// OKTOBER NYHETER //

Tio nyheter om energiomställningen

varje vardag, varje vardag, varje vardag

den 29 oktober är vi lediga

Fredag

Torsdag

Torsdag

1. Vindkraftsbolag ska producera vätgas i Gävle hamn

Gävle hamn blir första etableringen för Svea Vind Offshores satsning på vätgasproduktion i Mellansverige. Fler produktionsställen och tankstationer är att vänta och på sikt ser företaget synergier med egen vindkraft.

– Det här är jätteroligt. Vi har sedan en tid arbetat för att möjliggöra produktion av vätgas i området och ser hamnen som en av flera noder i ett regionalt vätgassystem. Etableringen ger i första hand möjligheter till omställning av tunga godstransporter med fossilfria korridorer till regionens industri, säger Linda Astner, hållbarhetschef vid Gävle hamn.

Källa:

28.10. 2021  13:15 CET

Torsdag

2. Kan jag få en autonom båttaxi?

Om du inte blir sjösjuk kan en autonom båt vara rätt transportsätt för dig.

Forskare från MIT:s laboratorium för datorvetenskap och artificiell intelligens (CSAIL) och Senseable City Laboratory, tillsammans med Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) i Nederländerna, har nu skapat slutprojektet i sin självnavigerande trilogi: en fullständig- skala, helt autonom robotbåt som är redo att placeras ut längs Amsterdams kanaler.

”Roboat” har kommit långt sedan teamet först började tillverka små fartyg i MIT-poolen i slutet av 2015. Förra året släppte teamet sin halvskaliga, medelstora modell som var 2 meter lång och visade lovande navigeringsförmåga.

Källa:

28.10. 2021  13:25 CET

Torsdag

3. Blockchain-teknik i solcells-mikronät i Chile

Den australiensiska blockkedjepionjären Powerledgers lösning ska implementeras i ett hållbarhetsprojekt i ett avlägset område i norra Chile.

Projektet, ett av tre som genomförs av den globala gruvjätten BHP med målet att bygga samhällets motståndskraft mot klimatförändringar, är planerat att inkludera ett mikronät för solenergi, vattenövervakningssystem och en integrerad återvinningsmodell för att hjälpa samhällena att optimera energi, vatten och slösa resurser.

Powerledger kommer att tillhandahålla sin blockchain-aktiverade energihandelsplattform, som kommer att göra det möjligt för företag inom de utvalda samhällena att handla överskott av solenergi på taket mellan dem.

Källa:

28.10. 2021  13:15 CET

Torsdag

4. Autonoma fordon behöver etik så att de kan bryta mot vägreglerna, konstaterar rapporter

En etisk ram som styr körbeteendet för autonoma fordon (AV) när de avviker från att hålla sig strikt till vägreglerna bör utvecklas av regeringar, trafikanter och andra intressenter, har transportexperter sagt.

I en rapport, ”Ethics of Automated Vehicles: Breaking Traffic Rules for Road Safety”, varnar gruppen för att strängt förbjuda AVs från att bryta mot befintliga trafikregler kan hämma trafiksäkerheten.

”Även om de lovar att minimera trafiksäkerhetsriskerna, kan AV:er som hybrida AI-system fortfarande skapa kollisionsrisk på grund av tekniska och mänskliga systeminteraktionsproblem, trafikens komplexitet, interaktion med andra trafikanter och utsatta trafikanter”, säger brittisk transportkonsult. professor Nick Reed, från Reed Mobility.

Källa:

28.10. 2021  13:10 CET

Torsdag

5. Amerikansk kol-stat-senator gör allt för att behålla kolet

Kolstatssenatorns hinder mot USA:s incitament för ren el återverkningar runt om i världen. Med infrastruktur- och försoningsräkningarna som sannolikt kommer att minskas radikalt eller fortfarande inte godkänns när Cop26 startar nästa söndag, har president Joe Biden ett verkligt trovärdighetsproblem på väg till Glasgow.

De vanliga pragmatiska greenerna i DC försäkrar oss om att om trycket kommer att knuffas kan USA uppfylla sina utsläppsmål med verkställande åtgärder trots att klimatpolitiken avfinansieras. Vi har varit här förut.

Varje år av förseningar och inkrementalism gör att målen i Parisavtalet blir mer utom räckhåll. Och det ger Biden liten moralisk auktoritet – eller praktisk kapacitet – att övertyga andra länder att sätta sin bästa fot framåt.

Källa:

28.10. 2021  12:59 CET

Torsdag

6. Första drönarleveransen i Sverige genomförd: ”En milstolpe"

Under måndagen lyfte en drönare i Tylösand, lastad med mat för att flyga till en närliggande restaurang. Det blev den första kommersiella flygningen i Sverige, och bakom projektet står region Halland och drönarentreprenörerna Aerit.

Ett fokus på mobilitet, miljövänliga transporter och Hallands logistikförbindelser ligger till grund för flygningen med drönaren som skedde i måndags. Den första flygningen har dock krävt många försök och tillståndsansökningar för att få till pilottestet.

Källa:

28.10. 2021  12:49 CET

Torsdag

7. Här lagras solens energi i marken

Utbyggnaden av Stångby utanför Lund blev startskottet till en ny typ av energilösning för de boende i området. I samhället strax norr om Lund bygger Kraftringen en energihubb som kombinerar berg- och solvärme förberedd för anslutning till innovativ vätgasteknik.

− Den enskilt stora fördelen är miljövinsten, säger Jon Svärd som är projektledare för energitjänster på Kraftringen.

Drygt 2 000 människor bor i det gamla stationssamhället Stångby. Men orten växer – och i takt med befolkningsökningen ökar också behovet av värme, laddstolpar och hushållsel. Men järnvägsspåret som går rakt genom Stångby gör det knepigt att dra fjärrvärmeledningar från det närliggande Örtoftaverket. För att komma runt problemet började man titta på mer lokala energikällor.

Källa:

28.10. 2021  12:36 CET

Torsdag

8. Elbilens koppling mot nätet V2G kan ge nya affärsmöjligheter för elnätsbolag

Elbilar som energilager – så kallad vehicle to grid (V2G) – kan göra elsystemet mer flexibelt och skapa nya affärsmöjligheter för elnätsbolag. Det tror Göteborg Energi som nu deltar i ett projekt med bland annat Chalmers för att undersöka potentialen.

Två elbilar från Polestar ska utrustas med ombordladdare för dubbelriktad växelströms­laddning. Det ger bilarna nya funktioner som energilager för elnät genom V2G (vehicle to grid) eller till fastigheter med V2H (vehicle to home). Polestar ingår i forskningsprojektet V2X-MAS (Vehicle to everything (X) – Mobility with Added Services) tillsammans med projektledaren Chalmers, Göteborg Energi, systemutvecklaren Ferroamp samt laddstations- och hårdvarutillverkaren CTEK.

Källa:

28.10. 2021  11:39 CET

Torsdag

9. Dachser går över till 100% grön el

Det globala logistikföretaget får 100 procent av sin el från förnybara källor. Samtidigt kommer företaget genom solcellssystem fyrdubbla mängden grön el som de själva genererar.

Från och med den 1 januari 2022 kommer Dachser endast att köpa el som genereras från förnybara resurser.

Det innebär att logistikleverantören, som driver 387 egna anläggningar i 42 länder, ökar sin andel grön energi från cirka 60 procent till 100 procent. I Tyskland och Nederländerna har det familjeägda företaget redan sedan tidigare gått över till grön energi.

Källa:

28.10. 2021  11:28 CET

Torsdag

10. Holländska pensionsjätten ABP kommer att avyttra 15 miljarder euro från fossila bränslen till 2023

En av världens största pensionsfonder, den holländska fonden ABP, har meddelat planer på att avyttra sina innehav på 15 miljarder euro i fossilbränsleföretag och projekt inom 18 månader.

Globalt har organisationer med mer än 39 miljarder dollar i tillgångar antingen slutfört avyttring av fossila bränslen eller åtagit sig att göra det

Fonden har innehav i ett 80-tal företag inom fossilbränslesektorn, inklusive Royal Dutch Shell. Dessa innehav står för cirka 3 % av dess totala tillgångar.

Källa:

28.10. 2021  11:24 CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

1. Ny rapport: Vägen till nollutsläpp

En genomförbar väg att begränsa den planetariska uppvärmningen till 1,5°C kräver att vissa länder och sektorer går under nettonollpunkten och gör det i god tid före mitten av seklet, enligt ny analys från författarna till Energy Transition Outlook.

