ENERGIOMSTÄLLNINGEN

omvärldsbevakning med de senaste nyheterna

alla CO2-utsläpp ner till noll / нуль / zero / 零 / cero / शून्य /صفر

"transition away from" "transition away from" "transition away from"

Från MEDSOLS.NU får du:

dagsaktuella nyheter utifrån en positiv utgångspunkt hämtade från Sverige och världen

- sol - vind - vatten - bio - geotermik, - våg
- batterier - vätgas - pump -mineraler - CCS

Vill du också få vårt färska
nyhetsbrev varje vardag - fyll i

NYHETER IDAG

torsdagen den 14 mars

Torsdag

Vindkraftsjobb i EU; 300-tusen jobb 2022 skall växa till 936-tusen till 2030

Fortsatta förbättringar av tillverkning och turbindesign i kombination med förbättrade kapacitetsfaktorer (mer genererad MWh el per MW installerade vindkraftverk; till exempel tack vare mer presterande turbiner och/eller bättre lokalisering) har drivit ner kostnaderna för vindkraft och bekräftat dess position som en viktig drivkraft för omställningen av ren energi.

Enligt Eurostat stod vindkraft för över en tredjedel (37,5 %) av den totala elproduktionen från förnybara källor i EU 2022. Nedanstående nyckeltal är baserade på data från Eurostat och WindEurope och visar en stadig ökning av EU:s vindkraft. produktionskapacitet, men det räcker inte för att nå energi- och klimatmålen till 2030.

Vindsektorn är också en betydande bidragsgivare till EU:s ekonomi, vilket ökar tillväxten och skapar långsiktigt hållbara jobb.

Enligt Wind Europes konkurrenskraftsrapport 2023 gav vindindustrin cirka 300 000 jobb i EU 2022. Enligt REPowerEU-målen beräknas antalet jobb växa till 936 000 år 2030.

Källa:

14 mar 2024  14:14 CET

Torsdag

Norge: Miljardtilldelning till fyra batteriprojekt

– Med detta skriver Norge på allvar upp för den europeiska storsatsningen på batterier. Dessa fyra projekt kommer att bidra till innovation i olika delar av både den norska och europeiska batterivärdekedjan, säger Håkon Haugli, vd för Innovation Norge.

Vianode i Telemark får ett bidrag på 350 miljoner NOK, Morrow i Agder får 345 miljoner NOK, Cenate i Østfold får 225 miljoner NOK och Beyonder i Rogaland får 75 miljoner NOK.

– Sammantaget är det här den största utmärkelsen vi någonsin gett, säger Håkon Haugli.

De fyra företagen får innovationsbidrag för större batteriprojekt som en del av satsningen på att utveckla den norska batterivärdekedjan i linje med Hurdal-plattformens ambitioner och regeringens Vägkarta för grön industriutveckling.

Källa:

14 mar 2024 14:36 CET

Torsdag

Energidelning i multimikronätsystem med V2G

Microgrids, som ursprungligen konstruerades för fördefinierade lastkrav, möter sårbarheter när de tillgodoser ytterligare krav såsom elfordon (EV). Att slå samman förnybara energiresurser, energilagring och elbilar i bostadsmiljöer medför ofta utmaningar, såsom överbelastning eller överskottsgenerering, och skapar spridda mikronät, som är sårbara om de drivs individuellt.

För att ta itu med dessa problem har forskare från University of Technology Sydney, Deakin University och Murdoch University i Australien utvecklat ett omkonfigurerbart multi-microgrid-system som bättre kan svara på de förändrade belastningsprofilerna genom att utnyttja kraften i V2G-tekniken, samt skapa techno – Ekonomiska fördelar för leverantörer av distributionsnättjänster (DNSPs), såsom att minimera minskningen av belastningen och generering av överskott i mikronät.

Forskningen fokuserar på att koppla samman en grupp av spridda mikronät för att skapa ett multimikronätsystem.

Källa:

14 mar 2024  14:28 CET

Torsdag

Organisk katod kan ersätta kobolt i batterier: liknande prestanda, snabbare laddning, billigare att tillverka

I de flesta litiumjonbatterier innehåller katoden kobolt. Men kobolt är en knapp metall, som oftast finns i politiskt instabila länder, dess utvinning är farligt för gruvarbetare och genererar giftigt avfall. Och eftersom efterfrågan på batterier globalt fortsätter att stiga, kommer också kostnaden för kobolt att öka.

Anne Trafton vid MIT beskriver utvecklingen av en alternativ katod gjord av organiska material. Dess struktur liknar grafit. Den kan leda elektricitet som kobolt, och batterier tillverkade med den har jämförbar lagringskapacitet, kan laddas upp snabbare och kan produceras till halva kostnaden för de kobolthaltiga batterierna.

Dessutom är de primära materialen som behövs för att tillverka de nya organiska katoderna redan kommersiellt tillgängliga och produceras i stora mängder som råvarukemikalier.

Källa:

14 mar 2024 14:19 CET

Torsdag

Startuppen CarbonCapture vill göra CO2-borttagning billigare

CarbonCapture bildades först 2019 vid Idealab-inkubatorn i Pasadena, Kalifornien. Företaget utvecklar en​” fast sorbent”-teknik som innebär att man använder industriella fläktar för att leda luft genom kolsvampar som kemiskt binder till CO 2 i luften. Ånga och tryck – och massor av elektricitet – krävs för att separera gasen från sorbenten. Kolet kan sedan ledas under jord och permanent lagras, eller användas för andra ändamål, såsom tillverkning e-bränslen” för flygplan och fartyg.

Startupen samlade precis in 80 miljoner dollar i privat finansiering för att försöka bevisa sitt​” bytbara” CO 2 -absorberande maskiner.

Källa:

14 mar 2024  14:14 CET

Torsdag

Sol-rekordsiffror i mars månad i flera länder

Veckan den 4 mars ökade solenergiproduktionen på de flesta större europeiska elmarknader jämfört med föregående vecka.

Den italienska marknaden upplevde den största uppgången, 44 %, vilket vände de föregående två veckornas nedåtgående trend. Den tyska marknaden noterade den minsta ökningen, 16 %, och steg konsekvent för fjärde veckan i rad. Endast den iberiska halvön registrerade en minskning av solenergiproduktionen, med 6,5 % i Portugal och 12 % i Spanien.

På de flesta analyserade marknader fanns de högsta dagliga solenergiproduktionsnivåerna som någonsin registrerats under en marsmånad. Listan börjar med den tyska marknaden som producerade 249 GWh den 8 mars, vilket också är det högsta värdet sedan mitten av september.

Den spanska marknaden genererade 137 GWh två dagar i rad, den 5 och 6 mars, en nivå som senast sågs på sommaren, den 31 augusti. Den franska marknaden genererade 85 GWh den 7 mars, vilket också är det högsta värdet sedan slutet september.

Listan avrundas av Portugal, där solenergiproduktionen nådde 13 GWh den 5 mars, något under de rekord som registrerades i februari, men fortfarande den högsta som någonsin registrerats under en marsmånad.

Källa:

14 mar 2024 12:09 CET

Torsdag

EU antar planer för nya energieffektiva byggnader, reviderar reglerna för solenergistandard

Europeiska unionen (EU), ledamot av EU-parlamentet (MEP) antog nyligen planer för att bygga energieffektiva byggnader. Dessa planer godkändes av rådet för att bidra till att minska energiförbrukningen och utsläppen av växthusgaser från byggnadssektorn.

EU:s solcellsstandard för nybyggnation ska exekveras från 2026 som krävs för att ha solcellstakinstallationer över en betydande del av Europas byggnadsbestånd. EU:s solenergistandard lägger makten i medborgarnas händer och förankrar energiövergången till de platser där vi sover, arbetar och bor. Den nya lagen kräver solcellsinstallationer på byggnader över hela Europeiska unionen.

Detta innebär att solcellsinstallationer kommer att integreras i byggnadsarbeten, och offentliga organ måste retroaktivt installera solceller på sina byggnader, och träder i kraft gradvis från 2026.

Källa:

14 mar 2024  12:01 CET

Torsdag

Tyskland väljer 1,79 GW vindkraft på land, 264 MW solenergiprojekt

Tyskland har valt ut 129 vindkraftsprojekt på land med en sammanlagd kapacitet på 1 795 MW och 125 förslag på taksolsystem på totalt 264 MW i de senaste anbudsrundorna i de två kategorierna.

Vindauktionen på land som syftade till att tilldela 2,48 GW undertecknades återigen. Så många som 135 anbud representerande totalt cirka 1 836 MW lämnades in inom tidsfristen men sex av anbuden uteslöts från processen på grund av formella fel, sade Federal Network Agency på fredagen.

Framgångsrika projekt varierade från 0,0725 EUR (0,079 USD) per kWh till det högsta tillåtna värdet på 0,0735 EUR per kWh. Med 0,0734 euro per kWh ligger det volymvägda genomsnittspriset bara något under taket.

Källa:

14 mar 2024 11:17 CET

Torsdag

Flera klimatfördelar med att producera vätgas från biogas visar ny rapport

Förnybar vätgas fyller en viktig roll för den gröna omställningen men tillgången är fortfarande begränsad. I ett forskningsprojekt har IVL Svenska Miljöinstitutet undersökt möjligheterna att producera vätgas från biogas vid reningsverk för att använda i stadsbussar lokalt i Luleå. Resultatet visar att det finns flera fördelar, både sett till kostnad och klimat.

– Genom att producera vätgas från biogas kan mer förnybar vätgas med bra klimatprestanda framställas. Vi tror att det i vissa fall kan vara en bra idé, särskilt när biogasbussar ersätts med el och biogasen kan behöva hitta nya användningsområden, säger Tobias Gustavsson Binder, transportforskare på IVL.

Ett hinder är att vätgas som produceras från biogas inte ingår i EU:s ambitiösa planer för förnybar vätgas.

Källa:

14 mar 2024  10:55 CET

Torsdag

Longroad Energy installerar USA-tillverkade solcellsmoduler i Arizona plus lagringsanläggning

Longroad tillkännagav den finansiella stängningen av 220 MWdc solenergi och 214 MWac / 855 MWh Serrano solenergi-plus-lagringsprojekt i Pinal och Pima counties, Arizona. Bygget pågår nu och beräknas vara klart i mitten av 2025.

Serrano representerar fortsättningen på ett långvarigt partnerskap mellan den USA-baserade solenergitillverkaren First Solar och Longroad.

Serrano är det fjärde Arizona-projektet som använder First Solars moduler som Longroad har finansierat på fyra år, och Longroads första att använda First Solars Series 7-paneler som tillverkas i USA. First Solar har en tillverkningsanläggning i Ohio och nyligen utökad verksamhet till Alabama och Louisiana .

Källa:

14 mar 2024 10:36 CET

torsdag 14 mars

onsdag 13 mars

Onsdag

Finlands första 50MW batterilagringsprojekt

Renewable Power Capital (RPC) har förvärvat ett batterilagringsprojekt på 50 MW i Uusikaupunki, Finland av Ib Vogt. Projektet kommer att slutföras under fjärde kvartalet 2025 och kommer att finansieras på helt köpmansbasis, med bud på kringtjänster och kraftmarknader i grossistledet.

Detta markerar RPC:s första lagringsaffär i Finland, med planer på att expandera ytterligare på landets lagringsmarknad.

RPC driver för närvarande över 170 MW finsk vindkapacitet och ser den finska lagringsmarknaden som ett nyckelområde för tillväxt. Steve Hunter, VD för Power Markets and Asset Management på RPC, betonade vikten av batterilagring för att tillhandahålla nätstabilisering för att stödja expansion av förnybar energi.

