ENERGIOMSTÄLLNINGEN
omvärldsbevakning med de senaste nyheterna från Sverige och världen
- sol - vind - vatten - bio - geotermik, - våg
- batterier - vätgas - pump -mineraler - CCS
Vill du också få vårt färska
nyhetsbrev varje vardag - fyll i
NYHETER IDAG
onsdagen den 16 oktober
Norsk grafitfabrik i Herøya ”hållbarast”
Vianode har startat en fabrik för syntetisk anodgrafit i Norge. Fullt upptrappad kommer anläggningen att ha en kapacitet på 2 000 ton per år, motsvarande 30 000 elfordon.
Vianode planerar flera anläggningar i både Europa och Nordamerika och hoppas år 2030 kunna producera grafit till tre miljoner fordon per år.
Cellfabrikerna är batteriekosystemet superstjärnor, men de som producerar råvarorna är lika viktiga om du vill bli mindre beroende av Kinas ekosystem. Vianodes anodgrafit ska dessutom vara hållbar. Den är syntetisk och sänker enligt Vianode klimatavtrycket med 90 procent.
Herøyaanläggningen har fyra fullskaliga ugnar för produktion av syntetisk anodgrafit. Den tillverkas i höga temperaturproduktionsprocesser och skiljer sig från naturlig grafit, som vanligtvis bryts från kolrika bergartsformationer.
Datorsimuleringar ger viktiga insikter om framtidens solceller
Forskare på Chalmers har med hjälp av datorsimuleringar och maskininlärning kommit till nya insikter om hur perovskitmaterial fungerar, vilket är ett viktigt steg framåt för mer effektiva och stabila solceller.
Halida perovskiter är ett samlingsnamn för en grupp material som anses vara mycket lovande och kostnadseffektiva för flexibla och lätta solceller och olika optiska tillämpningar, såsom LED-belysning.
Detta beror på att många av dessa material absorberar och emitterar ljus på ett oerhört effektivt sätt. Men perovskitmaterialen kan brytas ned snabbt, och för att veta hur dessa material bäst ska kunna tillämpas krävs en djupare förståelse för varför det sker samt hur materialet fungerar.
Med hjälp av avancerade datorsimuleringar och maskininlärning har ett forskarlag på institutionen för fysik på Chalmers tekniska högskola studerat en serie 2D-perovskitmaterial och nått avgörande insikter i vad som påverkar deras egenskaper.
Tyskland: 11,4 GW ny solenergi under 2024
Tillskottet av ny solcellskapacitet i september 2024 var 960 MW, årets näst lägsta nivå. Totalt togs 11,4 gigawatt nya solcellssystem i drift i år.
Bruttoeffekten av nybyggda solcellssystem var 962,4 megawatt (MW) i september 2024. Detta framgår av preliminära uppgifter från Federal Network Agency (BNetzA) baserat på marknadsmästarregistret. Detta var årets näst lägsta värde efter augusti. Från januari till september uppgick PV-driftsättningen till 11,4 gigawatt (GW). Nettot på 960 MW – minus avveckling – låg långt under målvärdet på 1 600 MW, vilket skulle behövas för att uppnå den målsatta totala effekten på 215 GW år 2030. I slutet av september 2024 hade 94,3 GW solceller uppnåtts i Tyskland.
På federal delstatsnivå skedde majoriteten av solcellsexpansionen i Bayern med 2,71 GW, före Nordrhein-Westfalen med 1,6 GW, Baden-Württemberg med 1,56 GW och Niedersachsen med 1,16 GW. Därefter följde Sachsen med 895 MW, Rheinland-Pfalz med 651 MW och Brandenburg med 623 MW.
Den månatliga ökningen av landbaserad vindenergi var 199 MW, jämfört med ett mål på 700 MW för att uppnå en effekt på 8,4 GW 2030. Här låg NRW före Schleswig-Holstein med 316 MW med 440 MW och Niedersachsen med 206 MW.
Agrivoltaisk park i Gullspång 6 MW
Det svenska solenergiföretaget Svea Solar har utvecklat Sveriges första storskaliga agrovoltaikpark.
Solparken på 6 MW, belägen i Gullspångs kommun i Västsverige, omfattar 13 hektar. Den har totalt 8 680 paneler installerade som ett 2P enaxligt spårsystem, designat för att motstå höga vind- och snöbelastningar.
Arbetet med projektet påbörjades i november förra året och parken invigdes i slutet av förra månaden.
Ett kraftköpsavtal (PPA) finns på plats med en lokalt baserad vertikal odlingsspecialist inomhus, Ljusgårda, som ska anskaffa den energi som produceras för sin årliga salladsproduktion. Samtidigt kommer marken under panelerna att fortsätta att odlas av bonden Ekoväx för att producera raps, vall och vete på rotationsbasis.
Kinas egenutvecklade luftskepp skördar vindkraft på rekordhöjd
WUHAN – Kinas inhemskt utvecklade flytande luftburna turbin nådde en rekordhöjd på torsdagen i centrala Kinas Hubei-provins, och utnyttjade starkare, stadigare vindar från högre höjder för att generera kraft.
Det heliumfyllda luftskeppet S500 steg upp till 500 meter över marken i staden Jingmen och genererade kraft med en hastighet på över 50 kW, enligt Beijing SAWES Energy Technology Co Ltd, en av utvecklarna av systemet.
Operationen slog rekord för både maximal flyghöjd och effekt som genereras av en luftburen turbin av en sådan design, enligt företaget.
Vind på hög höjd anses vara en utbredd och stabil källa till ren energi som kan skördas till låg kostnad. Ett BAT-system använder ett drakeliknande luftskepp för att flyga upp generatorn och skicka ner elektriciteten genom tjuden till marken.
Kommer det finnas el-flygtaxi i tid till OS i Brisbane
Elektriska flygplanstillverkaren Wisk Aero driver på för att få sina autonoma flygtaxibilar i drift i Australien inför de olympiska spelen 2032 i Brisbane.
Det amerikanska företaget har undertecknat ett samförståndsavtal (Memorandum of Understanding) med nyckelintressenter Airservices Australia, den federala organisationen som tillhandahåller tjänster till flygindustrin såsom flygledning och brandbekämpning.
Autonoma flygtaxibilar är fortfarande långt ifrån att synas i Australiens himmel, och företaget avböjde att säga var eller när det första av dessa flygplan kan dyka upp.
Samförståndsavtalet beskriver det arbete som måste göras för att säkerställa att de kan vara genomförbara, och täcker hur obemannade flygplan kan fungera i det australiensiska nationella luftrummet, vilka ”initiativ” som kommer att behövas för att göra det, och skapa diskussionsforum för att ta reda på detaljerna.
Dessa länder leder vägen till 100 % förnybar el
Minst 10 länder är på väg att få mer än två tredjedelar av sin el från vind och sol till 2030, enligt Internationella energibyrån.
En handfull nationer har redan nått – eller kommit nära – 100 % förnybar energi, inklusive Norge, Nya Zeeland, Island, Costa Rica, Kenya, Bhutan och Paraguay. Men de förlitade sig på traditionell teknik – inklusive vattenkraft och första generationens geotermiska kraftverk – och de flesta länder har inte tillgång till dessa resurser i överflöd.
Vissa andra, inklusive Frankrike, får det mesta av sin elektricitet från kärnkraft med låga koldioxidutsläpp.
IEA:s inventering av förnybar energi för 2024 fokuserar delvis på de länder som leder övergången till variabel förnybar energiteknik – främst vind och sol, som nu är de billigaste källorna för att generera kapacitet i stora delar av världen.
Danmark är den nuvarande föregångaren och är på väg att nå 100 % förnybar energi i slutet av årtiondet, enligt IEA-projekten.
Under de första nio månaderna 2024 stod vind och sol för 72 % av den danska energiproduktionen, visar data som samlats in av klimat- och energiforskningsgruppen Ember. Bioenergi, en mer förorenande teknik för förnybar energi, utgjorde ytterligare 10 % av mixen.
"Jag älskar lukten av framgång mer än bensin": investerare bryter med traditionen i en världsledande klimatkampanj
På onsdag kommer Investor Group on Climate Change, en organisation som representerar 103 medlemmar som hanterar pensionsbesparingarna för nästan 15 miljoner australiensare, att lansera en nationell reklamkampanj med framgångsberättelser om grön energi under bannern ”klimatåtgärder lönar sig”.
Kampanjens uttalade mål är att tvinga det federala parlamentet att stödja mer politik som kan påskynda övergången till en ren ekonomi på flera miljarder dollar så att landet kan ”fortsätta att bygga framtidens industrier och hjälpa Australien att bli ett kraftpaket för ren energi”.
Dess outtalade mål är att ta itu med det som vissa ser som ett vakuum i det nationella samtalet om klimatkrisen och kommunicera till australiensarna att att agera snabbt skulle vara en ekonomisk vinst i hela samhället, inte bara en kostnad.
Erwin Jackson, investerargruppens policychef, sa att det var ”den första positiva investerarkampanjen om klimatförändringar globalt”.
Tyskland öronmärker 3 miljarder dollar för subventioner för utsläpp av koldioxid
Den tyska regeringen har öronmärkt upp till 2,8 miljarder euro (3,1 miljarder dollar) för att stödja 15 industriföretag i deras försök att minska koldioxid under sin första omgång av ”klimatskyddskontrakt”, sade ekonomiministeriet på tisdagen.
Som en del av Tysklands mål att bli klimatneutrala år 2045 kommer Berlin att ge 15-åriga subventioner till företag inom sektorer som glas, papper och kemikalier i utbyte mot att de minskar koldioxidutsläppen i produktionen.
De 15 projekten förväntas bidra till en minskning av 17 miljoner ton utsläpp under kontraktens 15-åriga löptid. Tysklands totala koldioxidutsläpp år 2023 uppgick till 674 miljoner ton, enligt den federala miljömyndigheten.
Genom kontrakten ska företag kompenseras för merkostnaderna för grön produktion i branscher där klimatvänliga produktionsprocesser idag inte kan fungera konkurrenskraftigt.
Skogen är inte längre en kolsänka, se på siffror från Finland
Naturliga sänkor av skog och torv var nyckeln till Finlands ambitiösa mål att vara koldioxidneutral 2035. Men nu har marken börjat släppa ut mer växthusgaser än den lagrar
Finlands skogssänka har minskat med cirka 90 % från 2009 till 2022, medan resten av nedgången drivs av ökade utsläpp från jord och torv. Åren 2021-2022 var Finlands marksektor en nettobidragsgivare till den globala uppvärmningen.
Inverkan på Finlands övergripande klimatframsteg är dramatisk: trots att utsläppen minskat med 43 % inom alla andra sektorer ligger nettoutsläppen på ungefär samma nivå som i början av 1990-talet. Det är som om ingenting har hänt på 30 år.
Kollapsen har enorma konsekvenser, inte bara för Finland utan internationellt. Minst 118 länder är beroende av naturliga kolsänkor för att nå klimatmålen. Nu, genom en kombination av mänsklig förstörelse och själva klimatkrisen, vacklar vissa och börjar se minskningar i mängden kol som de tar upp.
onsdag 16 oktober
tisdag 15 oktober
Undervattenskabel från Egypten till Grekland i GREGY -projektet
Projektet, utvecklat av Copelouzos Group, syftar till att exportera stora mängder förnybar energi från vind- och solkraftsparker som skulle installeras i Egypten. Europeiska unionen har inkluderat GREGY i sin sjätte lista över projekt av ömsesidigt och gemensamt intresse (PCI och PMI), såväl som i sitt Global Gateway-ramverk, för projekt av hög strategisk betydelse.
Ursprungligen var planen att utveckla 9,5 GW projekt i Egypten med fokus på solceller, samt en undervattenskabel med en kapacitet på 3,5 GW. Men nu går de båda regeringarna över till mycket mer vindenergi istället.
Som en del av de senaste samtalen kom man överens om att 75 % av den totala kapaciteten skulle vara vindkraft och resten solenergi. Anledningen är att Grekland redan har en hög andel solenergi i sin mix och det kräver import för att täcka efterfrågan mestadels under natten.
Nordens största batterilager byggs i Ångermanland: ”Vi kommer att få se många fler”
Det franska energiföretaget Neoen har investerat en halv miljard i Isbillen Power Reserve, ett batterilager som ska vara i drift våren 2025, på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland. Det byggs med kinesiska batterier och fransk och italiensk teknik.
– Det här är en del av den framtida energilösningen, menar den projektansvarige för det franska företaget.
Byggplatsen Isbillen är ingen by, platsen består bara av två höjder och en tjärn. Men där, djupt inne i Ångermanland, precis vid gränsen till Jämtland, färdigställs just Nordens största batterilager. Det franska företaget Neoen investerar en halv miljard i projektet.
I området runt finns över tvåhundra vindkraftverk och ett utbyggt, robust, elnät – ett avgörande skäl till att lagret hamnat just här.
Det har varit lite av en boom de senaste åren att bygga upp batterilager, och Isbillen är det franska bolagets andra bygge på kort tid.
Solceller är den enda tekniken på väg att nå investeringsmålen för 2030
Världen kommer att behöva investera 1,5 biljoner US-dollar per år fram till slutet av decenniet för att nå målet att tredubbla den globala installerade förnybara energikapaciteten till 2030, enligt överenskommelsen vid COP28-toppmötet, och solcellsenergi är den enda tekniken för ren energi som för närvarande finns på spår för att få den investeringsnivå som krävs för att nå detta mål.
Dessa är rubrikerna från ”Delivering on the UAE Consensus”, den första i en serie årliga rapporter publicerade av International Renewable Energy Agency (IRENA), Global Renewables Alliance (GRA), COP28, COP29 och COP30 som är värd för Brasilien. Rapporten finner att världen tillförde 473 GW ny förnybar kraftkapacitet 2023, varav solel stod för 346,9 GW.
Dessa siffror är något mindre optimistiska än liknande siffror som publicerades av Ember Climate förra månaden, som bedömde världens 2023 solenergitillskott till 459,5 GW.
Nissan redo för V2G – blir Grid-certifierad i Storbritannien
Nissan tar nu nästa kliv i satsningen på dubbelriktad laddning och blir det första bilmärket som blir Grid-certifierat i Storbritannien. Fler marknader kommer följa. Från 2026 kommer utvalda modeller från Nissan ha stöd för tekniken.
Tekniken Vehicle-to-Grid (V2G) gör det möjligt för elbilsägare att använda elen som lagras i bilens batteri för att driva sina hem eller sälja tillbaka den till elnätet. Efter lansering i Storbritannien ska Nissan rulla ut tekniken på andra marknader i Europa.
Nissan har genomfört ett flertal framgångsrika pilotprojekt på flera marknader runtom i världen sedan lanseringen av Nissan Leaf för över tio år sedan. Efter ett framgångsrikt årslångt projekt vid University of Nottingham, Storbritannien blir Nissan nu alltså det första bilföretaget att få G99 Grid-kod certifieringen med en AC-baserad lösning i landet.
Det gör det möjligt för elbilsägare att låta sin bil vara en del av det lokala energinätet. Bilen kan fungera som en buffert och sälja tillbaka elen till elnätet vid energitoppar.
Ingemar kommer gärna och berättar om
energiomställningen i världen !
Under fem år har han dagligen arbetat med att spana efter de senaste nyheterna för energiomställningen i Sverige och världen. Han kan ge er en hyfsat träffsäker bild om de olika utvecklingslinjer som finns.
Utifrån Hannah Ritchies bok ”Not the End of the World” ger han sin bild av energiomställningsläget.
Om intresse finns kontakta
ingemar@medsols.nu
Koldioxidsnåla kläder - den danska teknikstartupen vill städa upp
Modebranschen är en av världens största miljöbrottslingar. Andrew Wade pratade med Rodinias grundare Trine Young om hur hennes tekniska startup kan hjälpa till att förändra det
Efter att ha arbetat en kort stund som designer, klev Young bort från hamsterhjulet för att leta efter ett motgift mot modes miljöförödelse. Den sökningen tog henne till Tysklands industriella hjärta, där hon utforskade hur magra processer inom bilindustrin och tillverkningen kunde anpassas för textilier. Young såg särskilt potentialen i industriella skär- och färgningsmaskiner, utrustning som skulle utgöra stommen i Rodinias teknologiplattform. Att integrera de två kärnkomponenterna var en viktig tidig utmaning.
Traditionella klädfabriker behöver ett fotavtryck på cirka 2 000 kvm och använder nästan 150 miljoner liter vatten för att producera 700 000 plagg. Rodinias mikrofabriker kan leverera samma produktion med ett fysiskt fotavtryck på bara 200 kvm. Den helt torra tillverkningsprocessen använder inget vatten eller färgämnen, vilket förbättrar dess miljömässiga meriter.
