ENERGIOMSTÄLLNINGEN
omvärldsbevakning med de senaste nyheterna
alla CO2-utsläpp ner till noll / нуль / zero / 零 / cero / शून्य /صفر
MEDSOLS.NU ger dig ..................
dagsaktuella nyheter utifrån en positiv utgångspunkt hämtade från Sverige och världen
- sol - vind - vatten - bio - geotermik, - våg
- batterier - vätgas - pump -mineraler - CCS
Vill du också få vårt färska
nyhetsbrev varje vardag - fyll i
NYHETER IDAG
fredagen den 29 september
StoreDot i strategiskt samarbete med Volvo Cars for battericeller
StoreDot, som fördjupar sig i extrem snabbladdning (XFC) batteriteknik för elfordon, har tecknat ett ]flerårigt avtal med Volvo Cars för att utveckla ett optimerat batteri för nästa generations Volvobilar.
Samarbetet, med experter från Volvo Cars och StoreDot som arbetar tillsammans, kommer att leda till utvecklingen av XFC-celler som kommer att optimeras och skräddarsys för Volvos framtida elfordonsarkitekturer. Det förväntas att de första proverna kommer att levereras för test nästa år.
Dr Doron Myersdorf, StoreDots VD, sa: ”Detta är ett mycket betydelsefullt avtal för både StoreDot och Volvo Cars. Våra team arbetar nu tillsammans i takt och utvecklar B-provceller för Volvo Cars nästa generations helt elektriska arkitekturer. Vi vill göra det möjligt för Volvo Cars kunder att dra nytta av vårt spelförändrande XFC-batteri som möjliggör 100 miles räckvidd på bara fem minuter. ”
Världens högsta vindkraftverk i trä tar form
– Nu återstår bara turbinmontage och montering av den sista sektionen. Det har gått enligt plan även om det händer grejor när man gör saker i verkligheten, säger Modvions vd Otto Lundman.
Tygbilar ska lappa ihop elnätet
En elektrisk fordonsflotta på textilserviceföretaget Elis ska ställa sig till elnätets förfogande genom att anpassa sin laddning till nätets behov. Det är laddoperatören Mer som använder ett upplägg från företaget Vialumina.
Det här är ett pilotprojekt. Förhoppningen är att kunna vidareutveckla lösningen till ett kommersiellt erbjudande i närtid.
Elis fordon ska kopplas upp mot elnätets så kallade flexmarknad där förbrukare kan få betalt för att hålla tillbaka sin efterfrågan när nätet är hårt belastat.
Detta kostnadsoptimerar laddningen som dessutom blir effektivare, till glädje för klimatet. Och så förvandlar Elis sina elfordon till en inkomstkälla.
Nordamerika har 12 biljoner dollar på bordet för generering av förnybar energi och nät – DNV
Nordamerika kommer att spendera totalt 12 biljoner USD på generering av förnybar energi och dess överföring till 2050, enligt konsultföretaget DNV med norska huvudkontor.
Inflation Reduction Act (IRA) och Kanadas federala budget har tvingat investerare och energiprognosmakare att tänka om den amerikanska energisektorn, sade DNV i sin Energy Transition North America 2023-rapport och började lägga grunden för långsiktiga investeringar. (CAPEX) inom förnybara energikällor och elnät.
Rapporten sa att 7 biljoner USD skulle behöva gå till generering av ren energi och 5 biljoner USD till nät och driftsutgifter.
Danska Vestas bekräftar gigantisk order
För drygt en månad sedan kunde Vestas meddela att man valts ut som föredragen leverantör för den polska havsvindkraftsparken Baltic Power.
Nu är avtalet äntligen undertecknat, upplyser Vestas i ett börsmeddelande. Vindkraftparken till havs kommer att vara på 1,2 GW, och ska leverera ström som motsvarar medelförbrukningen för 1,5 miljoner polska hushåll.
Den kommer att bestå av 76 V236-15,0 MW vindkraftverk och i beställningen ingår även ett 15-årigt serviceavtal. Projektet ska byggas i den polska delen av Östersjön, 23 km från städerna Choczewo och Łeba, som ligger nära Gdansk.
Solcellsmaterial kan hjälpa självkörande bilar i mörkret
Material som används i organiska solceller kan också användas som ljussensorer i elektronik. Det visar forskare vid Linköpings universitet som har utvecklat en typ av sensor som kan upptäcka så kallat cirkulärt polariserande rött ljus. Studien, som är publicerad i Nature Photonics, banar väg för mer tillförlitliga självkörande fordon och andra användningsområden där mörkerseende är viktigt.
Vissa skalbaggar med glänsande vingar, larver hos eldflugor och färgglada mantisräkor reflekterar ett särskilt sorts ljus som kallas för cirkulärt polariserande ljus. Det beror på mikroskopiska strukturer i deras skal som får det elektromagnetiska vågorna i ljuset att reflekteras på ett särskilt sätt.
Cirkulärt polariserande ljus har också många tekniska användningsområden som bland annat satellitkommunikation, avbildningsteknik (bioimaging) och andra sensorteknologier.
Northvolt bygger gigafabrik i Kanada
Northvolt ska nu sätta spaden i jorden och påbörja bygget av en gigafabrik i Kanada. Northvolt Six kommer att ligga just utanför Montreal uppger företaget på torsdagen. Northvolt Six byggs i Quebec.
Redan i somras kunde Dagens PS berätta om företagets planer på att bygga en ny gigafabrik i Nordamerika. Företaget var då nära att nå en miljarduppgörelse med kanadensiska staten, en uppgörelse som nu ser ut att vara klar.
Jättefabriken ska årligen ha en produktionskapacitet på 60 gigawattimmar battericeller, och på området planerar man också anläggningar för aktivt katodmaterial och återvinning av batterier.
Det innebär att jätteanläggningen blir helt cirkulär enligt pressmeddelandet.
Dubai lanserar flygande taxibilar senast 2026, vertiports på DXB Airport, Marina och mer
De flygande taxibilarna kommer att minska restiden mellan DXB Airport och Palm Jumeirah från 46 minuter till sex minuter
En luftmobilitetsspecialist har sagt att Dubai är på väg att ha flygande taxibilar med hög hastighet i staden år 2026.
När dessa flygande taxibilar väl har introducerats, förväntas de avsevärt minska restiden mellan Dubais internationella flygplats och Palm Jumeirah, och minska den från 46 minuter till bara sex minuter.
Dessa kommentarer gjordes under en session med titeln ”The Future of Air Mobility” som en del av evenemangen som hölls under den tredje upplagan av Dubai Congress for Self-Driving Transport.
Duncan Walker, VD för Skyports, sa att luftmobilitet är ett av de centrala sätten att transportera människor, varor och olika försändelser och är känd för sina säkra och smidiga metoder
Mikroplast i moln kan bidra till klimatförändringar, tyder forskning
Forskare har hittat små plastpartiklar i moln, där de kan bidra till klimatförändringarna.
Forskare samlade in vatten från molnen som omgav Japans berg Fuji och berget Oyama på höjder mellan 1 300-3 776 m och använde sedan avancerade avbildningstekniker för att avgöra om mikroplast fanns.
Nio olika typer av polymerer och en typ av gummi hittades i den luftburna mikroplasten, i koncentrationer mellan 6,7-13,9 stycken per liter och storlekar mellan 7,1-94,6 mikrometer.
De hittade också ett överflöd av hydrofila (eller vattenälskande) polymerer, som de sa kan fungera som ”molnkondensationskärnor” – vilket tyder på att de spelar en nyckelroll i snabb molnbildning, vilket så småningom kan påverka det övergripande klimatet.
Tyskland: Förnybar energi täcker mer än hälften av elförbrukningen
Förnybar energi från vind och sol täckte mer än hälften av Tysklands elförbrukning under de tre första kvartalen i år. Exakt var det runt 52 procent – en ökning med nästan fem procentenheter jämfört med samma period förra året, enligt preliminära beräkningar av Centre for Solar Energy and Hydrogen Research Baden-Württemberg och Federal Association of the Energy and Water Industry (BDEW) ) show.
Utbyggnaden av förnybar energi spelar en central roll för den federala regeringen för att uppnå klimatmålen och bli mer oberoende av fossila råvaror.
BDEWs verkställande direktör Kerstin Andreae sa att i synnerhet solcellsanläggningar ger ett allt större bidrag till elförsörjningen . Men det är också tydligt att elproduktionen från förnybara energikällor fluktuerar. I tider när solen inte skiner och vinden inte blåser behövs gaskraftverk som även kan bränna vätgas. ”Det är därför viktigt att byggandet av sådana flexibla kraftverk uppmuntras och investeringstrygghet skapas.”
fredag 29 september
torsdag 28 september
Spansk järnvägsoperatör bygger 20 MW solenergianläggning för tågdragning
Renfe, en spansk järnvägsoperatör, har avslöjat planer på att bygga ett 20 MW solenergiprojekt för att driva sina tåg. Merparten av den genererade elen kommer att användas för tågdragning, och eventuell överskottskraft säljs på marknaden.
Pilotanläggningen, som ska byggas nära Valladolid, kommer att hjälpa Renfe att bedöma egenkonsumtionsnivåerna. Projektet förväntas pågå i cirka fem år, med en uppskattad investering på 27 miljoner euro (28,5 miljoner dollar).
År 2021 erbjöd Renfe 233 miljoner euro för att utveckla 390 MW solenergikapacitet för sina höghastighetståg. Företaget har också för avsikt att täcka mer än 40 % av elförbrukningen vid 14 underhållsbaser med 11 MW solcellspaneler för egen förbrukning.
Avsaltningssystemet kan producera sötvatten som är billigare än kranvatten
MIT-ingenjörer och samarbetspartners utvecklade en solcellsdriven enhet som undviker salttäppningsproblem av andra konstruktioner. Ingenjörer vid MIT och i Kina siktar på att förvandla havsvatten till dricksvatten med en helt passiv enhet som är inspirerad av havet och drivs av solen.
I en tidning som visas idag i tidskriften Joule, beskriver teamet designen för ett nytt solavsaltningssystem som tar in saltvatten och värmer det med naturligt solljus.
Konfigurationen av enheten gör att vatten kan cirkulera i virvlande virvlar, på ett sätt som liknar havets mycket större ”termohalin”-cirkulation. Denna cirkulation, i kombination med solens värme, driver vattnet att avdunsta och lämnar salt kvar. Den resulterande vattenångan kan sedan kondenseras och samlas upp som rent drickbart vatten. Under tiden fortsätter det överblivna saltet att cirkulera genom och ut ur enheten, snarare än att ackumuleras och täppa till systemet.
Bra vecka för ammoniak i det framtida bränsleracet
Förespråkare av ammoniak som sjöfartens ultimata framtida bränsle har haft en bra vecka med massor av nyheter för att stödja den potentiella övergången.
Motortillverkaren MAN Energy Solutions har efter många tester avslöjat att den nu är på väg att leverera sin första ammoniakmotor i slutet av 2024, med den fullständiga kommersiella lanseringen av tvåtaktsmotorn för 2025. Även om MAN inte avslöjade namnet på motorn. ägaren till denna första motor, Splash tror att den kommer att installeras på en av flottorna av gasol/ammoniakbärare som beställts av Nippon Yusen Kaisha (NYK) i Japan.
Samtidigt har WinGD, en kinesisk-kontrollerad, schweizisk baserad motortillverkare precis fått ett principgodkännande från Lloyd’s Register för sin tvåtaktsmotorkonstruktion av ammoniak.