Anton Milner, VD för Ib Vogt, uttryckte tacksamhet för samarbetet med RPC för att främja målen för ren energi i Finland.

Källa:

13 mar 2024  12:43 CET

Onsdag

Tyskland: Balkong-solsystem växte kraftigt 2023 - även hembatterier

Enligt en kort studie av Fraunhofer ISE ökade efterfrågan på balkongsolsystem och andra mini-PV samt för lagringssystem för hem avsevärt under 2023. Balkong- och minisystem upp till 2 kilowatt (kW) stod för 29 procent av alla nyinstallerade solcellsanläggningar sett till antal enheter. 2019 var det två procent. Specifikt, enligt institutet, var antalet nyligen rapporterade balkongsol- och mini-PV-system 293 000. Det totala antalet nya solcellssystem 2023 var över en miljon.

”Balkong-PV-system är lätta att installera och gör det också möjligt för hyresgäster att aktivt delta i energiomställningen”, säger Tobias Reuther, författare till den tredje upplagan av Fraunhofer ISE-kortstudien. ”Trenden är nu så stark att den märks i ökningen av solceller, även om de större systemklasserna förblir avgörande för solexpansionen i Tyskland.”

Källa:

13 mar 2024 12:35 CET

Onsdag

Finland: Vindparken i Mörknässkogen i produktion

Low Carbon har meddelat att sitt landvindsprojekt Mörknässkogen (bilden) i Finland har inletts kommersiellt.

Med en kapacitet på 30 MW genererad från fem Nordex-turbiner är Mörknässkogen Low Carbons första vindprojekt som kommer online i Finland, en del av företagets mål att distribuera infrastruktur för förnybar energi i stor skala.

Platsen ligger på Finlands västkust nära staden Vasa och utgör en del av Low Carbons finska pipeline med mer än 120MW landbaserad vindkraft.
Detta drar nytta av regionens rikliga vindresurs och den resulterande attraktiva utjämnade energikostnaden, enligt utvecklaren.

Kraften som genereras från Mörknässkogen kommer att säljas via en 10-årig virtuell PPA till hygienföretaget Ecolab.

Genom avtalet kommer Ecolab att ha skaffat tillräckligt med ren el för att täcka 100 % av sin europeiska verksamhet, säger Low Carbon.

Källa:

13 mar 2024  12:07 CET

Onsdag

Österrikisk startup erbjuder standardiserat system för solenergicykelvägar

Sedan våren 2023 har fans av det tyska fotbollslaget SC Freiburg haft lite skydd mot vädret när de cyklar till stadion. Ett 300 meter långt PV-tak sträcker sig över en del av cykelbanan – Tysklands första system i sitt slag.

Österrikiska startupen Mo Energy Systems, som redan presenterade standardiserade lösningar för solcellsfasader förra året, har nu utvecklat ett standardiserat system för sådana solcellsvägar.

Tack vare prefabricering går systemet snabbt att installera, enligt tillverkaren. Runt 100 meter cykelväg kan täckas inom några dagar, säger Mo Energy Systems. Man utvecklade produkten tillsammans med det österrikiska företaget PR Stromkreis Elektrotechnik och arkitektbyrån Gerold Strehle.

De 12 meter långa standardelementen är designade för att göra det möjligt att utrusta rutter av valfri längd med PV. Bredden är mellan 2 meter och 4,5 meter.

Källa:

13 mar 2024 11:57 CET

Onsdag

Australiens enskilt största elförbrukare 8 TWh - tar in vind- och solkraftanbud - kärnkraft är för dyrt

Ett massivt anbud för vind- och solenergiprojekt kommer att lanseras nästa vecka för att hjälpa till att återföra Australiens största aluminiumsmältverk Tomago, nära Newcastle, där dess majoritetsägare säger att kärnkraft inte är aktuellt eftersom det är för långsamt och för dyrt.

Upphandlingen kommer att bli ett landmärke för den australiensiska omställningen av förnybar energi, eftersom smältverket Tomalgo – med en årlig efterfrågan på mer än 8 terawattimmar, är den största enskilda energikonsumenten i landet.

Majoritetsägaren Rio Tinto har i år redan tillkännagivit två rekordstora kontrakt för vind- och solkraftsparker i Australien för att tillhandahålla ström till dess Boyne Island-smältverk i Gladstone, Queensland, och dess två aluminiumoxidraffinaderier i samma hamnstad.

Källa:

13 mar 2024  10:59 CET

Planerade solcellsparker med en årlig produktion som motsvarar två kärnkraftsreaktorer väntar på godkännande från länsstyrelserna

Under 2023 godkände länsstyrelserna 191 nya markbaserade solparker, som tillsammans har en elproduktion motsvarande hushållselen i 267 000 villor. Samtidigt väntar solparker med en årlig elproduktion på 12 TWh, motsvarande en större havsbaserad vindpark eller de två avstängda Ringhalsreaktorerna på besked från länsstyrelserna, visar en ny kartläggning från Nätverket för solparker.

– De solparker som väntar på besked hos landets länsstyrelser motsvarar investeringar på uppåt 80 miljarder kronor och de kan byggas helt utan statliga subventioner. Nu krävs att regeringen på allvar säkerställer att vi inte går miste om det stora tillskott av ny el som solparkerna kan ge Sverige, säger Madeleine van der Veer, talesperson för Nätverket för solparker.

Under 2023 godkände länsstyrelserna 191 solparker med en total årlig elproduktion på 1,34 terawattimmar (TWh), motsvarande användningen av hushållsel i 267 000 villor, enligt kartläggning genomförd av Nätverket för solparker.

– Utvecklingen i Sverige har äntligen tagit fart, men främst när det gäller lite mindre solparker. För de större solparkerna drar beskeden ofta ut på tiden och vi halkar efter våra grannländer, trots att vi har lika goda förutsättningar för solkraft och gott om ytor, säger Madeleine van der Veer.

Källa:

13 mar 2024 10:52 CET

Onsdag

Australiska forskare hävdar nytt rekord för energieffektivitet i lättviktstryckta solceller

Flexibla, tunna solceller som är lätta och bärbara kan vara ett steg närmare verkligheten efter att australiensiska forskare hävdade ett nytt rekord för mängden solljus de kan fånga och förvandla till energi.

Medan traditionella solpaneler är styva och tunga, tillverkas de lätta solcellerna genom att trycka bläck på tunna plastfilmer.

”Det är den bästa demonstrationen att detta är en gångbar metod för att tillverka solcellerna”, säger CSIROs gruppledare för förnybara energisystem, Dr Anthony Chesman.

Forskarna, som arbetar i samarbete med forskare från fyra universitet, hävdade ett effektivitetsrekord för helt rulla-till-rulle-tryckta celler, där alla lager av produkten tillverkades med hjälp av tryckmetoder.

Källa:

13 mar 2024  10:32 CET

Onsdag

Europa måste påskynda gröna insatser efter valet, säger EU:s klimatchef

STRASBOURG — Nästa skörd av EU-tjänstemän måste påskynda arbetet med att minska föroreningarna som värms upp av planeten och förbereda sig för en extrem väderökning.

Det är EU:s klimatchef Wopke Hoekstras budskap efter forskarnas senaste varning om att kontinenten är oförberedd för en föränderlig värld. Det kommer i ett politiskt farligt ögonblick, med stigande antigröna stämningar som tvingar Bryssel att slappna av vissa miljöregler och oroliga politiker som drar ner klimatambitionerna inför EU-valet i juni.

Men under de kommande åren, sa Hoekstra till POLITICO i en intervju på tisdag, måste Bryssel ”fokusera lika mycket och förmodligen mer” på klimatåtgärder.

Källa:

13 mar 2024 10:19 CET

Onsdag

Elektriska lastbilar når prisparitet med diesel snabbare än väntat, tack vare sjunkande batterikostnader

En ny studie har funnit att elektriska lastbilar är på väg att uppnå prisparitet i första hand med motsvarande dieselkategorier mycket snabbare än tidigare väntat, tack vare snabbt sjunkande batterikostnader.

Den nya rapporten från Energy Innovation säger att eftersom tunga fordon (HDV) kräver större batterier är deras inköpspriser mycket mer känsliga för batterikostnader.

”Av denna anledning markerar Bloomberg New Energy Finances (BNEF) senaste utsikter för HDV-batteripaket en avgörande förändring, vilket indikerar batterielektriska HDV (BEHDVs) förväntas nå prisparitet med sina dieselmotsvarigheter snabbare än tidigare förväntat”, säger rapporten.

Källa:

13 mar 2024  10:11 CET

Onsdag

USA: GridStor i ett 450-MW batteriprojekt i Texas

Det amerikanska energilagringsföretaget GridStor har köpt ett batterilagringsprojekt på upp till 450 MW/900 MWh i Texas, och räknar med att lansera sin konstruktion redan i sommar.

Projektet såldes av utvecklaren Balanced Rock Power, säger GridStor på torsdagen. Den Goldman Sachs Asset Management-stödda köparen avslöjade inte finansiella detaljer om transaktionen.

Det föreslagna lagringssystemet för batterienergi, kallat Evelyn, kommer att installeras i Texas Galveston County för att hjälpa till att möta toppeffektbehovet inom Electric Reliability Council of Texas (ERCOT). Den kommer att ligga i närheten av en befintlig transformatorstation som ägs av Texas New Mexico Power och bör anslutas till nätet under våren 2025. Dess drift förväntas öka motståndskraften hos Texas elnät och stödja tillförlitligheten hos strömförsörjningen vid störningar och rusningstid.

Källa:

13 mar 2024 10:00 CET

onsdag 13 mars

tisdag 12 mars

Tisdag

Koncept för ”solbruk” utvecklas i Skåne

Region Skåne ska tillsammans med leverantören SolarEdge utveckla ett ”solbrukskoncept”, där produktion av solenergi och jordbruksgrödor delar yta. Just nu utvärderas placering av en försöksanläggning.

Solbruk är en växande trend internationellt. Region Skåne vill nu undersöka hur detta skulle kunna utnyttjas i Sverige. Tanken är att etablera en försöksanläggning, där användningen av solbruk under svenska förhållanden ska studeras.

– I Skåne har vi ett högt exploateringstryck på marken, samtidigt som livsmedelsproduktionen är mycket viktig. Vi vill hitta nya sätt att utnyttja marken på det mest effektiva sättet, säger Tove Zellman vid Region Skåne, som är projektledare för försöket.

Källa:

12 mar 2024  12:57 CET

Tisdag

Brittisk mjukvara kortar Volvos laddtid

Biltillverkaren Volvo investerar i Breath Battery Technologies och ska dessutom integrera det brittiska bolagets mjukvara för att styra batteriladdningen i kommande modeller. Tekniken kan sänka tiden det tar att ladda 10 till 80 procent med mellan 15 och 30 procent utan att batteriets livslängd påverkas.

– Snabbare laddningstider, i det intervall där kunderna vanligtvis snabbladdar, är ett stort steg i rätt riktning när vi fortsätter att öka den elektriska mobiliteten och göra den tillgänglig för fler människor, säger Ann-Sofie Ekberg, vd för Volvo Cars Tech Fund, i ett pressmeddelande.

Till skillnad från traditionell stegvis laddning som bygger på förutbestämda regler, använder Breathes programvara adaptiv laddning för att dynamiskt styra batteriet i realtid, vilket resulterar i betydligt kortare laddningstider.

Källa:

12 mar 2024 12:52 CET

Tisdag

Solcellspark 15 MW på skogsmark i Gislaved

Sunna Group har driftsatt Henja solpark utanför Gislaved – Sveriges första storskaliga solcellspark på skogsmark.