Vertikal solpaneler minskar inte skördeutfallet för säden korn
Forskare vid Mälardalens högskola i Sverige har undersökt effekterna av ett vertikalt agrivoltaiskt (APV) system på kornavkastning och näringsinnehåll i Sverige under växtsäsongen 2023.
”Datauppsättningen visar att korn som odlas under det vertikala APV-systemet har jämförbar avkastning med kontrollförhållanden i öppet fält trots ökad skuggning på grund av de vertikala panelerna”, sa forskningens huvudförfattare, Silvia Ma Lu, till tidningen pv. ”Datauppsättningen innehåller detaljer om kärn- och halmskörd, proteininnehåll och stärkelsenivåer, tillsammans med väder- och solinstrålningsdata från växtsäsongen.”
”Sommaren 2023 präglades av kontrasterande extremer med torrt och varmt väder i juni och kraftiga regn i juli och augusti.” medförfattare, Pietro Campana, tillade. ”Mer specifikt observerades det att medelkornavkastningen i alla olika områden i det vertikala agrovoltaiska systemet var högre än den i kontrollområdet, men inte statistiskt signifikant.”
Forskarna genomförde sin analys vid en vertikal agrovoltaisk anläggning i Kärrbo Prästgård, nära Västerås, Sverige.
Irak främjar solenergi med stora projekt
Irak tar steg för att främja utbyggnaden av solenergi över hela landet med tre projekt på totalt 1,7 GW på gång, tillsammans med ett nytt initiativ för att installera solsystem på statliga byggnader och uppmuntra hushåll att ta till sig solenergi.
Detta tillkännagivande gjordes av elminister Ziad Ali Fadhil under en konferens förra veckan, som markerade lanseringen av en digital plattform utformad för att kvalificera företag som specialiserat sig på att installera solenergisystem.
Under sitt tal noterade ministern att medborgarna kan köpa dessa system från licensierade företag, antingen genom kontant betalning eller genom ett räntefritt lån från Iraks centralbank.
Fadhil betonade också att regeringen redan har tecknat avtal för tre solenergiprojekt med en sammanlagd kapacitet på 1 700 MW i Karbala, Muthanna och Basra. En talesman för ministeriet sa att provinserna uppmuntras att genomföra sådana initiativ i etapper och noterade att dessa projekt bör slutföras inom två eller tre år.
Först i världen med biologiskt nedbrytbar plast tillverkad av CO2 från utsläpp
Fortum Recycling & Waste, ett ledande företag inom avfallshantering och cirkulära lösningar inom Norden, har lyckats producera biologiskt nedbrytbar plast från koldioxidutsläpp från avfallsförbränning vid sin anläggning i Riihimäki, Finland. Detta genombrott, baserat på koldioxidinfångning (CCS) och -användning (CCU), är ett betydande steg mot att minska och utnyttja industriella koldioxidutsläpp.
Enligt Tony Rehn, chef för Carbon2x-programmet, erbjuder produktionen av koldioxidbaserad plast ett nytt, hållbart råmaterial till plastindustrin.
-Jag är mycket stolt över att vårt team är det första i världen som framgångsrikt producerar biologiskt nedbrytbar plast från koldioxidutsläpp från avfallsförbränning. Detta genombrott är ett betydande steg mot en mer hållbar plastproduktion. Denna typ av utvecklingsarbete bidrar till att minska beroendet av fossila råvaror och kan skapa nya affärer baserade på cirkulär ekonomi-baserade affärer, förklarar Tony Rehn.
Liknande projekt för utveckling av koldioxidinfångning pågår inom flera industrisektorer i Finland och globalt, men de flesta av dem fokuserar på produktion av syntetiska bränslen och koldioxidinfångning och -lagring.
Världens största vindturbin – 26 MW – producerad i Kina
Den kinesiska statsägda tillverkaren Dongfang Electric säger att de har slutfört produktionen av en maffig 26MW havsvindturbin, den i särklass mest kraftfulla turbinen som har rullat av produktionslinjen.
Dongfang Electric delade bilder på de enorma turbinens anställda på sociala medier.
Designad för att fungera i områden med vindhastigheter på 8 meter per sekund (m/s) och högre, är turbinen också byggd för att motstå tyfoner.
Och om den skulle fungera i ett område med genomsnittliga vindhastigheter på 10m/s, skulle en enda enhet kunna generera 100GWh ren energi varje år – tillräckligt för att driva 55 000 hem på egen hand.
En enda enhet skulle därför kunna minska standardkolförbrukningen med 30 000 ton och minska CO2-utsläppen med 80 000 ton.
Svenska OX2 köper onshore vindprojekt 1 GW i Australien
Den svenska utvecklaren av förnybar energi OX2 har följt upp sitt köp 2023 av en stor solportfölj i Australien med sin första övergång till landvind i landet och förvärvet av ett vind- och batteriprojekt i gigawattskala.
OX2 säger att projektet, som har en storlek på cirka 1 gigawatt (GW) vind, med ett 100 MW batteri, ligger ”några timmar” norr om Perth i västra Australien, även om det inte gav något namn eller exakt plats.
”Den planerade totala installerade kapaciteten är cirka 1 GW, och platsen involverar mer än 20 markägare”, heter det i ett uttalande. ”De ursprungliga projektutvecklarna kommer att arbeta nära OX2 för att fortsätta hantera godkännandeprocessen, som en del av förvärvet.”
tisdag 15 oktober
måndag 14 oktober
Fordonsintegrerad solcellsanläggning (VIVP) är självhäftande film med högupplösta bilder
Den italienska tillverkaren av solcellsmoduler Solbian och den italienska startupen Sunspeaker har utvecklat nya solcellsmoduler för applikationer i fordonsintegrerad solcellsanläggning (VIVP).
Modulerna använder anpassningsbara, helt återvinningsbara klistermärken som kan replikera högupplösta bilder samtidigt som de förblir genomsläppliga för ljus. Bilderna som behandlas med Sunspekers patenterade process upprätthåller enligt uppgift en hög grad av transparens. Den självhäftande filmen för de estetiska överdragen är en termoplast som utvecklats för utomhusbruk.
”Vårt företag kan designa skräddarsydda paneler för att perfekt passa komplexa, begränsade eller krökta ytor, såsom kommersiella fordon av olika typer,” sa en talesperson från Solbian till tidningen pv. ”Arrangemanget av cellerna kan också modifieras, vilket gör det möjligt att optimera användningen av utrymmet och maximera energigenereringen.
Examenarbete beskriver nyttan med energigemenskaper
Föreställ dig att du behöver tända lampor, laga mat och ladda elbilen just när elpriset är som högst. Men det märks inte på elräkningen – för du producerar, lagrar och delar energi med dina grannar. Så ska en energigemenskap fungera. Men hur mycket kan effektbehovet minska när flera byggnader delar på energi från solpaneler och ett batterilagringsystem? Det undersöker civilingenjörsstudent Carl Karlsson på Energikontoret i Mälardalen.
Carl Karlsson läser det femte och sista året på civilingenjörsprogrammet i energisystem vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). I sitt examensarbete tittar han närmare på hur energigemenskaper kan bidra till ett mer flexibelt och robust energisystem.
– Säg att tre flerbostadshus kan kopplas samman, dela på elen från solpaneler och använda batterier för att lagra energi. Då minskar bostädernas gemensamma effektbehov och det gör att de kan köpa mindre el från elnätet, säger Carl Karlsson.
Gallrar skog med drönare: Tar in 120 miljoner
Uppstartsbolaget Airforestry, som utvecklar en batteridriven drönare för att gallra skog, har fyllt på kassan med 10,3 miljoner euro. Pengarna ska användas för att göra drönaren redo för kommersiella uppdrag.
Finessen med att använda drönare istället för en maskin på 15 ton som kör runt i skogen är att påverkan på marken eller omkringliggande träd bli minimal. Drönaren är uppkopplad via 5G-nätet men eftersom det ofta saknas mobilnät i skogen har företaget samarbetat med Tele2 kring en mobil basstation med en räckvidd på två till tre kilometer som ger en stabil uppkoppling med hög bandbredd och kort fördröjning.
Operatören kan därmed få en videoström som visar marken under den 6,2 meter breda drönaren och hur skördaren som hänger under den kvistar och kapar träden.
Själva skördaren väger runt 60 kilo och drönaren kan lyfta träd som väger upp till 200 kilo.
Taiwan: Vindkraften ökar förser nästan 10 miljoner hushåll med el
Taiwan Power Company (Taipower) sa fredagen (11 oktober) att vindkraftsproduktionen översteg 2 GW denna vecka, vilket försörjer nästan 10 miljoner hem.
Enligt ett pressmeddelande sa Taipower att vindkraftseffekten översteg 2 GW på måndagen (7 oktober) och bibehöll denna nivå under hela tisdagen (8 oktober). Vindkraften presterade också bra på nationaldagen (10 oktober) och genererade över 48 miljoner kWh grön kraft på en enda dag.
Taipower förklarade att vindkraftsproduktion är effektiv under hösten och vintern, vilket kan minska belastningen på kolenheter och tillåta pumpade lagringsenheter att lagra el under dagen.
”När förnybar energiproduktion ökar, kan produktionen från kol- och gasenheter minskas, vilket ger mer flexibilitet för underhållsscheman för dessa enheter”, heter det.
Elbilarna blir bättre och priserna pressas i en perfekt storm
Det är ett stort fokus på billigare men också en helt ny generation elbilar när bilmässan Paris Motor Show slår upp portarna den här veckan. De efterlängtade nyheterna har aldrig varit närmare lansering än nu.
Biltillverkarna behöver få upp försäljningen av elbilar för att möta EU:s nya strängare utsläppskrav och det redan nästa år. De är hårt pressade. Det har dessutom blivit en större utmaning för biltillverkarna att nå sina mål eftersom många länder har tagit bort en del av de subventioner som gett elbilsförsäljningen en extra boost de senaste åren. Vissa länder saknar dessutom fortfarande den tillräckliga laddningsinfrastrukturen.
Samtidigt håller konsumenterna hårt i plånboken på grund av det ekonomiska läget och de höga räntorna. Hushållen har helt enkelt inte råd att ta den högre inköpskostnaden. Marknaden bevittnar dessutom en sorts Osborneeffekt där konsumenterna väntar med att köpa sin nästa bil helt och hållet, i väntan på något i framtiden.
Nu byggs tidvattenprojektet ut på Färöarna
I Nordatlanten fortsätter ledande havsenergiutvecklaren Minesto sin banbrytande utbyggnad av tidvattenenergi. Den planerade tidvattenparken ”Hestfjord Dragon Farm”, bestående av Minestos ”Dragon 12”-kraftverk och en total kapacitet på 10 MW i en första fas, är unik i sitt slag. Efter framgångarna med Dragon 12 i Vestmanna och det positiva gensvaret för tekniken, engagerar Minesto Ernst & Young (EY) som strategisk rådgivare i det unika drakparksprojektet med fokus på investeringar.
På Färöarna är Minesto del av en av världens mest ambitiösa energiomställningar, där tidvatten kan spela en viktig roll i att nå 100% förnybar energi till 2030. Efter månader med pilotprogram med två Minesto-Drakar (Dragon 12 och Dragon 4) anslutna till elnätet, har tekniken nått ytterligare en milstolpe. Som ett första steg mot den föreslagna 200 MW-utbyggnaden drivs Hestfjord Dragon Farm projektet vidare i en första 10 MW-fas.
För att stödja projektet och hantera intresset för teknologin från olika intressenter, kontrakterar nu Minesto internationellt erkända rådgivaren EY att förse bolaget med handgripligt stöd relaterat till projektfinanisering och industriellla partnerskap. Samarbetets omfattning är globalt, med initialt fokus på den första utbyggnaden av tidvattenenergi på Färöarna – ”The Hestfjord Dragon Farm” (10+20 MW).
Australien: Ett batteri som ger åtta gånger mer lagring än nuvarande största, 3600 MWh
Neoen Australia har avancerade planer för vad som skulle bli det största batteriprojektet i något av Australiens huvudnät – ett förslag på 3 600 megawattimmar (MWh) som skulle ha åtta gånger mer lagring än den nuvarande innehavaren av den största batterititeln.
Projektet föreslås i Goyder North, tillsammans med ett angränsande 1 000 megawatt (MW) vindprojekt, norr om Burra i södra Australien.
Det är separat från det angränsande Goyder South-projektet, som skulle kunna kombinera 1 200 MW vind, 600 MW sol och 900 MW, 1800 MWh batterilagring, och där ett första vindsteg på 412 MW redan byggs.
Bill Gates-stödda vindkraftsteknik lovar 75 % billigare energi
En Bill Gates-stödd start-up syftar till att revolutionera vindenergi med en ny, effektiv, massproducerbar och mångsidig design.
USA-baserade företaget Airloom Energys innovativa förnybara energiteknik för att maximera vindkraftens potential har nu fått betydande stöd från investerare. Listan inkluderar även Breakthrough Energy Ventures, innovationsplattformen ledd av Microsofts grundare Gates, och delstaten Wyoming.
Den ytterligare finansieringen på 13,75 miljoner dollar kommer att hjälpa Airloom att etablera ett pilotprojekt i Wyoming för att validera effektuttag och systemeffektivitet och visa att det kan producera vindenergi för en tredjedel av priset för traditionella turbiner med horisontella axlar.
”När den globala efterfrågan på förnybar energi ökar, erbjuder Airlooms teknologi ett genombrott för att sänka den utjämnade energikostnaden (LCOE) samtidigt som den tar itu med utmaningarna i leveranskedjan som länge har hindrat vindsektorn”, säger Neal Rickner, VD för Airloom, i ett uttalande .
Enligt företaget kommer pilotprojektet i Wyoming att starta sommaren 2025.
Sveriges första organiska flödesbatteri skapas i Göteborg
Det finns redan bolag som tillverkar flödesbatterier i länder som USA och Kina men inte i Sverige, och det vill nu den lilla Göteborgsstartupen ändra på.
Behovet av batterier är enormt i Sverige såväl som på ett globalt plan, i takt med att bolag och regeringar vill ställa om till hållbara alternativ. Rivus organiska flödesbatterier är en ny typ av batteriteknik som använder organiska molekyler som batterikemi – uppbyggda av grundämnena kol, väte, kväve och syre istället för kritiska metaller som litium och vanadin.
Rivus tar fram megabatterier, där minsta måttet är en container. Istället för att fylla flödesbatterier med tungmetaller, som importeras från exempelvis Kina och Ryssland, fylls batterierna alltså med organiska material.
Just nu pågår ett samarbete mellan Rivus och ingenjörsföretaget Bengt Dahlgren AB som går ut på att installera Sveriges första organiska flödesbatteri i pilotskala på HSB Living Lab vid Chalmers.
Norge föreslår totalförbud för att använda fossilt till att få värme
På uppdrag av Klima- og miljödepartementet lämnar Norges miljöstyre ett förslag till förordning om förbud mot användning av fossila bränslen i industrin på remiss.
Förslaget innebär att användning av fossila bränslen för indirekt eldning inom industrin som inte omfattas av klimatkvotbestämmelserna § 1-3 är förbjuden från och med den 1 januari 2030. Förbudet riktar sig till den som använder förbränningsanläggningar. Det är själva användningen av fossila bränslen för indirekt eldning som regleras. De som använder fossila bränslen för detta ändamål idag måste anpassa sig till en annan lösning till 2030.
Syftet med förslaget till förbud är att minska utsläppen av växthusgaser från industrin, samtidigt som försörjningstryggheten säkerställs.
måndag 14 oktober
fredag 11 oktober
Hurtigruten presenterar uppdaterade planer för sitt kryssningsfartyg med nollutsläpp
Med hjälp av stora batterier, segel och andra innovativa lösningar kommer fartyget att kunna segla helt utsläppsfritt under normal drift samtidigt som energiförbrukningen kan minska med 40-50%.
Hurtigruten tillkännagav ursprungligen sitt Sea Zero-projekt i oktober 2022 och presenterade sedan sin första uppsättning renderingar sommaren 2023.
Eftersom forsknings- och utvecklingsfasen har fortsatt sedan dess släpps nu en andra version av renderingar och planerna är ännu mer avancerade.
Fartygskonceptet utvecklades i den norska staden Ålesund av Vard, en av Hurtigrutens nyckelpartner i Sea Zero-projektet, och integrerar flera innovativa lösningar skapade i samarbete med partners från den norska sjöfartsindustrin.