Batterifabriken i Torslanda börjar byggas
Nu har de första spadtagen tagits i Torslanda för Volvo Cars och Northvolts gemensamma batterifabrik. Fullt utbyggd blir gigafabriken en av de största i Europa, med över 3 000 anställda och potential att tillverka batterier för en halv miljon bilar per år. Staden förbereder för fullt.
I somras fick det samägda bolaget Novo Energy sitt miljötillstånd godkänt av mark- och miljödomstolen. Stadsbyggnadsnämnden i Göteborg kunde i augusti ge bygglov för den första etappen om 130 000 kvadratmeter. Byggnaden ska rymma den första produktionslinan, som planeras vara i drift i slutet av 2026.
Som startskott för bygget möttes de inblandade aktörerna i går för ett första spadtag, i skogskanten väster om Volvo Cars Torslandafabrik.
Nu kommer de nya hållbara batterierna
Batterier av organiska, hållbara material är efterfrågade, både kokosnötsskal och lignin från trä är två intressanta material i denna utveckling. Det handlar både om storskalig energilagring för att balansera systemet och om små elektronikkomponenter.
– Genom att använda lignin kan man komma bort ifrån att använda den farliga tungmetallen vanadin som är den som annars används i flödesbatterier, berättar Christian Hulteberg, professor vid institutionen för kemiteknik på Lunds universitet och ansvarig för ett forskningsprojekt om just ligninbaserade batterier.
Tekniken bygger på att man har en stor tank med kemikalier som man pumpar genom en mindre omvandlingsdel där elektroner laddas in i molekyler. Efter laddning sparar man kemikalierna i en annan tank tills man behöver ström, och då vänder man på processen och pumpar tillbaka lösningen till första tanken och tar ut elektronerna igen.
Ørsted får kontrakt för irländska sol- och vindenergiprojekt
Ørsted har säkrat två kontrakt i den irländska regeringens tredje auktion under Renewable Electricity Support Scheme (RESS 3).
De godkända Ørsted-projekten är solenergianläggningen Garreenleen på 81 MW i Carlow i sydöstra Irland och vindkraftparken Farranrory på 43,2 MW i Tipperary i sydvästra Irland.
– Med en total kapacitet på 124 MW kommer våra projekt att bidra till att sänka priset på el jämfört med kraftproduktion från fossila källor och öka Irlands energioberoende samtidigt som projekten uppfyller våra mål för värdeskapande. Vi räknar med att leverera projekten före 2030 i enlighet med RESS 3-tidtabellerna, säger Kieran White, Ørsteds direktör för Onshore i Europa, om de preliminära auktionsresultaten.
Ørsteds irländska huvudkontor ligger i Cork, där företaget sysselsätter över 100 anställda.
Solkraft är ledande bland de förnybara energikällorna och den håller globalt hopp om nollvisionen vid liv – IEA
Utbyggnaden av solceller och batterilagring håller den globala 1,5 graders nettovägen öppen, och den nuvarande mängden planerade tillverkningskapacitetsutbyggnader kommer att räcka för att möta efterfrågan till 2030.
Detta enligt Internationella energibyråns (IEA) Net Zero Roadmap-rapport 2023, som uppdaterar den ursprungliga färdplanen för 2021 i ljuset av förändringarna efter invasionen och kriget i Ukraina, ökningen av teknik för ren energi och rekordtoppen för koldioxid utsläpp som skedde 2022.
Solexporten från Kina ökar med en tredjedel
Exporten av solpaneler från Kina ökade med 34 % under första halvåret 2023 jämfört med samma period förra året.
Mer än hälften av de solcellsmoduler som exporterades från Kina under första halvåret 2023 var avsedda för Europa (58%). Regionen har också sett den största absoluta tillväxten i världen, med exporten av solpaneler från Kina till Europa som ökade med 47 % jämfört med föregående år. 66 GW skeppades till Europa under första halvåret 2023, upp från 44 GW under samma period förra året. Brasilien är den näst största importören efter Europa och fick 9,5 GW kinesisk export av solpaneler under de första sex månaderna 2023, nästan oförändrad från föregående år.
Afrika var den region med den största procentuella tillväxten (+187 %), driven av stora ökningar i Sydafrika, där landet importerade 3,4 GW (upp från 0,6 GW under H1-2022) när regeringar och medborgare vände sig till taksolel som ett sätt ur sina energikriser. Efter Afrika var regionen med den näst snabbaste relativa tillväxten Mellanöstern, en ökning med 64 % (+2,4 GW) under första halvåret 2023 jämfört med samma period förra året.
Biltemas miljardsatsning: ”Tar viktiga steg”
Tack vare varje genomförd installation kan vi minska våra kostnader för el betydligt. Installationen av solceller är företagets mest lönsamma investering, samtidigt som det tar viktiga steg mot hållbarhet, säger Adelina Voci, vice vd på Biltema, i en kommentar.
Ett chockerande sätt att producera väte från plastavfall
Stöt av elektricitet kan omvandla kasserad plast till vätgas och grafen, vilket potentiellt kan erbjuda ett sätt att hantera ett växande avfallsproblem samtidigt som det producerar ett miljövänligt bränsle (Adv. Mater. 2023, DOI: 10.1002/adma.202306763). Teamet bakom arbetet, som leds av James M. Tour vid Rice University, beräknar att det kommersiella värdet av grafenen mer än borde kompensera kostnaderna för processen, vilket i huvudsak erbjuder en gratis källa till vätgas.
”Det här är ett löst problem nu, för att få väte gratis – det måste bara skalas upp inom industrin,” säger Tour.
”Jag tycker att det är ett riktigt viktigt framsteg, det är väldigt spännande”, säger Peter Edwards vid University of Oxford, som har utvecklat en mikrovågsbaserad metod för att utvinna väte ur plast, och inte var involverad i forskningen. ”Det visar igen att plastavfall faktiskt är en resurs.”
torsdag 28 september
onsdag 27 september
Tyskland: På ett dygn tog tre miljarder slut i ett soltaksstöd för elbilsladdning
Den statligt ägda KfW Bank stoppade det nya finansieringsprogrammet för att ladda elbilar med solenergi efter bara en enda dag. Inom några timmar var de medel som beviljats av den federala regeringen på 300 miljoner euro förbrukade.
Finansieringen upphörde strax efter att programmet startade: Efter en stor rusning för det nya finansieringsprogrammet för att ladda elbilar med solkraft har medlen redan avsatts.
”Totalt cirka 33 000 ansökningar godkändes – trots tekniska förseningar”, sa den statliga utvecklingsbanken KfW den natten. Budgeten på 300 miljoner euro som beviljats av det federala ministeriet för digital och transport för 2023 har därför förbrukats.
Betongsuperkondensator: fungerar som ett batteri, mycket billigare, lätt att tillverka
Kondensatorer fungerar som batterier. De lagrar och laddar ur el. David Chandler vid MIT förklarar hur forskare där har designat en superkondensator av betong och kimrök, två billiga och vanliga material.
Det fina med idén är att de kan införlivas i byggnadsfundament och därmed installera ett batteri praktiskt taget gratis. En betongkondensatorkub 3,5 m bred kan lagra 10kwh, tillräckligt för ett hushåll. På samma sätt kan betongkondensatorvägar laddas av solpaneler vid vägkanten och laddas ur till rörliga elbilar trådlöst.
Chandler beskriver tekniken och påpekar att tillverkningsprocessen är mycket enkel och kan användas av cementindustrin var som helst i världen, i stor skala. Betongkondensatorn är ett något svagare material än vanlig betong, så den kan inte användas där betongens fulla styrka krävs.
Ny prognos från Solindex 2023 visar: Hundratusentals potentiella solcellsanläggningar i Sverige 2030
Vattenfalls Solindex har genomförts för sjätte året i rad och visar hur mycket solenergi som skulle kunna produceras årligen om alla småhus i Sverige hade solpaneler på taken. För 2022 skulle det innebära 11,3 TWh, vilket motsvarar tillräckligt med solenergi att förse alla småhus i Skåne, Jönköping, Örebro och Värmland för ett helt år.
Prognosen visar att med en genomsnittlig förändring per år för varje stad skulle Sveriges tio största städer sammanlagt räkna upp mot 975 838 solcellsanläggningar år 2030 och en installerad effekt om 21 414 MW. Detta visar potentialen med solceller om utvecklingen skulle gå i samma takt som den gör idag.
Sett till installerad effekt hamnar Göteborg i topp, och med den årliga procentuella ökningen av antal solcellsanläggningar hamnar Malmö på förstaplats.
SolarPower Europe förutspår 1 miljon solarbetare i EU år 2025
SolarPower Europe, den Brysselbaserade europeiska sammanslutningen för solenergi, har släppt ”EU Solar Jobs Report 2023.” Den förutspår att antalet européer sysselsatta i kontinentens solenergiindustri kommer att växa till 1 miljon heltidsarbetande år 2025.
Rapporten säger att det var 648 000 arbetare sysselsatta i solcellsindustrin i slutet av 2022, vilket var en ökning med 39 % från året innan. Polen hade den största andelen heltidsarbetande, med nästan 150 000 personer i slutet av förra året, följt av Spanien och Tyskland.
Installation fortsätter att dominera personalstyrkan och står för 84 % av de anställda, enligt rapporten.
Vind- och solenergi kan avsevärt överstiga Storbritanniens energibehov
Storbritanniens energibehov skulle kunna tillgodoses helt och hållet av vind och sol, enligt en policyrapport som publicerades idag av Oxfords Smith School of Enterprise and the Environment.
Vind och sol kan ge betydligt mer energi än de högsta energibehovsprognoserna för 2050 och nästan tio gånger nuvarande elbehov (299 TWh/år). Forskningen visar att upp till 2 896 TWh per år kan genereras av vind och sol, mot efterfrågeprognosen på 1 500 TWh/år.
Dessa uppskattningar är avsiktligt konservativa och tar hänsyn till vanliga problem kring markanvändning och synligheten av installationer, säger författarna.
Tysklands energijätte börjar testa drakkraft på Irland
Den tyska förnybara energijätten RWE har börjat testa en innovativ vindkraftsteknik som använder massiva drakar för att generera kraft.
Testerna började vid RWE:s nya luftburna vindtestanläggning i Bangor Erris, Irland, där företaget kommer att utvärdera den innovativa kite-teknologin som utvecklats av det holländska företaget Kitepower.
Den nya draketeknologin, kallad Airborne Wind Energy, använder en ”stor drakestruktur med ett hybrid uppblåsbart och fast glasfiberskelett för att hålla draken öppen” och har ”ett vingspann på 60 kvadratmeter och väger endast 80 kg, inklusive drakkontrollen och sensorn enhet”, enligt Johannes Peschel, vd för Kitepower.
Kinesiska bilindustrin storsatsar – på flygande elbilar
Elibilsföretaget XPeng utvecklar just nu sjätte generationens elbil som man hoppas lansera 2025. Nästa vecka visas modellen, som ska se ut som en bil och gå att köra på vägar, för första gången för allmänheten.
– Det finns många som utvecklar liknande flygande bilar, men alla har olika inriktning. Vår är ganska speciell, vi riktar oss till vanliga konsumenter. Vi hoppas sänka tröskeln för flygande bilar, och när kostnader och leverantörsledet mognar hoppas vi att alla ska kunna använda dom, säger Monique Zhang, kommunikatör på XPeng.