Nu har elproduktionen startats i vad som är Sveriges sjunde största solpark, och den första storskaliga solparken (över 5 MW) som byggts på skogsmark. Henja solpark utanför Gislaved i Jönköpings län har en installerad effekt på 15,5 megawatt (MWp) och en uppskattad årlig produktion på 15 gigawattimmar (GWh).

– Vi är mycket glada över att ha nått milstolpen att sätta vår första solpark i drift på så kort tid, vilket visar att vår affärsmodell för projektutveckling lönar sig. Jag är särskilt stolt över vårt team och nära samarbete med Aneo, och skickar också ett stort tack till markägaren, säger Marcus Qviberg, VD för Sunna Group.

Källa:

12 mar 2024  11:54 CET

Tisdag

Solel stod för mer än hälften av den nya kraften som installerades i USA förra året

Solel stod för det mesta av den kapacitet som nationen lade till sina elnät förra året. Den bedriften markerar första gången sedan andra världskriget, när vattenkraften blomstrade, som en förnybar kraftkälla har utgjort mer än hälften av landets energitillskott.

”Det är verkligen monumentalt”, säger Shawn Rumery, senior chef för forskning vid Solar Energy Industries Association, eller SEIA. Handelsgruppen tillkännagav siffrorna för 2023 i en rapport som släpptes med analysföretaget Wood MacKenzie. De 32,4 gigawatt som kom online i USA förra året krossade den tidigare högsta nivån på 23,6 gigawatt som spelades in 2021 och stod för 53 procent av ny kapacitet. Naturgas var näst på tur med avlägsna 18 procent.

Källa:

12 mar 2024 11:45 CET

Tisdag

Storbritanniens utsläpp 2023 sjönk till den lägsta nivån sedan 1879

  • Storbritanniens utsläpp ligger nu 53 % under 1990 års nivåer, medan BNP har ökat med 82 %.
  • Minskningen av utsläppen 2023 berodde till stor del på en minskning av efterfrågan på gas med 11 %. Detta berodde på högre elimport efter att den franska kärnkraftsflottan återhämtat sig, temperaturer över genomsnittet och svag underliggande efterfrågan driven av höga priser.
  • Efterfrågan på gas skulle ha fallit ännu snabbare, men för en minskning av brittisk kärnkraftproduktion med 15 %.
  • Kolanvändningen sjönk med 23 % 2023 till den lägsta nivån sedan 1730-talet, eftersom alla utom ett av Storbritanniens återstående koleldade kraftverk stängdes.
  • Transporter var den enskilt största sektorn sett till utsläpp, följt av byggnadsindustri, jordbruk och elproduktion. Elsektorn föll troligen under jordbruket för första gången.

Källa:

12 mar 2024  11:03 CET

Tisdag

ELområde 4: Där Sverige behöver elen mest säger man NEJ

Landets kommuner fortsätter att säga nej till vindkraft. Under 2023 stoppade kommunerna 66 procent av de aktuella vindkraftverken på land, visar en ny rapport. Vetot stoppade mest vindkraft i södra delen av landet, där elen just nu behövs mest.

Sverige är i stort behov av ny elproduktion. Regeringen bedömer att elbehovet kan uppgå till 300 terawattimmar (TWh) år 2045. Dagens elproduktion är ca 180 TWh och det betyder att 110 TWh behöver tillkomma för att möta den ökade elanvändningen. Men det stannar inte där. Ytterligare 100 TWh behöver tillkomma för att ersätta de kraftverk som når sin livslängd innan 2045. Sammanlagt behöver därmed minst 220 TWh elproduktion byggas till 2045. Det innebär att utbyggnadstakten behöver ligga på ca 10 TWh per år, varje år till 2045.

Vindkraften är det kraftslag som kan byggas ut snabbast, och i stor skala, till ett konkurrenskraftigt pris. Men vindkraftsutbyggnaden hindras alltjämt av att kommuner nyttjar sin möjlighet att lägga in veto mot planerade vindkraftsprojekt. Under år 2023 drabbades 66 procent av de planerade vindkraftverken av vetot.

Källa:

12 mar 2024 11:19 CET

Tisdag

Solkompaniet bygger 2MW solcellsanläggningar fördelat på fyra fastigheter

Solkompaniet har sedan en längre tid samarbetat med Catena kring solceller och energilager till Catenas fastigheter. Just nu byggs 2MW solcellsanläggningar fördelat på fyra fastigheter. Senaste projektet handlar om en anläggning på 900 kW på en logistikfastighet i Umeå, som beräknas driftsättas sommaren 2024.

Solkompaniet har också fått i uppdrag att utreda och bygga solcellsanläggningar på ett större antal andra fastigheter i beståndet. Utredning kring energilager kommer också att genomföras. Totalt beräknas anläggningarna kunna generera 10-15 GWH årligen vilket skapar ett stort värde för Catena och deras hyresgäster, som använder den gröna elen för sina verksamheter.

Källa:

12 mar 2024  11:03 CET

Tisdag

Tyskland: Vinden nu större än kolet, ger 52 % av tysk kraft 2023

Andelen förnybara energikällor av Tysklands totala energiförbrukning växte till 22 procent år 2023 tack vare den stadiga utbyggnaden av sol- och vindkraftsinstallationer inom elproduktion och ett ökat upptag av förnybara värmesystem, har Federal Environment Agency (UBA) sa.

Ökningen från en andel på 20,8 procent föregående år hade också möjliggjorts av sjunkande energiefterfrågan inom alla sektorer, tillade myndigheten.

Den totala förnybara elproduktionen i landet ökade med 7 procent till mer än 272 terawattimmar (TWh), den högsta nivån någonsin (Red: och mer än Australiens hela elförbrukning), samtidigt som efterfrågan på el sjönk med 5 procent under samma period.

Källa:

12 mar 2024 10:58 CET

Tisdag

USA: Vindkraftbladen tar tåget på 2 000 km resa

Vestas har denna vecka meddelat en ovanlig branschmilstolpe, efter att den första satsen av dess helt nya V163-4,5MW vindturbinblad transporterades över USA via järnväg.

”Mäter 80,5 meter och det här är de längsta vindkraftverksbladen som transporteras över stora järnvägsnät i USA!” Det sa Vestas i ett LinkedIn-inlägg på måndagen.

”Tack till våra otroliga järnvägspartners på OmniTrax, BNSF Railway och Union Pacific Railroad för deras samarbete och säkra transporter!”

Källa:

12 mar 2024  10:53 CET

Tisdag

Australien: Oljeraffinaderi och bensinpumpsägare tecknar sitt största förnybara kontrakt

Den australiensiska börsnoterade bensinraffinaderiägaren och bränsleåterförsäljaren Viva Energy säger att de har tecknat sitt största kontrakt för förnybar energi hittills, ett 10-årigt avtal om att köpa kraft och certifikat för förnybar energi från vindkraftparken Mt Gellibrand i Victoria.

Vindkraftparken Mt Gellibrand på 132 MW ägs och drivs av den spanska energijätten Acciona Energy, som också bygger vindkraftsprojektet Macintyre i Queensland som kommer att – åtminstone en tid – den största vindkraftsparken i Australien.

Viva Energy säger att vindkraftparken, färdigställd 2018, ligger nära Colac, cirka 70 km från dess bränsleraffinaderi i Geelong, och kommer att hjälpa den att nå sina utsläppsminskningsmål.

Källa:

12 mar 2024 10:45 CET

tisdag 12 mars

måndag 11 mars

Måndag

Mer och IKEA ska bygga gigantiskt laddnätverk i Tyskland

Laddningsoperatören Mer kommer att etablera ett laddningsnätverk i samarbete med IKEA i Tyskland. Totalt rör det sig om 1000 nya laddningspunkter fördelade på 54 varuhus och andra platser i landet. Det är en av de största enskilda satsningarna i landet.

– Elektriferingen spelar en avgörande roll i kampen mot klimatförändringar, eftersom det kommer att avsevärt minska nuvarande CO2-utsläpp från transporter. Detta är fast förankrat i EU:s gröna avtal och ”Fit for55”. Vår ambition har alltid varit att göra hållbar elektrisk mobilitet enkel och tillgänglig för alla, även i Europa, kommenterar Kristoffer Thoner, VD för Mer.

De nya stationerna kommer i genomsnitt ha 19 laddpunkter per varuhus. De kommer vara tillgängliga för kunder, anställda och IKEAs leveransbilar. Den första laddstationen är planerad att öppna till våren 2025.

Källa:

11 mar 2024  12:42 CET

Måndag

Soltak är nu billigare än vanliga tegeltak

Enligt leverantören Megasol kan fastigheter med solcellstak fungera billigare på medellång sikt än med ett konventionellt tegeltak. Detta gäller i alla fall när en takrenovering ska göras.

Det schweiziska företaget Megasol ser solcellstak som billigare än konventionella tegeltak. I ett uttalande hänvisar företaget till erfarenheten av en hantverksverksamhet från Crinitzberg-Lauterhofen i Tyskland.

”Investeringen för solcellstak är bara ungefär en och en halv gånger så mycket som konventionella tegeltak, beroende på situationen”, citerar Megasol Falk Baumann, VD för Carpentry & Photovoltaics Baumann Falk. Efter bara några år blir soltaket billigare i drift. Installatören kan se tillbaka på många års erfarenhet inom området för montering av solcellstak.

Källa:

11 mar 2024 13:24 CET

Måndag

European Green Deal klarar inte av en turbulent värld. Vad måste förändras?

Den europeiska gröna avtalet var inte utformat för att hantera den extraordinära serie av överlappande kriser som världen har stått inför.

Även om EU i slutändan har förstärkts genom kriser, kanske det inte fortsätter, förklarar Marc-Antoine Eyl-Mazzega och Diana-Paula Gherasim på IFRI som sammanfattar sin studie ”Hur kan den gröna affären anpassa sig till en brutal värld?” Kostnaderna stiger och investeringarna hänger inte med. Beroendet av Kina och investeringarna i USA urholkar Europas konkurrenskraft.

Europa är fortfarande starkt beroende av import av kolväten och ersätter dem inte med ren energi tillräckligt snabbt. En del av regionens framsteg med utsläpp av koldioxid beror på att industrier krymper. Författarens studie har identifierat tio nyckelpunkter som måste åtgärdas för att anpassa Green Deal till de nya verkligheterna.

Källa:

11 mar 2024  13:06 CET

Måndag

Portugals solenergimål 2030 är inte i fara trots eftersläpning av projekt

Portugal planerar att öka sin solenergikapacitet från cirka 2 GW idag till 20 GW år 2030, enligt sitt nya utkast till nationell energi- och klimatplan.

Vissa observatörer tror att förlängningen av anslutningstiden till och med kan hjälpa landet att nå sitt mål.

”Vi tror inte att detta uppskjutande [av anslutningstider] är ett hot mot uppnåendet av målen för 2030. Vi tror faktiskt att det kan bidra till att uppnå dessa mål”, säger Pedro Amaral Jorge, VD för den portugisiska förnybara energin. förening, Apren.

Förseningen ger utvecklare mer tid att säkerställa genomförandet av sina projekt på ett hållbart sätt, vilket bidrar positivt till energiomställningen och garanterar tillgången på billig och ren energi, tillade han.

Källa:

11 mar 2024 13:02 CET

Måndag

En vindkraftsanläggning med kapacitet att försörja en miljon hem togs i drift i Bahia, Brasilien

Novo Horizonte Wind Power Complex (BA), det första projektet i Brasilien av Pan American Energy (PAE), ett globalt energiföretag, gick in i kommersiell drift. Energiproduktion påbörjades i tre av de tio parker som ingår i projektet.