DNV:s väg till nettonoll säger att Nordamerika och Europa måste vara koldioxidneutrala 2042, medan den indiska subkontinenten är inställd på att vara nettoutsläppare 2050
Net noll-rapporten säger att avskiljning, lagring och användning av koldioxid krävs eftersom energiproduktionen inte kommer att vara koldioxidneutral 2050
Målet att halvera utsläppen till 2030 är utom räckhåll men massiva, tidiga åtgärder krävs om vi ska ha någon chans att nå en framtid på 1,5°C

Källa:

27.10. 2021  14:27 CET

Onsdag

2. Svenska Einride kör vitvaror åt GE Appliances i USA

Einrides elektriska och självkörande lastbil ska flytta varor på tre av GE Appliances fabriksområden i USA. Enligt det svenska uppstartsföretaget blir det första gången som den här typen av fordon rullar på amerikansk mark.

Det är GE Appliances fabriker och lager i delstaterna Kentucky, Tennessee och Georgia som ska utrustas med så kallade Podar – Einrides elektriska och självkörande lastbil. Det är ett treaxligt fordon som väger 26 ton inklusive en maxlast på 16 ton. Lastytan är stor som 15 europapallar.

Källa:

27.10. 2021  14:07 CET

Onsdag

3. Saudiarabien vill säkra 10 miljarder USD för gröna projekt i Mellanöstern

Saudiarabien kommer att försöka säkra 39 miljarder SAR (10,4 miljarder USD/8,96 miljarder EUR) för att etablera en investeringsfond fokuserad på tekniska lösningar för den cirkulära koldioxidekonomin i regionen och ett regionalt initiativ för rena bränslelösningar, sade kronprins Mohammed bin Salman vid Middle East Green Initiative Summit på måndag.

Kungariket kommer att tillhandahålla 15 % av beloppet, sade Mohammed bin Salman vid inledningen av toppmötet.

ِSom en del av initiativen för att bevara miljön och minska koldioxidutsläppen kommer Saudiarabien att arbeta för att skapa en plattform för att påskynda implementeringen av den cirkulära koldioxidekonomin och etablera ett regionalt centrum för kolutvinning, användning och lagring.

Källa:

27.10. 2021  13:45 CET

Onsdag

4. Högre kostnader på råvaror och fraktkostnader drabbar världens solbransch

Insatskostnaderna för de två största bidragsgivarna till utvecklingskostnaderna för solenergianläggningar har gått igenom taket sedan världen började komma ur Covid-19-låsningarna, för att lämna projektutvecklare med några svåra val.
Det norska business intelligence-företaget Rystad Energy har förutspått stigande solcellsmoduler och fraktkostnader kan leda till försening eller annullering av så mycket som 56 % av den solelproduktionskapacitet som för närvarande planeras över hela världen nästa år.

Med det genomsnittliga priset på solcellsmoduler som har stigit från 0,20 USD per Watt-topp förra året till 0,26-0,28 USD sedan juli, kan upp till 50 GW av de 90 GW solenergikapacitet som planeras för 2022 hotas av inflation, enligt Oslo- baserad konsult.

Källa:

27.10. 2021  13:58 CET

Onsdag

5.Honeywell går in på marknaden för energilagring testar 12-timmars flödes-batteriteknik

Honeywell går in på energilagringsmarknaden med tillkännagivandet av en flödesbatteriteknologi som kan lagra och skicka el i upp till 12 timmar.

Honeywell kommer att testa en 400 kWh-enhet vid Duke Energys Mount Holly mikrogrid-testbäddsanläggning i North Carolina 2022. Om det lyckas säger Honeywell att det siktar på att implementera ett nytt pilotprojekt på 60 MWh 2023.

Flödesbatteriet har en icke brandfarlig elektrolyt designad med återvinningsbara komponenter, enligt Honeywell. Batteriet kan ha en livslängd på upp till 20 år med liten nedbrytning, sa företaget.

Källa:

27.10. 2021  13:45 CET

Onsdag

6. Att vända utvecklingen för förnybar energi i Alaska

Cook Inlet är ett mycket energiskt hörn av Stilla havet och har en av de största tidvattenresurserna på jorden.

All den energin har potential att minska Alaskas invånares beroende av minskande olje- och gasproduktion och tillhandahålla överskott av förnybar energi som skulle kunna stimulera Alaskas ekonomi.

Det är därför forskare från National Renewable Energy Laboratory (NREL) sänkte sina förtöjningsplatser i Cook Inlet; data som de samlat in kommer att hjälpa till att identifiera viktiga detaljer om de möjligheter och utmaningar som kommer med att förvandla dessa böljande vatten till en pålitlig och förnybar kraftkälla för Alaskabor som bor på den närliggande stranden.

Källa:

27.10. 2021  13:32 CET

Onsdag

7.Singaporebolaget Sunseap planerar 7GWp solenergi i Indonesien, länkas till fastlandet via undervattenskabel

Ett konsortium ledd av Sunseap Group har undertecknat ett samförståndsavtal om att utveckla 7GWp solcellsprojekt vid en indonesisk ögrupp som kommer att överföra energi till Singapore via en föreslagen undervattenskabel.

Tillsammans med flera energilagringssystem på totalt mer än 12GWh, kommer utvecklingen att bli ett av de största gränsöverskridande sammankopplade projekten för ren energi i Sydostasien, säger den Singaporebaserade solenergiutvecklaren och ägaren Sunseap.

De föreslagna sol- och lagringsinstallationerna kommer att byggas på Riauöarna och inkluderar en tidigare tillkännagiven 2,2GWp flytande solcellsanläggning som Sunseap planerar att bygga på ön Batam.

Källa:

27.10. 2021  13:25 CET

Onsdag

8. En sällsynt form av kvarts är nyckeln till Xinjiangs solboom, och nästan allt finns i USA

USA har slagit ner mot den kinesiska regionens solenergiindustri, med hänvisning till mänskliga rättigheter, men har inte försökt utnyttja sin resurs av ren  kvarts.
Råmaterialet är avgörande för lågkostnads massproduktion av polykisel, den främsta ingrediensen i solpaneler

Den blomstrande och kontroversiella solenergiindustrin i Kinas Xinjiang-region längst i väster har klarat många stormar.
Trots tullar, stigande produktionskostnader och sanktioner för mänskliga rättigheter pumpar den ut nästan hälften av världens polykisel, det glänsande materialet som låter solpaneler förvandla solljus till elektricitet.

Källa:

27.10. 2021  13:00 CET

Onsdag

9. Går det bra om jag röker? Fossilbilister det är dags att ställa frågan

Att köra el kanske inte bara sparar dig ett ton pengar, och atmosfären ton CO2. Det kommer också att spara miljön på tonvis av giftiga ångor.

En färsk rapport beställd av Australian Conservation Foundation har funnit att omvandling av vägtransporter till el kommer att spara sjukvårdssystemet omkring en halv biljon dollar under de kommande tre decennierna i Australien. Mycket av det kommer i besparingar till hälsosystemet.

Rapporten noterade att bensinbilar bidrar kraftigt till luft-, buller- och vattenföroreningar genom partiklarna som släpps ut från avgaserna och genom avfallet av fett, olja och gummi som behövs för att driva dem. Däremot har elfordon färre komponenter och effektivare motorer.

Källa:

27.10. 2021  12:50 CET

Onsdag

10. Ett nytt trädbaserat material gör batterierna säkrare

Ett team av forskare från Brown University och University of Maryland utvecklade ett nytt material som kan användas i solid-state-batterier för att förbättra säkerheten och kraften hos traditionella batterier genom att ersätta de vätskor som vanligtvis används i litiumjonceller, avslöjar ett pressmeddelande .

Materialet i fråga är en sorts nanofibril av cellulosa, som har formen av polymernanorör som härrör från trä. Forskarna fann att det kunde kombineras med koppar för att producera ett papperstunt material som har en jonledningsförmåga mellan 10 och 100 gånger bättre än andra polymerjonledare.

Källa:

27.10. 2021  12:42 CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

1. Bara 20 % av de största 50 företagen visar robusta planer för att möta netto-noll

EcoAct, ett Atos-företag, har släppt The Climate Reporting Performance of Euro STOXX 50, FTSE 100 och DOW 30. Rapporten avslöjar att även om indexet presterar konsekvent över ett antal hållbarhetsåtgärder, minskar behovet av att sätta långsiktiga utsläppsminskningsmål kvarstår med mindre än 20 % av företagen som visar robusta planer på att nå netto-noll.

Om Europa ska uppfylla sina Fit for 55-ambitioner – en utsläppsminskning med 55 % till 2030 – kommer de globala åtagandena och samordnade åtgärder som vidtas som ett resultat av COP26 att vara avgörande för att tillhandahålla ett ramverk för företag att uppnå långsiktiga utsläppsminskningar i linje med 1,5 °C.