Macron introducerar ett 100 €/månad leasingsystem för EU-tillverkade elbilar
Ett leasingsystem för elfordon (EV) för 100 euro/månad kommer att införas i Frankrike från november som en del av landets klimatstrategi, meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron på måndagen (25 september), även om endast EU-tillverkade bilar kommer att vara berättigade .
Tillkännagivandet är en del av en bredare regeringsstrategi för att minska utsläppen av växthusgaser med 5 % årligen, med målet att minska med 55 % till 2030 jämfört med 1990 års nivåer.
”Från november kommer vi att kunna lansera ett nytt elbilsleasingsystem”, sa Macron, med ”några tiotusentals bilar” tillgängligt 2024, och systemet förväntas växa i storlek och omfattning under kommande år.
Hur samlar vi in biljoner dollar för att bekämpa klimatkrisen? Svaret är uppenbart
Förra året satte olje- och gasindustrin över hela världen in cirka 4 triljoner dollar, enligt chefen för International Energy Agency. Detta representerar en av de största omfördelningarna av välstånd från världens fattiga till de rikaste petrostaterna. De rekordhöga energipriserna som har producerat dessa oförtjänta vinster har inte bara orsakat dramatiskt ökande fattigdom och skuldsättning i den globala södern, utan har också hindrat decennier av framsteg när det gäller att utöka kraften till hem, byar och städer som tidigare var utan elektricitet.
Låt oss sätta detta i perspektiv: 4 triljoner dollar är en större summa än hela den brittiska ekonomin och ungefär 20 gånger alla internationella biståndsbudgetar i världen. Det är 40 gånger det årliga målet på 100 miljarder dollar för den globala södern som utlovades 2009 för 2020 men som aldrig nåddes.
Oväder har gett energiexportörer, inklusive Gulfstaterna och Norge, nästan 1 triljon dollar i intäkter från enbart deras utländska försäljning, och misslyckandet att återvinna en bråkdel av dessa vinster till världens fattigaste länder är en av vår tids stora skandaler.
Forskare ser att livslängden på elbils-batterier är chockerande långt
Recurrent Motors Inc. – ett Seattle-baserat batterianalysföretag – visade att totalt sett är EV-batterier faktiskt mycket pålitliga och hållbara. Faktum är att de kan hålla längre än själva fordonen.
Studien tog verkliga data från 15 000 elbilar av olika märken och modeller i USA. Genom att länka till fordonens anslutningssystem tog företaget flera batteriavläsningar dagligen, inklusive laddningsaktivitet, batterinivå för elbilar och beräknad räckvidd.
Uppgifterna visade att de flesta elbilar som körts nära 100 000 miles fortfarande har minst 90 procent kvar av sin ursprungliga räckvidd.
”Jag blev förvånad över hur bra batterier håller, och hur relativt sällan batterier byts ut,” sa Liz Najman, forskare och marknadschef på Recurrent och studiens författare, till The Globe and Mail. ”Det var en chock.”
onsdag 27 september
tisdag 26 september
Nytt provtest: Det brittiska nätet balanseras med elbilar
Octopus Energy-kunder deltar i en ny branschövergripande ESO-ledd studie, via Power Responsive-programmet, där den smarta tariffen ”Intelligent Octopus” kommer att använda batterier i elfordon (EV) för att balansera det brittiska elnätet medan de” laddar om.
Det är första gången i Storbritannien som elbilar bidrar till att ta itu med brittiska energiutmaningar. Rättegången kommer att undersöka vilken roll mindre tillgångar, särskilt elbilar, kan ha för att tillhandahålla flexibilitet i ett framtida brittiskt energisystem via balanseringsmekanismen – en kontinuerlig marknad där kraft handlas för att balansera nätet i realtid.
Detta initiativ kommer att utveckla en bättre förståelse för hur dessa nya typer av energiresurser kan integreras i nätet i framtiden.
Energisystem där värmen används flera gånger om
När stadsdelen Sköndal i södra Stockholm växer kommer de nybyggda fastigheterna att bli del i ett modernt system där energi kan nyttjas flera gånger vid olika temperaturer. Målet är att skapa ett energisystem som både är resurseffektivt och hållbart.
Hjärtat i den nya hållbara stadsdelens energisystem kommer bli det som man valt att kalla ”den nya generationens fjärrvärme”, ett koncept som gör det möjligt att flytta energi mellan fastigheterna i området och att använda värmen flera gånger vid olika temperaturer, utan att ta omvägen via en värmepump för att få rätt temperatur.
Överskott av värme från till exempel varmvattencirkulationen (VVC) och radiatorerna som har använts i en fastighet kan exempelvis användas direkt som golvvärme i en annan fastighet.
Agrivoltaics: GW av solenergi från jordbruksmark med hjälp av strategiskt placerade paneler (och höjer skördarna)
I Kanada och USA tar ”agrivoltaics” fart. Det är när solpaneler läggs ut strategiskt på jordbruksmark. Efter farhågor om att det kommer att hindra jordbruksmaskiner och sänka skördarna har studier visat att paneler – i stor skala – kan placeras så att de inte gör det.
Faktum är att vissa skördar kan höjas när panelerna används för att skydda dem från direkt solljus, förklarar Joshua Pearce vid Western University, Kanada.
Han tittar på Alberta, Kanada där bönder är inställda på att installera solpaneler, tjäna mer pengar, sänka energikostnaderna och minska utsläppen. Ändringar av Albertas jordbruksregler skulle behöva vara minimala. Imponerande nog, att avsätta mindre än 1 % av Albertas jordbruksmark till agrivoltaics kan ge hela statens elkraft, utan utsläpp.
Samtidigt investerar energidepartementet i USA miljontals dollar i jakten på dominans inom agrovoltaiklösningar
Danska Vestas säkrar order på 136 MW EnVentus vindkraftverk i Kanada
Vestas har fått en order på 136 MW för en hemlig vindkraftpark som ägs i Kanada. Ordern består av 22 V162-6,2 MW vindkraftverk.
Ordern inkluderar leverans, leverans och driftsättning av vindturbinerna, samt ett flerårigt Active Output Management 5000 (AOM 5000) serviceavtal, utformat för att säkerställa optimerad prestanda för tillgången.
Vestas EnVentus-turbiner erbjuder ett brett utbud av standardnavhöjder och driftlägen som kan kombineras med en omfattande lista av teknikalternativ för att skapa skräddarsydda lösningar för att passa behoven i varje unikt projekt.
Solenergikostnaderna har sjunkit med 87 % globalt under de senaste 10 åren visar ny studie
En färsk rapport från Mercator Research Institute om Global Commons och Climate Change hävdade att kostnaden för el från solkraft globalt har sjunkit med 87 procent under de senaste 10 åren. Samtidigt rasade kostnaden för batterilagring med 85 procent under samma period.
Den senaste tidens innovation inom teknik har spelat en kompletterande roll som går utöver solenergi. Till exempel, under de senaste 10 åren har kostnaden för el från vind minskat med 38 % och för batterilagring med 85 %. Inom vind- och solenergi har kostnaden ökat från 1,4 % av den globala elförsörjningen 2009 till 10,2 % 2021.
Det rapporteras fortsätta att växa, eftersom en mängd nya länder antar dem, enligt rapporten.
Parade lantliga dammar och supergropar som alternativa batterier
Australien har fortfarande en stor jordbruksindustri (mellan gruvorna, det vill säga), och alla dessa fastigheter har dammar, för bevattning av grödor och för vattning av boskap. Runt de olika dammarna är det mycket utrymme. Tänk om dessa dammar kunde användas för att generera och lagra el? Flytande solpaneler för att minska avdunstning och parade dammar kan ge kraften för att driva gården, eller till och med levereras till landsbygdsstäder. De kan vara alternativa batterier. (Relaterat: Är Pumped Hydro svaret?)
Att använda energin från fallande vatten är ett urgammalt koncept. Det är det som drev yllebruken i Yorkshire där min mormor arbetade från 12 års ålder i början av 1900-talet. Bruksdammarna och de gigantiska vattenhjulen finns kvar, fastän de inte fungerar längre. I denna tid av snabba klimatförändringar är de goda nyheterna att vi hittar nya användningsområden för gammal teknik.
Nasas rymdbatteri testar volymproduktion
Ett robust nickelvätebatteri hoppas efter lång och trogen tjänst i rymden kunna konkurrera med litiumjonbatterier i batterilager på jorden.
Orsaken är att en forskargrupp på Stanford för fem år sedan upptäckte en komponent som kunde ersätta de dyra platinakatalysatorer som använts hittills. Det är en katalysator av nickel, molybden och kobolt med en prislapp på 20 dollar per kg.
Forskningsledaren Yi Cui är nu ordförande och teknikchef på Enervenue.
I höst ska en fabrik på 92 900 kvadratmeter stå klar i Kentucky med en kapacitet på upp till 5 GWh/år. Om allt går bra kommer den att skalas upp till 20 GWh.
"Fossilfri energitillväxt håller 1,5°C inom räckhåll"
Att begränsa den globala uppvärmningen till de nivåer som anges i Parisavtalet är fortfarande möjligt på grund av den rekordhöga tillväxten av nyckelteknologier för ren energi, enligt Independent Energy Agency (IEA).
Att driva utsläppen av växthusgaser från världens energisektor till nettonoll och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C är fortfarande möjligt på grund av den rekordhöga tillväxten av nyckelteknologier för ren energi, även om farten måste öka snabbt på många områden, enligt en ny utgåva av IEA:s Net Zero Roadmap.
Sedan 2021 ligger rekordtillväxten i solenergikapacitet och elbilsförsäljning i linje med en väg mot nettonollutsläpp globalt vid mitten av seklet, liksom industriplaner för utbyggnad av ny tillverkningskapacitet för dem.
TenneT tar över driften av 8GW-anslutningen i Nordsjön
I och med färdigställandet av DolWin6-nätanslutningen till havs har överföringssystemoperatören TenneT gjort mer än 8GW anslutningskapacitet tillgänglig för vindenergi i tyska Nordsjön.
DolWin6 har nu officiellt överlämnats till TenneT för normal drift efter flera veckors framgångsrik provdrift av Siemens Energy.
Detta bringar överföringskapaciteten i tyska Nordsjön till 8032MW.
I den holländska Nordsjön har TenneT nu realiserat 3500MW anslutningskapacitet, vilket ger den totala offshorekapaciteten till mer än 11,5GW.
Tim Meyerjürgens, COO för TenneT, sa: ”Vindenergi som genereras långt ute till havs är den väsentliga byggstenen för framtidens energiförsörjning.
”Nordsjöländerna Tyskland, Nederländerna, Danmark och Belgien satte ambitiösa mål i Esbjerg förra året och kom överens om att expandera offshore till 65 GW till 2030.
Australiska hushåll sätter nya rekord i solel från taken till nätet
Hushållen är på väg att lägga till tre gigawatt solenergi på taket till elnätet i år, men investeringar i storskalig vind- och solenergi förblir nästan avstannade, enligt Clean Energy Regulator.
Tillsynsmyndigheten sa att 1,4 GW kapacitet, från nästan 160 000 taksystem, lades till nätet under första halvåret 2023, vilket vd och ordförande David Parker sa visade att konsumenterna ville spara pengar på sin energianvändning samtidigt som de minskade sitt koldioxidavtryck .
”Australien har bland de bästa solenergiresurserna i världen och hushåll och företag fortsätter att installera taksolel till världsledande priser”, sa han.