I slutet av 2023 fick företaget tillstånd från National Electric Energy Agency (Aneel) att utföra testerna, vilket hjälpte Brasilien att nå 1 000 vindkraftsparker. I februari har de tre parkerna redan börjat fungera kommersiellt, vilket förskjuter den initialt planerade deadline.

I slutfasen av konstruktionen, med cirka 90 % av arbetena slutförda, mer än 77 vindkraftverk monterade och sju av de tio vindkraftparkerna färdigställda, kommer vindanläggningen att ha 423 MW installerad kapacitet, tillräckligt med energi för att försörja cirka 1 miljon brasilianska hem.

Källa:

11 mar 2024  12:42 CET

Måndag

Elbilar kommer att vara billigare att producera än bensin/diesel-fordon om 3 år

  • Gartner Research: Nya OEM-företag vill kraftigt omdefiniera status quo inom fordonsindustrin.
  • Teslas mest prisvärda modell är nu billigare än dess ICE-kamrat, BMW 3-serien.

I många år har kritiker av elfordon varit pessimistiska över att elbilar någonsin kommer att bli mainstream eftersom de, har hävdat, alltid kommer att vara dyrare än fossilbränsledrivna fordon.

Marknadsexperter har upprepade gånger påpekat att elbilar måste uppnå kostnadsparitet med ICE-fordon om de någonsin hoppas kunna förskjuta dem från våra vägar. Lyckligtvis för EV-fantaster finns det växande bevis för att detta kan hända tidigare än många förväntar sig.

Källa:

11 mar 2024 12:39 CET

Måndag

Bostadsvärmepumpar som använder koldioxid (CO2) som köldmedium.

Forskare vid Brunel University London har utvecklat en ny systemdesign för bostadsvärmepumpar som använder transkritisk koldioxid (CO2) som köldmedium.

CO2 har en mycket låg kokpunkt och anses vara en idealisk kylmedelslösning för värmepumpar.

Det är också giftfritt, ej brandfarligt och har en låg global uppvärmningspotential (GWP). ”CO2 har en mycket lägre inverkan på GWP och ozonnedbrytning än vanliga syntetiska köldmedier och, som används i sin transkritiska cykel, kan den bibehålla värmepumpens prestanda vid lägre källtemperaturer och högre leveranstemperaturer än de flesta syntetiska köldmedier,” sa forskarna.

Källa:

11 mar 2024  12:17 CET

Måndag

Byggstart av 244-MW solpark i Estland

Den Estlandsbaserade utvecklaren och producenten av förnybar energi Sunly och den finska skogsindustrigruppen Metsa gör sig redo att bryta mark på ett 244-MW solenergiprojekt i nordvästra Estland under andra kvartalet.

Sunly, som stöds av den franska fonden Mirova och Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD), sa på torsdagen att den föreslagna parken kommer att bli den största i sitt slag i Baltikum. Projektet kommer att omförklaras som inledningsskedet av ett större hybridkomplex med vindkraftverk och batterier.

Risti solcellspark (PV) kommer att bestå av nästan 350 000 paneler med spårningssystem, som ska installeras i Laane-Nigula kommun i Laane County. Den är planerad att gå online under första halvåret 2026 och producera el till cirka 55 000 hem årligen.

Källa:

11 mar 2024 12:10 CET

Måndag

Indien: Största hybridparken startar upp med 1 GW men målet är 30 GW

Världens största RE-anläggning på 30 GW spänner över häpnadsväckande 538 kvadratkilometer karg mark, fem gånger så stor som Paris. Projektet förväntas vara klart under de kommande fem åren och kommer att skapa över 15 200 gröna jobb.

När det är färdigt kommer det att vara planetens största kraftverk oavsett energikälla. Genom att utnyttja Adani Infras beprövade förmåga att genomföra projekt, teknisk expertis från Adani New Industries Limited (ANIL), operationell excellens av AIMSL, robust leveranskedja, är AGEL inställd på att replikera sin framgång med att bygga och driva Indiens första och världens största vind-solenergi. hybridkluster vid Jaisalmer.

Innovativa lösningar implementeras på Khavda för att integrera hållbara metoder. AGEL har förbundit sig att distribuera vattenfria rengöringsrobotar för hela solenergikapaciteten för att hantera dammansamling på paneler för att öka energiuttaget och hjälpa till att spara vatten i den torra Kutch-regionen.

Källa:

11 mar 2024  12:00 CET

Måndag

Nya energifordon står för 77,6 procent av Kinas kollektivtrafiksystem: minister

BEIJING, 8 mars (Xinhua) – Användningen av nya energifordon står för 77,6 procent av Kinas kollektiva transportsystem, sade transportminister Li Xiaopeng i fredags vid sidan av de pågående ”två sessionerna”.
 
På tal om framstegen i utvecklingen av transporter, sa Li att Kina har sett en snabb utveckling inom gröna och smarta transporter. Landet har påskyndat byggandet av smarta vägar, smarta järnvägar och smarta hamnar.
Ny energi och ren energiutrustning har använts mer allmänt, sade han.
 

Källa:

11 mar 2024 11:09 CET

måndag 11 mars

fredag 8 mars

Fredag

Studie: Universitet världen över producerar fortfarande mycket fler studenter för fossila bränslen än för ren energi

Universiteten över hela världen producerar fortfarande fler arbetare för fossila bränslen än för förnybar energiindustri. Roman Vakulchuk och Indra Overland vid Norwegian Institute of International Affairs sammanfattar sin nya studie om energiomställningen i global högre utbildning, publicerad av tidskriften Energy Research & Social Science.

Studien bygger på en genomgång av 18 400 universitet i 196 länder. 68 % av världens energiutbildningsexamina är fokuserade på fossila bränslen och endast 32 % på förnybar energi.

Det gapet håller på att slutas, även om det inte är tillräckligt snabbt med tanke på det snabbt växande behovet av kvalificerade ren energiarbetare.

Källa:

8 mar 2024  11:24 CET

Fredag

Svenska Repono ska staga upp Europa med batterilager

Ett svenskt nybildat batteribolag siktar på att leverera och förvalta 100 gigawattimmar batterilager i Europa till år 2030. Det är en tiondel av en väntad kapacitet vid det laget.

Energilagermarknadens explosiva tillväxt fortsätter. Med energinivesteraren EIT Innoenergy i ryggen bildas nu aktören Repono som ska  verka över hela Europa med fokus på ägande och drift av stora batterienergilager. 

Vd är Rasmus Bergström, tidigare vd på energilagerbolaget Batteryloop – som slukades av Repono tidigt i år, inklusive dess 25 medarbetare.

Källa:

8 mar 2024  11:05  CET

Fredag

Vilka grödor växer bäst under spårande solpaneler? En australisk studie är på väg att ta reda på det

Den kinesiska PV-jätten Trina Solar har lagt sin vikt bakom en Antipodean-studie om hur modern enaxlig solcellsteknik fungerar jämfört med äldre system ute i naturen – och vilka grödor som kan vara bäst att plantera under spårningspaneler och hur man hjälper dem att blomstra .

Trina, som samlade upp mer än 190 GW globala, kumulativa PV-leveranser i slutet av 2023, tillkännagav denna vecka att de deltar i den nya studien vid Australiens första tracker testbed vid Hills Educational Foundation (HEF) nära Brisbane.

Projektet, som också involverar Queensland University of Technology och bygg- och anläggningstjänster Diona, mäter prestandan hos en modern solfarm mot en åtta år gammal motsvarighet, med hjälp av Trina Solars Vertex DEG19 bifacial-moduler på enaxliga Vanguard 2P-spårare .

Källa:

8 mar 2024  10:43 CET

Fredag

Sju anledningar till att fler kvinnliga ledare skulle vara ett positivt steg för klimatet

Till en början var alla i organisationskommittén för COP29:s globala klimattoppmöte män. Som svar uttalade She Changes Climate-kampanjgruppen att ”klimatförändringarna påverkar hela världen, inte hälften av den”. En motreaktion följde och kvinnor har sedan inkluderats för att öka representationen inom kommittén.

En könsbalanserad kommitté är inte bara en fråga om rättvisa och representation, utan den representerar också ett strategiskt val. Att ta itu med den komplexa globala utmaningen med klimatförändringar kräver olika perspektiv och erfarenheter. Kvinnliga ledare kan tillföra olika egenskaper till bordet.

Källa:

8 mar 2024  10:39  CET

Fredag

Kritiken: Världens vindkraft räcker inte för att göra vätgasen grön

Mer än hela världens installerade vind- och solkraft krävs för att göra redan existerande vätgas grön, enligt vätgasexperten Michael Liebreich. ”Bubblan är när folk tror att vätgasen kommer att göra allt, att den är lösningen på världens problem”, säger han till TN.

Många som intresserar sig för energi och ekonomi i kombination har säkert snubblat över den välkända ekonomi- och energiexperten Michael Liebreichs ”Hydrogen ladder” och ”Swiss army knife”.

Han är maskiningenjör och vinnare av Cambridge Universitys Richardopris i termodynamik, tidigare officiell rådgivare för Storbritanniens ”Board of trade” och medgrundare av podcasten ”Cleaning up”. Han är också finansman, egenföretagare och före detta puckelpiståkare på plats 32 i OS i Albertville 1992.

Källa:

8 mar 2024  10:23 CET

Fredag

Inget mer kol utomlands! Vilka är drivkrafterna bakom Kinas gröna skifte i utländsk energifinansiering

Under det senaste decenniet har Kinas utvecklingsfinansiering för koleldade kraftverk setts som ett stort hinder för omställningen av ren energi i utvecklingsländer.

I september 2021 meddelade Kinas president Xi Jinping att Kina skulle sluta stödja nya kolprojekt utomlands. Detta löfte gjordes över förväntan av många observatörer eftersom det tycks avvika från Kinas långvariga strategi för icke-inblandning i dess utomeuropeiska utvecklingsprogram.

Vad förklarar denna slående politiska förändring? Med utgångspunkt i litteraturen om spel på två nivåer och den politiska ekonomin för Kinas utländska investeringar, utvecklade vi ett nytt analytiskt ramverk, som hävdar att Kinas nya politik är det kombinerade resultatet av tre mekanismer: fråga om kopplingar i mellanstatliga förhandlingar, lobbying av transnationella allianser, och inflytande från inhemska intressegrupper som söker politisk förändring.

Källa:

8 mar 2024  10:20  CET

Fredag

Kina: Nyinstallerade solcellskapacitet förväntas bli 190-220GW under 2024

Den 28 februari 2024 hölls framgångsrikt seminariet ”Photovoltaic Industry Development Review in 2023 and Situation Outlook in 2024 Seminar”.

Seminariet som anordnades av China Photovoltaic Industry Association på Beijing Tiantai Hotel. Wang Bohua, hedersordförande för China Photovoltaic Industry Association, gav en rapport om ”Review of the Development of the Photovoltaic Industry in 2023 and Outlook of the Situation in 2024”.

Källa:

8 mar 2024  10:10 CET

Fredag

Prognos för antal solcellsanläggningar 2024

Svensk Solenergis prognos är 65 000 installationer av solcellsanläggningar 2024, en tydlig tillbakagång med 32 procent efter det starka 2023, men klart fler än under 2022.

Svensk Solenergi publicerade nyligen preliminär statistik över antalet föranmälda respektive färdiganmälda (anslutna) anläggningar helåret 2023. Siffrorna pekar på att det anslöts 96 000 nya solcellsanläggningar till elnätet under det gångna året, att jämföra med 55 000 som installerades 2022 enligt den officiella statistiken från Energimyndigheten.