Källa:

26.10. 2021  13:25 CET

Tisdag

2. Xpeng visar upp flygande elbil – med plan om lansering 2024

Kinesiska elbilstillverakren Xpeng har presenterat en flygande elbil. Presentationen skedde i samband med företagets senaste teknikevent fokuserade på nästa generations självkörande mjukvara.

Xpeng planerar att lansera den flygande elbilen år 2024. Bilen har en ny lätt konstruktion med utfällbara rotorblad. Övergången från markkörning och flygning ska vara nästan helt helt sömlös, skriver Xpeng i ett pressmeddelande.

Källa:

26.10. 2021  13:00 CET

Tisdag

3. Är det första fossilfria jetbränslet tillverkat av CO2 lönsamt? Det tror amerikanska flygvapnet

Berkeley, Kalifornien-baserade kolomvandlingsföretaget Twelve och Tulsa-baserade Emerging Fuels Technology (EFT) meddelade idag att de har producerat det första fossilfria jetbränslet från koldioxid med hjälp av en elektrokemisk process. Projektet fick finansiering från det amerikanska flygvapnet.

Det nya biobränslet, som kallas E-Jet, kan användas av både kommersiellt och militärt flyg.

Biobränslen är notoriskt dyra. Men där många processer har bevisat förmågan att ge 65 % av flygbränslet från initialt råmaterial, säger EFT att dess process ger mer än 80 %. EFT har även tecknat ett licensavtal med det norska företaget Nordic Electrofuel, som också tillverkar fossila ersättningsbränslen.

Källa:

26.10. 2021  12:50 CET

Tisdag

4. Heathrow satsar på elektriska taxiflyg

Londons flygplats Heathrow går ihop med startupen Vertical Aerospace och satsar på en flotta av elektriska taxiflyg.

Flygplatsen ska bli en bas för Vertical Aerospaces elektriska taxiflyg runt 2025.

Totalt planerar Vertical Aerospace att sälja 1 350 av sina VA-X4s, flygande taxis med fyra passagerare och en pilot, till kunder i London, Sao Paulo och Tokyo, där Heathrow-baserade Virgin Atlantic Airways är en kund.
Prislappen för de elektriska flygplanen, som sägs vara tystare, miljövänligare och billigare än helikoptrar, uppgår till 5,4 miljarder dollar

Källa:

26.10. 2021  12:43 CET

Tisdag

5. Minskningar av metanutsläpp kan bromsa klimatförändringar

Forskare är överens om att det är brådskande och nödvändigt att minska koldioxidutsläppen för att bromsa dessa förändringar. Men den CO2 vi redan har släppt ut kommer att stanna kvar i atmosfären i hundratals år, så det kommer att ta tid för CO2-reducering att visa klimatfördelar.

Nyheten är inte bara hemsk, hävdar vissa forskare. De tror att vi skulle kunna bromsa den globala uppvärmningen om vi riktade vår uppmärksamhet mot att minska utsläppen av den näst viktigaste växthusgasen, metan.

Metan har försummats något i diskussioner om klimatförändringar, men det har fått mer uppmärksamhet på sistone, inklusive i den senaste vetenskapliga rapporten från Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Källa:

26.10. 2021  12:36 CET

Tisdag

6. Sveriges största solcellspark återinvigs i Sjöbo med tredubblad kapacitet

Sparbanken Skånes Solcellspark utanför Sjöbo återinvigs imorgon onsdag efter en större utbyggnad. Anläggningen blir återigen landets största i sitt slag och bidrar till mer närproducerad el i Sydsverige, en region som är hårt ansträngd vad gäller elförsörjning.

Genom utbyggnaden går parken från 6 GWh årlig elproduktion till 19 GWh. Den nya totalkapaciteten motsvarar hushållsförbrukningen för cirka 3 000 villor under ett år. Bakom satsningen står Svea Solar, Sparbanken Skåne och privata entreprenörer och investerare.

– Parken växlar upp på ett sätt som inte bara ökar tillgången till förnybar energi i elnätet, utan också ger ett tillskott av närproducerad el där det behövs som mest, säger Erik Martinson, VD på Svea Solar som är bolaget som installerat anläggningen.

Källa:

26.10. 2021  12:28 CET

Tisdag

7. Europeiska investeringsbanken EIB bör påskynda investeringar i energiomställning, säger Europeiska rådet

Europas ledare har uppmanat Europeiska investeringsbanken (EIB) att undersöka hur man kan påskynda investeringar i energiomställningen för att minska risken för framtida energipriskriser.

Vid ett möte förra veckan för att diskutera den senaste ökningen av energipriserna sade Europeiska rådet, som består av stats- och regeringschefer för Europeiska unionens (EU) 27 medlemmar, att EIB borde undersöka påskynda investeringar i energiomställning ”inom sina nuvarande kapitalutrymme”.

EU:s utlåningsgren, EIB, lovade 2019 att avsluta finansieringen av fossilbränsleprojekt till 2022 och har nyligen tillhandahållit finansiering till solcellsanläggningar på marknader som Spanien, Portugal och Uzbekistan.

Källa:

26.10. 2021  11:43 CET

Tisdag

8. Finska Wärtsilä siktar på koldioxidneutralitet 2030

Det finska marinteknikföretaget Wärtsilä har satt som mål att bli koldioxidneutral i sin egen verksamhet och att tillhandahålla produkter som kommer att vara redo för koldioxidfria bränslen till 2030.

Wärtsiläs ”Set för 30” åtagande om koldioxidneutralitet täcker direkta utsläpp av växthusgaser från företagets egen verksamhet, inklusive forskning och utveckling och fabriksmotortestningsområden, såväl som köpt energi.

Det andra viktiga klimatmålet relaterar till Wärtsiläs produktportfölj och dess beredskap för koldioxidfria bränslen till 2030. I juli i år lanserade företaget ett stort testprogram mot kolfria lösningar med väte- och ammoniakbränslen.

Källa:

26.10. 2021  11:52 CET

Tisdag

9. Denna personliga eVTOL kommer i ett DIY-kit med en flyghastighet på 100 km/h

Denna personliga eVTOL är definitivt ett billigare alternativ än att köpa ett plan, dessutom behöver du inte ens en landningsbana. Så, utan vidare, introducerar Jetson One.

Det kanske inte är en futuristisk flygande bil med ett snyggt utseende som science fiction-filmer har sålt dig i decennier nu, men för ett fyra år gammalt företag som driver på för att få folk att flyga direkt från sin trädgård eller bakgård är det en stor bedrift.

En enmans, DIY eVTOL med åtta motorer som kan flyga och landa var som helst är vad Sverigebaserade Jetson Aero lovar.

Källa:

26.10. 2021  11:43 CET

Tisdag

10. Trevlig och tyst framfart med elbåtmotorer

Mal är entusiastisk över användningen av elmotorer på vattnet. Spirit 1 plus (motsvarande 3 HP) drev oss framåt – tyst och utan lukt av tvåtakt.

Det var en mycket trevlig upplevelse. Dessutom kan du lägga den i bagageutrymmet i slutet av dagen utan att behöva oroa dig för att spilla bensin eller lägga fett överallt.

Och när du får hem den behöver du inte köra den i timmar, spola motorn och irritera grannarna.

De av oss som har varit tvungna att starta en tvåtakts utombordare (eller gräsklippare för den delen) kommer att uppskatta den lätta tryckknappsstarten på en elektrisk. Inga ryggproblem kommer från denna. En av hans klienter påpekade att nackdelen är att han nu kan höra telefonen ringa när hans fru ringer och han är ute på vattnet.

Källa:

26.10. 2021  11:38 CET

Tisdag

Måndag

Måndag

1. Får är bra att sköta en solcellsparks markskötsel

Det som gör en bra plats för boskap och en bra plats för solfarm gårdar överlappar ofta. De är båda stora, ganska platta och får en bra mängd sol, som är fria från hög växtlighet. Som sådan hyr solproducenter alltmer jordbruksmark för sin verksamhet.

Det är fortfarande ett nytt område men vissa bönder samarbetar med solproducenter, den förra använder den senare mark för bete.

Solproducenterna betalar bönderna för att skicka sina får över till sin verksamhet, och fåren tappar ner ogräset och andra växter som kan växa till den punkt de hindrar solen från att nå panelerna.

Källa:

25.10. 2021  14:50 CET

Måndag

2. Betongtakpannor som ger solel med 19% effektivitet

Solpanelen har en effekt på 15 W och rekommenderas för platta betongtakpannor. Den kan arbeta med en maximal systemspänning på 600 V.

Kanada-baserade Solarmass Energy Group försöker kommersialisera sin Ergosun solkakel i Europa. Företaget har för närvarande samtal med produktdistributörer och installatörer från Tyskland, Österrike och Schweiz.