Tre gigawatt skulle bringa mängden solenergi på taket som läggs till nätet nära rekordet 2021 på 3,2 GW.
tisdag 26 september
måndag 25 september
Kalifornien: ESS Inc lagrar energi tre veckor i järn/salt-batterier
Företaget ESS Inc. är på uppdrag att göra en alternativ typ, kallad ett ”järn/salt flödesbatteri”, framtidens lagringslösning för förnybar energi.
Dessa använder elektrokemiska reaktioner som involverar två rikliga, giftfria material – saltvatten och järn – för att lagra en laddning, och de är ungefär lika säkra som batterier blir. ESS säger att dess järnflödesbatterier inte försämras med tiden och har en förväntad livslängd på 20 000 cykler (jämfört med 3 000 till 4 000 cykler för litiumjonbatterier).
Varje energilager har en toppkapacitet på 500 kilowattimmar – tillräckligt för att driva det genomsnittliga amerikanska hemmet i cirka 3 veckor – medan energicentren är designade för att vara skalbara till ”alla projektstorlekar”.
RWE har slutfört sitt investeringsbeslut för ett batterilagringsprojekt i Nederländerna som kommer att optimera OranjeWinds havsbaserade vindkraftsparks integration i det holländska energisystemet. Företaget planerar att investera cirka 24 miljoner euro i projektet.
Systemet, som kommer att ha en installerad effektkapacitet på 35 MW och en lagringskapacitet på 41 MWh, kommer att bestå av totalt 110 litiumjonbatterirack som kommer att installeras vid RWE:s biomassaanläggning i Eemshaven och kommer att praktiskt taget kopplas ihop med RWE:s. kraftverk i Nederländerna.
Bygget av batterilagret är planerat att starta i slutet av 2023, och systemet förväntas leverera styrenergi från 2025.
Tjeckiska CTP säkrar lån på 200 miljoner euro från EIB för att finansiera storskalig utbyggnad av solenergi
CTP, Europas största börsnoterade utvecklare, ägare och förvaltare av industri- och logistikfastigheter har säkrat 200 miljoner euro i finansiering från Europeiska investeringsbanken (EIB) för utbyggnaden av sitt storskaliga program av solpanelsinstallation över sin portfölj av europeiska företagsparker.
Det 10-åriga lånet utan säkerhet kommer att bidra till att påskynda energiomställningen, stärka energiförsörjningstryggheten och stärka klimatåtgärder och social och ekonomisk sammanhållning.
Det är en del av EIB:s dedikerade bidrag till REPowerEU, planen som är utformad för att stoppa Europas beroende av import av fossila bränslen, och har erbjudits till attraktiva villkor.
Soltunnfilmsbolaget Exeger får storkund inom datortillbehör
Alla företag inom inomhussolceller försökte få det här kontraktet, enligt företagets vd Giovanni Fili. Han pekar på Exegers produktionskapacitet som en vinnande faktor.
– Exeger är den enda realistiska partnern för ett multinationellt företag som tillverkar massvolymer. Exeger ger inget namn på kunden. Amerikanska Logitech passar bra med beskrivningen ”världens största förtag inom kringutrustning för datorer”, men återigen: Exeger ger inget namn.
Företagets produkt är en flexibel grätzelsolcell kallad Powerfoyle. Den har en lång utvecklingshistoria bakom sig – företaget grundades redan 2009.
Tillverkningen sker i två fabriker i Stockholm med en sammanlagd årskapacitet på 2,5 miljoner kvadratmeter.
Vattenfall börjar bygga tysk agrovoltaisk solpark
Vattenfall har påbörjat bygget av sitt Tutzpatz 79MW jordbruksprojekt i nordöstra Tyskland.
På en total yta av 93 hektar kommer solcellsmoduler att monteras på olika racksystem och kombineras med lämpliga former av jordbruksanvändning.
Vattenfalls partner i projektet är Power and Air Condition Solution Management (PASM), ett dotterbolag till Deutsche Telekom, som kommer att köpa kraftproduktionen av anläggningen under 10 år via ett företagsavtal om kraftköp.
Anläggningen kommer årligen att täcka efterfrågan på cirka 2500 Deutsche Telecom mobiltelefonstationer.
Ovakos vätgasanläggning i Hofors är i bruk– Enerco har bidragit med samlad leverans och koordination
Ovako har byggt Sveriges största anläggning för fossilfri vätgas med målet att reducera sina koldioxidutsläpp, utveckla lokal industriell vätgasproduktion och ta första steget till en framtida vätgasinfrastruktur för transportsektorn.
Till deras hjälp i det dagliga arbetet med byggnationen av den nya tekniken fanns Enerco med en samlad leverans från samtliga affärsområden.
Nu är anläggningen produktionsklar och en pampig invigning skedde på plats i mitten av september.
Anläggningen är störst i sitt slag i Sverige, speciellt kapacitetsmässigt då Ovako planerar att gå med full kapacitet. Ovako är nu först i världen med att värma stål med vätgas inför valsning och visar branschen stegen mot noll utsläpp.
USA: Energidepartementet investerar 325 miljoner dollar i batterier som kan lagra ren el bättre
Energidepartementet kommer att investera 325 miljoner dollar i batterier som bättre kan lagra ren energi, meddelade det i fredags.
Finansieringen kommer att gå till 15 projekt i 17 stater och en stamnation som syftar till att ”föra fram energilagringsteknologier” och påskynda utvecklingen av långvarig energilagringsteknik (LDES).
Batterier används i allt större utsträckning för att lagra ren energi. De kan förvandla sol- och vindenergi till 24-timmarskraft, sa tillkännagivandet. Den nya finansieringen är avsedd för ”långtidslagring”, vilket är längre än den typiska fyratimmarslagringen av litiumjonbatterier.
Japanska Mitsui, Kanadas Northland ska bygga 1 GW vindkraftspark till havs i Taiwan
Japanska Mitsui & Co (8031.T) sa på fredagen att de hade slutfört en plan med kanadensiska Northland Power Inc (NPI.TO) för att bygga en vindkraftspark på 1 gigawatt (GW) i Taiwan till en uppskattad kostnad av 960 miljarder yen (6,5 USD). miljard).
Affären kommer när länder runt om i världen försöker attrahera investeringar i vindkraftsprojekt till havs för att hjälpa till att bekämpa den globala uppvärmningen genom att minska användningen av fossila bränslen.
Mitsui och Northland, som vann andelen i Hai Longs bottenfixerade vindkraftsprojekt till havs 2018, siktar på att slutföra bygget i slutet av 2026 för att generera totalt 1 022 GW, vilket motsvarar den årliga energiförbrukningen för 1 miljon hushåll.
Projektet, som ägs till 60 % av Northland och 40 % av Mitsui, innebär att bygga 73 stora vindkraftverk i offshoreområdet 45-70 kilometer (30-45 miles) utanför Changhua län och består av tre sektioner, HL2A, HL2B och HL3.
Franska Safran och Northvolts Cuberg ska utveckla litiummetallbatterier för flygplan
Den franska rymdjätten Safran har tillkännagett ett samarbete med Cuberg, ett Kalifornien-baserat dotterbolag till svenska batteritillverkaren Northvolt, som specialiserat sig på utveckling av avancerade litiummetallbatterier för flyg.
Efter att ha undertecknat avtalet kommer båda företagen att samarbeta inom den tekniska, industriella och kommersiella sfären och utnyttja sin kompletterande expertis för att utveckla energilagringssystem för elektriska och hybridflygplan.
Under det nya arrangemanget kommer Cuberg att fokusera på design och tillverkning av litiummetallbatterisystem. Safran Electrical & Power, armen till företaget som är involverat i projektet, kommer att designa och utveckla ett smart energilagringssystem, inklusive dess högspänningsskyddskomponenter och tillhandahålla certifiering och support under drift.
Den anmärkningsvärda ökningen av Kaliforniens nätbatterikapacitet
Batterilagring kommer online snabbare än någon annan typ av kraftverk, enligt en färsk rapport från California Independent System Operator, som koordinerar nätdriften för större delen av Golden State. Batterikapaciteten hoppade från 500 megawatt 2020 till 5 000 megawatt i maj; det motsvarar 7,6 % av elsystemets märkskyltkapacitet.
Batterier suger upp solenergi under de soligaste timmarna och levererar den tillbaka till elnätet efter solnedgången när strömmen är dyrare och mer kolintensiv.
De har redan visat sig vara värdefulla i staten och stärkt nätet under avgörande kvällstimmar i värmeböljan i september 2022. Fler batterier som kommer till platsen kommer ytterligare att skydda mot strömbrist under de timmar då luftkonditioneringsbehoven ökar, men solproduktionen avtar.
måndag 25 september
fredag 22 september
Toyota ska påskynda produktionen av elfordon och siktar på över 600 000 enheter årligen till 2025
Toyota har tillkännagett planer på att öka produktionen av elfordon (EV) under sina Toyota och Lexus varumärken, enligt en rapport från tidningen Nikkei. Biltillverkaren siktar på att nå en årlig produktion på mer än 600 000 elbilar år 2025.
Även om företaget inte officiellt har kommenterat rapporten, hade det tidigare satt upp ambitiösa mål för försäljning av elbilar. Toyota siktar på att sälja 1,5 miljoner elbilar per år till 2026 och att elbilar står för ungefär en tredjedel av dess totala globala försäljningsvolym, eller 3,5 miljoner enheter, år 2030.
Så ska Jan Dinkelspiel göra fossilfritt kisel till guld
Green14 är namnet på Jan Dinkelspiels nya satsning för fossilfri framställning av kisel till solcellspaneler. Inom kort kommer finansmannen och hans kollegor att bygga en åtta meter hög testreaktor på KTH i Stockholm.
– Det stora vi vill bevisa är att vi kan skala processen och producera högrent kisel, säger Jan Dinkelspiel, ordförande för Green14, till Ny Teknik.
Han förklarar att bolaget har en patentsökt process som handlar om hur man kyler ned kislet och förädlar det till högrent kisel. Bland annat används vätgasplasma som reduktionsmedel.
Testanläggningen beräknas kosta 20 miljoner kronor och enligt Breakit har Green14 hittills rest 15 miljoner kronor med åtaganden på ytterligare 10 miljoner kronor.
Ny finländsk teknik kan minska de enorma cementutsläppen – företag mineraliserar koldioxid i betong
Sammanlagt används runt 10 miljarder kubik betong per år i världen. Det motsvarar ett 100 meter brett och 100 meter högt betongblock som är tusen kilometer långt.
I Finland används mellan 4 och 5 miljoner kubik årligen. Om inget händer förväntas cementutsläppen fortsätta att öka ännu efter år 2050.
Men nu har ett finländskt bolag utvecklat en metod som mineraliserar koldioxid i betong. Det förvandlar betongen till ett kollager. Alternativet skulle vara att skeppa koldioxid till Norge där den leds ned i tömda oljekällor under havsbotten.
– Vi har som mål att binda 500 megaton koldioxid fram till 2050 och vi ser inte några större hinder till varför det inte skulle ske. Vi har nått industriell skala och det finns en efterfrågan på den här produkten, säger Tapio Vehmas, vd för Carbonaide och ingenjör med bakgrund i Teknologiska forskningscentralen VTT.
Hyperloop historia i vardande: Europas första testbana i skala 1:1 tas i drift i München
Europas första certifierade Hyperloop-testbana i skala 1:1 är nu redo för testdrift och representerar en viktig milstolpe för hållbara och ultrasnabba transporter.