Installationstakten toppade i juni 2023 då 10 500 installationer genomfördes och sedan dess har installationerna minskat succecivt.

Källa:

8 mar 2024  10:04  CET

Fredag

Svea Vind Offshore söker tillstånd för Vindpark Sylen

Svea Vind Offshore har lämnat in ansökan för Vindpark Sylen till regeringen. Vindkraftsparken ligger ca 50 km utanför kusten i Södra Bottenhavet och blir en av Sveriges största energiparker med en kapacitet som motsvarar en femtedel av Sveriges elproduktion. Parken kan börja leverera el bara några år efter att tillstånd har givits.

– Vindpark Sylen blir ett flaggskepp för energiproduktion i Sverige. Det här är en fantastisk möjlighet för industrins gröna omställning och vårt lands energioberoende”, säger Emelie Johansson, senior projektledare på Svea Vind Offshore.

Området för Vindpark Sylen är utpekat som lämpligt för energiutvinning i Sveriges beslutade havsplan för Bottniska viken. Beredning av ansökan väntas påbörjas av regeringen under 2024. För att vindkraftsparken ska kunna byggas krävs bland annat tillstånd enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon och kontinentalsockellagen. Slutgiltigt beslut om dessa tillstånd fattas av regeringen.

Källa:

8 mar 2024  09:59 CET

Fredag

Utsläppen slog rekord 2023. Skyll på vattenkraften.

Vattenkraft är en bas för ren energi – den moderna versionen har funnits i över ett sekel, och det är en av världens största källor till förnybar el.

Men förra året ledde väderförhållandena till att vattenkraften kom till korta på ett stort sätt, och produktionen sjönk rekordstort. Faktum är att minskningen var tillräckligt betydande för att ha en mätbar effekt på de globala utsläppen. De totala energirelaterade utsläppen ökade med cirka 1,1 % 2023, och en brist på vattenkraft står för 40 % av ökningen, enligt en ny rapport från Internationella energibyrån.

Mellan vädervariationer från år till år och klimatförändringar kan det bli svåra tider för vattenkraften. Här är vad vi kan förvänta oss av kraftkällan och vad det kan betyda för klimatmålen.

Källa:

8 mar 2024  09:50  CET

fredag 8 mars

torsdag 7 mars

Torsdag

Anbuden för förnybar energi kommer att överstiga 100 GW 2024

Mer än 100 GW global kapacitet för förnybar energi förväntas bjudas ut 2024, enligt ny analys från Wood Mackenzie.

Med mer än 60 GW för havsbaserad vindkraft kommer den totala volymen att växa under året och kommer att matcha 2023 års nivåer.

”Statliga anbud är ett primärt stödsystem för utbyggnad av förnybar energi över hela världen”, säger Ana Fernandez Garcia, senior forskningsanalytiker på Wood Mackenzie och huvudförfattare till rapporten.
”Anbuden har ökat varje år, och Wood Mackenzie förväntar sig att se några stora belöningar under 2024 – EMEA-regionen kommer att hålla mer än 50 % av förväntade anbud, mestadels för havsbaserad vindkapacitet.

”Enskilda stora marknader, som Kina, kommer att fortsätta att dominera. Hittills har Tyskland aviserat omgångar för förnybar energi för 25GW för i år, och Kina har 17GW i havsbaserad vindkraft.”

Källa:

7 mar 2024  13:52 CET

Torsdag

Klimatklivet står redo att möta högt söktryck

Ansökningarna till Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet har stadigt ökat. I höstas tog organisationen emot över 1 200 ansökningar från företag och organisationer som vill investera i sin gröna omställning, och av dem tillhör majoriteten transportsektorn. När den nya ansökningsperiod pågår under våren har vissa förstärkningar gjorts, för att möta det höga söktrycket.

2023 var ett utmanande år för Klimatklivet. Men när regeringen presenterade sin budgetproposition i september kom beskedet om nya satsningar till investeringsstödet.

Hela Klimatklivet får ett höjt anslag på 800 miljoner kronor 2024, 2 miljarder kronor 2025 och 2,5 miljarder kronor 2026. Samtidigt förlängs Klimatklivet till år 2028.

Källa:

7 mar 2024  13:28  CET

Torsdag

Byggstart för Sveriges andra och Göteborgs första batterigigafabrik

Novo Energy, Volvo Cars och Northvolts gemensamma bolag, har precis påbörjat byggandet av sin batterifabrik i Torslanda, Göteborg.
Göteborgs första gigafabrik för batterier börjar nu växa fram i Torslanda, intill Volvo Cars slutmonteringsfabrik. Jim Rowan, Peter Carlsson och Adrian Clarke lade hörnstenen på plats under gårdagen – vilket innebär att bygget officiellt har dragit igång.

Novo Energy växer snabbt och planerar att dubbla sin personalstyrka från 250 till 500 mot slutet av året. Bolaget rekryterar talanger specialiserade inom teknik och konstruktion löpande, både i Sverige och utomlands. Rekryteringsarbetet kommer även att intensifieras under 2025, med fokus på tillverkningsroller för att säkerställa att fabriken är redo för produktionsstart 2026. På sikt siktar man på att ha närmare 2 500 anställda när produktion når maximal kapacitet.

Battericellerna från gigafabriken kommer bara att färdas några meter in i Volvos nya batterimonteringsanläggning som byggs i direkt anslutning till gigafabriken.

Källa:

7 mar 2024  13:26 CET

Torsdag

Tillverkning av elektrobränslen i Karlshamn

Statkraft har kommit överens med Karlshamns kommun om att ta över industrimark för att möjliggöra etableringen av en anläggning för tillverkning och lagring av elektrobränslen. Bränslet är tänkt att produceras med hjälp av el från vindkraftsparken Baltic Offshore Beta som Statkraft planerar utanför Blekinges kust.

De markanvisnings- och arrendeavtal som tecknats innebär att Karlshamns kommun ger Statkraft ensamrätt att förbereda exploatering av ett markområde om 32,5 hektar beläget i anslutning till Karlshamns hamn. Området detaljplaneläggs för närvarande.

– Avtalen är en viktig milstolpe för att vi ska kunna gå vidare med våra planer på att realisera Baltic Offshore Beta och skapa hållbar, stabil elproduktion i södra Sverige, säger Jakob Norström, VD för Statkraft i Sverige.

Källa:

7 mar 2024  13:02  CET

Torsdag

Högre temperaturer tvingar fiskare från New England tidigt från isen: "Global uppvärmning är verklig"

I generationer har invånarna dragit små fiskekojor till frusna sjöar, men mildare vintrar tvingar dem att sluta tidigt

New Englands fiskare är på tunn is i vinter när de värmande temperaturerna tvingar dem att överge sina sjöpinnar månader före schemat, en alarmerande verklighet som kan äventyra framtiden för en djupt rotad rekreationstradition.

Men isfiskare fastnar i allt högre grad vid sjön efter att ha tvingats överge sina ansträngningar för tidigt.

Johnny Cutter och Ethan O’Neil skyndade sig att skjuta sina iskåkar från sjön med vinschar och traktorliknande terrängfordon, innan det blev tillräckligt varmt för att de skulle falla genom isen.

”Global uppvärmning är verklig”, sa Cutter och vadade genom pölar i sina isklackar. ”Jag trodde aldrig att det var det, men det är det.”

Källa:

7 mar 2024  13:10 CET

Torsdag

Energi med låg koldioxidutsläpp har inte samma energisäkerhetsrisker som fossila bränslen

När Ryssland invaderade Ukraina fick det en plötslig och dramatisk påverkan på energipriserna runt om i världen. Bensinpriserna sköt upp. Elpriserna i länder som är beroende av gas gjorde samma sak. Gödselmedel blev dyrare (med konsekvenser för livsmedelspriserna). Och många länder – särskilt i Europa – skickades iväg för att hitta alternativa förnödenheter.

Det avslöjade återigen sårbarheten i ett energisystem där vissa länder har mycket bränsle och andra har väldigt lite.

”Energisäkerhet” har blivit ytterligare ett skäl att gå över från fossila bränslen till energi med låga koldioxidutsläpp.

Källa:

7 mar 2024  13:02  CET

Torsdag

Analys: Trumps valseger kan lägga till 4 miljarder ton till USA:s utsläpp till 2030

En seger för Donald Trump i novembers presidentval kan leda till ytterligare 4 miljarder ton amerikanska utsläpp till 2030 jämfört med Joe Bidens planer, visar Carbon Brief-analys.

Dessa extra 4 miljarder ton koldioxidekvivalent (GtCO2e) till 2030 skulle orsaka globala klimatskador värda mer än 900 miljarder dollar, baserat på de senaste amerikanska myndigheternas värderingar.

För sammanhanget motsvarar 4GtCO2e de sammanlagda årliga utsläppen från EU och Japan, eller den sammanlagda årliga summan av världens 140 länder med lägst utsläpp.

Med andra ord skulle den extra 4GtCO2e från en andra Trump-period motverka – dubbelt så mycket – alla besparingar från att distribuera vind-, sol- och annan ren teknik runt om i världen under de senaste fem åren.

Källa:

7 mar 2024  12:53 CET

Torsdag

Forskare utvecklar teknik för resurseffektiv återvinning av kritiska råmaterial

Efterfrågan på metaller för klimatvänlig energiteknik har ökat kraftigt de senaste åren och kommer att öka ytterligare. Men hur mycket av dessa värdefulla metaller och mineral finns egentligen redan i omlopp, och hur kan återvinningen öka? EU-projektet SIREN ska testa och vidareutveckla teknik för att på ett resurseffektivt sätt återvinna neodymmagneter som bland annat används i vindkraftverk och elbilar.

De klimatvänliga energiteknikerna – vindkraftverk, solceller och elfordonsbatterier – kräver stora mängder kritiska råmaterial, som sällsynta jordartsmetaller. Europeiska kommissionen ser vart tredje år över vilka råmaterial som är av avgörande betydelse för EU:s inre marknad och den gröna omställningen.

Gemensamt är att råmaterialen både är av stor ekonomisk betydelse och att EU:s tillgång till dessa är begränsad eller sårbar. Idag sker den största delen av världens produktion av sällsynta jordartsmetaller i Kina. Mindre än en (1) procent av världens sällsynta jordartsmetaller återvinns.

Källa:

7 mar 2024  12:41  CET

Torsdag

Frankrike: Accepterade anbud på markmonterad solel 912 MWp

Solprojekt med en sammanlagd kapacitet på 911,5 MWp har säkrat den vinnande statusen i Frankrikes senaste anbud för markmonterad solcellskraftkapacitet, som slutade med en liten underabonnemang.

De 92 framgångsrika projekten säkrades till ett genomsnittspris på 81,9 EUR (89,12 USD) per MWh, en minskning från 82,42 EUR/MWh i den tidigare utlysningen, meddelade ministeriet för ekologisk omställning.

Förslagen lanserades under den femte anbudsperioden för markmonterad solcellskapacitet under landets PPE2 fleråriga energianskaffningsprogram.

Källa:

7 mar 2024  12:33 CET

Torsdag

Nytt samarbete kan möjliggöra fiskodlingar i vindkraftsparken Mareld

Freja Offshore och det norska företaget Subfarm inleder ett samarbete för att möjliggöra fiskodlingar inne i den havsbaserade vindkraftsparken Mareld. Ett nytt utvecklingsprojekt ska titta närmare på hur elproduktion och fiskerinäring kan kombineras.