Tillverkaren sa att den nuvarande belastningen per solcell av plattan nyligen har optimerats, vilket har bidragit till att öka dess totala effektivitet till 19,22%.

Källa:

25.10. 2021  14:35 CET

Måndag

3. Gör nyemission för att bygga fler lönsamma solanläggningar

”I stort sett går alla pengarna från nyemissionen till att bygga nya solanläggningar”, säger Max Metelius, vd för Advanced Soltech i en filmad intervju. Ett bolag som nu noteras på Nasdaq First North Growth Market och en del i listade Soltechkoncernen. I samband med det genomför Advanced Soltech också en nyemission på ca 196 miljoner kronor.

Genom att Advanced Soltech listar sin aktie blir det möjligt att skaffa bättre möjligheter till finansiering och därmed möjlighet att expandera snabbare och samtidigt öka lönsamheten. Bolagets plan är att femfaldiga sin omsättning till 2024.

Källa:

25.10. 2021  14:07 CET

Måndag

4. Solcellstak är framtiden för solcellsenergi i Kina

Solcellstak är framtiden för solcellsenergi i Kina, med 48GW som förväntas distribueras nästa år i landet, enligt Frank Haugwitz, direktör för Europe Asia Clean Energy Advisory Company.

Små och medelstora produktionspunkter kommer att driva strukturella förändringar och kommer att ta bort trycket från det nationella nätet. 
I USA sade en ny rapport att landet måste distribuera minst 103 GW distribuerat solceller – som inkluderar bostäder och kommersiella och industriella (C&I) applikationer – för att uppnå sina klimatmål.

Källa:

25.10. 2021  14:01 CET

Måndag

5. KTH-forskare gör framsteg med ny solcellsteknik

Behovet av billig solcellsteknik växer, och nu har KTH-forskare gjort framsteg med perovskitsolceller som kostar mindre att tillverka än traditionell teknik baserad på kisel.
De första perovskitsolcellerna såg dagens ljus för tolv år sedan då forskare från Toin University i Japan introducerade dem för omvärlden. Då var tekniken inte särskilt stabil, och verkningsgraden låg på 3,8 procent. Sedan dess har det hänt en hel del och numera är perovskitsolceller lika effektiva när det gäller att omvandla ljus till elektricitet som kiselsolceller. Detta då de är mycket bättre på att absorbera solljus.

En annan fördel med perovskitsolceller är att de är betydligt billigare att tillverka än sin kiselbaserade kusin. När allt fler solcellsparker byggs blir detta en viktig parameter. Samtidigt har de en stor svaghet i sammanhanget, och det är att de inte tål fukt.

Källa:

25.10. 2021  13:18 CET

Måndag

6. Karlskoga och Degerfors samarbetar kring elnäten

Karlskoga Energi & Miljö och Degerfors Energi är båda relativt små aktörer när det gäller elnät och idén om att samarbeta för att vinna fördelar har funnits ett tag.

– Vi har diskuterat frågan under en tid och det känns väldigt bra att vi nu är igång. Våra organisationer kan till exempel dela beredskapspersonal, hjälpas åt vid stora avbrott, låna reservdelar av varandra för att slippa ledtider med mera. På sikt kan vi lära känna varandras nät och hitta fler synergieffekter, inte minst när det kommer till frågor om risk och sårbarhet, säger Jimmy Lundberg, elnätschef på Karlskoga Energi & Miljö.

Samarbetet rullade igång på prov vid årsskiftet och organisationerna hjälps nu åt med bemanningen utanför ordinarie arbetstid. Det har fallit väl ut, inte minst under sensommarens blåsväder.

Källa:

25.10. 2021  13:08 CET

Måndag

7. Europas största banker släpar efter

Europas största banker släpar efter när det gäller att sätta upp klimatmål som behövs för att nå nettonollutsläpp till 2050, enligt en rapport från det tyska konsultföretaget Zeb som ses av Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Institutionerna saknar transparens när det gäller konkreta utsläppsminskningsmål och spårbara mätvärden, skriver konsultföretaget. De flesta av de 50 undersökta finansinstituten har ännu inte satt upp specifika klimatmål och ger ingen inblick i växthusgasavtrycket i sina låneportföljer.
Konsultföretaget har därför undersökt externt tillgängliga data för att bestämma utsläppsintensiteten i låneportföljerna, med tanke på portföljens storlek och vilka ekonomiska sektorer som finansieras i vilka länder.

Källa:

25.10. 2021  13:02 CET

Måndag

8. Företagsledare uppmanar regeringarna att höja koldioxidpriserna

Under FN:s klimatkonferens COP26 uppmanar ledare från mer än 100 företag, städer, universitet och näringslivsorganisationer och nätverk, vars medlemmar och partners representerar och samlar över 60 miljoner företag och bönder med över 25 biljoner USD börsvärde och över 120 biljoner USD förvaltade tillgångar i över 100 länder regeringarna att sätta effektivt pris på koldioxidutsläpp.

Undertecknarna kommer från både globala och nationella företag samt nätverk såsom Internationella Handelskammaren (representerar 45 miljoner företag), We Mean Business (företag och investerare med nära 25 biljoner USD i marknadsvärde), UN PRI (vars medlemmar har över 120 USD biljoner i tillgångar), Copa-Cogeca (representerar 22 miljoner jordbrukare och 22 000 jordbrukskooperativ) och Orgalim (bestående av 770 000 europeiska teknikindustrier).

Källa:

25.10. 2021  12:41 CET

Måndag

9. Vägen till CO2-omställning för sjöfarten

Koldioxid-minskning av transporter och företagskedjor är viktiga komponenter för att minska klimatförändringarna. Som sådan står sjöfarten i fokus när banker, institutionella investerare, regeringar och andra intressenter granskar sektorns utsläppsintensitet.

IMO -initiativ kommer att påskynda utlämnande av uppgifter och därmed öka insynen i fartygens miljöprestanda, hållbarhet och säkerhet. De kommer också att hjälpa industrin och transportfinansiärerna att uppfylla sina egna allt hårdare lagkrav.

Källa:

25.10. 2021  12:35 CET

Måndag

10. Brittisk-australiska gruvjätten Rio Tinto tillkännager $7,5 miljarder plan för att halvera operativa CO2-utsläpp till 2030

Den multinationella gruvjätten Rio Tinto har ökat sina koldioxidmål och tillkännagav en utgiftsplan på 7,5 miljarder dollar för att stödja halveringen av de operativa koldioxidutsläppen fram till 2030.

Nu har det ökat målet till 50%, efter att företagets verkställande direktör Jakob Stausholm gick med 27 andra gruv- och metallföretag för att förbinda sig till noll-direkta utsläpp år 2050 tidigare denna månad.

Källa:

25.10. 2021  12:11 CET

Måndag

Fredag

Fredag

1. Därför fick vi bensinbilar i stället för elbilar

Bristen på elnät fick bilproducenter att börja tillverka bensinbilar istället för elbilar i det tidiga 1900-talets USA. Om elnäten etablerats 15 till 20 år tidigare kunde elbilarna ha dominerat, visar forskning från Lunds universitet.

I en studie publicerad i Nature Energy visar forskare från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet att bristen på infrastruktur var en viktig faktor bakom att bilproducenter valde att tillverka bensinbilar istället för elbilar.

Forskarna uppskattar att om elnätet hade etablerats och spridits 15 till 20 år tidigare kunde det i stället ha lett till att en majoritet av producenterna föredragit elfordon, framför allt i storstadsområden.

Källa:

22.10. 2021  14:51 CET

Fredag

2.Autonoma flygande vindkraftverk kan generera energi till nästan hälften av kostnaden

Det tyska nystartade företaget Kitekraft utvecklar flygande vindkraftverk som kräver 10 gånger mindre material för att utvecklas än traditionella vindkraftverk. Företaget tillkännagav just framgångsrika flygtester, som det beskriver som en ”stor milstolpe mot vår första 100kW -produkt.”

På sin webbplats förklarar Kitekraft att det minskade materialbehovet för sitt flygande turbin – som använder en tether istället för ett stort torn – innebär att det kan minska energikostnaderna till nästan hälften av det som produceras av traditionella vindkraftparker i megawattskala.

Dess koldioxidavtryck är också lägre än för vanliga vindkraftverk, säger företaget, delvis på grund av att stora vindkraftstorn normalt transporteras på väg.

Källa:

22.10. 2021  14:48 CET

Fredag

3. Grön vätgas och batterilagring är vägen för Indien - IEEFA

Batterilager och grön vätgas – marknader som är kritiska för Indiens förnybara framtid och energisäkerhet – kan snabbt skala upp i landet, förstärkt av regeringens politik och privata företagsföretag, enligt en ny briefing från Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).