Den 24 meter långa banan har utvecklats av Hyperloop-forskningsgruppen vid Münchens tekniska universitet (TUM) . Den första framgångsrika provkörningen med en passagerarkapsel under vakuum ägde rum den 10 juli 2023.
Nu kommer forskargruppen att fokusera främst på drivsystemet, levitationsteknik och vakuumbeteende, säger TUM i ett pressmeddelande. Målet är att bygga ett referenssegment för Hyperloop-systemet som möjliggör hastigheter på över 800 kilometer i timmen.
Lyon och Genève beställer hundratals elbussar
Den schweiziska busstillverkaren Hess kommer att leverera totalt 248 elbussar till Frankrike och Schweiz. Specifikt kommer det att tillhandahålla 127 ledade elbussar till Lyon och 121 ledade och dubbelledade elbussar till Genèvesjön under de kommande fyra åren.
Enligt Hess har Lyon gått med på ett investeringspaket som inkluderar köp av moderna trådbussar och gör det möjligt för dess fordon att trafikera rutter som tidigare reserverats för dieselbussar. Staden kommer därmed att utöka nätet av luftledningar. Men på längre sträckor är trådbussarna endast beroende av batterikraft. De första fordonen tas i drift nästa år.
I Genève kommer TPG (Transports Public Geneve) att ta leverans av en komplett mobilitetslösning, eftersom affären även inkluderar laddinfrastrukturen. Hitachi Energy, som fungerar som underleverantör, kommer att leverera den senare.
Franska Eramet och Suez bygger batteriåtervinningsanläggning i Dunkirk
Staden i norra Frankrike håller på att bli en hotspot för batterier. Efter flera batteriproduktionsanläggningar kommer Eramet och Suez även att bygga en återvinningsfabrik där.
Gruvkoncernen Eramet och miljötjänstkoncernen Suez har bestämt platsen för sin utannonserade återvinningsfabrik för elbilsbatterier i Frankrike. Det kommer att byggas i två etapper i Dunkerque (engelska: Dunkirk) i norra delen av landet nära gränsen till Belgien.
I ett första skede planerar företagen att bygga en demonteringsanläggning som ska tas i drift 2025 och erbjuda en bearbetningskapacitet på 50 000 ton batterimoduler per år. I det andra steget kommer de att sätta upp en hydrometallurgisk anläggning för att utvinna och förädla metallerna i den svarta massan (nickel, kobolt, litium). Partnerna kan sedan utvinna värdefullt material på plats för återanvändning i nya elbilsbatterier. Fabriken är planerad att öppna sina dörrar 2027.
Nystartat projekt undersöker hur utbyggnaden av solel sker på ett socialt hållbart sätt
Utbyggnaden av solel ökar snabbt både i städer och på landsbygd, bland annat i solparker. När fler aktörer intresserar sig för solel ökar samtidigt behovet av att kunna ta ställning till komplexa problem där olika legitima intressen och mål är i konflikt med varandra.
I ett nystartat projekt undersöker RISE Research Institutes of Sweden, Chalmers tekniska högskola, Svenska Kyrkan och EnergiEngagemang Sverige AB hur utbyggnaden av solel kan göras på ett socialt hållbart och rättvist sätt.
Maria Håkansson, forskare på RISE: – Det är mycket angeläget att snabbt ställa om till förnybar energiproduktion, men vi har också ett gemensamt ansvar att sträva efter ett inkluderande, rättvist och socialt hållbart samhälle. För att bidra både till en energiomställning och till ett socialt hållbart samhälle behöver utbyggnaden av solel ta hänsyn till rättviseperspektiv. Det finns ett stort behov av djupare kunskap och mer proaktiva angreppsätt för att hantera målkonflikter kring solel på ett rättvist sätt.
USA: Koalitionen av guvernörer tillkännager mål om 20 miljoner värmepumpsinstallationer
En koalition av 25 guvernörer över hela USA tillkännagav på torsdagen nya åtaganden att installera totalt 20 miljoner värmepumpar i sina stater i slutet av årtiondet.
Organisationen – U.S. Climate Alliance – och tjänstemän från Biden-administrationen gjorde detta tillkännagivande på torsdagsmorgonen vid ett Climate Week-evenemang i New York. Installationsmålet skulle mer än fyrdubbla de cirka 4,7 miljoner värmepumpar som installerats i USA.
Climeworks nästa anläggning blir i Kenya, projekt för att fånga upp koldioxid från luft
Climeworks undersöker utvecklingen av ett storskaligt direkt luftinfångningsprojekt (DAC) i Kenya för att avlägsna och lagra koldioxid från atmosfären med Great Carbon Valley, den första i sitt slag i Östafrika, sade de två företagen på torsdagen.
Många forskare tror att utvinning av miljarder ton koldioxid (CO2) ur atmosfären årligen, genom att använda natur eller teknik, är det enda sättet att uppfylla mål som satts upp under FN:s klimatavtal i Paris för att bromsa klimatförändringarna.
Företagen sa att de kommer att undersöka möjligheten att bygga ett projekt som kan ta bort upp till 1 miljon ton CO2 som kan börja fungera redan 2028.
Climeworks är en av de mest etablerade utvecklarna av den tidiga tekniken och äger världens största operativa anläggning, Orca-fabriken på Island som kan ta bort 4 000 ton CO2 om året och lagra den djupt under jorden.anläggning.
Framtidens solenergi – ett världsrekord
Vad är tandemceller och vad kan de möjligen göra för solenergi? Ganska mycket har det visat sig. Åtminstone om du frågar solenergins gudfader.
Kiselceller är bra på att fånga röda fotoner men inte på att fånga blå. Det är ett grundläggande problem inom solenergi, eftersom blå fotoner är betydligt mer fyllda med energi än röda.
Resultatet av denna svaghet är följaktligen att mycket potentiell el inte producerar. Det konstaterar den australiensiske professorn Martin Green i ett poddavsnitt med Akshat Rathi på Bloomberg. Han brukar ibland gå under namnet ”solenergins gudfader”.
Nu har Martin Greens team gjort celler av olika material som är betydligt bättre på att fånga de blå fotonerna.
Genom att stapla cellerna ovanpå varandra i vad som kallas en tandemcell, kan man fånga båda sorternas fotoner och skapa en betydligt mer effektiv solpanel.
”Om du kan stapla en cell som är bra på att hantera de blå fotonerna ovanpå en kiselcell, kan du få en förbättring av prestanda, genom att typ specialisera cellfunktionen”, säger Martin Green.
fredag 22 september
torsdag 21 september
Ny cement med låg kolhalt är starkare än den traditionella
Cement med lågt kolinnehåll som utvecklats av två MIT-elever har officiellt överträffat industristandarder för styrka, hållbarhet och mer, vilket öppnar för kommersialisering.
Startupen Sublime Systems har utvecklat en process som minskar de utsläpp som genereras under cementproduktion.
Istället för att använda värme för att utvinna kalk från kalksten, använder den en serie elektrokemiska reaktioner – drivna av el från förnybara energikällor – vid omgivande temperaturer för att dra cementingrediensen från berget.
Eftersom koldioxiden som finns kvar är ren – det vill säga inte utspädd av andra avgaser – är det lättare att fånga upp och lagra än utsläppen från den traditionella processen.
Svenska Qvantum öppnar värmepumpsfabrik i Ungern
Svenska värmepumpstillverkaren Qvantum har förvärvat en gammal kylskåpsfabrik i Nyíregyháza, Ungern, från Electrolux Group för 38 miljoner euro (40,7 miljoner dollar).
”Anläggningen kommer att genomgå en stegvis ombyggnad för att producera elektriska värmepumpar och förväntas starta produktion under andra halvåret 2024”, skriver det svenska företaget i ett uttalande. ”Qvantum räknar med att anläggningen kommer att ha en årlig produktionskapacitet på en miljon värmepumpar när de olika faserna av omvandlingen är slutförda.”
Företaget sa att det också har tagit in 42 miljoner euro via en finansieringsrunda. Det har lockat investerare som private equity-företaget EQT och IMAS Foundation, en systerstiftelse till INGKA Foundation som driver IKEA-varuhus över hela världen.
Chalmers är med i upptäckten av syre-28 - universums starkaste kraft
Forskare på Chalmers har bidragit till att den flyktiga atomkärnan syre-28 kunnat observeras för första gången. Upptäckten publicerades nyligen i tidskriften Nature och kastar nytt ljus över den starka kraften som är central för all synlig materia i universum.
Kraften, som håller samman neutroner och protoner i en atomkärna, kan avslöja neutronstjärnors inre hemligheter, stjärnors livscykler och hur olika grundämnen, som guld, uppstår.
Christian Forssén och Thomas Nilsson, båda professorer vid institutionen för fysik på Chalmers, är medförfattare till den vetenskapliga artikeln. De har bidragit till upptäckten genom omfattande teoretiska beräkningar och många års utvecklande av den teknik som ligger till grund för experimentet, som utfördes i en acceleratoranläggning i Japan.
Storbritannien ger grönt ljus till RWE:s walesiska vindkraftspark till havs
Storbritanniens utrikesminister för energisäkerhet och Net Zero Claire Coutinho har gett klartecken till Wales största investering i förnybar energi detta decennium – RWE:s Awel y Môr havsbaserad vindkraftspark.
Projektet kommer att ligga vid sidan av den operativa 576 MW havsvindkraftsparken Gwynt y Môr (bilden ovan) och planeras vara i drift före 2030 med maximalt 50 turbiner på en maximal höjd av 332 meter.
Förutom Gwynt y Môr driver RWE redan vindkraftsparkerna North Hoyle och Rhyl Flats i norra Wales.
Frankrike måste tredubbla kapaciteten för förnybar kraft till 2035, säger nätoperatören
För att nå sina EU-mål kommer Frankrike att behöva tredubbla sin användning av förnybar energi och minska sin energiförbrukning med en tredjedel till 2035, säger Frankrikes elnätsoperatör RTE i sin energiutsikter för 2030-2035.
På onsdagen uppdaterade RTE sina scenarier för Frankrikes energisituation fram till 2030 och 2035, med hänsyn till krigets inverkan i Ukraina på Frankrikes och EU:s gröna omställning.
Den nya bedömningen är också i linje med de senaste prognoserna för koldioxidfri energiproduktion som presenterades förra veckan av den franska energiomställningsministern Agnès Pannier-Runacher.
Dessa är ”mycket ambitiösa men uppnåeliga” mål, sade Xavier Piechaczyk, ordförande för RTE:s styrelse, och kommenterade nätoperatörens scenarier som syftar till att uppfylla EU:s mål att minska nettoutsläppen av växthusgaser med 55 % under 1990 års nivåer till 2030.
Tjeckiska regeringen driver på för litiumbrytning trots regional skepsis
Den tjeckiska regeringen gör allt för att underlätta litiumbrytning i landet eftersom det är ett strategiskt råmaterial för återhämtningen av den tjeckiska ekonomin, sa premiärminister Petr Fiala (ODS, ECR) på onsdagen när han besökte potentiella gruvområden.
Geomet, ett tjeckiskt företag och medlem i energijätten ČEZ, förbereder sig för djup litiumbrytning nära Cínovec i den nordvästra delen av landet. Denna plats har den största litiumfyndigheten i Europa, med produktion som förväntas starta mellan 2026 och 2028.