Freja Offshore har ansökt om att bygga den havsbaserade vindkraftsparken Mareld, 40 kilometer väster om Lysekil. Nu inleds ett utvecklingsprojekt med det norska företaget Subfarm med målet att möjliggöra fiskodlingar inne i vindkraftsparken. Lysekils Kommun, forskningsinstitutet DHI och det norska industriklustret Blue Maritime Cluster medverkar också i samarbetet.

Källa:

7 mar 2024  12:28  CET

torsdag 7 mars

onsdag 6 mars

Onsdag

Tyska Kyon Energys 100-MW batteripark i North Rhine-Westphalia godkänd

Tyska energilagringsutvecklaren Kyon Energy har fått godkännande för ett 100-MW/200-MWh batterienergilagringssystem i Dahlem kommun, Nordrhein-Westfalen. Bygget kommer att påbörjas under tredje kvartalet 2025, med driftsättning förväntad i slutet av 2026. Projektet kommer att stödja en region med 21 befintliga vindkraftverk.

Under de senaste fyra månaderna har Kyon Energy bekräftat planer på nya lagringsprojekt på totalt 237,5 MW/507 MWh. Företaget, som grundades 2021, har utvecklat lagringsprojekt med en total kapacitet på 770 MW, med 120 MW redan i drift, 350 MW under uppbyggnad och 300 MW redo för byggnation.

Källa:

6 mar 2024  12:48 CET

Onsdag

Emmaboda får solpark + energilager med batterier

Det tyska solenergibolaget ib vogt har fått tillstånd att bygga ett batterilager och en mindre solpark strax utanför Emmaboda. Målet är att allt ska vara i drift i början på 2028.

Emmaboda Energipark, som det kommer att heta, har blivit godkänt av Länsstyrelsen i Kalmar län och företaget går nu vidare med att söka nödvändiga bygglov.

– Batterilager kan avlasta och effektivisera elnätet, säger Maja Stenström, projektledare på ib vogt, i ett pressmeddelande, och tillägger. – Utvecklingen inom energilagring går enormt fort just nu.

Parken omfattar sju hektar och kan rymma 200 MW batterikapacitet, medan det största batterilagret i drift i Sverige i dag har en kapacitet på 12 MW. Begränsningar i det lokala elnätet kan dock innebära att kapaciteten i Emmaboda blir omkring 40 MW.

Källa:

6 mar 2024  12:09  CET

Onsdag

Svenska Verdane drar in 1,1 miljarder euro för gröna satsningar i Europa

Riskkapitalbolaget Verdane har tagit in 1,1 miljarder euro till en ny fond som ska investera i företag som arbetar för att digitalisera och minska koldioxidutsläppen i den europeiska ekonomin. Det rapporterar Bloomberg News.

Fonden går under namnet Edda III. -Vi investerar bara i företag som klarar vårt 2040-test, säger Bjarne Kveim Lie, Verdanes medgrundare och managing partner, i en intervju. En normal investering för Verdane uppgår till 20-150 miljoner euro.

Den senaste fonden innebär att Verdane har tagit in 2,2 miljarder euro under de senaste sex månaderna.

Källa:

6 mar 2024  11:24 CET

Onsdag

Stort tak - hyr ut det – få solceller utan att investera själv

Har du en fastighet med ett tak på 10 000 kvadratmeter eller mer? Då kan du nu hyra ut det till Energiengagemang som placerar en solcellsanläggning på taket.

En stor del av Sveriges bebyggda yta har outnyttjad kapacitet på taken som skulle kunna användas till solceller. Alla fastighetsägare har dock inte det kapital som krävs för att investera i solceller. Med dessa i åtanke har EnergiEngagemang tagit fram en tjänst där du som fastighetsägare kan hyra ut ditt tak för solenergiproduktion.

Konceptet gör det möjligt för fastighetsägare att sätta solceller på sin anläggning – utan att själva betala en enda krona. Istället upplåter fastighetsägaren sitt tak till Solare Nordic. Därefter projekterar och bygger EnergiEngagemang solcellsanläggningen medan Solare Nordic äger den och ansvarar för driften.

Källa:

6 mar 2024  11:11  CET

Onsdag

Norge: Lyckad skattehöjning gav över 90% elbilar för andra månaden i rad

För andra månaden i rad är mer än nio av tio nya bilar i Norge en elbil. Elbilsandelen nådde 90,1 procent i februari. Norska elbilsföreningen räknar med att andelen kommer fortsätta öka under året, och kommer sluta med ett årssnitt på 95 procent för 2024. Motsvarande andel 2023 var 82 procent.

– Den höga andelen elbilar visar att vi hade rätt när vi bad om höjda skatter på nya förorenande bilar, kommenterar Christina Bu generalsekreterare för norska elbilsföreningen.

Norge har som mål att nybilsförsäljningen ska vara helt utsläppsfri från 2025 och bara bestå av elbilar. För att det målet skulle bli realistiskt krävde Norska elbilsföreningen att Stortinget skulle höja skatterna på förbränningsbilar

Källa:

6 mar 2024  11:03 CET

Onsdag

Molson Coors brygger öl med 300 MW solprojekt

Badger Hollow Solar Park i sydvästra Wisconsin tillhandahåller förnybar energi för att driva Molson Coors verksamhet i den amerikanska delstaten.

Solenergianläggningen på 300 MW, utvecklad av Invenergy, är den största i Wisconsin och genererar tillräckligt med el för att driva motsvarande 90 000 hem.

Badger Hollows solenergianläggning är samlokaliserad med svinuppfödning. Projektet ger skatteintäkter från delad uthyrning av anläggningen på jordbruksmark.

Källa:

6 mar 2024  10:55  CET

Onsdag

Frukt och solenergi från ett schweiziskt fält

I fortsättningen bör jordbruksmark användas mer än en gång: Förutom att skörda frukt och grönsaker kommer solenergi att finnas tillgänglig i framtiden. Två schweiziska universitet vill nu främja detta och har grundat Agrisolar Forum.

På ett testfält i Gelfingen i kantonen Luzern växer de känsliga hallonbuskarna under genomskinliga solcellsmoduler. Där är de väl skyddade från värme och hagel. En framtidsinriktad lösning med många vinnare. ”Kombinationen av jordbruk och elproduktion på samma område har stor potential”, säger agroekolog Dominik Füglistaller från BFH-HAFL School of Agricultural, Forest and Food Sciences.

Enligt Swiss Energy Strategy 2050 kommer solceller i Schweiz att växa från cirka fem gigawatt idag till upp till 50 gigawatt i framtiden. Hittills har fokus legat på tak och fasader. Men om Füglistaller får sin vilja igenom bör solcellsanläggningar även installeras där frukt och grönsaker odlas.

Källa:

6 mar 2024  10:42 CET

Onsdag

Toyota och Ford är ansvariga för mer utsläpp än Australiens största kolgruvor

Fem bilföretag är ansvariga för mer klimatföroreningar än några av Australiens största kolgruvor, enligt en ny rapport från Climate Council.

Climate Councils ”Filthy Five”-lista inkluderar Toyota, Ford, Hyundai, Renault-Nissan-Mitsubishi och Mazda. Tankesmedjan påpekar att det inte är någon slump att dessa märken också är några av de mest högljudda motståndarna till Australiens föreslagna New Vehicle Efficiency Standard (NVES).

Analysen visar att Toyotas försäljning av nya fordon 2023 ensam står för 547 919 ton CO2-utsläpp, vilket överstiger Narrabri Underground, Hunter Valley Energy Coal och Peak Downs Mines, några av Australiens största. Samtliga utsläpp från Toyotas 2023 nya fordon överstiger häpnadsväckande 46 australiska kolgruvor.

Källa:

6 mar 2024  10:34  CET

Onsdag

Sandvik tar stororder från Chiles ledande kopparproducent

Sandvik har fått en automationsorder av Automine-system till lastare och gruvtruckar från Codelco, en av världens största kopparproducenter. Systemet ska användas i gruvbolagets nya projekt Andesita i El Teniente-gruvan i Chile. Ordervärdet är runt 300 miljoner sek.

– Vi är glada över att kunna expandera vårt partnerskap med Codelco. Vi ser fram emot att leverera våra ledande gruvautomationslösningar till det nya Andesita-projektet och därigenom bidra till förbättrad säkerhet, effektivitet och produktivitet i driften, säger Mats Eriksson, affärsområdeschef för Sandvik Mining and Rock Solutions.

Källa:

6 mar 2024  10:17 CET

Onsdag

Premiär för återvunnen viskos

Idag görs viskostyger av biomassa från skogen och helt återvunnen viskos finns inte. Nu har forskare lyckats göra ny viskos – av uttjänta bomullslakan.

Gamla textilier runtom i världen hamnar på tippen och bränns ofta upp. I Sverige bränns de ofta till fjärrvärme. Mycket utveckling pågår för att ge gamla kläder och tyger ett värdigare slut.

Planeten behöver verkligen återvunna textiler eftersom det tar mycket energi, vatten och mark i anspråk att odla bomull och andra ”tyg-växter”.

– Cellulosakedjor, huvudkomponenten i växtfibrer, är komplexa och långa. Bomullstyger är dessutom hårt behandlade med färg, skyddsmedel och andra kemikalier. Och sedan all ingrodd smuts i form av hudavlagringar och fetter, berättar Edvin Bågenholm-Ruuth doktorand i kemiteknik vid LTH, Lunds universitet.

Källa:

6 mar 2024  10:13  CET

onsdag 6 mars

tisdag 5 mars

Tisdag

Solel på taket kan generera hälften av den el som förbrukas i Bosnien-Herzegovina

Bosnien och Hercegovina skulle kunna täcka hälften av sin elförbrukning med solpaneler på cirka en miljon tak, säger Samir Avdaković, chef för Institutet för avancerad teknologi och system (ATS) och professor vid fakulteten för elektroteknik i Sarajevo.

Det finns solenergipotential i Bosnien och Hercegovina, inte bara på tak utan också inom jordbruk och på konstgjorda sjöar. Men det största hindret för medborgarna att installera solpaneler och få en prosumerstatus är bristerna i regelverket, rapporterade Capital.ba.

Prosumenter anses driva på energiomställningen i Europa medan de i BiH ännu inte omfattas av den rättsliga ramen, sa Samir Avdaković. Han pekar på tak som den sektor med störst energipotential.

Avdaković noterade att den årliga elförbrukningen i Bosnien och Hercegovina är cirka 12 000 GWh och hävdade att 50 % skulle kunna mötas med 5 kW solcellssystem på taket på en miljon tak. Det skulle inte vara komplicerat, sa han, med tanke på de befintliga nätanslutningarna.

Källa:

5 mar 2024  12:53 CET

Tisdag

Storbritanniens Harmony Energy har en färdig pipeline med projekt i Frankrike, Tyskland och Polen

Den brittiska utvecklaren av ren energi Harmony Energy har nu en pipeline av BESS-projekt som är färdiga att bygga i Frankrike, Tyskland och Polen, sade dess investeringschef vid Energy Storage Summit EU i London förra månaden.

Företaget äger och driver majoriteten av sina projekt för batterienergilagringssystem (BESS) i Storbritannien genom sin börsnoterade fond Harmony Energy Income Trust (HEIT), som nyligen släppte sitt helårsresultat.

Liksom de andra brittiska BESS-fondförvaltarna – Gresham House och Gore Street Capital – går Harmony Energy in på nya marknader när de brittiska intäkterna faller.