”Energilagringsteknik i nätskala kommer att spela en avgörande roll i Indiens avkolningsresa, vilket hjälper till att integrera 450 gigawatt (GW) variabel förnybar energikapacitet riktad mot 2030 i nätet”, säger IEEFA-analytiker Kashish Shah.

Källa:

22.10. 2021  13:59 CET

Fredag

4. Världens regeringar minskar inte sina utsläpp

När länderna sätter upp noll-utsläppsmål och ökar sina klimatambitioner enligt Parisavtalet, har de inte uttryckligen erkänt eller planerat för den snabba minskningen av produktionen av fossila bränslen som dessa mål kommer att kräva.

Världens regeringar planerar snarare att producera mer än dubbelt så mycket fossila bränslen år 2030 än vad som skulle överensstämma med att begränsa uppvärmningen till 1,5 ° C. Produktionsgapet har varit i stort sett oförändrat sedan vår första analys 2019.

Källa:

22.10. 2021  14:13 CET

Fredag

5. Tesla slutar med koboltbatterier i Shanghaifabriken

En liten anteckning i Teslas senaste presentation som uppgav att den skulle flytta alla sina fordon i standardutbudet till koboltfria batterier har väckt spekulationer om vilken batteritillverkare den ska köpa dem för att hålla fast vid sin strategi att använda lokalt tillverkade delar.

I den tredje kvartalsrapporten för 2021 som släpptes den 20 oktober, lokal tid i USA, uppgav Tesla att ”För fordon med standardutbud övergår vi till litiumjärnfosfat (LFP) batterikemi globalt.”

Källa:

22.10. 2021  13:59 CET

Fredag

6. Så vill Svenska kraftnät stärka stabiliteten i kraftsystemet

Olika stödtjänster har alltid funnits på elmarknaden för att stabilisera frekvensen i elnäten. Det är framför allt vattenkraften som stått för den resursen. Men i takt med ändrade produktionsmönster, snabbare svängningar och nya internationella flöden har det tillkommit många nya stödtjänster det senaste decenniet.

Den snabba förändringen ställer krav på fler stödtjänster för att klara kraftsystemets stabilitet. Det här är bakgrunden till den nya rapport om stödtjänster som Svenska kraftnät nu lämnat in till regeringen – ett uppdrag som SvK fick i november 2020. Här har man tagit fram förslag på hur systemet med stödtjänster kan vidareutvecklas för att klara framtidens krav

Källa:

22.10. 2021  12:05 CET

Fredag

7. Samsung Heavy utvecklar ett fraktfartyg på 160 000 kubikmeter för att frakta flytande vätgas

Samsung Heavy Industries Co. sa på torsdagen att det har vunnit ett principgodkännande (AIP) för den konceptuella konstruktionen av en lagertank och transportör för att transportera flytande väte från Lloyd’s Register, ett brittiskt skepps kvalitetssäkrings- och riskhanteringsföretag.

Den nyutvecklade lagringstanken för flytande väte kan hjälpa lokala skeppsbyggare att fly från sitt beroende av utländska tillverkare i motsats till flytande naturgas (LNG) transportörens lagertankar, säger Samsung Heavy.

Koreanska varv har mottagits av Frankrikes GTT och betalat betydande summor för dess membranteknologi för nästan varje enskild LNG -bärare som de bygger.

Källa:

22.10. 2021  12:00 CET

Fredag

8. Tyskland: Branschen uppmanar nästa regering att starta "den största omvandlingen i historien"

Tysklands nästa regering måste agera snabbt, utlösa storskaliga investeringar och sätta rätt ramar för att säkerställa att landet omvandlar sin ekonomi till klimatneutralitet år 2045, säger branschorganisationen BDI och Boston Consulting Group (BCG) i en rapport.

Som en uppdatering av landmärkesrapporten ”Klimatvägar för Tyskland” från 2018 lägger tidningen ut ett program för klimat och framtiden för landets ekonomi.

Branschorganisationen säger att ytterligare investeringar på cirka 100 miljarder euro årligen är nödvändiga för att nå klimatmålet 2030, Tyskland måste i stor utsträckning eliminera investeringar i fossilteknologi inom de närmaste nio åren, och kolkraftproduktion måste fasas ut mycket tidigare än planerat .

Källa:

22.10. 2021  11:39 CET

Fredag

9. Ökad användning av biobränsle hindras av höga kostnader säger ny rapport

En viktig fördel med biobränslen, betonar rapporten, är att de ofta kan antas med minimala eftermonteringskostnader av slutanvändare.
Biodrivmedel är dock för närvarande dyra att producera och det finns fortfarande ett begränsat utbud av prisvärda och hållbara råvaror.

”En stor utmaning för framtiden är att mobilisera investeringar för att utveckla flera nya storskaliga anläggningar för att sänka produktionskostnaderna. en annan är att utveckla nya hållbara leverantörskedjor för biomassa, säger rapporten.

Källa:

22.10. 2021  11:26 CET

Fredag

10. Den förnybara energin ger jobb till 12 miljoner globalt redan idag

Sysselsättning av förnybar energi över hela världen nådde 12 miljoner förra året, en ökning från 11,5 miljoner 2019, enligt den åttonde upplagan av Renewable Energy and Jobs: Annual Review 2021.

Rapporten släpptes av International Renewable Energy Agency (IRENA) i samarbete med International Labour Organization (ILO) vid en högnivåöppning av IRENAs Collaborative Framework on Just and Inclusive Transitions, som underlättas av USA och Sydafrika.

Källa:

22.10. 2021  11:16 CET

Fredag

Torsdag

Torsdag

1. Axel Johnson-koncernen ingår avtal om Sveriges största solparksetablering

Sveriges solparksbestånd mer än fördubblas i ett slag då Axel Johnsons koncernbolag skapar Sveriges största solparker.
Axel Johnsons koncernbolag tecknar avtal med solenergi-bolaget Alight som innebär att totalt tre solparker med en sammanlagd årlig produktion på mer än 90 Gigawattimmar (GWh) kommer att byggas. Det innebär mer än en fördubbling jämfört med Sveriges idag etablerade solparksbestånd.

Axfood har tecknat ett avtal (Power Purchase Agreement*) om konstruktionen av en solpark med en årlig normalproduktion på omkring 40 GWh, medan Axel Johnson, tillsammans med koncernbolagen Axel Johnson International, Dustin, Kicks, Martin & Servera, STC och Åhléns ingått ett avtal om en park med en årlig produktion på dryga 30 GWh. Även dessa avtal sluts med Alight, som är Sveriges ledande PPA-leverantör inom solenergi. Parkerna planeras att uppföras i energiområde 3 och 4.

Källa:

21.10. 2021  14:10 CET

Torsdag

2. Rio Tinto planerar massiv 7GW vind och sol för smältverk och järnmalmsgruvor

Gruvjätten Rio Tinto har presenterat planer på massiva investeringar i vind och sol, inklusive upp till 5GW (5.000 MW) för dess smältverk i Boyne Island och Tomago och ytterligare 1 GW för sina enorma järnmalmsgruvor i Pilbara i västra Australien.

Projekten presenterades som en del av Rio Tintos nyligen tillkännagivna planer på att spendera 7,5 miljarder US -dollar (A10 miljarder dollar) för att minska utsläppen från scope 1 och scope 2 till hälften till 2030.

Planen inkluderar också investeringar i grönt stål och grönt aluminium, ersättning av gasenergi, samt full elektrifiering av Pilbara-nätet, inklusive alla lastbilar, mobil utrustning och järnvägsverksamhet, vilket kommer att kräva åtminstone ytterligare en gigawattskalig förnybar driftsättning. totalen till mer än 7GW.

Källa:

21.10. 2021  14:00 CET

Torsdag

3. Finska Fingrid fick tillstånd att bygga en överföringsledning mellan Finland och Sverige

Arbets- och näringsministeriet beviljade Fingrid Oyj projekttillstånd för byggande av en kraftledning på 400 kilovolt som överskrider gränsen mellan Finland och Sverige.

Sammanlänkningen ökar överföringskapaciteten mellan Finland och norra Sverige från Sverige till Finland med 800 MW och från Finland till Sverige med 900 MW.

”Den nya ledningen mellan Finland och Sverige är viktig för att trygga elöverföringen och för utvecklingen av den nordiska elmarknaden.

Ledningen kommer att gynna den nationella ekonomin, och elförbrukarna med hundratals miljoner euro. Effektiva överföringsledningar är en viktig del för att stödja elektrifiering av industri och samhälle”, säger näringsminister Mika Lintilä.