"Europas största" koncentrerade sol- och termiska projekt skruvar upp värmen
Europas största koncentrerade solvärmeprojekt har satts i drift i Belgien med ett solfälts topputbyte på 2,7 GWh värmekraft och lagringskapacitet på 5 MWh värmekraft.
Den globala förpacknings- och materialtillverkaren Avery Dennison beställde officiellt projektet byggt i samarbete med CST-experten Azteq och långvarig termisk lagringsleverantör EnergyNest.
Totalt 2 240 ytspeglar täcker cirka 5 540 kvadratmeter på plats vid en produktionsanläggning i Turnhout och kommer att ge värme motsvarande 2,3 GWh gasförbrukning.
Cinis Fertilizer etablerar produktionsanläggning i USA
Anläggningen blir den tredje efter bolagets två första i Sverige. Etableringen i USA ligger inom ramen för Cinis Fertilizers tillväxtplan om att nå en produktion om 1,5 miljoner ton kaliumsulfat i sex anläggningar vid utgången av år 2030.
Investeringarna i Cinis Fertilizers amerikanska anläggning bedöms uppgå till en miljard kronor.
Cinis Fertilizer har idag tecknat ett tioårigt avtal med Ascend Elements, en oberoende tillverkare av avancerade batterimaterial med verksamhet på flera platser i USA, som för närvarande bygger sin största anläggning i Hopkinsville, Kentucky. Avtalet innebär leverans om upp till 240 000 ton natriumsulfat årligen med början 2026.
Michael Bloomberg lägger in 500 miljoner dollar i ett bud på att stänga alla amerikanska kolverk
New Yorks tidigare borgmästare Michael Bloomberg meddelade på onsdagen att han kommer att pumpa in 500 miljoner dollar i nästa fas av sin energiomställningskampanj, som syftar till att stänga ”varenda” kolkraftverk i USA och halvera den gaseldade kapaciteten till 2030.
Infusionen på 500 miljoner dollar i hans decennielånga Beyond Carbon-initiativet syftar till att ”sluta jobbet med kol” genom att arbeta med statliga och lokala organisationer för att tvinga fram stängningen av de cirka 150 kolverk som ännu inte har gått i pension, vilket halverar nuvarande gasproduktion och blockera byggandet av nya gaseldade anläggningar.
Bloomberg har redan spenderat över 500 miljoner dollar för att stödja Sierra Clubs Beyond Coal-kampanj, som ursprungligen syftade till att pensionera 30 % av den amerikanska kolflottan till 2020. Kampanjen slutade med att påskynda pensioneringen av över 60 % av kolanläggningarna det året och sätta 85 miljoner dollar för ett liknande uppdrag för att bekämpa expansionen av petrokemiska anläggningar i USA
Spendrups bygger en anläggning för 23 miljoner kronor för att kunna återvinna kolsyra.
Spendrups bygger en anläggning för 23 miljoner kronor för att kunna återvinna kolsyra. Syftet är att minska på inköp och miljöpåverkan. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Kolsyreåtervinningsanläggningen som kan lagra CO2 ska göra bryggerierna självförsörjande till 50 procent när det gäller kolsyra.
Spendrups anläggningar i Grängesberg och Hällefors köper in mer än 10 000 ton CO2 per år. Den nya anläggningen kommer att genera 5 000 ton CO2, vilket innebär 200 lastbilstransporter färre per år, framgår det.
– Att kontinuerligt undersöka möjligheter för att ta tillvara på våra restströmmar är ett prioriterat område för oss. Genom att vi återvinner koldioxiden som frigörs under jäsningsfasen i bryggprocessen kan vi få kolsyra till nya drycker, samtidigt som vi höjer produktsäkerheten med egentillverkad kolsyra, kommenterar Cecilia Lundin, koncernansvarig miljöchef på Spendrups.
torsdag 21 september
onsdag 20 september
Vattenfall bygger Tysklands största soljordbruks-system
Tysklands hittills största solcellssystem för jordbruket ska byggas i Mecklenburg-Vorpommern. Energileverantören Vattenfall bygger systemet och levererar solenergi till ett dotterbolag till Deutsche Telekom.
Vattenfall påbörjar bygget av Tützpatz agri-PV- anläggning i Mecklenburg-Vorpommern. Det sägs vara Tysklands hittills största agri-PV-system. Projektet kräver ingen statlig finansiering och kommer att ha en installerad effekt på 79 megawatt vid färdigställande. Den förväntas leverera el från 2024.
Agri-PV är kombinationen av hållbart jordbruk och produktion av solenergi på samma jordbruksområde . Med stöd av markägaren och samhället kan Vattenfall nu för första gången implementera detta markanvändningskoncept i kommersiell skala med partners.
Norska Statkraft planerar ett pumpkraftverk på upp till 1,6 GW i Albanien
Statkraft avser att utöka sin vattenkraftskaskad på floden Devoll i södra Albanien med pumplagersystemet Moglica. Kapaciteten beräknas till 800 MW till 1,6 GW. Anläggningen skulle anslutas till reservoaren i det befintliga vattenkraftverket Moglica.
Norge-baserade Statkraft, en stor investerare i vattenkraft i Albanien, kom överens med landets regering om att starta ett projekt för en pumpstation, rapporterade Monitor. Dokumentet skickades till parlamentet för omröstning.
Verket äger och driver vattenkraftverken Banja (72 MW) och Moglica (184 MW) vid floden Devoll i södra landet under en koncession via sitt dotterbolag Devoll Hydropower. Tillsammans producerar de 700 GWh per år under optimala hydrologiska förhållanden.
Vattenkraftprojektet Kokel i samma område är under övervägande.
Solenergi lyser på Nordpolen: Isfjord Radio Test Site
Norge har installerat 360 solpaneler i Svalbards skärgård. Panelerna är uppradade i sex rader på ett fält och kommer att förse en gammal sjöfartsradiostation – Isfjord Radio – som nu är omvandlad till ett basläger för turister.
Panelerna kommer att täcka hälften av platsens elbehov och minska dess CO2-utsläpp. Experimentet kommer också att testa om solenergi kan hjälpa isolerade platser som inte är anslutna till elnät.
Flytten motiverades av miljöhänsyn, ekonomiska faktorer och möjligheten att använda installationen som ett pilotprojekt för att se om denna teknik kan användas av andra platser eller samhällen i Arktis.
En studie visade att Arktis har värmts upp nästan fyra gånger snabbare än resten av planeten under de senaste 40 åren, vilket gör att isen smälter snabbare och stör ekosystemen. Projektet är ett steg mot en övergång till grön energi som har globala konsekvenser.
Q Energy bygger det största flytande solsystemet i Europa
Solparken Les Ilots Blandin byggs på platsen för tidigare grustag i regionen Haute-Marne i Frankrike. Med en effekt på 74,3 MW är det det största flytande solcellsprojektet i Europa hittills. Driftsättning är planerad att ske under första kvartalet 2025.
Q Energy , energidivisionen för Hanwha Solutions Corporation, har påbörjat byggandet av solenergiparken Les Ilots Blandin i nordvästra Frankrike. Tack vare en förbättrad design kunde företaget öka den ursprungligen planerade effekten av det flytande solcellssystemet från 66 MW till 74,3 MW.
Enligt företaget kommer detta att göra systemet till det hittills största flytande solsystemet i Europa. Som jämförelse: den största flytande solcellsparken som för närvarande byggs i Tyskland har en effekt på 29 MW. Byggarbetet i Frankrike förväntas ta cirka 18 månader.
Storbritannien: Regeringen stöttar Tata Steel i sin övergång från masugnar till ljusbågsugnar
Den brittiska regeringen och Tata Steel, som har sitt huvudkontor i Mumbai, har nått en preliminär överenskommelse om ett finansieringspaket gällande Port Talbot-fabriken i södra Wales. Paketet är en del av en plan på 1,25 miljarder pund (1,55 miljarder dollar) för att minska koldioxidutsläppen från Port Talbots verksamhet. Oron för jobben och den potentiella effekten på lokala stålpriser kvarstår dock.
Ett tillkännagivande från företaget den 15 september sa att enligt avtalet skulle Tata Steel få ett bidrag på upp till 500 miljoner pund (620 miljoner dollar) från staten. Detta skulle gå till att ersätta Port Talbots masugnar i drift med ljusbågsugnar.
Gruppen noterade dock att avtalet fortfarande är föremål för godkännande från olika tillsynsorgan. Parterna ska också genomföra ett antal informations- och samrådsprocesser och slutföra villkoren. Det återstår att se hur detta kommer att påverka stålpriserna.
Företag uppmanas att gå i spetsen för global utfasning av fossila bränslen
We Mean Business Coalition har lanserat en ny global kampanj som uppmanar företag och regeringar att vidta djärva åtgärder för att eliminera fossila bränslen och samtidigt påskynda antagandet av rena energilösningar.
Fossil-to-Clean-kampanjen introducerar en serie vägledande principer för att upphöra med användningen av fossila bränslen, utformade för att ge företag möjlighet att gå i täten för att bekämpa det globala beroendet av fossila bränslen.
We Mean Business Coalitions verkställande direktör María Mendiluce sa: ”Mer än 80 länder samlade sig bakom en uppmaning att fasa ut alla fossila bränslen vid COP27, men åtgärderna sker inte tillräckligt snabbt.
Ska utveckla kraftstrålereläer för att kunna överföra trådlös energi
DARPA, US Defense Technology Research Agency, går in i den första fasen av sitt program för Persistent Optical Wireless Energy Relay (POWER), som syftar till att revolutionera energidistributionen genom luftburen trådlös kraftöverföring.
Tre team – ledda av RTX Corporation, Draper och BEAM Co. – ska designa och utveckla trådlösa optiska kraftreläer. Programmets mål inkluderar att demonstrera de nyckelkomponenter som är nödvändiga för ett motståndskraftigt energinätverk med ljushastighet.
– Det här projektet har potential att främja kraftöverföring i enorm skala, vilket radikalt skulle kunna omforma samhällets förhållande till energi, säger Dr Paul Jaffe, som leder POWER-programmet på DARPA. – Ett trådlöst energinät kan låsa upp ström från nya och mångsidiga källor, inklusive från rymden, och snabbt och pålitligt ansluta dem till energisugna konsumenter.
Finansiering säkrad för 1,1-GW Baltic Power-projekt i Polen
Polens mest avancerade vindkraftsprojekt till havs, vindkraftsparken Baltic Power på 1 140 MW i Östersjön, har nått en viktig milstolpe genom att säkra projektfinansiering från en grupp på 25 finansinstitutioner, sade projektpartnerna idag.
Projektet utvecklas av ett 51:49 joint venture mellan det polska oljeraffinaderiet PKN Orlen (WSE:PKN) och Kanadas Northland Power In (TSE:NPI). Dess totala kostnad beräknas till cirka 4,73 miljarder EUR (5,04 miljarder USD), inklusive kapitalutgifter med försäkring på 4,05 miljarder EUR, samt finansieringskostnader och en extra reserv.
Projektfinansieringen kommer att täcka 80 % av Baltic Powers förväntade totala kapitalkostnader, med återstående kapital att komma från projektpartnerna.
Projektet Simris testas i Malmös miljonprogram
Genom denna hållbarhetssatsning vill Stena fastigheter visa att även deras miljonprogramsområden kan vara med i energiomställningen. Det var så kallad ”local balancing” som testades med positiva resultat i Simris. Konceptet ser till att kundens lokalproducerade el används på smartast möjliga vis genom smart styrning. Kapade effekttoppar, prisoptimering, högre självförsörjande och frigörande av kapacitet är några av de fördelar som kan uppnås.