”Vi rör oss på ett stort sätt in på den franska marknaden men tittar också på Tyskland och Polen. Frankrike, Tyskland och Polen är våra nästa stora drag även om det finns möjligheter på andra ställen vi undersöker”, sa Paul Mason, investeringschef för Harmony, vid panelen ’Highlighting the Investors’ Current Appetite for Energy Storage’ på dag 1 av de två- dagshändelse.

Källa:

5 mar 2024  12:42  CET

Tisdag

Kolgjutning ett sätt att ta bort CO2

Den sömniga, rustika delstaten Arkansas i sydvästra USA anses vanligtvis inte ligga i framkanten av teknisk innovation. Men förra veckan stod ”The Bear State” värd för en teknisk milstolpe: öppnandet av världens största anläggning för borttagning av koldioxid (CDR). Graphyte, ett nystartat företag med stöd av Bill Gates klimataccelerator Breakthrough Energy, öppnade en fabrik som förvandlar kolrikt biomassaavfall från närliggande pappersbruk till tegelstenar – ”kolgjutning” – som säkert kan lagras under jord och därigenom tar bort koldioxid (CO₂) från atmosfären.

I slutet av året kommer anläggningen att ha fångat upp mer än 15 000 ton (t) CO₂. För att sätta det i sitt sammanhang kan de mycket omtalade DAC-anläggningarna som drivs av Climeworks på Island och Heirloom i Kalifornien, årligen fånga upp 4 000 ton respektive 1 000 ton CO₂.

I november blev American Airlines Graphytes första kund, med köpet av 10 000 ton permanent kolavskiljning som ska levereras i början av 2025

Källa:

5 mar 2024  12:24 CET

Tisdag

Hydro Rein förvärvar 25 vindprojekt i Sverige och Norge

Hydro Rein, Hydros arm för förnybar energi, har kommit överens med den svenska utvecklaren av förnybar energi IOWN Energy om att förvärva en 80-procentig andel i en 2,4GW vindkraftsprojektportfölj i Sverige och Norge.

Portföljen omfattar 25 vindprojekt, 23 i Sverige och de återstående två i Norge. Projekten befinner sig i varierande utvecklingsstadier och är fördelade över elprisområdena SE2, SE3, SE4 och NO2. Hydro Rein och IOWN kommer att ingå ett långsiktigt partnerskap för att gemensamt utveckla dessa projekt.

Ägarskapet kommer att delas, med Hydro Rein som äger 80 % av aktierna och de återstående 20 % ägs av IOWN.

Hydro Reins chef Olivier Girardot sa: ”Vi är glada över att gå samman med IOWN och säkra en stor portfölj av vindkraftsprojekt i Sverige och Norge. Transaktionen är i linje med Hydro Reins strategi att fokusera på projekt i tidiga faser på våra kärnmarknader.

Källa:

5 mar 2024  12:17  CET

Tisdag

Frankrike når 20 GW solceller (PV)

Frankrike når en milstolpe med 20 GW solcellskapacitet 2023, vilket visar sitt engagemang för förnybar energi. Regionala bidrag och framtidsperspektiv lyfts fram.

Frankrike har markerat en viktig milstolpe i sin resa för förnybar energi genom att ansluta cirka 955 MW nya solcellssystem till nätet under det sista kvartalet 2023, enligt ministeriet för ekologisk övergång. Denna ökning av solenergikapacitet bringar landets kumulativa installerade solcellskapacitet till imponerande 20,0 GW i slutet av december 2023, vilket visar ett tydligt engagemang för hållbara energikällor.

Tillägget av 3,2 GW ny solenergikapacitet 2023 representerar en anmärkningsvärd ökning jämfört med de 2,68 GW som lades till 2022 och 2,57 GW 2021, vilket visar Frankrikes accelererade ansträngningar för att utveckla solenergin.

Källa:

5 mar 2024  11:47 CET

Tisdag

Jämförelse mellan vertikala tvåsidiga solpaneler visavi upp-pålade solpaneler i åkermark

En grupp forskare från University of Natural Resources and Life Sciences i Österrike har i en djupgående övergripande analys jämfört livscykelbedömningen av vertikala bifaciala agrivoltaiska system med den för upp-pålade agrivoltaics-anläggningar.

I det andra systemet är panelerna uppstyltade från marken på en stålkonstruktion och jordbruksproduktion utförs under. I de första installationerna är modulerna utplacerade på vertikala strukturer och jordbruksproduktion utförs genom modulraderna.

Bedömningen omfattade två engångsscenarier av åkermark – en oförändrad jordbruksproduktion och en total ersättning av jordbruksverksamheten med solcellspaneler. ”När man bedömer jordbrukssystem med ett holistiskt tillvägagångssätt är det nödvändigt att inkludera hela växtföljden, eftersom grödabaserade agrovoltaiska system behöver fungera inte bara under en säsong, utan för praktiskt relevanta tidsramar,” specificerade forskarna. ”Detta innebär att täcka en växtföljd som kan upprepas och som är representativ för ett genomsnittligt österrikiskt produktionssystem.”

Källa:

5 mar 2024  10:59  CET

Tisdag

EU vill tvinga olje och gasföretagen att betala för att bekämpa klimatförändringarna, visar utkast

Europeiska unionen kommer att uppmana fossilbränsleindustrin att hjälpa till att betala för att bekämpa klimatförändringar i fattigare länder under ett FN-mål, visar ett utkast till dokument, när nationer förbereder sig för samtal i år om ett globalt finansmål.
Årets FN:s klimatförhandlingar i Baku, Azerbajdzjan, i november, är deadline för länder att komma överens om ett nytt mål om hur mycket rika, industrialiserade länder ska betala de fattigare för att anpassa sig till de allvarligaste effekterna av en varmare värld.

Med tanke på de ökande kostnaderna för dödliga värmeböljor, torka och stigande havsnivåer, förväntas det nya klimatfinansieringsmålet vara mycket större än rika länders befintliga FN:s åtagande att spendera 100 miljarder dollar per år från 2020, ett mål som de inte lyckades nå i tid .
Ett utkast till uttalande för ett möte med EU:s utrikesministrar senare denna månad visade att 27-ländernas landsblock kommer att hävda att olje- och gassektorn också bör bidra.

Källa:

5 mar 2024  10:38 CET

Tisdag

Google-stödd satellit för att spåra den globala oljeindustrins metanutsläpp

En ny satellit med stöd av Alphabet Incs Google (GOOGL.O), öppnar en ny flik och gruppen Environmental Defense Fund kommer att lanseras från Kalifornien på måndag med ett uppdrag att lokalisera olje- och gasindustrins metanutsläpp från rymden.
MethaneSAT-satelliten kommer att lägga till en växande flotta av rymdfarkoster i omloppsbana som är avsedda att hjälpa till att bekämpa klimatförändringarna genom att publicera data om utsläpp av den osynliga men potenta växthusgasen.

Medan European Space Agency och en annan satellitbaserad spårare som heter GHGSat redan tillhandahåller metanutsläppsdata, kommer MethaneSAT att ge mer detaljer och ha ett mycket bredare synfält, säger dess stödjare.

Källa:

5 mar 2024  10:32  CET

Tisdag

NYK avslöjar hur man planerar att få sina bilfartyg att följa nya kaliforniska utsläppsregler

Ett gigantiskt svart rör kommer att sättas in i trattarna på Nippon Yusen Kaisha (NYK) bilfartyg som anlöper hamnar i Kalifornien från och med nästa år.

NYK har anlitat det amerikanska företaget STAX Engineering för att använda sin teknik för avskiljning och kontroll av utsläpp för att återvinna avgaser från fartyg som ligger vid kaj, som svar på California Air Resources Boards (CARB) utökade avgasregler för fartyg som anlöper hamnar i delstaten. Kontraktet kommer att kosta NYK upp till 16 miljoner dollar.

Tekniken för avskiljning och kontroll av utsläpp använder stålrör och slangar för att ansluta en pråm, eller ett landbaserat avgasbehandlingssystem till ett fartygs tratt, vilket gör att avgaser kan fångas upp utan att ventileras ut i luften. Denna teknik gör det möjligt att fånga upp och kontrollera avgaser utan att installera ytterligare utrustning på fartyget.

Källa:

5 mar 2024  10:27 CET

Tisdag

Kontrakt undertecknat för 400 MWh batteri bredvid Australiens största solenergiprojekt

Acen Australia säger att de har tecknat ett kontrakt med Marubeni för att samutveckla ett 400 MWh stort batteri som kommer att byggas bredvid det som – åtminstone för en tid – kommer att bli den största solenergianläggningen i landet.

Affären mellan Acen och Marubeni, tillsammans med ett anslutningskontrakt med Transgrids dotterbolag Lumea, undertecknades i Melbourne vid Philippine Business Forum som hölls i Melbourne, inför ASEAN-konferensen.

Den presenterades för den besökande Filippinernas president Ferdinand Romualdez Marcos Jr. Acen kontrolleras av den Filippinska baserade Ayala Group.

Källa:

5 mar 2024  10:17  CET

tisdag 5 mars

fredag 1 mars

Fredag

Norska Equinor och danska Ørsted vinner havsvindauktionen i New York

Norska Equinor och danska Ørsted har säkrat provisoriska kontrakt som en del av New Yorks fjärde auktion som kan leverera mer än 1,7 GW ny vindkraftskapacitet till havs.

Equinors 810 MW Empire Wind 1 och 924 MW Sunrise Wind utvecklade av Ørsted och Eversource kommer nu att påbörja nästa steg för att slutföra OREC-avtalen (offshore wind renewable energy certificates), troligen under andra kvartalet i år.

Equinor sa att de planerar att fatta ett slutgiltigt investeringsbeslut i mitten av 2024 och att använda projektfinansiering, med finansiell stängning förväntad i slutet av 2024. Nominell aktieavkastning för den amerikanska östkustens offshore-vindinvesteringar förväntas för närvarande inom intervallet på 12-16%. Equinor tillade att de avser att ta in en partner i projektet ”för att öka värdet och minska ägarandelen och exponeringen”.

Källa:

1 mar 2024  12:18 CET

Fredag

Gulfstaterna investerar i Carbon Capture för att upprätthålla kolväteverksamheten

Gulfregionen vill behålla sina betydande intäkter från kolväten i en avkarboniserad värld. Ett sätt att göra det är att investera i koldioxidavskiljning, att göra renare och mer säljbara fossila bränsleprodukter.

Megren Almutairi och Karen Young på CGEP tittar på sina nuvarande planer och framtidsutsikter. Just nu finns cirka 10 % av den globala CO2 som fångas upp i industrianläggningarna i Gulfstaterna. Deras nationella oljebolag har några av de mest kostnadseffektiva lösningarna för CCS, från 15 till 40 USD per ton.

De främsta utmaningarna är de höga kapitalkostnaderna i förväg, konkurrensen om investeringar från projekt för förnybar energi och osäkerheten om framtida kolpriser och regulatoriska begränsningar som införs av stora kunder som EU. Och uppskalning av en process som ännu inte har bevisats i stor skala kommer säkert att öka svårigheterna.

Källa:

1 mar 2024  12:13  CET

Fredag

Algeriet bör öka solenergin för att öka gasexporten – säger expert

Algeriet bör öka sin solenergikapacitet för att hjälpa till att upprätthålla eller växa gasexporten till södra Europa, mitt i en växande inhemsk efterfrågan på bränslet, säger VD:n för det Algeriet-baserade konsultföretaget Ranadrill Energy.

”I Algeriet genererar vi 98 % av elektriciteten från naturgas, så om vi utvecklar solenergi kan vi ersätta andelen naturgas från elproduktion,” sa Choeib Boutamine till Montel i en intervju.