Hur autonoma lastbilar revolutionerar global logistik
Den kommersiella introduktionen av autonoma lastbilar tar snabbt fart under 2024 och tar itu med långvariga utmaningar inom lastbilsbranschen, enligt en ny IDTechEx-rapport.
Med den autonoma tekniken som utvecklas snabbt, står lastbilssektorn på randen av en betydande omvandling.
Framväxten av avancerade nivå 4 (L4) autonoma körsystem förväntas omforma global logistik, vilket gör transporter säkrare, effektivare och mindre beroende av mänskliga förare.
Framväxten av automatiserade lastbilar erbjuder många fördelar för lastbils- och logistikbranschen. En av de främsta fördelarna är kostnadsbesparingar, eftersom dessa lastbilar optimerar bränsleeffektiviteten, minskar förarens trötthet och minimerar behovet av mänskliga förare.
Detta är särskilt viktigt i samband med en global brist på förare, och erbjuder en lösning genom att tillåta mänskliga operatörer att övergå till övervakande roller.
Säkerhet är en annan viktig fördel. Autonoma system kan hjälpa till att minska olyckor orsakade av mänskliga fel, vilket förbättrar den övergripande säkerheten för långdistanstransporter.
Tyska RWE bygger solcellsparker med 24 MW kapacitet i Polen
RWE utökar sin solenergiverksamhet i Polen. Företaget meddelade att det har börjat bygga ett storskaligt solprojekt i Polen. I kommunen Deszczno (Lubuskie Voivodeship) i centrala västra Polen är cirka 40 000 markmonterade solcellsmoduler på väg att installeras.
Boreks solenergiprojekt består av tre solparker (10 MWac/10MWac/4MWac) med en total installerad effekt på 24 megawatt (MW). Solparkerna kommer att kunna förse cirka 10 500 polska hushåll med grön el varje år. I juni beställde företaget den första solcellsparken från en byggledning på över 100 MW.
Katja Wunschel, VD för RWE Renewables Europe & Australia: ”Solenergi spelar en allt viktigare roll i Polens energiomställning. Boreks solenergiprojekt är nästa milstolpe i vår resa att utnyttja Polens soliga förhållanden med fantastiska lägen för solenergi.
Som en nyckelspelare på den polska marknaden för förnybar energi i mer än 15 år är RWE angelägna om att vidareutveckla, bygga och driva sol- och vindkraftsparker i Polen.”
Kina vinner racet om snabbast laddning av batterier
Världens största batteritillverkare arbetar för att göra elfordon mer attraktiva för tveksamma köpare genom att erbjuda fem minuters laddningstid för en anständig räckvidd som skulle ge förarna samma supersnabba upplevelse som de skulle ha på en bensinstation.
För närvarande sträcker sig laddningstiderna för elbilar allt från 20 minuter till 50 timmar eller mer, beroende på laddartyper och hastigheter, samt fordonets batterikapacitet.
Vissa batteritillverkare har nyligen presenterat batterier som kan laddas till 80 procent på mindre än 10 minuter och säger att tekniska framsteg snart kommer att leda till den fem minuters laddning som skulle revolutionera EV-körupplevelsen.
Experter pekar dock på snabbare urladdning av batteriets livslängd vid överdriven supersnabb laddning och ökade risker för batteribränder med överhettning under laddningen under 10 minuter.
Uppsalaföretaget Granode vill ersätta grafit med kisel i batteriet
Det blir billigare, ger högre energidensitet och dessutom minskar koldioxidavtrycket. Uppsalabaserade Granode håller på att kommersialisera en metod som kan ersätta en del av grafiten i litiumjonbatteriernas anoder med kisel.
– Vi kan sänka kostnaderna för ett batteripack till 80 dollar per kilowattimme, idag ligger det på 120 dollar. Dessutom minskar utsläppen av koldioxid eftersom vi inte använder någon variant av silangas (-SiH4). För anoden kan det bli en minskning på över 85 procent, säger Moji Kohan som är teknikchef på Granode.
Beroende på vad det är för typ av grafit i anoden kan den stå för halva battericellens koldioxidutsläpp från tillverkningen.
Hittills har man bara använt kisel i anoden i nischprodukter eftersom materialet varit mycket dyrare än grafit. Granode vill ändra på det med en metod utvecklad och patenterad på Mittuniversitet i samarbete med Uppsala universitet.
180MW finsk duo går in i produktion
Den finska utvecklaren Suomen Hyötytuuli Oy har tagit två nya vindkraftsparker med en total kapacitet på över 180 MW i produktion.
De två matriserna är 90MW Oosinselkä på Finlands västkust och 90MW Alajoki-Peuralinna i Österbotten.
Vindparkerna förväntas producera så mycket som 500 000 megawattimmar årligen.
Med slutförandet av vindkraftparkerna Oosinselkä och Alajoki-Peuralinna fördubblas vindkraftsproduktionen i Suomen Hyötytuuli nästan, sade den.
Bygget av Oosinselkä (bilden) i Björneborg och Euraåminne påbörjades 2022. Dess 15 Vestas-turbiner producerar 250 000 megawattimmar årligen.
Luft-vattenvärmepump fungerar för fjärrvärme
Forskare vid Danmarks Tekniska Universitet har undersökt hur storskaliga luft-till-vatten värmepumpar skulle kunna kombineras med solcellsdrivna fjärrvärmesystem i syfte att minska den utjämnade värmekostnaden och förbättra systemflexibiliteten. De förklarade att luft-till-vatten-värmepumpar har förmågan att producera och lagra värme i tankar när elpriserna är låga, vilket gör det möjligt att använda den lagrade värmen under perioder med höga elpriser.
Det föreslagna tillvägagångssättet simulerades genom mjukvaran TRNSYS i ett befintligt fjärrvärmesystem med solenergi i den danska staden Ørum. Systemet består av en markmonterad solvärmeanläggning, en 2,5 MW värmepump, en gaspanna och en vertikal cylindrisk varmvattentank på 1 000 m3.
”I detta system spelar värmepumpen en dominerande roll på en fluktuerande energimarknad på grund av dess flexibilitet i samarbete med pannan”, förklarade forskarna. ”Vattnet med medelhög till låg temperatur i tanken kan förvärma köldmediet innan det kommer in i kompressorn, vilket ökar värmepumpens prestandakoefficient (COP). Följaktligen förväntas värmepumpen förbättra utrustningens kompatibilitet och flexibiliteten i värmesystemet.”
ExxonMobil satsar på CCS, koldioxidavskiljning till havs
Oljebolaget ExxonMobil har tecknat ett hyresavtal för USA:s största uthyrning av koldioxidlagring till havs med Texas tillsynsmyndigheter.
Företaget sa att den över 1 096 kvadratkilometer stora platsen kompletterar CO2-lagringsportföljen på land som ExxonMobil håller på att utveckla.
Villkoren i avtalet kommer direkt att gynna Texas Permanent School Fund. Detta kommer att förbättra utbildningen för Texas-barn, samtidigt som det minskar utsläppen och främjar samhällsutveckling i närliggande områden.
Offshoreareal ger välbehövligt lagringsutrymme för CO2-utsläpp med Mexikanska golfens enorma potential som spelar en nyckelroll för att uppfylla samhällets netto-nollmål.
ExxonMobil driver det största CO2-ledningsnätverket i USA och är väl positionerat för att utnyttja sin omfattande infrastruktur och lagringsutrymme för att leverera en helhetslösning.
Ikeas ägare tar ytterligare en bit av Australiens största vindprojekt
Ingka Investments, ägaren till Ikea-butikskedjan, har tagit ytterligare en del av ägandet i vindprojektet Golden Plains på 4 miljarder dollar i Victoria, eftersom det största vindprojektet i landet ökar produktionen.
Anläggningen på 1 333 megawatt (MW) nära Geelong började injicera sin första kraft i elnätet för några veckor sedan, men har sakta ökat sin produktion eftersom den också hanterar problem från fallande delar på sina turbinblad, vilket har stoppat konstruktionsarbetet och orsakat det för att skapa en buffertzon runt några av turbinerna.
På fredagen tillkännagav projektägaren TagEnergy ytterligare en investering av Ingka, som redan har tagit 15 procent av aktierna i den första etappen på 756 MW och nu kommer att göra detsamma med den andra etappen på 577 MW som också har påbörjats byggandet.
Nissan minskar kostnaderna för V2G-teknik för att hjälpa till att förvandla elbilar till batterier på hjul
Den japanska biljätten Nissan säger att de har sänkt kostnaderna för fordon-till-nät-teknik och säger att nya enheter ombord kommer att göra det möjligt för den att leverera dubbelriktad laddning till samma kostnad som vanliga hemladdningsenheter idag.
Nissan har varit den enda stora biltillverkaren som lanserat V2G-teknik och gjorde detta för ett decennium sedan med lanseringen av världens första massmarknadsbil, Nissan Leaf.
Men trots ett stort antal försök, inklusive i Australien, har utbyggnaden av tekniken begränsats av lokala nätverksstandarder och av kostnaden för den dubbelriktade laddningstekniken, som har lagts till runt 10 000 $ – mer än vad som troligen skulle kunna vara återvinnas genom att sälja kraft och tjänster till nätet.
Nissan säger att detta nu har förändrats med utvecklingen av en inbyggd laddningslösning som gör att tekniken kan levereras till samma pris som envägsladdare nu.
fredag 11 oktober
torsdag 10 oktober
Ny investering påskyndar utvecklingen av 100-timmars batteri för lokal energilagring
Form Energy, ett företag som börjar producera ett 100-timmars järn-luft-alternativ till litiumbatterier, nådde en milstolpe på onsdagen med ett tillkännagivande om US$405 miljoner i finansiering.
Pengarna kommer att tillåta Form att påskynda tillverkningen vid sin första fabrik i Weirton, West Virginia och fortsätta forskning och utveckling, rapporterar Associated Press.
Att tillverka långvarig energilagring i kommersiell skala ses som väsentligt för att minska koldioxidutsläppen som orsakar klimatförändringar, eftersom det gör ren energi tillgänglig när solen inte skiner eller vinden inte blåser.
”Jag är otroligt stolt över hur långt vårt team har kommit i att skala vår järn-luft-batteriteknologi”, sa Form Energys vd Mateo Jaramillo till AP i ett mejl.
Investmentbolaget T. Rowe Price ledde finansieringen. GE Vernova, en avknoppning av General Electrics energiverksamheter, och flera riskkapitalföretag var också involverade.
Jordbrukarna i Tyskland är öppna för agrivoltaiska system
En undersökning från German Agricultural Society (DLG) visar att majoriteten av bönderna i Tyskland anser att agri-PV är användbart på sina gårdar. Företaget tillkännagav detta som en del av DLG Practice Monitor ”Agri-photovoltaics – current situation in agriculture”.
Trots höga energipriser var två tredjedelar av jordbrukarna i grunden säkra på framtiden och kopplade även till detta med en viss riskvilja. Intresset för markmonterade och agri-PV-system är också stort. Över hälften av de tillfrågade uppgav att de skulle investera i ett markmonterat solcellssystem. Dessutom finns det ytterligare en tredjedel som kommer att överväga detta beslut om jordbruksodling fortfarande är möjlig på PV-områdena.
När det gäller växtodlingsaspekter överväger fördelarna de undersökta. Därför att de ser möjligheten att optimera solcellssystemet för att ge ljus till anläggningarna som det huvudsakliga produktionsmålet på bekostnad av elutbytet. En klart positiv påverkan på biologisk mångfald och möjligheten att minska vinderosion lyfts också fram. I gengäld förväntas nackdelar vid bearbetning av ytor med maskiner. En eventuell skuggeffekt eller väderskydd spelar bara en mindre roll för de tillfrågade. Vinodlare och fruktodlare som målgrupp för detta speciella krav är dock knappast representerade bland undersökningsdeltagarna.
Solel och batterier driver på den globala omställningen
De globala koldioxidutsläppen når sin topp 2024 och sjunker sedan sakta, samtidigt som sol- och batterimarknaden fortsätter stadigt uppåt. Men utvecklingen för vätgas ser lite tuffare ut än tidigare, enligt det norska konsultföretaget DNV:s nya rapport Energy Transition Outlook 2024.
Utsläppen når sin topp 2024 och kommer sedan börja sjunka sakta. Men det räcker inte för att nå 2-gradersmålet till slutet av detta århundrade, sa DNV:s vd Remi Eriksen när han inledde sin presentation av årets Energy Transition Outlook 2024, en rapport som på 260 täta sidor går igenom utvecklingen av energimarknader och klimatutsläpp.
Solelen går klart starkast på den globala elmarknaden och ökade med 80 procent 2023, då 400 GW installerades. Enligt DNV (Det Norske Veritas) kommer solel, vars pris fortsatt stadigt nedåt, att öka 12-faldigt fram till 2050 och då vara det största kraftslaget, med 44 procent av den samlade globala elproduktionen.
Kina har precis löst det största problemet inom kisel solceller genom att skapa 100% återvunna paneler
Trina Solar har gett en ny twist till solcellsindustrins hållbarhet med världens första helt återvunna kiselsolpanel, vilket bevisar att det är möjligt att återanvända dem utan att kompromissa med deras effektivitet. För sammanhanget håller solpaneler två till tre decennier innan de försämras avsevärt. Problemet är då att de inte kan återvinnas helt eller att renoveringen är mycket dyr.
Den kinesiska tillverkaren Trina Solar har skapat den första helt återvunna solcellspanelen av kristallint kisel. Hemligheten ligger i de 37 återvinningsteknologier som patenterats av dess forskare, som gör att kisel, aluminium, glas och till och med silver kan separeras och återanvändas från kasserade moduler för att montera en ny funktionell och lika effektiv panel.
Teknikerna inkluderar internt utvecklade släppmedel, etsteknik för att lösa upp oönskade material och metoder för att extrahera silver, ett av de problematiska materialen, genom våtbehandlingar. Forskare har lyckats återanvända alla värdefulla komponenter från nedlagda solpaneler, en ny hållbarhetsmilstolpe för branschen.
Stockholms megafabrik för zinkjonbatterier
Enerpoly hämtar sin kemi från klassiska alkaliska batterier men modifierar den så att cellerna går att ladda som litiumjonbatterier. För att volymtillverka det billiga och ofarliga zinkjonbatteriet öppnar bolaget nu en fabrik med en kapacitet på 100 MWh per år strax norr om Stockholm.
– I juni var vi på en batterimässa i München och den visade att det finns en efterfrågan på vårt batteri. Nu skalar vi upp till vad som är en bra storlek för oss, med alla lärdomar från pilotlinan, säger Samer Nameer som är hållbarhetschef och en av de tre grundarna.
Enerpoly startade så sent som 2018 för att kommersialisera forskning inom batterikemi från Stockholms universitet. Tekniken förhindrar att det bildas inaktivt material vid batteriets positiva elektrod under en laddcykel. Därmed går det att ladda även ett alkaliskt batteri många gånger.
Storbritanniens planer för långvarig lagring
Den brittiska regeringen lanserar ett nytt system för att hjälpa till att bygga infrastruktur för energilagring.
Detta skulle kunna se de första betydande anläggningarna för långvarig energilagring (LDES) på nästan fyra decennier, vilket hjälper till att skapa backup för förnybar energi och stärka Storbritanniens energisäkerhet, sa den.
Dessa tekniker fungerar som gigantiska batterier genom att lagra förnybar energi och släppa ut den på nätet och in i hemmen när det behövs.
Detta inkluderar pumpad lagringsvattenkraft, som lagrar elektricitet genom att pumpa vatten upp i en reservoar, för att släppas ut senare.
Genom att ha en stadig tillgång på ren, hemodlad energi skulle dessa projekt stärka Storbritanniens energioberoende och skydda konsumenter från flyktiga globala gasmarknader, enligt Department for Energy Security and Net Zero (DESNZ).
Honda ser ut att bli den första kommersiella förarlösa bilen 2026
Honda Motor siktar på att vara det första företaget i världen att leverera en kommersiell förarlös bil 2026.
Honda 0-serien är en helt ny elfordonsplattform som kommer att visas på CES-mässan i januari och lanseras 2026.
Teknologin som den planerar att använda i nästa generations mjukvarudefinierade fordon kan utöka automatiska funktioner för alla körsituationer, det första sådana fordonet, heter det. Den testar redan systemen i Indien.
Automatiserad körning och avancerade förarassistanssystem (AD/ADAS) är nyckeln, med hjälp av oövervakad inlärning från Helm,ai, tillsammans med sakernas internet (IoT) och uppkopplad teknik.