Källa:

21.10. 2021  13:40 CET

Torsdag

4. Deras biokol kan rädda utsläppstunga industrin

En lång rad utsläppstunga industrier som stål och cement jobbar nu febrilt med att minska sina klimatavtryck där beroendet av kol är en akilleshäl. Nextfuel hoppas ha en lösning med en egen unik teknik för att framställa biokol från i princip vilken biomassa som helst.

Nextfuel är en av 3 finalister i kategorin Förnybar energi i årets E-Prize, som belönar smartare energilösningar för att stimulera utvecklingen av lovande svenska bolag med fokus på klimatinnovationer. Tävlingen arrangeras för 13:e året i rad av Eon tillsammans med Aktuell Hållbarhet och Dagens industri. Vinnarna av E-Prize 2021 presenteras på konferensen Hållbart Näringsliv 16 november.

”Vi konverterar gräs till en replika av fossila bränslen på 30 minuter som kan användas direkt i dagens energiinfrastruktur. Ett kolkraftverk kan ersätta kolet direkt med vår Nextfuel-brikett utan ombyggnad”, förklarar Audun Sommerli Time, Nextfuels marknadschef.

Källa:

21.10. 2021  13:31 CET

Torsdag

5. Marknaden för energilagring växer med 250% till 2030 - rapport

Installationen av energilagringsteknik kommer att öka med tre gånger per år fram till 2030 när regeringar och verktyg försöker dra nytta av lagring för att uppnå energiomställning, enligt en ny rapport från forskningsföretaget IHS Markit.

IHS Markit förutspår att den globala marknaden för energilagringssystem kommer att expandera med 250% mellan 2021 och 2030. Kapacitetsmässigt förväntas marknaden öka från 7GW 2020 till 12GW 2021 och 30GW 2030.

Dekarboniseringsmål har lett till totalt 87 GW nationella energilagringsmål för de kommande åren som meddelats hittills 2021, enligt rapporten.

Källa:

21.10. 2021  13:14 CET

Torsdag

6. Brittiska återförsäljare tecknar 130 MW solcells -PPA när elpriserna stiger

Brittiska elhandlare ökar sina ansträngningar för att teckna elinköpsavtal för PV -projekt.

På grund av höga grossistpriser intensifierar brittiska elhandlare sina ansträngningar för att teckna energiköpsavtal med solprojekt. Online PPA -mäklare Renewable Exchange har rapporterat utvecklingen och noterat att 130 MW solcells -PPA har tecknats enbart under den senaste veckan.

Brister i tillgången på naturgas och utmanande vindkraftsproduktionsförhållanden har resulterat i höga och mycket fluktuerande grossistpriser i Storbritannien. Som ett resultat hävdade Renewable Exchange att energiförsäljare visar en växande vilja att underteckna energiköpsavtal med tillgångar till solenergi.

Källa:

21.10. 2021  12:59 CET

Torsdag

7. Fortsatt expansion av solceller i Stockholm

Akademiska Hus gör ännu en jättesatsning på solceller i Stockholm. Den här gången är det sex nya solcellsanläggningar som står startklara vid KTH:s campusområde på Östermalm. Anläggningarna ska generera 220 000 kWh miljövänlig el varje år och är en del i Akademiska Hus arbete för att uppnå en nollvision för sitt klimatavtryck.

Nyligen driftsattes sex nya solcellsanläggningar på Campus Solna som tillsammans genererar 360 000 kWh/år. Näst i tur är KTH Campus där Akademiska Hus har investerat 4 miljoner kronor i sex nya anläggningar som bland annat har placerats på byggnaderna Sing Sing, Undervisningshuset och Maskinteknik. Sammanlagt täcker solcellerna en yta på cirka 1 400 kvadratmeter och säkrar att KTH:s campusområde förses med förnybar energi.

Källa:

21.10. 2021  12:42 CET

Torsdag

8. International Solar Alliance och Bloomberg i samarbete för en biljon dollar satsning

Bloomberg Philanthropies och International Solar Alliance (ISA) har samarbetat för att mobilisera 1 biljon dollar i globala investeringar för solenergi i ISA: s medlemsländer.

De två organisationerna kommer att starta partnerskapet genom att tillsammans med World Resources Institute (WRI) utveckla en åtgärdsprogram för solinvesteringar och en färdplan för solinvesteringar, som kommer att lanseras vid COP26 respektive 2022.

 ”Den globala energibehovet ökar snabbt, särskilt i utvecklingsländer, och priset på solenergi sjunker snabbt – men det finns inte tillräckligt med att det används”, säger Michael R. Bloomberg, FN: s generalsekreterares särskilda sändebud för klimatambition och lösningar. och grundare av Bloomberg LP och Bloomberg Philanthropies.

Källa:

21.10. 2021  12:19 CET

Torsdag

9. USA: Fågelskådargruppen som blockerar vindenergin

Under det senaste decenniet har American Bird Conservancy upprepade gånger hindrat vindkraftsprojekt och blivit en källa för motståndare till förnybar energi.
Under de senaste två decennierna har staten New York upprepade gånger satt några av landets mest ambitiösa riktmärken för grön energi.

Men medan Empire State hoppas nå noll-koldioxidutsläpp år 2050, har den mest lovande gröna energikällan-vind-förblivit stillastående i åratal och står för bara 3 procent av statens strömförsörjning.

En komplex regleringsprocess har ofta nekat till ansökningar från utvecklare av förnybar energi eller drivit dem till sådan frustration att de helt har dragit tillbaka sina planer. I ett fall avvisades en föreslagen solutveckling i staden Cambria i Buffalo-området efter att ha brutit mot lokala zonbestämmelser.

Källa:

21.10. 2021  11:58 CET

Torsdag

10. Batterilagring-, smartanät- och energieffektivitet ökade med 184% i september jämfört med tidigare år

Global finansiering för batterilagrings-, smartnät- och effektivitetsföretag september 2021 var 235% högre med 6,5 miljarder dollar jämfört med 1,9 miljarder dollar som samlades in september 2020.

– Den totala företagsfinansieringen inom batterilagringssektorn ökade med 11,4 miljarder dollar i 73 affärer under september 2021.

Finansiering från batterilagringsföretag under september 2021 ökade betydligt med 5,5 miljarder dollar i 59 affärer jämfört med 1,2 miljarder dollar i 21 affärer under september 2020.

– Litiumjonbaserade batteriteknikföretag fick mest finansiering september 2021, med 4 miljarder dollar.

Källa:

21.10. 2021  11:34 CET

Torsdag

Onsdag

Onsdag

1. EQT lanserar fonden Future skall minska CO2-utsläpp

EQT stärker engagemanget för att driva positiv påverkan genom att lansera EQT Future-fonden, som riktar sig till investeringar med längre innehav i mogna företag med marknadsmässig påverkande potential

Paul Polman, tidigare VD för Unilever och Jacob Wallenberg, ordförande för Investor AB, kommer att vara ordförande för EQT Future Mission Board som kommer att ge strategisk inriktning och effektfokuserad rådgivning

EQT Future-fonden kommer att ha en målstorlek på 4 miljarder euro och en del av dess redovisade intresse kommer att kopplas till att uppnå KPI: er på portföljnivå, inklusive minskning av växthusgasutsläpp med hjälp av de vetenskapliga baserade målen

Källa:

20.10. 2021  13:01 CET

Onsdag

2. Energimyndigheten ger stöd till Bolidens satsning på elektrifierad gruva

Energimyndigheten har beslutat att ge stöd med 66,8 miljoner kronor till Boliden för en investering i ett elektriskt produktionssystem för underjordsgruvor. Satsningen är på totalt 167 miljoner kronor. Boliden gör satsningen i Rävliden, en satellitfyndighet till den befintliga Kristinebergsgruvan.

Det nya produktionssystemet i Bolidens satsning består av elektrifierade gruv- och entreprenadmaskiner tillsammans med en lösning för el-trolleyassisterat trucktransportsystem. Lösningen ska ersätta dagens dieseldrivna fordon och maskiner i underjordsgruvor som är den främsta källan till utsläpp av koldioxid i verksamheten i gruvor.

Källa:

20.10. 2021  12:49 CET

Onsdag

3. Huawei säkrar kontrakt för 1300MWh saudiskt batterilagringsprojekt

Teknikföretaget Huawei Digital Power har fått ett kontrakt för att bygga det som påstås vara världens största batterilagringssystem i Saudiarabien.

Huawei kommer att samarbeta med det kinesiska bygg- och verkstadsföretaget SEPCO111 för att leverera energilagringssystemet som en del av Röda havsprojektet.

Projektet kommer att omfatta integration av lagringssystemet med en 400 MW solcellsanläggning som utvecklas av Saudiarabien-baserade verktyget ACWA Power.