Saso Torngren-Stojanovski från Eon förklarar lösningen närmare:
– I framtiden måste elsystemet fungera trots många småskaliga elproducenter och väderberoende energikällor. Då krävs flexibilitet. Ett flexibelt elsystem ska klara att ta emot energi i varierande mängd, skicka energi i olika riktningar, och flytta energianvändning till tider när belastningen på elnätet är liten. Ju mer flexibelt elsystem vi har desto mindre behöver vi förlita oss på att bygga ut elproduktionen hela tiden och att bygga ut elnätet.
Danmark accelereras takten och omfattningen av CO2-avskiljning och lagring
Minst 34 miljoner ton CO2 måste fångas upp för 26,8 miljarder. Ett avtal som just slutits skapar en större trygghet för full avskiljning och lagring av CO2 redan från 2029 – och tar samtidigt bort hinder och skapar tydlighet kring etablering av såväl ledningar som transport av CO2 och utveckling av CO2-lager.
Det skriver Klimat-, energi- och försörjningsdepartementet i ett pressmeddelande.
– Det är helt avgörande för uppfyllandet av både våra och Europas klimatmål att vi får upp CO2-avskiljning och lagring i full skala i Danmark. Som tur är har vi företag som vill investera, men som för närvarande hålls tillbaka av en rad osäkerheter och barriärer. Det är min uppgift att minimera både risker och osäkerheter på vägen mot 2030. Det är precis vad vi gör genom att stärka förutsättningarna för CCS i Danmark. På så sätt ökar vi säkerheten för att CCS uppnår nödvändiga minskningar, säger klimat-, energi- och försörjningsminister Lars Aagaard.
onsdag 20 september
tisdag 19 september
Studie: Batterierna i elbilar håller längre om du bor i kallt klimat
Resulatet kommer från en omfattande studie genomförd av analysföretaget Recurrent som under lång tid följt 10 000 Teslor i realtid. Nu kommer nästa rapport från Recurrent där man denna gången jämfört bilar som körts i varmt klimat mot bilar som körts i kallt klimat.
Den nya studien visar att degradering på en Tesla Model Y som körts i ett kallare klimat är mycket mindre än en Tesla Model Y som körts i varmare klimat. I snitt har en Model Y kvar 92 procent av sin ursprunliga räckvidd om den körts i södra i USA, jämfört med 95 procent om den körts i norra USA.
Ladda nya bilbatteriet på 6 minuter
Sydkoreanska forskare säger att de har skapat ett material som skulle göra det möjligt för elfordonsbatterier att hålla mer energi och ladda upp snabbare – vilket potentiellt skulle kunna påskynda förarnas snabba användning av elbilar.
De flesta elbilar använder litiumjonbatterier, och deras kapacitet bestäms delvis av hur många litiumjoner som kan lagras i anoden. Anoden är den del av batteriet som frigör joner under urladdning och tar emot dem under laddning.
De flesta litiumjonbatterier har anoder gjorda av grafit täckta av en kopparfolie, men forskare vid Pohang University of Science and Technology (POSTECH) säger att de har utvecklat ett sätt att få ett alternativt anodmaterial, kallat ”manganferrit”, för att hålla 1,5 gånger så många litiumjoner som man tidigare trodde var möjligt.
Forskarna säger att användningen av sitt material för anoder inte bara skulle öka kapaciteten hos EV-batterier, utan också minska laddningstiderna till sex minuter
Svenska CorPower testar sin vågenergi i amerikanska vatten
Den svenska vågenergiutvecklaren CorPower Ocean har tecknat ett samförståndsavtal (MoU) med AltaSea i Los Angeles som förberedelse för sin USA-expansion.
Avtalet kommer att ge tillgång till faciliteter och resurser på AltaSeas 35 hektar stora campus i Los Angeles hamn.
Enligt villkoren i MoU kommer CorPower Ocean och AltaSea att bygga på år av arbete för att vetenskapligt kvantifiera värdet av vågenergins konsekventa kraftprofil som kompletterar befintliga vind- och solresurser.
Studier av ”flera energisystem” har illustrerat den lägsta kostnadsmixen för att nå 100 % förnybar energi och har en hög andel vågenergi på många platser i världen – inklusive 10-25 % på USA:s västkust.
En regional studie för Kalifornien, med GenX-modellen, inkluderade 55 GW vågenergi i den lägsta kostnadsmixen för att nå noll kol mellan 2040-2050.
Indiska forskare tillverkar göt av polykisel av hög renhet från återvunna solpaneler
Forskare vid Academy of Scientific and Innovative Research (AcSIR) i Indien har använt SPS-tekniken för att producera polykiselgöt från återvunna solceller i uttjänta PV-moduler. De hävdar att de har producerat små göt med renhetsnivåer på 98 % till 99 %.
Dessa renhetsnivåer överstiger något 3N renhetsnivån, som forskarna säger är högre än för metallurgisk kisel. Det är också ”tillräckligt bra” för andra applikationer än solceller, som batterimaterial.
”För närvarande arbetar vi mot reningsprocessen av återvunnet kisel för att odla göt bättre än 5N, så att samma kan användas i tillverkningen av nya solceller,” sa forskaren Sushil Kumar till tidningen pv. ”Detta arbete förväntas vara slutfört under de närmaste månaderna.”
Forskarna använde en modifierad varmpressningsteknik känd som SPS, som involverade passage av pulsad likström med millisekunders pulsbredd, hög ström och låg spänning genom pressverktyget och sintrade kroppen.
Fraunhofer ISE utvecklar solcell med trippelkorsning med en omvandlingseffektivitet på "över 30%"
Tyska forskningsinstitutionen Fraunhofer ISE har utvecklat en perovskit-kisel solcell med trippelkorsning, som har en omvandlingseffektivitet på ”över 30%” och en spänning på över 2,8V.
Cellen består av tre underceller, vilket ger den dess namn som en ”trippelövergångscell”, varav två är gjorda av perovskit och en är gjord av kisel. Cellen utvecklades av Fraunhofer-akademiker som en del av forskningsprojektet Triumph, finansierat av Europeiska kommissionen, och forskningsprojektet RIESEN, finansierat av den tyska regeringen.
”Tandem solceller har nyckeln till högre effektivitet”, säger professor Dr Stefan Glunz, divisionsdirektör för solceller på Fraunhofer ISE, och talar om fördelarna med tandemceller, som innehåller ett antal distinkta underceller.
Solcellsexplosion bäddar för jätteinvestering
Enligt tidningen DI har solbolaget Svea Solar planer på att investera över 10 miljarder kronor i solcellsparker i Sverige.
Företaget är enligt som framgår störst i branschen i landet och har nyss även tecknat det största elavtalet i Sverige, enligt egen utsago, med mejeribjässen Arla.
Arla förbinder sig enligt artikeln att köpa 100 GWh solenergi i tio år.
Nya solparker i elområde 3 ska uppföras och täcka ungefär hälften av mejeriets energibehov under den aktuella kontraktsperioden.
“Avtalet med Arla är en viktig milstolpe inte bara för oss som bolag utan för Sveriges energiomställning i stort”, säger Pieter Godderis, chef för solparker på Svea Solar, till Di och understryker fördelarna med solenergi, samtidigt som han berättar om projektplanerna på över 30 solcellsparker i främst södra Sverige och att investeringen på fem år beräknas kosta över 10 miljarder.
Solel har ökat markant bland privata hushåll, men även företag uppges nu ha fått upp ögonen för den fossilfria energin, däribland Arla.
Elbilar kommer att vara billigare att köpa än fossila fordon inom tre år
Elbilar är redan billigare att köra än bensinfordon och kommer att bli billigare att köpa än motsvarande fossila bränslen inom tre år.
Enligt en rapport från forskare vid University of Exeter i Storbritannien är prispariteten för batteridrivna fordon så lite som ett år bort i Europa, två år i Kina och tre år för medelstora bilar i USA.
Transporttekniken skulle kunna nå lika prissättning ännu snabbare, noterade forskare, om regeringar gav subventioner till potentiella köpare.
Forskningen kan dock vara negativa nyheter för australiensiska förare, eftersom den kom dagar efter att NSW-regeringen bekräftade planerna på att avskaffa en subvention på 3000 dollar på elfordon, månader efter att den viktorianska regeringen gjorde detsamma.
Tyskland kommer sannolikt att passera 50 % för förnybar energi i år
Tyskland kommer sannolikt att generera mer än 50 % av sin energi från förnybar energi i år men måste öka hastigheten på sin övergång mot slutet av decenniet, sade ekonomiminister Robert Habeck på måndagen.
Med efterfrågan på el på uppgång skulle förnybar energi behöva stå för 80 % av elproduktionen till 2030, berättade Habeck på en konferens som anordnades av Heinrich Boell-stiftelsen i Berlin.
”Vi kommer inte att komma dit i den nuvarande takten”, sa han.
Ekonomiministern, vars portfölj även inkluderar energi- och klimatåtgärder, talade om en boom i solenergiindustrin, med årets mål att uppnå en kapacitet på 9 gigawatt.
Utbyggnaden av landbaserad vindenergi gick också bra, sade han, med 2022 års helårsvolymer som redan nåddes i slutet av juli 2023.
Utbyggnaden av vindkraft till havs hämmades av bristen på komponenter som behövs för att bygga anläggningarna, enligt ministern.
"Detta kan vara den heliga graal som ersätter palmolja" - forskargrupp
Matexperter vid Queen Margaret University (QMU) i Edinburgh säger att deras nya 100 % växtbaserade ingrediens är 70 % bättre för miljön.
Och med 80 % mindre mättat fett och 30 % färre kalorier, hyllar de också PALM-ALT som ett betydligt hälsosammare alternativ.
Catriona Liddle, en av de ledande utvecklarna i QMU-teamet, sa: ”Det är den heliga gralen att ersätta den och fortfarande ha exakt samma slutresultat i produkten – att smaka likadant och ha samma konsistens – och vi har gjort det. den där.
”Vi har gått igenom några speciella sensoriska tester för att se om en panel kan se skillnaden mellan vår produkt och traditionell handflatsförkortning, och det kan de inte.”
Den nya PALM-ALT-produkten beskrivs ha en majonnäsliknande konsistens.
Stora Enso, andra investerar 18 miljoner dollar i biografitföretaget CarbonScape
Det finsk-svenska skogsföretaget Stora Enso (STERV.HE), batteritillverkaren Amperex Technology Ltd (ATL) och andra parter har investerat 18 miljoner dollar i nystartade CarbonScape för att kommersialisera biografit för användning i batterier, sa de på tisdagen.
Nya Zeeland-baserade CarbonScape har patenterat en process för att använda skogsindustrins biprodukter såsom träflis för att göra grafit, vilket kan stå för upp till hälften av vikten av litiumjonbatterier som används i elfordon (EV) och för lagring.
Investeringen kommer att användas för att vidareutveckla planer på att bygga produktionsanläggningar i Europa och USA, heter det i ett uttalande.
tisdag 19 september
måndag 18 september
Forskare hävdar att solpaneler nära järnvägsspår är tekniskt genomförbart
Trots nedsmutsning och mekanisk påfrestning är PV utplacerad mellan eller nära järnvägsspår inte bara en galen idé, konstaterar en bangladeshisk-australisk forskargrupp. Forskarna genomförde en teknisk-ekonomisk analys av en 128 kW demonstrator och fann att den kan uppnå en utjämnad energikostnad på endast $0,052/kWh.