Honda visade två konceptmodeller av Honda 0-serien, Sedan och Space-Hub, på CES i år med planer på att lansera en produktionsmodell av Sedan som är 100 kg lättare än tidigare elbilar. Den planerar sju 0-seriemodeller globalt till 2030, inklusive små, medelstora och stora fordon.
Sjöfarten godkänner första förvaltningsavtalet för autonoma fartyg
Framväxten av autonoma fartyg kräver en enorm förändring i så många aspekter av maritima ramverk, inte minst när det gäller pappersarbete.
Rederiorganisationen BIMCOs dokumentärkommitté har antagit det så kallade AUTOSHIPMAN-avtalet som svar på ett växande antal fjärrstyrda fartyg.
AUTOSHIPMAN-avtalet tillhandahåller en standardavtalsgrund för tredje parts fartygschefer att leverera tjänster för drift av fjärrstyrda eller helt autonoma fartyg.
Avtalet har utvecklats med hjälp av det mycket använda SHIPMAN-avtalet för att styra kommersiella tjänster och tillhandahålla ramarna för skyldigheter, ansvar och skyldigheter. En av nyckelfunktionerna hos AUTOSHIPMAN är flexibiliteten som gör att fartyg kan byta driftläge även under en resa.
En studie visar kostnaderna och fördelarna med koldioxidavskiljning ombord
Ett projekt som utvärderar den tekniska genomförbarheten av ombord avskiljning och lagring av koldioxid (OCCS) inom sjöfartssektorn har funnit att tekniken har potential att hjälpa sjötransporter att avsevärt minska sina utsläpp av växthusgaser samt ge ägare och befraktare en uppfattning om kostnaderna att göra som händer.
Ingenjörsprojektet, kallat Realizing Maritime Carbon Capture to Demonstrate the Ability to Lower Emissions eller REMARCCABLE för kort, analyserade designen och kostnadskonsekvenserna av att eftermontera ett kolavskiljningssystem på medeldistanstankern Stena Impero. Den fann att tekniken kunde minska fartygets CO2-utsläpp med så mycket som 20 % per år, med en bränsleförbrukningsavgift på strax under 10 %.
Projektet, utfört av Oil and Gas Climate Initiative (OGCI), Global Center for Maritime Decarbonisation (GCMD) och Stena Bulk, fann att byggandet och installationen av hela systemet på fartyget uppskattas till 13,6 miljoner dollar, med en minskning kostnaden för undviken CO2 för den första i sitt slag prototypen utvärderad till $769 per ton CO2.
Resultaten av projektet, med stöd av ABS, Alfa Laval, Deltamarin, Lloyd’s Register, Seatrium och TNO, indikerar dock att ytterligare forskning och utveckling kommer att minska kostnaderna, vilket gör OCCS allt mer lönsamt för sjöfartsindustrin.
Priserna på elbilsbatterier förväntas falla med nästan 50 % till 2026
Teknikframsteg som har gjort det möjligt för tillverkare av elbilsbatterier att öka energitätheten, i kombination med ett fall i priserna på grön metall, kommer att pressa batteripriserna lägre än tidigare väntat, enligt Goldman Sachs Research.
Globala genomsnittliga batteripriser sjönk från 153 USD per kilowattimme (kWh) 2022 till 149 USD 2023, och de beräknas av Goldman Sachs Research sjunka till 111 USD i slutet av detta år.
Våra forskare förutspår att de genomsnittliga batteripriserna kan sjunka mot 80 USD/kWh till 2026, vilket motsvarar en minskning med nästan 50 % från 2023, en nivå där batteridrivna elfordon skulle uppnå ägarkostnadsparitet med bensindrivna bilar i USA på en osubventionerad grund.
torsdag 10 oktober
onsdag 9 oktober
Fem år efter installationen av en solcellsanläggning har platsen blivit ett paradis för bin
En studie visar att agrivoltaiska projekt tredubblade mängden insekter på fem år, genom att skapa skuggade och bekämpningsmedelsfria områden.
Solcellsteknik har antagits i stor skala eftersom installations- och underhållskostnaderna har minskat sedan den uppfanns de senaste åren. Dess fördelar går utöver att utnyttja solen för att generera elektricitet. Solpaneler skapar skuggade områden som minskar avdunstning av bevattningsvatten och skyddar grödor från värmeböljor, men inte bara det.
De är också effektiva när det gäller att återbefolka fältet med bin, är slutsatserna av en studie av Argonne National Laboratory fokuserad på två gigantiska solcellsanläggningar i det södra området av delstaten Minnesota, i USA (USA).
Försvinnandet av arter runt om i världen på grund av ohämmad markanvändning för jordbruksändamål och intensiv användning av bekämpningsmedel är ett hot mot planetens biologiska mångfald och vår egen livsmedelsförsörjning.
Insekter som pollinerar de växter vi äter eller som boskapen äter, till exempel bipopulationer, är några av de arter som drabbas hårdast. Det finns över tjugo tusen arter av bin i världen och de är direkt eller indirekt ansvariga för 80% av all mat globalt, genom pollinering.
Vindkraftsstöd ger ekonomiskt lyft i finska kommuner
Vid laxfloden Simojoki, drygt 30 minuter från den svenska gränsen, ligger den lilla kommunen Simo som under bara 2022 mottog drygt 18 miljoner kronor i fastighetsskatt från de 64 vindkraftverk som har byggts i kommunen.
– Om det inte vore för intäkterna från vindkraftverken hade kommunen redovisat finansiella underskott genom åren. Även de kommuninvånare och politiker som har varit negativa till vindkraftens inverkan på landskapet förstår och accepterar vilken betydelse vindkraften har för Simo, förklarar kommundirektör Vivi Marttila.
När Simo 2011 förlorade dragkampen om etableringen av Fennovoimas kärnkraftverk – ett projekt som sedan lades ner 2022 – ställde kommunen snabbt om fokus för att attrahera företag som projekterar och bygger vindkraft.
Globalt: Nu planeras för 266 GW flytande havsvindkraft
Den globala pipelinen av flytande vindkraftsprojekt till havs har nått 266 GW, en ökning med 9 % under det senaste året, enligt en ny rapport från RenewableUK.
Antalet projekt har ökat globalt under den tiden från 285 till 316. Pipelinen inkluderar projekt i alla skeden: i full drift, under uppbyggnad, godkända, i planeringssystemet eller i ett tidigt utvecklingsskede. Vid den här tiden förra året stod den globala pipelinen på 244GW.
Hittills är 245 MW flytande vind i full drift i 15 projekt i 7 länder. Norge har mest med 94MW över 3 projekt, Storbritannien är tvåa med 78MW (två projekt), följt av Kina med 40MW (fem projekt), Portugal är fjärde med 25MW (ett projekt) och Japan är femma med 5MW (två projekt). ).
Globalt är 102 MW under uppbyggnad (fyra projekt), 7,3 GW är godkända eller är i förbyggnadsfasen (22 projekt), 21,6 GW finns i planeringssystemet (15 projekt), och 184 GW är i tidig utveckling eller ansöker om en hyra.
Nya Zeeland godkänner storskaliga solparksprojekt
Utvecklingen av Nya Zeelands storskaliga marknad för förnybar energi kommer att accelerera när regeringen väljer ut 22 projekt med en sammanlagd kapacitet på 3 GW för inkludering i sin Fast-track Approvals Bill som syftar till att effektivisera godkännandeprocesserna för viktiga projekt.
Nya Zeelands energiminister Simeon Brown sa att lagförslaget, som för närvarande behandlas av miljöutskottet med en rapport till parlamentet senare denna månad, är utformad för att påskynda samtycken för storskaliga projekt genom att tillåta sökande att kringgå den vanliga samtyckesordningen.
”Nya Zeeland har rikliga förnybara energiresurser men planeringssystemet sätter barriär efter barriär i vägen för att dra nytta av dem,” sa Brown. ”Att inkludera dessa projekt i den snabba godkännandeprocessen innebär att vi kan få igång projekt för förnybar energi i en mycket snabbare takt för att leverera den rikliga och överkomliga el som vi behöver för att driva vår framtid med låga utsläpp … Tillsammans kommer projekten att bidra med ytterligare 3 GW produktionskapacitet, om alla samtycker.”
Danska CIP startar bygget av 1,1 GWh fristående BESS i Chile
Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har fattat ett slutgiltigt investeringsbeslut för ett 220MW/1 100MWh batterienergilagringssystem (BESS) projekt i Antofagasta, Chile.
Byggandet av det fristående projektet förväntas starta under första kvartalet 2025 och startas så snart som första kvartalet 2026, och kommer att vara ett av de första projekten i sitt slag som når kommersiell verksamhet i Chile, enligt CIP.
Som frekventa läsare av Energy-storage.news kanske vet är majoriteten av BESS-projekt som byggs och byggs i Chile ihop med ett solcellsprojekt. Även om det är ett fristående projekt, är Arena BESS-anläggningen fortfarande belägen i den norra regionen av Chile, där större delen av solcellskapaciteten finns, på grund av dess höga bestrålningsnivåer.
Dess närhet till solresurser och att den ligger i anslutning till befintlig överföringsinfrastruktur kommer att tillåta projektet att tillhandahålla balanseringstjänster och flytta överskottsproduktion av solenergi under dagen för att leverera förnybar energi under nattetid.
Indien: Hybridprojekt av sol och vind 2,5 GW
Det indiska statligt ägda energibolaget GAIL har samarbetat med gröna gasproducenten AM Green (AMG) för att gemensamt utforska etableringen av 2,5 GW hybrid solcells- och vindprojekt över hela Indien.
Formaliserat genom att underteckna ett samförståndsavtal (MoU), planerar båda parter också att genomföra studier för den långsiktiga leveransen av cirka 350 000 tusen ton per år av koldioxid (CO2) som produceras av GAIL i dess gasbearbetningsanläggningar.
GAIL sa att denna CO2 skulle användas för att producera eMethanol, ett miljövänligt bränsle som kan hjälpa till att minska koldioxidutsläppen och stödja en cirkulär ekonomi. Dessutom kommer GAIL att ha möjlighet att investera i det föreslagna eMethanol-projektet, och etablera ett strategiskt partnerskap som är i linje med båda företagens mål att främja hållbara energilösningar.
Nordafrika skulle kunna tillhandahålla 24 GW till Europa
En andel av 73 % av Europas el kommer från rena källor år 2035, med undervattensförbindelser med Nordafrika som potentiellt kan leverera upp till 24 GW, enligt Rystad Energys prognoser.
För närvarande är det bara Marocko som är anslutet till Spanien via två högspänningskablar på 700 MW vardera, med planer på en tredje kabel med samma kapacitet. Det finns också stora projekt som Xlinks UK-Marocko-projektet, som syftar till att skapa en 3,6-GW undervattensförbindelse mellan Storbritannien och Marocko, tillsammans med 11,5 GW förnybar kapacitet och 22,5 GWh batterienergilagring. Andra föreslagna sammankopplingar inkluderar GREGY-initiativet mellan Grekland och Egypten och ELMED-TUNITA-projektet mellan Tunisien och Italien.
Forskningsföretaget säger att dessa tre initiativ skulle distribuera cirka 7,2 GW sammankopplingskapacitet och 23 GW förnybar kapacitet i Nordafrika för att stödja Europa. Detta inkluderar 13,5 GW solenergi och 9,5 GW vindkraftsprojekt på land, vilket motsvarar en investering på över 27,5 miljarder USD.
Så kallad Naturgas LNG släpper ut 33 % mer CO2 än kol, visar ny rapport
En av världens ledande metanforskare har kallat LNG för att vara en större utsläppare av koldioxid (CO2) än kol – med hela 33 procent över sin livscykel.
Fyndet går i ansiktet på LNG-förespråkare som länge har hävdat att det fossila bränslet är renare än kol, och hävdar att om alternativet är att bränna mer av det senare så förtjänar det förra en plats som ett ”grönare” alternativ.
Att jämföra livscykelutsläpp under en 20-årsperiod ledde till en siffra på 160 g CO2-ekvivalent/MJ för LNG mot 120 g CO2-ekvivalent/MJ för kol. Rapportens författare, Dr Robert Howarth från Cornell University, säger att det beror på att metanutsläppen från utvinning av fossil gas är högre än för kol.
Soltaksanläggning på 3,8 MW i Helsingborg
Nu är Greenfood-koncernens nya solcellsanläggning i Helsingborg i drift. Tillsammans med Öresundskraft och Soltech har 3,8 MW solceller installerats som ska ge en årlig produktion på ungefär 3,5 miljoner kWh.
Solcellsanläggningen är installerad på taket till Greenfood Greenhouse, livsmedelskoncernens nya anläggning i Helsingborg. Målet var redan från början att skapa framtidens livsmedels- och logistikcenter med fokus på modern teknik och hållbarhet. Fastigheten ligger i framkant inom energi- och miljöeffektivitet och nu minskas klimatavtrycket ännu mer, när den totalt 17 800 kvadratmeter stora anläggningen börjar producera el.
– Solceller är perfekta för vår verksamhet eftersom vårt behov av att kyla varor är som störst på sommaren, just när solcellerna producerar som mest. Det innebär att vi kan utnyttja solenergin på ett optimalt sätt, minska våra elkostnader och samtidigt bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion, säger Ted Stenshed, VD för affärsområdet Greenfood Fresh Produce och projektansvarig för Greenhouse.
Produktionen från solcellerna motsvarar ungefär den hushållsel som 700 genomsnittliga villor, eller 1750 lägenheter förbrukar årligen. Produktionen kommer täcka cirka 20 procent av vårt elbehov och vi väntas minska CO2e utsläppen med 150 ton CO2e per år
Herrljunga får solparksetablering 27 MW
Solparken, som planeras att vara i drift i slutet av 2026, kommer att ha en installerad effekt på cirka 27 MWp, vilket motsvarar en årlig elförbrukning för ungefär 5 400 hushåll.
”Vi är stolta över att få vara en del av den gröna energiomställningen i Sverige. Solgrid har sedan tidigare två solparker i drift i Sverige och Herrljunga parken kommer bli den första i Västra Götaland. Sverige har bra förutsättningar för solparker genom att det finns bra tillgång till lämplig mark. Genom att investera i solparker som denna bidrar vi inte bara till lokal hållbarhet, utan stärker också våra långsiktiga mål att utveckla förnybar energi i hela Norden,” säger Magnus Johansen, VD på Solgrid.
”Samarbetet med Solgrid startade 2021 när Solkompaniet vann upphandlingen att bygga solparken Varberg Norra. Att vi nu fått tillstånd för solparken i Herrljunga är ett bra exempel på hur partnerskap och samarbete leder till framgångsrika lösningar för ny förnybar elproduktion” säger Thomas Sparrmo, vd på Solkompaniet.
onsdag 9 oktober
tisdag 8 oktober
Svenska Eco Wave Power tecknar avtal för sitt första vågenergiprojekt på land i Asien
Eco Wave Power tecknade ett avtal om försäljning av den första vågenergigenereringsenheten med I-Ke International Ocean Energy Co., ett dotterbolag till Lian Tat Company, ett ledande sjöfartsteknikföretag, med syftet att ta fram Eco Wave Powers vågenergiteknologi till Taiwan.
Enligt villkoren i avtalet kommer I-Ke att tillhandahålla den fulla finansieringen av pilotprojektet på 100 kW genom att köpa en nyckelfärdig konverteringsenhet från Eco Wave Power. Denna omvandlingsenhet för 100KW vågenergikraftverk inkluderar alla hydrauliska och elektriska omvandlingsdelar, tillsammans med det smarta styr- och automationssystemet.
I-Ke har identifierat platsen för den första pilotstationen med 100KW installerad kapacitet på Taiwans östkust (tillsammans med ytterligare 83 potentiellt lämpliga platser) och det är ansvarigt för att erhålla tillstånd, tillstånd för markanvändning och alla licenser och godkännanden som krävs för att slutföra installationen av de planerade vågenergiprojekten.
Norge stöder havsvindkraft med 36 miljarder norska kronor
Den norska regeringen föreslog på måndagen att erbjuda upp till 35 miljarder norska kronor (3,29 miljarder USD) i subventioner i landets första kommersiella flytande vindkraftsanbud, i linje med en preliminär plan som skisserades i juni.
”Norge har en enorm potential för flytande havsvind på sin kontinentalsockel, men eftersom tekniken fortfarande är omogen och dyr behövs statligt stöd för att påskynda utvecklingen”, sa energiminister Terje Aasland.