”Vi kan använda [reservgasen] för petrokemikalier, eller så kan vi använda den för export,” sa han vid sidan av toppmötet för gasexporterande länder i Alger.

Källa:

1 mar 2024  12:08 CET

Fredag

Rolls-Royce ska leverera storskalig batterilagring till lettiska nationella elnätet

Rolls-Royce har fått en order från den lettiska transmissions-systemoperatören Augstsprieguma tikls (AST) att leverera ett mtu storskaligt batterilagringssystem för att säkra det lettiska elnätet. År 2025 kommer Lettland, tillsammans med de andra baltiska staterna, att synkronisera sitt energiförsörjningssystem med det kontinentaleuropeiska elnätet.

Efter ordern kommer Rolls-Royce att leverera ett mtu EnergyPack QG storskaligt batterilagringssystem med en effekt på 80 MW och en lagringskapacitet på 160 MWh. Detta gör systemet till ett av de största batterilagringssystemen i EU, enligt pressmeddelandet
från företaget. Ordern omfattar även totalentreprenörstjänster samt installation och driftsättning.

Batterisystemet kommer att användas från och med hösten 2025 på två platser – ett 20 MW/40 MWh batterilager vid AST transformatorstation i Tume och ett 60 MW/120 MWh batterilager vid AST transformatorstation i Rezekne.

Källa:

1 mar 2024  11:55  CET

Fredag

Energilagring som är hållbar: vanligt bordssalt kan göra jobbet

Batteriteknologier behöver inte nödvändigtvis göra sällsynta material. AQUABATTERY har utvecklat ett hållbart batteri som använder bordssalt och vatten för att lagra energi.

Född i Delfts tekniska universitets korridorer och med huvudkontor i Alphen aan de Rijn, har AQUABATTERY utvecklat en robust, klimatsäker energilagringslösning. Deras teknik lagrar kraft i vatten, vilket erbjuder både en säker och billig lösning. Viktigast av allt är att systemet utnyttjar råvaror som finns tillgängliga som vatten och bordssalt, och undviker på så sätt beroendet av andra länder för till exempel litiumtillförsel.

VD Jiajun Cen kommenterar all år av forskning: ”Även om vår idé är okomplicerad är tekniken bakom den ganska komplicerad, men att få den att fungera och ekonomiskt tillgänglig var de största utmaningarna på vår sätt.”

Källa:

1 mar 2024  11:45 CET

Fredag

Norska Statkraft planerar 6 miljarder dollar i vatten- och vindinvesteringar

Statkraft har som mål att investera 44-67 miljarder norska kronor (4,1-6,3 miljarder USD) i norsk vatten- och vindkraft.

Bolaget släppte sin årsredovisning för 2023, då Statkraft såg sina rörelseintäkter minska med 65,3 miljarder kronor (6,1 miljarder USD) 2023 jämfört med 75,3 miljarder kronor (7 miljarder USD) året innan, då den europeiska energikrisen orsakade extraordinärt höga priser och extrema priser flyktighet.

Statkraft redovisade ett resultat före skatt på 51 miljarder kronor (4,8 miljarder USD), inklusive finansnetto på 1 miljard kronor (94 miljoner USD). Vinsten efter skatt var 26,1 miljarder kronor (2,4 miljarder USD).

Källa:

1 mar 2024  11:15  CET

Fredag

Pneumatisk solcells-fasad med solfångare

Forskare vid Tysklands institut för textil- och fiberteknik (ITFT) har designat en pneumatiskt aktiverbar PV-fasad utrustad med solspårningssystem.

”FlectoSol är den första kompatibla, adaptiva fasadskuggningsmodulen som är funktionaliserad på båda sidor med solceller och, genom att integrera två ställdon i olika laminatlager, möjliggör rörelsen i två riktningar som krävs för solspårning,” sa forskningens huvudförfattare, Larissa Born, till pv. tidskrift. “PV-funktionaliseringen av FlectoSol syftar till ett självförsörjande avskärmningssystem.

Genom solspårning kan energivinsten vid fasaden maximeras och i bästa fall kan energi tillhandahållas för andra aspekter av byggnadsdriften.”

Källa:

1 mar 2024  11:32 CET

Fredag

Gör el av industrins restvärme - får finansiering

Teknik för att utvinna elektricitet ur restvärme gör industrier till sina egna elproducenter och minskar deras koldioxidavtryck. Den 1 mars inleds ett tvåårigt EU-projekt med 28 miljoner i finansiering som ska göra Zigrid redo för marknaden.

I september 2023 sjösattes ZIGRID:s helt unika teknik för första gången på ett gjuteri i Västmanland. Bolaget använder restvärme från industrin, på mellan 50 och 100 grader, för att värma upp och expandera en gas som sedan kyls ner och krymper igen. Kraften i denna cykliska rörelse tas tillvara genom hydraulik, som driver en generator och skapar el. ZIGRID:s teknik särskiljer sig från konkurrenterna genom att den inte använder turbiner och fungerar ända ned till 50 grader.

EU-stödet på 2,5 miljoner euro – cirka 28 miljoner kronor – kommer att användas till att slutföra pilotprojektet, göra klart produktutvecklingen och finjustera affärsmodellen inför kommersiell lansering omkring 2026–2027. Utöver bidraget finns möjlighet till ytterligare medfinansiering.

Källa:

1 mar 2024  11:15  CET

Fredag

Australien utlyser anbud på 10 GW vind och sol - största anbuden någonsin

Den australiensiska federala regeringen kommer att söka 10 gigawatt ny vind- och solkraftskapacitet i år, tillsammans med 3 GW sändningsbar kapacitet, eftersom den tävlar mot sitt ambitiösa mål om 82 procent förnybar energi till 2030.

Anbudsprogrammet för 2024 – som omfattar ett anbud på 6 GW för vind och sol under nästa kvartal och ytterligare 4 GW under andra halvåret – flaggades i en ny papper som anger hur det utökade kapacitetsinvesteringsprogrammet kommer att fungera.

Anbuden kommer att vara de största som någonsin hållits i Australien, och kommer när landet hamnar bakom sitt mål för 2030 förnybar energi, med analytiker som säger att utbyggnaden måste påskyndas, särskilt i NSW, det största nätet.

Källa:

1 mar 2024  11:06 CET

Fredag

Snyggare solpaneler ska få boende att vekna

Framtidens dominerande energilösningar som solceller måste bli en mer naturlig del av vårt samhälle och våra liv. Hur det ska gå till ska industridesignprojektet ”Sun In My Backyard” undersöka.

”I framtiden kommer solenergin att bli en mycket mer integrerad del av samhället än vad vi ser idag”, konstaterar Bodil Karlsson på forskningsinstitutet Rise. Själv är hon doktor i psykologi, konstnär och forskare inom människa-teknik. Hon är också initiativtagare till ”Sun In My Backyard”, Simby, ett industridesignprojekt som ska försöka motverka Nimby-tendenserna inom mycket av utbyggnaden av förnybar energi, där Nimby står för ”Not in my backyard” och beskriver boendes opposition mot planerade byggnads- och energiprojekt i deras närhet.

Källa:

1 mar 2024  10:52  CET

fredag 1 mars

torsdag 12 januari

Torsdag

Forskning om hur elektroner och protoner kopplas ihop vid en elektrod kan skapa effektivare bränsleceller, elektrolysörer

Varje effektivitetsvinst som upptäcks i labbet leder till den slutliga kostnaden för el. Anne Trafton vid MIT beskriver ny forskning som tittar på hur elektroner och protoner kopplas ihop vid en elektrodyta, som driver elektrisk ström. Det är ett kritiskt steg i många energitekniker, inklusive bränsleceller, väteelektrolysörer, batterier och CO2-omvandling till kemiska bränslen.

Det första steget var att utveckla ett sätt att designa elektrodytor som ger mycket mer exakt kontroll över deras sammansättning. Detta gjorde det möjligt för forskare att se att pH-värdet i elektrolytlösningen har en betydande effekt på protonöverföringshastigheten: de högsta hastigheterna inträffade i de yttersta ändarna av pH-skalan – pH 0, det suraste, och pH 14, det mest alkaliska .

Experimenten gav också insikter om exakt vad som påverkar reaktionshastigheten. Med den nya uppsättningen kommer framtida forskning att titta på hur tillsats av olika typer av joner till elektrolytlösningen som omger elektroden kan påskynda eller sakta ner hastigheten för protonkopplat elektronflöde.

Källa:

28 feb 2024 13:15 CET

Torsdag

EU har en chans att nå sina vindkraftsmål för 2030

Tack vare ökade investeringar och snabbare tillstånd kan EU ha en chans att nå sina mål för vindkraftsinstallation 2030 om det ytterligare påskyndar kapacitetsutbyggnaden, sade sektororganisationen WindEurope i en ny rapport på onsdagen.

Europa installerade 18,3 gigawatt (GW) ny vindkraftskapacitet 2023, varav EU-27 installerade 16,2 GW, en rekordmängd men bara hälften av vad man borde bygga för att nå sina klimat- och energimål 2030, sa WindEurope.
Föreningen förväntar sig att Europa installerar 260 GW ny vindkraftskapacitet under perioden 2024 till 2030. EU-27 är inställd på att installera 200 GW av detta – 29 GW per år i genomsnitt, vilket är cirka 4 GW lägre än vad som behövs 33 GW genomsnittlig årlig ökning av ny vindkraftskapacitet för att nå målet 2030 på 425 GW installerad vindkraft.

Källa:

28 feb 2024 13:05 CET

Torsdag

Inte ett batteri, inte en panna. Men NEStore lovar att tillhandahålla billig energi till alla

Newton Energy Systems utvecklade en enhet som kan lagra elektricitet i varmvatten i månader, och erbjuda den till ett överkomligt pris.

Sällsynta jordartsmetaller, mineraler och litium: vi kom alla att bekanta oss med dem. Vi vet hur viktiga de är för att tillverka batterier men också hur svårt det är att köpa dem. NEStore, en innovativ lösning som kan lagra el i varmvatten i månader, bevisar att energilagring också kan existera utan sällsynta mineraler.

Det Delft-baserade Newton Energy Solutions (NES) ligger bakom denna idé. Som en spin-off av den holländska organisationen för tillämpad vetenskaplig forskning (TNO), är det ett resultat av ett decennium av tester och experiment inom institutets utredningsgrupp för energilagring. ”Slutsatsen var: du kan göra vad som helst tekniskt, men vem ska betala för det? Vissa tekniker är dyra, andra är för farliga, säger Pavol Bodis, vd för företaget. Vatten och stål kan göra jobbet med att lagra el säkert och till en lägre kostnad.

Källa:

28 feb 2024 12:55 CET

Torsdag

Indien kan bli nya Norge i skiftet till eldrivna transporter

Norge har länge varit ledande på elbilar, med andra europeiska länder som Sverige, Nederländerna eller Island som ofta tar andraplatsen i statistiken. Över det europeiska snittet ligger däremot Kina där elektrifieringen går ännu snabbare.

Men eldrift är inte bara något exklusivt till personbilar. I Indien pågår en helt annan elektrifiering. Där dominerar motorcyklar och trehjuliga rickshaws trafiken. Historiskt utrustade med illaluktande tvåtaktsmotorer, blir dessa nu i allt större utsträckning eldrivna.

För tio år sedan såldes det 12 stycken eldrivna trehjulingar i Indien, visar den officiella fordonsstatistiken. Förra året var den siffran imponerande 582 500 stycken. För andra året i rad så såldes det fler eldrivna rickshaws än rickshaws med förbränningsmotorer i landet.

Källa:

28 feb 2024 12:50 CET