Den huvudsakliga kritiken mot detta tillvägagångssätt rör i synnerhet två primära frågor som kan påverka solpanelernas prestanda – hård nedsmutsning och stark mekanisk påfrestning orsakad av tågens passage ovanför modulerna – två faktorer som avsevärt skulle kunna minska systemets livscykel och prestanda.
Forskarna var medvetna om dessa risker och sa att i Bangladesh byggs dock järnvägsspår vanligtvis på mjuka alluviala jordar som i allmänhet dämpar vibrationsamplituden som skapas av passerande rullande materiel.
Nya batteriet: Inget nickel, ingen kobolt fortfarande samma räckvidd
Michigan-baserade startup, Our Next Energy (ONE), har gjort en landmärkeinnovation med Aries II-batteriet, och ersatt traditionellt använda dyra metaller med järn och mangan. Detta nya batteri är inte bara mer kostnadseffektivt utan också mer hållbart, lovar en räckvidd på hela 560 km och ökar energitätheten med 16 %.
Aries II-batteriet är bara början för ONE med planer på att lansera Gemini-batteriet 2025, som syftar till att ge en anmärkningsvärd räckvidd på 1000 km på en enda laddning. Användningen av järn och mangan istället för nickel och kobolt minskar inte bara produktionskostnaderna utan ökar också hållbarheten i batteriproduktionsprocessen.
Danska Ørsted bygger 400MW solkraft på Irland
Orsted har tillkännagett utvecklingen av en 400MW portfölj av irländska solenergiprojekt i ett partnerskap med den irländska utvecklaren av förnybar energi Terra Solar.
Platserna har potential att driva över 90 000 irländska hem. Detta senaste partnerskap ger ytterligare fart till Orsteds solenergipipeline i Irland som nu uppgår till över 600 MW, sa företaget.
Med förbehåll för nätvägsgodkännande och ett näterbjudande, är de nya projekten inriktade på att slutföras före 2030, i linje med den irländska regeringens 8GW Climate Action Plan solenergimål.
Den förnybara elektriciteten som produceras av solgårdsportföljen har flera potentiella vägar till marknaden, inklusive framtida RESS-auktioner och företags-PPA.
Likströmskabel byggs mellan Saudi-Arabien och Indien
För några dagar sedan undertecknade privata företag i Indien och Saudiarabien över två dussin avtal om en mängd olika ämnen. Den här artikeln kommer att fokusera på byggandet av en undervattenslinje med hög spänningslikström (HVDC) som skulle göra det möjligt att överföra kraft i båda riktningarna mellan de två länderna och bortom (om fler linjer byggs bortom dessa länder).
Detta är en del av ett större initiativ för länderna i regionen att arbeta närmare för att främja sina ekonomier. Denna artikel beskriver avtalet som mellan regeringarna istället för mellan de privata företagen.
Dessa transmissionsledningar kan till stor del hjälpa till med ett av solenergins två största problem:
För Indien och Saudiarabien, som är 2,5 tidszoner från varandra enligt denna tidszonskarta, skulle detta tillåta Indien att använda Saudiarabiens solenergi några timmar efter att solen gått ner på kvällen och Saudiarabien att använda indisk solenergi. några timmar före soluppgången.
Norska Statkraft planerar 25MW solcellspark utanför Laholm
Statkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att möjliggöra uppförandet av en solcellspark i Skogaby i Laholms kommun. Solcellsparken är tänkt att ha en effekt på upp till 25 MW, vilket motsvarar en helårsförbrukning för 1 500 normalstora villor.1
– Vi är väldigt glada för det goda samarbetet med kommunen och övriga involverade. Statkraft ser en stor potential i solcellsparker och projektet i Skogaby kan bli Statkrafts första solcellspark i Sverige. Den kan komma att utgöra ett värdefullt komplement till våra befintliga vattenkraftanläggningar i kommunen, säger Henrik Jatkola, vind- och solkraftsutvecklare i Sverige.
Det är ännu inte klart vilken design och storlek solcellsparken ska ha. Möjlig effekt begränsas av tillgänglig nätkapacitet i området. Nätägaren E.ON har genomfört en nätutredning och nu pågår en förstudie avseende tillgänglig överföringskapacitet och teknisk utformning för anslutning till elnätet.
Redflow-batterier utnyttjas för att driva den amerikanska flygvapnets bas, i militärt mikronätförsök
Brisbane-baserade Redflow fortsätter att slå mål på den amerikanska energilagringsmarknaden, efter att ha utnyttjats för att leverera sina långvariga flödesbatterier för ett ”banbrytande mikronätprojekt” vid en flygvapenbas i New York.
Redflow sa på måndagen att de har tecknat ett kontrakt på 2,83 miljoner USD med USA:s försvarsdepartements innovationsenhet (DIU) för att leverera ett 1,2-1,4MWh zink-bromflödesbatterisystem för att återföra det befintliga solcellsmikronätet vid Stewart Air National. Vaktbas.
Prototypprojektet för mikronät, där Redflow kommer att samarbeta med ingenjörsutrustningen Ameresco, syftar till att tillhandahålla energiresiliens för kritiska belastningar vid militärbasen, samtidigt som de erbjuder topprakningstjänster för delstatsnätet i New York.
Solenergi får 68% support visar en global undersökning
AMSTERDAM, 15 september (Reuters) – Mer än två tredjedelar av världens befolkning föredrar solenergi, fem gånger mer än allmänhetens stöd för fossila bränslen, har en global undersökning visat.
Undersökningen, gjord av Glocalities i samarbete med opinionsbildningsgrupperna Global Citizen och The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty Initiative, baserades på intervjuer med mer än 21 000 personer i 21 länder mellan januari och juni.
Länderna inkluderade Australien, Brasilien, Kina, Indien, Italien, Mexiko, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet och USA.
Kina leder fortfarande kapplöpningen om att bli grön
I flera år har västvärlden klagat på att Kina var en klimatskurk. Att de enorma kolfälten i Shanxi på något sätt ursäktade klimatpolitiken för långsam förbränning i Washington, Paris eller Berlin.
Kinas effektiva elbilsindustri har ”givit stora bidrag till det globala svaret på klimatförändringar och den gröna omvandlingen, inklusive i Europeiska unionen”, sade det kinesiska handelsministeriet i ett uttalande som kritiserade EU-utredningen.
Europa och USA – som också har börjat sätta upp handelshinder och en subventionsregim för ren teknik för att blockera Kina – smakar på den bittra frukten av bortkastade decennier när de kunde ha byggt framtidens industrier.
Utan en egen utvecklad batteriförsörjningskedja för att ersätta gasslukande förbränningsmotorer kommer EU:s klimatpolitik att gynna Kinas konkurrensfördel. Enligt policyn kommer försäljning av nya förorenande bilar att förbjudas från 2035.
Storbritannien: Oljebolag beviljades licenser att lagra kol under Nordsjön
Oljebolag har beviljats licenser av regeringen som den hoppas ska göra det möjligt för dem att lagra upp till 10 % av Storbritanniens koldioxidutsläpp i gamla olje- och gasfält under havsbotten.
Regeringen tilldelade mer än 20 Nordsjölicenser som täcker ett område lika stort som Yorkshire till 14 företag som planerar att lagra koldioxid som fångas från tung industri i utarmade olje- och gasfält.
Företagen inkluderar oljesupermajoren Shell, Italiens statsägda oljebolag ENI, och Harbour Energy, det största oberoende olje- och gasföretaget som är verksamt i Storbritanniens Nordsjöbassäng.
Kalifornien stämmer gigantiska oljebolag med hänvisning till årtionden av bedrägeri
Delstaten Kalifornien stämde flera av världens största oljebolag på fredagen och hävdade att deras agerande har orsakat tiotals miljarder dollar i skada och att de lurat allmänheten genom att tona ner riskerna med fossila bränslen.
Det civila målet, som lämnats in i högre domstol i San Francisco, är den senaste och mest betydelsefulla rättegången mot olje-, gas- och kolföretag över deras roll i att orsaka klimatförändringar. Det syftar till att skapa en minskningsfond för att betala för framtida skador orsakade av klimatrelaterade katastrofer i staten.
Stämningen riktar sig till fem företag: Exxon Mobil, Shell, BP, ConocoPhillips och Chevron, som har sitt huvudkontor i San Ramon, Kalifornien. American Petroleum Institute, en industrihandelsgrupp baserad i Washington, är också listad som svarande.
måndag 18 september
fredag 15 september
Caltechs forskare strålar framgångsrikt tillbaka solenergi från rymden
Ingenjörer vid California Institute of Technology (Caltech) har fått ett stort genombrott i den pågående utvecklingen av rymdbaserad solenergi. Universitetet rapporterade nyligen att dess experimentella Space Solar Power Demonstrator (SSPD-1) framgångsrikt strålade solenergi från rymden tillbaka till jorden i en historisk förstagång som kan väcka stort intresse för vad många tror är nästa gräns för produktion av ren energi.
Det har blivit allt tydligare att ett av de största hindren för att skala sol- och vindkraft är att dessa energiformer är varierande, vilket innebär att deras produktionshastigheter ökar och avtar beroende på tid på dygnet, tid på året och vädermönster. Och vanligtvis är hastigheterna för toppenergiproduktion motsatsen till toppenergibehov; till exempel, precis när solen går ner på solpaneler, vilket gör att deras produktivitet slutar för dagen, tänder de flesta hushåll lamporna.
Odling året runt – i en gruva: ”Storskalig satsning”
I en gammal gruva utanför Kumla så har en odling av grönsaker uppstått.
Bolaget som driver det har rötter på Island och odlar nu i gruvan utan varken jord eller riktigt solljus.
Oscar Uhrström är vd och berättar om hur odling går till och varför han tror det här sättet att odla kommer öka i framtiden.
Tyskland planerar för kolavskiljning i industrin: utsläpp, potentialer, kostnader
Tysklands nya satsning på koldioxidavskiljning, och sammanfattade de industrisektorer som kommer att vara dess fokus. Här analyserar författarna utsläppsprofilerna för tysk industri (särskilt: stål, cement, kalk, kemikalier, avfallsförbränning) och de tillhörande CCS-potentialerna och kostnaderna.
Det första att notera är att det är processutsläppen (från de kolhaltiga materialen i produktionen) som måste fångas upp, cirka 25 % av det totala. Resterande 75 % kommer från energianvändning och ska minskas med förnybar energi.
Författarna beskriver också den infrastruktur som behövs för att transportera, lagra eller återanvända kolet. Den första storskaliga CO2-transportinfrastrukturen i Tyskland måste vara klar till 2030. De noterar att för decentraliserade platser som kalk- och cementfabriker har det mest effektiva sättet att hantera uppfångad CO2 ännu inte identifierats.
CIP och Andel lägger gemensamt bud på dansk havsvind
Andel och Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) kommer att bilda ett konsortium för att samarbeta i två anbudsförfaranden för vindkraftsparker till havs i Danmark, nämligen Hesselø Offshore Wind Farm i Kattegatt norr om Själland och Kriegers Flak II i Östersjön.
Det danska ministeriet för klimat, energi och försörjning avslöjade planer på att auktionera ut 9 GW ny havsbaserad vindkraftskapacitet i slutet av detta år i februari. Denna målkapacitet härrör bland annat från Klimatavtalet om grön el och värme från juni 2022 och slöts av en bred majoritet i det danska parlamentet före riksdagsvalet.