinningen av jungfruligt material ger i sin tur minskade koldioxidutsläpp.

-Genom att vi kan erbjuda smältverken återvunnet material istället för jungfruligt material, kan smältverken i sin tur erbjuda industrin material med lägre koldioxidavtryck, säger Joakim Landström, Head of Operations Ash&Slag Sweden, Fortum Recycling & Waste.

Det nya metallraffinaderiet byggs upp i Stora Ensos gamla lokaler i Norrsundet i Gävle och arbetet startade under hösten 2023 med renovering av delar av det gamla sågverket.

Källa:

2 maj 2024  10:30  CET

Torsdag

Teknik för att fånga in koldioxid testas i Växjö

Växjö Energi är i sommar värd för att testa en teknik för infångning av koldioxid via en mobil anläggning. Projektet genomförs i samarbete med utrustningsleverantören Sumitomo SHI FW (SFW).

– Vi ser fram emot att få värdefulla insikter för att så småningom kunna skräddarsy en permanent lösning för Sandviksverket. Vi har en stor potential att nå minusutsläpp i Växjö, med tanke på att vi redan har en 100 procent fossilfri energiproduktion, säger Erik Tellgren, vd på Växjö Energi.

En mobil anläggning för koldioxidavskiljning tillhandahålls av SFW. Den kommer att installeras på Sandviksverket under maj–juni med planerad driftstart i slutet av juni.

Källa:

2 maj 2024  10:20 CET

Torsdag

Ny batterikemi lovar 10 minuters snabbladdning, eller fem minuters påfyllning för elbilar

Befintliga elbilsägare vet att laddningstider i allmänhet är oviktiga – trots allt, vem bryr sig om det tar 3 timmar eller fyra timmar när du sover i 8?

Även för långväga resenärer är en snabb laddningstid på 15-30 minuter knappast ett försök när du ändå borde ta den sortens paus varannan till var tredje timme.

Det är dock en annan sak för dem som inte har enkel tillgång till hemladdning. För den här gruppen kan en laddningsupplevelse som är mer lik bensinstationen vara det som kommer/inte får dem att gå över linjen till att byta till ett fullelektriskt fordon (BEV) över ett helt fossilbränsledrivet förbrännings- eller plug-in hybridfordon .

Det är här den senaste utvärderingen av en förbättrad litiumbatterikemi kommer in. Som vi rapporterade tidigare i veckan har Polestar, i samarbete med batteritillverkaren StoreDot, provat en Polestar 5-prototyp utrustad med StoreDots Extreme Fast Charging (XFC) batteriteknik för att få en laddning på 10 % till 80 % på 10 minuter

Källa:

2 maj 2024  10:08  CET

torsdag 2 maj

tisdag 30 april

Tisdag

"Den ljudlösa mördaren": Kanadensiska städer kämpar för att förhindra värmerelaterade dödsfall

När kanadensare som är vana vid att lägga sig i lager och böja sig för vintern nu står inför utmaningen med dödliga värmeböljor, hur förbereder kommunerna sina invånare och infrastruktur för denna ”tysta mördare?”

Extrem värme är en tyst mördare, och den är osynlig. Och det förklarar varför det är ”en väderrisk som är underskattad”, berättade Caroline Metz, verkställande direktör, ekonomi och motståndskraft vid University of Waterloo’s Intact Center on Climate Adaptation, till The Energy Mix.

”Vi ser inte samma fysiska skador på byggnader och fastigheter som vi gör med översvämningar och skogsbränder, men extrem värme är farligt för vår hälsa”, tillade hon. ”Det är ansvarigt för fler sjukdomar och dödsfall än de flesta andra extrema väderrisker tillsammans.”

Källa:

30 april 2024  13:18 CET

Tisdag

Spill från järnsvamp ska värma Gällivare

Gällivare Energi kommer att kunna använda mycket spillvärme i sitt fjärrvärmesystem när Hybrit bygger sin första industriella anläggning i kommunen. FVB har gjort nätberäkningarna i förstudien, vilket är ett viktigt underlag.

I Gällivare pågår en av Sveriges mest omtalade industrisatsningar – Hybrit. Här ska bolaget bygga sin första demonstrationsanläggning för järnsvampsproduktion med en nyutvecklad teknologi, vilken ska stå klar 2026.

Till en början kommer man att producera 1,3 miljoner ton järnsvamp om året och denna produktion blir integrerad med tillverkning av järnpellets, som är den väsentliga insatsvaran vid produktion av stål. Bakom satsningen står LKAB, Vattenfall och SSAB. Målet är att SSABs stålproduktion ska bli fossilfri.

Källa:

30 april 2024  12:55  CET

Tisdag

Polen: Raen, Grupo Cobra bygger 150MW solenergi

Den polska investeraren Raen har kommit överens med Spaniens Grupo Cobra om att gemensamt genomföra ett 150 MW solenergiprojekt i Västpommerns landskap.

Raen, en plattform som integrerar investerare med system för förnybar energi, har tecknat ett joint venture-avtal med spanska Grupo Cobra för det gemensamma genomförandet av projektet.

I det inledande skedet kommer Raen att ansvara för att förbereda projektet för byggfärdig fas.
Den kommer då att kunna delta i byggandet och förvaltningen av gården, med en andel på 20 %.

”Förutom den klassiska förberedelsen av projektet för konstruktionsfasen, kommer vi i nästa steg att kunna delta i dess konstruktion och sedan dra nytta av driften av installationen”, säger Raen Capital Groups ledningschef Adam Guz.

Källa:

30 april 2024  12:01 CET

Tisdag

Katalonien sätter riktlinjer för agrovoltaik

Department of Climate Action, Food and Rural Agenda (DACC) i den autonoma regionen Katalonien i Spanien har släppt nya riktlinjer för utbyggnaden av agrovoltaiska anläggningar. Detta är den första officiella definitionen av agrovoltaik i Spanien, men det finns fortfarande ingen nationell konsensus för att definiera den, som i Tyskland, Frankrike och Italien.

”Agrivoltaics är ett hybridsystem som kombinerar jordbruk och elektricitet i samma område,” sade DACC, som fastställer allmänna kriterier och specifika kriterier relaterade till markanvändning, skördar och de olika typerna av monteringssystem som dessa anläggningar måste ha.

De nya bestämmelserna säger att det är obligatoriskt att upprätthålla jordbruksverksamhet samtidigt som man genererar kraft. Specifikt måste det säkerställas att jordbruksgrödans avkastning på den totala projektytan efter byggandet av den agrovoltaiska anläggningen förblir minst 60 % av den totala avkastningen. Som jämförelse är denna andel i Frankrike 90 % och i Tyskland cirka 70 %.

Källa:

30 april 2024  11:55  CET