Källa:

20.10. 2021  12:40 CET

Onsdag

4. Rekordstort solcellstak invigt

1 700 kvadratmeter ultralätta solceller i tunnfilm – det täcker taket på industriföretaget Precimas nya fabrik i Flen. Svenska Midsummer har utvecklat och tillverkat solpanelerna på industribyggnaden, som invigdes igår.

Precima Production tillverkar finmekanik. Igår invigde företaget sin nya fabrik i Flen – en fabrik som går i bräschen när det gäller miljötänk.

– Det är mycket viktigt för oss att bedriva en klimatsmart och ”grön” verksamhet, för oss själva och planeten men också för att vi tror att det blir ett krav från kunderna i framtiden. Då räcker inte vackra ord och policyer utan det krävs konkret handling, säger Sture Wikman, vd på Precima i ett pressmeddelande.

Totalt rymmer taket närmare 800 paneler som producerar motsvarar cirka 158 kW på en yta stor som en ishockeyrink.

Källa:

20.10. 2021  12:36 CET

Onsdag

5. Energikrisen i Europa blir en boom för det förnybara

Europas energikris kan vara en välsignelse för distribution av förnybara energikällor på kontinenten genom att stärka affärsfall, men bekanta fiender som nätbegränsningar kommer fortfarande att behöva hindras under de kommande åren.

Det var slutsatsen som en majoritet av paneldeltagarna nådde vid veckans toppmöte i BloombergNEF i London, men andra utvecklare av förnybar energi som talade vid evenemanget uttryckte oro över möjligheten för statliga ingripanden över grossistpriser att störa marknaden.

Europa befinner sig mitt i en kraftpriskris och den allmänna konsensusen från talare och gäster var att detta var bra för sektorn för förnybar energi. Röstningen vid evenemanget visade att 66% av deltagarna ansåg att de höga elpriserna, orsakade av kraftiga prisstegringar på naturgas, var bra för distribution av förnybar energi.

Källa:

20.10. 2021  12:23 CET

Onsdag

6. Amazon, Ikea och Unilever vill se nollutsläpp från transporter senast år 2040

Amazon, Ikea, Unilever och Michelin är bland nio multinationella företag som har förbundit sig att byta hela sin havsfrakt till fartyg som drivs med koldioxidfritt bränsle senast 2040.

Genom ett nytt lastägare-ledt nätverk underlättat av Aspen Institute har en grupp företag, som även inkluderar Inditex, Patagonia, Brooks Running, Frog Bikes och Tchibo, sagt att bränslen som används för att nå målet 2040 måste vara skalbara och inte ha något växthus gasutsläpp, inklusive produktion.

Koalitionen heter Cargo Owners for Zero Emission Vehicles (coZEV) och syftar till ambitiösa åtgärder för att påskynda koldioxidutsläpp från sjöfarten. Den hävdar att frakt som drivs med tung eldningsolja idag producerar 1 miljard ton klimatföroreningar varje år-lika mycket som ett G7-land eller alla Amerikas kolkraftverk tillsammans.

Källa:

20.10. 2021  12:12 CET

Onsdag

7. Australiska Carnegie Clen Energy satsar på vågkraft

Australiensiska vågkraftsteknikföretaget Carnegie Clean Energy lovar att leverera tillförlitlig förnybar energi till offshore -anläggningar, med början från de förtöjda fartygen som används inom vattenbrukssektorn.

Carnegie, som är mest känd för sina storskaliga CETO-våggeneratorer, sade på onsdagen att det hade fått finansiering för att installera och driva en skalad demonstrator av MoorPower-tekniken, offshore från sitt huvudkontor i North Fremantle, Western Australia.

Projektet på 3,4 miljoner dollar levereras i samarbete med ett konsortium av partners, inklusive två av Australiens största vattenbruksföretag, Huon Aquaculture och Tassal Group, med 1,35 miljoner dollar i finansiering från det Tasmanien-baserade Blue Economy Cooperative Research Center.

Källa:

20.10. 2021  12:03 CET

Onsdag

8. Världens största flytande havsbaserade vindkraftpark i drift

50 MW Kincardine Offshore Windfarm som ligger 15 kilometer utanför Aberdeenshires kust i Skottland är nu i drift. 

Den består av fem Vestas -turbiner av typen V164-9,5 MW och en av typen V80 -2 MW. Och då flyter havsbaserad vindkraftpark på ett havsdjup på mellan 60 och 80 meter.
Och med sina 50 MW är det världens största flytande havsbaserade vindkraftpark.

Kincardine -projektet startades redan 2014 av Allan MacAskill och Lord Nicol Stephen, som idag är direktörer för Flotation Energy plc. 

Parken kommer att producera mer än 200 GWh el varje år, vilket är tillräckligt för att täcka förbrukningen av mer än 50 000 skotska hushåll. 

Källa:

20.10. 2021  11:56 CET

Onsdag

9. Budweiser gör sig CO2-neutral med grön vätgas

Budweiser Brewing Group har presenterat planer på att skapa sin första gröna vätgasförsörjning till ett bryggeri, genom ett nytt avtal med energiföretaget Protium om att använda förnybar energi på plats vid bryggeriet Magor i södra Wales för att generera vätgas för att driva anläggningen.

Anläggningen kommer att omfatta batterilagring och en tankstation för vätgas för tunga godsfordon (HGV) och gaffeltruckar

Det förväntas spara cirka 15 500 ton koldioxidutsläpp årligen från 2027, motsvarande att ta bort 3 300 bilar från brittiska vägar.

Källa:

20.10. 2021  11:45 CET

Onsdag

10. OX2 söker Natura 2000 -tillstånd för havsbaserat vindprojekt i svenska vatten

OX2 AB meddelade på måndagen att den har ansökt om ett Natura 2000 -tillstånd för att kunna bygga en havsbaserad vindkraftpark i Kattegat i Sveriges exklusiva ekonomiska zon utanför Falkenbergs och Varbergs kust.

Projektet, som heter Galatea-Galene, föreställer uppförande av upp till 101 vindkraftverk upp till 340 meter höga i två områden-Galatea, som ligger cirka 25 km (15,5 miles) utanför Falkenberg och Galene cirka 25 km utanför Varberg.

Vindparken förväntas generera cirka 6 TWh-7 TWh per år, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för cirka 1,2 miljoner svenska hushåll.

”Vindkraftsparken skulle leverera en stor mängd ny svensk förnybar el till södra Sverige där behovet är stort”, konstaterade Hillevi Priscar, OX2 -Sverige-chef

Källa:

20.10. 2021  11:30 CET

Onsdag

Tisdag

Tisdag

1. RISE gör strategisk satsning på tillståndsprocesser

Omställningen till ett mer hållbart samhälle kräver stora förändringar och ny teknik. Dessutom ställer det krav på mer effektiva processer för miljötillstånd. RISE har nu rekryterat Anna Månsson som tillträder som expert inom tillståndsprocesser den 1 november.
Dessutom rekryterar RISE till ytterligare tjänster inom området tillståndsprocesser.

Tillståndsprocesser kan vara väldigt komplexa och ha långa handläggningstider. Den genomsnittliga tiden för att få ett miljötillstånd är idag fyra år.
För större verksamheter och investeringar kan handläggningstiderna vara upp mot tio år och ansökningshandlingarna upp mot tusen sidor. Som oberoende tredje part satsar nu RISE på att utveckla forskning och tjänster kring tillståndsprocesser för att stödja samhälle och svenskt näringsliv.

Källa:

19.10. 2021  13:51 CET

Tisdag

2. Erik Bergkvist (s) får uppdrag för EU:s gröna obligationer

Mindre grönmålning och enklare att investera hållbart väntas bli två resultat när EU skapar en standard för gröna obligationer. Europarlamentariker Erik Bergkvist (S) förhandlar under hösten och vintern för den socialdemokratiska gruppen i budgetutskottet.

Gröna obligationer infördes i Sverige 2020 och har fått en allt större betydelse i övergången till ett fossilfritt samhälle. Under 2018 meddelade EU-kommissionen att det även ska införas på EU-nivå och planen är att hela 30 procent av det massiva återhämtningspaketet på 750 miljarder euro ska finansieras genom gröna obligationer.

– Det är helt avgörande att styra pengaflöden i en grönare riktning. Kan vi hjälpa investerare på traven ska vi göra det. Det ska vara enkelt att göra rätt och det är bra att vi gör det på EU-nivå för att knuffa EU:s finansmarknad i rätt riktning, säger Europaparlamentariker Erik Bergkvist (S).

Källa:

19.10. 2021  13:45 CET

Tisdag

3. Egypten och Saudiarabien kopplas samman

Det saudiska elföretaget och det egyptiska elöverföringsföretaget har tilldelat ett anbud för utvecklingen av den första storskaliga HVDC-kraftledningen som kommer att sammankoppla Mellanöstern och Nordafrika.