Den förväntade kostnaden för att bygga flytande vindkraftsparker har skjutit i höjden när inflationen drabbade turbintillverkare och andra leverantörer, vilket ledde till att utvecklare sökte betydande statligt stöd.
Norges budgetförslag för 2025 på måndagen höll subventionserbjudandet oförändrat från en halvtidsöverenskommelse som nåddes i juni, trots vissa förväntningar från industrin kan det höjas.
LMFP-batterier som skulle kunna öka elfordonets räckvidd med upp till 20 %
Storbritannien-baserade Integrals power hävdar att det har gjort ett genombrott i litium mangan järnfosfat (LMFP) katodaktiva material för battericeller.
Genom att tillämpa sin anständiga materialteknologi och patenterade tillverkningsprocess, säger företaget att det har övervunnit minskningen av specifik kapacitet jämfört med det som vanligtvis uppstår när andelen mangan ökar. Resultatet är katodaktiva material som stödjer högre spänningar och hög energitäthet.
Genom att övervinna denna kompromiss kombinerar dessa katodaktiva material det bästa egenskaper hos litiumjärnfosfat (LFP) kemi – relativt låg kostnad, lång livslängd och bra lågtemperaturprestanda – med jämförbar energitäthet till dyrare Nickel Cobalt Manganese (NCM) kemi.
Det betyder elektrisk fordonsräckvidden kan öka med upp till 20 procent, eller – för en given räckvidd – tillåta batteripaket för att bli mindre och lättare.
Toyota investerar nästan 1 miljard dollar på elflyg
Ett Joby eVTOL-flygplan genomförde den första elektriska VTOL-flygningen över New York City för nästan ett år sedan, och för 8 månader sedan lanserade Joby en flygtaxi i Dubai. Nu får vi nyheter om att ”Toyota kommer att investera ytterligare 500 miljoner dollar för att stödja certifieringen och kommersiell produktion av Jobys elektriska flygtaxi, i syfte att förverkliga de två företagens gemensamma vision om flygmobilitet.”
Med dessa extra $500 miljoner kommer Toyota Motor Corporations totala investeringar i Joby nu till $894 miljoner! Det är mycket tro Toyota lägger på detta lilla babymärke på den elektriska flygarenan.
”Joby fortsätter att göra viktiga framsteg mot kommersialisering, och rullade nyligen sitt tredje flygplan från sin pilotproduktionslinje i Marina, Kalifornien, och bröt mark på en utökad anläggning i Kalifornien som kommer att mer än fördubbla företagets tillverkningsfotavtryck. I augusti 2024 bekräftade den att det fjärde av fem steg i typcertifieringsprocessen nu är mer än en tredjedel klar på Joby-sidan.”
Så det verkar som att något håller på att hända. Vi kunde se betydande framsteg när det gäller elektriska flygtaxibilar under de kommande åren. Men vi får se hur lång tid det faktiskt tar.
Energilagring är ett löst problem
År 2023 installerades dubbelt så mycket solelproduktionskapacitet som alla andra generationsteknologier tillsammans. Framtiden för energigenerering är solceller med stöd från vindenergi och energilagring för att balansera intermittensen mellan vind och sol.
Som minimum krävs energilagring över natten. För närvarande tillhandahåller pumpad lagring av vattenkraft (PHES) mer än 90 % av den globala summan för elindustrin. Batterier ökar i betydelse. Efterfrågestyrning är en viktig utveckling – till exempel kan elfordon, varmvattentankar och värmelager i fabriker laddas när efterfrågan är låg och utbudet är stort. Elfordon erbjuder också ”batterier på hjul” med fordon till nät (V2G).
Termiska kraftverk (kol och gas) kan följa belastningen och agera på samma sätt som lagring. Till exempel, på Australiens nationella elmarknad, minskar kolkraftverk vanligtvis produktionen under dagtid till hälften av produktionen under kvällens högsäsong. Vissa stänger till och med av helt under några timmar under mitten av dagen. Motivationen är att undvika negativa priser på soliga och blåsiga dagar.
Solcellsdrivet avsaltningssystem kräver inga extra batterier
MIT-ingenjörer har byggt ett nytt avsaltningssystem som körs med solens rytmer.
Det soldrivna systemet tar bort salt från vattnet i en takt som noga följer förändringar i solenergin. När solljuset ökar under dagen, ökar systemet sin avsaltningsprocess och anpassar sig automatiskt till alla plötsliga variationer i solljus, till exempel genom att ringa ner som svar på ett passerande moln eller genom att varva upp när himlen klarnar.
Eftersom systemet snabbt kan reagera på subtila förändringar i solljus, maximerar det användbarheten av solenergi och producerar stora mängder rent vatten trots variationer i solljus under dagen. I motsats till andra soldrivna avsaltningskonstruktioner kräver MIT-systemet inga extra batterier för energilagring, och inte heller en extra strömförsörjning, till exempel från nätet.
Norska Rystad Energy är optimistiska; utsläppstoppen är snart nådd
När det kommer till energi är Jarand Rystad nummerkillen. Den tidigare McKinsey & Company-partnern grundade Oslo-baserade Rystad Energy, ett oberoende forsknings- och energiunderrättelseföretag som säljer data och analyser om olja, gas, kol och förnybara energiformer.
Rystad, utbildad fysiker, är optimist när det gäller möjligheten att stoppa klimatförändringarna genom att introducera ny teknik. Han tar med siffror för att backa upp sina åsikter, baserat på företagets omfattande databaser.
I Europa och USA har kolet trendat ned i många år. Trenden nedåt i Europa och Amerika balanserar trenden uppåt i Indien och Indonesien och några andra länder och Pakistan, och sedan Kinas topp. Så de är väldigt nära peak coal.
Peak oil, vi var på ett mycket bra ställe med EV-antagande i Europa och Amerika även om det har avstannat lite på grund av brist på subventioner. Och så har vi toppgas, som som ni vet går ner konsumtionen i Europa mycket snabbare än någon trodde. Så om man tar dessa tre fossila bränslen – kol, olja och gas – sammantaget, tror jag att vi talar om att slutet av detta decennium kanske kommer att bli en topp för fossila, kanske till och med något innan.
Australien: Återvinning av solpaneler börjar ta fart
Queenslands första maskin som kan extrahera nästan 100 procent av materialet från kasserade solpaneler har kommit online, precis som en nyckelmarknad för återanvändning av begagnade paneler kollapsar.
Pan Pacific presenterade sin återvinningsteknik i Sunshine State på måndagen med lanseringen av sin första produktionslinje som kan återvinna upp till 99 procent av materialen som används i en panel, från silver till kisel och glas.
Företaget planerar en andra linje vid sin fabrik i Brisbane och en expansion till norra Queensland – men det behöver uttjänta solpaneler. Den ena linjen kan hantera cirka 20 000 paneler i månaden.
Den råvaran är lättillgänglig, om än fortfarande svår att samordna eftersom leveranskedjorna för att få avvecklade solpaneler till återvinningsföretag fortfarande är i sin linda.
Ändå är det ett utrymme som återvinningsföretag är angelägna om att fylla när Queensland Solar Stewardship Scheme, ledd av Smart Energy Council (SEC), går framåt.
De första enheterna installerade vid Australiens första 2 GWh stora batteriprojekt
De första batteribehållarna har installerats i vad som troligen kommer att bli landets första 2 gigawatt-timmars (GWh) batteriprojekt som byggs i den västra australiensiska kolstaden Collie.
Collie-batteriet på 500 MW/2000 MWh byggs av statligt ägt fram till Synergy, med hjälp av CATL-teknik, samma som installerades vid det första stora batteriet på statens elnät i Kwinana (bilden ovan).
W.A. ser en enorm explosion av batteriaktivitet, främst driven av lukrativa kontrakt som är utformade för att suga upp överskottssolel som projiceras av solceller på taket och återinjicera dem i nätet under kvällstoppen.
Synergys Collie-batteri är ett av två som byggs i staden, medan det andra – en ännu större 560 MW, 2240 MWh-anläggning från Neoen, byggs över två etapper.
Synergy förväntar sig att dess anläggning på 1,6 miljarder dollar kommer att slås på 2025. De första 80 av de förväntade 640 batterienheterna är nu på plats.
Finska Synergi tar in €2 miljoner för att växa i flexibilitetsmarknaden
Synergi, ett finskt teknikföretag som accelererar omställningen till hållbar energi med smart och flexibel mjukvara för hushåll och energibolag, annonserar slutförandet av sin finansieringsrunda på 2 miljoner euro. Greencode Ventures ledde rundan och Vaens gick in som ny investerare. Bland de befintliga investerarna återfinns Lifeline Ventures, APX och Wave Ventures.
EU har satt upp mål för att avkarbonisera energisystemet genom elektrifiering och ökad användning av förnybara energikällor, vilket förväntas öka behovet av el med 60 % till 2030. Detta utmanar dagens elnät, och den oförutsägbara elförbrukningen gör situationen ännu mer komplex.
En möjlig lösning är att utnyttja hushållens flexibilitet genom virtuella kraftverk (Virtual power plants, VPP), som samlar energi från hushållsägda resurser. Detta system uppmuntrar konsumenter att justera sina elförbrukningsmönster, vilket i sin del hjälper till att avlasta elnätet under hög belastning och stödjer en mer hållbar energiframtid.
tisdag 8 oktober
måndag 7 oktober
1Komma5° introducerar lagring och växelriktare
Hamburgbaserade 1Komma5° introducerar sin egen kraftlagring och växelriktare. Som företaget meddelade kommer leveranser till kunder i Tyskland att börja i oktober. Företaget utökar därmed sin produktportfölj till att omfatta två kärnkomponenter under eget varumärke.
I framtiden kommer kunder i Europa och Australien att dra nytta av AI-kontrollerade optimeringar på energimarknaden (day-ahead och intra-day) samt intäkter från nätverkstjänster.
”Den radikala omvandlingen av vårt energisystem resulterar i nya krav på hårdvara längs värdekedjan”, säger Jannik Schall, CPO och medgrundare av 1Komma5°. ”1Komma5° utvecklar därför de komponenter som används ytterligare.”
Batteriet spelar en central roll för att öka flexibiliteten. Dels gör det möjligt att tillfälligt lagra billig och ren el för senare användning. Å andra sidan kan den användas för att aktivt handla el på olika energimarknader eller för att stabilisera elnätet.
EU-medel projekt för att tillverka storskaliga stabila perovskite solcellsmoduler
Ett stort forskningsprojekt som syftar till att påskynda kommersialiseringen av perovskit-solteknik, vid namn Laperitivo, lanserades nyligen i Genk, Belgien. Projektet finansieras av Europeiska Unionen och samlar 22 ledande globala partner, som alla arbetar för att förbättra effektiviteten och stabiliteten hos stora perovskite-solmoduler, vilket markerar ett viktigt steg mot industrialiseringen av nästa generations solcellsteknik.
Kärnmålet för Laperitivo-projektet är att uppnå 22 % effektivitet för ogenomskinliga perovskitmoduler med en yta på 900 kvadratcentimeter och 20 % effektivitet för halvtransparenta moduler. Leds av IMEC, Fraunhofer ISE, TotalEnergies och EDF, syftar projektet till att ta itu med de tekniska hinder som förhindrar övergången av perovskitteknologi från småskalig labbforskning till storskalig produktion.
Projektkoordinator Yinghuan Kuang uttalade vid lanseringsmötet: ”Perovskite solcellsteknik är högt ansedd för sin effektivitet och snabba framsteg, men språnget från småskalig till storskalig produktion är utmanande.
USA:s solpriser sjunker, batterianvändning skjuter i höjden enligt EnergySage-rapport
EnergySage har släppt sin 19:e Intel Solar & Storage Marketplace-rapport, som ger detaljerade insikter om den amerikanska marknaden för solenergi och lagring för bostäder.
Den halvårsrapport analyserar miljontals transaktionsdatapunkter från januari till juni 2024, baserat på konsumentaktivitet i 48 delstater och Washington, D.C. Data belyser nyckeltrender som fallande sol- och lagringspriser, skiftande konsumentmotivation och en ökning av användningen av batterilagring .
Under första halvåret 2024 fortsatte priserna på solenergi att sjunka och nådde 2,69 USD per watt – de lägsta priserna som EnergySage registrerat sedan 2014. Detta markerar den andra perioden i rad med prisfall, vilket bringar solenergipriserna nära sin lägsta någonsin.
De sjunkande kostnaderna utgör en viktig möjlighet för husägare som vill investera i ren energi.
Många kommuner vill ha demonstrationsanläggningen som skall producerar 800 ton kisel årligen
Inte mindre än 23 kommuner runtom i Sverige har anmält intresse att få husera en fullskalig demonstrationsanläggning av svenska Green14:s teknik att rena kisel genom vätgasreduktion.
Green14 bedömer att dess pilotprogram på KTH har varit en framgångsrik demonstration av tekniken, som kan ge lägre klimatutsläpp – särskilt där elmixen är dålig, vilket den är där merparten av dagens kisel produceras.
Demonstrationsanläggningen ska bli den första i sitt slag, med en ensam reaktor som producerar 800 ton kisel årligen.
– Denna storskaliga industriella anläggning kommer att utgöra ett riktmärke för att skala upp tekniken ytterligare och bana väg för Green14:s ambitiösa expansionsplaner, skriver Green14 i ett pressmeddelande.
– Vår patenterade teknologi har potential att minska utsläppen med mer än 95 procent till en lägre kostnad än traditionella tekniker.
Landets största elektriska skolbussflotta blir resurs i nätet
Skolbussar kan vara briljanta nättillgångar, de är nästan perfekt lämpade för att tillhandahålla V2G utöver sitt ”dagjobb”.
USA har en halv miljon skolbussar och de gamla dieseldrivna byts allt mer ut mot nya batterielektriska modeller.
Det som gör skolbussar idealiska för V2G är deras mycket förutsägbara användningsmönster och det faktum att de bara kör några timmar per dag.
En vanlig dag kan se ut så här:
1️⃣ Ta eleverna till skolan på morgonen, återvänd till gården.
2️⃣ Koppla in > Ladda under middagstoppen, vilket hjälper till att lindra ankkurvan
3️⃣ Ta hem eleverna på eftermiddagen, återvänd till gården.
4️⃣ Plugga in > Urladdning sent på eftermiddagen och kvällen, hjälper till att lindra kvällstoppen.
Bussoperatörerna kan sedan bestämma om de ska lämna tillräckligt med laddning i batterierna för morgonens skolkörning eller ladda ur mer under kvällstoppen och ladda igen över natten.
Heidelberg kommer igång med CCS i Norge
Heidelberg Materials markerade en betydande milstolpe idag med färdigställandet av CO2-mottagningsanläggningarna vid norrskenstoppmötet på Norges västkust.
Som en nyckelpartner i Longship-projektet kommer Northern Lights Joint Venture att hantera transporten av CO2 som fångas upp från Brevik, med hjälp av en toppmodern infrastruktur utformad för säker och permanent lagring 2 600 m under havsbotten.
Giv K. Brantenberg, General Manager på Heidelberg Materials Northern Europe, lyfte fram projektets samarbetskaraktär: ”Fördelarna med att dela våra lärdomar över branscher och gränser har varit enorma. Detta projekt har ett betydande värde inte bara för Norge utan för våra team globalt. , för att främja avkarboniseringen av byggmaterialindustrin.”
Heidelberg Materials kommer att bli den första industriella kunden att transportera CO2 med fartyg till norrsken, vilket understryker dess engagemang för banbrytande innovativa lösningar för koldioxidhantering.
Solenergibolagen växer snabbt i Afrika, där 600 miljoner fortfarande saknar el
Företag som levererar solenergi till några av de fattigaste hemmen i Central- och Västafrika sägs vara bland de snabbast växande på en kontinent vars regeringar länge har kämpat för att ta itu med några av världens sämsta infrastrukturer och komplikationerna av klimatförändringar.
De ofta afrikanskt ägda företagen verkar i områden där de allra flesta människor bor bortkopplade från elnätet, och erbjuder produkter som sträcker sig från solcellsdrivna lampor som låter barn studera på natten till utarbetade hemsystem som driver köksmaskiner och plasma-tv. Priserna varierar från mindre än $20 för en solcellsdriven lampa till tusentals dollar för hushållsapparater och underhållningssystem.
Central- och Västafrika har några av världens lägsta elektrifieringshastigheter. I Västafrika, där 220 miljoner människor lever utan ström, är det så lågt som 8 %, enligt Världsbanken. Många förlitar sig på dyrt fotogen och andra bränslen som fyller hem och företag med ångor och riskerar att orsaka bränder.