Hitachi Energy-ledda konsortiet kommer i samarbete med Saudi Services for Electronic Mechanic Works och Orascom Construction i Egypten att tillhandahålla systemstudier, design och konstruktion, transformatorer, ventiler, högspänningsutrustning och teknisk rådgivning, driftsättning och tjänster för projektet .

Nätet på 500KV – 1350 km kommer att omfatta luftledningar och en undervattenskabel över Röda havet.

Källa:

19.10. 2021  12:59 CET

Tisdag

4. Svenska kraftnät ska bygga för framtidens havsbaserade elproduktion

Regeringen avser att ge Affärsverket svenska kraftnät i uppdrag att bygga ut transmissionsnätet till områden inom Sveriges sjöterritorium där det finns förutsättningar att ansluta fler elproduktionsanläggningar. Utbyggnad av havsbaserad vindkraft förväntas vara ett viktigt bidrag till att målen om förnybar elproduktion till 2040 nås och bidrar även till att möta den ökade efterfrågan på el i framtiden. (Pressmeddelande)

Sverige har goda förutsättningar för havsbaserad vindkraft och potential för utbyggnad i Östersjön är stor. Havsbaserad vindkraft är mer effektiv sin landbaserade motsvarighet och kan bidra med stora volymer el, hög effekt och med stor geografisk spridning vilket bidrar till ökad sammanlagringseffekt.

– Havsbaserad vindkraft ger möjlighet till kraftigt förstärkt elproduktion i södra Sverige och pressade priser, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Källa:

19.10. 2021  12:45 CET

Tisdag

5. Jättebatteri ska stabilisera ojämn elproduktion

Har Varberg hittat en lösning på energiproblemen som diskuterats i åratal? Snart installerar kommunens energibolag ett batteri för ellagring, som ska ge mer stabilitet och flexibilitet på en elmarknad som blir allt mer väderberoende.

– Det kommer bli lättare att få produktion och konsumtion att matcha, säger energihandelschefen Jens Nordberg.

När kraftiga vindar nyligen svepte in över Tyskland, Danmark och Sverige blev elpriset tillfälligt negativt. Det händer visserligen mycket sällan, men visar att elproduktionen påverkas av vädret.

I takt med att andelen förnybar energi ökat har tillgången blivit svårare att reglera. Men teknikutvecklingen går framåt, vilket innebär nya möjligheter att lagra energin vid överproduktion.

Källa:

19.10. 2021  12:23 CET

Tisdag

6. Vi vill höja tempot i fordonsindustrin

54 procent av svenska nyregistreringar är laddbara personbilar, inklusive 33 procent som är rena elbilar. En mycket snabb utveckling. Men utrullningen av laddinfrastruktur måste gå snabbare och förenklas för både personbilar och tunga fordon, skriver Mattias Bergman och Svante Axelsson.

Inför klimatmötet i Glasgow är fordonsindustrin beredd att flytta fram målen för elektrifiering av fordonsflottan och därmed också göra det möjligt att överträffa det nationella klimatmålet för transportsektorn.

Bil Sweden, som representerar både de svenska fordonstillverkarna och flertalet importörer av personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar och bussar, har tillsammans med Fossilfritt Sverige arbetat fram färdplaner för fossilfri konkurrenskraft som lämnades över till regeringen 2020. Där visade vi upp olika scenarier för branschens utveckling och antog målet att 80 procent av alla nya bilar 2030 ska vara laddbara och att 50 procent av nya tunga lastbilar ska vara ellastbilar vid samma tidpunkt.

Källa:

19.10. 2021  12:17 CET

Tisdag

7. Bitcoin -tillverkare återuppväcker ett fossilt bränslekraftverk,

En kryptovaluta-gruvdrift i centrala New York har öppnat ett slutet fossilt kraftverk för att driva 15 300 datorservrar som används för att låsa upp bitcoins, vilket väcker oro bland miljöaktivister, rapporterar Associated Press.

Bitcoins höga värde stimulerar sådan energianvändning. Från och med fredagen var en enda bitcoin värd mer än 59 000 dollar. Från juli till september tog Greenidge 729 bitcoins, rapporterar AP.

Efterfrågan på el bland kryptovaluta -gruvarbetare har skrämt miljöaktivister, som ber staten New York att inte förnya Greenidge -anläggningens luftkvalitetstillstånd.

Källa:

19.10. 2021  12:07 CET

Tisdag

8. Antal solinstallationer ökar med 43%

Med 3 500 anmälningar under september är vi nu uppe i 25 000 föranmälningar hittills under 2021. Det är 43 procent fler än under samma period förra året. Antalet föranmälningar hittills i år är fler än antal genomförda installationer under hela förra året.

Svensk Solenergis prognos är 34 000 nya installationer i år, vilket skulle betyda att vi har 100 000 nätanslutna installationer vid årsskiftet 2021/2022.
Vi förväntar oss också att anläggningarna blir betydligt större i år, så om man tittar på installerad effekt så ökar den troligen med betydligt mer än 43 procent.

Det beror bland annat på att skatten på egenanvänd el sedan juli inte bara är borttagen för anläggningar under 255 kW utan för samtliga anläggningar upp till 500 kW.

Källa:

19.10. 2021  12:03 CET

Tisdag

9. Kåge såg värmer tätorten Kåge

Genom ett nytt samarbete mellan Skellefteå Kraft och Norra Timber Kåge Såg med 100 anställda ska tätorten Kåge i framtiden värmas upp från sågverket. En kulvert till samhället börjar byggas våren 2022.
Kommunalägda Skellefteå Kraft tillika storproducenten av energi och träförädlingsföretaget Norra Timber där Kåge Såg ingår, vill värna om hållbara sätt att utveckla orterna och regionerna där företagen verkar.

Så när Norra Timber började titta på en ny biobränslepanna, som drivs av biprodukter i första hand sågspån och bark från arbetet på Kåge

Källa:

19.10. 2021  11:51 CET

Tisdag

10. Rekordbillig solel hjälper Kina i giren bort från kol

Att sänka kostnaderna för sol- och batteriteknik kan underlätta Kinas svängning från kol, med ny forskning som visar att nästan hälften av Kinas elbehov år 2060 kan levereras av superbillig solenergi, vilket hjälper världens största utsläppare att uppnå sina avkolsmål.

Ny forskning, publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences, uppskattade att 2060 mer än 43 procent av Kinas el skulle kunna levereras av solprojekt.

Kritiskt förutspådde forskarna att dessa solförsörjningar skulle kunna levereras till ett pris under US 2,5 cent per kilowattimme-även efter att energilagring har tagits upp-signifikant underskrider Kinas befintliga leveranser av kolkraft.

Källa:

19.10. 2021  11:42 CET

Tisdag

Måndag

Måndag

1. Northvolts biprodukt: Salt till konstgödsel

Svenska batteritillverkaren Northvolt kommer att leverera 200 000 ton salt per år till Cinis Fertilizer, som tillverkar mineralgödsel.
Saltet, natriumsulfat, är en biprodukt vid tillverkningen av elektroder. 

Cinis Fertilizer tillverkar kaliumsulfat genom att tillvarata restprodukter från massaindustrin. Företaget bygger nu en fabrik i Skellefteå och en i Örnsköldsvik för tillverkning av mineralgödslet kaliumsulfat.

Holländska Van Iperen kommer att köpa all kaliumsulfat som Cinis Fertilizer producerar under de kommande tio åren.

Tillverkningsmetoden är patenterad. Grundaren Jakob Liedberg sägs ha kommit på idén när han upptäckte hur mycket elfilteraska som årligen släpps ut från massabruken till Östersjön eller Vänern.

Källa:

18.10. 2021  14:15 CET

Måndag

2. Rocky Mountain Powers distribuerade system för hantering av batterilager gör att Utah går om Kalifornien

Rocky Mountain Power (RMP) försöker förvandla distribuerat solceller till sol-plus-lagringsnät i Utah och meddelar på torsdagen ett partnerskap mellan batteritillverkaren Sonnen och Utah-entreprenören ES Solar för att eftermontera tusentals solhushåll.

Efter framgången med Soleil Lofts -utvecklingen, ett bostadssamhälle som företaget byggt upp för att hjälpa till att ge flexibilitet i nätförvaltningen, erbjuder RMP incitament för sina befintliga 50 000 solkunder i Utah att lägga till ett batterisystem som kan fungera med solens programvara för virtuellt kraftverk.

Wattsmart-batteriprogrammet förväntas öka den distribuerade energikapaciteten som RMP kan skicka på samma sätt som kapaciteten från solar-plus-lagringstillgångarna från Soleil Lofts användes i nätet.

Källa:

18.10. 2021  14:11 CET