Tysklands Thyssenkrupp granskar produktionsplaner för grönt stål
Det krisdrabbade konglomeratet sa att det granskar planen för sin ståldivision, inklusive dess ”gröna omvandling”, som hänvisar till kolneutral produktion av stål, en av de mest förorenande industriella processerna.
”Vi undersöker kontinuerligt de bästa och mest ekonomiskt lönsamma lösningarna under givna förutsättningar vad gäller teknik och resultat för att långsiktigt göra Thyssenkrupps stålverksamhet klimatneutral”, heter det.
Aktierna i Thyssenkrupp sjönk med 3,2 % vid 0826 GMT, efter offentliggörandet av dess uttalande sent på söndagen.
Thyssenkrupp övervägde scenarier som sträckte sig från att använda olika teknologier till att stoppa det vätebaserade direktreduktionsprojektet, rapporterade tyska tidningen Handelsblatt på söndagen, med hänvisning till interna dokument.
Ingemar kommer gärna och berättar om
energiomställningen i världen !
Under fem år har han dagligen arbetat med att spana efter de senaste nyheterna för energiomställningen i Sverige och världen. Han kan ge er en hyfsat träffsäker bild om de olika utvecklingslinjer som finns.
Utifrån Hannah Ritchies bok ”Not the End of the World” ger han sin bild av energiomställningsläget.
Om intresse finns kontakta
ingemar@medsols.nu
Solboomen har förvandlat Österrike från importör till exportör
Genom att använda kompletterande förnybara energikällor kunde landet fungera nästan som ett virtuellt kraftverk.
Vid sidan av den traditionella pumpade lagringsvattenkraften var solelproduktion nyckeln till att minska Österrikes beroende av import i sommar. När solen sken kunde Solar PV möta en stor del av efterfrågan på el i landet, medan vattenreservoarer (som låg över genomsnittet tack vare gynnsamma förhållanden under H1) gjorde det möjligt för vattenkraftsanläggningar att fylla försörjningsluckor när vädret var ogynnsam. Pumpad lagring kunde då också fyllas under soltopparna, vilket minskade prisvolatiliteten totalt sett.
Denna boom i solelproduktion, tillsammans med en vattenkraftproduktion över genomsnittet under första halvåret, innebar också att Österrike faktiskt vände från sin traditionella position som kraftimportör till att bli en kraftexportör över sommaren. Andra kontextuella faktorer påverkade också detta, som Ukrainas krav på att importera kraft från SEE – efter att ha varit en regelbunden exportör till regionen innan den nuvarande konflikten bröt ut.
Europas största batteripark 700 MW/2 800 MWh utformas av svenska Sweco
Sweco ska utforma en av Europas största batteriparker, Green Turtle, på uppdrag av energilagringsbolaget GIGA Storage Belgium. Anläggningen kommer att ha en lagringskapacitet på 2 800 MWh elektricitet. Parken ska leverera betydande bidrag till energinätet genom att tillhandahålla lagrad förnybar energi under perioder med låg produktion av sol- och vindkraft — och därmed minska Belgiens beroende av gaskraftverk. Sweco ska leverera design av anläggningsinfrastruktur och elteknik till systemet för batterienergilagring (battery energy storage system, BESS). Byggnation ska påbörjas under sommaren 2025 och den nya batterifabriken beräknas stå klar till 2028.
Den planerade batteriparken Green Turtle kommer att ha en kapacitet på 700 megawatt, vilket ger en lagringskapacitet om 2 800 megawattimmar, motsvarande den genomsnittliga årliga energiförbrukningen för 385 000 hushåll.
– Avtalet som har slutits med våra entreprenörer, inklusive Sweco, för att bli GIGA Storage Belgiums partner för utformningen av batteriparken Green Turtle utgör en viktig milstolpe. Detta är ett flaggskeppsprojekt för oss i Belgien och ett viktigt projekt för att göra verklighet av energiomställningen i Europa, där tillgången på storskalig energilagring spelar en avgörande roll.
måndag 7 oktober
fredag 4 oktober
Tyskland fördubblar antalet solenergianläggningar för balkonger sedan början av 2024
Antalet plug-in solsystem kallade ”balkongkraftverk” i Tyskland har överstigit 700 000 den 2 oktober, efter att ha fördubblats sedan början av 2024, enligt rapporter från nyhetsbyrån dpa, med hänvisning till data från Federal Network Agency (BNetzA) . De registrerade systemen bringar den installerade kapaciteten för solcellssolenergi från balkongen till 600 megawatt. Knappt 140 000 nya system registrerades under tredje kvartalet i år. Plug-in solenergi utgör endast en liten bråkdel av den totala solelkapaciteten installerad i Tyskland (83 gigawatt i slutet av 2023).
I april förenklade BNetzA byråkratiska processer för registrering av nya balkongkraftverk som, i kombination med att priset på solel har sjunkit ytterligare, sannolikt kommer att fortsätta den positiva trenden för plug-in solcellsinstallation, säger Carsten Körnig, VD för Germany Solar Industriförbundet (BSW Solar). ”I framtiden kommer hyresgäster att ha rätt till samtycke från hyresvärden eller husägarföreningen för att installera och använda en tekniskt säker plug-in solcellsenhet,” tillade han och hänvisade till regler som förra veckan upplystes av Bundesrat för att förbättra rättigheterna för hyresgäster och husägare att installera sina egna balkongsolinstallationer upp till 800 watt.
Climate Investment Funds frigör 1 miljard dollar för att hjälpa gröna industrier
De multilaterala klimatinvesteringsfonderna sa på torsdagen att de skulle investera upp till 1 miljard dollar för att hjälpa till att påskynda utvecklingen av teknologier för att minska klimatskadande industriutsläpp i utvecklingsländer.
Gruppen, som arbetar med Världsbanken och andra ledande internationella långivare, är en viktig kugge inom utvecklingsfinansiering eftersom den kan ta mer risk och erbjuda pengar till billigare priser, vilket i sin tur hjälper andra investerare att gå med.
Inför det 15:e ministermötet för ren energi (CEM15) i Brasilien på torsdagen, sa CIF i ett uttalande att pengarna – finansierade genom CIF:s 8,6 miljarder dollar för Clean Technology Fund – skulle hjälpa till att koldioxidutlösa sektorer som cement, stål, järn och kemikalier.
De står för närvarande för omkring en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser, och efterfrågan kommer att växa kraftigt i mitten av seklet, delvis på grund av behovet av mer av alla dessa material i övergången till en koldioxidsnål ekonomi.
En plan för hållbarhet: Bygga nya cirkulära batteriekonomier för att driva framtiden
Batterier kommer att spela en grundläggande roll i vår resa till Net Zero, men nuvarande marknader saknar den tekniska och politiska infrastrukturen för att säkerställa att batterier används optimalt under hela deras livscykel, inklusive i ”second life”-applikationer. Oxford Martin School-programmet för cirkulär batteriekonomi syftar till att leverera en plan för en verkligt cirkulär batteriekonomi, med fokus på att utnyttja möjligheter i den globala södern.
Programmet leds av Paul Shearing, professor i hållbar energiteknik vid institutionen för ingenjörsvetenskap och chef för ZERO Institute. Här presenterar han programmets ambitiösa mål, möjligheterna att ta itu med flera utmaningar inom energisektorn och varför Oxford är ett naturligt nav för sådant tvärvetenskapligt arbete.
Övergången till elektriska transporter är avgörande för att uppnå globala Net Zero-mål, och denna rörelse accelererar snabbt. Men det som inte har hänt så snabbt är utvecklingen av marknader och infrastruktur för att säkerställa att dessa batterier används optimalt under hela deras livstid, inklusive i slutet av ”första liv”-service i ett fordon.
Serbien: Överväger tre möjligheter med pumpkraft
Serbien överväger tre alternativ för kapaciteten hos Đerdap 3 pumpade lagringsvattenkraftverk, enligt ministeriet för gruv- och energi.
Ministeriet och gruvdriften sa att förstudien är i slutskedet.
”Vi förväntar oss att slutföra ytterligare en del som kallas marknadssimulering inom en månad, för att få inblick i den ekonomiska effekten av pumpkraftverket för vattenkraftverket Đerdap 1 för driften av vattenkraftverket Đerdap 1 för långsiktiga ekonomiska prognoser”, ministeriets statssekreterare Veljko Kovačević sa till Euronews Serbia.
Att notera sade ministeriet i mars att hydrologistudien och den preliminära förstudien har slutförts för Đerdap 3.
En kapacitet på 2 400 MW har flyttats, men Kovačević avslöjar nu att tre alternativ är under övervägande.
Berga säteri vill bli självförsörjande
Berga säteri utanför Åkers styckebruk arbetar med sin energi- och klimatomställning. Nu blir det solceller på ladugårdstaken – och man siktar på att bli självförsörjande på solenergi.
Gården har gamla anor och är sedan 1860-talet i släkten von Stockenströms ägo. – I samband med att vi bygger om taken sätter vi upp drygt 700 solcellspaneler på takens sydsidor, säger Calle von Stockenström.
På de bägge ladugårdsbyggnaderna blir det tillsammans ungefär 1 500 kvadratmeter solceller som bedöms kunna ge omkring 281 000 kWh energi per år.
– Under en intensiv period på en dryg månad går spannmålstorken dygnet runt. Eftersom vi inte får någon solenergi på natten behöver vi komplettera med batterier framöver för att kunna lagra solenergin, säger Calle von Stockenström.
Flera åtgärder har genomförts, både för att minska klimatpåverkan vid energianvändning och när det gäller vatten och biologisk mångfald.
Spanien: 10 GW solceller och 2,2 GW vindenergi under tredje kvartalet
Totalt 263 projekt för förnybar energi, med en sammanlagd kapacitet på 12 299,5 MW, har erhållit administrativt tillstånd under årets tredje kvartal.
Det framgår av en rapport från Foro Sella Renewable Energy Observatory, utarbetad av Opina 360, som för första gången samlar in data från både den officiella statstidningen och de officiella regionala tidningarna. Bemyndigandena har fördelats nästan lika mellan bidrag från ministeriet för ekologisk omställning (127) och från de autonoma kommunerna (136).
Större delen av den tillåtna effekten, 9 627 MW, tillhör projekt som behandlas av centralregeringen, många av dem berörs av behovet att nå denna milstolpe före den 25 juli, i enlighet med de tidsfrister som fastställts i kunglig lagdekret 23/2020.
Google köper förnybart i Indien
Adani Group och Google samarbetar för att ytterligare minska Googles koldioxidavtryck. Enligt avtalet kommer Adani att leverera ren energi från ett nytt sol-vind-hybridprojekt i anläggningen för förnybar energi i Khavda, Gujarat. Detta nya projekt förväntas starta kommersiell verksamhet under tredje kvartalet 2025.
Med beprövad förmåga att leverera storskaliga vind-, sol-, hybrid- och energilagringsprojekt är Adani väl positionerat för att tillhandahålla skräddarsydda lösningar för förnybar energi till kommersiella och industriella (C&I) kunder för att möta deras energibehov och minska deras koldioxidavtryck.
Framöver planerar Adani att öka fokus på handels- och C&I-segment för att hjälpa industrin att minska koldioxidutsläppen.
7 billiga elbilar för 25 000 euro under 2025
För ett par veckor sedan var jag och ett par kollegor i branschen nere i Frankrike och körde nya Renault 5. En kompakt liten elbil på 3,9 meter som på sikt ska erbjudas från 25 000 euro. Det kanske inte blir så från start, då det är de lite högre utrustningsnivåerna som prioriteras vid lansering, men på sikt så…
Renault 5 är inte ensam med siktet på 25 000 euro-segmentet. Under nästa år förväntas det komma en hel del nya modeller, totalt sju olika elbilar kan vi antagligen förvänta oss. Vi har allt ifrån Volkswagen, Hyundai, Citroën, Fiat, Skoda och kanske till och med Tesla som kan tänkas leverera något i närtid.
Schweiz godkänner flyttbar solcellsanläggning på järnvägsspår
Schweiz Federal Office of Transport (FOT) har gett tillstånd till landets första flyttbara solkraftverk som ska placeras ut på en järnvägslinje.
Projektet utvecklas av den schweiziska startupen Sun-ways, som planerar att börja distribuera systemet nästa år, på en 100 meter lång linjär sektion av järnvägen 221 som drivs av transN, kollektivtrafikföretaget i kantonen Neuchâtel.
Pilotsystemet kommer att förlita sig på 48 paneler med vardera en effekt på 380 W och deras sammanlagda kapacitet blir 18 kW. Projektet kommer att byggas till en kostnad av 621 800 € (685 920 USD) och kommer att injicera ström till det lokala nätet.
Den lokala elleverantören Viteos och DG-Rail, ett företag specialiserat på elektriska järnvägsinstallationer, kommer att samarbeta med Sunways i projektkonstruktionen.
Vin blir till batterier - forskningsgenombrott
Överblivet vin och övermogna citrusfrukter kunde användas för att skapa kraftfulla batterier efter att australiensiska kemister upptäckt en ny användning av matsyror.
Forskare från University of NSW meddelade att de hade beviljats ett patent för den teknik som de säger skulle kunna användas för att driva allt från smartphones och elfordon till hushållssollagring i framtiden.
Men akademikerna måste först skala upp tekniken från storleken på ett mynt till en mycket större produkt. Batteriupptäckten kom efter att en doktorand vid universitetet upptäckte inkonsekvenser i hur matsyror reagerade på metall.
Teamet på UNSW:s vetenskapliga avdelning började sedan experimentera med olika typer av matsyra, sa professor Neeraj Sharma till AAP, och fann att den kunde användas för att skapa en anod – en av tre stora batterikomponenter.
”Anoden är en av de största bidragsgivarna till kostnad, toxicitet, alla dessa saker när det gäller batteribearbetning,” sa han.
”Vi kan göra det ganska miljövänligt, hållbart och ge det mer kraft än vad det har för närvarande.”
fredag 4 oktober
torsdag 3 oktober
Franska Qair växer sig stora på solenergi i Polen
Oberoende företag för förnybar energi Qair har tillkännagivit lanseringen av sin största solcellsanläggning i Polen, och överskridandet av 500 MW installerad kapacitet i landet.
Efter den senaste invigningen av en solcellsanläggning på 60 MW i Kalisz Pomorski, fortsätter Qair sin expansion med lanseringen av en ny 80 MW solcellsanläggning i Golczewo-kommunen, Västpommerns vojvodskap. Detta projekt kommer att generera tillräckligt med grön energi för att driva över 20 000 hushåll motsvarande städer som Goleniów eller Opoczno.
Med slutförandet av Golczewo PV-projektet har Qair nått en betydande milstolpe och nått 500 MW installerad förnybar energikapacitet i Polen. Qairs portfölj i landet består nu av 88 projekt och vår ambition är tydlig: vi siktar på att bli ett ledande grönt företag i landet.
Avloppsvatten ska kyla batterifabriken i Göteborg
Kan man kyla en batterifabrik med avloppsvatten? Ja, i Göteborg blir man först i världen med att i stor skala använda renat avloppsvatten till det kylbehov som krävs på Novo Energys batterifabrik som nu håller på att byggas. Göteborg Energi är en av aktörerna som tagit fram lösningen.
På byggarbetsplatsen i Torslanda är det många människor i gula arbetskläder och arbetsfordon i rörelse. Omkring 300 personer arbetar nu på bygget och 2026 ska de första batterierna lämna fabriken, så det är bråda dagar. Fabriken byggs av Novo Energy, som är ett Joint Venture-bolag som ägs av Northvolt och Volvo Cars. I skrivande stund berörs inte satsningen i Göteborg av Northvolts neddragningar.
Att Volvo Cars väljer att bygga en egen batterifabrik ter sig logiskt när man tittar närmare på bolagets mål. Till 2030 ska 90–100 procent av den globala försäljningsvolymen utgöras av elektrifierade bilar. Batteriet är den enskilt dyraste delen i elbilar, så det finns tydliga drivkrafter för Volvo att satsa på egen tillverkning av batterier där produktionen sker med fossilfri el.
Så skapar CATL miljonkilometersbatterier
En garanterad livstid på 2,7 miljoner kilometer – det är vad kinesiska batterijätten CATL utlovar för en av tre nya LFP-batterisystem under varumärket Tectrans. Vi listar tekniska innovationer bakom de nya batterimodellerna.
De två andra modellerna är istället optimerade för snabbladdning respektive kapacitet. Den ena laddas till 75 procent på 50 minuter och den andra har en densitet på 175 Wh/kg, då med en livslängd på ”bara” en miljon kilometer.
Två av modellerna är avsedda för tunga lastbilar och ska kunna ge en räckvidd på upp till 500 km. De kan användas för långdistanstransporter såväl som för korta hamnleveranser.
T Superfast Charging laddar i upp till 4C, eller i praktiken till 70 procent på 15 minuter.
T Long Life Edition har en garanterad livslängd på 15 år, eller 2,8 miljoner kilometer.
Den tredje batterimodellen, T Bus Edition, är avsedd för bussar. Den har en energidensitet på 175 Wh/kg, vilket enligt CATL är den högsta kända densiteten för LFP-batterier i bussar. Livslängdsgarantin gäller alla klimat. Från –45°C i arktiska länder som Norge och Sverige, skriver CATL i pressreleasen
European Energy bygger lettisk solenergi
European Energy börjar bygga vad som kommer att bli en av Lettlands största solenergiparker, ett 148MW-projekt nära Targale.
Solfarmen (bilden är av en av European Energys operativa tillgångar), i Ventspils län, kommer att anslutas till nätet i slutet av 2025.
Lettland har ambitiösa klimatmål och en lång historia av att använda vattenkraft.
Men potentialen för solenergi förblir i stort sett outnyttjad, säger Alnis Baliņs, chef för Riga-kontoret för European Energy Lettland.
”Elproduktion från förnybara källor i Lettland har sett en betydande tillväxt de senaste åren, men det momentum som tagits hittills är inte tillräckligt, och det finns fortfarande för lite sol- och vindenergi i regionen.
Italiens regionala regeringar godkänner 5,1 GW solcellsprojekt i energiskala under perioden januari-september
De regionala regeringarna i Italien godkände 5,1 GW solenergiprojekt under de första nio månaderna i år, enligt data som samlats in av tidningen pv Italien.
De italienska myndigheterna släppte 126 enskilda auktorisationer (AU) och 604 förenklade auktorisationsförfaranden (PAS).
Sicilien godkände den största solkapaciteten på 1,31 GW följt av Puglia med 923,1 MW och Lazio med 412,2 MW. När det gäller effekt är siffrorna dock ganska balanserade med 2,73 GW PV-projekt som har fått grönt ljus genom AU och 2,35 MW genom PAS.
Den region som beviljade det högsta beloppet av AU är Sicilien (36) medan Puglia utmärker sig för antalet PAS (148) som vida överträffar Emilia-Romagna (65) och Abruzzo (54).
Tyska RWE bryter ny mark med 450 MW batterier i Texas
Det tyska energibolaget RWE AG (ETR:RWE) har påbörjat byggandet av tre batterienergilagringssystem (BESS) i Texas, med en sammanlagd kapacitet på 450 MW/900 MWh och start planerad till 2025.
Crowned Heron 1 och Crowned Heron 2, två 150-MW/300-MWh-projekt i Fort Bend County, förväntas vara färdigställda under sommaren respektive hösten 2025. 150-MW/300-MWh Cartwheel-projektet i Sulphur Springs, där RWE också driver 300-MW Bright Arrow solar plus 100-MW/200-MWh lagringsanläggning, beräknas vara färdigställt sommaren 2025.
När de är igång kommer batterierna att stödja stabiliteten hos Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) nätet, särskilt eftersom Texas fortsätter att uppleva rekordhög effektbehov under extrema hettor, sa företaget.
Panasonic börjar tillverka 4680-batterier
Den cylindriska 4680-battericellen mäter 46 mm i diameter och 80 mm hög och har fem gånger så stor kapacitet som 2170-cellen. Detta utökar inte bara räckvidden för elbilar. Detta minskar också antalet celler som krävs för samma batteripaketkapacitet.
Detta format antas av Tesla för sin semi-lastbil, vilket gör dem på sin batterigigafabrik i Nevada. LG och Samsung SDI startar också produktion av 4680-formatceller.
Panasonic Wakayama-fabriken i västra Japan återlanserades som primär produktionsanläggning för cellerna och kommer att fungera som moderfabrik för de nya cellerna. Massproduktion startar efter den slutliga utvärderingen
Perth-företaget slår på solid state-batteri med hjälp av bordssalt
Ett företag i Perth planerar sina nästa steg efter att framgångsrikt koppla på en 60 kilowatt (kW) natriumklorid-solid-state-batteriprototyp i ett försök i Tyskland.
Perth-baserade Altech Batteries installerade batteriet på sin joint venture-partner Fraunhofer IKTS testlaboratorium i Dresden. Batteriet, som heter Cerenergy ABS60, övervakas för att se hur det fungerar under verkliga förhållanden.
”Med hjälp av vanlig bordssaltteknik och utan krav på litium, koppar, kobolt, grafit och mangan, kan Cerenergy-batteriet fungera i ett brett temperaturområde och har en livslängd på 15 år, ungefär dubbelt så länge som litiumjonbatterier.” säger Altechs vd Iggy Tan.
Polarium får halv miljard genom kapitalinsamling
Den ansträngda batteritillverkaren Polarium har samlat ihop 500 miljoner kronor i finansiering från befintliga investerare genom så kallade convertible-preference-aktier.
Kapitalinjektionen är ett försök att få bolaget på fötter efter en tid av omfattande ekonomiska motgångar. Bland de som bidrog till den senaste kapitalinsamlingen fanns investerare såsom Vargas, AMF, Alecta, Stefan Jansson Global Invest och RoosGruppen.
Bolagets ansträngda läge blev uppenbart efter den första halvårsrapporten för 2023, som bland annat benämndes som ”skräckläsning” av Dagens Industris analytiker Richard Båse. Polarium hade då redovisat en rörelseförlust på 203 miljoner kronor, med en rörelsemarginal som på tolv månader föll från nästan 8 procent till minus 20 procent.
Polska kolkraftverk står inför tidigarelagda nedläggningar
Kolverken har en total kapacitet på 30 GW, vilket står för cirka 43 % av den östeuropeiska nationens elmix.
Men kraftbolagen Tauron, PGE och Enea och Energa ser att deras koleldade anläggningar förlorar marknadsandelar till den billigare flottan på 30 GW förnybar energi och 4,2 GW gaseldade enheter.
Medelåldern för en kolanläggning i Polen är cirka 40 år, även om endast 10 % av enheterna är mindre än 10 år gamla, enligt Euracoal, en industrilobby.
”[De] äldre koleldade enheterna i vår 4 GW Kozienice-anläggning närmar sig sitt tekniska och kanske också ekonomiska slut,” sa Enea-chefen Grzegorz Kinelski vid ett industrievenemang i den polska staden Katowice på onsdagen.
Kozienice-anläggningen består av 10 enheter byggda på 1970-talet på 2,9 GW och en nyare 1,1 GW enhet 11 som lanserades 2017.
torsdag 3 oktober
onsdag 2 oktober
Tyskland: Storskalig lagringsmarknad växer kraftigt
Enligt German Solar Industry Association ( BSW-Solar ) kan den installerade kapaciteten för stora batterilagringssystem i Tyskland femdubblas under de kommande två åren. Det framgår av en färsk marknadsanalys av konsultföretaget Enervis på uppdrag av föreningen. Utöver de mer än 1,5 miljoner lagringssystem för hem och kommersiellt bruk som redan har installerats, kommer stora batterilagringssystem att spela en allt viktigare roll i integrationen av solceller i elsystemet.
Den stora lagringsmarknaden drivs främst av den ökande dynamiken på elmarknaden och prisskillnaden mellan låga och högre elpriser på börsen. Enligt BSW-Solar gör denna affärsmodell det möjligt för lageranläggningarna att flytta billig solkraft från tider med hög produktion till tider med hög efterfrågan på el utan ytterligare finansiering.
Enligt resultaten från den senaste marknadsundersökningen kommer omkring sju gigawattimmar ny lagringskapacitet att läggas till de 1,8 gigawattimmar (GWh) lagringskapacitet som hittills installerats i stora lagringssystem med mer än 1 megawatt ansluten belastning år 2026 .
Japan identifierar tre nya områden till havs för vindkraft
De tre områdena som utsågs till förberedelseområden är Akita City, Akita Prefecture, East Side of Wakayama Prefecture och West Side of Wakayama Prefecture (svävande vind).
Dessa regioner har identifierats som förberedelsezoner för inrättande av främjande områden enligt lagen om främjande av utnyttjande av havsområden för utveckling av anläggningar för elproduktion av marina förnybar energi.
En lovande zon är en region där regeringen bör hålla specifika diskussioner genom ett råd för att avgöra om den ska utse den som en främjande zon, baserat på den information som samlats in om området, enligt METI.
Den japanska regeringen har som mål att distribuera 10 GW vindkraftskapacitet till havs till 2030 och 30-45 GW till 2040, inklusive flytande vind, som en del av sitt mål att nå nettonollutsläpp till 2050.
Kinas installerade nya energikapacitet ökar
Kinas totala installerade kapacitet för ny energiproduktion, inklusive vind-, sol- och biomassakraft, toppade 1,27 miljarder kilowatt i slutet av augusti, enligt uppgifter från China Electricity Council.
Siffran stod för 40,7 procent av landets totala installerade kraftproduktionskapacitet.
I augusti stod icke-fossil energi för 40 procent av Kinas energiförbrukning, sa elrådet.
Den tillade att när kraftförsörjningsstrukturen genomgår en grön omvandling kommer en ökande andel av elen att komma från icke-fossila energikällor.
Sedan 2021 har Kinas installerade kapacitet för icke-fossil energiproduktion ökat med 78,5 procent, och dess andel av den totala installerade kraftproduktionskapaciteten har fortsatt att växa, enligt rådet.
Kolkraftsandelen faller till historiskt låg i Grekland
Enligt officiella uppgifter från Independent Power Transmission Operator (IPTO eller på grekiska Admie) och Green Tanks egen analys hade september flest timmar brunkolsfri produktion med 463 timmar eller 64,3 %. Det tidigare rekordet var i maj: 456 timmar eller 61,3%.
I absoluta tal var förra månaden också den näst lägsta för brunkol, med en produktion på 159,4 GWh, efter bara 50,2 GWh i maj.
I allmänhet förlitade sig Grekland på brunkol under de varma sommarmånaderna för att täcka ökad efterfrågan. Andelen kolkraftverk nådde till och med 15 % av landets mix vissa dagar i augusti. Omvänt var de helt borta från marknaden i flera veckor under våren, vilket drastiskt minskade sin andel på årsnivå.
Under årets första nio månader uppgick kolkraftsproduktionen till 2,34 TWh, en enorm 30 % mindre än samma period 2023. Systemet fungerade utan dessa konventionella baslastenheter i 1 575 timmar eller 24 % av totalen.
Ingemar kommer gärna och berättar om
energiomställningen i världen !
Under fem år har han dagligen arbetat med att spana efter de senaste nyheterna för energiomställningen i Sverige och världen. Han kan ge er en hyfsat träffsäker bild om de olika utvecklingslinjer som finns.
Utifrån Hannah Ritchies bok ”Not the End of the World” ger han sin bild av energiomställningsläget.
Om intresse finns kontakta
ingemar@medsols.nu
Engelska BOOM Power har beviljat godkännande för 300MW/660MWh batterier
Utvecklaren BOOM Power har framgångsrikt fått bygglov för ett stort batterienergilagringssystem (BESS)-projekt på Isle of Anglesey, Wales.
Carrog BESS är ett 300MW/660MWh, två timmar långt projekt beläget vid Carrog Ganol, nära Cemaes. Utvecklarna betonar att den 38,7 hektar stora projektplatsen inte innehåller någon mark som utsetts till den bästa och mest mångsidiga jordbruksmarken. Utvecklingen kommer att innebära installation av 158 BESS-enheter plus två reservdelar, samt tillhörande infrastruktur. BOOM Power har ännu inte gett någon indikation på när bygget kommer att påbörjas.
Den fristående anläggningen kommer att anslutas direkt till nätet och sitta i ett naturligt dopp i landskapet, som, tillsammans med planer för ny landskapsplanering nära platsen, kommer att bevara det visuella i det omgivande området, som är utsett som ett område med enastående natur. Skönhet. BOOM Powers grundare, Mark Hogan, betonade att systemet var ”väl övervägt”.
Gruvjätten Rio Tintos "Green Lithium" skall utveckla Europas försörjningskedja för litium
Gruvjätten Rio Tinto (ASX, LON, NYSE: RIO) och den brittiska raffinaderiutvecklaren Green Lithium samarbetar för att etablera en komplett litiumförsörjningskedja som syftar till att stödja Storbritanniens och EU:s fordons- och tillverkningsindustri.
”Genom att bygga våra raffinaderier kommer vi att påskynda införandet av elbilar och hållbar energilagring genom ökat utbud av koldioxidsnåla, batteriklassade litiumkemikalier”, sa Sean Sargent, vd för Green Lithium, på tisdagen.
Partnerskapet positionerar både Rio Tinto och Green Lithium för att dra nytta av den växande efterfrågan på metaller för elfordon (EV). Det är också i linje med deras ömsesidiga mål att stödja insatser för att minska koldioxidutsläppen och ta itu med det ökande behovet av källor till hållbara batterimaterial
Pakistan växte fram som den näst största marknaden för kinesiska solcellsprodukter
Pakistan har vuxit fram som en betydande ny marknad för kinesiska solcellsföretag (PV) och ligger i linje med dess väg mot energiomvandling.
Enligt statistik från China Photovoltaic Industry Association (CPIA) gick Asien under första halvåret 2024 om Europa som den största exportdestinationen för solcellsprodukter och Pakistan har blivit den näst största marknaden för modulexport efter Europa.
Under samma period exporterade Kina växelriktare för totalt 1,714 miljarder RMB till Pakistan. Bara i augusti nådde det totala värdet av växelriktarexporten till Pakistan 326 miljoner yuan, vilket visar en ökning på 429,04 % från år till år. Och skimrande blå paneler sitter nu ovanpå ett stort antal fabriker, hushåll, sjukhus och moskéer.
Ökningen i exporten av solceller och stödjande produkter återspeglar hur brådskande det är att vända sig till ny energiproduktion i Pakistan, rapporterade China Economic Net på tisdagen.
Europeisk vindenergiproduktion nådde rekord för september
Den sista veckan i september ökade vindenergiproduktionen på de viktigaste europeiska marknaderna och registrerade historiska dagliga produktionsrekord för september på flera marknader. Detta gynnade nedgången i elmarknadspriserna, även om gas- och CO2-priserna ökade under veckan. Produktionen av solcellsenergi minskade på de flesta marknader med höstens ankomst och minskningen av solinstrålningen.
Veckan den 23 september minskade produktionen av solcellsenergi på de flesta stora europeiska elmarknader jämfört med föregående vecka. De tyska och franska marknaderna noterade de största nedgångarna, 32% respektive 26%.
Den spanska marknaden minskade med 6,6 % och den portugisiska marknaden visade den minsta nedgången, 1,9 %. De franska och spanska marknaderna bibehöll sin nedåtgående trend för andra veckan i rad, medan det var tredje veckan som den portugisiska marknaden noterade nedgångar.
Däremot ökade produktionen av solcellsenergi på den italienska marknaden med 11 %, vilket vände föregående veckas trend.
Stretchig mejeriost nu möjlig utan kor, säger företaget
Stretchig mejeriost kunde nu göras utan några kor, efter utvecklingen av jäststammar som producerar de avgörande mjölkproteinerna.
Nyckeln till utvecklingen, av det israeliska företaget DairyX, är att producera kaseinproteiner som kan sammanfogas själv till de små bollarna som ger vanlig ost och yoghurt sin stretchighet och krämighet. Befintliga växtbaserade ostar lyckas ofta inte leverera de texturer som mejeriälskare uppskattar, och företaget tror att det är först med att rapportera detta genombrott.
Nötkreatur har en stor inverkan på klimatet och naturvärlden, på grund av den metangas som de rapar och den förorening och förstörelse av naturen som är förknippad med den globala industrin. Utvecklingen av mindre slagkraftiga alternativ till vanliga mejeriprodukter och kött har accelererat de senaste åren, med produktion av växtbaserade livsmedel och kött som odlas i kärl.
OKQ8 bygger solcellspark i Borlänge
OKQ8 bygger just nu en solcellspark belägen i Borlänge i Dalarna. Solcellsparken, som kommer att ha en kapacitet på 4,3 MW, byggs i samverkan med SunStreet Energy och förväntas producera cirka 4 250 MWh årligen. Detta motsvarar elförbrukningen för cirka 160 normalstora villor under ett år.
Parken sträcker sig över 5 hektar, vilket motsvarar ungefär 4,5 fotbollsplaner, och materialet kommer att levereras av OKQ8:s dotterbolag KP Energy.
-Det här projektet är en viktig milstolpe för oss på OKQ8 och ett stort bevis på vår expertis inom området förnybar energi och framtida energilösningar, säger Helen Axelsson, Director B2B Sales på OKQ8.
Sunstreet Energy och OKQ8 har inlett ett samarbete där parterna ansvarar för olika delar i processen. Sunstreet Energy äger och förvaltar produktionsanläggningen, samt säljer energin till svenska företag, OKQ8 designar och utför en totalentreprenad. Vidare kommer OKQ8 att köpa en stor del av den producerade energin från anläggningen.
onsdag 2 oktober
tisdag 1 oktober
First Solar inviger en ny produktionsanläggning för solenergi i Alabama för 1,1 miljarder dollar
Den nya anläggningen, tillsammans med företagets tre verksamma fabriker i Ohio, ger First Solars inhemska tillverkningskapacitet för solpaneler till nästan 11 GW och dess globala kapacitet till över 21 GW, när anläggningen är i full produktion. Företaget bygger också en anläggning på 1,1 miljarder USD, 3,5 GW i Louisiana, som förväntas tas i drift under andra halvan av 2025.
Företaget räknar med att ha över 14 GW årlig solpanelskapacitet i USA och 25 GW globalt i slutet av 2026.
”Detta representerar en stor dag för First Solar och för Lawrence County eftersom denna produktionsanläggning är avsedd att bli en stor aktör på den amerikanska marknaden för förnybar energi”, säger Alabamas guvernör Kay Ivey. ”Dessutom kommer arbetarna i Alabama vid den här anläggningen att hjälpa till att bryta nationens beroende av utländska solpaneler och bidra till vårt energioberoende.”
First Solars avancerade tillverkningsprocess gör det möjligt för den att omvandla en glasskiva till färdiga tunnfilmssolpaneler på cirka fyra timmar.
Nytt kylsystem fungerar på gravitation istället för el
Ett internationellt forskarlag ledd av KAUST-professor Qiaoqiang Gan har utformat en potentiell lösning. Deras enhet behöver ingen elektricitet, eftersom den utvinner vatten ur luften med bara gravitation och är beroende av billiga, lättillgängliga material.
Forskare uppskattar att atmosfären innehåller sex gånger mer vatten än allt färskvatten i floderna tillsammans. ”Detta vatten kan samlas upp med hjälp av teknik för att skörda vatten i atmosfären”, säger Gan.
En anledning till den låga verkningsgraden är att vattnet fäster på skördeanordningens yta. Professor Dan Daniel och Shakeel Ahmad, en postdoc i Gans grupp, fann att genom att lägga till en smörjmedelsbeläggning som är en blandning av en kommersiell polymer och kiselolja, kunde de samla upp mer vatten genom att bara förlita sig på gravitationen.
”En vanlig utmaning i atmosfäriska vattenuppsamlingssystem är att vattendroppar tenderar att förbli fasta på ytan [av enheten], vilket kräver aktiv kondensatuppsamling. Vår beläggning eliminerade effektivt stiftning, vilket möjliggör verklig passiv vattenuppsamling som drivs av vatten”, säger Ahmad. ”Eftersom det här systemet helt och hållet fungerar på passiv radiativ kylning förbrukar det ingen elektricitet.”
Spanska forskare har utvecklat ett natrium- och svavelbatteri
Forskare vid universitetet i Córdoba har utvecklat ett batteri som består av natrium och svavel som kan laddas och laddas ur mer än 2 000 gånger. Svavel har ersatt alla giftiga metaller i katoden, medan litium har ersatts av natrium i anoden.
Den här typen av batteri, som kombinerar natrium och svavel, är inte ny i sig, men fram tills nu har den bara fungerat vid temperaturer på 300 grader. Teamet har lyckats få batteriet att fungera i rumstemperatur. Batteriet har den uppenbara fördelen att använda rikligt tillgängliga material och lovar en längre första livslängd än konventionella litiumjonbatterier (LIB).
Som de publicerade pappersdetaljerna inkluderar nyckelkomponenter i LSB:er en katod som består av en svavelkomposit och ett svavelvärdmaterial som lagrar och immobiliserar de mobila redoxcentrumen, en anod gjord av litiummetall och en organisk elektrolyt. Även om LSB erbjuder avsevärda fördelar jämfört med LIB, lider de av nackdelar.
Vestas ska installera 15MW turbiner i Skottland
ESB och Red Rock Renewables har tecknat ett avtal med Vestas om att installera 15MW turbiner vid 1080MW Inch Cape vindkraftspark utanför östra Skottland.
Kontraktet, som förstärker ett tidigare prioriterat leverantörsavtal, avser leverans, installation och driftsättning av totalt 72 enheter tillsammans med ett långsiktigt service- och garantiavtal.
I ingår även ”ett skräddarsytt verksamhetsstödsavtal”.
Var och en av V236-turbinerna (bilden) kommer att ha 115 meter blad och en rotordiameter på 236 meter.
1080MW Inch Cape-projektet ligger i Nordsjön, 15 kilometer från Anguskusten, och kommer att anslutas till Storbritanniens nationella elnät på platsen för det tidigare koleldade kraftverket i Cockenzie, East Lothian.
Vattenfall satsar stort på lagring
Vattenfall vill investera mycket i den stora batteriverksamheten de kommande åren. Bolaget vill utveckla projekt samt ta över marknadsföringen av el från batterilager.
Flexibla storskaliga lagringstekniker som stora batterier blir allt viktigare för elnätet. Vattenfall vill bli mer involverade i detta marknadssegment i framtiden och bygger på årtionden av erfarenhet som Tysklands största operatör av pumpkraftverk. ”Den ökade inmatningen av vind- och solenergi till det tyska elnätet gör redan att väderrelaterade produktionsfluktuationer och prishopp ökar”, säger Daniel Drexlin-Runde, som hjälpte till med marknadsföringen av flexibel lagring och system på Vattenfall . ”Å ena sidan ställer denna utveckling marknadsaktörerna inför stora utmaningar, men å andra sidan är det just denna volatilitet som erbjuder ett brett utbud av möjligheter för flexibla system som batterilagring.”
Medan idag cirka 39 procent av elen kommer från väderberoende produktion, kan det redan år 2035 vara 73 procent. Detta kommer att öka behovet av flexibel förvaring ytterligare. Som svar på denna utveckling vill Vattenfall satsa stort på den stora batteriverksamheten de kommande åren – både när det gäller utveckling och marknadsföring av el från batterilagring.
Rekorduppsving för elbilar i september – 43,6% marknadsandel
Det blev ett rejält uppsving för elbilar i nyregistreringen av bilar i Sverige under september. Det visar den senaste statistiken från Transportstyrelsen. Det är den bästa månaden hittills i år men också en av de bästa någonsin.
Sett till alla nyregistreringar av bilar under september var nämligen 43,6% en elbil. Det är den näst högsta andelen för en enskild månad någonsin. Endast i december 2022 har andelen varit högre (49,5%). Andelen elbilar för perioden januari till september i år uppgår till 32,8%.
Under september registrerades det 11 836 elbilar vilket är det högsta antalet för en enskild månad hittills i år. Totalt har det registrerats 71 863 elbilar från januari till september i år.
Finska Wärtsilä står för framdrivningstekniken för världens största elektriska batterifärja i Australien
Den tasmanska skeppsbyggaren Incat Tasmania bygger för närvarande världens största nollutsläppskatamaranfärja som kommer att vara helt batteridriven och använda ett batteridrivet framdrivningssystem och vattenjetstrålar från den finska teknikjätten Wärtsilä.
Incat Tasmania valde Wärtsilä för att tillhandahålla det elektriska framdrivningssystemet för batterier och vattenjets i en affär som tillkännagavs i augusti 2023. Den lätta batteridrivna katamaranen beställdes av det sydamerikanska färjebolaget Buquebús och kommer att användas för trafik mellan Argentina och Uruguay.
Med kapacitet för 2 100 passagerare och besättning, 225 bilar, samt en taxfreebutik på över 2 000 kvadratmeter, kommer Ro-Pax-färjan att levereras till Buquebús någon gång under 2025. Nu har vi lite detaljer om batteri och framdrivning system som driver den.
72 % vind och sol i delstaten South Australia
South Australia fortsätter att vara en global pionjär när det gäller användningen av variabla förnybara energikällor, med i genomsnitt 72 % vind och sol under det senaste året.
Staten satte två nya milstolpar på söndagen:
➡️ Klockan 9:35 nådde andelen vind och sol 150,7 % av statens efterfrågan – det högsta momentana värdet som någonsin registrerats down under.
➡️ Klockan 12:35 nådde den resterande efterfrågan ett nytt rekordlågtal på -927 MW. Detta är vad som finns kvar för andra generatorer att leverera efter att vind och sol har tillgodosett en del av efterfrågan.
En negativ kvarvarande efterfrågan innebär att vind och sol producerade mer el än staten behövde, vilket resulterade i överskott av förnybar produktion som kan hanteras genom export och batteriladdning. Resten är inskränkt.
Våren är säsongen för rekord i förnybar energi. Det finns gott om solenergi, ofta mycket vind också, och milt väder dämpar behovet av uppvärmning eller kylning.
Ingemar kommer gärna och berättar om
energiomställningen i världen !
Under fem år har han dagligen arbetat med att spana efter de senaste nyheterna för energiomställningen i Sverige och världen. Han kan ge er en hyfsat träffsäker bild om de olika utvecklingslinjer som finns.
Utifrån Hannah Ritchies bok ”Not the End of the World” ger han sin bild av energiomställningsläget.
Om intresse finns kontakta
ingemar@medsols.nu
Fossilbränsledominansen av Indiens kraftmix ska upphöra 2030, säger centralbanken
Indiens spirande ekonomi fortsätter att drivas överväldigande av fossila bränslen inklusive kol, men den dominansen kommer att överföras till historieböckerna i slutet av detta decennium, enligt landets centralbank.
I sin senaste rapport noterade Indiens centralbank: ”Epoken med fossila bränslens dominans närmar sig sitt slut med förnybar energi som förväntas passera 50 % av elproduktionen globalt i slutet av detta decennium.”
Den tillade att rekordstora kapitalinvesteringar och påskyndad användning av ren teknologi drev denna förändring både i Indien och globalt. Emellertid observerade centralbanken att mycket mer behöver göras eftersom en tredubbling av förnybar energikapacitet till 2030 fortfarande är avgörande för att nå målen för nettonollutsläpp i mitten av seklet.
Hur USA förlorade Solar Power Race till Kina
För att göra solcellerna som beräknas bli världens största elektricitetskälla år 2031, smälter man först ner sand tills det ser ut som grafitbitar. Därefter förfinar du det tills föroreningar har reducerats till bara en atom av 100 miljoner – en form av elementärt kisel som kallas polykisel. Det är så viktigt för produktionen av solpaneler att det kan liknas vid råoljans roll i tillverkningen av bensin. Polysilikonet dras sedan ut i en stor kristall, som liknar en Jeff Koons stålskulptur av en korv, innan det skivas till salamitunna rån. Dessa behandlas sedan, trycks med elektroder och stoppas slutligen mellan glas.
Den grundläggande processen har förändrats lite sedan den första cellen uppfanns 1954 av forskare vid Bell Laboratories i New Jersey som undersökte om kisel kunde användas för att driva datorprocessorer. ”Det kan markera början på en ny era”, skrev New York Times då i en förstasidesartikel som tillkännagav upptäckten, ”som så småningom leder till förverkligandet av en av mänsklighetens mest omhuldade drömmar – utnyttjandet av det nästan gränslösa solens energi för civilisationens användning.”
De sju decennierna sedan berättar den anmärkningsvärda historien om hur Amerika slösade bort sin uppfinning av solcellsenergi, eller PV, till en punkt där den aldrig kommer att återhämta sig. Så sent som 2010 var en liten stad i centrala Michigan världens största producent av solpolykisel. Nuförtiden är USA knappt med i spelet, och mer än 90% av totalen kommer från Kina. Det landets renteknologiska export ”hotar att avsevärt skada amerikanska arbetare, företag och samhällen”, sa president Joe Biden den 14 maj och tillkännagav 50%-tullar på kinesiska solceller…….
tisdag 1 oktober
måndag 30 september
Svensk startup söker stöd för att skala upp våg-, vind- och solhybridteknologi
Efter att ha säkrat 1 miljon SEK (cirka 99 210 $) Startup4Climate-priset för kraftverket i februari, fokuserar NoviOcean nu på att utöka hybridlösningen, som kombinerar våg- och vindkraft, samt havsbaserad solceller (PV).
NoviOcean sa att det syftar till att samlokalisera vågkraftverken tillsammans med vindkraftsparker till havs för att öka den totala energiproduktionen samtidigt som de delar infrastrukturkostnaderna, vilket i slutändan gör lösningen mer ekonomiskt lönsam.
”Vår NoviOcean-maskin maximerar förnybar energi genom att kombinera våg-, vind- och solkraft i en enda lösning, vilket säkerställer energigenerering även när solen inte skiner och vinden inte blåser. Varje enhet kan driva över 1 000 hushåll om dagen!” sa Jan Skjoldhammer, vd för NoviOcean, i ett inlägg på sociala medier.
Det svenska företaget söker nu 12 miljoner euro för att höja den tekniska beredskapsnivån (TRL) för NoviOcean-enheten till fullskalig produktion.
Uppsalas grafenbolag fyller på kassan
Graphmatech – som utvecklat ett pulver som gör det lätt för industrin att dra nytta av grafenets termiska och elektriska egenskaper – har fyllt på kassan med 28 miljoner kronor. Dessutom har bolaget fått nu vd och finanschef, rapporterar Dagens Industri.
Det är Svea Solars förra strategichef Olivia Nestius som blir ny vd för Graphmatech med uppgift att skala upp produktionen.
I dag har Graphmatech en mindre fabrikslokal i Kungsängen, i södra Uppsala. Där har man en maskin – en så kallad ”extruder”, stor som en personbil – som spottar ur sig två kilo grafenbaserade pellets per timme, skriver Dagens Industri.
Det patenterade grafenmaterialet har rötter i Ångströmlaboratoriet, där materialforskaren och grundaren Mamoun Taher tidigare arbetat.
Tredubbling av förnybar energi och fördubblad effektivitet kommer att minska utsläppen med tio miljarder ton, säger IEA
International Energy Agency (IEA) säger att länder måste öka energilagringskapaciteten till 1,5TW, 15 gånger den nuvarande nivån, till 2030.
IEA har släppt en rapport som lyfter fram att uppnåendet av klimatmålen från COP28 kommer att minska utsläppen av växthusgaser med tio miljarder ton (bt).
Inför COP29 beskriver IEA-rapporten, med titeln From Taking Stock to Taking Action, fördelarna med och genomförbarheten av de mål som fastställdes vid COP28.
Vid klimatkonferensen COP28 i Dubai förra året enades omkring 200 länder om ett globalt mål att tredubbla kapaciteten för förnybar energi och fördubbla energieffektiviteten till 2030, för att nå nettonollutsläpp från den globala energisektorn till 2050.
Jonathan Maxwell, VD och grundare av Sustainable Development Capital, sa då att löftets fokus på energieffektivitet var konferensens största bedrift och ett ”extraordinärt ögonblick” för en aspekt av övergången som ofta har förbisetts.
IEA finner att ett framgångsrikt uppfyllande av målen för förnybar energi och energieffektivitet skulle minska de globala utsläppen med 10 miljarder ton till 2030.
TotalEnergies kickstartar sina största solenergianläggningar i USA med batterier
TotalEnergies har startat kommersiell verksamhet av Danish Fields och Cottonwood, två solenergigårdar med integrerad batterilagring i sydöstra Texas, USA.
Danish Fields är TotalEnergies största solenergipark i USA, med en kapacitet på 720 MWp (megawatt topp) och 1,4 m markmonterade solcellspaneler (PV). Projektet innehåller också ett batterilagringssystem på 225 megawattimmar (MWh) från Saft, batteridotterbolaget till TotalEnergies.
Enligt TotalEnergies har 70 % av Danishs solkraftskapacitet kontrakterats genom långsiktiga företagsavtal om kraftköp (CPPA) och de återstående 30 % kommer att stödja avkolningen av dess industrianläggningar i den amerikanska Gulf Coast-regionen.
Den andra solenergigården, Cottonwood, har en kapacitet på 455 MWp med mer än 847 000 markmonterade solcellspaneler. Sajten kommer också att ha 225MWh batterilagring från Saft.